Gerucht: Samsung overweegt lader en oortjes weg te laten uit doos Galaxy S21

Samsung zou overwegen om de oortjes en lader weg te laten uit de doos van de Galaxy S21, zo meldt SamMobile. Het is onduidelijk of daarover al een beslissing is gevallen. Apple laat de oortjes en lader vanaf dit najaar weg bij iPhones.

Door de oortjes en lader weg te laten, kan de verpakking kleiner gemaakt worden en is het goedkoper om de telefoons te vervoeren. Bovendien heeft Apple laten zien dat de prijs van de telefoon dan niet lager wordt en Samsung denkt nu volgens diezelfde lijn, schrijft SamMobile. Apple brengt vanaf dit najaar al zijn telefoons op de markt zonder oortjes en lader. Alleen in Frankrijk is het meeleveren van oortjes verplicht.

Samsung zou dat doen bij de Galaxy S21-serie, die de fabrikant naar verluidt in januari zal presenteren. SamMobile wijst erop dat Samsung nu al in de VS bij de Note 20-serie geen oortjes levert. Wel kunnen klanten ze krijgen als ze contact opnemen met de klantenservice. Samsung heeft tot nu wel altijd laders meegeleverd, maar vaak niet de snelste lader die de telefoon aankan. Samsung heeft nog niet gereageerd op het gerucht.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-10-2020 • 16:32

279 Linkedin

Reacties (279)

279
262
118
11
1
96
Wijzig sortering
Hm, ik sta hier wat dubbel in.

Je kan je natuurlijk afvragen in hoeverre je bij elke nieuwe telefoon weer een nieuwe lader nodig hebt. Juist omdat er stevig aan is gewerkt om laders en interfaces universeel te maken heeft vrijwel elke nieuwe telefoon tegenwoordig een USB-C aansluiting, en kan zo ongeveer elke lader van de afgelopen 5 tot misschien wel 10 jaar een telefoon opladen. Hoeveel USB laders heeft een gemiddelde consument in huis liggen? Toch minimaal 2 denk ik. Vanuit een milieu oogpunt kan je je dan sterk afvragen waarom we in vredesnaam opladers blijven leveren die in veel gevallen in een la verdwijnen (of zorgt dat een oude lader onnodig bij het grofvuil gaat). Uiteraard zitten hier voordelen in voor de producent, maar dat betekent niet dat het argument onwaar is.

Voor oortjes kan je grotendeels het zelfde argument maken. Hoeveel mensen gebruiken daadwerkelijk de oortjes die bij een nieuwe telefoon geleverd worden? Ik heb ze maar een keer of 2 gebruikt denk ik.

Aan de andere kant is het krom dat je een product levert waarbij je in principe verplicht extra kosten moet maken om het te kunnen gebruiken in het geval van opladen. Dat is immers een vereiste waar je niet omheen kan, ding heeft stroom nodig. Maar ik snap de voors en tegens wel, ook al is het vanuit de bedrijven vooral om winst te doen natuurlijk.
Je kan je natuurlijk afvragen in hoeverre je bij elke nieuwe telefoon weer een nieuwe lader nodig hebt. Juist omdat er stevig aan is gewerkt om laders en interfaces universeel te maken heeft vrijwel elke nieuwe telefoon tegenwoordig een USB-C aansluiting, en kan zo ongeveer elke lader van de afgelopen 5 tot misschien wel 10 jaar een telefoon opladen. Hoeveel USB laders heeft een gemiddelde consument in huis liggen? Toch minimaal 2 denk ik.
Gewoon, één. Mijn Sony Xperia Z5 adapter past niet op mijn Galaxy S9. Mijn vrouw heeft bij haar Galaxy S9 ook gewoon één adapter en kan haar oude adapter van haar Samsung Galaxy S5 ook niet gebruiken bij haar Galaxy S9. Mijn oudste zoon heeft sinds enkele maanden een Samsung M21, zijn oplader kon hij evenmin gebruiken die bij zijn oude Huawei Y7 geleverd werd.

Daarnaast, fabrikanten adviseren zelf al jaren dat mensen de bijgeleverde adapter moeten gebruiken - iets met garantie. En dus doen wij dit ook. Leuke is, mocht ik überhaupt over gaan op een andere telefoon en mijn huidige nog functioneren, wordt deze 'compleet' verkocht d.w.z. inclusief adapter. Het zou tenslotte lullig zijn dat iemand anders die de telefoon over koopt, ineens zelf een gloed nieuwe adapter moet kopen omdat ik de huidige behoud.
Voor oortjes kan je grotendeels het zelfde argument maken. Hoeveel mensen gebruiken daadwerkelijk de oortjes die bij een nieuwe telefoon geleverd worden? Ik heb ze maar een keer of 2 gebruikt denk ik.
Ik gebruik ze "altijd", tot er een breuk in de kabel zit. Pas daarna grijp ik naar m'n setje die ik als vervanging gebruik.
Aan de andere kant is het krom dat je een product levert waarbij je in principe verplicht extra kosten moet maken om het te kunnen gebruiken in het geval van opladen.
Je zegt het in feite precies goed, extra kosten moet maken. De smartphones worden niet ineens een tientje goedkoper maar je mag wel een nieuwe "losse" adapter kopen als je deze nog niet hebt. Of te wel, gewoon winstmaximalisatie.

Aanvulling
Al jaren wordt zelfs door de brandweer geadviseerd de originele accu's (voor die smartphones waarbij de accu te vervangen zijn) en adapters te gebruiken. Vanwege het gevaar omtrent explosies en kortsluiting.


---
Edit 1):Quote gefikst
Edit 2) Aanvulling

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 27 oktober 2020 20:15]

Ik zie niet in waarom wat je hier stelt relevant is, een USB-C is de norm, iedereen heeft die onderhand wel in huis mits je een Android hebt. Dat je een lader wilt gebruiken van hetzelfde merk (ik heb nog nooit gehoord dat dit geadviseerd wordt door de supplier) is aan je eigen. Het maakt totaal niet uit welke lader je gebruikt met welk mobieltje uiteindelijk.

Dus waar het op neer komt voor jou is dat je graag een lader extra wilt, en de verkopende partij zich afvraagt of dit nodig is. Dat prijzen in jou optiek veranderen en dat de supplier naar winst maximalisatie is is jou mening, tenzij je dit adhv een BOM kunt onderbouwen betwijfel ik dit. Zeker wanneer je je realiseert op 1.000/1.200 euro de lader van Samsung slechts 1 euro kost om te produceren.

Wat de brandweer adviseerd is weet je zelf ook wel dat dit is om te voorkomen dat je een C-merk prul uit China gebruikt. Het zou de brandweer netter staan als ze keurig adviseerde om een kwalitatieif goede te gebruiken, het merk is totaal niet relevant.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 28 oktober 2020 04:22]

Dat je een lader wilt gebruiken van hetzelfde merk (ik heb nog nooit gehoord dat dit geadviseerd wordt door de supplier) is aan je eigen. Het maakt totaal niet uit welke lader je gebruikt met welk mobieltje uiteindelijk
Dat maakt wel degelijk uit. Zeker als je een telefoon met snelladen hebt, heb je al een specifieke lader nodig. Je kunt wel een andere gebruiken, maar dan pruttelt 'ie rustig in een uurtje of 8 vol in plaats van 1,5-2uur. Zelfde zie je nu bij de iPhone 12 waar de snelste lader altijd alsnog apart besteld moet worden, omdat de bestaande de techniek nog niet hebben.
Dat prijzen in jou optiek veranderen en dat de supplier naar winst maximalisatie is is jou mening, tenzij je dit adhv een BOM kunt onderbouwen betwijfel ik dit. Zeker wanneer je je realiseert op 1.000/1.200 euro de lader van Samsung slechts 1 euro kost om te produceren.
Die eens x miljoen telefoons maal 1 euro? Daarnaast besparen ze op shipping volume, verpakking en importheffing en dat krijg je niet terug in de prijs. Sterker nog wil je toch die snellader hebben kun je weer een paar tienen extra aftikken en als je oortjes wil nogmaals langs de kassa. Dus er valt niet heel veel aan te twijfelen als je het mij vraagt.
Het zou de brandweer netter staan als ze keurig adviseerde om een kwalitatieif goede te gebruiken, het merk is totaal niet relevant.
Laten we het erop houden dat de doorsnee consument niet genoeg kennis heeft om zelf de afweging te maken wat goede en slechte kwaliteit is. Nog los van het feit dat er dan eerst nog door een hoop marketing heen geprikt moet worden. Het is daarom makkelijker om gewoon de OEM lader te adviseren.

[Reactie gewijzigd door mikedhanpat op 29 oktober 2020 15:33]

Voor die 1% van de mensen die nu nog steeds geen lader hebben die minimaal 18 watt kan hoeven ze wat mij betreft geen reken ik g te
[...]


Dat maakt wel degelijk uit. Zeker als je een telefoon met snelladen hebt, heb je al een specifieke lader nodig. Je kunt wel een andere gebruiken, maar dan pruttelt 'ie rustig in een uurtje of 8 vol in plaats van 1,5-2uur. Zelfde zie je nu bij de iPhone 12 waar de snelste lader altijd alsnog apart besteld moet worden, omdat de bestaande de techniek nog niet hebben.
Voor die 1% die nu nog overstapt van een telefoon met een 5 watt lader naar iets wat sneller kan hoeven ze wat mij betreft geen rekening te gaan houden. We hebben ondertussen al ruim 6 jaar beschikking over QC 2.0 welke 18 watt ondersteund. Als je in de tusse tijd nog steeds niet zo'n lader in huis hebt liggen dan boeit het je ook echt niet of deze met de nieuwste telefoon wel mee gaat komen. Dan ben je het al gewend dat alles aan je telefoon traag is.

Ben het wel met je eens dat het winstmaximalisatie is. Ik geloof er niks van dat het ze boeit of het milieu ermee bespaard wordt. Persoonlijk vind ik dat ze voor de prijs die ze vragen wel degelijk de beste lader in de doos mogen stoppen. Ze hebben toch ook altijd van de lanceer acties met draadloze oortjes of een koptelefoon of dergelijke erbij. Waarom dan de lader weer weg laten...
Wat voor lader had de S5 dan?
Kan me het niet meer helemaal herinneren.. maar volgens mij gebruik ik de lader van de S4 nog gewoon voor mijn S10 en S20..
Ja je moet een andere USB c kabel er in stoppen... Maar dat doe ik toch altijd want die standaard kabels zijn altijd veel te kort..

En mijn S4 lader is nog een simpel niet echt een snel lader. Maar ik gebruik die alleen voor snachts opladen
Wat voor lader had de S5 dan?
700mAh t.o.v. een ~ 2A adapter.
En mijn S4 lader is nog een simpel niet echt een snel lader. Maar ik gebruik die alleen voor snachts opladen
Dat dus... de oude laders zijn niet toereikend genoeg om je (gloed)nieuwe smartphone snel op te laden. Beetje gek om een nieuwe telefoon te kopen die allerlei nieuwe features biedt maar pas kunt gebruiken op het moment dat je een nieuwe adapter koopt.
de S5 had toch al QC2.0?
en dat is volgens mij al 18W laden, volgens mij heeft samsung dat al heel lang gehad
Daarom gebruik ik ook nog altijd wat oudere laders

Zoals ik al zei, ik laad hem snachts op en dan heeft ie zeg maar 7 uur de tijd om op te laden
dus 5x2V (10W) is dan snel genoeg.

Als ik op vakantie ga of onder weg ben heb ik mijn nieuwe snelle laders wel bij me, maar standaard laad ik gewoon traag op, ik heb toch alle tijd
de S5 had toch al QC2.0?
en dat is volgens mij al 18W laden, volgens mij heeft samsung dat al heel lang gehad
Daarom gebruik ik ook nog altijd wat oudere laders
Volgens mij was snel laden pas vanaf de S6 met QC2.0, vanaf de S8 (dacht ik) gebruiken ze QC3.0.

Overigens meen ik mij te herinneren dat op de adapter ook niets vermeld stond over Fast-Charge, dus lijkt mij stug dat de smartphone noch adapter voorzien was van Fast-Charge.

Het snelladen waar ik op doel gebeurt trouwens ook d.m.v. een USB-C aansluiting/kabel, bij de S5 werd nog een aansluiting/Micro USB kabel gebruikt.
Zoals ik al zei, ik laad hem snachts op en dan heeft ie zeg maar 7 uur de tijd om op te laden
dus 5x2V (10W) is dan snel genoeg.
Zelf laad ik 'm 's morgensvroeg op.

Het is dat ik de S5 aan een jong gezin gegeven heb die het geld er niet voor hebben om hun dochter een smartphone te geven waardoor ik de hele set (smartphone + adapter/kabel) heb weggegeven. Anders had ik het voor de zekerheid alsnog even gecontroleerd.
ok ik heb het even gecheckt

ik gebruik echt voor snachts opladen mijn ouwe S4 lader..

ben even naar boven gelopen en ja het zijn 5V, 2A (10W) laders uit 2013! (dus van de S4)

Dus als de S5 plotseling echt een mindere adapter had vind ik dat best apart dat samsung dat deed (en nee QC2.0 is S5 zo ver ik weet, dus volgens mij doen die ook 9V 2A)

Mijn S4 heeft dus die adapter altijd gebruikt voor 3 jaar, daarna de S7 voor 3 jaar
En toen heb ik de S10 gekocht en de micro kabel van de adapter vervangen door een usb-c.

Mijn vriendin heeft de S10 nog overgeslagen en die laad snachts de S20 nog op met die S4 adapter (door ook alleen de kabel te vervangen)

dus voor standaard opladen heb ik sinds 2013 eigenlijk al geen adapters bij in de doos gehad hoeven te hebben...
En dan gaan mensen waarschijnlijk masaal weer laders van AliExpress of Wish binnen halen, want reclame op Instagram van je populaire idool.. en de apparaten gaan dan of kapot, of laden veel trager dan normaal, of je huis fikt af, of je hebt geluk..

Ik hoop dat de bedrijven zichzelf hierdoor gaan bijten want niemand gaat 30 euro voor een lader betalen, + nog eens 30 euro voor een kabeltje. Die bedrijven zijn asociaal. Ik hoop dat ze goed op de donder krijgen van de rechter wanneer ze garantieclaims gaan afslaan.
Idd, flashback een paar maand terug, vrouw had -je raadt het- via Wish een draadloze oplader gekocht: was je reinste oplichting, was niks voorzien om op te laden, heb het prulletje opengehaald, zat niet eens bedrading in en het usb-in poortje was een dummy, was eigenlijk gewoon een houdertje waar in stoere letters "wireless fast charging" op stond.

heb haar toen ook gezegd om Wish te vermijden als de pest, zéker voor elektronische toestellen, veel te groot risico op (gevaarlijk) falen en dan zwijg ik nog over het risico om opgelicht te worden, ook al gaat het maar om een klein bedrag.

en idd: het weglaten van laders bij nieuwe toestellen duwt een zekere groep mensen richting (vaak counterfeit) elektronica die ze écht niet kunnen vertrouwen in het stopcontact en je kan het hen niet kwalijk nemen dat ze geen kaas hebben gegeten van technologie en denken van "als ze het mogen verkopen, of als hun reclame op Facebook toegelaten is, zal het toch wel veilig zijn?!"

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 28 oktober 2020 12:30]

Vreemd verhaal want ik zie alleen micro USB en USB-C en die dan perfect in mijn originele Samsung Galaxy Note 2 adapter of op mijn USB hub waar 2x USB-C en 2x micro USB kabeltjes aan hangen.

Gelukkig zal al die andere 5V bronnen handig voor Arduino en Raspberry Pi projecten.
Als reactie op jouw aanvulling. De brandweer bedoelt in deze met originele geen zooi van bijvoorbeeld aliexpress, maar een merk met keurmerk. In deze reclame campagnes was het makkelijkst om deze boodschap kort en duidelijk mede te delen om het originele lader te benoemen.

Branden komen voor door namaak laders, niet doordat je de telefoon met een andere A-merk lader oplaad.
En je beschrijft nu perfect waarom die onzin met laders mag stoppen. Je hebt zoveel kabels in huis en niks past. Ook USB-C gaat dat niet oplossen want ooit komt er wel USB-D en E. Dus om de zoveel generaties blijft dat zootje zich herhalen. Draadloos begint echt de perfecte manier om al die onzin met kabels te vermijden. Met zaken als MagSafe beginnen we er stilletjes te komen. Leg je toestel ergens neer en je hebt snelle bestandsoverdracht via 5G en heb je niet de laatste nieuwe specs in je toestel dan kan je nog steeds een basisfunctionaliteit als laden gebruiken.
Ten eerste draait de wereld niet alleen om jou, ik denk dat de gemiddelde consument een stuk of wat (ongebruikte) opladers en oortjes heeft rondslingeren. Zo niet, dan heb je bij telefoons van zulke prijzen écht nog wel een beetje budget voor een oplader (kost nog geen procent van de aanschaf) en wat cheap-ass oortjes die negen van de tien keer beter zijn dan de bijgeleverde troep.

Ten tweede kan je ook losse opladers van de fabrikant kopen en zodoende de adviezen van de brandweer opvolgen. Niemand dwingt je om de goedkoopste uit te zoeken bij de Action...

Is het uitmelkerij? Ja, als je dat niet wil moet je heel lullig gezegd wat anders kopen.
Leuk verloopjes. Die kan je met Android/USB ook wel gebruiken. Op die manier is alles met elkaar compatible.
Ze zijn ook redelijk universeel qua lader. Maar er is natuurlijk wel een omslag punt geweest van micro-usb naar USB-C. Met een micro-usb naar USB-C verloopstekker werkt het ook gewoon.
En voor zo ver ik weet bij Samsung is dat de laders geen vaste kabel hebben.. dus een orginele micro USB lader kan gewoon een USB c kabel er in (met een USB a aansluiting aan de andere kant) en hij doet het gewoon.. ik doe al jaren met de zelfde lader voor mijn S10 en S20 hier in huis. Ik denk zelfs dat de laders van de S4 nog constant gebruikt worden
Jup, ik laad nog regelmatig op met mijn iPhone lader van m'n iPhone 4 die gewoon in m'n tas zit.
Apple heeft ook geen standaard meer tegenwoordig, de nieuwe ipad generaties worden opgeladen met usb-C.
Maar de mobiel houden ze nog op lightning
Dus van een standaard bij Apple is geen sprake meer!
En toch zijn er mensen die maar vol blijven houden dat Android telefoons zo universeel zijn en Apple degene die altijd de afwijkende standaard heeft:
Vergelijk je nu serieus een besturingssysteem (Android) met een fabrikant (Apple)? :+
Het is bij Apple iig wel een standaard
Want met je USB kabel van Apple uit het jaar 'kruik' kun jij een USB 3.x verbinding opzetten ? Als je echt die oude kabels wilt blijven gebruiken en dus de trage data-snelheid voor lief neemt omdat Apple zo universeel is en al jaar en dag dezelfde standaard hanteert dan weet ik het wel ...
MacBooks, iPads, Android telefoons, etc. Als alles USB C is dan ben ik er voorstander van dan heb ik zelfs maar een oplader nodig voor al mijn toestellen, en dat is pas goed voor het milieu.
Waarom niet gewoon twee varianten verkopen: een verpakking met lader en oortjes en een kale versie? Wellicht willen de fabrikanten hier niet aan omdat je dan direct inzicht hebt in wat de extra kosten winstmarge op deze accessoires is.
Welke winkelier gaat 2 varianten op voorraad nemen zonder te weten hoeveel hij van iedere variant gaat verkopen?
Hetzelfde gebeurt toch voor de 3 varianten met verschillende opslag? :)
Het weglaten van de adapter ben ik tegenstander van. Zeker nu ongeveer ieder model met een andere adapter en snelheid kan opladen. Voor het verkopen op de tweedehands markt is een complete oplader (adapter + kabel) wel zo handig.
Was er maar een universele standaard..... oh wacht die is er ook, maar daar gebeurt bijzonder weinig mee |:(

Die oortjes kunnen mij wel gestolen worden. De kwaliteit van bijv. standaard Apple oortjes vind ik ronduit bagger. Ik gebruik mijn eigen oortjes en daarin heeft iedereen voorkeuren lijkt mij. Voor een oplader geldt dat niet.
Alle androids moeten van google sinds (geen idee, 2019 ofzo) USB PD ondersteunen. Dus tot iets van 20 watt is een universele standaard. Daarboven heeft elk bedrijf een eigen standaard, maar harder dan 20 watt moet je niet willen laden IMHO
Ik heb al meerdere laadokjes gesloopt of in de trein laten liggen, en mijn oortjes laat ik ook regelmatig overal en nergens liggen of ze gaan kapot door een kabelbreuk. Losse draadloze oortjes zijn al helemaal een hel, die raak ik kwijt.

Ik gebruik gewoon het setje dat wordt bijgeleverd, die werken vaak prima. Maar wat dacht je van het feit dat mijn oude, bedrade oortjes niet passen op de huidige telefoons omdat die nog op 3.5mm werken? Ik heb wel een setje liggen, daar niet van overigens. Die verloopsrukjes zijn ook een ramp, aangezien die niet universeel zijn en ook al niet overal worden bijgeleverd 😅.

Geef mij maar alles erbij, die krengen kosten al genoeg tegenwoordig, en als je dingen iverhebt, kun je altijd nog je vrienden/opa/oma/ouders/broertje/zusje er blij mee maken.

Ik krijg altijd oortjes van mensen omdat ze die niet gebruiken, ben ik ook hartstikke blij mee :).

En daarnaast moet ik dus alsnog pakketjes met oortjes hierheen laten komen, brandstofgebruik, extra verpakkingen etc. Dat hele milieu-argument is bs

[Reactie gewijzigd door m1999 op 28 oktober 2020 01:37]

Ik denk dat jij eerst een andere probleem moet fixen van je zelf 😉
Ik ben een onhandige chaoot, ik doe mijn best 😂. Struikelen over mijn snoertje, waardoor het laadblokje uit het stopcontact wordt gelanceerd, vindt die toch niet zo leuk (tegenwoordig gebruik ik voor de lage stopcontacten kortere snoertjes). En oortjes in de wasmachine gaat ook niet altijd goed (alhoewel 1 paar nog aan 1 kant werkt, de andere kant heeft een kabelbreuk). Ach ja, voor.mensen zoals ik, of voor mensen die wel 4 jaar met hun telefoon kunnen doen, is het alleen maar fijn om niet extra te hoeven betalen toch? Die hebben wel echt nieuwe zooi nodig, of geef je overgebleven lader en oortjes aan zulke mensen, ook goed
Ik heb 8 van die blokjes inmiddels thuis liggen, soms weet ik niet eens meer hoe ik eraan kom. Wat je zegt, gaat wel degelijk op.
En toch zijn er mensen die nog altijd geen hebben. Die dingen verliezen ze, gaan stuk, of god weet ik wat ze er mee doen. Bij veel apparaten zit een lader bij, dikwijls van barslechte kwaliteit. En dan hebben we het nog niet over de verschillende sterktes. De ene kan zoveel ampere leveren, de andere slechts zoveel. Vele mensen hebben ook geen benul van wat en hoe. En hoeveel gaan er geen extra lader kopen in bijvoorbeeld de Action.

Ik heb zelf een hoop van die laders weggegeven. Aangezien wij hier toch meestal wireless laden en ik 1 grote blok met 4 poorten (anker) gebruik voor de meeste dingen op te laden, waar zowel een lightning, usb-c, usb-mini en smartwatch lader insteekt. Allemaal mooi compact. Zodat er geen wirwar van laders/kabels is

Bij de huidige handleiding (wie leest die dingen nog ...) staat altijd dat je best gaat opladen met de lader die erbij zit ... Dat zal dus niet meer het geval zijn.

Oortjes dat is een andere zaak, dat gebruik ik dus nooit. Ik heb mijn eigen koptelefoon (duurder sony model). Nu is het wel mooi dat ze dit meeleveren, als je jonger bent ofzo, en ik denk binnen x aantal jaar aan mijn kinderen ... of hoe ik was tijdens mijn jeugdjaren. Die oortjes hebben een niet zo lange levensduur.

Als de prijs dan lager ligt, dan kan je niks zeggen uiteraard. Maar de prijs zal niet zakken. En dit heeft niks met milieu te maken, gewoon besparing en maximalisatie van de winst.

Als je een wagen koopt, dan is daar meestal maar 5liter brandstof in bij de meeste merken. Bij de iets exclusievere of duurdere krijg je misschien wel een volle tank. En je moet zelf gaan tanken, meestal in het dichtsbijzijnde tankstation, want ver ga je niet geraken. Maar voor mij hoort een lader bij een toestel.
Ik snap het standpunt van het milieu zeker. Maar ik heb er hier momenteel nog 2 laders van Samsung liggen, al de rest heb ik weggegeven aan vrienden, collega's etc. Er zijn altijd wel gegadigden voor. Wat zij ermee uitspoken weet ik niet uiteraard. Maar ik heb bij mijn weten nog nooit een lader naar het recyclagepark moeten doen (tenzij deze stuk was)
Dan worden er nog meer goedkope en vaak namaak lader verkocht met alle brandgevaar vandien. Ik geloof er niet in, bij ieder apparatuur hoort een veilige lader, wellicht niet optimaal voor het milieu, maar meerdere foute laders lijkt mij nog erger.
Wat mij betreft zou een telefoon + oortjes en lader de basisprijs moeten zijn, maar als je geen oortjes en geen lader erbij wilt, je een (kleine) korting krijgt. Als de winkels gewoon een voorraad telefoons hebben, plus een voorraad laders en oortjes (bij samsung zijn die toch voor elke telefoon hetzelfde). Dan kan de verpakking enkel een telefoon bevatten, met een extra pakketje voor laders, en een extra pakketje voor oortjes. De klant wordt dan niet benadeeld, en kan zelfs een voordeel pakken wanneer hij/zij geen extra's nodig heeft.
Aan de andere kant is het krom dat je een product levert waarbij je in principe verplicht extra kosten moet maken om het te kunnen gebruiken
Heet dat niet koppelverkoop? En is dat niet verboden?
Bij een auto moet je brandstof kopen. Bij een frituurpan moet je olie of vet kopen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En bij de verse groentepakketten van Albert Heijn moet je nog rijst en vlees kopen om het gerecht te kunnen maken. Nee, het is dus niet verboden.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 27 oktober 2020 19:14]

Nee. In dit geval niet. Apple heeft bijvoorbeeld exact hetzelfde geflikt met de iPhone 12(Pro) en die hebben op het moment op de smartphonemarkt een marketshare van 19 procent. Best veel, maar Apple is zeker niet de enige die opladers voor Apple producten maakt. Je kan namelijk nog steeds andere laders met die producten gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld een Anker oplader voor mijn iPhone, en die werken samen prima. Beter dan de bijgeleverde lader zelfs.

