AMD-driver noemt onaangekondigde Radeon RX 6500M- en RX 6300M-videokaarten

Er zijn verwijzingen naar onaangekondigde Radeon-laptopvideokaarten verschenen in de meest recente gpu-driver van AMD. De fabrikant lijkt te werken aan een Radeon RX 6500M en RX 6300M, beide met een Navi 24-gpu. Er worden ook Radeon Pro-varianten vermeld.

De verwijzingen staan in AMD's Radeon 21.40.1-driver voor Linux, merkte Coelacanth Dream op. Daarin staan vier onaangekondigde videokaarten van AMD. De driver toont een Radeon Pro W6500M, Radeon Pro W6300M, Radeon RX 6500M en Radeon RX 6300M. Deze laptopvideokaarten zouden allemaal een Navi 24-gpu krijgen, schrijft VideoCardz.

Navi 24 krijgt volgens eerdere informatie uit Linux-drivers de codenaam 'Beige Goby'. De chip zou tot 16 compute units krijgen, wat neerkomt op maximaal 1024 stream processors. Er wordt ook een 64bit-geheugenbus verwacht, met ondersteuning voor configuraties met 4GB of 2GB vram. Er verschenen vorige week ook verwijzing naar Radeon RX 6500 XT- en RX 6400-desktopvideokaarten met Navi 24-gpu's.

Het is niet bekend wanneer de eerste Navi 24-videokaarten worden aangekondigd, maar het is mogelijk dat dit gebeurt tijdens de CES. Die beurs wordt tussen 5 en 8 januari gehouden in Las Vegas.

Navi 21 Navi 22 Navi 23 Navi 24*
Codenaam in Linux Sienna Cichlid Navy Flounder Dimgrey Cavefish Beige Goby
Compute units Max. 80 Max. 40 Max. 32 Max. 16
Streamprocessors Max. 5120 Max. 2560 Max. 2048 Max. 1024
Die-formaat 536mm2 336mm2 236mm2 Nnb
Infinity Cache (L3) 128MB 96MB 64MB 16MB
Geheugen Max. 16GB GDDR6 Max. 12GB GDDR6 Max. 8GB GDDR6 Max. 4GB GDDR6
Geheugenbus 256-bit 192-bit 128-bit 64-bit?

*Op basis van eerdere geruchten, via VideoCardz

Door Daan van Monsjou

Redacteur

22-11-2021 • 18:09

24 Linkedin

Reacties (24)

24
24
15
1
0
6
Wijzig sortering
Hopelijk wordt 2022 het jaar dat we terug naar normaal gaan. Normale GPU-prijzen that is! M'n GTX1060 kan gelukkig nog mee, maar ik moet wel steeds vaker concessies doen om de framerate steady op de 60fps te houden (en dan speel ik op slechts 1080p). Maakt me ook geen donder uit of de nieuwe GPU een Nvidia of AMD wordt, als het maar een goede vervanger is voor wat ik nu heb voor zo'n 350 (in het uiterste geval 400) euro.
Ik zit in exact dezelfde situate 1060 die het nog doet, maar een budget van 350-400 voor een vervanger. Ben bang dat het helaas nog een jaartje of anderhalf wachten wordt op een RTX 4050 Ti of Radeon 7500 ofzo
Als je nou door spaart dan heb je eind volgend jaar meer budget. Rigide zijn met je budget terwijl je wel aan het wachten bent snap ik niet zo.
Mijn probleem is niet mijn budget, maar m'n principes, ik wil gewoon niet meer uitgeven dan ik iets waard vind.

Net als telefoons, ik weiger om meer dan 500 uit te geven, voor de dubbele prijs kan ik echt niet dubbel zo snel Whatsappen of bellen :+

