Xbox introduceert nieuw systeem voor strafpunten en schorsingen online services

Xbox introduceert een vernieuwd strafpunten- en verbanningssysteem voor zijn online services. Gebruikers krijgen inzicht in het soort en aantal waarschuwingen dat aan hen is toebedeeld. Gamers kunnen via dit systeem maximaal een jaar geschorst worden.

Xbox EnforcementIn een blogpost legt Xbox-topman Dave McCarthy uit dat vergrijpen verschillende hoeveelheden strafpunten opleveren. Schelden en valsspelen zijn goed voor één strafpunt, ongepaste seksuele opmerkingen en pesterijen kunnen in twee strafpunten resulteren, terwijl hate speech met drie strafpunten bestraft kan worden. In alle gevallen kunnen gamers ongewenst gedrag via het profiel van een persoon rapporteren, waarna een medewerker van Xbox de aantijgingen beoordeelt.

Wanneer er geconcludeerd wordt dat een melding terecht was, krijgt de betreffende persoon het bijbehorende aantal strafpunten, die het bedrijf Strikes of in het Nederlands waarschuwingen noemt. De status van een account is door de eigenaar in te zien. Strafpunten blijven een half jaar na toedeling aan een Xbox-account gekoppeld en verlopen daarna. In de tussentijd kunnen gebruikers in beroep gaan tegen waarschuwingen.

Na iedere toegekende waarschuwing wordt de gebruiker voor een specifiek aantal dagen geschorst. Een schorsing duurt minimaal een dag en kan, afhankelijk van het aantal strafpunten, oplopen tot 21, 60 of zelfs 365 dagen. Xbox behoudt ook het recht voor om accounts permanent te verbannen, bijvoorbeeld wanneer er illegale activiteiten geconstateerd worden.

Een geschorste speler kan geen gebruik meer maken van onder meer multiplayerfuncties, chatdiensten en parties, mits dit onder de Xbox-services valt. Het bedrijf benadrukt dat individuele games vaak ook meldingssystemen hebben die losstaan van deze maatregelen. In principe blijft men altijd toegang houden tot de singleplayer van games en blijven aankopen toegankelijk.

Volgens McCarthy blijkt uit data dat nog geen procent van alle gamers met een Xbox-account in 2022 een tijdelijke schorsing kreeg. Van het aantal geschorste spelers zou dat jaar slechts een derde daarna nog een vergrijp hebben gepleegd. Dit moet erop wijzen dat spelers doorgaans stoppen met ongewenst gedrag wanneer er een maatregel tegen hen genomen wordt.

xbox enforcement

Door Yannick Spinner

Redacteur

15-08-2023 • 21:25

134

Reacties (134)

134
127
96
1
0
11
Wijzig sortering
Even een linkje over hoe ''goed'' dit systeem werkt, omdat ik ook al uren/dagen heb gespendeerd aan het ongedaan maken van onterechte bans: https://www.youtube.com/@sacramentolove

Enforcement team is echt vreselijk, geen communicatie mogelijk en geen normaal gesprek mee te voeren. One size fits all policy.

[Reactie gewijzigd door wvkreg op 22 juli 2024 18:13]

Nooit begrepen waarom het "normaal" of "grappig" was om van alles naar elkaar te kunnen schreeuwen over de chat (ik ga al een tijdje mee, in het begin was het echt niet zo erg)

Sommige dingen mag je niet in openbaar op social media zetten, maar als het in de voice chat online gebeurd dan is het prima? Lijkt me prima dat er een poging gedaan wordt
Het probleem is alleen dat als je tegen sommige mensen poep zegt ze in de stress schieten en beginnen te janken. Als iemand tegen mijn &^%$# ^*%&&$%^$ &^&*(%^&%*^%&* vuile ^&*(@#$&^$#*&$#^ je moeder (&*@#$(*&#$&^$#^&. Dan haal ik mijn schouders op en denk "Wat een domme lul" GAME-ON!

Moeten we nou alles voor die poep-jankerds gaan aanpassen? Alles faciliteren naar de meest tere zieltjes? NEE! Ga ik niet aan mee doen.Ik zal niet uitschelden, heb ik niet zoveel mee. Vind mensen die schreeuwen en agressief doen sowieso overal op moeten rotten. Waren op QL wel spelers die Altijd janken, zeiken en zieken. gelijk MUTE als die joinen.

Mute. ZO makkelijk. Drukt een knopje, klikt speler naar. GONE! Maar nee, we moeten een of andere tokkie gaan bannen omdat hij in een spelletje online iets zei. Wat een slappe hap is deze samenleving geworden.

MUTE .. het is simpel.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 18:13]

Dus we moeten alles maar tolereren wat online gedaan word? ik vind het prima dat hier actie tegen genomen wordt, dit helpt alleen maar mee om die schreeuwende kinderen een beetje op te voeden, want dat online schreeuwen wordt vroeg of laat in real life schreeuwen

Voorbeeldje, als je een character hebt met een kleurtje, is het echt niet leuk om dat ene woord letterlijk in elk potje dat je speelt te horen.. ja je kan muten maar dat helpt niks tegen die mensen die zo zijn
Opvoeden doe je je eigen kinderen niet andere mensen hun kinderen en al zeker niet via internet.
Dat is iets wat mensen zonder kinderen maar al te vaak roepen, maar als ouder heb je vaak gewoon weinig inzicht wat kinderen online doen

Die kinderen die van alles online roepen, zullen voor hun ouders vast en zeker de braafste kinderen zijn.. als ouder heb je geen flauw benul wat er allemaal afspeelt online, of je moet online al helemaal gaan verbieden of constant mee kijken wat onmogelijk is

Punt is er moeten gewoon gevolgen aan hun acties zitten, wat is het probleem als dit door Microsoft wordt geïmplementeerd?
Jou punt. Voor mij hoeven er geen gevolgen aan te zitten.
Mute maar als je van iemand last heb.

of.. misschien verplichten dat ouders direct geinformeerd kunnen worden door de gamingdienst.
Dat zal jou als ouder helpen het een beetje in de gaten te houden wat die draken op het internet uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 18:13]

misschien verplichten dat ouders direct geïnformeerd kunnen worden door de gamingdienst.
Klinkt nog zo gek niet, zou best nog eens effectief kunnen werken als de ouders er van op de hoogte zijn wat hun kids allemaal uitspoken
Jij misschien. Ik niet. "Mijn kinderen doen dat niet"-tm. ;)

Ik zou het niet heel raar vinden. Jij bent voogd en verantwoordelijke.
Zo vind ik ook dat alle scholen een live webcam in de klas moeten hebben voor de ouders of voogden van de kinderen en dat het raadpleegbaar zou moeten zijn.
Prima dat jouw kinderen dat niet doen, helaas doen vele en vele kinderen dat wel, dus is het niet gek dat hier wat aan gedaan moet worden

BTW ik heb geen kinderen, maar ben me al te goed bewust wat kinderen allemaal doen op het Internet, ook weet ik dondersgoed dat vele ouderen net als jouw zeggen "dat doen mijn kinderen niet" maar ondertussen geen flauw idee hebben wat hun kinderen allemaal echt uitvoeren.. daarmee zeg ik overig niet dat dit ook met jouw kinderen gebeurd.. maar dat het gebeurd is een feit

Kinderen kunnen echt harteloos zijn online

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 18:13]

Weet je.. ik heb keiharde insider kennis.
Ik denk dat ik, als volwassene, daarmee in een unieke positie zit.
MrMonke, ik zeg het maar eerlijk, was vroeger namelijk zelf een kind. ;)
Er is voor beide kanten iets te zeggen, ja mensen moeten niet zo zeiken en gewoon muten. Maar tegelijkertijd zeggen waarom moet het wel kunnen, het voegt niks toe aan de game of de community. Tussen vriendengroepen moet het kunnen, vogelen ze zelf maar lekker uit.
Maar wat als je met hetzelfde gemak dergelijke kleuters gewoon op scherp kunt zetten, of gedragen, of opbokken. Heb liever geen griep dan dat ik paracetamol moet poppen.

Sowieso is het de vraag wie hier precies de tere zieltjes zijn. Naar mijn mening zijn dat degenen die moeite hebben met geconfronteerd te worden met hun eigen gedrag.
Gedeeltelijk heb je gelijk - juist vanwege al die tere zieltjes kunnen diezelfde tere zieltjes nu zoveel onzaligheid uitkramen. Zachte heelmeesters geeft stinkende wonden denk ik dan.... en dan bedoel ik: als die kinderen niet af een toe gestraft worden omdat ze zich (vocaal) misdragen dan leren ze het blijkbaar niet. Maar nee, dat kan niet meer - iedereen mag alles zeggen....maar niet altijd en overal en niet tegen iedereen! Dat laatste is er helaas een beetje bij-ingeschoten....

Dus inderdaad: mute....
Het probleem is alleen dat als je genoeg van die mensen hebt de hele sfeer verpest word. Als jij in een lobby komt met 16 man en je moet er iedere keer 10 muten dan blijf je die game niet spelen.

"Tere zieltjes" vind ik juist de mensen die niet met de consequenties van hun gedrag om kunnen gaan. Als jij je niet aan normale fatsoensnormen kunt houden zoals "niet constant tegen iedereen schelden" dan hoor je niet in een online community thuis.

Met 8 strikes heb je in ieder geval genoeg kansen om je gedrag aan te passen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 18:13]

Amerika vooral kent veel racisme. Van het ene naar het andere kamp. Als er een besluit zoals deze valt dan heeft dat 99.9% met of vanuit beweging uit de USA te maken.

Sommige games en lobby's kunnen toxic zijn.
Hoooo, in Amerika is racisme een probleem dat veel opener ligt dan in andere landen en daarom lijkt het alsof het veel meer racisme kent. Amerika heeft een hele diverse cultuur dus komt dit meer aan de oppervlakte.

Maar Europa kan er ook zeer zeker wat van, de Balkan, Roemenië, Bulgarije of Polen zijn bijvoorbeeld echt niet de meest inclusieve. Britten kunnen er zeer zeker ook wat van.
Dat deze move van Microsoft voornamelijk door Amerika komt kan ik mijzelf zeker achterscharen. Maar dat het meer racisme kent dan andere landen is te kort door de bocht, het ligt meer aan de oppervlakte.

Dan hebben we het ook nog niet over Azië, kunnen ook heel erg racistisch zijn.

[Reactie gewijzigd door Horatius op 22 juli 2024 18:13]

En vergeet niet de rest van de wereld? Ook in Afrika is men zeer racistisch (Marokko/Algerije is een voorbeeld).

Het lijkt helaas een beetje mens eigen en is echt op ieder continent of in ieder land van de wereld merkbaar...
Racisme en nationalisme liggen dan ook in elkaars buurt als de (voornaamste) rassen in de landen verschillend zijn. En nationalisme kan afgezwakt worden naar patriotisme - dan is het opeens weer positief en dan is er weer chauvisme. Dat is dan weer negatiever.
Maar het komt in essentie op hetzelfde neer: voorkeur voor de eigen groep en daarmee (meer of minder) minachting voor andere groepen. Gaat zelden goed in wereld waar iedereen elkaar kan horen....
Hoooo , nee de 1st Amendment is gewoon free speech in de USA , zo lang ze de KKK en Nazi aanhangers toelaten die dat echt zijn , en daarbij maar weinig tot niet in het nieuws komen dan gaat je hele relaas helaas mank , als men denkt en probeert alles in de racisten hoek te plakken is dat nog gevaarlijker, snap ook niet welke zienswijze men er op na houd.

Kijk deze eens
MW2 lobbies in de 360 tijd! Hackusations en scheldende kleuters voor en na elke match.

Maar ergens snap ik het systeem wel, maar het is in het verleden niet heel betrouwbaar gebleken bij andere platformen. Al gaan mensen wel echt vaak te ver omdat het niet face to face is.
MW2 lobbies in de 360 tijd! Hackusations en scheldende kleuters voor en na elke match.
Met hackusations en scheldende kleuters is nog makkelijk te dealen vind ik. Als je in counterstrike iemand hebt die goed boos wordt krijg je op gegeven moment gewoon doodsbedreigingen en andere shit naar je hoofd die je bijna doet terugverlangen naar ordinair racisme.

Ik ben om andere redenen overgestapt van CS naar Valorant, waar de game chat en voice channels heel strict gemonitord worden en dat is me toch een verademing. Als iemand begint te schelden report je hem gewoon en heeft hij een paar dagen later een comms ban. Ze hoeven maar 1x N1663R of kys in de chat te typen en ze zijn erbij. Ik heb zelfs al eens gehad dat een medespeler mid game zijn comms kwijt raakte. Ik zou willen dat ik een berichtje naar die admin had kunnen sturen met niets anders dan "lekker pik"

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:13]

Grappig genoeg snapte ik de term N1663R wel ondanks dat ik deze niet eerder zag maar het is allemaal dus een trucje om 'stoute dingen' te zeggen om door de filters tekomen - waarna de filters worden aangepast.

Is "kys" fout? Ik dacht "Keep yourself safe" - dus een hele indirecte bedreiging? Dus net zoiets als "Pas maar op" ?

Natuurlijk is schelden onprettig en het is goed dat het wordt tegengegaan maar het is helaas niets meer dan onderdrukking van frustratie [als schelden leidt tot een ban]. Soms zouden ze [de schelders] wel meer willen doen (fysiek dus) maar gelukkig is het aantal mensen dat dit ook echt doet, heel beperkt. Want een 12-jarige denkt toch normaal gesproken iets langer na voordat deze een volwassen vent aanvalt.
Maar ja - schelden erg laagdrempelig en heeft in de niet fysieke wereld relatief beperkte gevolgen.

Gevalletje opvoeding helaas.... maar ook: we leven in een bijzonder afgeschermde wereld waar dergelijke figuren dus zonder echte ellende dat soort dingen kunnen zeggen. Want ook al is geweld verwerpelijk - het is wel een leermoment. Scheld je iemand uit en kwets je hem/haar daadwerkelijk dan mag je een dreun verwachten en dus ook krijgen. Op die manier leren we tenslotte.
Neem dat weg en geef kinderen een vrijbrief om alles maar te zeggen ("free speech!") en ze slaan door.

Maar nu? Al zou je de ouders erop aanspreken dan schelden deze je waarschijnlijk ook de huid vol want kom niet aan hun kinderen. Een normale response van een ouder is bescherming maar als je zelf ook de opvoeding niet hebt gehad slaat die bescherming dus ook door. En zo zitten er inmiddels een aantal generaties achter elkaar met veel weinig remmingen. Elke frustratie wordt direct geventileerd en helaas hebben juist die mensen veel meer last van frustraties.
kys wordt algemeen verstaan onder kill yourself. Niet in game, letterlijk. In ieder geval onder mijn generatie en jonger.

Je wordt geband voor overmatig schelden ja. Allemaal leuk en aardig dat je woede problemen hebt en dat graag verbaal wil afblazen in plaats van fysiek, maar de game is push to talk. Druk die knop gewoon niet in val je teamgenoten er niet mee lastig. 9/10x is het ook geen schelden uit eigen frustratie maar gewoon direct gericht aan een andere teamgenoot.
Zodra je het niet eens bent ofzo met zo iemand komt er een wervelwind aan ziektes, bedreigingen, geestesziektes, racistische termen en weet ik veel wat op je af. Vervolgens gaan ze door met schelden in hun eigen taal en heb je geen andere keuze dan muten.
In valorant totaal geen last van want daar wordt het niet getolereerd. Counterstrike kent geen enkele vorm van comms regels. Alles is toegestaan en er wordt nergens op gecontroleerd ongeacht het aantal reports en iedereen weet dat.
Vroeger kon je tijdens half time ook met het andere team praten voor een aantal seconde en het was dan ook voor veel mensen sport om de meest onacceptabele offensieve termen uit hun woorden schat met al hun stemvermogen en maximale agressie door de microfoon te schreeuwen met 10 man.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:13]

aha - dat is een duidelijke minder indirecte toespeling. Misschien kunnen in de chat een automatische translatie krijgen om bij te kunnen blijven? :9
Ja dat valt bij mij ook onder de kleuters eigenlijk. Weet precies wat je bedoelt. Mijn k/d schommelde toen tussen de 4 en 5. Doodsbedreigingen horen daar bij. Speelde gelukkig vaker met wat vrienden in een party chat, maar dan nog kreeg je ze in een berichtje gestuurd.

Fijn om te horen dat Valorant daar wat harder tegen in gaat. Een soort van online paspoort zou in dat geval chill zijn, maar is ook weer misbruik gevoelig enzo. Wereld is zo raar. Zitten zo weinig consequenties aan dingen die mensen zeggen/doen. Vrijheid okay, maar damn...t lijkt alleen maar erger te worden.
Ik ga ook al een tijdje mee, en ik zou bijna denken dat je xbox live op de originele xbox niet meegemaakt hebt.
Vroegah, toen alles nog via tekst ging, dat waren de mooie tijden, en nogsteeds, als een speel alleen tekst chat heeft zijn mensen het aardigste, maar het begin van voice chat? Hell.

Mensen werden gewoon gekicked uit games als ze niet "wit" klonken. Soms dachten mensen dat ik een "zwarte stem" had en kreeg ik gelijk alle "n" woorden naar me kop van bijna iedereen in de game en iedereen kon er om lachen. Racisme en seksisme was de norm.

Het is echt onwijs minder geworden.
Het is nogsteeds erg, maar minder is het zeker
Heeft weinig met voice chat te maken. Genoeg mensen met nep accounts op social media die de grootste onzin er op uitgooien omdat ze opeens anoniem zijn. Zodra je niet weet dat Henk Boer is uit lutjebroek dan komt opeens de grootste onzin uit die mensen.
Zelf speel ik hierom steeds minder online VS games en alleen nog coop games met vrienden die ik al lang ken en op de xbox gewoon party zodat je niet in algemene lobby praat. Afgelopen jaar CoD opgestart en de normale lobby direct "n**** n***** F** YOU n*****" meteen de hele lobby gemute. Haal ook geen plezier meer uit gamen als dat non stop gebeurt (misschien word ik ook gewoon te oud)
in het begin was het echt niet zo erg
... dan vraag ik me oprecht af welke chats jij hebt bezocht en/of welke games jij speelde...

hoevaak heb ik wel woorden als kankermongool gehoord tijdens een simpel potje quake arena.

als ik destijds een kwartje per keer had gevangen dan was ik voor mijn 20ste al met pensioen!

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 18:13]

Kennelijk was het toen al erger geworden dus. Tijdens Quake 1 online (quakeworld dus in feite) was dit echt nog niet zo. Ook in kleine mmorpg’s die ik kort daarna speelde ging het nog normaal. Maar het duurde toen idd niet lang meer voordat het lomper en lomper werd.
En @i-chat

Ligt erg sterk aan het soort game dat je speelde. MMORPGS zijn pas bij het grote publiek aangeslagen rond World of Warcraft, daarvoor was het veel meer een niche. En krijg je veel meer gelijkgezinde mensen in zo'n game.

First person shooters zijn wat dat betreft al een stuk toegankelijker, trekt diverser (en ook jonger) publiek, dus daar zal je al snel meer ongein krijgen.

Nu zijn MMORPG's veel meer gemeengoed en vallen de populaire titels in dezelfde categorie als de populair shooters.

In de tijden van Quake1 was gaming in het algemeen stuk meer een niche (in ieder geval, meer dan tijdens quake3 arena tijdperk).

Hoe zaken toen geregeld waren maken ook een groot verschil, dedicated servers met vaste moderators. Je had dan meestal een favoriete server waar je vaak kwam en daar een grote bek trekken betekend mogelijk dat je niet meer kan spelen op je favoriete server.
Met matchmaking boeit dat niet zo, scheld de boel maar bij elkaar oor, volgende game zijn waarschijnlijk toch weer allemaal andere spelers en kan je overnieuw beginnen met je gescheld.

Mensen worden gewoon meer aso met meer anonimiteit. Op dedicated servers was je niet zo anoniem, men begon elkaar te kennen, misschien zelfs te bevriende en bouwt een community. Bij matchmaking is het de ene groep vreemden na de andere.

Althans, allemaal mij aannames, maar das hoe ik er over denk.
Ben het absoluut met je eens, daarnaast vind ik wel dat Microsoft van private voice channels af moet blijven, de invite only voice chats ook, aan de andere kant ben ik toch bang voor een opmaat naar “wat je wel en niet mag bespreken” in een voicechat, steeds een stapje verder…
Snap niet waarom Microsoft zo hamert op dit soort dingen. In Minecraft ook al dat je reported kan worden in een self-hosted privé server.
Nou geloof mij, mensen hebben die reports al helemaal onrelevant gemaakt door mods. Bijna elke server heeft deze plug-in geïnstalleerd, zeker ook hypixel (Grootste Java Minecraft server).

Microsoft hamert op dit soort dingen zoals elk ander dienst. Ze willen niet dat ze klanten verliezen door pesterij.
Het is natuurlijk wel erg vreemd dat Microsoft iets te zeggen heeft over hoe mensen zich gedragen op een self-hosted private server...
Erg vreemd? Het is hun IP, stel dat Minecraft bekend wordt om racistische servers en andere hate speech. Dan is dat schade voor hun IP en hun merk, dat kan ik heel goed begrijpen.

Ben ik er op tegen? Ja absoluut maar stukje IP bescherming kan ik ook begrijpen
En dat is dus waarom de wereld niet meer 'klopt' - je hebt gelijk hoor maar de reden is toch verdrietig? Omdat ze bang zijn dat hun IP schade oploopt? Dus puur voor het imago.... alles voor de marketing...

Dat is dus geen opvoeding.... want dat is waarom anoniem nu synoniem lijkt te zijn aan misdragingen - het schaadt je imago toch niet....
Precies wat wel gebeurt als het in persoon zou zijn - want dan telt sociaal acceptabel gedrag wel. Natuurlijk kun je dat weer omzeilen door alleen in groeperingen rond te hangen waar algemeen sociaal onacceptabel gedrag weer de norm is...
Het is mijn server, waar ik op mag doen wat zelf wil.
En dat Microsoft daar zo op hamert is geheel terecht wat mij betreft. Niemand zou een product links moeten laten liggen, omdat ze door spelers weggepest zijn. Dat soort gedrag is walgelijk en moet zeker bestraft worden.

Ben het overigens wel eens dat een self-hosted server dit gewoon zelf moet regelen. Microsoft's systeem zou een adviserende rol kunnen hebben met wat de hoster met dergelijke mensen zou kunnen doen, maar dan zal dit systeem daarop aangepast moeten worden.
Dit lijkt mij een enorm goede zaak, helemaal met de mogelijkheid om audio recordings van game chats in te sturen als iemand zich enorm misdraagt.
Ik zou trouwens niet weten waarom we pestgedrag normaal zouden moeten vinden (en dus zouden moeten accepteren).
Je kan diegene muten en zelfs blokkeren. Pesten is integendeel iets wat veel erger is en veel meer invloed heeft op die persoon, waarbij je het niet kan mijden of kan beëindigen. Dat pesten nu al wordt geclassificeerd als uitschelden doet slachtoffers van echt pesten tekort en creëert hierdoor ook het 'rubberen stoeptegels' samenleving.

Zolang de intentie maar niet uit is op pesten, vind ik een scheldpartij vanwege frustratie of uit competitiveness gewoon kunnen. Frustraties er uit en het scheelt ook weer kapotte controllers of ouders met gefrustreerde kinderen. Als bonus krijg je dan ook nog vaak grappige filmpjes er uit en het kan soms ook nog eindigen in vriendschap of complimenten voor de creatieve 'roast'.
Helemaal mee eens.

Schelden is niet hetzelfde als pesten. Beiden lijken te worden gedaan om een ander te kwetsen. Maar schelden is pure frustratie-uiting. Pesten heeft hele andere oorzaken (kan ook reactie op gepest worden zijn) en is vele malen erger.
Het 'grappige' is wel: beide hebben dezelfde oplossing voor het 'slachtoffer': negeren. Best moeilijk maar noodzakelijk. Want anders krijg je inderdaad zoals jij mooi zegt de 'rubberen stoeptegels' samenleving.
Maar als je iemand vals beschuldigd dan mag ik hopen dat diegene daar op gestraft wordt? Moet niet zo zijn dan zo'n report systeem één richting verkeer is. Zo kan het door een groepje best makkelijk gemaakt worden zich te richten op 1 persoon met valse aantuigingen om zo te 'pesten' zonder zelf hun handen vies te maken.
Het lastige is dat veel meldingen gaan over wat je in een party gezegd zou hebben, als 5 mensen daar zeggen dat je het N woord hebt gebruikt en jij zegt van niet dan lag je er in het verleden bij XboX een maand uit. Maar zo werkt het in het recht ook, meerdere getuigen tegen je en je kunt je onschuld niet aantonen dan ben je ook al rap de klos.
Het voelt als een online China community. Ben je braaf dan is er niks aan de hand. Niet braaf dan strafpunten en wordt je uitgesloten van services.
Anoniem: 111246 @Yzord15 augustus 2023 21:51
Waarom moeten mensen zich mogen misdragen tegen andere personen? Irl of online?
Vraagt een ander daar dan om? Nee toch?

Vrijheid heeft ook in sociale omgangsvormen zijn grenzen. Op je werk, in de klas of thuis kun je je ook niet als een aso gedragen, mensen verrot schelden of erger. Niet meer dan logisch dat er een veilige online omgeving gecreëerd wordt.

Wanneer je excessief te werk gaat, vind ik het niet meer dan terecht dat er wat tegenover staat.
Mag er vanuit gaan dat het gros van de online gamers zich normaal weet te gedragen en dit alleen van toepassing zal zijn voor die groep waarvoor dit in het leven is geroepen.

Daarintegen, goed gedrag wordt dan weer niet beloond en dat vind ik dan wel weer een tegenhanger.
Met stroop vang je immers nog steeds meer vliegen dan met azijn of een vliegenmepper.
Goede comment! Ik wil hier even aan toevoegen dat er een Xbox Ambassadors programma is. Het doel is om Xbox een leuk en veilig platform te maken voor iedereen.

Zelf vind ik het goed dat ze positiviteit op het platform proberen te stimuleren. Er zijn dus genoeg mensen die het niet erg vinden om nieuwe gamers te helpen ipv uit te schelden als ze iets niet goed doen. Er zijn ook rewards te verdienen dus op deze manier loont positiviteit (een beetje).
Hangt er ook wel een beetje vanaf wat de context is, vrienden onder elkaar willen nog weleens van alles naar elkaar roepen.

Dat hoeven geen zwaar grensoverschrijdende dingen te zijn, maar zaken als:
'Je zuigt in dit spel'
'Je bent echt een noob'
'Je bent echt een lullo'
Etc.

Een derde partij die toevallig ook in dezelfde game zit kan dit opvatten als iemand 'pesten/schelden' en dan is het maar de vraag in hoeverre Microsoft met dit soort reports omgaat.

Zover ik begrijp kan je 60 seconden opnemen en dit inzenden, geen idee of Microsoft los van die 60 seconden verder terug kan luisteren, zo niet dan kan het voorkomen dat je net op een punt opgenomen wordt dat het lijkt alsof je iemand zomaar uitscheldt terwijl je in feite aan het dollen bent met een vriend van je.

Binnen iedere vriendengroep die ik gehad heb zat men elkaar volop te sarren, met en zonder relatief onschuldige kreten.
Vrijheid heeft ook in sociale omgangsvormen zijn grenzen
Sterker nog: je hebt sowieso helemaal geen vrijheid om maar alles te roepen. En dat moet ook niet.
Is Tweakers ook China community volgens jou? Blizzard? Onze maatschappij? Regels hebben enkel nut als je ze ook op de een of andere manier handhaaft. Kijk maar naar verbod op mobieltje op fiets of in auto. Niet handhaven is men blijft het doen.

Ik vind dit wel nogal arbitrair:
Schelden en valsspelen zijn goed voor één strafpunt, ongepaste seksuele opmerkingen en pesterijen kunnen in twee strafpunten resulteren, terwijl hate speech met drie strafpunten bestraft kan worden.
Want je hebt verschillende gradaties van valsspelen, en bepaalde vormen van schelden vind ik best OK (hangt van de context af).

Een ongepaste seksuele opmerking kan zelfs strafbaar zijn.

En hate speech kan ook jegens vrouwen zijn.

Ik zit zelf in een Discord gemeenschap voor Warcraft omdat ik geen zin heb in niet nader te noemen kinderachtig gedrag. Is het perfect? Nee. Is het altijd beter? Ook niet. Het is een methode om een veiligere en fijnere ervaring te creëren voor een bepaalde doelgroep. Mijn ervaring is doorsnee genomen gedragen mensen zich aldaar wat meer volwassen. Ik vind dat prima, ik ben zelf immers ook geen 14 meer. Ik heb ook mature language filter aan omdat ik geen zin heb in bepaalde woorden, en als mijn dochter kan lezen (zit er in binnenkort) dan wil ik niet dat zij bepaalde woorden zou lezen.

Want uiteindelijk is online internet net zoiets als de stad (het is een digitale stad) met alle voor- en nadelen van dien. Dus ook dat men zich pseudonym kan ge- en misdragen.

@Anoniem: 111246 volgens mij werkt azijn zeer goed om fruitvliegjes mee te vangen, als je zo'n slimme trechterval maakt.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 18:13]

ik weet niet hoe oud jouw kind is, en over welke woorden je het hebt, maar ook zelf-sensuur en je kop in het zand steken kan nare gevolgen hebben, ik kom als sociaal werker af en toe bij mensen over de vloer die hun kinderen ook overmatig proberen te beschermen tot op het punt dat die kinderen ook totaal niet meer weerbaar zijn. stel je voor dat je uiteindelijk door jouw opvoedstijl ervoor zorgt dat een kind totaal niet meer in staat is dingen relatieveren, grenzen te stellen of zelfs gepast agressief te reageren. het perfecte slachtoffer voor berovingen, sexueel geweld etc.

nu zeg ik niet dat JIJ zo bent, maar ik wil wel nuanceren dat het soms beter is om niet op te treden en het gewoon te negeren dan om alles altijd maar uit te bannen en te cancelen. voor je het weet leef je in een soort bubbel die letterlijk permanente geestelijke schade veroorzaakt als ie klapt.

je geeft het eigenlijk zelf al zo goed weer, het internet is net een echte stad, en net zoals in een echte stad kun je 2 dingen doen: 1 je kind opsluiten in een ivoren toren, 2 je kind leren weerbaar te zijn, en voor zichzelf (en anderen) op te komen.
Zie ook Jerie in 'Xbox introduceert nieuw systeem voor strafpunten en schorsingen online services'

5 / groep 2. Die leert genoeg lelijke woorden en dingen op school hoor, weerbaar wordt je wel in de stad. Zonder grote bek ga je hier helaas nat. Ik wil haar er graag op wijzen dat in dit huishouden we dat taalgebruik niet waarderen. Ze vindt het ook leuk als haar kleinere broertje het napraat (echolalie). Mensen kleineren en doodwensen om maar twee voorbeelden te noemen, of fysiek pijn doen. Er is wel een goed pestbeleid maar ze zien niet alles. En kindjes met autisme, zoals waarschijnlijk die van ons, gaan hoe dan ook nat op school. Ze komen zichzelf constant tegen, dat ze anders zijn. Hoort erbij. Wat betreft weerbaar maken doen we juist ook dingen die ze niet zo leuk vind (zoals sporten) en stimuleren haar om hobbies uit te proberen (ze mag op een hobby en iets dat moet zoals zwemdiploma heeft prio maar als het kan mag er een tweede bij). Van mij mag ze dus ook op vechtsport, als ze dat leuk vindt. Mijn vrouw heeft ook op vechtsport gezeten.

Aan de andere kant ik doe zelf ook wel eens domme dingen. Ze gooide een knuffel van haar broertje naar beneden (voor hem) toen ik de trap op kwam lopen. Met hete koffie. Toen kreeg ik hete koffie over me heen, en de trap, en de knuffel. Mijn reflex was haar pannenkoek noemen. En daar heb ik daarna mijn excuses voor aangeboden want dat is niet netjes, ze deed het niet expres, en soms is ze impulsief (zo was mijn reactie ook). Zo zijn kinderen. Maar ik moet beter weten. Ik vind dat je moet bijsturen, je moet leren je excuses (gemeend) aan te bieden, je moet leren dat je kunt worden bijgestuurd, en je moet ook kritisch zijn op jezelf op je eigen doen en laten (ook als volwassene). Maar het is ook OK om fouten te maken, het zijn mogelijkheden om van te leren. Zo zie ik ook zo'n waarschuwing. Dat gaat een afkoelsysteem hebben. De waarschuwing van 5 jaar geleden daar kijken ze niet meer na. Ook moet je oppassen met account sharing (zelfs binnen je gezin). Maar wat ik bedoel: ik zie zoiets als bijsturen. Opvoeding is niet alleen taak van ouders, ook van naaste omgeving zoals school. En je vrienden. En online dus ook een beetje, zo'n Xbox mod heeft ook een beetje een opvoedkundige taak, en aangesproken worden op je gedrag is niet het einde van de wereld. En toch, toch denk ik dat in de stad of op school intiemer (en dus minder rottigheid) inhoudt dan online. Hoe groter de gemeenschap, hoe groter de kans op rotzooi. Want men gaat op in de massa, zeker als je zoiets hebt als een grote clan of een PUG systeem (pick-up group; dat je met randoms speelt).

Waar het specifiek op neer komt: ik wil niet dat ze bij me komt zitten en vraagt wat betekend retard en waarom noemt arthasloldk jou zo? Ik wil dat ze vraagt waarom staan daar sterretjes, en dat ik dan zeg dat diegene boos is, maar dat ik geen scheldwoorden hoef te lezen. Hij of zij scheldt; dat is genoeg om te weten.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 18:13]

5 is inderdaad wat jong om al met grof taalgebruik in contact te komen true, maar met je statement (("'#"$" zegt genoeg....

godver is toch wel echt wat anders dan kankerhoer om maar iets te noemen, de ene is een grove uiting van frustratie en de ander een overduidelijk scheldwoord... voor een kind van 5 maakt dat natuurlijk nog weinig uit, maar zodra je wat ouder wordt gaan dingen toch anders.

immers gewoon grof taalgebruik kan :
• Negeren - en denken ach laat maar
• iemand op aanspreken : van hé moet dat nou

maar zodra iemand me begint uit te schelden. gaan er toch wel andere keuze mogelijkheden open.
• ja ik kan er in beginsel nog steeds voor kiezen het te negeren
• en ik kan ook nog steeds iets zeggen van : doe s normaal joh,
• maar ik kan ook, snitchen of een klacht indienen bij de school, bij de baas, bij de politie etc.
• EN - all-time-favoriet ik kan erop huiten! gewoon een ouderwetse knap op z'n smoel, :+

kortom dat maakt nogal verschil.
Ik ben hier niet zo stellig in, in dat verschil. Ik denk dat pubers behoorlijk gefrustreerd zijn, en daarom veel schelden. Dat zie je dan ook weer in bepaald taalgebruik zoals 'kankervet'. Bij mij is schelden ook een frustratie, maar ik ben ook opgeroeid met een zieke vader. Die flink schold (en werd gewezen dat dat niet hoort door mijn moeder). En 'godverdomme' is voor sommige mensen behoorlijk aanstootgevend. In de maatschappij moet je leren rekening houden met anderen. Christelijken zijn een significante groep. Je kunt niet zeggen we houden wel rekening met Moslims maar niet met Hindu's of Christenen of LBGT(QIA). Dan moet je iedere significante groep nemen.
maar zodra iemand me begint uit te schelden. gaan er toch wel andere keuze mogelijkheden open.
Terugschelden is ook nog een optie. Maar stel je even pedagogisch voor. Dat je met je kind/kinderen bent. Dan moet je het goede voorbeeld geven.

Ipv 'hé moet dat nou?' zou je kunnen vragen 'waarom uit jij je zo?'. Het komt op ongeveer hetzelfde neer maar staat net iets meer open voor dialoog maar ook voor introspectie.
EN - all-time-favoriet ik kan erop huiten! gewoon een ouderwetse knap op z'n smoel,
Absoluut niet! Nooit doen! Degene die fysiek begint met aanraken, is degene die is begonnen. Jij begaat dan voor de wet een overtreding. Terwijl de ander zich vervolgens fysiek (gepast) mag verdedigen, en daarmee wettelijk weg gaat komen. Laat je niet provoceren!
Dit heeft niets met China-praktijken te maken. Dit is een typisch gevalletje "jouw vrijheid eindigt waar de mijne begint".
Anoniem: 411179 15 augustus 2023 21:42
Schelden en valsspelen zijn goed voor één strafpunt...
Iemand uitschelden dan toch? Niet gewoon godverdomme zeggen bij het game-equivalent van op je duim nagelen en daarom geschorst worden? =)
wedden dat er ergens een keer een server gaat zijn waar heel veel streng gelovige kinderkens kunnen minecraften en ze dan ineens een 60dagen ban krijgen (in alle games?) als ze godver roepen wanneer hun netherrite zwaardje in de lava valt ;) - iets met hate-speach volgens de één en/of een verspreking volgens de ander. en natuurlijk een grote tech-gigant die het verder niet boeit en dus maar wat doet!
Volgens de community standards moet een overtreding echt op de man gericht zijn. Dus als je gewoon vloekt is dat geen punt.

Maarja, read the room hè. Ga niet zoals @i-chat noemt een Christelijke server in en dan de hele boel bij elkaar vloeken. Je kunt zelf ook wel bedenken dat dat niet gewaardeert word.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 18:13]

ben ik het helemaal mee eens, je moet niet moedwillig gaan provoceren zoals ik ergens een andere tweaker heb begrepen dat 'het moet wel lekker toxic' zijn. dat is natuurlijk absolute bullshit, toch ben ik niet per sé voorstander van een temp-ban en al helemaal niet een perm ban op basis van online gedrag dat in beginsel al niet is waargenomen door een trusted party.

of laat ik het anders zeggen, als ik als comunity manager persoon / moderator of hoe je me ook wilt noemen zelf niet heb gezien / ervaren hoe iemand zich gedraagt en ik maar beperkt ( één of enkele clips van een paar seconden tot hooguit een minuut) over opnanmes beschik dan vind ik een ban van meer dan een paar dagen onevenredig zwaar.

je weet immers als persoon immers niet of dat schelden en/of beledigen en/of hatespeech (ik gok dat fuck you nigger) (of op zijn nederlands 'kanker homo' ) daar vast ook onder hoort, en laten we eerlijk zijn, dat soort uitspraken verdienen een ban, maar als die eerder door de nu klagende partij zouden zijn uitgelokt door valsspelen of in-game pestgedrag of wat voor andere shit dan ook dan kan het zomaar zijn dat het als moderator eerlijker zal zijn om de klagende partij een week te schorsen en de scheldende partij 48uur want iemand net zo lang jennen tot ie uit zijn slof schiet vind ik persoonlijk veel erger dan dat je in boosheid iets roept waar je wel op mag worden aangesproken maar waar best ook een beetje begrip voor kan zijn.

de broer van het meisje die haar aanrander een week later tegen komt en half lam schopt komt óók voor de strafrechter en kan óók enige mildheid verwachten in de strafmaat... zoiets heet dan 'crime of passion' (of soms excessieve (zelf)-verdediging).

begrijp me niet verkeerd, dit gaat natuurlijk niet over kutjochies die de hele dag homo's lopen uit te schelden van het soort zolderkamer-neo-nazies die denken dat het wel stoor is om heil te roepen in een potje online schieten. want voor dat soort types ken ik maar weinig genade!
Sommige mensen zijn inderdaad te ziek voor woorden als in je online neerschieten en terwijl je op de grond ligt naast je komen staan en roepen dat ze jou en je moeder komen n**ken. Moeten wel necrofielen zijn dan trouwens, mijn moeder zou vandaag 100 geworden zijn als ze nog leefde. Maar goed dat soort kereltjes kan je gaan muten en actief gaan targetten. Wat ik erger vind maar MS niet zijn cheaters, die verpesten voor heel de server het plezier. Ik ken heel wat mensen (waaronder mezelf) die gestopt zijn met GTA V omdat je niet op een publieke server kon komen zonder in een kooi gezet te worden, keer op keer te ontploffen, omgetoverd te worden in een ufo etc etc…
Als het gaat zoals bij Facebook gaat dan verwacht ik een hoop onterechte bans.
Om eerlijk te zijn ben ik al jaren die hele voice chat / message functies beu op consoles en in pc spelletjes. Win je een ronde dan krijg je hate speech van de tegen spelers en als je verliest heb je zelfs kans dat beide partije domme opmerkingen gaan maken. Ik neem daarom ook bij geen enkel spel deel aan de voice chat functies. Het is afleidend en er wordt zo vaak onzin uitgekraamt dat ik dit meteen mute. Nieuwe berichtjes van vreemde ontvangen zou ik het liefst compleet willen kunnen uitschakelen op de xbox. Het lijkt wel als of het normaal is geworden om je te misdragen in de chat functies. Het zal wel met hun persoonlijke frustratie te maken hebben die zij dan op andere moeten uiten.

Ik hou het liever bij party chat met mijn vrienden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.