Microsoft blokkeert emulators op Xbox Series-consoles in retailmodus

Microsoft blokkeert game-emulators in de retailmodus van de Xbox Series X en S. Het is daardoor niet meer mogelijk om apps als RetroArch te openen. Gebruikers die de app proberen te openen, krijgen een melding dat de app niet in lijn staat met het Microsoft Store-beleid.

Een van de makers van RetroArch laat op Twitter weten dat het niet meer mogelijk is om de app te openen op de Xbox Series X en S. Hij laat zien dat wanneer gebruikers de app proberen te openen in de retailmodus van de console, zij een melding krijgen dat de app niet in lijn staat met het Microsoft Store-beleid.

Op Xbox Series-consoles was het mogelijk om emulators te downloaden via de Microsoft Store, die door anderen werden geüpload. Dat werkte met Universal Windows Platform-apps. Deze emulators werden vaak door Microsoft offline gehaald, maar wie de emulator al geïnstalleerd had, kon deze via de retailmodus blijven spelen. Met de recente blokkade, kan dat dus niet meer. De retailmodus is de reguliere modus die de consoles uit de doos draait.

De emulators zijn nog wel te gebruiken via de dev-modus, die voor ontwikkelaars is bedoeld. Deze versie kost echter 20 dollar. Op Xbox Series-consoles zijn emulators als RetroArch, PPSPP en DuckStation te gebruiken, waarmee bijvoorbeeld PlayStation 2- en GameCube-games te spelen zijn.

Door Rard van der Hoeven

Nieuwsredactie

07-04-2023 • 15:18

93

Submitter: Byte

Reacties (93)

93
91
37
1
0
36
Wijzig sortering
It was fun while it lasted maar dit is gewoon een potentiële juridissche hoofdpijn zaak.
Ik snap alleen niet waarom want emulatie is in de basis geheel legaal. Zolang de software geen code illegale broncode gebruikt (zoals een gekopieerde bios ofzo) is er niks aan de hand, en volgens mij is dat het geval bij RetroArch (al is RetroArch zelf meer een verzameling emulators, die overigens óók gewoon legaal zijn). Dat je met de software vervolgens wel illegaal verkregen roms kan spelen maakt de software zelf niet opeens óók illegaal. Partijen als Nintendo of Sony hebben in dat opzicht dan ook geen poot om op te staan als het gaat om het juridische verhaal.
Ik snap alleen niet waarom want emulatie is in de basis geheel legaal. Zolang de software geen code illegale broncode gebruikt (zoals een gekopieerde bios ofzo) is er niks aan de hand ...
Dat is onjuist. Je mag niet zomaar een software implementatie van alle hardware maken. Hardware kan propriëtaire technieken bevatten (bij de PS2 bijvoorbeeld MagicGate en MPEG2) die beschermd zijn door octrooien en patenten. Een software implementatie daarvan aanbieden kan daarom illegaal zijn en de aanbieder schadeplichtig maken als deze geld verdient aan het werk van derden.

Ik denk overigens dat Microsoft emulatoren op hun spelcomputer ongewenst vinden omdat dit de markt voor Xbox spellen kannibaliseert. Iedere minuut gespeeld op een emulator is een minuut die iemand ook had kunnen spelen op een betaalde Xbox-game.
Maar Microsoft verdient toch niks per minuut door een spel te spelen?
Nee dat is waar, maar als jij 20 uur dat spel hebt gespeeld en alle content hebt gezien dan wil je iets anders spelen. Dus koop je een nieuwe game... als je ij plaats daar van fijn een jaar of 40 aan oudere games kunt spelen die je al jaren geleden gekocht hebt dan is de kans dat je naar de winkel rent om een nieuwe game te kopen een stukje kleiner.

Dus naast de potentiele schade claims die Microsoft vast liever niet ziet is er een erg grote kans dat ze minder verdienen omdat je minder nieuwe games van ze koopt. Dus al met al zijn er meer dan genoeg redenen voor een Microsoft om liever geen emulator te zien draaien op hun consoles.
Ik weet dat bij PCSX2 (een PlayStation 2 emulator) geen BIOS wordt meegeleverd. Dus hoe je dat legaal zou moeten draaien is mij een raadsel.
Heel simpel: het BIOS van je eigen PS2 dumpen met FreeMcBoot/FreeDvdBoot. Allemaal open source homebrew, niks illegaals aan.
De keren dat dit voor de rechter is gekomen is er in ieder geval geen inbreuk vastgesteld.
Ik zeg niet dat je ongelijk hebt want ik ben geen juridisch expert. Maar hoe zit het dan met bijvoorbeeld ffmpeg, VLC, whatever? Voor zover ik weet mag je een clean room implementatie maken.
Geen idee wat dat te maken heeft met software-implementaties van hardware, maar in het algemeen geldt: ffmpeg en VLC zijn Franse projecten, en de EU erkent software-patenten niet.
Nee, emulatie is dan in basis nog steeds legaal. Dat je weg moet blijven van iets met een octrooi is iets specifieks, niet basis.
Er is niets illegaals aan iets emuleren in software.
Alles is legaal zo lang je niets van het internet qua games plukt waar je geen exemplaar in huis hebt. Zelf je games rippen is ook een optie dan ze te downloaden via een rom site. Natuurlijk als je een ganse cataloog console roms van het net plukt ben je inderdaad verkeerd bezig en dat is pure piraterij. En microsoft wil geen vodden met the big N. Wat normaal is. Even zelda of mario op een xbox terwijl Nintendo ze via hun eshop of switch online aanbiedt is gewoon het zoeken.
pure piraterij
Juridisch gezien misschien, maar er komt ook een eind aan hoe vaak Nintendo je voor hetzelfde product mag laten betalen, en hoe goed ze dat daarna ondersteunen. Om nog mara niet te spreken van de talloze games die níet meer aangeboden worden.
Nee, daar komt dus juist geen eind aan. Je kan het goed praten, maar het is en blijft piraterij.
Voor Nintendo zijn dit bijvoorbeeld potentiële games die ze via hun online abonnement aan kunnen bieden. Het heeft voor Ninty dus waarde. Dat jij daar niet voor wil betalen "want oud" doet daarbij niet ter zake.

Ik weet dat dit gedownvote wordt, maar so be it.
Aan mij zal het niet liggen ik heb braafjes een nintendo switch online abonnemnt. Emuleren op je xbox is illegaal en geen recht op spellen waar je geen exemplaar van bezit. Dat is gewoon jatten. Als men het zo legaal wil aanzien, betaal maar je bijdrage aan Nintendo, Sega, Sony, voor ieder spel wat men van het internet zo maar binnen haalt. Zoals die onzin op MVG op zijn kanaal op youtube Wat van ons is afgenomen bs. Het is nooit de functie van een xbox geweest om on officiele software op die hardware in retail modus te draaien.. Je hebt gewoon nergens recht op. Een dev account abonnement is een weg om het draaien van on officiele code ergens legaal te maken. Al het geld gaat naar rechthebbenden en Microsoft geeft jou de toestemming om die code te draaien op je xbox. Nintendo en andere partijen krijgen hun misgelopen inkomsten. Beter dan helemaal zwart spelen zonder een bijdrage. Er zijn genoeg spellen van de vorige generatie waar nog een auteursrecht op rust. Geen reden om het illegaal downloaden ervan goed te praten. Nee daar is hij gewoon verkeerd in.
Tenzij de wetgeving hier anders is, wat volgens mij niet het geval is, mag je ook geen spellen downloaden die je al hebt.

Je eigen spellen rippen mag wel, en zolang jij de eigenaar blijft van het origineel, kan je de rom gebruiken.

Verder zijn emulators natuurlijk altijd wel een heel grijs gebied, en wetgeving staat dan niet altijd aan jouw kant. Neem bijvoorbeeld de situatie rondom de R4 kaartjes voor de NDS, of de SXOS voor de Switch.
Iets kan natuurlijk net aan de kant van het legale vallen, maar in het algemeen weten we dat het voor illegale doeleinden wordt gebruikt. En wat je zegt, MS wilt niet teveel gezeur met Nintendo.
Het is zeker legaal, maar Microsoft heeft geen baat bij gedonder met Nintendo.

Daarnaast was het dus al tegen de story policy en werden de apps steeds verwijdert. Ik kan me voorstellen dat ze gewoon geen zin meer hadden in dat kat en muis spelletje.
Dus wat is de reden dan? "Gij zult alleen nieuwe spelen op deze (deels) gesponsorde hardware" (want aan oude spellen verdienen we niets) ?
Voorlopig niets concreets bevestigd maar er is wat meer informatie over beschikbaar. https://mynintendonews.co...portedly-due-to-nintendo/
Hier wordt er inderdaad uitgelegd over waarom het weg is.

Lang verhaal kort Nintendo kwam klagen volgens iemand binnen Xbox.
Begrijp ik goed dat je voor 20 euro, wel gewoon een emulator kan draaien? :)
Dat vind ik niet duur, maar je komt wel in een dev-mode, dat betekent meestal dat MS meer data van je kan verzamelen of dat je niet (goed) online kan spelen.

Iemand die hier meer over weet? Heb zelf een XBS, was wel aan het denken om iets met een emulator te gaan doen.
Ik heb zowel de Dev mode als de Retail versie gebruikt. Je hebt in ieder geval in Dev mode gelimiteerde resources beschikbaar. Nu kun je dit wel uitbreiden op de disk space die je kunt gebruiken na. Volgens mij kun je iets van 10 GB gebruiken voor opslag. Je kunt je roms hosten op een externe harde schijf en je saves op je interne storage. Voor mij heeft dit altijd gewerkt.

Houdt er rekening mee dat je handmatig naar Dev mode (en terug) moet switchen om je emulator op te starten. Dit kan enkele minuten duren en is te starten via een tile op je retail Xbox mode.
In dev mode kun je geen retail software draaien. Je zult dus moeten switchen tussen dev en retail als je gewone Xbox spellen en emulators wilt draaien.
Fijn dat het nog wel kan voor een kleine 20,-… ik wil tzt een ‘out of the box’ emulator machine hebben in een kleine formfactor die mijn pi4 kan vervangen. De x/s waren mijn inziens daar perfect voor afhankelijk van het budget gezien het ook een console is die ik nog niet bezit, en dus een vrij open karakter kent

Oh in dev mode kan je dus geen retail games spelen, toch einde oefening dan denk ik

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 20:20]

Emudeck en klaar ^^
Voor mij ook een reden geen console te kopen. Maar gewoon een goede pc. Of een goede laptop. Kan je veel langer mee doen, upgraden waar mogelijk en zonder gezeur ook emulators op draaien. Jammer dat Microsoft het heeft geblokkeerd. Het zou later misschien wel op een officiële manier kunnen terugkeren.
Voor mij ook een reden geen console te kopen. Maar gewoon een goede pc.
Tja, gamen op een PC kan natuurlijk wel, maar het blijft behelpen t.o.v. een console. Een PC is nu eenmaal niet ontworpen voor het spelen van games dus je loopt tegen bepaalde beperkingen aan.

Overigens is upgraden van een PC in praktijk niet echt mogelijk, je kan hooguit wat RAM bijprikken, en misschien wat extra opslagruimte (maar dat kan met een console ook). Elke significantie update wordt zo'n 'schip van Theseus' verhaal.
Laatste keer kan ik toch prima mijn CPU en mobo en GPU en Voeding en kast en HDD/SSD en ram prima upgraden. Laptops is wat lastiger ja.
Laatste keer kan ik toch prima mijn CPU en mobo en GPU en Voeding en kast en HDD/SSD en ram prima upgraden.
Dat noemen we gewoon een compleet nieuwe PC kopen. Wat is er nog over van je oude ? Alleen de kast ?

Zo heb ik nog steeds de bijl die m'n grootvader in 1931 kocht. Ondertussen is de steel 5 keer vervangen en de kop 6 keer, maar het is nog steeds de bijl van m'n grootvader.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 23 juli 2024 20:20]

Zolang ik bepaalde onderdelen kan vervangen voor een beter iets wanneer dat nodig is noem ik dat upgraden. Ik heb 1 keer een PC gekocht en daarna dingen geupgrade en ja onderhand is elke onderdeel al eens vervangen. Maar dat is verre van het zelfde als een nieuwe PC kopen.
Omdat ik elk jaar/jaren iets kan vervangen wat aan vervanging nodig is of voor een leuk bedrag.

Mijn oude mobo/cpu/ram combo heeft het 2 gpu upgrade uitgehouden. Mijn voedingen doe ik meestal tussen de 10 en 15 jaar vervangen.(tenzij ik ineens meer vermogen nodig).

Maar blijf lekker in de waan dat je een pc niet kan upgraden.
Zo heb ik nog steeds de bijl die m'n grootvader in 1931 kocht. Ondertussen is de steel 5 keer vervangen en de kop 6 keer, maar het is nog steeds de bijl van m'n grootvader.
Ja.
Dat is jou mening, maar toch heb je de bijl van je grootvader gekregen :+ :+ :+

[Reactie gewijzigd door PCRaceMASTER op 23 juli 2024 20:20]

Haha ik moest direkt aan het schip van Theseus denken hierbij :)
Het vervangen van een grafische kaart of een processor of zelfs het moederbord zelf is toch echt mogelijk in de praktijk, wat jij denk ik wil zeggen is het upgraden van een laptop.
Al wordt het dan een Schip van Theseus verhaal...

[Reactie gewijzigd door Ienni1983 op 23 juli 2024 20:20]

Het vervangen van een grafische kaart of een processor of zelfs het moederbord zelf is toch echt mogelijk in de praktijk.
Is het echt een 'upgrade' als je 90% van de onderdelen vervangt ? Volgens mij heb je dan gewoon een nieuwe PC gekocht.

Zie maar eens wat er bij komt kijken als je een PC van een paar jaar oud wilt upgraden: de nieuwe CPU past niet op het bestaande moederbord, dus het mobo moet ook vervangen. In je oude mobo zat DDR4, maar de nieuwe vreet natuurlijk alleen DDR5, dus ook het RAM moet vervangen. Een oude PCIe gen 3 SSD op een mobo dat gen 5 ondersteund slaat natuurlijk ook nergens, op dus hop ook de SSD kan bij het grof vuil, etc.

Het punt is dat de onderdelen in een PC op elkaar afgestemd moeten zijn, het heeft geen enkele zin om een 4090 in een PC met een 5 jaar oude i3 te proppen. Ja, je kan in een oude PC een keer een 2070 vervangen door een 2080, maar dat zet ook niet echt zoden aan de dijk. Alle onderdelen moeten in balans zijn, als je 1 onderdeel vervangt door eentje die een stuk sneller is, dan heb je daar niet veel aan als de rest v/d onderdelen alsnog de boel ophouden.

Echt significante updates zijn dus alleen zinvol als je alle onderdelen tegelijk vervangt. En dan kan je net zo goed een geheel nieuwe PC kopen, kan je de oude nog eens weggeven aan je neefje ofzo.
Een pc is geen rocket science.

Had een setup van 2011. ( waarvan de gpu uit 2007 kwam )

Gpu heb ik een upgrade gedaan in 2015

2020 heb ik een upgrade gedaan met cpu mobo en geheugen.

De rest is allemaal mee gegaan.
En in dit jaar heb ik een GPU upgrade gedaan.

Voorlopig hoef ik geen upgrade te doen.

Dus tegelijk upgraden valt reuze mee. Wat je tegelijk moet doen is hooguit cpu/mobo/geheugen.

Daarnaast doe ik gpu voornamelijk 2de hands upgraden.

Ontopic: was te verwachten dat de emulators eraf gehaald gingen worden. Jammer maar helaas.

[Reactie gewijzigd door corporalnl op 23 juli 2024 20:20]

Tja als je zo gaat berekenen kan je alles wel krom laten lijken. Je kan ook je oude i3 vervangen voor een i7 of i9 van marktplaats. Krijg je een mooie multicore upgrade zonder 90% te vervangen. En kan er voor zorgen dat je weer enkele jaren vooruit kan.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 juli 2024 20:20]

Ik kon niets anders doen dan hier op te reageren, want dit is toch wel een van de meest onnozelste reactie die ik in tijden op Tweakers heb gelezen.... :+
Is het echt een 'upgrade' als je 90% van de onderdelen vervangt ? Volgens mij heb je dan gewoon een nieuwe PC gekocht.
Ja, het letterlijke definitie van het woord "upgrade" is iets verbeteren. iets of iemand verbeteren; iets of iemand op een hoger peil of niveau brengen. Vooral met betrekking tot computerprogramma's, apps, websites etc. en dit kun je ook makkelijk in percentages uitdrukken, kortom gezien je ervan houdt om met percentages te spelen, zal ik dat ook doen... 1% verbetering is gezien het definitie een upgrade, 99% verbetering is dan ook een upgrade.
Wat ik nog overigens heb meegenomen van de oude pc;
-Kast
-Geluidskaart
-Capturekaart
-NVMe
-SSD
-CPU Cooler
-Voeding
-Monitor/Muis/Toetsenbord
Zie maar eens wat er bij komt kijken als je een PC van een paar jaar oud wilt upgraden: de nieuwe CPU past niet op het bestaande moederbord, dus het mobo moet ook vervangen. In je oude mobo zat DDR4, maar de nieuwe vreet natuurlijk alleen DDR5, dus ook het RAM moet vervangen. Een oude PCIe gen 3 SSD op een mobo dat gen 5 ondersteund slaat natuurlijk ook nergens, op dus hop ook de SSD kan bij het grof vuil, etc.
Heb mijn oude pc van een paar jaar geleden (2 jaar) geüpgraded, ben overgestapt van een Ryzen 9 5900X naar Ryzen 9 7950X3D, 3080 naar een 4090, Asus Rog Strix X570 naar een Asus Rog Strix X670, inderdaad van DDR4 naar DDR5. SSD en mijn NVMe(Gen.4) zijn gewoon meegegaan, heb weinig tegenvallende resultaten en het zal geen bottleneck veroorzaken!
Maar iemand die een 5 jaar oude PC heeft, wellicht heeft die niet eens het budget om een flinke kaart zoals een 40xx te kopen...

[Reactie gewijzigd door PCRaceMASTER op 23 juli 2024 20:20]

Wat een onzin allemaal. Kast, voeding, koeling, toetsenbord, muis zijn allemaal herbruikbaar. DDR4 gaat al vele jaren mee en kan zelfs nu nog herbruikt worden.
Nieuwe GPU, nieuw moederbord en een nieuwe CPU en je PC kan weer jaren mee. Kan geen console tegenop qua specs
Heb algelopen decenium niet anders gedaan en met mij velen hier bij Tweakers
Kast, voeding, koeling, toetsenbord, muis zijn allemaal herbruikbaar
Zo hey, da's al zeker 2% van de kosten.
Kan geen console tegenop qua specs
Alleen jammer dat je niets aan die specs hebt.
Rekenen is ook een vak. Kast is zo 100 euro. Zelfde geldt voor de voeding. Toetsenbord met cherry brown switches ook 100 euro.

300 euro maal 50 kom je op 15.000 euro.

Lijkt me dat 2 procent niet geheel accuraat is.
Een PC is nu eenmaal niet ontworpen voor het spelen van games dus je loopt tegen bepaalde beperkingen aan.
Wut?
Overigens is upgraden van een PC in praktijk niet echt mogelijk, je kan hooguit wat RAM bijprikken, en misschien wat extra opslagruimte
Vast nooit een PC gehad, of flink een oor aan genaaid bij een lokale hardware shop.
Zeker nog nooit een PC geupgrade.

Je hebt 2 mogelijkheden: een hele kleine update die de moeite niet waard is, of een grote update waarbij je feitelijk een compleet nieuwe PC koopt en die in je oude behuizing bouwt.
Ik bouw al 25 jaar mijn eigen PCs.

Een GPU upgrade kan al een hele grote verandering zijn. Dat is maar 1 onderdeel.
Mijn oude pc met een i5 3570k gebouwd met een hd7850 in 2012, in 2014 een GTX970 erin gezet en in 2017 een GTX1070 met wat extra ram ook alle games op een ssd gezet.
Een half jaar terug een nieuwe pc gebouwd maar met die vorige pc heb ik 10 jaar een verreweg superieure game ervaring gehad dan consoles konden bieden, en nu gebruikt m'n zwager hem en is er superblij mee.
Ram, gpu, van hdd naar ssd

Redelijk kleine operaties om het te upgraden, wat toch veel performance winst kan geven.

Mobo/CPU upgrade is wat meer werk, maar met de oude ssd, gpu , PSU en ram is het geen volledig nieuwe pc.
Ram, gpu, van hdd naar ssd
Je kan er iets meer RAM in stoppen, waar je alleen wat aan hebt als je om te beginnen al te weinig RAM had. Sneller RAM (b.v. van DDR3 naar DDR5) kan niet.

GPU upgrade heb je niets aan zonder snellere CPU/RAM/Mobo, tenzij je PC sowieso al niet goed samengesteld was.
Dat is dus het mooie van de upgraden.
Je koopt een pc met 8 gb ram en een low end gaming GPU en na een paar jaar wil je meer gamen in een ander genre dan je oorspronkelijk voor ogen had (niet meteen dat de pc niet goed was samen gesteld, je usecase voor de pc is veranderd) je mobo of cpu hoeft echt niet vervangen te worden in heel veel gevallen. Een verdubbeling of verviervoudiging van het ram iets meer noemen is nou ook niet echt helemaal redelijk.

En je kan kiezen wat je upgrade, het is niet een kleine update die niets waard is of een grote wat zo goed als een nieuwe pc is. Het is de bestaande hardware blijven gebruiken voor wat je wilt je kunt ipv een compleet nieuwe pc kopen
Betekenis upgrade: Raise (something) to a higher standard, in particular improve (equipment or machinery) by adding or replacing components.

Sinds je dat heel duidelijk kan doen bij een pc. Upgrade.

En ja idd, een laptop gaat wat moeilijker. Maar daarom zij ik ook waar mogelijk.
Een PC is nu eenmaal niet ontworpen voor het spelen van games
Betekenis gaming pc: A gaming computer, also known as a gaming PC, is a specialized personal computer designed for playing video games at high standards.

Bedankt voor je input.

[Reactie gewijzigd door Maxxwell_rhyno op 23 juli 2024 20:20]

Maar is het een upgrade als je het hele binnenwerk van je PC vervangt ? Nee, da’s gewoon een nieuwe PC kopen.

En dat je een sticker ‘gaming PC’ op een computer plakt betekent natuurlijk niks, je neemt er niet de fundamentele beperkingen van een PC mee weg. Een gaming PC krijgt net zo goed frame-drops als ie shaders moet compileren. Het probleem met een PC is dat het modulair is, en dan betekend dat je de boel nooit goed kan optimaliseren.
Een console kun je ook 10 jaar mee doen.

Tuurlijk gaat een goeie pc (dus ook laptop) veel mooier en blijft een tijd actueel. Maar alleen een GPU kost al wat een PS/XB kost of meer.
Een console kun je ook 10 jaar mee doen.
Dit is de discussie ook helemaal niet. Maar de software limitaties. Zoals Retroarch die wordt geblokkeerd op de xbox. Langer mee doen, bedoelde ik ook zonder software limitations.

[Reactie gewijzigd door Maxxwell_rhyno op 23 juli 2024 20:20]

Ook als je met een Microsoft account inlogt op je computer/laptop? Als je dat doet, dan lijkt dat me de volgende stap van Microsoft, het blokkeren van emulators via je Microsoft account. Of in ieder geval een aanmerking in je MS-gebruikersprofiel dat je gebruik maakt van software die Microsoft wel/niet aanstaat.
Ook als je met een Microsoft account inlogt op je computer/laptop? Als je dat doet, dan lijkt dat me de volgende stap van Microsoft, het blokkeren van emulators via je Microsoft account
Dit is speculatief. Gebasseerd op je eigen mening. Geen bewijs ervoor.
Inderdaad, speculatief. De gekozen woorden in mijn post hadden dat meteen duidelijk moeten maken.

Het probleem dat ik aan probeerde te stippen: met een Microsoft account heeft Microsoft die mogelijkheid. En je moet je beseffen dat zij in de Verenigde Staten zijn gevestigd en de gangbare zienswijzes aldaar gaan projecteren op jouw Nederlandse account. Of jij dat nou wil of niet. En zij zijn sinds Windows 11 wel heel erg bezig om alsmaar meer 'dark patterns' in hun software te plaatsen, zodat je amper tot geen keuze meer hebt dan een Microsoft account voor werken op je eigen hardware.

Of je nu een voorstander bent van Microsoft accounts of niet, de beweegredenen van Microsoft achter deze "dark patterns" en het feit dat zij dit steeds onverbloemder tonen, zou je wel zorgen moeten baren. Mijn jaar lang experiment met een Linux laptop als daily driver beviel me uitstekend.

Zou ik, als ik jou was, ook maar eens gaan denken aan het uitwijken naar een ander systeem, want wie weet hoe erg dit gedrag van Microsoft gaat worden. Dan is het later wel een stuk makkelijker voor jezelf als je al wel wat ervaring had met Linux, BSD of MacOS, zodat je enigzins makkelijk kan overstappen naar een alternatief, wanneer Microsoft jouw spreekwoordelijke emmer met de laatste druppel vult.

Zowiezo is ervaring opdoen in andere besturingssystemen een goed idee, want door jezelf bloot te stellen aan andere inzichten/oplossinen voor het vervullen van dezelfde taken, word je vanzelf een meer complete gebruiker.
Ik was er ergens al bang voor dat dit ooit zou gaan gebeuren, ondanks ik het wel ontzettend jammer vind! Want dit was echt wel een geweldige manier om oude spellen te kunnen spelen, stiekem hoop ik dat er weer een manier gevonden word waardoor het gewoon weer terugkomt.
stiekem hoop ik dat er weer een manier gevonden word waardoor het gewoon weer terugkomt.
De emulators zijn nog wel te gebruiken via de dev-modus, die voor ontwikkelaars is bedoeld. Deze versie kost echter 20 dollar.
Dat is een manier, maar ook weer niet:
In Developer Mode, you can develop and test software for the console, but you cannot play retail games or run retail apps.
Het schakelen tussen retail en developer mode is wel relatief makkelijk, maar nog steeds een extra handeling.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 20:20]

Anoniem: 221563 @The Zep Man7 april 2023 15:35
Ik heb het, maar gebruik het nooit. Een reboot cycle tussen retail en developer mode kost al snel een minuut of 5. Niet de moeite waard.
Ik vind dat vrij veel, maar heb geen enkele ervaring met de dev mode. Ik overweeg het wel nav dit bericht aan te schaffen, maar ben dan wel benieuwd: Is die 5 minuten op een series console of op de voorganger zonder SSD?
xbox end of life. custom bios er op, dev modus altijd actief en dan heb je open deur voor je eigen code. Zo is een oude nintendo ds of 3ds/wii ook open gehackt. Eens loopt die security van je xbox zo achter dat iemand op het internet een weg vindt om die consoles te patchen. Zelfde met de psp en Psvita.
Zo dat is wel echt zuur zeg. Heel wat leuke couch coop avondjes met vrienden gehad door deze methode. Zelfs vrienden die er apart een S voor hebben gekocht.

En de dev mode is gewoon mogelijk, maar snel switchen tussen retro en Xbox party games zit er dan niet meer in.

Dan maar weer een pc naast de TV zetten en zodra de series X geen 60 fps meer aan kan dan gaat die ook gelijk in de verkoop.
Leuk dat jullie dit wilde coveren op Tweakers.net!
Ik vond het persoonlijk erg jammer om te vernemen dat Microsoft het emuleren blokkeert in retail mode. Het zijn toch extra stappen om je emulator op te starten. Het starten van de Dev mode (waar het nog wel werkt) duurt soms toch wel 5 tot 10 minuten. Ook zie ik dat ik regelmatig vastzit omdat ik de tile niet kan vinden die mij terugbrengt naar retail mode. Nu is het wel goed mogelijk dat dit door mijn eigen onkunde komt. O-)

Mensen hebben vanaf begin af aan geroepen dat Microsoft deze keuze zou maken. Ik was zelf nooit zo bang dat ze de ondersteuning zouden stoppen omdat ik dacht dat een emulator zelf niet illegaal is. Het is alleen de inhoud (roms) die volgens mij illegaal kunnen zijn.

Uiteraard ga ik door met het emuleren, maar het is wel zuur dat we nu in een aparte mode moeten aanmelden om dit te kunnen doen. Als Xbox fanboy is dit een flinke domper!
Vroeg me een tijdje geleden al af hoelang het duurde voor dit aangepakt werd.
Tijd voor nieuwe wetten die stellen dat je op je eigen hardware moet kunnen draaien wat jij wil, zonder enige beperking of limitatie.

Edit: heb geen idee waarom sommige mensen deze reactie als ongewenst zien. Zijn er Tweakers die graag zien dat hun spullen op willekeur manieren worden ingeperkt in functionaliteit? Dat functionaliteit word weggehaald nadat je iets gekocht hebt? Wat absoluut raar.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 20:20]

Wil ik ook!

Maar dan wordt alles gewoon huur, net zoals je tv box nu. Want dan is het niet van jou.

We hebben ons al overgegeven. Alle extra's betaal je nu per maand.
Als alles dan gewoon huur word dan is in ieder geval duidelijk dat het geen bezit is. En als het huur is moet de leverancier ook voor reparatie zorgen zonder kosten. Dus geen gedoe meer over uit garantie.
Huur is niet altijd gunstig dus voor een leverancier.
Je vergeet dat iemand/een team ooit een spel heeft bedacht, gemaakt en het door een uitgever is uitgebracht, dat kost centen, heel veel centen. Veel titels worden ook remastered of opnieuw uitgebracht en dan kan er verwarring ontstaan en het kan inkomsten schelen. De functionaliteit is niet weggehaald, betaal 20 euro en het kan nog steeds, dus ik begrijp het probleem niet. De copyrighthouders spreken MS aan op de brede beschikbaarheid van de emulators in de retail versies van de (Series) consoles. Blijkbaar wordt de development modus door de partijen niet als inbreuk gezien op hun rechten. In het meest extreme geval kan het rechtszaken opleveren die MS zeker gaat verliezen. En ja, er is een verschil met het draaien van de emulators op je PC of op een console.

[Reactie gewijzigd door Zappos op 23 juli 2024 20:20]

Emulators en piraterij zijn niet hetzelfde.
Ik bezit en heleboel orginele titels die ik op emulators kan spelen. Dus je uitgever is zielig redenering is niet zinnig. Om maar niet te spreken van de duizenden games die geen remasters hebben, waar de originele hardware zeldzaam is of niet meer bestaat. Dus nee dat verlies argument is onzin. En of het op pc of console is maakt niet uit. Als je de game gekocht hebt is de emulator niet minder legaal omdat het op een console is geemuleert. Als ik een origineel leuker vind dat een remaster dan heeft een uitgever daar niets mee van doen, ik heb het gekocht en ik mag het spelen.

En dat het nog kan als je betaald is ook niet relevant. Toen mensen de console kochten kon het ook zonder betalen, dus is er na verkoop verlies van functionaliteit en dat is gewoon slecht. En de gevolgen hebben we gezien toen Sony Linux functionaliteit weggehaalde op de ps3. Omdat dit er was werd de console niet gehackt. Toen het weg was, was de console binnen maanden gehackt. En er waren ook rechtszaken en vergoedingen. Weet niet of die er deze keer komen. Maar dat functionaliteit weghalen eigenlijk niet zomaar kan is al lang duidelijk.
Laten we niet lullig doen, het gros van de emulators draait games die niet gekocht zijn door de mensen.die ze spelen, inclusief mijzelf.
Misschien is dat waar, maar wel dus zeggen dat ik geen snelle auto mag omdat anderen te hard rijden? Dat ik geen hamer mag hebben omdat iemand anders hem voor een moord heeft gebruik? Ik heb best een goede game collectie en ik word nu getroffen door een klacht van 1 bedrijf over iets dat gewoon legaal is en gewoon werkte bij aankoop, dat is belachelijk.

Als we niet lullig doen dan denk ik dat bijvoorbeeld een videopac emulator geen enkele uitgever financieel schade doet. Dus is er geen reden voor Microsoft voor een blok. Geen reden om te melden dat de uitgever te kort gedaan word, iets dat jij wel deed.

Ik ben het met je eens dat uitgevers geld mogen vragen voor hun content en dat je die niet illegaal moet downloaden als het even kan. Maar dat zou alleen voor actief verkocht en onderhouden spul moeten tellen.
Ik denk ook dat de claim periode veel korter moet, dat platforms en software die niet onderhouden worden of actief verkocht voor redelijke prijs, waar geen spare parts voor worden aangeboden automatisch vrij moeten vallen van copyright. Niet de content of de karakters voor het maken van iets nieuws, maar wel gewoon in te kijken, luisteren en spelen en delen. Iets anders is gewoon planned obsolescence en dat is niet acceptabel.
Als een 20 jaar oude rom niet legaal beschikbaar is dan moet men die gewoon moeten kunnen kopiëren of repareren. Niet eens alleen voor gamers, maar ook om ons digitaal erfgoed in stand te houden. Als producenten daardoor minder nieuws verkopen, dan heeft of het oude nog waarde en hadden ze dat moeten blijven verkopen of heeft hun nieuwe rommel geen meerwaarde. Als de enige reden om iets nieuws te kopen is dat de oude spullen door de leverancier ontoegankelijk worden gemaakt dan is dat gewoon afpersing.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 20:20]

[Edit: Ach ja, laat ook maar]
Voor jou een plus dan maar weer, helemaal eens :+

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 23 juli 2024 20:20]

Haha ik hoef niet perse een plus een. 0 is ook goed. Maar een -1 van mensen op een nette mening. En dan geven ze niet eens aan in een comment waarom. Dat is slap.
Jah, oke, dan toch maar:
Inderdaad wordt de moderatie -1 op Tweakers regelmatig onterecht gebruikt als
"ik ben het niet je eens" terwijl het bedoeld is voor "je reactie is qua inhoud ongewenst"
(ongepast, off topic, flame bait)
.
Vooral als je een kritische mening poneert tav een populair merk,
gebeurt dit regelmatig. Ik heb 1 bepaald merk in gedachte.
Maar goed, deze hele post is tot nu toe ook off-topic.
.
Dus terug naar het topic, mijn op feiten gebaseerde en topic-relevante stelling is:
Als je controle wilt houden over wat je (historisch) kunt spelen,
koop dan geen console.
.
There, I said it. We gaan het nu zien... :+

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 23 juli 2024 20:20]

Erg jammer. Was af en toe pret nostalgisch ps2-era games op Series X en S te spelen. Als de mogelijkheid niet terugkomt, dan wordt mijn steamdeck echt een aangewezen emulator apparaat.
Hopelijk blijft het daar wel gewoon werken
Steam gaat zelf dolphins emulator aanbieden, dus ik denk wel dat die support er nog even blijft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.