[...]
Ik vermoed door de bussignalen, cpu microcycles, memory cycles etc. beter te emuleren

Maar ik ben geen c64 expert en heb geen idee wat die ultimax mode precies inhoudt (schakelt een c64 in vic-10 mode ofzo?)
De Ultimax of Max Machine is spelcomputer die gebaseerd is op de chipset van de C64. Hij werd in Japan verkocht en was weinig succesvol, maar precies omdat er weinig van gemaakt zijn gaan ze vandaag voor kapitalen van de hand. De Ultimax-mode was bedoeld om de C64 Ultimax-cartridges te kunnen laten afspelen, maar is vooral nuttig gebleken voor innovatieve hardware-uitbreidingen.
De Ultimax-spelcomputer heeft maar 2KB geheugen en geen ROM. Het gevolg van het activeren van de Ultimax-mode is dan ook dat de C64 zijn ROM en het merendeel van zijn RAM deactiveert. Hardware op de cartridge kan die rol overnemen. De hardware van de C64 reageert onmiddelijk op de modelijntjes, je kunt per cyclus en zo nodig subcyclus van mode wisselen. De videochip heeft in de C64 een ander beeld van geheugen dan de processor en Ultimax-mode tijdens een Phi1-cyclus (videochip heeft de bus) heeft andere effecten dan tijdens een Phi2-cyclus (processor heeft de bus).
Voorbeelden van innovaties die door Ultimax mogelijk gemaakt worden zijn Freezer-cartridges, het draaien van een andere KERNAL vanaf cartridge, geheugenuitbreidingen, het genoemde draaien van de videochip op extern geheugen en processorupgrades als de SuperCPU en Turbo Chameleon.
Ja, maar dat is meer het gevolg van het feit dat er in een gemiddelde pc (en ook die mini waar je het over hebt) geen c64 cartridge poorten zitten. De implementatie van de bus is daar het gevolg van

Dat is precies de kern van de materie: Als je een emulator op een PC draait, dan heb je de hardware van een PC en heb je daar ook mee te dealen. Je hebt USB als ingang, HDMI aan de uitgang. Het is niet de retrcomputer die het beeldscherm aanstuurt, maar de PC met zijn drivers. Dat betekent input-lag bij de ingang, en gesimuleerde beeld komt niet direct op de monitor, maar moet eerst nog naar een PC-framebuffer geconverteerd worden, daar krijg je ook weer lag en het hele verhaal loopt niet synchroon, al is het maar omdat het besturingssysteem begint te multitasken.
Je kunt heel ver gaan, extra hardware toevoegen ensuperealtimesoftware gaan schrijven die buiten het besturingssyteem om die extra hardware gaat uit lezen. Jij hebt het evenwel over wat theoretisch bij oneindige middelen mogelijk is, zonder de doenlijkheid en economische factoren te bekijken. Ik lees je verhaal wel en kan je volgen, maar waar het om draait is dat als iemand een herschepping van een computer aankondigt dat het 99% zeker een bordje is waar Linux op draait, een emulator op is geïnstalleerd en het ding images een flashmedium kan afspelen. Als iemand een herschepping op basis van FPGA aankondigt dan kun je een apparaat verwachten dat compatibel is met originele randapparatuur en media, volledig synchroon werkt, geen lag aan ingangen en uitgangen heeft, vaak wat moderne aansluitingen, maar aanzienlijk minder PC-achtige aansluitingen heeft dan een emulator.
[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 19:02]