games zou niet van jou, maar de gebruiksrechten ervan wel,
er is al jaren en jaren en jaren discussie rond, en er gaan miljoenen zoniet miljarden om in juridsch geneuzel en gewauwel, maar uiteindelijk kan er maar één definitie blijven staan.
koop == koop == transfer van eigendom.
als je de game niet koopt, maar de licentie, dan betekent dat alleen maar dat je de game content niet mag, wijzigen, namaken, verspreiden hergebruiken in andere werken ect. voorzover de copyrights bepalingen dat niet expliciet toestaan.
en wat staat de copyright dan expliciet toe, fair use, persoonlijke backups, en persoonlijke maatregelen om te garanderen dat je het product kunt blijven gebruiken waarvoor het bedoeld was.
de licentie: het gebruiksrecht kun je overigens WEL verkopen, dat betekend dat je zelf het recht verliest en dat een ander het verklijgt, je moet dan dus al jij eigen kopieën en installaties wissen, backups verwijderen en de licentie en het originele medium overdragen.
het wordt een beetje veel om hier alle uitspraken van alle wereldweide rechtszaken te gaan linken en dan is het ook nog eens dat een heel aantal rechters het hier niet mee eens zijn (waarvan sommigen vast en zeker om financiële redenen).
naar het schijnt lijkt het erop dat de grens dus licht bij het 'hoogst pe ls irsoonlijk' zelf uitvoeren van maatregelen om te zorgen dat je je game kan blijven spelen, grote kans dus dat ik je wel mijn verrotte sega mag verkopen met alle cassettes of cdroms of wat er dan ook in heeft gezeten, maar dat ik de getrokken roms niet mee mag leveren. MAAR dat jij ze vervolgens wel zelf mag maken. want DAT is specifiek fair use. terwijl het over
illegale verspreiding gaat als ik het voor je doe.
in beginsel lijkt dat natuurlijk krom en wellicht zelfs consumentje pesten, maar dit laat duidelijk zien waar de grens licht. de cdrom is van jouw (eigendom), het gebruiksrecht is van jou (eigendom) maar de feitelijke game niet (licentie) .
dan komen we dus precies waar @
bzzzt begint over intentie van gebruik, het gaat hier dus letterlijk om de vraag, waar zou zo'n emulator voor gebruikt worden welk verhaal is het meest logische, en als je dat niet kunt weten (je kunt nu eenmaal niet in iemands gedachten rondneuzen) dan kijk je naar wat het vaakst in de practijk voorkomt. en dan zien we dat al die freeloaders op tpb het dus voor de recht hebben verpest.
uiteindelijk is er overigens wél en geen oplossing voor dit probleem.
als dolphin een manier zou vinden om het mogelijk te maken games te rippen van de orinele media, floppy, cassette cartridge of cd wat dan ook, en daaruit een soort licentie te genereren, en ook actief zou handhaven wanneer deze licenties online zouden verschijnen DAN verschuift het gebruik van vooral voor warez naar, om je eigen games te blijven spelen
zo'n check en de handhaving kost natuurlijk wel geld dus dat gaat zeker ook betekenen dat het project niet langer meer gratis opensource kan zijn, sterker nog, als dat stuk opensource is/wordt kan kan het met een fork weer worden omzeild en ben je terug bij af.
aan de andere kant van het spectrum zou Nintendo ook eens klantvriendelijk kunnen zijn en zeggen stuur je oude meuk naar ons op en tegen vergoeding van kosten sturen wij jouw een rom file (met jouw naam erin tegen het illegaal verspreiden) persoonlijk zou ik een voorstander zijn van een dergelijke actie al dan niet onder
lichte dwang, vanuit het hele (anders vervallen je copyrights gewoon een keer jij gemene misbruik makert)