Een telefoon en een oplader zijn wat dat betreft in dit geval eerder complementaire goederen. Net zoals K-aroq zegt. Als er meer telefoons worden verkocht zal er uiteraard meer vraag zijn naar laders, maar die hoeven niet van Apple te komen. Je hoeft hem ook niet te kopen, het kan prima zonder. Die iPhone werkt gewoon zonder lader, hij raakt alleen wel leeg op een gegeven moment. Maarja, dat is uiteindelijk het probleem van de eindgebruiker, niet dat van de producent. Als het in dit geval een koppelproduct was geweest was die iPhone niet te gebruiken zonder de bijgeleverde lader, of op te laden zonder de Apple lader. Maar dat is hij wel en hij kan prima opladen met een oplader van een derde partij zoals Anker. Apple kan dus prima telefoons verkopen zonder er laders bij te leveren.

Edit: Stukje toegevoegd

[Reactie gewijzigd door MikeMrkstn op 27 oktober 2020 22:46]

Koppelverkoop is in beginsel niet verboden. Pas in bepaalde gevallen als er misbruik van wordt gemaakt, is het verboden. Zo is een printer en inktcartridges/toners ook koppelverkoop, maar niet verboden.
> extra kosten
Niet dus. Zie je eerste twee alineas.
Hm, ik sta hier wat dubbel in.

Je kan je natuurlijk afvragen in hoeverre je bij elke nieuwe telefoon weer een nieuwe lader nodig hebt. Juist omdat er stevig aan is gewerkt om laders en interfaces universeel te maken heeft vrijwel elke nieuwe telefoon tegenwoordig een USB-C aansluiting, en kan zo ongeveer elke lader van de afgelopen 5 tot misschien wel 10 jaar een telefoon opladen. Hoeveel USB laders heeft een gemiddelde consument in huis liggen? Toch minimaal 2 denk ik. Vanuit een milieu oogpunt kan je je dan sterk afvragen waarom we in vredesnaam opladers blijven leveren die in veel gevallen in een la verdwijnen (of zorgt dat een oude lader onnodig bij het grofvuil gaat). Uiteraard zitten hier voordelen in voor de producent, maar dat betekent niet dat het argument onwaar is.

Voor oortjes kan je grotendeels het zelfde argument maken. Hoeveel mensen gebruiken daadwerkelijk de oortjes die bij een nieuwe telefoon geleverd worden? Ik heb ze maar een keer of 2 gebruikt denk ik.
Ik verkoop mijn oude telefoon zodra ik een nieuwe neem dus mijn oude lader gaat dan weg.

Het idee dat je een product levert wat je eigenlijk niet kan gebruiken zonder er iets bij te kopen zou gewoon verboden moeten zijn wat mij betreft.....
Ik heb wel maar één lader waar mee ik kan snelladen. De rest is allemaal traag als wat.
Wat een poppenkast... Puur voor winst. Milieu zal hen worst wezen.
Ik vrees dat je gelijk hebt, het zijn niet de chargers waar het tantaal en kobalt uit conflictgebieden in zitten.
Dat je hier +2 voor krijgt geeft alles aan hoe er op Tweakers gemodereerd wordt....

Apple recyclet al jaren en gebruikt (na berispt te zijn, zoals zovelen) geen schadelijke weekmakers meer. Hun hoofdkantoor is klimaat neutraal...nee het milieu zal Apple echt een worst zijn...
Maar ondertussen mag je wel je complete macbook door de shredder gooien wanneer er een broodkruimeltje tussen je toetsenbord zit, want het toetsenbord is niet te vervangen. Koop maar een nieuwe. Dan moet je inderdaad je apparatuur recyclen, ipv blijven gebruiken.
Dat is niet waar, je kunt het laten repareren bij Apple voor de hoofdprijs ;)
https://www.macrumors.com...-needs-20w-power-adapter/

Tja dat zal best, maar ik betwijfel of de reden die ons verteld word de echte reden is. Feit is dat het 5G modem duur is en marges niet te klein moeten worden voor Apple.
Denk je echt dat Apple recyclet vanwege milieu ? Dan ben je wel heel naief.
Met gerecycled materiaal een nieuwe product maken kost Apple minder dan opnieuw grondstoffen inkopen.
Dus ze doen het omdat het hun goed uitkomt. Tjah en dan lekker adverteren dat ze heel groen bezig zijn... Iets met win win situatie.
Bij de iPhone zei ik het zelfde. Het streven is natuurlijk mooi maar als ze het echt eerlijk willen doen geven ze mensen de keuze om bij aanschaf een lader te willen ontvangen.
Dit is gewoon winstoptimalisatie in een marketing jasje.
Wat opvalt is dat er veel aan "pakket-denken" gedaan wordt. Misschien eens de dingetjes apart beschouwen.

Wat zit er in zo'n doos en wat verdient dus ook 30 seconden aandacht: telefoon, lader, kabel, oortjes, verpakking, handleiding. En dan bij het afscheid van die smartphone...

De telefoon
Hier zullen we het wel over eens zijn, dit is het nu echt wel waar het om draait.
Conclusie: Laat die dus maar vlug in de doos zitten!

De lader
Even kijken hoe het hier in huis verloopt. Er staan links en rechts wel wat usb-laadblokken (geïntegreerd op stekkerblokken), handig als je bij de TV zit of als je die smartphone dan als wekker wil gebruiken en 's nacht laat opladen.
Daarnaast nog even opmerken dat die laders allemaal een CE keurmerk hebben (niet die Chinese CE). Een behoorlijk vermogen uitleveren (minimaal 2 Ampère, niet de slappe 1 Ampère die meegeleverd werden met vroegere telefoons.)
Conclusie: laat maar achterwege, er zijn al gelijkwaardige of betere alternatieve laders in huis.

De kabel
Dan komt er zo'n kabeltje mee van 50 cm. Uiteraard met de juiste USB-C connector. Handig om op te laden maar dan kun je intussen wel niets anders doen. Het moet en zal in de buurt van de lader moeten blijven. Dus vlug naar de Action of IKEA om er gelijk een aantal bij te halen (voor zover ze al niet in huis liggen). Zo kan je die korte in de auto gebruiken en met een wat langer exemplaar jezelf tevreden stellen.
Conclusie: die korte mag er wel bij zitten. Zeker handig voor mensen wie voor het eerst met USB-C te maken hebben.

Oortjes
Eerlijk, wie heeft die dingen nu graag? Zelden wordt er iets meegeleverd dat je intens zal gebruiken. Of die krengen zijn nog met een ouderwetse kabel, of het geluid is zo ondermaats, of ze zitten gewoon slecht, of... noem zelf maar wat op.
Zelf heb ik graag de keuze tussen verschillende systemen; een noice-cancelling headset voor het telewerken maar dan wil ik later op de dag kunnen overschakelen naar in-ear oortjes voor bij het sporten. Uiteraard zonder draad. En ga je die echt verder verkopen ook als je ze maar één keer gedragen hebt?!
Conclusie: doe jezelf een plezier, laat die dingen maar uit de doos, moeten ze ook niet geproduceerd worden. Koop iets naar je eigen smaak!

De handleiding
Geen idee of het wettelijk verplicht is. Maar echt lezen doe je die dingen ook niet. Ongetwijfeld gaat de koper van je tweedehands toestel dat ook niet doen.
Conclusie: waste of paper

De verpakking
Hoe duurder het toestel hoe mooier de doos en de afwerking van de verpakking is. Fact.
Maar wie maakt dat wat uit? Krijg je daardoor misschien meer geld bij een herverkoop? Het lijkt me aannemelijk dat de koper van het toestel dat niet omwille van de doos doet.
Conclusie: keep it simple, gewoon een goeie beschermende doos die makkelijk te recyclen is.

Voor mezelf is de eindconclusie dat ook erg simpel. Bezorg me die fancy-phone maar in een bruin-ribkartonnen doosje met een kabeltje. De rest hoeft echt niet.
Als ik dat ding dan over een tijdje weer verkoop, dan kan dat eventueel met het kabeltje of wie weet zelfs het doosje. Maar die (on)gebruikte oortjes of een niet gebruikte "merk-eigen" lader... hoef ik niet te vermelden, de koper koopt het toestel! Beperk de "overhead" tot een minimum en gebruik die grondstoffen niet of voor iets anders wat wel enig nut heeft.
Dit geeft wel een heel andere smaak aan de reclame die Samsung maakte dat er bij hun wel een oplader e.d. in zit. Dit om vervolgens ook om te draaien, erg zwakke zet.
Los van die marketingfaal begrijp ik het wel (als eeuwige Samsung koper). Ik heb praktisch een hele la vol met ongebruikte laders en oordoppen liggen. Het is gewoon verspilling.
Ik anders niet. Die oortjes gaan mij altijd veel te snel kapot.

Ook sluit ik me aan bij RV. Als je de telefoon wilt verkopen dan wil je deze zo origineel en compleet mogelijk verkopen. Daarnaast zijn er voldoende apparaten in huis voor een goede lader ipv meuk.
Als je je telefoon (waar geen oortjes en lader bijzitten) doorverkoopt zitten ze er toch ook niet bij...wat is je punt?
Trouwens...gebruikte oortjes....ehhhhh....
Ik anders niet. Die oortjes gaan mij altijd veel te snel kapot.

Ook sluit ik me aan bij RV. Als je de telefoon wilt verkopen dan wil je deze zo origineel en compleet mogelijk verkopen. Daarnaast zijn er voldoende apparaten in huis voor een goede lader ipv meuk.
Oh, noem eens iets?

Televisie, Blue-Ray speler, computer om op te laden?
Daarmee heb je alleen geen snel laden wat je met je standaard bijgeleverde adapter veelal dus wel hebt.

Zoveel goede apparaten zijn er dus niet als alternatief voor een adapter.
Camera's, bluetooth speakers, oplaadbare batterijen van ledlampen bijvoorbeeld. Er zijn voldoende apparaten. Ik kan de laders prima gebruiken.

Daarnaast worden laders steeds beter. Dan is het wel zo handig om die meteen bij je nieuwe telefoon te hebben. En bij voorkeur met mogelijkheid om de kabels te verwisselen.
Als je je telefoon verkoopt incl. alle accessoires heb je geen laders over hoor..
Kan zijn maar ik verkoop mijn telefoons nooit. Daarnaast heb ik op een vaste plek een laadhub hangen waaraan ik meerdere apparaten kan opladen of laad ik de telefoon in mijn auto of aan mijn laptop op.

Als het echt puntje bij paaltje komt dan vind ik 20 euro voor een officiële lader geen dramatische uitgave. Een telefoon kost sowieso al honderden euro's.
Het is wel jammer dat als ze die lader en oortjes weglaten ze het voordeel in eigen zak steken. De iPhone 12 Mini had anders echt geen €825 gekost als er een lader bij had gezeten.
Laders, zeker. Gebruikte en zeer goedkope inears? Die gooi ik weg.
Ik heb dat dus totaal niet als Samsung gebruiker. Mijn bijgeleverde fast chargers zij na +- 2 jaar meestal de pijp uit of kunnen niet meer snelladen. Zit nu op AE meuk te laden.
Ze deden precies dit toen de iPhone 7 zonder headphone jack uit kwam. Haha bij ons gewoon een headphone jack, die was later toch alsnog mooi weg.
Ja maar dat was tenminste nog een flinke poos later! Nu een paar weken? :D
Ja, 4 jaar later... zo kan je alles afbreken natuurlijk.
Slechts 4 jaar om van pronken en uitpakken met een functie, naar het compleet weglaten ervan te gaan.
Stevige ommezwaai me dunkt.

Niet uniek, maar doet wel de wenkbrauwen wat fronsen. Blijkbaar vond Samsung die jack dan toch niet zo'n enorm pluspunt als ze tijdens de reclame beweerden ;)

[Reactie gewijzigd door Dashter op 27 oktober 2020 18:26]

Zo werkt het: de eerste die een gedurfde stap zet zoals inderdaad het weglaten van de jack en nu dus het weglaten van de lader is de gebeten hond. Nu kunnen andere fabrikanten gerust volgen.
Maar eigenlijk dus niet als je net een statement hebt gemaakt dat jij ze er wel bij levert.
Na Apple belachelijk te hebben gemaakt voor het verwijderen van de headphone jack, om vervolgens zelf de Jack weg te laten in de S20. Zou me niet verbazen als deze zet weer gebruikt wordt.
Natuurlijk, ze gebruiken zelfs dezelfde reden als apple gebruikte; dat het qua transport zou schelen.
Dat geven ze zelf gewoon toe.
Net als dat apple aangetoond heeft dat ondanks het weglaten de prijs niet lager hoeft.
Komt dat even mooi uit!

Goed voorbeeld doet goed volgen?
Niet lager hoeft????????
Staat letterlijk zo in het artikel toch?
Bovendien heeft Apple laten zien dat de prijs van de telefoon dan niet lager hoeft en Samsung denkt nu volgens diezelfde lijn..
Ben ik het inhoudelijk niet mee eens verder, maar dat doet niet zo ter zake.
Top toch. Je kunt het (gratis?) bestellen als je wil, maar ze geen niet standaard je rommella vullen.
Wie zegt dat de lader alsnog gratis te bestellen is?
Wat Apple kan, kan Samsung natuurlijk ook.
Onder het mom van "beter voor het milieu" kan men zo weer aardig wat extra verdienen, want reken er maar niet op dat de prijs wordt aangepast. Vooral voor Samsung (en Apple) is dit een win-win actie. Het milieu heeft er ook wel baat bij, maar dat is naar verhouding marginaal.
Bekijk eens hoeveel compacter het doosje van de iPhone is ineens. Dan in de aantallen verkocht per jaar en het transport, dat scheelt ineens op het milieu belasten.
Bekijk eens hoeveel compacter het doosje van de iPhone is ineens.
Ja want mensen kopen een iPhone vanwege het compactere doosje 8)7
Dan in de aantallen verkocht per jaar en het transport, dat scheelt ineens op het milieu belasten.
Dat scheelt transport voor Apple en de distribiteur, jij betaalt gewoon nog altijd dezelfde prijs zodat die extra telefoons die verscheept kunnen worden, verkocht kunnen worden aan Jan, Piet en Klaas die anders misschien hadden moeten wachten op hun telefoon die in een volgende batch zou worden verscheept die alsnog moet vertrekken want vrachtverkeer neemt alleen maar toe dus die paar telefoons veranderen er niks aan.

Daarnaast, uit milieu oogpunt is bullshit zolang smartphones een bepaalde levensduur hebben en na verloop van tijd software-ondersteuning verliezen. Als telefoons duurzamer alsmede langere software-support zouden hebben, zou je pas echt een enorme besparing op het milieu behalen alleen is dat niet winstgevend genoeg.

Ga er maar vanuit dat fabrikanten van smartphones het milieu ergens onderaan hun lijstje hebben staan. Enige wat daar telt is producten zoveel mogelijk afzetten op de markt.
wat een negativiteit en een hoop verschillende dingen die je door elkaar heen gooit.

We hadden het over de marginaliteit van het weglaten van een lader. - Dit scheelt milieu technisch enorm als er 70% iPhones op dezelfde pallets passen en in de containers.

Of mensen het vanwege dit kopen? geen idee... beetje weird om milieuvriendelijk te kiezen terwijl je een milieuonvriendelijk product koopt. - best of the worst?
Het doosje ken ik niet, maar ik ben wel een voorstander van compacte verpakkingen, zonder onnodige hoeveelheden loze ruimte. Wat dat betreft is dit een goede zaak. Voor het milieu zijn alle kleine beetjes mooi meegenomen. Als milieubesparing ook nog eens meer verdienste oplevert, dan moet dat toch een goede aansporing zijn voor meer fabrikanten om niet noodzakelijke zaken weg te laten en verpakkingen kleiner, lichter en liefst plastic vrij te maken.
Samsung gaat er niet eens op in.. Of is dit een zwakke zet van de gene die de geruchten verspreid op internet?
maak je niet druk joh die reclame halen ze wel binnenkort weg;)
Tegelijk, ik denk dat ik niet de enige ben die niet exact weet hoeveel laders (oud en nieuw) zich in mijn huis bevinden. In het oog van milieu en duurzaamheid, ben ik zeer voorstander!

Afstand durven doen van eerder genomen standpunten vind ik geen zwakke zet.
Gek, ik heb ze wel gekregen bij de S20+. Of is het alleen weggelegd voor de S20+ en S20 Ultra?
Gek, ik heb ze wel gekregen bij de S20+. Of is het alleen weggelegd voor de S20+ en S20 Ultra?
Ja het gaat idd om bepaalde modellen (kon ik vinden online)
Ik vind het maar een gierige bedoening, je koopt een dikke telefoon van een aanzienlijk bedrag en moet eigenlijk nog zaken bijbestellen. Uiteraard zijn er nog oude laders beschikbaar, maar die bieden dus weer niet de benodige maximale opties.

Wellicht dat er nog keuzemogelijkheden komen tot het wel bestellen met lader en/of oortjes, dan prima, maar zover ik de berichten las, was Apple dit al niet van plan.
Het enige gierige vind ik dat de prijs gelijk blijft. Want opzich snap ik het wel. Bij ons in de la liggen zeker 7 iphone oplaad blokjes en een berg kabels. Ik gebruik vandaag de dag nog steeds het blokje van de iphone 5s, alleen de kabel is ergens 1x gesneuveld, maar reserve genoeg. Ik denk dat er maar een heel klein deel is van de mensen die echt persee het snelste op willen laden en daarom steeds een nieuw blokje nodig zou den hebben, maar die krijgen nu ook de optie omdat te doen. Het grootste probleem van sneller opladen is dat de accu nog sneller kapot gaat. Als je elke nacht op hetzelfde moment oplaad en je telefoon net voordat je opstaat hem naar 100% duwt is toch het beste voor de langertermijn. En laten we eerlijk zijn, steeds meer mensen doen langer met hun telefoon, dus is het toch fijn als dat ook zo kan blijven.
Ik vind het wel grappig eigenlijk, zo worden de mid-range telefoons superieur aan de "high-end" telefoons...
Mid-range smartphones durven ook zo een stoten uithalen.
Mijn Xiaomi 9T pro kwam met een 18W lader maar kan 27W laden aan. Of mijn vriendin haar iPhone 11 kwam met de 5W lader terwijl het 18W aan kan.
Dat devalueert heel je product zou ik zeggen..maar dat geld natuurlijk niet voor de massa die gewoon snelladen ziet staan bij de specificaties en hier nooit achter komt.
Ikzelf hecht vooral waarde aan een niet te groot scherm i.c.m. een goede batterijduur en word zo naar de low/mid-range gedrukt..
De aanwezigheid van een 3,5mm jack en een schermen kleiner dan 6,5" worden helaas wel steeds zeldzamer.. Tijd dat er weer eens naar de consument geluisterd word ipv de marketing die de voeling een beetje kwijt lijkt te zijn.
Het zou me niets verbazen. Nu Apple ermee weg lijkt te komen gaan er wel meer fabrikanten volgen. Elke euro die ze besparen is meegenomen natuurlijk en, zeg nou zelf, de meeste mensen gaan hierom ook de smartphone niet kopen... ze zullen dan gewoon een adapter erbij kopen gelijke. Het is een bizarre ontwikkeling eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Godjira op 27 oktober 2020 16:35]

Kan me niks schelen wat hun motivatie is, ik vind het een goede ontwikkeling ihkv milieu.
Dan leveren ze iig minder dingen aan mensen die dat niet nodig hebben.
Dan kan je zelf kiezen wat voor adapter/oortjes je wilt, en zit je niet opgescheept met iets dat je liever anders had gehad.
Mijn lader doet t na 10 jaar ook nog prima, ik hoef geen nieuwe.

Mss is het wel een truukje waarmee ze hun inkomsten/winstmarge hopen te verhogen, maar dat hoeft de consument ook niet uit te maken; je kan bij vergelijken gewoon de adapter/oortjes kosten erbij optellen/aftrekken, en aan de hand daarvan je aankoopbeslissing doen.
Vind je het dan je geld niet waard, nou dan koop je het gewoon niet.
Als je daar niet op wil letten en liever spontaan wat koopt, ja jammer dan, maar dan vond je dat blijkbaar toch al niet zo belangrijk.

Mss dat sommigen eerst nog verrast worden als het er niet bij zit, maar als alle fabrikanten volgen en het de norm wordt, is dat (edit)verrast worden geen probleem meer.

edit2: Er zijn hierop een hoop reacties die gaan over dat dit graaigedrag is en milieumarketing etc. Prima, het zal allemaal wel, maar ik heb wat dat betreft niks toe te voegen aan de eerste 8 woorden van deze post.
Het ging mij om de daadwerkelijke milieueffecten in de praktijk, dus als iemand daarover meer te zeggen heeft dan ben ik _wel_ geinteresseerd.
Ik zie niet in wat hun motivatie en eventuele leugens daarover, daarmee te maken hebben; het gaat om wat ze (en consumenten) hieromtrent _doen_.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 27 oktober 2020 19:33]

Of het echt goed is voor het milieu is nog maar de vraag. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van de nieuwste snellaad techniek, dan moet je alsnog de laatste adapter kopen. Wanneer je een high end phone koopt, dan ben je een veeleisende gebruiker en dan zul je die adapter alsnog kopen. Vervolgens moeten er 2 ipv 1 pakketje verstuurd worden en zijn er twee verpakkingen nodig. Uiteindelijk veroorzaak je dan nog meer afval en transportbewegingen dan in de oude situatie.
Een beetje telefoonwinkel die telefoons verkoopt zonder lader, zal ook wel passende laders verkopen. Als het eenmaal is ingeburgerd lijkt me dat ook niet echt een punt meer, dan koop je die er gewoon bij, dat kan in theorie al met slechts een vinkje bij de bestelling oid.
Wie altijd het beste van het beste wilt, zal dan mss bij elke telefoon een nieuwe lader kopen.
Maar in mijn kring zijn dat er maar weinig, in hun geval zal dat wel n verbetering zijn.
Waar denk je dat die laders uit de telefoonwinkel geproduceerd zijn?

Precies, die moeten dus ook gewoon hierheen gebracht worden, maar nu als los doosje, i.p.v. samen met de bijpassende telefoon.

Wat denk je dat daar voor milieuvoordeel uit voort komt?

Elke telefoon die ik in huis heb, evenals mijn draadloze muizen en tablets laad op met een magnetische kabel. Dat maakt theoretisch elke USB-lader in huis en in de auto geschikt om alle andere apparaten op te laden.

In de praktijk heb ik echter maar twee snelle laders om mijn Note 9 snel op te kunnen laden. Een daarvan heb ik bewust los erbij gekocht om onderweg op kantoor, bij mijn vriendin etc. Ook snel te kunnen laden.

Alle andere laders in huis zijn een stuk trager.

Ik verwacht dat een volgende telefoon die ik over 3 tot 5 jasr pas hoop aan te schaffen wederom een veel snellere lader nodig heeft om snel opgeladen te worden.

Dan heb ik dus wederom geen knoop aan de oudere laders, net als ik nu niks asn mijn S5 of nokia laders meer heb voor mijn Note 9...
Juist, ik dacht aan meerdere aparte bestellingen ervoor doen, maar ja dat is waar idd.
Dan hangt het dus af van hoeveel mensen dat gaan doen.
Iemand die zijn huidige lader al snel genoeg vindt, en al een mooie koptelefoon heeft, zal mss minder snel ervoor kiezen om €20-50 extra te betalen voor iets dat ie niet eens nodig heeft.
En ja het is duidelijk dat niet iedereen zo is, daar had ik het al over in bovenstaande post.

In mijn kring is dat dus anders; dat zijn niet-tweakers die zich niet storen aan n halfuur laden, zo zijn ze dat gewoon gewend, weten zij veel.
Of mn ouders, die gebruiken voor telefoons (die 2A kunnen) de meegeleverde 1A reisladers.
Waren die niet meegeleverd, dan had ik een snellere lader kunnen regelen.
Maar dat hoeven ze niet want "het werkt".

In de toekomst kan alles hopelijk ook fatsoenlijk geladen worden via USB-PD, dat je toe kan met per locatie 1 goeie lader voor alles.
Bijv de Surface Go van mn ma kan dat ook, dus dat is mooi. Maar wat doen ze dan, dan leveren ze een proprietary lader mee die niks anders kan laden.
Dan had ik liever dat ze die lader weglieten en de kosten daarvan in mindering brengen (niet op dit nieuwsbericht van toepassing, ik weet het), zodat ik/ma er zelf eentje uit had kunnen kiezen, als ze die nog niet had.
(en ja ik weet dat die proprietary lader/port ook voordelen heeft)
Mss wil je geen weerwoord mbt je hokjesdenken over mij, aangezien je me niet tagt.

Ik heb niks tegen bedrijven die extra winst proberen te maken, want iedereen is nog steeds vrij daar niet aan bij te dragen als de prijs hun niet aanstaat (in deze sector althans wel).
Door concurrentie komen er dan vast ook modellen die door het ontbreken van oortjes/adapter, iets goedkoper kunnen zijn dan nu.
Het nadeel is dat je daarvoor mss wat meer moet uitrekenen (zolang het nog niet is ingeburgerd), het voordeel lijkt mij dus het milieu. Nou, dat laatste weegt voor mij gewoon zwaarder.

Als het niet goed is voor het milieu, dan sta ik open voor gegronde argumenten daaromtrent, zoals die van @windows8fan. En ja dat zijn reele overwegingen waar sommigen mss niet over willen nadenken, ik vraag me af waar je op baseert dat ik daartoe behoor.
Omdat ik de hele ontwikkeling niet uit eoa moreel principe (of uit een gecultiveerd gevoel van machteloosheid) meteen afwijs, maar ook stil probeer te staan bij de mogelijke voordelen?
Voor wie liever dat eerste doet, lijkt het me dus vrij eenvoudig om ermee om te gaan, door gewoon geen dingen te kopen waarvan de prijs je niet aanstaat.
Kan me niks schelen wat hun motivatie is, ik vind het een goede ontwikkeling ihkv milieu.
Dus omdat de marketing afdeling het heeft over het milieu, is het een goede ontwikkeling voor het milieu?
Zoals iemand eerder aanhaalt: totdat het gros toch een nieuwe lader moet halen, dan is het juist belastender voor het milieu

Dit is gewoon graai gedrag:

- goede sier maken met "milieuvriendelijk"
- geen lader+oordopjes meer meeleveren: minder kosten
- extra verkoop lader+ oordopjes: meer omzet
Mss dat sommigen eerst nog verrast worden als het er niet bij zit, maar als alle fabrikanten volgen en het de norm wordt, is dat geen probleem meer.
Dat iets de norm is, wil niet zeggen dat het geen probleem is. Tracking cookies/DRM/DLC/0-day patches/lootboxes/always online ook allemaal de norm tegenwoordig: maar het is verre van "geen probleem" voor de consument.
Dat kan. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de iPhone 12 en de galaxy s21 gewoon duurder zijn te produceren irt tot de iPhone 12 vanwege oled, 5g, etc tov de iPhone 11.
En de s21 tov de s20.
Dan heb ik liever dat ik de optie heb om goedkoper een model te krijgen zonder oplader en oordopjes, die de consument misschien toch niet nodig heeft ipv dat je meer moet betalen voor spullen die je niet gebruikt. Beter voor het milieu en prijstechnisch in heel veel gevallen beter voor de klant.

Zo kan je het ook bekijken. Ipv ervan uitgaan dat een fabrikant meer winst maakt dan bij het vorige model.
Klinkt als een vies woord “ winst” , maar ik ken weinig bedrijven die opeens hun marges gaan verlagen. Dat wordt niet toegestaan in deze economie(aandeelhouders).
Umm, nee, hoe kom je erbij dat ik dat van milieumarketing heb?
In het artikel gaat t over kleinere dozen en lagere kosten bij dezelfde prijs, niks over milieu.
Dan lijkt het me toch vrij duidelijk waar het _hen_ om gaat.

Maar eventuele leugens die de marketing afdeling (elders) erover kan hebben, zijn net als hun werkelijke motivatie, voor mij ook niet interessant.
We kunnen gewoon zelf nadenken over wat de voor- en nadelen zijn voor ons, wat we hier ook doen.
Mijn hele punt was dus uitleg waarom het mij goed lijkt voor het milieu, en hoe als consument om te gaan met dit soort producten.
Als men dat anders ziet, dan kan men daar tegenargumenten voor geven.

Jouw argumenten gaan over iets anders, namelijk hun motivatie/leugens, die ik (iig deels) onderschrijf maar dus gewoon minder belangrijk vind.
Mijn pet peeve is trouwens juist dat zovelen dat gegraai afkeuren en tegelijk ook faciliteren, alsof ze gedwongen worden telefoons te kopen die ze te duur vinden.
Als je je gedrag niet in lijn kunt/wilt brengen met je geweten, dat moet iedereen zelf weten, maar oordelend gevingerwijs daaromtrent heb ik dan ook geen boodschap aan.

En ja sommige normen zijn fout, en anderen weer goed.
Het probleem wat ik in die zin bedoelde, is het verrast worden.
Dat mensen een lader verwachten, maar die er niet bij zit.
Maar als het de norm is dat het er niet bij zit, dan weet men al dat ie er niet bij zit.
En kunnen ze daar rekening mee houden bij hun aankoopbeslissingen.
Ik heb ook nog wel 10 jaar oude laders liggen maar ben wel heel blij met de meegeleverde oplader bij mijn Oneplus, in een kwartiertje kan ik er weer een halve dag mee verder.

Bij apple spelen de oplader en de accu een steeds kleinere rol maar bij andere merken zoals Oneplus wel degelijk. Ook ik ben tegen extra blokjes en kabels maar de innovaties bij snel opladen worden door deze ontwikkelingen wel belemmerd.
Je koopt toch ook geen auto zonder motor?
Een lader hoort erbij te zitten dus ik vind dit naar de klant toe, een rare tactiek. Voor de bedrijven is het logisch, minder kunnen ze meer besparen en dus houden ze meer over.
Klopt, maar wel een auto met een (bijna) lege tank overigens.

Tegenwoordig zitten ze er in mijn ervaring doorgaans weer standaard bij, maar er zijn jaren geweest dat printerleveranciers geen printerkabel meeleverden.

Ik mag dan wel hopen dat ze kreten als 'fast charging' weglaten uit de marketing en promo materialen, want de kans is groot dat dat met een willekeurige lader die je hebt liggen niet werkt.

Zo verkocht Sony me een paar jaar geleden bijvoorbeeld een telefoon die volop aangeprezen werd als zijnde "met digital noise cancelling" (geen sterretjes, kleine letters, disclaimers etc. te vinden) die vervolgens niet werkte omdat ze standaard niet de juiste vereiste earphone meeleveren die deze functie mogelijk zou moeten maken. Na enige discussie wel een correcte kostenloos na kunnen bestellen maar toch !?
En je mag niet vergeten: Als er iets mis is gegaan tijdens het laden, als je de originele kabel niet hebt gebruikt, krijg je geen garantie van Samsung. Dus je moet alsnog een originele Samsung kabel halen, wil je garantie krijgen als er iets misgaat. Gelukkig gebeurt het niet heel vaak, maar toch: Er staat altijd in de user manual dat je de originele kabel moet gebruiken "voor de veiligheid".

[Reactie gewijzigd door MrFax op 27 oktober 2020 16:37]

Anoniem: 310408
@MrFax27 oktober 2020 17:00
En je mag niet vergeten: Als er iets mis is gegaan tijdens het laden, als je de originele kabel niet hebt gebruikt, krijg je geen garantie van Samsung.
De kabel levert Apple er gewoon mijn en ik neem aan dat Samsung dat ook zal doen. Waarom denk je dat ze dat niet gaan doen?

Waarom iedereen hiervan overstuur raakt ontgaat me geheel. Loop eens je huis door en kijk hoeveel USB uitgangen je hebt die kunnen laden. Voor de grap ik dat een tijdje terug gedaan. 95 heb ik er. Van PC, via sat receiver, via TV tot de stapel USB laders die ik heb rondliggen. Vast nog wel wat vergeten, ik kijk net naar de achterkant van mijn monitor en zie daar ook twee USB uitgangen die stroom leveren. 97 dus. And still counting.

Serious.... Pak je laadkabel en loop door je hele huis heen en zie waar je kan opladen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 27 oktober 2020 17:04]

En op hoeveel plekken heb je een USB aansluiting tot je beschikking op een plek waar je je telefoon daadwerkelijk wilt opladen.
Ik heb 1 adapter + kabel in m'n slaapkamer liggen om 's nachts m'n telefoon op te laden en 1 adapter + kabel bij de bank om daar op te kunnen laden mocht dat nodig zijn. Ik ga 's avonds niet m'n telefoon aan de tv hangen om op te laden, want dan heb ik geen afstandsbediening (Netflix).

Ik snap niet dat mensen hier zo rustig onder kunnen blijven, het is niets meer dan de zoveelste reden om telefoon duurder te kunnen maken zonder daar naar verhouding betere specs voor te leveren.

Ja het zijn commerciële bedrijven die winst willen maken en het is je eigen keuze of je het toestel koopt of niet, maar als consument zijn er niet zoveel valide keuzes meer als je een telefoon wilt die nog security updates krijgt en waar de belangrijkste apps op werken (bankieren, corona melder, etc.). En als Apple en Samsung hiermee wegkomen dan volgen de rest van de fabrikanten vanzelf.
Ik snap niet dat mensen hier zo rustig onder kunnen blijven, het is niets meer dan de zoveelste reden om telefoon duurder te kunnen maken zonder daar naar verhouding betere specs voor te leveren.
Het is toch niet zo gek als je een stel laders hebt liggen dat je volledig rustig kunt blijven? Ik ga er eigenlijk vanuit dat rustig blijven de default is. Ik bedoel als ik in m'n kabellade kijk liggen daar toch heel wat blokjes die 5V op een USB poort zetten. En ik heb zelfs een aantal USB-PD blokjes liggen. Dan maakt het mij dus echt niet meer uit. (En kan ik dus volledig rustig blijven)
De kabel krijg je er toch nog gewoon bij?
Dit is het kromme, ik vindt het op zich niet erg dat ze de lader weg laten. Heb genoeg degelijke laders en kabels liggen. Maar ze maken mij ook wel bang met al die garantie eisen, vooral ook met mijn Nintendo Switch.

Mijn ideale situatie: Geen lader in combinatie met een effectieve aanpak vanuit de EU om laders EN kabels voor telefoons enigszins te standaardiseren rond minimum kwaliteit, functies en compatibiliteit met duidelijke symbolen / presentatie naar klanten. En dan mag je zelf kiezen of je een goedkopere, maar veilige, lader koopt of een duurdere. En of die dan snel of langzaam is of meerdere aansluitingen heeft of maar 1 mag jij dan kiezen voor jouw gebruik.

Maar ik ben benieuwd wat er hier speelt met de keuzes van fabrikanten om alsnog USB-c en laders zo te verdelen. Is het
1. puur om mensen laders van het eigen merk te laten kopen dat ze deze beter laten werken in combinatie met hun eigen telefoons?
2. technisch moeilijker / duurder om telefoons en laders universeel goed te laten werken?
3. dat de oplaadtechnieken zo snel worden doorontwikkeld en fabrikanten dus iets beters willen bieden dan de huidige standaard?
Is dat bij Apple anders dan?
zo bizar is het echt niet. Veel mensen die een nieuwe Samsung kopen zullen vast nog wel een lader hebben die ook past. Volgens mij is dat wel een pak mensen en ook een pak laders. De euro's die ze besparen hoeven niet direct richting hun schatkist te gaan. Apple heeft de prijs van hun toestellen ongeveer gelijk kunnen houden terwijl ze wel duurdere componenten als 5G konden steken zonder dat de prijs naar boven moest.
Die al een jaar of 2 oud is en na x maanden gaat die kapot en moeten ze alsnog een nieuwe kopen. Van Samsung of Apple zelf natuurlijk, want als je batterij versleten is en je kunt niet aantonen dat je de door de fabrikant aanbevolen lader hebt gebruikt vervalt je garantie.
Van Samsung of Apple zelf natuurlijk, want als je batterij versleten is en je kunt niet aantonen dat je de door de fabrikant aanbevolen lader hebt gebruikt vervalt je garantie.
Misschien hooguit je fabrieksgarantie, maar zo werkt je normale garantie gelukkig niet (die via je verkooppunt).
Nou ja, stel dat 50% van de mensen er niet direct een oplader bij koopt omdat ze er daar toch al een hele lade vol van hebben liggen dan scheelt dat een enorme hoeveelheid afval. Het is niet voor niets dat er soms gesproken wordt om het standaard meeleveren van een oplader zelfs te verbieden.
Anoniem: 1409490
27 oktober 2020 16:36
Na het weglaten van de headphone jack helaas het tweede waarin Samsung, en binnenkort alle andere Android fabrikanten, Apple zullen achternavolgen.
Vanuit millieuperspectief natuurlijk alleen maar toe te juichen. Maar je moet erkennen dat het bijvoegen van een USB-C naar Lightning-kabel een rare zet was van Apple, en het feit dat de prijs er niet beter om wordt is ronduit schofterig te noemen. Als andere fabrikanten daarin volgen, is "helaas" inderdaad toepasselijk.
Maar je moet erkennen dat het bijvoegen van een USB-C naar Lightning-kabel een rare zet was van Apple,
USB-A - Lightning kabels hebben mensen al en USB-C is de toekomst, dus zo raar vind ik het niet eens.

De prijs wordt onder andere bepaald door concurrentie..
Prijs van die producten is zelden maar een optelling van de componenten en accessoires.
De prijs wordt er niet lager door staat er in het artikel. Dat is helaas.
Omdat er geen geldige reden was om deze weg te halen, grootste reden naast die paar cent besparing is vooral dat Samsung en Apple hopen dat men daardoor hun eigen draadloze alternatieven koopt.

Als Samsung nu de oortjes en laad blokje weg laat net als Apple, doen ze dit waarschijnlijk onder hetzelfde milieu excuus, echter hopen ze vooral dat je dat blokje van hun alsnog koopt.

En dat gaan de meeste mensen vrolijk doen.

"Helaas" is hier meer dat al deze dingen gedaan worden om financiële redenen, want men slikt het toch wel en het is heus niet zo dat deze telefoons hierdoor goedkoper worden, in tegendeel de prijzen voor een high end toestel anno nu zijn gewoon gestoord hoog.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 27 oktober 2020 16:59]

Omdat er geen geldige reden was om deze weg te halen,
Al die ongebruikte opladers in de la zijn vanuit milieu oogpunt toch zonde..
in tegendeel de prijzen voor een high end toestel anno nu zijn gewoon gestoord hoog.
En men blijft ze en masse kopen..
Ik had het over de headphone jack in mijn eerste punt, niet de lader.

Overigens niet iedereen dumpt hun telefoon/lader in de la, meeste mensen die ken verkopen hun toestel inclusief alles, dus ook dat ene laadblokje.

Sterker nog, wie niet een laadblokje heeft voor z'n nieuwe iPhone (want oude is USB-A en nieuwe USB-C, je moet deze hoe dan ook kopen dus) moet deze alsnog kopen en dan is dat hele "milieubesparing" ook grotendeels weg (want aparte verpakking voor laadblokje, en als je pech hebt en deze niet bij je eerste bestelling kocht, mag de postbezorger alweer langs)

Tenzij je bij de groep mensen toebehoort die 999 euro voor een iPhone neersmijt alsof het niks is, maar je laad blok bij de action haalt...

Wat 2de punt betreft ja men blijft ze kopen, maar dat verandert het feit niet dat de prijzen te belachelijk voor woorden zijn, maar inderdaad men blijft kopen dus fabrikanten blijven die prijzen vragen.

het is nooit goed, daar hou ik het op. Enige wat deze bedrijven allemaal doen is logischerwijs geld verdienen, maar soms zou ik willen dat ze eerlijk zeggen waarom iets weg is of duurder, dan iedere keer met een fancy/trendy excuus komen.
Overigens niet iedereen dumpt hun telefoon/lader in de la, meeste mensen die ken verkopen hun toestel inclusief alles, dus ook dat ene laadblokje.
Dan verkoop je hem nu zonder laadblokje. ;)
Sterker nog, wie niet een laadblokje heeft voor z'n nieuwe iPhone (want oude is USB-A en nieuwe USB-C, je moet deze hoe dan ook kopen dus)
Je hoeft de nieuwe kabel niet te gebruiken, je kunt ook de oude kabel (met USB-A dus) gebruiken.
Vergeleken met Apple is de oplader niet zo'n grote issue. Meer universele opladers.
Hoezo vergeleken met Apple? iPhones zijn ook gewoon met een niet-Apple lader te laden.
Niet met een Huawei oplader kan ik je vertellen. En de Apple oplader kan je ook niet voor alles gebruiken, zelfs niet mijn raspberry pi.
Precies. "Meer" universele opladers. Natuurlijk zijn er wel bij die ook opladen voor iPhone's.
Straks moeten we nog de accu apart bestellen
Dan krijgen we weer vervangbare accus! Geweldig!
ja, maar dan kan je ze als klant niet los bestellen maar je enkel je smartphone opsturen naar een servicecentre waar hij voor 69,- wordt vervangen ;)

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 27 oktober 2020 16:42]

Yep... U kunt kiezen:

óf u koopt nu meteen een nieuw overpriced toestel waardoor we weer tig marge pakken, óf we gaan 'm voor u toch nog repareren. Dat betekent dat we die marge nog even uitstellen. In ruil daarvoor wel een paar tientjes boete middels een reparatie bij een 'geautoriseerde partner'.
Haha, ja klopt. Dit doen trouwens al die merken. Af en toe test ik hoe het reparatiebeleid is van die fabrikanten, dit om duidelijk te krijgen waar ik mee te maken kan krijgen als ik een nieuw apparaat koop. Motorola verwijst door naar een servicecentre als je aan accu wil laten vervangen.. Okay, dus ik bel op om te vragen wat dat gaat kosten: kunnen ze niet zeggen, je moet hem eerst opsturen..

Ook een keer Nokia gebeld om te vragen of ik een nieuwe accu kon kopen voor een smartphone van ze met verwisselbare accu: ze leveren geen losse accu's.. Smartphone moet je opsturen.. Tja, dan valt het voordeel van een verwisselbare accu helemaal weg natuurlijk..
echt vervangbare accu's zijn zo 90's.
Doe mij maar de jaren 90 dan
Mijn telefoon uit 2015 (high end) had nog eem vervangbare accu, en de opvolger uit 2016 ook. Voor minder dan 2 tientjes prikte je er een nieuwe in. Veel beter voor het milieu ook, omdat je sneller bent geneigd om langer met je toestel te doen omdat de accu niet shit is
Beetje domme opmerking. Accus gaan minder lang mee dan telefoons en vervangen is een gedoe met grote kans dat je iets molt. Waarom zou ik de telefoon van €500 weggooien voor iets wat ik voor €30 kan vervangen.
Als werkelijk iedereen dat zou doen dan zou de tweedehands markt instorten. Dat werkt niet op schaal.
Of een hoesje/screenprotector... :X
Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit een accu heb moeten vervangen bij een toestel vanwege slijtage.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee