Analogue begint 13 december met leveren Pocket-handheld voor Game Boy-spellen

Analogue begint vanaf 13 december met het verzenden van bestaande pre-orders voor zijn Pocket-handheld, die Game Boy-cartridges ondersteunt. Dat meldt de fabrikant in een blogpost. De eerste exemplaren worden in de weken daarop geleverd bij de ontvangers.

Fabrikant Analogue meldt in een blogpost dat de Pocket vanaf 13 december wordt verzonden, maar dat ontvangers hun vooruitbestelde handheld ergens tussen 14 en 30 december kunnen verwachten. Die levertijd is volgens het bedrijf te wijten aan een 'ongekende drukte' bij pakketdiensten.

Vanwege die brede afleverperiode, geeft het bedrijf zijn klanten ook de mogelijkheid om hun levering uit te stellen tot na de feestdagen. Kopers die niet in staat zijn om hun Pocket tussen 14 en 30 december in ontvangst te nemen, kunnen ervoor kiezen om hun zending uit te stellen tot 'na 3 januari 2022'. Gebruikers kunnen dat per e-mail aanvragen bij de klantenservice van Analogue. Dat is mogelijk tot 28 november. Tot die datum is het ook mogelijk om het afleveradres te wijzigen en bestaande pre-orders te annuleren.

Analogue kondigde zijn Pocket-handheld in 2019 al aan. De handheld stond destijds in de planning voor 2020, maar werd later meermaals uitgesteld naar december 2021, wat nu dus is geconcretiseerd naar 13 december. Het apparaat kost 200 dollar, wat omgerekend en inclusief btw neerkomt op ongeveer 214,87 euro. De Pocket is momenteel uitverkocht en Analogue accepteert op het moment van schrijven geen nieuwe pre-orders.

De Analogue Pocket is een retrohandheld waarmee gebruikers originele Game Boy- en Game Boy Advance-cartridges kunnen spelen. De Pocket maakt daarvoor geen gebruik van emulatie, maar heeft in plaats daarvan twee fpga-chips. Een daarvan wordt gebruikt voor het spelen van cartridges en met de andere kunnen ontwikkelaars hun eigen software naar de Pocket porten.

Er komt ook een optionele dock beschikbaar waarmee de Pocket aangesloten kan worden aan een televisie en Analogue werkt aan adapters voor Atari Lynx-, Neo Geo Pocket Color- en Sega Game Gear-spellen. Het apparaat beschikt over een ltps-lcd van 3,5" met een resolutie van 1600x1440 pixels, en heeft daarmee een pixeldichtheid van 615ppi. De handheld zal verder Analogue OS draaien. Dat is een besturingssysteem dat Analogue maakt voor zijn eigen retroconsoles.

Bron: Analogue

Door Daan van Monsjou

Redacteur

22-11-2021 • 17:33

43 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (43)

43
42
38
4
0
2
Wijzig sortering
Op de resolutie van het scherm hadden ze toch wel wat kunnen bezuinigen. Dit is wel erg overkill om die paar pixels van een GB weer te geven.
Zowel de Gameboy als de Gameboy color hebben een resolutie 160x144 waardoor je met een resolutie van 1600x1440 een perfecte ratio hebt van 1:1.
Bovendien kunnen de extra pixels gebruikt worden voor pixel art upscaling algoritmes zoals HQx of xBR.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pixel-art_scaling_algorithms

[Reactie gewijzigd door Armada651 op 22 november 2021 20:19]

pixel art upscaling?! Gaat een wereld voor mij open nu! Bestaat dit al ergens op/binnen een emulator of handheld? Wil wel eens zien hoe old skool Super Mario Bros eruit ziet met pixel art upscaling
RetroArch ondersteund het voor vrijwel alle emulators, je kan ze selecteren in het shaders menu.
Daarnaast is misschien een scherm van 160x144 custom laten maken duurder dan veel gebruikte formaten...
Een resolutie van 800x720 zou toch ook ideaal zijn?
Ik kan me indenken dat ze alle schermen van de betreffende apparaten goed willen kunnen nabootsen, en daarom een gemene deler hebben genomen qua resolutie om pixels te halveren e.d.
Maar het apparaat is veel sterker dan een ouderwetse GB/GBA; ze zijn ook open voor homebrew die die resolutie wel kan gebruiken.
Leuk ding zeg! Ook cool dat Nintendo het toelaat, ik dacht dat die erg hard optrad tegen alles wat inbreuk lijkt te maken op trademarks en interlectueel eigendom.
Er word ook geen inbreuk gemaakt op Nintendo hun intellectuele eigendommen. Dit apperaat gebruikt FPGA dat volledig van de grond af is gebouwd. En het speelt enkel en alleen originele spellen op cartridges.
Dat laatste punt is denk ik een belangrijke factor, helaas moet ik stellen dat ik waarschijnlijk geen gameboy spellen meer heb liggen.
Deze zijn na het overlijden van mijn gameboys ergens in de vergetelheid verdwenen.
Gelukkig zijn ze over het algemeen niet heel duur (op een groot aantal na uiteraard).
Ik heb ze zo'n 17 jaar geleden voor een appel en een ei, samen met m'n Gameboy en Game Genie, verkocht. Wellicht zijn ze tweedehands ook weer voor een appel en een ei te kopen. Er zal in ieder geval een hogere vraag naar zijn, maar velen zullen pas beginnen met aanschaf nadat ze dit product hebben ontvangen. Dat kun je voor zijn door nu proactief alvast te zoeken.
Dit apperaat gebruikt FPGA dat volledig van de grond af is gebouwd.
@lithiumangel klopt, en dat noemen ze dan 'geen emulatie'. Maar eigenlijk is het dat wel. Want het is 'niet native'.
Ik vraag het me nog af, "reverse engineeren" is immers ook zo'n euh... legaal discutabel iets, en volgens mij zijn genoeg mensen in de problemen gekomen door reverse engineering.
Het is al sinds de "Bleem" dagen duidelijk dat het draaien van software op andere hardware dan dat het voor ontworpen is gewoon is toegestaan. Men mag er zelfs geld mee verdienen.

Als je kijkt naar wat nintendo in de emulator wereld aanpakt, dan zijn dat die projecten die duidelijk onderdelen van spellen, of zelfs hele spellen kopiëren. De emulators zelf hebben ze altijd met rust gelaten, ook al worden ze ietwat vaak gebruikt om, ahem, "backups" te spelen.

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 november 2021 00:49]

Nintendo heeft vaak zat geprobeerd om emulators offline te krijgen. Het is ze gelukkig niet gelukt.
De emulators gebruiken ze tegenwoordig zelf om hun oude games opnieuw uit te kunnen geven. Tenminste, dat neem ik aan, ik geloof wel dat ze zelf de vakkennis in huis hebben om nieuwe emulators te maken, maar why bother?
Beetje heel erg duur als je kijkt naar de alternatieven.
 • Een echte (2e hands) Gameboy Advance SP is dan technisch de beste keuze, vanwege het backlit display. Meestal te vinden voor een paar tientjes.
 • Je mod zelf een IPS display in een Gameboy DMG-01 of Advance. Very Tweakers waardig en leuk om te doen!
 • Op de welbekende Chinese websites / apps, vind je voor een fractie van het bedrag heel goed functionerende kopieën waar de spellen reeds ingebakken zitten.
De TV aansluit-functie voegt natuurlijk wel wat extra's toe.

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 22 november 2021 17:41]

Voor een redelijke tweedehands Gameboy Advance SP betaal je al zo €100. Chinese namaakmeuk is niet te vergelijken met de producten van Analogue. En aan een console waar illegale games al ingebakken zitten heb ik helemaal geen behoefte.
Dit systeem heeft een besturingssysteem wat een erg leuke toevoeging is, het brengt de GB, GBC, GBA, GG, Lynx en NGP naar 2021.
Paar weken terug een prima werkende SP aangeschaft inclusief originele spellen voor € 35,- via Marktplaats…

Waarom er dan meteen gemind wordt…
Een tijdje terug, echt zeker wel een lange tijd kocht ik via Marktplaats een NDS Phat voor 40 of 50 euro. 100 euro voor een tweedehandse GBA SP is beetje een waanzin.
De 100 euro is voor een AGS-101 model ipv standard ags-001 model.
Het 101 model heeft wen backlid Ltd, waar de 001 een frontlid lcd heeft.
Ik heb even snel op MP gekeken, maar de prijsrange loopt van ongeveer € 30 tot € 100. Een en ander ook afhankelijk van meegeleverde spellen en optionele accessoires. Dus in die zin hebben jullie beide gelijk. Meest gangbare prijs die ik voorbij zie komen is rond de € 60.
Vermoedelijk wordt dit ook gemaakt in China? En een bedrijf als Anbernic maakt aluminium modellen die behoorlijk premium zijn (goede joypads, buttons etc) met glas-gelamineerde IPS schermen die echt heel veel kunnen.

Of je er roms van je eigen netjes aangeschafte spellen op laadt of het illegaal gebruikt is een andere discussie.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 november 2021 20:38]

Heb zo'n Anbernic gekocht omdat m'n cartridges het inmiddels niet meer doen, maar het is toch wel beetje behelpen. Na veel sleutelen een nieuw OS erop maar moet nog steeds handmatig de emulator afsluiten om savegames op te slaan...
Ik heb ook een Anbernic, heb je ArkOs geprobeert? Geen enkel probleem met savegames hier. Er is een goede tutorial op youtube te vinden van retro game corps.
Ik zit nu op ArkOS en inderdaad zelfde probleem. Zelfs met een andere microSD.
Welk model heb je? Ik heb een anbernic met stock OS en dat issue helemaal niet. Ik kan alles snel opslaan en laden met key combos?
1. Je krijgt er een veel hogere resolutie/kwaliteit en formaat display dan de GBA SP voor terug dat je met USB-C kan opladen. (Lees: Met een powerbank die je al hebt op langdurige trips kan je weer verder. ipv een aparte klassieke adapter en/of batterijen voor je GBA SP mee)

2. De Analogue Pocket ondersteunt dmv cartridge adapters ook andere handhelds zoals de Game Gear. Neo Geo Pocket Color. Atari Lynx & in de toekomst meer (Wonderswan werd genoemd)

3. USB-C dockable voor HDMI output op het grote scherm

4. Ondersteunt sleep/stand-by dus gewoon uitzetten en direct weer verder wanneer je weer tijd hebt. Er zijn een handjevol GBA games die een sleep modus hebben vanaf het menu, maar tis niet hetzelfde en niet voor elke game.

Dus mja. Bovenstaande, plus het feit dat ik Neo Geo Pocket , Lynx en Wonderswan cartridges ook heb liggen ? Zie persoonlijk wel de meerwaarde over een SP (at ik al een lomp apparaat vind als je uitklapt)

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 22 november 2021 17:48]

GBA SP?

Paar tientjes?

Dat is erg lang geleden dat ik eentje zo goedkoop zag, en ik kijk dagelijks naar dat soort dingen.

Zelfs een slechte staat SP zonder games en met de normale verlichting (geen backlit) kost je algauw 50+ euro.

En dan tel ik uitzonderingen niet mee, er is altijd wel een uitzondering als iemand niet weet wat diegene verkoopt (zoals toen een kennis een 2de hands disc based PS5 paar weken terug voor €300 euro kon ophalen, omdat de verkoper een moeder was die geen verstand van had)

In ieder geval de prijzen voor alles, dus niet alleen een GBA zijn fors gestegen.
Duur is het alleen al aan door de verzendkosten. Analogue heeft geen distributie in Europa.
Maar je alternatief speelt geen gamegear, neogeo pocket en, lynx spellen af.
Al deze consoles in goede staat met een after-market scherm erin, kost ook een beste stuiver.
Dit is goed nieuws.

Dat wil zeggen dat er “spoedig” nieuwe pre-orders mogelijk zullen zijn, en hopelijk zijn de accessoires en adaptors tegen dan gelijk mee te bestellen 😊
In een post ergens in september hadden ze reeds aangegeven dat er na de vakantieperiode, dus begin 2022 opnieuw kon besteld worden, idem voor de accessoires. Nu laten ze zelfs weten dat ze dan ook onmiddellijk kunnen uitgeleverd worden. Het is Analogue, dus nog even afwachten in hoeverre ze het waarmaken maar ik kijk er alvast naar uit (heb ook misgegrepen bij de pre-order)
Sinds een paar maandjes heb ik een Anbernic in dezelfde formfactor als een Gameboy. Heerlijk apparaat.
Mis gegrepen bij de preorder. Sinds die tijd heb ik de oude gba sp van mijn broer een iOS scherm gegeven.
Hoe wel ik de pocket graag wilde is mijn enige reden nu nog dat het een nieuw apparaat is. Maar verder ben ik eigenlijk een set argumenten kwijt.
Ik heb sinds kort een GB Operator van Epiloque waarmee je via de computer originele Gameboy, Gameboy Color en Gameboy Advance games kunt spelen, games kunt overzetten en saves kunt bewaren en kopiëren. Een iets andere functie dan de Pocket-handheld maar wellicht interessant voor enthousiastelingen.
Dit product zal wel weer onderuitgehaald worden door Nintendo.
13 september = 13 december?
Klopt, is reeds aangepast :)

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 22 november 2021 17:37]

Ik denk dat mensen die teleurgesteld zijn als een apparaat hun 4K HDR televisie niet volledig benut en mensen die geïnteresseerd zijn in all-in-one apparaten voor games van 20/30 jaar geleden toch twee groepen met heel erg weinig overlap zijn. Tegenwoordig is iedereen in meer of mindere mate een "gamer", als je het over voorkeuren binnen het gamen wilt hebben dan kan je ze al lang niet meer over één kam scheren.

[Reactie gewijzigd door sjitz op 22 november 2021 18:05]

Enig idee hoeveel mensen er op deze planeet leven?

Daarbij zal het ook wel te maken hebben met een verwachtig die je mag hebben voor bijv. een AAA game waar je tegelijkertijd ook nostalgische gevoelens kan hebben bij Mario, Legend of Zelda of Pokémon op een GB/GBA.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee