Renders tonen vermeende Samsung Galaxy S21 met vernieuwd camera-eiland

Er zijn renders verschenen van de vermeende Galaxy S21-smartphone van Samsung. Daarin is een vernieuwde achterkant te zien, met een soort 'gebogen' camera-eiland. Samsung zou de S21-serie volgens geruchten al in januari aankondigen.

De afbeeldingen zijn afkomstig van Twitter-gebruiker OnLeaks, die de afbeeldingen publiceert op Voice. OnLeaks publiceert regelmatig renders van onaangekondigde smartphones. Hij maakt deze renders zelf op basis van CAD-bestanden, die hij bijvoorbeeld krijgt van accessoiremakers. De afbeeldingen van OnLeaks zijn geregeld waarheidsgetrouw.

Afbeelding via OnLeaks

De vermeende Galaxy S21 heeft onder andere een vernieuwde achterkant, met een camera-eiland die gedeeltelijk om de rand van het toestel buigt en 'geïntegreerd' lijkt in het metalen frame van de smartphone, zo schrijft OnLeaks. De drie camera's zelf zijn nog steeds onder elkaar gepositioneerd, net als bij de verschillende Galaxy S20- en Note 20-smartphones. De enkele flitser is ditmaal echter buiten het camera-eiland geplaatst.

Volgens OnLeaks heeft de reguliere S21 een schermdiagonaal van ongeveer 6,2" met een enkele selfiecamera, die in een gat in het scherm zit verwerkt. Het toestel zou afmetingen van 151,7x71,2x7,9mm hebben. Bij de cameraset-up zou de smartphone ongeveer 9mm dik zijn. De Twitter-gebruiker deelt verder geen technische specificaties van de Galaxy S21.

OnLeaks stelt dat het toestel mogelijk al in januari 2021 wordt aangekondigd, op basis van eigen bronnen. Dit komt overeen met eerdere geruchten over de S21-serie. Samsung zou in januari met een Galaxy S21, S21 Plus en S21 Ultra komen.

De Galaxy S21-renders. Afbeeldingen via OnLeaks

Door Daan van Monsjou

Redacteur

18-10-2020 • 14:58

122 Linkedin

Reacties (122)

Wijzig sortering
Persoonlijk vind ik het design wel mooi.
Metalen frame en mat plastic achterkant. Nieuwe Exynos chip met custom core en verder de usual things IP rating, draadloos opladen (wellicht ook magnetisch).
Wanneer het product prijs technisch ook goed wordt gepositioneerd dan kan dit weleens weer een Samsung topper worden.
Dan mag ik hopen dat die nieuwe Exynos beter presteert dan de huidige generatie. De adreno 660 GPU in de Snapdragon variant van de Galaxy S20 presteert 20% tot 50% beter dan de Mali G77 GPU in Samsung's eigen Exynos soc. Dit merk je onder andere in hoelang de batterij meegaat, maar ook in de prestaties van 3d games.
Hoe merk je precies dat er andere toestellen zijn die sneller/zuiniger zijn? Juist, je kan het constateren (wss door te lezen op internet) maar zelden zal iemand beide toestellen door elkaar gebruiken, want alleen dan kan je het merken ;)

Met andere woorden, ik merk er helemaal niks van op de S20.

@Dragao Cell er komen geen custom cores in de volgende Exynos, juist weer terug naar de ARM standaard cores...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 oktober 2020 19:21]

Nou... Jij niet, maar ik had met mijn S10+ 3H SOT, en medemensen met gelijkaardig gebruik 7H op de snapdragon variant. En dat merk je, ik kwam van een Oneplus (snapdragon) en ik heb elke dag met dillema's gezeten omdat ik van Samsung's UI houd, maar ik niet kon leven met de batterijduur.

Het is natuurlijk in de praktijk nog steeds verschillend wat de ander doet t.o.v mij, maar 4H verschil is ronduit belachelijk en te wijden aan de Exynos, zolang Samsung Exynos gebruikt kan je ze maar beter links laten liggen voor zowel performance maar vooral de batterij duur.

Je bent trouwens de eerste (en enige) die ik dit zie zeggen. Want iedereen is het eens: Exynos loopt achter, en dat is een heuse rip off van Samsung want wij betalen nog steeds eveneveel als een Snapdragon variant, maar krijgen zoveel minder.
3 uur SOT? Dan is er iets mis je telefoon. Die van mij heeft gemiddeld 7-8 uur SOT.
Nee dat kan je niet zo snel zeggen misschien game ik meer, of jij minder. Of doe ik meer dingen die intensief zijn, vandaar dat ik ook mijn SOT toen heb vergeleken met mensen die gelijkaardige patronen vertonen qua gebruik/apps (dat is ook niet echt accuraat, maar veel accurater dan puur op woord). 3H SOT was gewoon "normaal" (ja dat is helemaal niet normaal) maar voor een CPU die tot 50% minder zuinig is t.o.v de Snapdragon is dat dus geen defect maar de realiteit.

Ik ben toen van m'n S10+ beroofd en er was geen dillema meer, ik heb dan een Oneplus gehaald wegens Snapdragon en heb nooit meer terugekeken naar Samsung, en zal dat pas doen als ze een Snapdragon erin pleuren.
Ziet er super mooi en strak er uit. En het mooiste is dat het geen edge randen heeft! De allergrootste minpunt van Samsung/android toestellen voor mij is dat de camera kwaliteit in apps zoals whatsapp/instagram erg slecht is.
Je kunt in whatsapp en Telegram de ingebakken camera gebruiken.
Je moet drukken op her attachment icoontje en dan de camera tile ingedrukt houden.
Waarom is dit niet standaard? Waarom wil whatsapp per se de slechte camera software van hunzelf gebruiken?
Net als bellen forceren. Op ios gebeld worden en normaal terugbellen via de entry in recent. Moet eerst contact zoeken en dan kan je normaal terug bellen.
_/-\o_ thx, dit scheelt me een hele hoop heen en weer schakelen tussen de camera app en whatsapp.
Jezus man, je wilt niet weten hoeveel app-wisselen me dit bespaard had. Thanks.
Dan neem je gewoon een foto via de standaard camera app en probleem weg...Tegenwoordig is het al veel verbeterd trouwens....
Vind het nog steeds waardeloos, maar maak fotos altijd met de telefoon zelf, dan heb ik de foto zelf ook meteen op hoge kwaliteit ipv de compressieversie van whatsapp.

Zeker in de avond krijg je veel betere fotos met de stock app, hoop dat Google dat snel verplicht te gebruiken voor apps als whatsapp.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 oktober 2020 19:26]

Dat is zelfs op iPhones niet, Whatsapp zelf gebruikt z’n eigen camerasoftware. God weet waarom.

Punt is, als Apple dat niet afgedwongen krijgt kun je het op Android wel vergeten...
Anoniem: 310408
@A64_Luuk18 oktober 2020 20:24
Dat is zelfs op iPhones niet, Whatsapp zelf gebruikt z’n eigen camerasoftware. God weet waarom.
Omdat high res beelden veel bandbreedte nodig hebben. Je kan duizenden text messages verhappen tegenover een selfie.
Dan kun je ze comprimeren... maar begin in hemelsnaam gewoon met een goede foto.
Dan moet je gewoon de native camera gebruiken en het dan met het paperclipje aan WA toevoegen. Ik doe het eigenlijk altijd zo.
Maar via je gallerij kan dat prima... dus dat gaat niet echt op dan toch zeker?
Dan moet whatsapp die allemaal gaan scannen; veel compute kosten.
Onzin. WA kan een foto gewoon openen als een bak aan pixels, en alsnog moet die bak aan pixels verzonden worden naar een server en moet je de user input checken, ongeacht de oorsprong van de afbeelding.

Je kan ook gewoon verschillende formaten converteren direct vanuit het OS.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 18 oktober 2020 21:04]

Meningen verschillen natuurlijk, maar ik vond/vind die edge-randen nog steeds eigenlijk best wel mooi.
Dan moet je bij whatsapp zijn. Die gebruiken niet de normale camera app maar hun eigen.
Daar kan Samsung of andere fabrikanten verder weinig aan doen.
Dit is gewoon niet waar, whatsapp gebruikt z’n eigen camerasoftware op iOS. Helaas.
Dat is het wel. Bij iOS wordt ook niet de native camera app gebruikt
Omdat Apple 28 modellen heeft in hetzelfde iOS en Android 1000'en instellingen in een aparte schil mss? En omdat iOS veel minder deel-opties heeft ingebakken trouwens...Dus is het voor Google of andere ontwikkelaars niet altijd gemakkelijk voor een link te plaatsen naar de standaardapp,omdat het niet overal gelijk is. Dus wie de beste foto's wil,neemt sowieso de standaardapp,dus zie er weinig problemen in bij Android,omdat je van gelijk welke app naar gelijk welke app kunt delen in de app zelf ....

[Reactie gewijzigd door greatkz op 18 oktober 2020 20:12]

WhatsApp heeft wel meer fouten qua camera die onwijs irritant zijn eigenlijk 😅. Ik kan bijvoorbeeld nageboeg niet videobellen via de achtercamera omdat die altijd wide angle gebruikt. Meer mensen daar last van?

Mij valt het ook op dat bij Snapchat voornamelijk mijn voorcamera helemaal verpest wordt, wat bij Apple een stuk minder is. Zal ook wel software zijn
wissel een keer van achter naar voor, en weer naar achter, steeds pakt WA dan een andere achter camera, zo kun je wisselen tussen wide angle/normaal.
Dat werkt maar heel af en toe helaas. Kan iver het algemeen wisselen wat ik wil, maar wide angle blijft aanstaan 😭. Zou handig zijn als daar eens een knop voor kwam, zeker omdat de gemiddelde smartphone toch echt minstens 2 of 3 bruikbare camera's heeft achteraan
Nogsteeds een camera gaatje. Samsung is nog niet klaar met under display blijkbaar maar het display ziet er gelukkig wel platter uit ipv curved
Bij de s20 begon het al wat platter te worden, ze trekken het dus nog wat verder door :P
Maar de Note 20 Ultra heeft het juist weer enorm rond en die kwam nog later.
Technisch gezien een andere productlijn.
Ik denk dat ze eerst kijken hoe het op de S20/S21 ontvangen wordt, voordat ze het besluit voor de Note serie maken.
Note 20 = flatscreen
Note 20 Ultra = curved
Denk eind vh jaar stopt de S20 (4G/5G) en de S20-FE die nu verkrijgbaar is de opvolger wordt. De S20-FE is al met een vlak scherm.

Denk dat zij weer denken dat mensen moeten upgraden naar ultra voor curved display.

S21 - flat display
S21+ flat display, alleen dan groter dan S21 en betere specs
S21 Ultra curved display en top specs
Hier zou je zeker eens gelijk in kunnen hebben.
Android Police heeft hun artikel geüpdate met gelekte renders van de S21 Ultra, en idd, curved.

https://www.androidpolice...-design-and-release-date/
Ik vind dat juist jammer eigenlijk. Ik vind het rond aflopende scherm erg mooi op mijn S8 die ik nog steeds gebruik. Ik vind het ook lekker aanvoelen en in de hand liggen. Maar ieder zijn smaak :) Ik hoop dat er wel toestellen blijven waar ze dit blijven doen. Zoals ik hierboven schreef heeft de Note 20 Ultra het wel weer.. Al is die een beetje groot voor mij.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 oktober 2020 16:33]

Hier idem. Het hoeft ook niet allemaal nut te hebben, het oog wil ook wat, en wat mij betreft ziet curved er mooier uit dan plat. Heb met mijn S10 ook nooit 'last' van de curve zoals hier vaak geklaagd wordt.
Of ze gaan dit gebruiken voor hun nieuwe foldable producten ;) de next big thing voor Samsung.
Het zou ook kunnen zijn dat we hier met een afbeelding van de Samsung Galaxy A52 te maken hebben, want breken met het Edge Display zou wel een opvallende move zijn.
ze gaan dit keer voor goedkoper en makkelijker te maken en meer winst zelfs het oled display dat ze gebruiken is niet meer van hunzelf, want dat is te duur. dat zegt toch wel wat.
Volgens geruchten vroeg in 2020 zou Samsung inderdaad gekeken hebben naar BOE voor OLED schermen, maar de laatste berichten uit Juli zeggen dat ze toch niet met BOE in zee gaan voor de S21.
gelukkig maar, maar jammer dat er nog steeds een camera gat in zit. ik blijf mijn s9+ houden tot ze van dat camera gat af zijn.
Voor mensen die daarover zeuren zit er gewoon een feature ingebakken die de bovenste rijen met pixels dan uitzet. Is ie net zo asymmetrisch als je S9 :)
Kan je vervolgens de instellingen meteen weer terugzetten om te zien dat het eigenlijk totaal niet vervelend is.
kan ik net zo goed mijn s9 houden tot er fatsoenlijke stappen vooruit zijn gemaakt. zo hard schiet het allemaal niet meer op ;)
Daar heb je helemaal gelijk in.
Mijn vrouw had de S9 en dat vind ik eigenlijk, buiten de grootte van de batterij en het gewicht, een beter toestel dan de S10/S20.
Vooral het unlocken werkt zoveel sneller en beter op de S9. Zowel met vingerafdruk als met face unlock.
Bron?

Indien correct dan is dat minder goed nieuws.
Schermen waren altijd top

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 18 oktober 2020 15:10]

ow dat is al weer weersproken, was wel eerst hun plan https://wccftech.com/sams...1-no-under-screen-camera/
Anoniem: 310408
@BruceLee18 oktober 2020 20:29
Ohjee.... je hebt een internet link gevonden die gelijk aantoond. Niet echt want het woord 'may' staat zelf in de titel, maar het internet heeft gesproken en dus heb je gelijk.

Heb je het artikel gelezen?
samsung is een megacorp waar tal van andere subbedrijven in zitten en die ook bij de concurrentie van de andere subbedrijven mogen aankloppen voor onderdelen indien nodig. Dat is al jaren zo en het zou voor Samsung Electronics slechtere cijfers opleveren als ze het niet deden. Uiteindelijk is het deze productlijn die het bekendst is van alle goederen die ze produceren en als het imago van de minder bekende bedrijven er dan wat onder lijdt, dan is dat maar zo.
Niemand is hier nog werkelijk klaar voor, want het geeft gewoon een harde beperkingen. Je plaatst iets voor de lens (dus minder licht e.d.), en het scherm is daar minder helder/scherp i.v.m. minder pixels.

Het is mooie technologie, maar niet zaligmakend. Ik ben dan meer fan van een pop up camera.
Heb ook liever plat dan curved, een screen protector op een curved scherm gaat gewoon niet lekker en je raakt nog wel eens per ongeluk het scherm aan met je vingers aan de zijkanten.
Los van of het mooi is, is het toch wel een slechte trend als je steeds eerder een nieuwe telefoon gaat uitbrengen. Sinds april kan je dan de S20 krijgen, sommige mensen moesten tot mei wachten voor die was geleverd, en dan is er in januari al een nieuwe. Dan is het toch een beetje je eigen merk omlaag halen omdat er weinig exclusiefs aan is.
Mensen die meteen het nieuwste willen die lopen het risico. Zo was ik vroeger ook tot dat ik door had dat ik mijn geld aan het verbranden was en nu koop ik niet meer het laatste dingetje, hoe mooi ik het ook vind en mooi zijn ze. De S21 en de nieuwste Note zijn prachtige toestellen. Mijn zakken zijn niet zo diep dat ik het me kan veroorloven om elke nieuwe generatie te kopen.

Vindt het daarom helemaal niet erg dat men snel met nieuwe modellen komt, maakt de oudere generaties alleen maar goedkoper. :-)
Precies, eind volgend jaar is hij net zo mooi en stukken goedkoper wat hem nog mooier maakt.
Waarom? Je haalt toch ook niet direct de nieuwste model tv,koelkast,wasmachine,haardroger enz enz?
Licht eraan, sommige mensen willen het nieuwste van het nieuwste en waarom niet als je het je kan permitteren.
Als je het kan permitteren dan maakt het ook niet uit dat een toestel 2 maanden eerder uit komt.
Hij word op z'n vroegst in januari aangekondigd, betekend niet dat ie dan al beschikbaar is. Denk eerder medio maart.
Dat zou dus hetzelfde zijn als de S10, die ook in maart uitkwam. Ik hoop dat de Galaxy Buds Live met een preorder gratis zijn, ofdat er weer een nieuwe aangekondigd wordt, maar dat lijkt me niet.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 18 oktober 2020 17:43]

Als je er zo over denkt ben je blijkbaar toch een beetje gevoelig voor de marketinguitingen. Dat er iets nieuws komt betekent niet dat het vorige model vervangen moet worden. Doen we toch met andere producten ook niet?

Daarnaast zou het ook raar zijn om een bepaald product door te blijven produceren terwijl je al een verbeterde versie op de plank hebt liggen. Dan krijg je hier weer hele discussies over dat product x achterloopt op merken a, b. c.
Dat doen we met andere producten ook en heet het Osborne effect. Blijkbaar willen wij als mens niet investeren in spullen waarvan we weten dat de vervanger eraan komt, want dan heb je voor hetzelfde geld iets veel nieuwers.

Dat zal vast niet voor iedereen gelden, ik ken in mijn eigen kring een aantal mensen die er niets om geven, maar wel voor velen.
Nou los van of ik gevoelig ben voor nieuwe items, ik doe prima al 4 jaar met een iphone, vind ik dat je je klanten dat gevoel moet geven. Ik vind 1x per jaar prima, maar als het nu wordt vervroegd met 2 maanden lijkt me dat als klant minder prettig. Als je hard werkt voor een product om een keer het nieuwste van het nieuwste te hebben, dan wil je ook even genieten van het nieuwgevoel. Dan doet apple dit beter door de prijzen gedurende 1 jaar vast te houden in hun eigen winkel. Ik snap best dat je elk jaar in april een nieuwe telefoon uitbrengt, maar als je nu al naar januari gaat, is het dan volgend jaar weer januari of gaat het dan naar nog eerder.
Je beseft toch dat het ontwerpen/opstellen/produceren en marketen van zoiets zeker een jaar kost?
Dat ze nu al bezig zijn aan de S22 & S30 of whatever die gaan heten?

Dat deze dan leaken betekend niet dat plots de huidige oud is .Ik snap trouwens niet wat er exclusief is aan een telefoon waarvan er tientallen miljoenen verkocht worden.
In plaats van een camera bump heb ik zelf liever een telefoon die iets dikker is met een grotere accu.
Het blijft apart dat Samsung een groot aantal verschillende modellen in de verkoop heeft, maar dat sommige ogenschijnlijk logische combinaties nauwelijks te krijgen zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die veel buitenshuis zijn (fietsers, wandelaars) en graag een grote batterij, fraaie camera en een (spat)waterdichte telefoon willen. Twee van de drie lukt nog wel, maar alle drie is eigenlijk niet te vinden.
Of een Note 20 Ultra met een snapdragon processor krijgen in Europa.....
Ligt ook wat beter op je bureau als je iets wilt tikken.
En geen spekgladde glazen achterkant. Geef mij maar mat, mij hudige telefoon glijdt gewoon van de bank af zonder hoesje door die gladde achterkant.

Ik snap zelf ook niet waarom je de camera zo zou laten uitsteken. Zeker als je toestelen plat op tafel legt, is dit alleen maar irritant 😅. Je voelt je bijna genoodzaakt om een hoesje te gaan gebruiken.

Ik vraag me ook altijd af waarom de midrangers dan weer wel een grote accu kunnen hebben en de flagships niet. Je krijgt dus eigenlijk wat dat betreft minder voor meer geld 🤔.

Maar ik hoop vooral dat de accuduur beter gaat zijn dan de note 20 ultra, hoor dat die echr beroerd is.
80 procent van de gebruikers denk ik wel, maar nee hoor, een notch moet blijven, camera bump moet blijven en krap de dag doorkomen moet blijven.
Heb je een bron van die 80%?
Moet dat erbij als ik erbij zeg 'denk ik'? Ik zie weinig mensen online vragen of de telefoons dunner kunnen, maar continu klagen over deze dingen.
Toen ik het begin las had ik zoveel hoop op een flip camera, maar helaas...
Ik vind persoonlijk dat soort camera gaten in het scherm zo zonde, het onderbreekt toch je scherm als je iets aan het kijken bent. Zeker omdat ik een front camera nauwelijks gebruik afgezien van incidenteel videobellen.
Wel fijn dat ze weer een wat "kleiner" toestel uitbrengen van 6.2 inch. Heb toch een hoop collega's die van een ouder model afkomen en dan niet vrolijk worden van een 6.5 of 6.7 inch model.

Hopelijk kan mijn ASUS Zenfone 6 nog een tijd mee, of in ieder geval totdat pop-up of flip camera's meer gebruikelijk worden.
Ja ik ook :( Ik had wel een beetje gehoopt dat ze het nu eindelijk eens voor elkaar zouden hebben. Het zit gewoon in de weg.

Gelukkig hebben ze het nu wel kleiner gemaakt en veel hoger bovenin gedaan waardoor de statusbalk niet meer zo groot is.
Wat betreft toestel grootte volledig met je eens, van een oneplus 7t pro (6.67 inch) naar een pixel 5 (6 inch) overgestapt en wat een enorm verschil.
Als dit design echt is zal het de eerste keer in een hele lange tijd zijn dat ik Samsung weer zal overwegen. Die 'infinity edge' displays die over de randen heen vallen vind ik echt verschrikkelijk in gebruik, zodoende altijd maar voor de OnePlus toestellen gegaan. Dit oogt een stuk strakker en zal ook prettiger in gebruik zijn.
Maar OnePlus heeft dit ook een hele tijd gehad :? Denk aan de 7 Pro bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 oktober 2020 16:32]

Toch weer een verticale camera bump op de achterzijde. Vind een horizontale veel praktischer omdat het toestel dan stabieler plat ligt en je geen verschil hebt tussen links- en rechtshandig vasthouden.

Het camera gat had van mij ook wel weer terug in de hoek gemogen ipv gecentreerd.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 18 oktober 2020 15:33]

Er is inmiddels ook een video beschikbaar.

https://youtu.be/PBWks8s7_4w
Een video van een render gebaseerd op cads van accessoires? 8)7
Ik vind het er maar raar uit zien. Jammer dat er nog een camera gaatje in de display zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee