IKEA Nederland start in oktober met verkoop draadloze Qi-lader Sjömärke - update

IKEA Nederland heeft de Sjömärke op zijn site gezet met de melding dat de levering van deze draadloze oplader op basis van de Qi-standaard in oktober van start gaat. De Sjömärke gaat waarschijnlijk 30 euro kosten zodra deze beschikbaar komt.

IKEA Nederland toont op de productpagina van de Sjömärke hoe deze er uitziet met vermelding van de introductiemaand oktober, maar het bedrijf noemt nog geen specificaties of prijs. Wel is er een video met installatiehandleiding.

De Sjömärke kan met schroeven of bijgeleverde plakranden aan de onderkant van een tafel bevestigd worden, waarbij de dikte van het tafelblad minimaal 8mm en maximaal 22mm mag zijn. Met een sticker kunnen gebruikers aangeven waar het oppervlak op het tafelblad zit waarop de smartphone te laden is.

Op de Belgische IKEA-site staat de Sjömärke nog niet maar op de Franse wel en daar noemt het bedrijf een prijs van 30 euro. Daar staat ook dat het product van plastic en aluminium is, met afmetingen van 15x173x86mm. De kabel is 1,80 meter. In de handleiding staat dat de lader de Qi 1.2.4 BBP-standaard ondersteunt en dat een led de status van het laden aangeeft. BBP staat voor baseline power profile en dit soort laders ondersteunen draadloos laden met maximaal 5W.

Update, woensdag 29 september 12:00: IKEA Nederland noemt een prijs van 35 euro voor de Sjömärke. Met dank aan oscarwashere.

IKEA SJÖMÄRKEIKEA SJÖMÄRKE

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-09-2021 • 09:57

157

Submitter: Reverse9

Reacties (157)

157
151
82
14
0
35
Wijzig sortering
waarbij de dikte van het tafelblad minimaal 8mm en maximaal 22mm mag zijn.
Wat zou de reden zijn van de minimale dikte? Waarom zou het niet werken op een blad van 5mm?

Edit:
In de handleiding:
Good to know
• The distance between device and charger should
be minimum 8 mm, or the charger will not start
charging.
En er zijn geen bijgeleverde schroeven, zoals dit artikel wel suggereert, dus het heeft ook niet te maken met de lengte van de schroeven.
Screws are not included, as different materials
require different screws. For advice on suitable
screw systems, contact your local specialised dealer.
Technische specs:
Technical data
Type: E2018 SJÖMÄRKE
Input: 24.0V DC, 0.7A, 16.8W
Operating frequency: 110 - 148 kHz
Output power: -2 dBuA/m at 10m

Max total load: 0.8 A, 19.0 W
Average active efficiency: 89.1%
Efficiency at low load (10 %): 83.0 %
No load power consumption: 0.08 W

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 15:30]

Misschien de vorm van de magneetvelden die gegenereerd worden?
Denk het ook, het is blijkbaar ook echt alleen maar bedoeld voor onder een bureau etc, en niet om je toestel direct er op te leggen.
Ding is gewoon zo sterk dat ie door 22mm heen kan laden, daar wil je je telefoon niet direct op leggen.
Dat heeft vrij weinig met de sterkte te maken, slechts 5 watt, het is simpel wel de vorm van het opgewekte veld. De gewone Livboj lader is 5 watt maar wel geschikt voor direct laden, welke ook prima in te bouwen is onder een paar millimeter hout.
Maar betekent dit dan ook dat je deze niet kunt gebruiken om een mobiel gewoon rechtstreeks op te leggen? Met andere woorden, het is echt een inbouw-set?
Exact.
Handleiding:
Good to know
• The distance between device and charger should
be minimum 8 mm, or the charger will not start
charging.
Haha, nou ik hoop maar voor ze dan dat ze dit heeeeel duidelijk gaan vermelden, ik zie de retouren en klachten al binnenkomen door mensen die niet goed lezen :)
Ik denk dat de kans klein is dat mensen dit ding kopen om de telefoon direct op te leggen.
Ikea heeft namelijk al een dergelijke lader en die kost maar 5 euro ipv 30 en die ziet er veel beter uit.
Ze hebben ook een prachtige lamp, de Riggad met QI en gewoon laden 🙂
Die ja, is een aanrader. hier tweemaal als bed lamp en lader.
Dat blijf je houden. Je hebt namelijk ook nog van die mensen die gewoon niet lezen en naar 1 afbeelding kijken en afrekenen en dan gaan klagen "Dat het niet duidelijk was"

Voor dat ik als ICT Servicedesker aan het werk ging en als stagiaire in de winkel stond als winkelbediende gebeurde dat ook regelmatig waarna ik ze dan gewoon mee nam naar de computer en de plekken aanwees waar het stond.

Zelf in de titel van het product zetten helpt niet altijd want je hebt mensen die websites navigeren als een plaatjesboek.
20-30% van de Nederlanders zijn functioneel analfabeet. Misschien iets voor website designers en retail medewerkers om rekening mee te houden.
In deVideo is te zien dat het met dubbelzijdig tape wordt bevestigd. Zoals hieronder wordt gezegd zal er wel een soort van Beam vorming plaatsvinden die zich logischerwijs richt boven een minimale afstand omdat daaronder zich toch opervlakte materiaal bevind. Voor direct laden heft Ikea natuurlijk ook al oplossingen
Misschien verkoopt IKEA geen tafelbladen van minder dan 8 mm? ;-)
De schroeven van 6mm? :)
Nop, geen schroeven bijgeleverd en ook wordt er bij het plakken aangegeven over een minimale dikte.
Zie screenshot handleiding: https://i.imgur.com/qnfgsAl.png
Screws are not included, as different materials
require different screws. For advice on suitable
screw systems, contact your local specialised dealer.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 15:30]

Gewoon een Tesa Powerstrip. (pun intended)
ik gok hierom..
De Sjömärke kan met bijgeleverde schroeven of plakranden aan de onderkant van een tafel bevestigd worden, waarbij de dikte van het tafelblad minimaal 8mm en maximaal 22mm mag zijn.
De schroeven zijn waarschijnlijk 6 mm.
de afstand van draadloos laden zal max 22mm zijn.
De lader is zodanig gebouwd dat die zijn laadveld eerst door een plaat moet laten lopen. Als je telefoon dichterbij komt dan de minimale afstand is het veld te sterk. Je kan je telefoon ook niet opladen door hem direct op de lader te leggen. Er moet minimaal 8 mm tussen zitten. Dat heeft dan niets met de schroeven te maken.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 15:30]

Ahh op die fiets.
weer wat geleerd :*)
Dan zakt de tafel door!

Misschien iets met de lengte van het bijgeleverde montage-materiaal?
Misschien hebben ze rekening gehouden met de bijgeleverde schroeven?
Je kunt hem dan ook met een bierviltje “verlagen” als je een hele dunne tafel hebt.
Slechte zaak imho.
Draadloze opladers hebben een groot verlies aan energie/laag rendement, waardoor ze zeer milieu onvriendelijk zijn.
Daar tegenover staat een enorm klein voordeel, namelijk dat je een kabeltje niet hoeft in te pluggen, luiheid dus in de meeste gevallen.

Dat een bedrijf als IKEA die afweging niet maakt verbaast me enigszins.

Van mij mogen dit soort laders vanuit milieu perspectief een algeheel verkoopverbod krijgen.
Altijd dat gezeik over rendement van die draadloze laders....

Rekent u even met me mee? Persoonlijk voorbeeld, mijn gsm is 4000mAh @ 3,7V en ik gebruik ongeveer 3/4 van de accu dagelijks en we gaan uit van een totaal cyclerendement van 80%
--> 4000 * 3,7 * 0.75 / 0.8 / 1000 = 13,875 Wh per dag = 5,1 kWh per jaar.
Al zeggen we een totaal stroomverbruik van 10 kWh per jaar (wat heeeeel pessimistisch is), kost dat grofweg 200 g CO2, of een kwart liter diesel....
Dus voor mij een keer per jaar 3,5 km minder rijden is equivalent. Jah -_-

Er zijn voor iedereen genoeg mogelijkheden om mee te werken aan een beter milieu; draadloze laders gaan het niet zijn. Een betere wereld begint bij jezelf en wees correct in waar je op focussed.
Da's precies de crux met milieuproblemen, men bekijkt het vanuit eigen perspectief.
Geef 10 miljoen Nederlanders zo'n draadloze lader en het gaat opeens om 2 miljoen kilo CO2 of 35 miljoen km. Hetzelfde voor het verbod/boycot van plastic tasjes. Jij gebruikte er misschien 1 tot 2 per week. In totaal zijn dat wereldwijd miljoenen kilos aan plastic.

En precies daarom begint een betere wereld bij jezelf.

Hoewel ik ook hier liever de bron (fabrikanten) zou aanpakken, zodat consumenten niet eens de keuze hébben om inefficiënt te laden.
Maar ook jij (of @denios) bekijkt niet het hele plaatje. Draadloos laden voorkomt namelijk slijtage van de poort en kabel... Dus de extra belasting in stroom en productie van dit apparaat moet je ook weer afzetten tegen extra kabeltjes om kapotte te vervangen en te repareren of weggegooide toestellen met een defecte USB poort. Ik durf zo niet te zeggen wat meer impact heeft...
En voordat iemand zegt dat zijn USB poort nooit defect gegaan is, ook dat moet je natuurlijk over miljoenen mensen heen zien.
Ik heb de noodzaak voor een universele, betere, connector expres buiten beschouwing gelaten.

Ik denk dat het op zich wel een belangrijk issue is, maar niet uitermate relevant in het onderwerp luiheid vs verspilling, waar ik van IKEA een andere afweging in had verwacht.
Maar IKEA kan geen betere connector bij alle toestelfabrikanten afdwingen dus zij hebben het te doen met hoe de situatie nu is. Het is dus niet de keuze tussen draadloos laden en een betere connector maar de keuze tussen draadloos laden en de huidige connectors.
Kan prima. Nooit gehoord van magsafe of magnetische connectors?
Ja het bestaat wel, maar hoe gaat IKEA er voor zorgen dat alle fabrikanten dat gaan implementeren dan?

Er werd hierboven gesteld dat IKEA zijn verantwoordelijkheid zou moeten nemen en geen draadloze opladers aan moeten bieden (ik parafraseer even). Maar mijn argument dat draadloze laders wel weer er voor zorgen dat er minder slijtage is op de poort en kabels werd weerlegd met dat de poort inderdaad ook beter zou moeten...

Maar dat laatste ligt niet in de macht van IKEA, dus voor IKEA is het puur draadloos laden tegenover mensen lekker met USB c laten laden. Magnetische connectors zouden door de telefoon fabrikanten ingevoerd moeten worden (en dan niet allemaal een eigen implementatie want dan krijg je weer dat je je laders weg kunt gooien als je van merk wisselt.

Van die inplug dingen zijn ook niet altijd handig. Die heb ik zelf wel voor sommige apparaten, maar op een telefoon niet handig want steekt uit, en als je ergens bent zonder specifiek dat kabeltje dat daar op past dan moet je het ding weer er uit vissen (en niet kwijt raken).
Ik werk in de hernieuwbare energie en ik voer deze discussie wel vaker.
Als, als, als is gemakkelijk, en zeggen dat die producten van die evil fabrikanten verboden moeten worden is gewoon geen redelijk argument.

Wat is er mis als er 10 miljoen Nederlanders draadloos laden en ondertussen andere dingen doen/kopen om hun CO2 voetafdruk te verminderen? Het gemak dient de mens, dat is al zeker 10000 jaar zo. Daarom dat ik zei dat je realistisch moet blijven. Gewoon wat meer de fiets pakken, groene stroom kopen, producten kopen met minder plastic, energiezuinige vriezer kopen, zonnepanelen leggen, je huis beter isoleren, etc, etc, etc....
Er is zoveel dat je kan doen, en ok, wil je geen draadloze lader uit milieuoverwegingen, goed zo, zorg wel dan eerst dat je alle andere energieverbruikende dingen in je leven op orde hebt, want 200 g CO2 uitstoot besparen is peanuts.

Sorry als ik er te hard over doordram, maar dit soort argumenten hoor ik typisch van diegenen die nog verwarmen met een olieketel van 50 jaar oud, hun zolder is een duivenkot, etc.....

Over plastic gesproken; dat verbod voor die wegwerp zakjes is er voornamelijk omdat die dingen niet wegrotten en met hopen in het milieu terecht komen met serieuze gevolgen voor plant en dier. Daar heeft een draadloze lader geen last van.

[Reactie gewijzigd door LaMoS op 22 juli 2024 15:30]

Sorry, maar nu ben je niet serieus. Je grijpt een hoop argumenten bijeen waarvan je blijkbaar zelf maar weinig afweet. Het is gemakkelijk om te spreken over overheidsingrijpen, gemak opgeven, de "wegwerpmaatschappij", etc... Het komt nogal populistisch over.

Wat is er nu zo mis met wat gemak? Bovendien door draadloos te laden bespaart je dat je usb poort; ikzelf heb al verschillende goedwerkende apparaten mogen weggooien omdat de usb of laadpoort defect was. Ik ben geen specialist in CO2 life-cycle berekeningen, maar die extra 5 kWh per jaar tegenover het verlies aan levensduur...
Ook maakte iemand anders hier het correcte argument dat als je Li-Ion maar gedeeltelijk laad de nuttige levensduur van de batterij gevoelig vergroot.
Ik ben het eens met dat overheden de markt niet te los mogen laten gaan, bv. het <1 W sluimerverbruik van quasi alle apparatuur vandaag de dag is een goede regel geweest imho. Dit wilt niet zeggen dat onze lieve overheid zich moet gaan bezig houden met dit soort mierenneukerij.

Die in plastic verpakte paprika's hebben wij als consument wel voor gevraagd; goedkoop, mooie presentatie van het product, etc... Zoals ik al zei, wees zelf de wind van verandering en koop de producten niet waar je het niet mee eens bent. Ik was overlaatst bij een verpakker die bezig was te experimenteren met snel afbreekbare bio plastics; is het dan nog zo erg dat die paprika in plastic is verpakt? Papier heeft ook zijn milieu gevolgen.
IMHO is het enige wat werkt de consument laten betalen voor zijn effect op het milieu, CO2 taks dus, de markt zal snel genoeg corrigerend werken.

Het is niet een kwestie van je geweten afkopen, gewoon dingen doen die écht zin hebben (kunnen we ook nog lang over discussieren, maar again, dat draadloos laden staat ver onderaan de lijst...).
Gemak heeft nu zijn kost, dat is zeker waar, en het is nu het moment om daar verbeteringen in aan te brengen, alleen verwacht nooit dat mensen gemak opgeven. Zoek naar oplossingen om gemak te bieden op een milieuvriendelijkere manier.

Die draadloze lader is qua materiaal niet veel verschillend dan een gewone lader met kabeltje, enkel wat extra plastic, een koperen spoeltje en een chipsetje. Kijk wat minder youtube dat gebaseerd is op hoe de USA de boel verneukt en ga is lokaal kijken wat er hier gebeurd in recyclage, je zal ogen opentrekken.

Die wegwerpmaatschappij, wat bedoel je daar mee?

[Reactie gewijzigd door LaMoS op 22 juli 2024 15:30]

"Hoewel ik ook hier liever de bron (fabrikanten) zou aanpakken, zodat consumenten niet eens de keuze hébben om inefficiënt te laden."

Dit is dus ook mijn idee, temeer daar het een apparaat betreft dat imo compleet onnodig is.
effen rekenen:
- als je wat literatuur zoekt, heb je een meerverbruik tussen de 50 en 80% (en dus niet 20% zoals jij hier rekent)
- de Qi lader blijkt ook meer te verbruiken als je *niet* laad, nu dat lijkt nog mee te vallen (ze "pingen" om te kijken of er een device is, eerder dan energie continue uit te sturen)
- 10kWh is geen 200gr... eerder 4kg of meer. Huidige CO2/kWh op electricity-live-map is 442gr/kWh.

Met een auto van 150gr CO2/km, is dat er toch 26-27km...

Tel nu dat voor ongeveer 16M smartphones en Nederlanders: 64 miljoen kg CO2 of 64000 Ton CO2/jaar.

En dan heb ik het nog maar over Nederland.
De waarheid zal ergens tussenin liggen. Daarnaast ben ik 40.000km per jaar minder gaan rijden sinds anderhalf jaar en als ik rijd, nog maar 100km/u.

Heb ik toch mooi voor bijna 1500 mensen zo'n ladertje gecompenseerd :+
en ga je dat volhouden dat 40k km minder rijden? :)

ik rijd ook al een tijdje trager - en anders, rijstijl heeft wel invloed.

En ja veel meer op de fiets ook.

Naast isolatiewerken thuis...

[Reactie gewijzigd door bjp op 22 juli 2024 15:30]

Haha dat hoop ik wel ja.
En anders heb ik het voor een man of 30 voor de rest van hun leven al gecompenseerd :)
Verbruikt een draadloze ook niet meer stroom als hij niet laadt dan een stekker met draad die je niet uit het stopcontact haalt? Of is dat onzin?
IKEA is zeer milieubewust met dit soort producten. Ook de kwaliteit van de interne electronica is vaak zeer goed en veilig. In de handleiding staan deze specificaties.

Gemiddelde actieve efficiëntie: 89,1%
Rendement bij lage belasting (10%): 83,0%
Stroomverbruik zonder belasting: 0,08 W

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 22 juli 2024 15:30]

Dankjewel voor de informatie. Vind ik fijn om te weten als ik overweeg een product als dit te kopen.
Ik heb hier een Qi lader en een Anker 10W lader vergeleken met een wattmeter direct op het stopcontact --> geen verschil, >1 W allebei ongebruikt. Ik kan geloven dat er wat meer electronica actief is in een draadloze lader, het ziet er naar uit dat het verschil verwaarloosbaar is.
Ik verbaas me er ook regelmatig over. Toch best speciaal dat zo'n geavanceerd apparaatje zo weinig stroom gebruikt. Er komen overigens wel signalen van de autowereld dat er geëxperimenteerd wordt met draadloos laden. De invloed van de efficiëntie op dat gebied zou dan weer wel terecht zijn
De vermogens bij draadloos laden van auto's zijn fors hoger natuulijk, en dan hakt ieder procent laadverlies er fors in. Bij draadloos laden is de uitlijning van lader met de spoel in de 'ontvanger' best belangrijk, dus als de auto niet netjes in 't midden staat kost laden ineens een stuk meer energie.
Nou is dat nog enigszins af te vangen door de lader beweegbaar te maken, en dus het midden van de spoel te laten zoeken, maar ik heb eerlijk gezegd nog niet gehoord dat dat soort systemen er al zijn.
Bovendien kan je bij een auto wel een stekker automatisch inpluggen aan de onderkant, als handmatig te moeilijk is.
Of was het voor "laden-tijdens-het-rijden" - dat zijn gigantische uitgaven aan een weg, die natuurlijk door de overheid betaald "moeten" gaan worden.
Nee laat maar.
10 KWh is (in Nederland) ongeveer 5,4 Kg Co2, dus ff ietsje meer dan jij zegt.....
Sinds ik door de dag mijn telefoon steeds kort bijlaad slijt de accu veel minder snel dan elke avond de hele nacht aan de lader.
Daarom tot nu toe een voorzichtige conclusie die accu langer meegaan dan de 2~2,5 jaar waarna ik accu meestal te beroerd vind worden.
Wat is dan milieu onvriendelijker? Lagere rendement laders of vaker accu's/telefoon vervangen ?

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 juli 2024 15:30]

Dit is zeker waar, en als je zorgt dat je bijlaadt vanaf ca 40% tot ca 80%, zal je batterij nog veel langer meegaan. Dat vereist enige aandacht, maar ik doe het al een paar jaar en het went snel.
Met Home Assistant en een slimme stekker gaat mijn lader uit op 80% en weer aan bij 75%. Altijd redelijk vol van de lader maar niet te vol.
ik betwijfel of dit wel gunstig is voor de accu.....
i.p.v. op een draadloze lader te leggen zou je hem ook in een dock kunnen plaatsen. Zelfde effect maar minder verbruik.
Vanuit milieuperspectief kun je beter de zware industrie, fossiele brandstoffen en datacenters verbieden, ipv jan modaal een gemakje ontnemen. Ik bedoel waarom maak je je druk om een percentage van een percentage als er veel grotere en effectievere stappen te nemen zijn.
Een beter milieu begint niet bij jou of mij of een bedrijf. Een beter milieu begint bij de overheden die het moeten afdwingen. Redenaties zoals die van jou werken op de meeste mensen averechts. Mensen willen hun gemakken, gewoontes en welvaart niet inleveren voor een super lange termijn doel, zelfs al weten dat dit eigenlijk nodig is.
Staat even los van ikea zelf(zij zij namelijk niet de eerste noch de enigste die draadloze opladers aanbieden)

Maar in een tijd waarin we bewuster om moeten gaan met energie.
Gaan we draadloze laders op de markt brengen waar bij alle laders er stroom verloren gaat :p

Ik vind het komisch
Zeg dat een telefoon 10kWh per jaar verbruikt, het internet zegt ergens tussen de 5-7 maar dat is vrij gedateerd dus laten we pessimistisch zijn en 10kWh zeggen.

In t slechtse geval gebruik je alleen je draadloze lader en is een Qi charger 50% efficiënt. Dan verbruik je 5 kWh meer dan normaal.
Een persoon gebruikt 1200 kWh per jaar gemiddeld dus dat is 5/12% extra stroomverbruik/per jaar/per gemiddeld persoon. Zou het bijna verwaarloosbaar kunnen noemen aangezien er veel makkelijkere manieren zijn om veel meer stroom te besparen.
Je wiskunde moet je even bijschaven ;)

Bij 50% efficiëntie moet je 20kWh leveren om 10kWh te benutten (De efficiëntie zal lager ligger in dit geval omdat je er ook nog een bureaublad tussen hebt), en bij 1.200 Kwh verbruik is dat 0,83% Op individueel niveau is dat inderdaad peanuts.

Maar het gaat om de schaal waarop dit soort dingen gebruikt worden, en alle kleine beetjes maken 1 grote.

Stel 10 Miljoen mensen gebruiken zo'n ding dan is dat 100GwH Verlies. En bij een gemiddeld verbruik van 2.730 kWh per jaar voor Nederlandse huishoudens staat dat verlies gelijk aan het jaarverbruik van 36.630 Nederlandse Huishoudens.

En als dit draadloos laden echt aanslaat dan zijn het er wereldwijd alle draadloze opladers bij elkaar vele malen meer dan 10 Miljoen .
Ja ik vroeg mij al af of de efficiëntie sloeg op 50% meer of 100% meer, dat is dan een goede correctie.

Heb net nog even verder gelezen en waar bedraad laden ~85% efficiëntie heeft heeft Qi 75+% tegenwoordig. Dus dat verschilt niet zoveel, ook zal de tafel daar niet bijster veel verschil in maken denk ik.

Met alle fouten in mijn berekening denk ik dat hij er niet heel erg ver vanaf zit, zeker omdat het een pessimistisch beeld schat (alleen draadloos etc). Maar er zijn nog veel makkelijkere manieren om energie te besparen dan je telefoon niet draadloos te laden.
Efficiëntie is altijd het percentage van de aanvoer wat voor het doel benut wordt. Bij een telefoon is dat doel het in de accu belanden van de lading.

Qi 75+% is wel heel erg optimistisch en kom ik nergens tegen om eerlijk te zijn.

En natuurlijk kunnen we elders dit verloren gegane vermogen weer besparen, maar het doel is om het totaalverbruik zoveel mogelijk terug te dringen,, dan is het tegenstrijdig met het doel van besparing om minder efficiënte methoden in te gaan voeren.

En een bureaublad brengt de efficiëntie behoorlijk omlaag omdat het naast het toevoegen van een extra hindernis voor de straling ook de afstand tot de lader vergroot.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 15:30]

Uit de handleiding:
Gemiddelde actieve efficiëntie: 89,1%
Rendement bij lage belasting (10%): 83,0%
Stroomverbruik zonder belasting: 0,08 W
Maar dat is de efficiëntie aangaande hoeveel veldsterkte wordt gecreëerd, dat is iets heel anders dan de efficiëntie betreffende het daadwerkelijk opladen van je telefoon.
Kan je dat onderbouwen?
Als dat waar zou zijn, dan is de info in de IKEA handleiding wel erg misleidend.
Hoe kan IKEA de efficiëntie voorspellen als ze helemaal niet weten wat voor toestel jij op wat voor afstand van dit apparaat gaat leggen en ook hebben ze geen idea wat voor bureaublad er tussenin zit?

Daarnaast zou een rendement van 0,891 ongeëvenaard hoog zijn voor het draadloos laden van je mobieltje, er zijn zelfs bedrade laders die dat niet halen.

En hoezo misleidend? Fabrikanten melden altijd het rendement van hun apparaat en als dit apparaat een veld moet opwekken dan kan het prima zijn dat 89% van het opgenomen vermogen wordt omgezet in veldsterkte.
Als een laadsysteem een efficiëntie heeft van 89%, dan mag je ervan uitgaan dat 89% van de energie die je erin stopt in je telefoon terecht komt. Anders is het gewoon misleiding.
Ik weet niet wat een gebruikelijk rendement is voor draadloos laden van je telefoon en 89% is idd veel hoger dan ik verwacht had. Maar iemand anders hierboven heeft een proef met een wattmeter gedaan, en meette geen verschil tussen een bedrade en een draadloze lader. Misschien kan het dus wel.
Die post omtrent de wattmeter ging om idle/stand-by oftewel als ze niet laden.

Je mag het misleiding vinden, ieder zijn mening. Gebruikelijk is rond de 50% en dan ligt die ook nog direct op de plaat. I.p.v. een bureau ertussen. De daadwerkelijke efficiëntie bij laden kan men niet vermelden want die is van veel factoren afhankelijk.
Ja maar hoeveel kabeltjes worden er wereldwijd weg gegooid omdat ze kapot zijn en opnieuw geproduceerd worden.

Hoeveel mensen hebben vanuit hetzelfde oogpunt van gemak niet 5 of meer reserve kabeltjes gekocht (en dus geproduceerd) die wellicht nooit gebruikt worden of misschien of kwijt of tussen een deur komen etc etc.

Hoeveel kWh heb je nodig om al die kabeltjes te vervangen. En als iemand met groene stroom draadloos laad (of ik met een dak vol zonnepanelen met 8250Wp) en die kabeltjes produceren kost een hoeveel heide energie en ook nog eens grondstoffen.

Leuke met dit soort dingen is dat mensen enkel de berekening doen tot het punt waar het ze uitkomt.

Ik sta er redelijk neutraal in trouwens heb wel een draadloze lader bij bed staan maar da's meer omdat ik dan in het donker niet hoef te gaan zoeken naar een kabeltje en deze oplader houdt op met laden bij 100% da's beter voor de accu wordt gezegd. Zijn er bekabelde laders die dat ook doen?

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 15:30]

Hoeveel energie en grondstoffen kosten bijvoorbeeld 5 usb kabeltjes, en hoeveel energie en grondstoffen kost het om deze plaat te maken?
Maar als iedereen gelijktijdig zou omschakelen op draadloos laten, heb je wel een paar centrales extra nodig. Er is inderdaad laaghangender fruit
Wacht even, je bevestigt de lader onder je bureau en een led geeft dan de status van het laden aan. Moet ik dan steeds onder mijn bureau duiken om die status af te lezen? Handig!
Je ziet toch aan je telefoon of hij aan het opladen is of niet? :?

Ben benieuwd of dit ook werkt met een 18mm tafelblad en vervolgens een hoesje om de telefoon. Het zou een mooie oplossing zijn voor op mijn bureau. Maar continu op de oplader leggen zal de accu ook niet ten goede komen.

Is het overigens zo dat de afstand ook iets zegt over de snelheid van het laden? Dus dat het trager gaat naarmate de afstand groter is? Of is het een kwestie van connectie hebben en is de snelheid dan gelijk?
Het zou een mooie oplossing zijn voor op mijn bureau. Maar continu op de oplader leggen zal de accu ook niet ten goede komen.
Je zou hem natuurlijk ook gewoon soms ernaast en soms erop kunnen leggen ;)
Het kan NOG ERGER.
ipv energie te verspillen met draadloos laden zou je ook een kabeltje op je buro kunnen leggen...
Met de "wet van behoud van energie" zou je geen energie moeten verspillen, tenzij je een airco hebt draaien die de vrijgekomen warmte weer teniet doet.
Maar hoeveel kabeltjes zijn er bij jou stuk gegaan in de afgelopen jaren en hoeveel energie heeft het gekost om die te produceren?
Jij hebt de enige goede comment van iedereen hier _/-\o_
Je zou altijd met een frees of beitel het tafelblad minder dik kunnen maken?
Yup de mooie oplossing als je deze "echt" in een bureau verwerkt, kan je de kabel ook gelijk mooi wegwerken. Enige nadeel is dat je dan je tafel moet frezen, je hem niet echt kan verplaatsen en als je pech hebt en een andere wilt deze niet past.
Tja, wat kost een tafelblad van IKEA? 100 euro?
Als je 1x in de 10 jaar zoveel gaten in je bureau hebt dat je het blad moet vervangen is dat nog niet zo'n heel groot probleem..

Als je een 'echt' bureau hebt dan moet je gewoon niet gaten maken voor dit soort dingen, of heel goed kiezen en geen oplader van drie tientjes van IKEA kopen
stukje extra uitvrezen, plaatje er op schroeven....
Maar waarom zou je 'm willen verplaatsen? Even goed nadenken wat een geschikte plek is.
Omdat je je kamer opnieuw inricht? Verhuist? Grotere muismat wilt?

Genoeg redenen te bedenken waarom je je telefoon niet op dezelfde plek op je bureau wilt leggen
Ik denk dat je de status ook op je telefoon kunt zien die op je bureau ligt.
Hoe zou ik dat moeten zien? Mijn laatste 3 telefoons hebben geen leds meer gehad. Dat is heel rust gevend overigens. Zeker in combinatie met geen audio notificaties behalve voor SMS/telefoon en geen display notificaties anders dan voor telefoon gesprekken.
Meestal licht je telefoon kort op als hij start/stopt met laden toch? En anders een bliksemschichtje in je batterij icoon. Als je hem er op legt en hij licht even op dan geloof ik het wel.
Meeste telefoons van tegenwoordig laten constant een laad icoon zien met percentage tijdens het laden volgens mij of hebben de functie om dit aan te zetten. Echt weer grappig zulke opmerkingen... Net of dit anders is dan de telefoon aansluiten op een lader met een draadje. Dit draadje heeft ook geen led...
Er zit veelal een scherm op moderne telefoons waarop je dat zou kunnen aflezen.


Mijn bekabelde opladers hebben uberhaupt geen statusindicatie en toch lukt het opladen daar elke keer weer mee.
Mijn iPhone doet 'plonk' zodra ik aan een (draadloze) lader hang. Geen led voor nodig.
Mijn Samsung doet piepoe op de draadloze lader (lekker belangrijk)
Een Nokia 3310 werkt ook niet met draadloos laden hè ;-)
Dat zal meer zijn om de status te kunnen zien als het niet werkt, niet om elke keer daar naar te kijken. Je ziet immers op je telefoon ook of die aan het laden is. Volgens de handleiding geeft deze led ook aan als er een fout is.
De lader van mijn auto geeft middels een lichtje (direct achter de voorruit geplaatst) aan of hij wacht op laden (rood) of dat hij aan het laden is (groen). Ik dien dan wel naar de auto te lopen (of in de app te kijken) om het te zien.

Het display van mijn oven geeft de tijd en de temperatuur weer; ik dien dan wel naar de oven te lopen om die info te zien.

Het schermpje van mijn wasmachine geeft info over het wasprogramma dat draait. Ik moet wel naar mijn wasmachine lopen om het te zien.

Zo onhandig allemaal.
Mijn auto, oven en wasmachine zijn allemaal "connected" en de status is terug te vinden in mijn "Home Assistant" 8-)

Op Tweakers mag het net iets meer zijn, toch?
Ja dat dacht ik dus ook _/-\o_

Lekker handig om een statusledje onder je bureau te moeten zoeken.

Maargoed de telefoon geeft het in principe ook wel even aan. Voor debuggen is het wel handig.
en dat een led de status van het laden aangeeft.
Niet echt handig als de lader onder je bureaublad zit :) Of zit die led in een aparte module met draadje zodat je hem ergens zichtbaar kan monteren?
[...]


Niet echt handig als de lader onder je bureaublad zit :) Of zit die led in een aparte module met draadje zodat je hem ergens zichtbaar kan monteren?
Nee, de led is er om een storing aan te geven med de läder zelf neem ik aan.
Of je mobiel wel of niet laad kun je gewoon op je mobiel zien.
Als ik mijn mobiel op een draadloze lader leg vibreert hij even en toont een animatie, en doet niks als hij verkeert ligt.
...med de läder...
I see what you did there :+
Ik denk niet dat je dat LEDje constant nodig hebt. Het is meer een controleLED voor als je het apparaat verdenkt van een defect of om na installatie te checken of het goed werkt.
Tafelblad, zou dat elk substraat kunnen zijn? Dus hout marmer etc?
Ik vermoed alles behalve metaal.
Zie de handleiding;
Charging function works with every material except metal.
Zonde dat het maximaal 22mm is.
Dan moet ik dus al een halve centimeter aan de onderkant van mijn bureau weg frezen om het te kunnen gebruiken.
En de tafel in de keuken is een cm of 8 dik, dus daar gaan we niet eens aan beginnen! :+
Hout is een goede isolator !
en ikea meubels worden gemaakt met zo min mogelijk materiaal, dus daar zal het werken ;)
Het gaat niet om weerstand, er zal geen stroom doorheen lopen, het moet magnetische velden doorlaten en dat kan droog hout prima.
Ik zie in de discussie veel bureaus voorbij komen maar dit is toch ook een prima oplossing voor je nachtkastje? Dat red je vaak wel met de max dikte van het blad van 22mm.
Hoe gezond is dat zend vermogen naast iemand zijn hoofd? Ik ben daar wel sceptisch over.

Lees dat de hoeveelheid straling vrij snel afneemt over de afstand, maar met toenemende laadvermogend lijkt mij dat ook weer verder toenemen.

[Reactie gewijzigd door digibaro op 22 juli 2024 15:30]

Geen idee, en terecht dat je daar sceptisch over bent. Misschien blijkt het over 10 jaar wel het nieuwe asbest te zijn... En dat geldt dan voor veel meer stralingen in huis, of specifiek: rondom je bed. Wifi, bluetooth, 5G. Persoonlijk denk ik dat het wel losloopt maar wie ben ik...
precies dit! Had ook even opgemeten en voor mijn nachtkastje is dit perfect.
Ze hadden stiekem wel wat rekening kunnen houden met de dikte van hun eigen bureau's ...
haha idd, die 34mm gaat dus net niet lukken :)
Moet nog steeds lukken als je even een klein en dun stukje hout tussen de oplader en tafel doet zodat je op de minimum dikte komt. Is toch aan de onderkant.
Dikker maken van de tafel helpt niet als die al te dik is :9
Dan aan de onderkant een stuk eruit zagen }>
ehhr, 34mm is juist te dik:
"waarbij de dikte van het tafelblad minimaal 8mm en maximaal 22mm mag zijn"
natuurlijk zijn er nog steeds oplossingen zoals uitzagen of een nieuw bureau kopen :-P
De Bekant bureaubladen zijn 1.6cm dik, dus daar werkt het wel bij.
Een beetje OT, maar met al die discussie over stroomverbruik: ik heb een magnetronoven in huis. En die gebruikt meer energie als ie uitstaat dan als ie aan staat.
Het sommetje is: 4 watt standby (klok + bedieningspaneel) is 32 KWh per jaar.
Ik gebruik de magnetron 15 minuten per week. 0,25 * 1400 * 52 is 18 KWh daadwerkelijk gebruik.
Geldt voor alle apparaten die je niet/nauwelijks gebruikt.

De nominatie voor de "meest open deur intrappen 2021" heb je al binnen, we nemen voor 15 december contact met je op als je gewonnen hebt.

Er kan niet over de uitslag gecorrespondeerd worden. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.