Rom van GoldenEye 007-remaster voor Xbox 360 is online verschenen

Enkele dagen nadat beelden van de GoldenEye 007-remaster voor de Xbox 360 online verschenen, is er een rom van op het internet opgedoken. Het is een iets aangepaste build ten opzichte van die beelden, maar de game is goed speelbaar.

De game draait op modded Xbox 360-consoles en de Xenia-emulator. Op die laatste draaide de game ook toen de beelden van een week geleden opgenomen werden. Volgens Ars Technica, die de rom als een van de eersten in handen had, zijn er wat quality of life-patches gemaakt voor de game. Zo heeft hij nu ondersteuning voor 21:9-resoluties en zijn verschillende kleine bugs verholpen. Ook zijn niet werkende onderdelen zoals het online multiplayer-menu verborgen. Lokale splitscreen-multiplayer werkt wel gewoon.

Deze remaster van GoldenEye 007 had voor de Xbox 360 uit moeten komen in 2007, tien jaar na het origineel. De resolutie zou verhoogd worden en de game zou met 60fps draaien. Ondanks dat Rare evident erg ver was met de ontwikkeling van de game, is hij dus nooit uitgekomen. Daaraan lag ten grondslag dat er bijzonder veel partijen betrokken waren bij de game, die allemaal hun fiat moesten geven. Het ging hierbij om Nintendo, Microsoft en Rare, Activision, productiebedrijf Eon en de acteurs die geportretteerd worden in de game. Xbox-topman Phil Spencer noemde de situatie in 2015 'uitdagend' en stelde dat ze 'het altijd opgaven' op dit front.

Ergens rond de tijd dat de rom voor het eerst online verscheen, publiceerde Ars Technica een uitgebreide 'review' van de remaster. De site is erg positief over de technische staat van de game en over het speelplezier. Video Games Chronicle noemt het 'de beste remaster die je waarschijnlijk niet zal spelen'. David Doak, schrijver van de oorspronkelijke game voor de Nintendo 64, noemt het tegenover de BBC 'hartverwarmend dat men zulke goede herinneringen aan de game heeft en er nog steeds zoveel plezier aan beleeft'.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

06-02-2021 • 13:54

86 Linkedin

Reacties (86)

Wijzig sortering
Maar hoe kom ik nu aan deze remake?
Zie o.a. op reddit: https://www.reddit.com/r/...ts/lbpl0y/comment/glx6k6x

Edit: hoe kan dit nu off-topic gemod worden? Of wordt dit als illegaal beschouwd?

[Reactie gewijzigd door scatman op 6 februari 2021 15:37]

Gaaf dat ga eens proberen morgen, heb het ooit wel eens gespeeld dit wel.
Zelf nooit de nin64 gehad maar dit spel wel eens stukje gespeeld, wel leuk om weer eens wat van te spelen.

Was wel leuk op de basisschool had een klas genoot de Nintendo, ik de super nintendo en andere weer de nin64, zo speelde we regelmatig bij elkaar en konden van alles spelen :).
Als je de rom draaiend hebt is het handig om op de controller RB in te drukken. Het spel staat standaard in een n64 stand waardoor je echt denk door modder aan het lopen te zijn.
Woohoo! Sneller uitgebracht dan ik dacht.
Eens kijken of dat op android tv werkt.
dat is net hoe de wind staat.
Grappig hoe taal verandert. Vroeger betekende rom iets heel anders.
Hoe bedoel je? Terug in de dagen noemde ze deze zogenaamde dumps ook ROMs, aka dumps van read-only memory, veelal van games.
Terug in de dagen noemde we de dumps van fysieke cardridges (Nintendo, Sega, etc) ROMs, en alles wat van een disc afkomt (PlayStation, Xbox, etc) een ISO.
ISO is het digitaal geripte formaat, het spel staat zelf op een (cd-)rom.
Het geripte formaat kan net zo goed IMG zijn
Ik kan ook wel een ISO image maken van een ROM hoor. Aan de andere kant: een ISO heet een ISO om dat het ISO9660 is. We noemen soms dingen die geen ISO zijn ook een ISO, maar een ISO is eigenlijk alleen een ISO als het een image van een ISO9660 datastructuur is.
Dat klopt
Maar in dr scene werd dat wel zo gebruikt.
In mijn jaren 90 en begin van de 21e eeuw noemde we dingen maar zelden een ISO - "ROM" was gebruikelijker. Zal wel per regio/vriendenkring verschillen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 6 februari 2021 17:26]

En hier gebruiken we de term iso al sinds de dagen van de eerste cd branders, 1997.
<oude l.l modes>
Zie hier hoe woorden door de tijd van betekenis veranderen. In de tijd van het dumpen van cardridges spraken we van ROM's en bij diskettes en optische schijven Images in de vorm van ISO, IMG, CDX, DSK, CAS etc.. En dan komt er een generatie die de oorsprong onvoldoende/niet kent en hierdoor zijn eigen gaat maken.
Dagelijks maak ik ook het omgekeerde mee. Nieuwe woorden binnen de ICT-samenleving worden door ouderen vaak niet goed begrepen/ anders geïnterpreteerd.

Maar zo heeft de huidige generatie sowieso vreemd woord gebruik. Waar ik mij aan kan storen is het woord "oortjes" terwijl we ooit in-ear monitor of ear-bud headphones/ koptelefoon hiervoor gebruikten.
</oude l.l modes>
Offtopic: van in-ear monitoren krijg ik koppijn :9
Offtopic: in-ear monitors zijn in mijn beleving dan weer iets anders dan 'oortjes' of ear-bud headphones. IEM's hebben geen 'kleuring' qua geluid en zijn bedoeld voor live optredens of studio-toepassingen.
Ik gebruik chifi IEM's, maar ik denk dat oortjes vooral of uitsluitend earphones zijn?
Earphones zijn met name ‘over de oren’ dopen/ koptelefoons. Buds zijn de verachtelijke ‘oortjes’.
Als professionele taalnazi kan ik mij gigantisch storen aan het taalgebruik van de huidige tienergeneratie.

Ik maak wel eens een schrijffoutje, maar het overgrote deel maakt schrijffouten en wil dan degene die wél weet hoe het geschreven dient te worden, ervan overtuigen dat zijn/haar geschreven (getypte) werk de juiste is. Om maar een voorbeeld te geven, wat ik dagelijks (in toenemende mate) zie:
"Geef mij is die hamer"

Echt, heeft er dan niemand nog opgelet op school in de afgelopen twaalf jaar !?

Ik maak dus wel eens een typfout die ik snel verbeter, maar dat komt vrijwel altijd door de automatische correctie functie van mijn telefoon die ik, heel irritant, niet kan uitschakelen.

[Reactie gewijzigd door YouriHL op 11 februari 2021 08:50]

De dagen van de eerste PSX rips totaan Xbox classic, werden deze dumps gewoon ISO releases (en soms IMG) genoemd. (en dat terwijl de meeste game dumps niet eens in ISO maar in bin/cue paar werden gereleased).
Maar nooit geen ROMs, want ROMs waren klein, makkelijk en snel te downloaden, terwijl een ISO (cd-rom dump) soms uren aan download nodig had.
Deze categorische benaming waren toen gewoon common sense op de vele release warez sites waar de gemiddelde piraat aan zijn games kwam 😉
En niet te vergeten om op 2x te branden i.p.v. 4x, anders kreeg je buffer underruns en kon je die cd-r weggooien.

Wat een armoede zeg die tijd 😂
Nou inderdaad. Bij voorkeur branden in DOS, want als Windows in een screensaver schoot, gaf dat al teveel IOPS dat je een bufferunderrun kreeg, er zat nog voor geen seconde aan buffers in die branders destijds.
Er was software waarmee je de buffer zelf in kon stellen, gerust 32MB ofzo. Dan tradt er 0x problemen met branden op. En vaak voor notebooks bijv ook een tweak om direct het maximale eruit te krijgen met het branden van CD"s (speed-wise).
Dat was allemaal veel later, vooral laptops ed.
Tijd waar we over hadden, had je een aardige PC als je überhaupt al 32MB ram geheugen had.
Geweldig! Buffer underrun protection was wel een uitkomst toen haha
Heerlijk, ik mis die tijd wel. Van het cd'tjes/dvd'tjes branden.

// Ik wil deze rom ook wel eens spelen. Het is dat een oude vriend mijn N64 heeft verkocht en vervolgens de vriendschap het verbroken, anders speelde ik het origineel nog steeds.
De term iso werd zover ik weet gebruikt om aan te geven dat het een brandbaar bestand is (hier vielen dan ook de andere brandbare bestanden onder zoals .bin). Ook pc spellen vielen eronder. Maar dan niet alle spellen. Je had dan ook spellen die gewoon ingepakt waren en dan waar nodig een crack bij zat. Als je die dan uitgepakt had kon je die gelijk spelen door de juiste bestand te openen. Trouwens ook genoeg sites waar iso alleen voor pc spellen waren. De console games hadden dan hun eigen categorie.
Ja, maar over vijftig jaar weet niemand meer dat ooit zoiets als read only memory hadden. De naam slaat dan nergens meer op, omdat het bestand gewoon overschreven kan worden.
De betekenis van ROM vergeten over 50 jaar? We zijn stoommachines toch ook niet vergeten?

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 6 februari 2021 16:08]

Hij bedoelt "vergeten in de praktijk". Misschien heb jij een specifiek beroep waar jij erover praat, maar normaliter hoor ik mensen niet praten over een stoommachine, ook al kennen ze het wel.
Dan weerspreekt dus de bewering dat niemand het meer weet.
Nou, een album is een beter voorbeeld dan een stoommachine.
Dat denk ik niet, bij retro games zal rom nog steeds worden gebruik en (ep)rom chips worden nog steeds gebruikt.
Ja want een rom is voor de meeste mensen net zo bekend als de stoommachine...
Ik kan nu al is gaan rondvragen bij familie en vrienden, ben bijna zeker dat 90 procent niet zal kunnen zeggen waar ROM voor staat.
Stoommachines kent vrijwel iedereen op deze aardkloot, daarbij worden ze ook vernoemd in geschiedenisboeken. Een computer term moet ik nog tegenkomen in zo'n boek.
Er zijn nog steeds otp (one time programmable) roms te koop, zoals de 27c512, wat weer een ic is waarvan ze waarschijnlijk ook dachten dat die allang obsoleet zouden zijn
Ik denk dat jouw betekenis ervan wat te beperkt is geweest al die tijd, in de jaren 80 hadden we overschrijfbare chips met alleen lezen data en noemden we die rom of eeprom, en of dat nou op een chip, een cdrom een hdd of online in iso vorm staat, het is read only memory. Het gaat er niet om dat je het kan overschrijven maar hoe het zich gedraagt *in gebruik* waar het voor bedoeld is.

Er zijn al iets van 25 jaar herschrijfbare cd *roms. Op het moment dat je de data erop gebruikt zijn ze *rom.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 6 februari 2021 17:16]

Herschrijfbare CD’s hebben naar mijn weten nooit het achtervoegsel ROM gehad. Dat was dan een CD-RW (van read write). Zelfde met DVD.

Ook het EEPROM waar je het over hebt is niet overschrijfbaar maar schrijfbaar. Je kan er in principe eenmalig wat naartoe schrijven en dat dan altijd lezen tenzij je met een extern apparaat de boel opnieuw flasht.

Met CD-roms werkt dat overigens ook anders. Die kun je niet meer herschrijven doordat de groeven letterlijk in het materiaal gebrand zijn. Daar gaat ook de theorie niet heel veel aan veranderen. RW discs zijn van heel ander materiaal en met andere techniek.
Ook het EEPROM waar je het over hebt is niet overschrijfbaar maar schrijfbaar. Je kan er in principe eenmalig wat naartoe schrijven en dat dan altijd lezen tenzij je met een extern apparaat de boel opnieuw flasht.
Tja, ik weet niet of je het 'overschrijven' mag noemen. Je kunt niet stukjes overschrijven, maar moet de hele chip wissen, en dan kun je hem opnieuw programmeren. Ook hier heb je verschillen: je hebt PROM, EPROM en EEPROM. PROM is eenmalig programmeerbaar, EPROM is wisbaar via uv-licht door een kijkvenstertje opde chip, de EEPROM is via electrische signalen wisbaar en opnieuw programmeerbaar.

Trouwens, CD-RW stond voor ReWritable. Bij DVD's was het nog iets ingewikkelder door verschillende formats: je had dvd-r, dvd+r, dvd-rw, dvd+rw en dvd-ram.
Nouja technische gezien is het niet overschrijven. Je moet dus idd eerst de hele chip wissen. Wat vroeger een 12V op de erase lijn betekende (tegenwoordig slechts 5V of zelfs 3V) en dan kun je er naar schrijven. Je rest de boel gewoon naar “factory leeg” als het ware.

Mbt tot dvd’s. Was het + en - gebeuren natuurlijk weer dramatisch ivm regio lock. Sloeg nergens op anders dan “nee deze mag je hier niet afspelen”.

DVD ram heb ik echter nooit begrepen.
Ik zou niet weten wat er verkeerd aan is. De betekenis van ROM is Read-Only Memory, de eerste XBOX werkte met CD-ROM disks. Deze disks kon je niet naar te schrijven Read Only dus. Voor de savegames werd een Memory Card gebruikt. Als je dus een Image trekt van een oude XBOX game is het net zo goed een ROM dan als je een Images trekt van een Nintendo Cartridge.
De eerste Xbox werkte met DVD-ROMS ;)
De data stond er zelfs van buiten naar binnen geschreven op.
Wat dan? Want games werden vroeger ook gewoon op read-only memory verscheept. ROM chips, CD-ROM, etc.
Ben ook voorstander om ze gewoon game dumps/rips/backups/archives te noemen, maar het sprongetje naar de dumps zelf roms te noemen is niet zo heel groot.
Vaak gaat er een conversie aan gepaard. Voordat deze bruikbaar wordt.

Bij de extractie van desbetreffende medium en media dus RAW ROM.

[Reactie gewijzigd door Raan7 op 6 februari 2021 16:18]

Ik had hetzelfde probleem. Ben dan ook absoluut geen gamer. Voor mij is een ROM, nog steeds een fysiek ding dat alleen leesbaar is. Dat kan een stukje silicium zijn, of een data-CD, maar hoe je zo'n ding dan "online" laat verschijnen? Geen idee.
Mijn eerste vermoeden was dat iemand de data leesbaar had gemaakt via een internetverbinding, maar dat viel niet vol te houden. Pas uit de reacties op jouw reactie snap ik dat een ROM, voor gamers, ook kan verwijzen naar alleen de data die nodig is om een game te draaien. Op zich is dat begrijpelijk. Als je nooit hebt geweten waar ROM voor staat, en een game staat op een ROM, dan is een game een ROM. Waarom dingen ingewikkelder maken dan ze zijn? De zon draait immers ook om de aarde, en die aarde is, zoals iedereen weet, zeker hier in Nederland, zo plat als een dubbeltje. ;)
Ik heb de n64 versie echt helemaal stuk gespeeld. Multiplayer was zo ontzettend gaaf!
Als ik het goed zie kan je nu ook de gewone levels in splitscreen co-op spelen, maar niet 100% zeker noch zelf getest... Maar kijk er wel naar uit als m'n broers nogeens langs komen :D
dit spelletje was verslavend goed op de N64.... minimaal 20 jaar geleden ( en dat kan ik nog als de dag van gisteren herinneren met alle studievriendjes over de vloer tot 5 uur in de ochtend, chips, bier, gillen en brullen) , god wat gaat de tijd snel, nog 20 jaar en ik ben bejaard ...

[Reactie gewijzigd door danda op 6 februari 2021 14:39]

Precies dat..
Met zijn vieren op een piep klein tv’tje tot diep in de nacht..
Lokale splitscreen-multiplayer werkt wel gewoon.
Ook 20 jaar later is dat met bier, chips en vrienden nog steeds de leukste manier van gamen!
Op dit moment max 1 vriend neem ik aan? ;)

Edit: waarom downmodden tot - 1? Je mag toch echt geen feestjes vieren thuis. Dat is hooguit "off topic/irrelevant" , maar toch niet "ongewenst"?

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 6 februari 2021 20:21]

Misschien beter de game "perfect dark" aangezien dat een soort verbeterde golden eye is met de optie om bots toe te voegen :P
Misschien dat mensen het verkeerd begrepen hebben. Toen ik het net las dacht ik eigenlijk dat je het op een andere manier sarcastisch bedoelde. Wat mijn eerste gedachten waren was dat je bedoelde dat er maar weinig mensen een remake/remaster van zo oude spel leul zouden vinden en dus maar 1 vriend zou zijn die het nog leuk zou vinden om dit nog te spelen. Daarna las ik je edit bericht en begreep ik echt wat je bedoelde. Dus misschien waren de minnetjes van mensen die het ook verkeerd begrepen en/of beledigd voelden dat hun favoriete spel werd afgekraakt. Of misschien dachten ze dat je SSH beledigde dat die nog maar 1 vriend zou hebben.
Heerlijk oldschool, die view bob bij het lopen ook :)
Werkt prima, met xbox controller schakel je me r1 tussen n64 en remastered in game.

Af en toe een lag spike, gebruik i7 5775c en 3060ti.

[Reactie gewijzigd door Vage_Karel op 6 februari 2021 19:41]

Xenia chrashed hier helaas met deze rom onder Bootcamp Windows 10. Iemand die het wel werkend heeft?
Net even geprobeerd op mijn shield , werkt goed , zelf nooit een n64 gehad maar dit spel wel eerder op een emulator gespeeld , de ervaring was vergelijkbaar .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee