Bunq komt met een schadevergoeding voor klanten die getroffen zijn door phishing. Aanvankelijk weigerde de bank de klanten te compenseren. Hoeveel klanten in aanmerking komen voor de vergoeding, is niet bekend.
De getroffen klanten krijgen 85 procent van hun gestolen bedrag terug, schrijven onder andere De Telegraaf en de NOS.
De bank zegt tegen De Telegraaf dat alle gedupeerde klanten zijn geïnformeerd over de nieuwe coulanceregeling. Klanten krijgen voortaan in beginsel het volledige bedrag van de schade vergoed, mits ze aan een aantal 'harde criteria' voldoen'. Zo verlaagt bunq de vergoeding als klanten 'bijzonder onvoorzichtig' zijn geweest, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "We hebben daar, tot op zekere hoogte, begrip voor. Consumenten hebben zelf ook een verantwoordelijkheid. Maar criminelen gaan heel professioneel en steeds slimmer te werk. Oplichting is vaak echt niet duidelijk", zegt Molenaar tegen de krant.
Eind mei bleek uit onderzoek van NOS en NRC dat bunq-klanten vaker het slachtoffer worden van phishing dan klanten bij andere banken. Dat kwam mede doordat de bank geen beveiligingsmaatregelen had die andere banken wel hebben, zoals een afkoelingsperiode wanneer een klant over zijn daglimiet heen gaat. Inmiddels heeft de online bank na overleg met het ministerie van Financiën zijn beveiligingssysteem aangepast.
NOS en NRC hebben met 28 slachtoffers gesproken, die gezamenlijk ruim 1,6 miljoen euro kwijtraakten. In vier gevallen gaat het om meer dan 100.000 euro. Als de klanten waren bestolen, kregen ze voorheen niets terug van bunq. "Het is alsof je buiten op straat iemand je autosleutels geeft. Dan is je auto weg", zei bunq-topman Ali Niknam in een gesprek met een slachtoffer.
Update, 11.42 uur: In een vorige versie van het artikel stond dat er vorig jaar 85 bunq-klanten het slachtoffer waren geworden van phishing. Dit klopte niet. Daarom is het artikel aangepast.