Als ik de loterij win een van gekkigheid niet meer weet wat ik met m'n hele moet wordt het een ander verhaal, maar tot die tijd..
In mijn geval is budget niet eens het grootste probleem. Als ik wil kan ik nu nog een nieuwe 3070 ofzo bestellen, maar ik weiger mee te doen aan deze gekte. Als m'n huidige GPU sneuvelt heb ik weinig keuze, maar zolang het niet perse nodig is wacht ik wel tot de prijzen naar een acceptabel niveau gedaald zijn. Budget hebben of ergens een bepaald maximum bedrag voor over hebben zijn twee verschillende zaken :P
Het is wachten tot Ethereum over gaat op Proof of stake. Gezien meer dan 90% van de farms Ethereum minen. Zal dat de beschikbaarheid van GPU's ten goede komen. Het zal nog wel ff duren voor een andere cryptocoin met een vergelijkbare rendabiliteit verschijnt.
Het is wachten tot Ethereum over gaat op Proof of stake.
Dat hoor ik nu al... drie of vier jaar?
Gezien meer dan 90% van de farms Ethereum minen. Zal dat de beschikbaarheid van GPU's ten goede komen.
Aanname. Men kan ook wat anders gaan minen. En dat kan sneller komen dan je denkt. Zolang er geld bij gemoeid is, is er altijd wel ergens iemand die het bakken van lucht weet te hypen, en zullen er altijd wel mensen zijn die daarin stappen/trappen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 november 2021 19:24]

Het lijkt bijna alsof ze het steeds uitstellen tot er een goede vervanger is, stiekeme samenwerking tussen miners en Ethereum. Want er is genoeg anders te minen, maar als iedereen die nu ETH doet over gaat op de op 1 na meest rendabele coin, is die snel niet rendabel meer.
stiekeme samenwerking tussen miners en Ethereum
Lijkt me sterk, het Team van Ethereum heeft al vaker hun ongenoegen over mining uitgesproken en hebben al meerdere acties op het Ethereum netwerk ondernomen om miners het leven zuur te maken

Ik zie voor Ethereum ook geen voordeel om te wachten tot een vervanger van Ethereum, wat zouden ze daar aan hebben volgens jou?

De coin is ondertussen al half proof of stake en er komen steeds meer stakers bij... Miners hebben ze echt niet nodig

Echter de volledige omzet naar POS lijkt moeilijker dan gedacht

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 november 2021 10:09]

Het wordt tijd dat de crypto's gereguleerd gaat worden en alle cowboys verdwijnen ten kosten van banken en andere echte financiele instellingen, het sprookje/de bubbel heeft nu lang genoeg geduurt kijk naar wat voor uitwassen er nu ontstaan met NFT's links en rechts. Pure speculatie en verspilling ten koste van gamers en het milieu.
Och ja, laten we er alles aan doen om de banken en de gamers te beschermen :+
Gamers zijn heel erg groen voor het milleu, zodra een grafische kaart voor gaming gebruikt word dan is er automatigsch geen electriceit meer nodig.
Stel je voor als die 500 miljoen gamers allemaal stroom zouden verbruiken. Dat zou best wel eens meer stroom verbruik kunnen zijn dan Bitcoin mining.
Dat zou gigantisch slecht voor het milieu zijn. Misschien wel twee keer zo slecht als Bitcoin mining.
Nee dat moeten we niet willen.
Gelukkig gebruik gaming geen electricteit.
/s

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 november 2021 06:37]

Een verschil is natuurlijk wel dat een gamer niet 24/7 gamet en dat de activiteit rechtstreeks bijdraagt aan het geluk van de mens.

Hoewel ik zeker ben voor decentralisatie van betaalsystemen, ben ik niet positief over de huidige staat van crypto.
Momenteel is cryptocurrency in mijn ogen een verspilling van energie.
Dat er grondstoffen nodig zijn om de basis te vormen vind ik prima. Net als dat de banken vroeger een voorraad goud moesten hebben om de valuta te waarborgen.
Maar zo lang het systeem van decentrale valuta een orde van grootte meer energie blijven kosten dan het centrale systeem, zie ik het niet als een alternatief.

Het soort low-end mobiele kaarten waar dit artikel over gaat zal waarschijnlijk allebei de markten (crypto, gaming) niet echt kunnen bedienen.
Ik vraag me af wat voor nut deze hebben dat niet beter door een igp opgepakt kan worden.
Hoop het beste, verwacht het slechtste. Ik zit in een vergelijkbare situatie met een GTX1080. Gezien de belachelijke GPU prijzen en ik niet snel verwacht dat dit zal veranderen, heb ik maar een Steam Deck gereserveerd (op de dag dat de reserveringen open gingen). Voor de prijs van een mid-range videokaart heb ik daarvoor een heel systeem voor onderweg, of een tweede systeem voor co-op multiplayer voor lichte spellen.

Mijn hoop is dus anders voor 2022, en dat is dat de Steam Deck na de aangekondigde vertraging op de nieuwe verwachte datum uitkomt. Onze hoop is echter afhankelijk van een tekort aan onderdelen. Combineer dat met de mining en scalperproblemen voor videokaarten, en het wordt er niet leuker op.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 november 2021 19:34]

Ik heb hierdoor een Xbox series s aangeschaft, Halo bleek de druppel te zijn voor mijn gpu, bij langa na geen 60 fps stable, bizar dat een console van 265 euro dit wel kan met hoge settings.
Daar ben ik bang voor als dit klopt. https://www.mooreslawisde...tion-to-keep-pricing-high. Hoop dat AMD dat niet ook gaat doen.
Ik heb er een hard hoofd in dat we ooit weer naar normaal terug gaan. Ook na de eerste mining boom zakte de prijzen niet helemaal terug naar vanouds, videokaarten zijn in de basis gewoon permanent duurder geworden. Daarbij komt nu ook de nieuwe mining boom, die door het succes van verschillende cryptovaluta waarschijnlijk blijvend is, het chiptekort dat waarschijnlijk nog jaren duurt en de steeds ingewikkelder wordende chipfabricages.

Ik ben al 30 jaar pc gamer en heb in die tijd veel prijsschommelingen gezien, maar dit is wel echt de ergste tot nu toe. Ik weet ook niet of ik bereid ben om nu 1000 euro neer te leggen voor een nieuwe videokaart wanneer het tijd is voor een nieuwe build. Zit er serieus aan te denken om gewoon de handdoek in de ring te gooien en een Xbox te kopen voor AAA games.

Ergens hoop ik dat krachtige SoC's ook naar de desktop komen, zodat we niet meer losse videokaarten hoeven te kopen en daarmee dus ook hoge kosten kunnen omzeilen, maar dat lijkt vooralsnog een utopie.
Ik zit ook al jaren te kwijlen op een 3080 of 3090 gpu maar ze zijn nu door die corona toestand 2 maal zo duur geworden,plus komt er nog bij dat sommige fabrikanten die het spul moeten leveren aan nvidia en amd
de mankracht niet heeft voor de productie op te schroeven, met als resultaat dat alles zo duur word omdat de gehele productie misschien op halve toeren draait.Ik heb er gewoonweg het geld niet voor.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 november 2021 13:32]

Chip tekort zou toch aanhouden tot eind 2022? Dat ik begrepen had.
Ik gebruik zelf nog een gtx970 en heb echt spijt dat ik continue aan het wachten was op een nieuwe kaart.
Zou graag willen dat er meer laptops uitgerust worden met de 6000 series graphics van amd...
Er was nog 20-11-2021 dat Tweakers nog kwam met "Gerucht: AMD werkt aan Radeon RX 6500 XT en RX 6400 met 4GB GDDR6", en dan lijkt het dat dat ook geen gerucht is, of dat de Radeon RX 6500 XT en RX 6400 niet uitkomen maar deze RX 6500M- en RX 6300M.

Hoop dat alle twee kloppen.

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 22 november 2021 19:38]

Het is wel opvallend dat je maar relatief weinig laptops met AMD videokaarten ziet terwijl je daarentegen wel veel laptops met AMD cpu's hebt. Alleen het merendeel van die laptops is dan in combinatie met Nvidia videokaarten dus wel apart. Goed dat AMD dan nu ook met een nieuwe serie AMD laptop videokaarten komt die ongetwijfeld ook lager qua prijs zullen zijn, althans hoop ik.

Evenzogoed begrijp ik nog steeds niet hoe het kan dat laptops met relatief high-end externe gpu's qua prijs niet veel hoger liggen dan losse desktop videokaarten. Zelfs kant en klare desktops liggen qua prijs niet veel hoger dan de losse videokaarten. Dan lijkt het mij dat er niet echt sprake is van een tekort aan videochips en de prijs onnatuurlijk hoog word gehouden.

Zit zelf nu ook al een hele tijd te wachten totdat de prijzen voor externe videokaarten omlaag gaan maar uiteindelijk dan toch maar richting een laptop gegaan ben. Kan het gewoonweg niet verkroppen om dan de hoofdprijs te gaan betalen voor een verouderde videokaart. En zal je ook zien dat die kaartjes misschien achter 1 a 2 jaar niets meer waard zijn terwijl je er de hoofdprijs voor hebt moeten betalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee