Alphabets Taara heeft bij test 700TB via lasers over Congo-rivier verstuurd

Bij een test met lasercommunicatie in de Republiek Congo en de Democratische Republiek Congo heeft Project Taara van Alphabet bijna 700TB aan data in twintig dagen getransporteerd tussen Brazzaville en Kinshasa, de twee hoofdsteden die worden gescheiden door de Congo-rivier.

De uptime van de laserlink die Project Taara legde tussen Brazzaville en Kinshasa bedroeg 99,9 procent, meldt Alphabet. De twee hoofdsteden liggen 4,8 kilometer van elkaar verwijderd, de ene in de Republiek Congo, de andere in de Democratische Republiek Congo. Volgens Alphabet is internet in Kinshasa echter vijf keer zo duur als in Brazzaville omdat de glasvezelverbinding vanaf Brazzaville dankzij de tussenliggende brede Congo-rivier 400 kilometer omgeleid moet worden.

Alphabet Project Taara

Het project test daarom de inzet van optische communicatie op basis van lasers om de afstand te overbruggen en een breedbandverbinding op te zetten. De techniek die Taara gebruikt is in staat om een bandbreedte van 20Gbit/s te bewerkstelligen en een enkele link heeft een bereik van 20 kilometer. De techniek zou een goedkope draadloze verlenging van glasvezel mogelijk maken tussen twee punten die gescheiden zijn door moeilijk of duur te overbruggen obstakels zoals bossen, watermassa's of treinrails.

Taara claimt stappen gezet te hebben wat betreft het opzetten van verbindingen en het aanpassen van omgevingsfactoren. Onder andere het aanpassen van het spiegelmechanisme voor het richten zou daarbij geholpen hebben. Het project beschrijft het richten van de lichtbundel met de dikte van een eetstokje over een afstand van 10 kilometer op een doelwit van 5 centimeter. Het systeem kan de kracht van de laser automatisch aanpassen aan de omstandigheden zoals lichte regen. Als de bundel onderbroken wordt, verliest het systeem de verbinding en plekken met veel mist zijn volgens het project bijvoorbeeld niet geschikt.

Alphabet heeft ervaring met lasercommunicatie opgedaan als onderdeel van Project Loon. Bij dat project testte het bedrijf de inzet van ballonnen om afgelegen gebieden van internet te voorzien. Begin dit jaar schrapte Alphabet dat project vanwege de hoge kosten.

Alphabet Project TaaraAlphabet Project Taara

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-09-2021 • 10:52

63

Submitter: TheVivaldi

Reacties (63)

63
63
34
5
0
25
Wijzig sortering
Humor, eenzelfde iets deed knoware in de jaren 80/90 met een TL balk over pakweg 2 meter om een verbinding tussen Nederland en Belgie te koppelen. Een kabel leggen mocht technisch/juridisch niet, dan maar draadloos.
Iets lagere snelheid dan die in Congo vermoed ik ;).
700 TB in 20 dagen kom overeen met 405 Mb/s non stop

Dus waarschijnlijk wel ja!
Inmiddels alweer 15 jaar geleden dat ik van dat lijntje gebruik maakte... Toen was de bandbreedte nog geen 20Gbit/s.... Skype bellen ging al wel en ook een RDP sessie met een expert uit Europa om een db issue te trouble shooten ging net. Alles ging daar toen draadloos. Koper blijft niet lang in de grond. Een netwerk binnen de stad ging via wifi antennes van gebouw naar gebouw. Regelmatig waren er verstoringen doordat wifi netwerken elkaar verstoorden..
Van de verbinding met Brazzaville werd gezegd dat deze bovenop een door de oorlogen uitgebrand kantoor stond met een dieselaggregaat voor de deur en bewaking ernaast.
Een directe satelliet verbinding vanuit Kinshasa was complex omdat hiervoor vergunningen nodig waren en een veilige locatie om 'externe invloeden' te voorkomen. Een draad in de grond leggen die tot ver buiten de stad lag was onmogelijk. Ook de Congo rivier doorsteken is niet zomaar te realiseren. De rivier is kilometers breed en stroomt enorm snel. De haven zelf stond vol met gezonken schepen en kapotte kranen van het model die bij een scheepvaartmuseum staan.

Kortom, vergeet alles wat hier in Europa kan en denk creatief. Dan is 20Gbit/s een fantastische prestatie en ook een enorme boost voor economische handel en hiermee verbeteringen in een zeer complex land.
Hoe verhoud dat zich tot de kosten van een paar vezels? Dat zal ook niet goedkoop zijn, maar volgens mij is die afstand prima met een gestuurde boring te doen.

Maar ook dit spul zal niet goedkoop zijn.. En dan heb je 'maar' 20Gbit.. Een vezelbundeltje kan een faktor heeelveelmeer doen (Paar Tbit per vezel is al geen probleem) en is toekomstvaster
(+ minder last van weer indien relevant maar ook van bv bliksem)

Ik denk dat in dit geval mede de burocratie/corruptie/lokale dingen meespeelt waardoor zo'n vezel lastig te realiseren is. Vanuit technisch / kostenperspectief zou dat een veel interessantere (langetermijn) oplossing zijn.
Gestuurde boring in NL is appeltje-eitje, door de zand/klei/veen grond die we hier hebben.
Kan zijn dat de ondergrond van de rivier alleen uit rots bestaat, daar ga je geen gestuurde boring doorheen krijgen.
we janken kabels van de kant naar andere onceaan, riviertje moet dan toch geen issue zijn?
Grote voordeel aan de oceaan is dat je zeker weet dat, m.u.v. een verdwaalde vis, er niemand op de bodem komt. Bij een rivier is dat een heel ander verhaal.
En zelfs dan nog gaat er af en toe een kabel kapot door een anker of sabotage.
Mwoh, Groningen is anders geen pretje. Op zich kan er wel door rots worden geboord. Het wordt echt een probleem wanneer de ondergrond steeds wisselt want dan moeten ze constant van boorkop wisselen.
we leggen kabels van Eu naar USA,

dan moet een kabeltje over de rivier bodem toch wel peanuts zijn.

en 400Km omleiding voor glas vezel is toch geen enkele issue dat is hooguit 2-4 ms latency. ??

Lasers zijn op die afstanden redelijk lastig ivm weer en warmte en kou waardoor de installatie krimpt en uitzet, 1 graden schuiner is op 10km een paar meter hoger of lager.

99.9% uptime in 20 dagen mooi weer, dat ga je niet halen over langere periode zeker niet tijdens moeson seizoen.


ahh meschien even er bij zetten dat dit maar een POC is en geen implementatie. ze hadden zelfs last van aapen , ben benieuwed wanneer een aap besluit de apperatuur een flinke klap te geven.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 juli 2024 11:28]

Volgens Alphabet is internet in Kinshasa echter vijf keer zo duur als in Brazzaville omdat de glasvezelverbinding vanaf Brazzaville dankzij de tussenliggende brede Congo-rivier 400 kilometer omgeleid moet worden.
Deze techniek moet dus goekoper zijn.. gezien dat juist het probleem is wat ze willen oplossen.
klonk mij meer als 'de huidige vezels lopen via een brug/route 400km verderop'. Dan leek mij die rivier (500m breed ofzo) ter plekke onderdoor steken een handigere optie dan zo'n straalverbinding.
Kabels leggen onder water water waar veel gevaren word is sowiezo vragen om problemen.

De congo rivier is niet enkel héél druk wat verkeer betreft, het is een rivier dat onder hevige natuurinvloeden staat. De waterhoogte is dus volledig natuur afhankelijk alsook krijgt erosie modderstromen en al de rest vrij spel. En dan zit je nog met 2 regenseizoenen.

Om je een idee te geven met wat voor natuurkrachten je dan rekening moet houden, dat riviertje Congo-rivier genoemd van amper 100 meter breed mond uit in open zee met op de zeebodem de Congo-canyon uitgegraven door afzettingen uit de river. Die canyon loopt maar liefst 280 km ver in openzee met een breedte die kan oplopen tot 15 km.

Bij zware stortvloeden is het niet ongewoon dat de Congo-canyon zeekabels beschadigd, dan is het alles behalve een goed plan om in de rivier zelf een kabel te gaan leggen, die overleeft nog geen gewoon regenseizoen.
Doorgaans leggen ze zo'n kabel niet in een rivier, maar juist een paar meter daaronder door simpelweg een mini tunneltje van 100~400 meter te boren onder de rivier bodem.
Zo elimineer je dus vrijwel alle natuurlijke externe invloeden.
De reden waarom dit niet gedaan is, zal denk ik eerder met politiek (en kosten) te maken hebben.
De Congorivier is de diepste ter wereld meen ik me te herinneren.
Mee eens, maar er zal wel een reden zijn waarom onder de rivier door met een kabel geen optie is. Wellicht is dat nog steeds duurder.
die kabels zijn duur dan heb je het over zee kabels van die dikke jongens die tegen een stootje kunnen.
Dit soort rivieren meanderen vaak heel erg en de oevers verplaatsen zo'n beetje jaarlijks. Je zult dus diep en over grote lengte moeten boren om een betrouwbare verbinding te krijgen. Dat zal ook duur zijn.
Niet alleen heb je 'maar' 20 Gbit, je hebt ook nog eens geen enkele garantie op een stabiele verbinding. Bij iets meer dan lichte regen zullen er al issues ontstaan, als het mistig is zal de verbinding ook wegvallen volgens het artikel.
Nu is mijn geografische kennis niet meer wat hij geweest is, maar volgens mij ligt Congo in Midden-Afrika, bovenop de evenaar. Het land is volgens mij erg bebost, maar dankzij de rivier de Congo ook erg nat. Combineer dat met de warmte die je rond de evenaar hebt en je hebt een redelijke garantie voor zowel hevige regenval en mist.
Losstaande hiervan....https://www.africanews.com/2021/05/06/congo-businesses-hit-hard-by-power-cuts/

Nu zal het systeem (hopelijk) wel op eigen stroomvoorziening aangewezen zijn, maar meerderheid van de eindgebruikers niet.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 23 juli 2024 11:28]

As they say in nigeria; NEPA, never expect power always
Geen idee hoe diep de rivier op dat punt is, maar blijkbaar is het de diepste rivier ter wereld. Daarnaast is de stroming ook nog eens zeer sterk.

Zoals je zegt speelt de lokale bureaucratie vast ook een rol, maar het zal vast niet zo simpel zijn als even een kabeltje trekken. Anders was het waarschijnlijk al lang gedaan.
De Congo rivier is maximaal 220 meter diep,
en een stevige kabel zal de waterstroom best aan kunnen.
Je kunt m ook een beetje ingraven of aan de bodem bevestigen.
.
Ik vermoed ook dat hier andere belangen spelen.
Wellicht heeft Google gesponsord met als voorwaarde dat deze deze technologie gebruikt werd.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 23 juli 2024 11:28]

Of het gaat om geopolitieke problemen: Congo is niet hetzelfde als Congo (als Belg zijn we ons daar soms pijnlijk van bewust). Een "dure" glasvezelkabel trekken over een lastige rivier met alle kosten vandien betekent dus ook moeilijke internationale gesprekken om te zien wie welke kosten betaalt, wie voor onderhoud zorgt in welk deel van de rivier, wie wanneer zijn havens moet afsluiten en dus mogelijk verliezen lijdt,...

In elk land op een hoog gebouw een paar antennes zetten daarentegen? Das snel geregeld.
Ik vind dit ook een hoog poeha gehalte hebben waarbij ik denk hoe ze in hemelsnaam ooit in een afrikaans land zijn terecht gekomen?

Het is lasergestuurd dus heel de drama mbt 5g en vergelijkbaar blijft achterwege.


Alleen wat ik des te opvallender vind is dat niet de VS als uitvalsbasis gebruiken? Daar zijn complete uithoeken die nog niet eens normaal internet/3g/4g hebben.

Al vermoed ik weer wel dat er dan links en rechts clubjes ontstaan die gaan schreeuwen dat er eerst een grondig onderzoek moet worden gedaan met verblinden van vogels oid en dat er een budget moet worden vrijgemaakt om die op te vangen etc etc etc.
Je hebt een locatie nodig waar het zinvol is, 2 grootsteden, vlak naast elkaar, in verschillende landen zonder een goede infrastructuur tussen. En je hebt goed weer nodig, een gunstig klimaat dus. Die 2 unieke factoren maken dat je in de VS wel zou kunnen testen, maar dat die test ook alleen maar dat zou zijn: een test, zonder toegevoegde praktische waarde. Hier heeft men met een werkelijk gebruiksscenario kunnen testen.
https://www.theverge.com/...map-county-microsoft-data

Daar zie je dat in flinke delen van de VS het internet gewoon slecht is en in de zuidelijkere staten is het weer ook overwegend droog en rustig.

En of het grote steden zijn of kleine maakt weinig uit, het gaat om de data die wordt verplaatst. En hoe de VS hoofdzakelijk bouwt met suburbs waardoor steden en dorpen (extreem) groot in oppervlak kunnen worden zie je altijd gaten in dekking.

Ik zie geen belemmeringen waarom niet de VS als uitvalshoek is gebruikt.
Ik zie geen belemmeringen waarom niet de VS als uitvalshoek is gebruikt.
Inderdaad. De VS is op sommige vlakken een derde wereldland, als je kijkt naar infrastuur maar ook sociale asepcten.

Mogelijk om pr en marketing redenen- of toezeggingen (zie het verhaal met de balonnen, maar het kan ook zijn dat voor zo'n project er uitgebreide vergunningverlening noodzakelijk is (lijkt me daar makkelijker en vooral sneller te gaan dan in de VS) en/of dat het gebied zich uitstekend leent voor dit soort testomgevingen ivm ligging en het klimaat.
In Kinshasa duurt het regenseizoen ongeveer 8 maanden per jaar (in die acht maanden valt er tussen de 125mm en 255mm per maand bron). Dat is nou niet echt goed en droog weer te noemen. Als je dan bedenkt dat de laser kan worden aangepast voor lichte regen en dus moeite zal hebben of zelfs niet zal werken met flinke regen is de keuze voor deze 2 steden helemaal niet zo logisch.

Zinvol ja, vanwege de grootsteden op korte afstand zonder goede infra ertussen, maar beperkt bruikbaar vanwege de vele regen (en de daarbij horende mist in landen die op de evenaar zitten).

[Reactie gewijzigd door walteij op 23 juli 2024 11:28]

Ik vind dit ook een hoog poeha gehalte hebben waarbij ik denk hoe ze in hemelsnaam ooit in een afrikaans land zijn terecht gekomen?
Waarom niet? Er zijn daar nog veel kansen voor de aanleg en verbetering van infrastructuur en internet; denk dat het in het artikel genoemde Loon, Facebook's Aquila en SpaceX's Starlink o.a. Afrika als grote doelmarkt hebben. Bij mijn eigen huidige werkgever (telecom) hebben we meerdere projecten in Afrika lopen, waaronder in Congo.

Je noemt in een andere comment Amerika, maar daar zijn al veel internetbedrijven die een monopolie hebben of willen houden, en die zelfs bedrijven als Google extra geld willen laten betalen. Ook was Google een tijdje een mogelijke concurrent door Google Fiber.

[Reactie gewijzigd door YopY op 23 juli 2024 11:28]

Indien daar nu een vogel door de laser vliegt, dan valt de verbinding kortstondig weg - althans dat begrijp ik uit het artikel.

Hoe is 't daarna met de vogel?
Hangt af van de soort laser natuurlijk. K denk niet dat ie zomaar in twee wordt gesneden!
Verblind wellicht. Al dan niet tijdelijk.
Anoniem: 486069 17 september 2021 11:04
De twee steden in de Democratische Republiek Congo
Dit is niet waar - Kinshasa is de hoofdstad van Congo-Kinshasa (of; Democratische Republiek Congo, DRC) en Brazzaville is de hoofstad van Congo-Brazzaville (of; Republiek Congo)
Is een aantal gebundelde ptp unifi airfibers niet veel goedkoper en betrouwbaarder? (Radio is toch wat minder gevoelig dan laser voor weersinvloeden?)

Of andere wireless technieken zoals Telenet test.

nieuws: Telenet test inzet 60GHz-band voor draadloos internet van 1Gbit/s of ...

[Reactie gewijzigd door DutchBigB op 23 juli 2024 11:28]

60GHz radio is ook niet heel betrouwbaar met regen of dichte mist. Werkt dan behoorlijk tegen.
Gaat blijkbaar om Google's moederbedrijf, Alphabet. Leek mij wel het benoemen waard, ik vroeg het me namelijk af.
Wat is er mis met twee hoge palen en een draad? Hoe breed is die rivier, 300km?
Als ik even op Google maps kijk zou ik zeggen 2 á 3km
Daar valt best een kabel te leggen of te trekken. Afhankelijk van de stroming kan die worden ingegraven, anders kan er een gestuurde boring worden gemaakt.
Weet echter niet hoe het zit met de bereikbaarheid van de locatie voor het materieel. De expertise moet waarschijnlijk worden ingevlogen.
Ik denk dat je dan ook in een politiek mijnenveld terecht komt; ik weet niet hoe goed de relatie tussen de twee landen is.
Waarom zou dat bij een kabel gebeuren en 2 masten niet?
Het is een test opstelling. Wat kost een kabel die meerdere kilometers kan overspannen? Wat zou dat wegen? Hoe groot moeten de masten wel niet zijn om zo'n kabel te kunnen dragen en spannen? Als ik hier kijk hoe gigantisch de masten zijn waar mee ze hoogspanningskabels over de Waal of Rijn spannen dan vraag ik me echt af wat voor kolos je moet neerzetten om 10 of 15 keer die afstand te overbruggen.

Zou het daar hard waaien tijdens het moessonseizoen? Wat zou windkracht 8 doen met zo'n kabel? En even mijn aanname, maar het zal tijdens zo'n moessonregen ook wel onweren. Ik zou niet durven zeggen wat een blikseminslag doet met zo'n kabel, ik weet wel dat een blikseminslag op een onderstation hier in de buurt er voor zorgde dat er een paar duizend huishoudens uren zonder stroom hebben gezeten. Dus heel goed zal het niet zijn.

Een kabel door de rivier is ook niet echt een optie, gezien dat wat die rivier de oceaan in spoelt al funest is voor kabels op de oceaanbodem.

Onder de rivier doorboren is blijkbaar ook geen optie, want de huidige verbinding maakt een omweg van 400km om de rivier over te kunnen steken. Het is ook echt geen klein riviertje met een diepte van 200+ meter.

En nogmaals het is een test opstelling. Testen met lasers geeft ook zinnige en bruikbare data blijkbaar en is waarschijnlijk veel goedkoper dan hannesen met een kabel. Relatief kleine mast nodig, geen kosten voor kabels of boringen en als het niet blijkt te werken, dan weten we dat ook weer.

En dat alles nog even buiten eventueel geopolitiek gedoe, of mensen die van ellende en armoede je kabel willen opgraven om die te strippen en verkopen. Zoals dat omaatje dat de internetkabel van Armenie doorknipte omdat ze opzoek was naar koper om te verkopen voor eten.
Toffe techniek! Ik ben wel heel benieuwd hoe goed dit nog werkt bij heftige regen of mist...
Edit: overheen gelezen; dan werk het dus niet.

[Reactie gewijzigd door Dezorian op 23 juli 2024 11:28]

Dat staat in het artikel...
Anoniem: 421923 17 september 2021 11:17
ik voel een mooi projectje voor The Boring Company om een tunnel te graven onder de rivier.
Weg erdoor aanleggen en gelijk glasvezel mee trekken.

Voor 5 kilometer moet dat toch te doen zijn of maakt de ondergrond het moeilijk onder de rivier door?
Iets zegt me dat 2 masten met een ‘laser canon’ goedkoper is dan 5km graven. Graven is soms echt belachelijk duur per KM.

Daarnaast opent dit ook mogelijkheden tussen bijv bergtoppen of andere zaken waar graven even niet de oplossing is :)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 11:28]

zeer zeker, daarom had ik het ook over een fatsoenlijke tunnel dus inclusief weg.
Niet alleen een glasvezelkabel maar gewoon direct een fatsoenlijke weg tussen twee hoofdsteden. Tenzij ze met een veerpont over gaan tussen de twee hoofdsteden, kan ook natuurlijk, anders moeten ze daar ook 400km omrijden.
Als ik even snel met maps kijk lijkt het er inderdaad op dat men een dikke 7 uur onderweg is. 178Km rijden naar een oversteekplaats en daarvandaan weer zo’n 180km terug.
nu is dat voor Afrikaanse standaarden niet zo bijzonder, maar goed van achter mijn Nederlandse first-world-problems bril zou het een mooi idee zijn om daar een kortere verbinding aan te leggen.
Zeker als het bevriende (?) landen zijn. Ook omdat het hoofdsteden zijn.
Oh nee is zeker niet bijzonder voor die contreien. Maar voor onze begrippen zou het een beetje hetzelfde idee zijn dat ik over Aken rij terwijl ik eigenljik de rijn wil over steken om naar de mcdonalds te gaan bij Ochten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.