'MS deelt tijdelijke bans uit voor gebruik emulatoren in retailmode Xbox Series'

Microsoft is naar verluidt bans van 15 dagen aan het geven aan gebruikers die emulatoren uit de Microsoft Store installeren op de Xbox Series met behulp van een softwarefoutje. Gebruikers die de emulatoren uploaden naar de Microsoft Store zouden zelfs permabans krijgen.

De methode werd zo'n twee weken geleden vrijgegeven. Gebruikers konden de hackergroep UWeaPons Store 2 dollar per maand geven via Patreon en in ruil kregen ze toegang tot de methode, die het mogelijk maakt om zonder extra stappen of aanpassingen een emulator te downloaden uit de Microsoft Store. Hier waren emulators voor de PS2, GameCube, Wii, Xbox 360 en Dreamcast te vinden. Wellicht dat Microsoft meer een probleem heeft met het feit dat gebruikers ervoor betalen dan voor het gebruik van een emulator zelf.

@HikikomoriMedia, die emulatie op consoles op de voet volgt, maakt op X bekend dat de 15-daagse bans een waarschuwing van Microsoft moeten voorstellen. Ook is de Patreon offline gehaald en zou de groep achter de truc uit elkaar gegaan zijn.

Een emulator draaien op de Xbox Series X en S is in principe geen grote uitdaging. De console ondersteunt het wel, maar moet daarvoor in de zogenaamde developermodus draaien. Toegang tot die modus verkrijgen kost echter 20 dollar per console en in die modus kunnen gewone games weer niet gedraaid worden. Gebruikers moeten dus constant wisselen tussen retail en developermodus, afhankelijk van wat ze willen spelen. De bovengenoemde exploit maakte het mogelijk om in retailmode te blijven en toch een emulator te draaien.

YouTube-kanaal Modern Vintage Gamer maakte een video over de exploit toen die twee weken terug aan het licht kwam. Na de ontwikkelingen uit dit artikel, zijn de titel en de beschrijving van deze video aangepast.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-07-2023 • 19:50

146

Reacties (146)

146
143
67
0
0
42
Wijzig sortering
Als je een xbox koopt is die gewoon van jou en mag je erop installeren wat je wil.
Ik vind niet dat een een Microsoft bevoegd zou (mogen) zijn om te bepalen wat jij op jouw apparaat mag zetten, als zij er verder geen enkele partij in zijn. Dat laatste is uiteraard wel belangrijk.

Dat is alsof een autofabrikant een limiet van 100 op je auto zet maanden na de verkoop, omdat je er anders te hard mee kan rijden. Een overtreding waar zij geen enkele partij in zijn...

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 16:09]

Leuk jouw mening, maar zo werkt wet- en regelgeving niet :)

Microsoft kan namelijk een boete krijgen als illegaal spul makkelijk te verkrijgen is op hun apparatuur en zij doen hier niets tegen. Zeker Nintendo, die veel gebruikers aanklaagt, is een bedrijf waar je al snel een rechtzaak aan je broek hebt hangen.
Microsoft kan namelijk een boete krijgen als illegaal spul makkelijk te verkrijgen is op hun apparatuur en zij doen hier niets tegen.
Een emulator is niet illegaal, hooguit de roms van de games die je niet in bezit hebt maar dat is dan weer niet het probleem van Microsoft.
Heleboel emulatoren omzeilen DRM wat wel degelijk illegaal is.
Oudere Nintendo-hardware heeft niet echt DRM in de cartridges zitten (wel de lockout-chip, maar die heb je voor een emulator niet nodig), dus als je een ROM legaal dumpt is er niks aan de hand.
Dat ligt er maar net aan waar je woont. Zolang het voor eigen gebruik is en om iets wat je bezit werkend te houden is het op genoeg plekken gewoon legaal.
Microsoft kan namelijk een boete krijgen als illegaal spul makkelijk te verkrijgen is op hun apparatuur en zij doen hier niets tegen.
Dat is natuurlijk niet zo. Want dan zou een PC of laptop absoluut niet meer verkocht mogen worden.
Ze mogen het uiteraard niet in hun appstore aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 16:09]

de methode, die het mogelijk maakt om zonder extra stappen of aanpassingen een emulator te downloaden uit de Microsoft Store.
da's dus wel het probleem nu
Waarom zou het dan in die store staan als het illegaal zou zijn?
Een emulator is een grijs gebied juridisch gezien. Tenminste dat begreep ik uit de emulator dat in het nieuws was afgelopen weken om dat het (niet) in de steam store zoi komen.
Uh, als je een product koopt dan mag je daar als consument op zich mee doen wat je wilt. Misschien dat ze er weg mee kunnen komen door te claimen dat je hun eigen service gebruikt op een manier die de regels overtreed.

Sowieso heeft een consument geen barst te maken met regels waar Microsoft aan zou moeten voldoen. Dat is voor hun rekening, dat kunnen ze niet zomaar doorschuiven lijkt me.
Het product mag je mee doen wat je wilt. Als je daar een PS5 OS op kan laten draaien en er PS5 games op kan draaien is dat prima.(en je mag geen beveiliging omzeilen). Dus als je dat lukt ben je free to go. Maar je gebruikt ook hun Software en daar heb je een licentie op en aan die licentie zitten regels waar je akkoord mee bent gegaan. Dus ik zou zeggen gooi en Windows op Emulator...

[Reactie gewijzigd door loki504 op 22 juli 2024 16:09]

Tuurlijk, je mag er mee doen wat je wil. Microsoft komt niet met corporate murder squads je deur open rammen hoor... Ze blokkeren alleen je gebruik van hun diensten als je dingen doet op je Xbox waar ze het niet mee eens zijn en dat is dan weer hun goed recht want die diensten zijn van hun.
Het recht hebben te doen wat je wil betekent niet dat je ook vrij van consequentie moet zijn...
Je mag idd doen wat je wil. Maar zodra je gebruik wil maken van de (online) services van MS moet je je aan de voorwaarde (ToS) van MS houden. Zo simpel is het.
En wat kun je tegenwoordig nog met een Xbox zonder online services? In mijn idee bitter weinig. Dat was voor mij een aantal jaren geleden al reden om niet aan consoles te beginnen. Ik weet niet hoe het tegenwoordig is.
Is nog veel erger geworden. Ik ben iemand die nog graag fysieke games koopt. Bij het opstarten van een game op fysieke media zie je doodleuk de melding dat het Beta software is en voordat je het spel kan spelen moet je eerst ff een 'patch' van zo'n 50 GB downloaden. Dan vergaat mij al de lol om ff tussendoor een spel te spelen!
Je mag je x-box toch ook gewoon blijven gebruiken? Het is niet alsof er een killswitch activeert. Je krijgt alleen tijdelijk geen toegang meer tot een online dienst van MS die je tegen de door jou geaccepteerde voorwaarden in exploiteerde om die emulatoren te draaien. Als je met vuur speelt verbrandt je je poten.
En met blokkeren van die online dienst worden alle spellen onspeelbaar omdat ze allemaal voor hun DRM gebruik maken van jouw MS account.

In de praktijk wordt je console dan dus een baksteen.
Je kan toch prima gamen als je offline bent met je Xbox? Alleen niet als je via Gamepass speelt dacht ik. En ach, je weet dat je met iets bezig bent dat niet mag, dan game je maar 15 dagen niet op je xbox. In het verleden kon je meestal een perma ban verwachten als een consolebouwer had ontdekt dat je met je console had gesjoemeld.
Nee dat kun je helaas vaak niet! Toen ik weer eens een paar dagen zonder internet zat, door een fout vd KPN kon ik dus heel veel games niet spelen, offline |:(
Euh, zo werkt de wet en regelgeving wel. Als het jouw apparaat is dan kan je erop zetten wat je wil. Alleen dan wel in developer modus, want je mag DRM niet omzeilen (de meest walgelijke en misbruikte wetgeving in de EU, die EUCD).

De bans zijn echter voor een dienst van MS en het staat MS vrij om die dienst te weigeren aan XBox eigenaren die besloten hebben van hun recht gebruik te maken. Omzeil vrijelijk elke limiet die je wil, maar verwacht niet dat je dan nog met je XBox op micorosoft diensten komt.

Je kan in principe ook alle software op de console door eigen software vervangen, de DRM beschermt immers de auteursrechten van MS software, als die er in zijn geheel niet meer op staat, dan heeft MS geen reden tot klagen meer. Addertje onder het gras: als je daarvoor dingen doet die ook de DRM omzeilen zodat je kopieen kan draaien kan je jouw methode niet verkopen, omdat wederom door die achterlijke EUCD de handel in dat soort tools verboden is. Zelf maken van die tools en voor je zelf houden is echter geen probleem.
Bron? Mijn peers zeggen heel wat anders
De EUCD, uitspraken tegen modchip makers.

alleen kopieerbeveiligingen mag je niet omzeilen volgens de EUCD, het addertje is dat je al snel een beveiliging tegen auteursrechten inbreuk omzeilt. Maar als je de software op jouw apparaat geheel vervangt door eigen software dan maak je geen inbreuk, er is niets meer om inbreuk te maken.

De modchip makers hebben verloren omdat ze gebruikt werden om kopieerbeveiligingen te omzeilen. Het homebrew software argument werd van tafel geveegd, niet omdat dat geen argument zou zijn, maar omdat dat geen substantieel gebruik zou zijn van die chips i.t.t. het mogelijk maken gekopieerde software te gebruiken.

En ten slotte is er deze zaak: https://curia.europa.eu/j...df/2014-01/cp140009en.pdf

Waarin het EU hof oordeelt dat "the European Directive on the Harmonisation of copyright "is designed only to protect the copyright holder against acts which require his authorisation" and "that the legal protection covers only the technological measures intended to prevent or eliminate unauthorised acts of reproduction, communication, public offer or distribution, for which authorisation from the copyrightholder is required. That legal protection must respect the principle of proportionality without prohibiting devices or activities which have a commercially significant purpose or use other than to circumvent the technical protection for unlawful purposes."

Voor het volledig vervangen van de software door eigen software op hardware die jouw eigendom is heb je geen toestemming nodig auteursrechten houder, je gebruikt zijn werk niet meer en dus is de bescherming niet van toepassing.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 16:09]

Sorry, maar ik wordt een beetje moe van bedrijven die je uitsluiten bij gebruik van bepaalde software,
Microsoft kan namelijk een boete krijgen als illegaal spul makkelijk te verkrijgen is op hun apparatuur
Onzin. Hoe wij consumenten de Xbox gebruiken en wat we daar mee uitspoken, is niet Microsoft's verantwoordelijkheid.

Probleem is dat Microsoft spulletjes aanbied in hun store waar Nintendo niet zo blij mee is. Microsoft heeft gewoon geen zin in juridisch gezeik.
Welke wet is dat? Rijkswaterstaat legt ook wegen aan waarop je te hard kunt rijden. Overheid ook maar aanklagen dan?
Volgens mij zijn bedrijven verplicht om hun eigendommen waar ze een patent/trademark op hebben te beschermen. Ik meen me te herinneren dat iemand mij dit ooit had uitgelegd. Maar ze zijn dus verplicht om de beveiliging en de bescherming van hun eigendommen te waarborgen. Doen ze dat niet, kunnen ze de patent en dus alle rechten op deze, verliezen. Zat wel een bepaalde tijd aan vast of iets dergelijks. Maar hier zitten gelukkig meer tweakers met de juiste kennis hierover.

Dus als wat ik zeg boven klopt, dan doet Microsoft eigenlijk niets verkeerd en zijn ze hun store eigenlijk alleen aan het beschermen.

Zou iemand dit aub beter kunnen uitleggen aub?
Ja je moet het beschermen als in mensen moeten ... Merk IP etc koppelen aan jou bedrijf/naam. Dus Nintendo(als grote voorbeeld) hoeft echt niet achter elke vlieg aan die iets met Mario doet(mag wel maar hoeft niet) zolang ze zelf nog maar genoeg met Mario doen. Maar komt nu bv MSFT met veel reclame en bombarie met een Mario game reeks die elk jaar weer miljoenen keren verkocht wordt dan zal je inderdaad moeten. Maar voor een emulator is dat echt niet nodig. MSFT wil alleen een goede band met Nintendo en geen rechtzaak dan is dit de beste manier.
Ja, als je dat niet actief doet -het bescheprmen van je intellectueel eigendom- dan kan dit zich tegen je keren in rechtzaken over dit inderwerp.

Zijn er contracten voor content in games die aan bepaalde voorwaarden voldoen die op de hack/emu route niet gedekt zijn door de contracten en de game dus helemaal niet verkocht mag worden.
GTA3 of 4 music comes to mind.
Vervang nu een Xbox door PC.. en ga dan eens vrolijk 'alles' downloaden. Kijken tot wanneer de 'overheid' aan de deur staat.
Een boete zullen ze niet krijgen. Wel een rechtszaak waarbij Sony of Nintendo schade claimen door gemiste inkomsten. Een bedrijf mag een ander bedrijf niet benadelen en schade veroorzaken.
En Rijkswaterstaat moet aan allerlei regels voldoen om hardrijden te ontmoedigen. Doen ze dit niet krijgen ze gezeik ja.
Ben nog wel erg benieuwd naar je bron, c.q. wet die je aanhaalt. Volgens die redenatie zouden PC bouwers ook constant aangeklaagd worden toch?
jij mag op dat apparaat draaien wat je wilt, wat echter niet mag is beveiligingen ongedaan maken. vindt jij een manier waarbij je dat niet doet dan kan niemand je wat maken.
Natuurlijk mag je wel beveiligingen ongedaan maken. Als jij de firmware weet te rooten en Linux op je Xbox gaat draaien, is helemaal prima.
En de fabrikant mag jou dan uitsluiten van de diensten die bij de licentie/het contract behoren waarvan jij de voorwaarden hebt geschonden.

Daarnaast zijn erg veel van dit soort oplossingen een overtreding van de auteurswet omdat men bestaande code van de fabrikant gebruikt.
Dat is maar de vraag. Als de code een integraal onderdeel is van het product waarvoor je hebt betaald, dan heb je al auteursrechten afgedragen.
In de praktijk rooten 99,999% van de mensen met code welke verspreid is door een ander. als je het zelf thuis schrijft en niet verspreid dan is dat inderdaad geen probleem.
VanMoof fietsen worden tegenwoordig ook geunlocked met software van een ander. Die software haalt keys op en kan daarna gebruikt worden ipv de VanMoof software.
Geloof niet dat duizenden VanMoof fietsers bang hoeven zijn dat ze een beveiliging hebben omzeilt met software van een ander.
Nouja, vanMoof mag dan verdere dienstverlening weigeren als het servicecontract dit aanmerkt als iets dat niet mag. Zo verre er ooit sprake was van service bij die partij.
Hiervoor wordt geen software van VanMoof gebruikt, ook wordt hier geen beveiliging omzeilt om functionaliteit toe te voegen maar om het overeengekomen gebruik te bewerkstelligen.

Jij mag ook rustig een loper maken voor jouw eigen fietsslot.
Dus mag ik, net zoals bij VanMoof, ook een geheime code uit mijn eigen apparaat trekken en die gebruiken.
Ja hoor dat mag, maar daarmee heb jij nog steeds geen Linux op jouw XboX
Het gaat hier over de online diensten van Xbox waarvan je wordt uitgesloten. Deze maken geen deel uit van de Xbox die je koopt en daar moet je los voor betalen en is een losse TOS voor.

Je Xbox kun je blijven gebruiken, de spellen kun je blijven spelen. Maar je kunt niet meer online komen en je online account is 15 dagen geblokkeerd van bepaalde dingen, niet eens alles.
Het blok hardware is van jou, en daar mag je mee doen wat je wilt. Aan de software zitten functionaliteiten die deels afhankelijk zijn van online componenten, als je daar gebruik van maakt heb je ingestemd met de TOS. En als je die TOS overtreedt mag de tegenpartij je de toegang ontnemen, wat de functionaliteit flink beperkt.

Maar veel plezier met het blok e-waste, want die is dan inderdaad nog steeds van jou :)

En wat betreft je analoog met de autofabrikanten. Verschillende auto's van voornamelijk Duitse makelij zijn doorgaans inderdaad al van fabrieks-af gelimiteerd...
Alleen kan dat blok hardware niets zonder de online dienst. Dat is bewust verhinderd en daarom kun je zeggen dat ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zonder een avcount kun je geen spellen kopen en je geïnstalleerde niet authenticeren.

Die hardware is dus alleen maar een front-end voor de dienst, en is net zoals een kabelmodem of set-top box nutteloos zonder de dienst waar het bij hoort.

Ik denk dat dat in de EU juridisch nog best wat haken en ogen heeft.
Dan zou ik in dat geval eerder pleiten voor ontbinden/vernietigen van de overeenkomst. Ipv maar alles op mogen dat wat je wilt. Dat gaat juridisch natuurlijk nog veel meer haken en ogen hebben.
Helaas is dat niet altijd hoe het werkt. In de VS is bijvoorbeeld het omzeilen van kopieerbeveiliging verboden - ook als je dat alleen op je eigen apparaat doet. Eveneens kunnen apparaten een hoop meer doen dan ze mogen: de wifichip is bijvoorbeeld in staat om gebruik te maken van frequenties die alleen in andere landen legaal zijn. Microsoft is verplicht om om zulk misbruik onmogelijk te maken, dus ze mogen niet eens alle functionaliteit beschikbaar maken voor de gebruiker zelfs als ze dat zouden willen.

In dit specifieke geval delen ze bans uit voor de online service: je mag alsnog met je xbox doen wat je wil, maar je mag niet meer gebruik maken van de online diensten van Microsoft. Daar heb je immers slechts een licentie of abbonement voor, dat is niet iets waar je na aankoop de eigenaar van bent.
Maar wetgeving in de vs is dan ook. Ronduit idioot: zelfs de stelling van Pythagoras zou je daar kunnen patenteren.
Naar wat ik begrepen heb waren bijvoorbeeld mod-chips in Nederland ook verboden. Ik ben bang dat als je dit idioot vind dat er in Europese landen ook veel regeltjes zijn waar je het niet mee eens bent.
Nee, specifiek in de US kun je patent krijgen op een algorime. Dat kan in de EU gelukkig niet.Ook het breken van kopieerbeveiliging is niet per definitie verboden als het gericht is op interoperabiliteit, zaken die in de VS toch meer neigen naar bedrijven beschermen ipv. consumenten voorop stellen.
Ook in Europa en in Nederland kun je patent/octrooi verkrijgen op een algoritme, maar wel moet het algoritme dan aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het breken van kopieerbeveiligingen kan onder bepaalde omstandigheden vervolging uitsluiten, wel blijft het een breuk van de contractvoorwaarden die jij hebt met de fabrikant en die kan jou dus van de diensten die onder dat contract vallen uitsluiten. Precies wat MS hier doet.
Heb ik contract voorwaarden met MS als ik een xbox koop bij Bart Smit?
Ja.

Een licentieovereenkomst is ook een contract.
Maar hoe weet ik dat er een licentie aan vast zit als ik een XBox koop? Die licentie wordt toch pas een ding als ik bij hun moet registreren? Heb ik ook een licentie als ik een zak chips koop? Of een tandenborstel? Ik zoek nuance want het lijkt me allemaal wat zwart wit.
Als je het niet eens bent met de licentie voor
Maar hoe weet ik dat er een licentie aan vast zit als ik een XBox koop? Die licentie wordt toch pas een ding als ik bij hun moet registreren? Heb ik ook een licentie als ik een zak chips koop? Of een tandenborstel? Ik zoek nuance want het lijkt me allemaal wat zwart wit.
Staat op de doos. je kan het vragen aan de verkoper. Er wordt immers eigen onderzoek verwacht en vrijwel elke consument weet dat er regels aan software zitten. Jij blijkbaar ziet?

En nee aan je zak chips zitten geen licentie voorwaarden. En je zoekt nuances dan moet je naar een rechter stappen. Want een jurist/advocaat zal het altijd vrij zwart-wit zien omdat je zo goed mogelijk je eigen standpunt aan een rechter wilt overbrengen.

Dus ik zou zeggen doe je eigen onderzoek en koop een xss/x accepteer de voorwaarden niet en breng hem terug...
Tot op zekere hoogte. Neem bijv. het verkopen van 2e hands windows licenties. Mag niet volgens de licentie maar is in DE door de rechter van tafel geveegd. Een licentie overeenkomst zou ik meer een suggestie noemen totdat de rechter er naar gekeken heeft, want die dingen worden wel heel erg in het voordeel van de fabrikant geschreven en niet heel erg getoetst aan de realiteit of de wet.
Ja, licenties mogen inderdaad doorverkocht worden, echter niet zonder meer. Er zitten de nodig voorwaarden aan, wat veel mensen die roepen dat licenties door verkocht mogen worden, vaak vergeten te benoemen. Ik heb dit toen der tijd van de rechtszaak redelijk goed gevolgd, omdat ik op dat moment met een vergelijkbare situatie zat.
Ja, gelukkig is het op dat gebied nog niet zo erg gesteld bij ons. Wat betreft het breken van kopieerbeveiliging denk ik dat een flinke studie nodig is om van de hoed en de rand te weten.
De hardware is van jou en zet jij er eigen os en software er op idd maar zolang je de orginele os gebruikt hoor je aan de voorwaarden te houden want de software van Microsoft bezit je niet die gebruik je in licentie met bij behorende voorwaardes
Gaat er meer om dat deze mensen herhaaldelijk apps aan het heruploaden waren die van de store gehaald waren. Als jij in dev modus een emulator installeert is er niks aan de hand.
Het ergste is dat sommige autofabrikanten soortgelijke trucs uithalen met elektrische auto's.
En alhoewel dat stom is, het is waar je als klant mee akkoord gaat. Terms & conditions enzo. Je kunt ook een andere auto kopen die dat niet heeft en wachten tot de wet dat soort dingen verbiedt, stemmen met je beurs enzo.
Klopt, het gebeurd natuurlijk met chips ook. Bepaalde cores die uitgeschakeld worden enzo.
Dat werkt, totdat de overheid je gaat dwingen elektrisch te rijden (zoals ze willen voor 2035) en je enkel kunt kiezen uit zulke Terms & Conditions of een fiets.
Motoren zijn al jaren gelimiteerd in hun design omdat ze anders te hard kunnen. Motoren hebben altijd hun lichten aan omdat dat de wet is.
Denk dat da het probleem ook niet is. Je mag installeren wat je wilt. Maar... zolang je Xbox daarbij gebruik maakt van de Xbox infrastructuren (het Xbox LIVE netwerk etc.) zul je toch de regels van de eigenaar van die infrastructuur moeten accepteren. En als je dat niet doet hebben ze alle recht om je de toegang tot die infrastructuur te ontzeggen.
Eens, maar zo is de wet niet. Ik zou zeggen bij de volgende verkiezingen kan je stemmen op een partij die jou mening ondersteund, maar het gaat langzaam.
Maar zo heeft MS weer het recht om jouw de toegang tot de store en online functies te blokkeren (m.a.w. toegang tot hun servers).
Jij hebt immers de voorwaarden van MS geaccepteerd.
mag je ook doen..... met dev mode
netzoals dat je een android tel ook kan rootten als je de bootloader unlockt.
Helemaal mee eens! Maar het is ook nog steeds gewoon toegestaan, daar is Dev mode voor. Dat kan iedereen unlocken tegen een kleine betaling.
Emulators in retail mode worden via de microsoft store verspreid voor prive links die dan vaak via discord uitgedeeld worden. Heb ze ook een tijdje gedraaid op die manier. Vind het ook jammer dat het niet meer kan nu in retail, maar als je switched naar dev mode kan je er nog steeds mee doen wat je wil. Is alleen iets meer gedoe.
I snap Xbox wel.
Zeker aangezien veel Nintendo consoles worden ge-emuleerd,
In Japan werkt copyright heel anders en Nintendo is daarom heel strengt met zijn IP's.
Ik ben er bijna zeker van dat Nintendo Microsoft zal aanklagen als Microsoft hier niet tegen handelt.
Dus je gaat gebruikers die software uit je officiële store downloaden verbannen om de reden dat ze software uit je officiële store downloaden.
Klinkt heel logisch. Misschien je store fixen?
Anoniem: 58485 @NosferatuX28 juli 2023 20:00
Dat is omdat MS en Sony dat gekloot van home-brew emulators niet hebben wil wat kan leiden tot omzeilen van bijv. beveiliging. Het komt erop neer dat het gewoon een closed platform is - je koopt het voor de reden en hoe MS dat voor jou invult. Alles daarbuiten willen ze niet.
Je reageert alleen totaal niet op @NosferatuX :+

MS moet gewoon hun store fixen, ze kunnen iedere app op de store handmatig reviewen en gewoon geen emulators doorlaten. Mensen bannen omdat MS zelf incompetent is gaat de verkeerde kant op.
En dan krijg je van die Apple verhalen waarbij goedkeuring van een app soms weken duurt en soms wordt afgekeurd om de meest bizzarre redenen.
Apple? Dit is bij Google zelfs nog erger soms qua tijdsperiode. (Ben ontwikkelaar voor beide, Google is allang niet meer zo open)
Anoniem: 58485 @xoniq28 juli 2023 21:07
Omdat er gewoon veel malware of verborgen addertjes meegestuurd werd in verhouding met wat je dacht te installeren. Data-honger bijv. Malware. Etc. Dus een zekere toetsing en controle is gewoon noodzakelijk.
Tja, hoe dan ook ligt de verantwoordelijkheid bij MS. Eindgebruikers afstraffen omdat ze een volledig legale emulator van de officiële store af halen is gewoon hele grote onzin. Als ze die store niet veilig kunnen aanbieden dan moeten ze geen store maken.
En dan krijg je van die Apple verhalen waarbij goedkeuring van een app soms weken duurt en soms wordt afgekeurd om de meest bizzarre redenen.
De oplossing voor de gebruiker: ga niet voor exclusief gesloten ecosystemen. Apple, Xbox, ... Accepteer geen platform waarop je geen code kan draaien zonder toestemming van een ander.

Neem uiteraard eigen verantwoording bij het installeren van zelf gekozen code. With great power...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:09]

xbox heeft een gratis toegankelijke dev mode waar je die code kunt draaien, inclusief UWP apps. Het is absoluut niet zo gesloten als je voor doet komen, maar voor een doorsnee consument gewoon net even een extra stap die men liever niet lijkt te willen nemen.

Edit: Link naar de dev mode voor wie dat wil

Edit twee: Er is wel een MS dev account benodigd, kost eenmalig 19 euro voor individuen en 99 voor bedrijven. Kan je wel meer mee dan uitsluitend voor xbox developen overigens.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 22 juli 2024 16:09]

Dan is het dus ook niet gratis, want je moet je dev account betalen 🤓
Vandaar dat ik dat vermeld in mijn tweede edit? Wat is je punt precies?
En het ergste is noch dat ms hier judge-jury en executioner is. Zeker met permabans en geen mogelijkheid om dit ongedaan te maken cq te toetsen of dit redelijk is maakt dat ik.meer en meer van mening ben dat dit soort praktijken verboden moeten worden. Is het geen automatische kiddyporn filters die falen dan is het wel gewoon dictatoriaal gedrag.
Als je een emulator naar de store upload weet je dat je fout zit. Lijkt me dat MS hier dan ook in zijn recht staat.
Nee. Een emulator is niet illegaal dus zit je nooit fout mee. En als MS een probleem heeft met bepaalde apps gaan ze maar keuren voor het uploaden ipv. achteraf bannen. Als je in de supermarkt een fles sterkte drank kunt kopen ga je toch ook je klanten die het kopen verbieden nog langs te komen. Je zorgt ervoor dat je geen zaken hebt liggen die je niet wilt of niet mag verkopen.
Emulatoren zijn absoluut niet altijd legaal, er zijn er genoeg illegaal , omdat zij code en key’s bevatten van producenten om beveiligingen te omzeilen. Het is sterk afhankelijk hoe de emulator is gebouwd.
Nee.
Ja.
Of het legaal of illegaal is doet er feitelijk helemaal niet toe. Wat Microsoft op hun apparaat toe staat is geheel aan henzelf.
En emulators zijn op zich zijn dan wel niet illegaal maar dat zijn torrent-clients ook niet. En iedereen weet dat ze gebruikt worden om dingen te doen die eigenlijk niet mogen.
Afgezien daarvan lijken die emulators gebruik te moeten maken van functionaliteit die alleen in developer mode beschikbaar is en er zijn legio legitieme redenen om dat voor geen enkele app toe te staan.
gaan ze maar keuren voor het uploaden ipv. achteraf bannen
En dat gebeurt niet al? Misschien moet je eerst wat informatie opzuigen voor je begint te spugen.
Ten eerste zijn de emulators in developer mode gewoon te gebruiken. Ten tweede werden de 'illegale' apps niet aangeboden als herkenbare op zichzelf staande emulators. Ten derde werd er op 'illegale' wijze verificatie omzeild.
MS filtert niet of nauwelijks: torrent clients, VPN clients. Maar je mist mijn punt: Als MS een dienst opdringt zoals een store dan mogen ze niet judge-jury en executioner spelen. Dat de wet dit momenteel toelaat is een gebrek aan de wetgevende kant (logisch met Amerikanen erbij). En emulatoren doen het ook gewoon in reguliere mode (dat deden ze al op Windows phone) developer mode is gewoon een extra verdien model voor MS en heeft functioneel geen betekenis.
En nee, MS keurt nauwewelijk voor de store en het meeste is reactief. Kun je wel zeggen dat ik me in moet lezen, voordat ik reageer, maar dat heb ik gedaan en dit is de conclusie. Tenzij jij informatie aan kunt dragen dat ze op het niveau Apple keuren blijf ik erbij dat MS de store onderhouden maar lastig vindt.
Ik mis jouw punt niet. Ik zeg dat jouw punt er niet toe doet.
Hoe jij vind dat het zou moeten zijn is niet relevant.
Emulatoren doen het niet in 'reguliere' mode omdat Microsoft dat niet wil. Volgens mij gaat daar het hele artikel over.
Dat developer mode functioneel niet afwijkt van retail mode is klinkklare onzin.
En blijkbaar ben je in de veronderstelling dat dat checken van wat naar de store wordt ge-upload net zo werkt als een virusscanner o,i,,d,, Natuurlijk is het onderhouden van die store, of beter gezegd het controleren van de duizenden uploads per dag niet makkelijk.
Precies dit en dat is inderdaad mijn punt.
Het wordt een ander verhaal als de software via de officiële store te verkrijgen is vind je niet. Dat maak ik namelijk op uit dit artikel. Dat het via de officiële store gedownload wordt.
Sony homebrew haal je niet binnen via de sony store. Wereld van verschil lijkt mij en maakt het geheel wat krom.

[Reactie gewijzigd door NosferatuX op 22 juli 2024 16:09]

Dat is dus het hele probleem, de apps waren tegen de regels van de store en werden herhaaldelijk opnieuw geüploadet om deze regels te omzeilen.
ja en daar zou zo'n store dus de uitkomst voor moeten zijn, kennelijk niet dus
Misschien moet Xbox dan niet toestaan dat je de console in developer mode kan zetten.
Nee, het gaat er om dat ze die hack/fout misbruiken, en dat is tegen de voorwaarden van de store.
Als het aan mij lag zouden ze gewoon de emulatoren sowieso in retailmode moeten laten draaien zonder hack.
die emulatoren uit de Microsoft Store installeren op de Xbox Series met behulp van een softwarefoutje
Het betreft een fout in de store die blijkbaar de emulator de mogelijk heid geeft om standaard te omzijlen.

Het is dus geen default functionality, denk dat daar een heel groot verschil zit.


Ik gok dat het om een direct link gaat, als je games released en dit werkt bij andere stores ook, kun je via de direct link nog niet gereleasde games of trails uit testen , dit is voor de devs om te testen voor release.

Of een soort van browser wrappers, gezien ze $2 per maand vragen

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 16:09]

Volgens mij alleen gebruikers die doelgericht proberen een beveiliging te omzeilen via een bug.
Dus je gaat gebruikers die software uit je officiële store downloaden verbannen om de reden dat ze software uit je officiële store downloaden.
Klinkt heel logisch. Misschien je store fixen?
Zo ver ik het artikel lees staat er dat gebruikers een exploit gebruiken. Dit zal tegen de ToS zijn.
Het blijft jammer dat al die console bouwers, zo moeilijk doen over emulators.

Laatst had ik bijvoorbeeld echt zin om mijn oude Pokemon spellen (FireRed) weer eens te spelen, maar dan op mijn TV. Mijn Xbox Series S zou dat prima kunnen, heb ik ook een fijne controller en zou kunnen switchen tussen games, zou zelfs bereid zijn om voor de emulator + spellen te betalen, .. maar helaas no go.

Dit was natuurlijk GB op een MS machine, maar het feit gaat het erom dat het gewoon kan. Ik vind het erg zonde om weer een apparaat te moeten kopen, om die dan te gebruiken voor emulators (al schijnen er goede distro's te zijn) en de rPi4 zou het moeten kunnen. De Xbox in dev mode zeggen heeft nogal vervelende consequenties en het switchen is niet binnen 30 sec. gebeurt. Verder moet je weer sideloaden.. ik wil gewoon ontspannen games kunnen spelen.

Het probleem is gewoon voor mij, weer een apparaat, weer een controller, weer software up to date houden, etc. Terwijl alle consoles prima vrijwel alles kunnen draaien.

Op mijn Switch Lite zou ik bijvoorbeeld Steam games naartoe kunnen streamen, op mijn Xbox hetzelfde en ik zou ook weer mijn favoriete Dreamcast spellen weer eens kunnen opstarten, met waarschijnlijk ook nog betere graphics en performance.

Ik snap het wel, ze verdienen het meest op de software verkoop, maar het is allemaal zo'n gedoe en het voelt allemaal zo nutteloos tig devices te moeten kopen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 16:09]

Welk belang heeft bv Nintendo dat je op een XBox Mario kunt spelen? Hoogstwaarschijnlijk zijn het ook nog eens illegale versies en daar verdient Nintendo ook niets aan.
De emulator is niet van Nintendo en de games kun je spelen door een back-up te maken van een originele cartridge.

Zo lang het legaal is, hoeft helemaal niemand daar iets van te vinden.
Kan je zomaar een backup maken van een originele cartridge? Of moet je daarvoor een beveiliging omzeilen? In geval van het laatste is het dus niet legaal.(in NL en de VS) maar ik verwacht de hele EU ook wel.
Zover ik weet, en ik heb geen juridische achtegrond, is er alleen een verbod op het downloaden en/of verspreiden van beschermd eigendom/content, i.e. een game of film. Maar een extra kopie voor eigen gebruik is wel legaal, met nadruk op eigen gebruik. Dit is bijv. je dvd's digitaliseren en op je plex server zetten.

Je ziet de grenzen van legaal/illegaal ook uitgebreid terug in emulating communities die uitgebreid uitleggen hoe je op allerlei gameconsoles games kan exporteren naar een digitale kopie om zo legaal je gekochte game op een ander apparaat te kunnen spelen. Uiteraard is de stap naar verspreiding hierna zo laag drempelig dat fabrikanten/eigendomhouders er natuurlijk alles aan doen om bovengenoemd wat legaal is, zo ver mogelijk te bemoeilijken door beveiligingen/DRM's e.d..
Mag ook een kopie maken voor eigen gebruik. Je mag volgens een andere wet geen beveiliging omzeilen.
https://www.rijksoverheid...iliging%20niet%20omzeilen.

Dus dan ben je alsnog niet legaal bezig tenzij er geen beveiliging op zit maar dat lijkt mij sterk.
Nu nog niets, maar ze zouden goud geld kunnen verdienen aan het verkopen van roms. Alleen doen ze dat niet omdat ze zich blind staren op exclusiviteit.
Ook geen ideale oplossing, maar kan je het niet naar de browser op de xbox streamen? Er moet toch wel software zijn om emulatoren als lokale web app te draaien?
Ik denk niet dat ontwikkelaars problemen hebben met emulatoren die oude spellen afspelen.
Het probleem zit hem waarschijnlijk in het feit dat als je emulatoren nu toelaat ze het niet meer kunnen stoppen. Dit maakt dan de weg vrij om nieuwe consoles te emuleren en elke fabrikant van een console moet dan verliezen verwachten.

Ik denk dat ze een wet moeten maken die het toelaat om een console en spellen te emuleren die niet meer openbaar toegankelijk zijn.
En als deze virtueel nog te spelen zijn betekent dit dat ze ook nog toegankelijk zijn, mits het één van jouw eigen consoles is (dus geen Genesis op switch, maar wel Snes).
Dit maakt dan de weg vrij om nieuwe consoles te emuleren en elke fabrikant van een console moet dan verliezen verwachten.
Emuleren is vrij zwaar, het is best onwaarschijnlijk om een nieuwere console te emuleren op oudere hardware.

Je kunt op een XBOX original bijvoorbeeld al niet fatsoenlijk PlayStation 1 spellen emuleren en die is zelfs een generatie ouder.

___

Je kunt op de huidige generatie xbox wel een aantal spellen van de eerste generatie xbox kopen in de Microsoft Store.

Dat is de beste oplossing tegen emuleren is het beschikbaar maken van een betaalbaar alternatief; zoals Spotify en Netflix het downloaden van muziek en films een minder groot probleem hebben gemaakt.
Ik snap dat als je iets koopt, dat het dan als je eigendom ziet, en dat je in theorie er zou mee moeten kunnen doen wat je wilt. Maar op moment dat jij op internet ermee gaat en je connect met de Xbox service, ga je met bepaalde voorwaarden akkoord. Heb die voorwaarden zelf niet nagelezen, maar als het erin staat, dan ben ik met dat systeem akkoord gegaan met de voorwaarden.
Dat doet er niet toe. Voorwaarden mogen geen beperkingen opleggen die onrechtmatig zijn. Een reeds verkocht product achteraf beperken is onrechtmatig.
Dan vraag ik het anders, wie zegt dat dit achteraf is toegevoegd? Ik bedoel emulatie op een Xbox console was al mogelijk vanaf de classic Xbox, dus het lijkt me sterk dat ze deze voorwaarden nu opeens pas hebben aangepast. En nogmaals, ik snap dat als je iets koopt, dat het dan als je eigendom ziet, en dat je in theorie er zou mee moeten kunnen doen wat je wilt. Als jij dat gewoon installeert en daarna het internet verbreekt, dan zou er niks aan de hand moeten zijn, maar als jij ook gebruik blijft maken van de service en ook software updates wilt ontvangen, dan snap ik deze zet wel.
Het product is niet beperkt, je online account is beperkt. Het online account met "legally binding" voorwaarden waar je mee akkoord gegaan bent. Door toch te doen wat verboden is in die voorwaarden, heb jij eenzijdig contractbreuk gepleegd en gaat Microsoft daarop reageren op de manier die zij in die voorwaarden hebben uitgelegd.

Je mag gerust emulators installeren, het is jouw apparaat, maar alleen in dev modus. De online diensten zijn van Microsoft.
Wellicht dat Microsoft meer een probleem heeft met het feit dat gebruikers ervoor betalen dan voor het gebruik van een emulator zelf.

Vreemde aanname in het artikel. Emulatoren worden geassocieerd met illegale kopieën (ik laat in het midden als dat terecht is of niet, dat is niet mn statement). MS wil wellicht elk risico vermijden geassocieerd te worden met het faciliteren van deze praktijken.
Hoe kom je daar nou bij? Emulatoren maken het juist mogelijk dat je je legaal gekochte spellen nog kan spelen als de hardware al is overleden en niet meer verkrijgbaar is.
Zo speel ik af en toe nog Moo2 in een Dos emulator. Werkt prima op Windows 10. Ik bezit Moo2 volkomen legaal, heb het vroeger op CD gekocht.
OMG: ik stel expliciet dat ik niet stel dat dat zo is maar dat die perceptie heerst en dat bedrijven niet aan die perceptie willen hangen. Wat gebeurt er, ik word opiniated gedownmod en de reactie die je geeft valt aan op wat ik niet zeg..

8)7
Nee dat doe je niet Je poneert een stelling en 'je laat in het midden' of dat zo is. Vervolgens trek je wel een conclusie uit die stelling. Ja je voegt het woordje 'wellicht' toe maar meer dan genoeg suggestie dat het zo zou zijn.

En dat weerleg ik vrij eenvoudig. Emulatoren maken juist het gebruik van legale software mogelijk nadat de levensduur van de hardware voorbij is.
Dat emulatoren het gebruik van legale software mogelijk maken wil niet zeggen dat iedereen braaf enkel legale software gebruikt.
Ongetwijfeld niet. Maar een grote groep inclusief ondergetekende, doet dat wel. En met Win11 wordt die groep alleen maar groter want Win11 ondersteunt geen 32 bits software meer, en daarmee vervalt ook de ondersteuning van 16 bits software.
Kan je gelukkig oplossen met een emulator.
Ondertussen staat Bing nog steeds vol met piraterij/emulatorwebsites…
Emulatie is niet hetzelfde als piraterij.

Een hoe kan het piraterij zijn als de oorspronkelijke rechthebbende vaak niet eens meer bestaan. Genoeg spul op de oude home computers is gewoon geen eigenaar meer van. Die zijn dood en begraven en de code en rechten in de prullenbak gegaan.

Wees blij dat er mensen zijn die oude arcades dumpen voor emuleren en reparatie en zo redden van vergetelheid en de afvalhoop. Software is net zo goed cultuur en geschiedenis als een schilderij dat is.
Als dat het punt was, zouden ze alleen dat soort spellen hosten. In plaats daarvan zijn de “Top Downloads” lijsten bijna altijd grotendeels spellen die nog steeds legitiem beschikbaar zijn.
Dat maakt emulatie nog steeds geen piraterij. Het is een tool die er gebruikt voor kan worden, maar er zijn heel veel tools die meerdere legale en illegale gebruiken hebben. Als we dat niet accepteren moet bijna alles verboden worden..

Ik denk dat het grootste probleem is dat jij geen onderscheid maakt tussen legitieme software preservatie en piraterij en dat die laatste de eerste ondersneeuwt maakt het eerste niet illegaal.

Persoonlijk zit ik liever aan de kant van "better safe than sorry". De industrie doet niets aan behoud van onze digitale geschiedenis. Dus dan moeten de vrijwilligers het maar doen. Als de industrie niet de moeite kan nemen om duidelijk te houden op een eenvoudige manier van wie wat is. Dan moeten ze er maar vanuit gaan dat er fouten gemaakt worden. Heb je enig idee hoe lastig het is rechten te bepalen voor antieke software?
Mensen doe er zo luchthartig over, maar ondertussen zoeken ze zich te pletter naar de missende dr who e.d. afleveringen die de BBC heeft weggegooid omdat een serie toch niets waard was voor de toekomst.

En dan vergeet ik nog dat heel veel bedrijven online componenten weghalen of stoppen met onderdelen leveren voor consoles. Dan is emulatie een prachtige manier om de games die je hebt te blijven spelen.
Er zit geen einddatum op de speel licentie die je bij een game krijgt.
Bing is een zoekmachine die "enkel" indexeert...
Dus je Xbox moet constant in verbinding staan met het internet en je moet dus ingelogd zijn met een MS account?

Anders zou je de software downloaden en uitloggen en dan offline gaan.
Je kunt de software ook via dev modus installeren, dan is het geen probleem. Emulators mogen alleen niet naar de store geüploadet worden, en dat waren deze mensen dus constant aan het doen. Even snel een berichtje eruit zodat mensen het konden downloaden voordat ie verwijdert word.
Lijkt me nogal logisch dat je een ban krijgt als je een verboden app herhaaldelijk upload.
Gooi eens wat leukere games in gamepass dan! Gebruik meer de emulator op mijn xbox dan dat ik games speel via het gamepass abbo.
Ik denk dat het ook een kwestie van smaak is, want er zijn voor mijn gevoel heel wat toffe titels op Game Pass, ik vind gewoon niet de tijd om ze allemaal te spelen.
Je hoeft geen gamepass te nemen!
Je mag alleen de emulatie gebruiken.
Microsoft is niet verplicht aan jou keuze tegemoet te komen. Dat is niet hoe een abbo werkt. Als er niets leuks in zit, neem je het gewoon niet of zeg je op
Deze laatste methode niet geprobeerd, maar toen ze de eerste retail methode uitschakelden baalde ik echt. Het was gewoon super om al je couch/party games op hetzelfde apparaat te hebben.

Dus maar weer een pc op de tv beneden aangesloten en nu staat de Series X stof te happen en vraag ik mij af waarom ik die nou zou houden. Zeker met de 30fps games die de toekomst lijken te zijn.
Zou het ooit zover gaan komen dat Microsoft gaat bepalen wat ik met mijn Windows PC mag doen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.