Analogue komt in 2021 met spelcomputer die NEC-games draait

Retroconsolemaker Analogue heeft zijn variatie op de NEC-consoles onthuld, genaamd de Duo. De console ondersteunt games uit de bibliotheken van de TurboGrafx-16, TurboGrafx CD, SuperGrafx en Super Arcade CD-ROM.

Analogue DuoDe console heeft een slot voor de zogenaamde HuCard, ook wel bekend als de TurboChip, en een cd-rom-speler, aangezien de consoles die de Duo nabootst deze twee media gebruikten. Daarnaast ondersteunt de Duo de originele controllers door de aanwezigheid van de originele aansluiting daarvoor, een ronde stekker met acht pins. Bediening kan ook via bluetooth, usb-a, en met 2.4GHz-controllers als die van 8BitDo.

Analogue stelt met klem dat het niet aan emulatie doet. In plaats daarvan gebruikt het een Altera Cyclone V, een fpga die 'duizenden uren lang' is geprogrammeerd om een zo getrouw mogelijke reproductie van de originele hardware te maken. Desalniettemin is de video-output in 480p, 720p of 1080p. Om ook de ervaring van de consoles van toen te geven, zijn er opties ingebouwd op het gebied van scan lines, is er een aanpasbare scaler en kan het eventuele uitrekken van het beeld ook ingesteld worden. Verder is de console regiovrij.

Analogue Duo kleurenDe console moet in 2021 uitkomen in beperkte oplage voor een bedrag van 199 dollar. Europese klanten kunnen erop rekenen dat daar nog invoerheffing en btw bovenop komt. Verder komt er ook een voor de aankomende Analogue Pocket ook een HuCard/TurboChip-adapter, zodat men deze ook op de handheld kan spelen. Die adapter gaat 30 dollar kosten.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

18-10-2020 • 14:50

37

Reacties (37)

37
36
26
5
0
7
Wijzig sortering
Ik had liever gezien dat ze meer tijd en middelen zouden besteden aan het produceren van extra Analogue Pockets. Wat een aanfluiting was dat pre-order proces. Binnen 10 minuten was 'ie uitverkocht. Aangezien de 'shipping calculator' niet berekend was op de grote hoeveelheid verkeer, duurde het bij de meeste mensen meer dan 8-9 minuten voordat deze stap van het bestelproces doorlopen was...en toen was de Pocket niet meer beschikbaar. Volgens mij is daar veel meer vraag naar dan naar deze NEC-versie.
Ben nog steeds aan het hopen dat de super nt nog in stock komt met Famicom kleuren. Beetje spijt dat ik niet toch de zwarte gepakt heb die ze toen wel hadden.
Wat vooral storend is, is dat door de schaarste mensen die dingen opkopen om meteen op ebay te zetten, en omdat bekend is dat je daar veel geld mee kan verdienen zijn er nóg meer mensen die daar specifiek voor gaan.

Dit, in combinatie met de behoorlijke verzendkosten, de upsell wat accessoires betreft (cart adapters, dock, DAC, controllers), de wachttijd van 6-12 maanden en de douanekosten hebben me doen besluiten om het te laten voor wat het was.

Met pijn in mijn hart, want ik keek echt uit naar dat apparaat. Zelfde met dit apparaat. De kosten om hem in Nederland te krijgen kunnen behoorlijk oplopen.
Ik ken het merk NEC, maar ik had werkelijk nog nooit van deze consoles gehoord. Is de prijs van € 199 + invoerheffing + btw ook niet erg hoog?

Als ik kijk naar wat ik zelf aan retro games doe, is dat heel af en toe Super Mario Bros 1/2/3 en verder niks.

Dit soort dingen zie je steeds meer op de markt dus blijkbaar is er wel animo voor
Wellicht van de PC Engine gehoord? Dat is hoe ze in Japan verkocht werden en omdat de meeste verkopen in Japan waren zijn ze onder die naam het meest bekend. In Europa werden ze verkocht als TurboGrafx en kennelijk wil Analogue de oude naam voor Europa aanhouden.

De PC Engine was in zekere zin een vreemde eend in de bijt, omdat het enerzijds een 8-bit spelcomputer was met 6502-processor, maar hij anderzijds wat betreft hardwaremogelijkheden beter in het late 16-bit tijdperk past dan het 8-bit tijdperk.

Je hebt herscheppingen van oude computers in twee smaken: Emulator en FPGA. Emulator is de goedkope weg, maar heeft als nadeel dat omdat je een emualator vaak op Linux draait, dat je de maken hebt met USB-lag, beeldschermlag, beelden die niet perfect in sync zijn en incompatibiliteit met de originele randapparatuur. FPGA-herscheppingen doen het op dit punt in de regel stukken beter. Het grote nadeel van FPGA-oplossingen is dat zowel de hardwarekosten als de ontwikkelkosten hoger liggen en dat leidt tot een duurder apparaat.

Het hier aangekondigde apparaat valt duidelijk in de tweede categorie. Dat betekent dat hij onvergelijkbaar is met apparaten als de NES mini en C64 mini, maar eerder met apparaten als de C64 Ultimate en Spectrum Next. Je kunt dan ook een apparaat verwachten dat een getrouwe herschepping is van de originele computer, compatibel met originele randapparatuur en als ik het zo lees, originele media. Wellicht niet het apparaat wat je koopt voor twee uurtjes nostalgie, maar meer voor de purist.
Je hebt herscheppingen van oude computers in twee smaken: Emulator en FPGA. Emulator is de goedkope weg, maar heeft als nadeel dat omdat je een emualator vaak op Linux draait, dat je de maken hebt met USB-lag, beeldschermlag, beelden die niet perfect in sync zijn en incompatibiliteit met de originele randapparatuur. FPGA-herscheppingen doen het op dit punt in de regel stukken beter.
In principe is die FPGA implementatie ook een vorm van emulatie. Je kunt dan denk ik beter spreken van software emulatie vs hardware emulatie.
En je zou in dit geval mischien kunnen zeggen dat deze FPGA implementatie nauwkeuriger is. Maar dat komt o.a. door de aandacht die eraan is besteed en niet enkel door het feit dat het op een FPGA draait.
Ik vind simulatie een mooie beschrijving: Bij emulatie probeer je iets te maken dat het origineel nabootst, maar intern heel anders kan werken. Bij simulatie boots je na wat er van binnen gebeurt in het apparaat. Dat is precies wat er bij een FPGA gebeurt: In de FPGA worden de componenten van het apparaat, processor, videochip, de bus ertussen e.d. door middel van logicablokken gesimuleerd.
Leuk idee, maar het is juist precies andersom.
Computer emulatie en simulatie zijn twee verwante termen die worden gebruikt om twee verschillende computers beschrijven. Emulatie is de combinatie van hardware en software om de werkomstandigheden van een ander systeem te herscheppen, terwijl een simulatie is de wiskundige recreatie van real-world object interactie. De twee termen kan worden verward met elkaar, omdat emulatie is eigenlijk een soort van simulatie; een computer simuleert hardware in emulatie. Simulatie is niet een vorm van emulatie.

Een voorbeeld is een willekeurige flight- of racesimulator, die bootst geen interne verbrandingsmotor na, maar is "alleen" een wiskundig model dat output genereert.
Ik vind simulatie een mooie beschrijving: Bij emulatie probeer je iets te maken dat het origineel nabootst, maar intern heel anders kan werken. Bij simulatie boots je na wat er van binnen gebeurt in het apparaat. Dat is precies wat er bij een FPGA gebeurt: In de FPGA worden de componenten van het apparaat, processor, videochip, de bus ertussen e.d. door middel van logicablokken gesimuleerd.
Maak je vooral geen illusies. Ook bij FPGA implementaties kunnen en worden er zaken anders geimplementeert dan in het originele design. En andersom, software kun je ook heel precies maken en bijvoorbeeld dezelfde algoritmes gebruiken die ook in de originele hardware geimplementeerd worden.
Dat ontken ik niet en ook in software kun je simulaties uitvoeren, maar een software-emulator van een computer zal in de regel geen adres- en databus gaan nabootsen waarop chips signalen zetten. Hier is wel sprake van bij een FPGA-implementatie en dat is de reden waarom ik simulatie vrij goed vind passen bij wat er in een FPGA gebeurt.
Waar zaken als het gedrag van de bus belangrijk zijn voor de geemuleerde software kun je dat ook in de host software oplossen.
Er zijn inderdaad platformen waar inherente asynchroniteit tussen diverse systeemonderdelen zo appart is dat het busgedrag beter geemuleerd moet worden en veel resources vergt van hey hostsysteem.
Daar heb je dan een krachtige host voor nodig wat hetvduurder maakt. Maar aan de andete kant, zo'n plak FPGA is ook niet goedkoop.

Maar goed dat noem je allemaal gewoon emulatie. Emulatie is gewoon de naam voor het nadoen van een computer op een andere computer.

Simulatie gaat denk ik meer over het nadoen van fysieke processen.
Waar het hier om gaat is dat een FPGA inherent anders werkt dan een software-emulator en dat tot uiting komt in bepaalde, door de eigenaar merkbare eigenschappen van het apparaat. Dat is wat het persbericht terecht benadrukt. Dat beiden de originele computer nadoen is een feit.
Waar het hier om gaat is dat een FPGA inherent anders werkt dan een software-emulator en dat tot uiting komt in bepaalde, door de eigenaar merkbare eigenschappen van het apparaat. Dat is wat het persbericht terecht benadrukt.
Hmm. De logica die geimplementeerd wordt in die FPGA is echt niet anders dan de logica die in een software emulator wordt gebruikt.
Ook zijn de 'merkbare eigenschappen' die in het persbericht staan helemaal niet uniek voor FPGA's.
Ik snap wel dat de makers trots zijn op hun FPGA implementatie en dat het veel werk heeft gekost, maar je kunt een volledig equivalente versie maken in software, gegeven genoeg rekenkracht.
Dat beiden de originele computer nadoen is een feit.
Nee, het gaat verder. Beide methodes kunnen precies dezelfde resultaten geven. Je kunt ze volledig equivalent maken. Dit is een essentiele notie binnen de informatica.
Dus zoals ik al zei, het komt vooral door de aandacht aan detail waardoor deze FPGA implementatie beter is dan software.
En in zekere zin is het gewoon makkelijker om dit te doen op een FPGA omdat je dan niet hoeft na te denken over bepaalde problemen die ontstaan als je het serieel (op een CPU) implementeert en ook nog met een complex non-real-time OS moet leven.
Je kunt op een processor en- en of-poorten simuleren en je kunt in een FPGA een processorontwerp laden. Dus ja, als je het op die manier bekijkt zijn ze equivalent

Maar laten we eens even naar de praktijk kijken. Neem een originele Commodore 64-cartridge. Laten we zeggen dat het een geavanceerde cartridge is die de computer tijdens de Phi1-cyclus in Ultimax-mode zet om dat de VIC-II-chip niet uit het interne geheugen gaat lezen, maar uit een chip in de cartridge, zodat de 64KB in de computer voor andere taken gebruikt kan worden.

Hoe gaan we compatibiliteit met deze cartridge leveren? In een software-emulator wil ik de discussie niet eens aan gaan of het mogelijk is, wellicht theoretisch wel, maar het is een hachelijke zaak. De C64 mini ondersteunt geen cartridges, dus dat is hoe er simpelweg in praktijk mee omgegaan wordt.

De C64 Ultimate daarentegen heeft gewoon een cartridgepoort, met daarin de echte data- en adresbus, het kloksignaal om Phi1/Phi2 te onderscheiden en de pinnetjes om de Ultimax-mode te activeren. Cartridge insteken en ik denk dat het gewoon werkt ook.

Voor jou als koper betekent dat heel eenvoudig: Een software-emulator als de C64 Mini is gewoon een heel ander apparaat dan een FPGA-implementatie, de eigenschappen van het apparaat die je als eigenaar kunt verwachten zijn heel anders.
Hoe gaan we compatibiliteit met deze cartridge leveren?
Ik vermoed door de bussignalen, cpu microcycles, memory cycles etc. beter te emuleren :)
Maar ik ben geen c64 expert en heb geen idee wat die ultimax mode precies inhoudt (schakelt een c64 in vic-10 mode ofzo?)
De C64 mini ondersteunt geen cartridges, dus dat is hoe er simpelweg in praktijk mee omgegaan wordt.
Ja, maar dat is meer het gevolg van het feit dat er in een gemiddelde pc (en ook die mini waar je het over hebt) geen c64 cartridge poorten zitten. De implementatie van de bus is daar het gevolg van :)
En de functies die dit soort carts die je beschrijft hebben kun je op het nivo van de emulator zelf doen aangezien die boven alles staat en overal direct in kan grijpen.
Hoe dan ook is dit een beperking van de implementatie en niet van de technologie (cpu).
En ik snap je vergelijking met de mini sowiso niet. Als daar geen cartpoort op zit dan hoef je die bussignalen ook niet te emuleren lijkt me? Aangezien die geavanceerde carts geen ROMs meer zijn maar eigen shakelingen bevatten is het geen kwestie meer van een rom op de bus zetten. Je zult dat als losse code moeten emuleren die specifiek samenwerkt met de emulator omdat er geen standaarden voor zijn en het arbitraire schakelingen kunnen zijn.
Maar als je een hardware bus (cartridgeslot) aan een software emulator zou hangen en de bussignalen mee zou emuleren dan kun je ook aan een software emulator gewoon een complexe cartridge hangen.
Een software-emulator als de C64 Mini is gewoon een heel ander apparaat dan een FPGA-implementatie, de eigenschappen van het apparaat die je als eigenaar kunt verwachten zijn heel anders.
Ik vindt het zonde om dit zo door de bocht neer te zetten omdat dit niet persee waar is. Ik ken bijvoorbeeld FPGA emulatoren die helemaal niet hardware perfect zijn en draaien op oude FPGA's uit de jaren 90.
Bovendien, als deze FPGA emulator geen cartslot/cardslot had dan hoefde die bus net zo goed niet compleet geimplementeerd te worden en had je precies hetzelfde verhaal als je beschrijft over de software emulatie.
Het feit dat die bus in dit geval (kennelijk) volledig geemuleerd wordt heeft dus te maken met het feit dat er hardware poorten op zitten. Het is en blijft dus een kwestie van implementatie van gewenste functies en niet van de onderliggende technologie.
[...]

Ik vermoed door de bussignalen, cpu microcycles, memory cycles etc. beter te emuleren :)
Maar ik ben geen c64 expert en heb geen idee wat die ultimax mode precies inhoudt (schakelt een c64 in vic-10 mode ofzo?)
De Ultimax of Max Machine is spelcomputer die gebaseerd is op de chipset van de C64. Hij werd in Japan verkocht en was weinig succesvol, maar precies omdat er weinig van gemaakt zijn gaan ze vandaag voor kapitalen van de hand. De Ultimax-mode was bedoeld om de C64 Ultimax-cartridges te kunnen laten afspelen, maar is vooral nuttig gebleken voor innovatieve hardware-uitbreidingen.

De Ultimax-spelcomputer heeft maar 2KB geheugen en geen ROM. Het gevolg van het activeren van de Ultimax-mode is dan ook dat de C64 zijn ROM en het merendeel van zijn RAM deactiveert. Hardware op de cartridge kan die rol overnemen. De hardware van de C64 reageert onmiddelijk op de modelijntjes, je kunt per cyclus en zo nodig subcyclus van mode wisselen. De videochip heeft in de C64 een ander beeld van geheugen dan de processor en Ultimax-mode tijdens een Phi1-cyclus (videochip heeft de bus) heeft andere effecten dan tijdens een Phi2-cyclus (processor heeft de bus).

Voorbeelden van innovaties die door Ultimax mogelijk gemaakt worden zijn Freezer-cartridges, het draaien van een andere KERNAL vanaf cartridge, geheugenuitbreidingen, het genoemde draaien van de videochip op extern geheugen en processorupgrades als de SuperCPU en Turbo Chameleon.
Ja, maar dat is meer het gevolg van het feit dat er in een gemiddelde pc (en ook die mini waar je het over hebt) geen c64 cartridge poorten zitten. De implementatie van de bus is daar het gevolg van :)
Dat is precies de kern van de materie: Als je een emulator op een PC draait, dan heb je de hardware van een PC en heb je daar ook mee te dealen. Je hebt USB als ingang, HDMI aan de uitgang. Het is niet de retrcomputer die het beeldscherm aanstuurt, maar de PC met zijn drivers. Dat betekent input-lag bij de ingang, en gesimuleerde beeld komt niet direct op de monitor, maar moet eerst nog naar een PC-framebuffer geconverteerd worden, daar krijg je ook weer lag en het hele verhaal loopt niet synchroon, al is het maar omdat het besturingssysteem begint te multitasken.

Je kunt heel ver gaan, extra hardware toevoegen ensuperealtimesoftware gaan schrijven die buiten het besturingssyteem om die extra hardware gaat uit lezen. Jij hebt het evenwel over wat theoretisch bij oneindige middelen mogelijk is, zonder de doenlijkheid en economische factoren te bekijken. Ik lees je verhaal wel en kan je volgen, maar waar het om draait is dat als iemand een herschepping van een computer aankondigt dat het 99% zeker een bordje is waar Linux op draait, een emulator op is geïnstalleerd en het ding images een flashmedium kan afspelen. Als iemand een herschepping op basis van FPGA aankondigt dan kun je een apparaat verwachten dat compatibel is met originele randapparatuur en media, volledig synchroon werkt, geen lag aan ingangen en uitgangen heeft, vaak wat moderne aansluitingen, maar aanzienlijk minder PC-achtige aansluitingen heeft dan een emulator.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 19:02]

Dank voor de uitleg over de Ultimax!
Ik vroeg me al heel lang af welk mechanisme een c64 gebruikte voor die debug-achtige carts maar dat wordt me nu duidelijk. :)
Je kunt heel ver gaan, extra hardware toevoegen ensuperealtimesoftware gaan schrijven die buiten het besturingssyteem om die extra hardware gaat uit lezen.
Nou ja, ik dacht eigenlijk meer aan losse hardware zonder een bestaand OS. Mischien een ARM cpu maar dan zonder linux en met wat platform-specifieke peripherals erbij.
Jij hebt het evenwel over wat theoretisch bij oneindige middelen mogelijk is, zonder de doenlijkheid en economische factoren te bekijken.
Hmm., prijs ARM cpu vs FPGA?
Ik denk wel dat een emulator bouwen op het nivo van een HDL mischien economischer is als je een FPGA platform gebruikt. Maar dat zijn dan enkel de ontwikkelkosten. Ik denk dat een FPGA duurder uitvalt qua prijs van het uiteindelijke apparaat.
En qua performance, ach, een nieuwe Rpi is 100x tot 1000x sneller geclocked dan oude 8-bit systemen en is daarbij ook nog eens RISC. Je hebt helemaal geen oneindige middelen nodig. :)
Wel moet je dan alsnog (net als bij een FPGA ontwerp) het design voorzien van de benodigde hardwareaansluitingen zoals cartridgepoorten, video uitgangen etc.
Of het een getrouwe herschepping is valt nog te bezien. Heeft Analogue een licentie om FPGA implementatie te maken van oorspronkelijk hardware, dus gebaseed op de VSDL files van de oorsprokelijke chips? Of zijn deze reversed engineered danwel afgeleid van emulator broncode?

De meeste MISTer implementatie kijken de functionalteit af van MAME. Hierdoor heb je veelal dezelfde bugs die ook in emulators zitten. Er zijn slechts enkele componenten die een 100% een binaire kopie van de oorspronkelijke hardware zijn, de rest is gewoon een benadering op basis van emulatie broncode.

FPGA is alleen beter als het ook echt gebaseerd is op de originele ontwerpen van de chips.
Ik heb een Pc engine emulator en gebruik hem best vaak. Voor die tijd zien en klinken de spellen fantastisch. De Gradius/Nemesis versie van de Pc engine is echt veel mooier dan de andere varianten.
Dankjewel voor je uitgebreide reactie en uitleg :)
Prijs is gelijkwaardig aan de Snes en nes varianten die door dezelfde partij zijn gemaakt.

Houdt wel rekening met aardig wat preorder spanning. Dit soort sevices gaan hard.
Ik was ook helemaal niet op de hoogte van deze spelconsole(s). Een beetje achtergrondinformatie in dit artikel was wel op zijn plaats geweest.

Ik heb even op het internet gekeken en ik zie data van 1989, 1990 en 1992 staan.
Dat is wel heel lang geleden. Dat was in de fleur van mijn leven toen ik nog volop met de Commodore 128 en Amiga's aan het prutsen was... :P

De nieuwe consoles zien er qua design echt wel goed uit, het retro-gehalte zit er nog altijd in, maar wel een beetje opgepoetst naar 2021.
Toevallig gisteren een filmpje gezien van LGR over zo'n oude NEC PC-FXGA ISA kaart. Anders had ik er ook nog nooit van gehoord :)

Edit: linkje weggehaald

[Reactie gewijzigd door keigezellig123 op 23 juli 2024 19:02]

Analogue stelt met klem dat het niet aan emulatie doet. In plaats daarvan gebruikt het een Altera Cyclone V, een fpga die 'duizenden uren lang' is geprogrammeerd om een zo getrouw mogelijke reproductie van de originele hardware te maken.
Beetje vreemd verhaal. Hardware emulatoren waren er al in de jaren 70. Je kunt dus niet zeggen dat omdat het op een FPGA geimplementeerd is het geen emulator is.

Verder denk ik dat dit niet zo'n groot platform gaat worden zonder bijvoorbeeld een officiele online store met gelicenceerde games. Het is niet zo dat die HuCards voor het oprapen liggen.
Dit is niet hun eerste console op dit principe. De andere waren niet aan te slepen. De Super Nt speelt meen ik ook roms, dus waarschijnlijk deze ook wel.

En het is wel degelijk anders dan een software emulator.
Ok, maar alsie files speelt dan is het denk ik voor de meeste mensen onnodig om een hucard reader en cdrom in te bouwen?

En ik ben het principieel niet eens met de stelling dat software en hardware emulatie anders zijn. Het ligt enkel aan de implementatie.
Bij software ben je dan inderdaad wel afhankelijk van de latencies etc. van het onderliggend os. Maar als dat gestreamlined is dan zie ik geen problemen.

Vergeet niet dat FPGA's ook gewoon operaties doen die wiskundig volledig equivalent zijn aan de bewerkingen die een CPU kan uitvoeren. Elke computer kan elke andere computer emuleren. Dit is een fundamenteel gegeven.
Je laat wel even weg dat een computer alleen een voldoende kleinere computer kan emuleren.
Zowel qua geheugen als qua snelheid, en afhankelijk van hoe verschillend ze zijn.
Ja, maar goed, we hadden het hier over een 8 bit systeem uit eind jaren 80. :)
Zoals ik ergens anders hier ook schreef, een raspberry pi heeft tegenwoordig zo'n 1000x meer kloksnelheid, is RISC, heeft meerdere cores en heeft bakken meer geheugen dan die 8 bit systemen.
[quote]
[...]
Verder denk ik dat dit niet zo'n groot platform gaat worden zonder bijvoorbeeld een officiele online store met gelicenceerde games. Het is niet zo dat die HuCards voor het oprapen liggen.
Ze verkopen de consoles voor mensen die originele media hebben liggen maar de spellen op hun moderne TV willen spelen, zonder al te veel gedoe.

Vervolgens worden ze vrijwel op dag 1 gehacked en kun je de roms van SD laden. Het is nog even de vraag of dat ook met het CD deel zal gebeuren, maar dat is wat er met de NES, SNES en Mega Drive/Genesis varianten is gebeurd.

Zelf heb ik een stuk of 6 hucards en een Turbo Everdrive liggen, dus ook zonder hack kan ik mijn lol wel op met dat apparaat (hoewel het aansluiten van mijn PCE Core via een OSSC ook prima werkt)
Jammer dat er niks vermeld staat over de spellen. Wat krijg je er bij en hoe koop je nieuwe spellen?

Ik kwam pas een paar jaar geleden met de TurboGrafx in aanraking en ontdekte dat daar een hele hoop leuke spellen op zijn uitgebracht die destijds niet op de andere consoles zoals de NES, SNES, Sega, etc. uitkwamen. Er ging weer even een leuke nostalgische 16-bit wereld voor me open. Als je dan bent van het 8- en 16-bit tijdperk en je kent deze console nog niet, dan raad ik je aan de TurboGrafx mini te kopen of deze Duo te proberen.
Originele spellen zullen in principe alleen 2e hands te koop zijn.
Prima apparatuur van Analogue, heb hier een Analogue Mega SG staan die prima dienst doet.
Anologue maakt echt kwaliteit (nes-snes-megadrive-pce engine),maar is veel te duur.
Ik heb reeds jaren een MISTer,kost ook geld,maar daar kan je een veelvoud aan toestellen op spelen.
En net zoals met de Pocket zal het wel weer een shitshow worden bij de pre-orders waarbij scalpers het gros in handen gaan krijgen en voor belachelijke prijzen op Ebay gaan gooien.

Ze moeten eens ophouden hun producten gelimiteerd uit te brengen terwijl er een heel grote vraag voor is.
Jammer dat Analogue weer voor de beperkte oplage gaat, ondanks het feit dat het apparaat pas medio 2021 op de markt komt. Pre-orders voor hun hardware gaan meestal maar een voor uurtje open en zijn zo weg. Misschien beter om de pre-orders voor een langere periode open te gooien en produceren naar vraag. Ik had bijvoorbeeld graag een Analogue Pocket gehad, maar was net te laat voor de pre-orders. Nu is het onmogelijk om zo'n apparaat te bemachtigen en staan ze binnenkort voor bizarre prijzen op eBay.

Dan kan je misschien toch beter zelf iets bouwen met een miSTer FPGA Kit. Erg jammer als je veel cartridges of disks voor oude systemen hebt liggen en gewoon een fijne gebruikerservaring wil, want die hardware en software van Analogue is erg slick.
Analogue is echt een super bedrijf als het aankomt op zowel hun hardware als hun software!

Zij begrijpen retrogamers perfect!
(even de service m.b.t. preorders daarbuiten gelaten)

Deze Analogue Duo sluit goed aan tussen al hun producten, waarvan ik zelf de trotse bezitter ben van de NT mini V2, Super NT en over een half jaar ook van de Analogue Pocket.
(Ik heb voor de liefhebber trouwens een NT mini v2 over, omdat een vriend hem achteraf zelf ook al had besteld. Deze is niet meer te bestellen en komt over 2 weken gloednieuw binnen, mocht een Tweaker belangstelling hebben)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.