Microsoft haalt Paint 3D en 3D Viewer uit installatie testversie Windows 10

Bij schone installaties van de laatste Insider Preview-builds van Windows 10, worden de applicaties Paint 3D en 3D Viewer niet meer standaard met het besturingssysteem geïnstalleerd. Microsoft verwijst gebruikers door naar de Microsoft Store.

Gebruikers die hun pc upgraden naar Insider Preview Build 21332 behouden Paint 3D en 3D Viewer nog wel, maar wie een clean install doorvoert, krijgt deze applicaties standaard niet meer. De beide apps blijven wel beschikbaar in de Microsoft Store.

De stap betekent een verdere ontmanteling van de 3D-functionaliteit die Microsoft in 2017 als onderdeel van de Windows 10 Creators Update introduceerde. Bij Preview Build 21322 maakte Microsoft de map voor 3D Objects al standaard onzichtbaar. De Remix 3D-dienst voor het delen van die tekeningen stopte in 2019 al. Paint 3D moest Paint vervangen als moderne versie van dat grafische programma, maar werd nooit zo populair.

Het lijkt er op Windows 10-gebruikers in de toekomst vaker standaard-apps uit het besturingssysteem kunnen verwijderen en voor de installatie van Microsoft-apps naar de Store kunnen, afgaande op geruchten over de 21H2-update die Microsoft later dit jaar zou willen vrijgeven.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-03-2021 • 16:50

99 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (99)

Wijzig sortering
Hier nog steeds grote fan van de “gewone” paint. Ik zag/zie geen reden vóór de 3D sterker nog wat ik nu doe in paint kan ik niet of niet zo simpel in de 3D variant. Ben ik de enige hierin?
aan het einde van de dag moet ik vaak 5+ mspaint.exe afsluiten.

Screenshot hier, screenshot daar. Even croppen omdat je niet alles nodig heb, circeltje om iets maken, stukje tekst maken.

mspaint.exe staat bij mij ook gewoon in het zelfde lijstje als procmon.exe :D
Standaard heeft Windows ook knipprogramma (snipping tool), hiermee kun je een screenshot maken van een gedeelte van het scherm. Gebruik dat tegenwoordig veel ipv paint en daar croppen en resizen.
De sneltoets [Windows] [Shift] [S] is ook handig (lijkt de snipping tool te gebruiken); je schermselectie wordt dan opgeslagen op het klembord.

Ontopic: Paint 3d heb ik zelf ooit eens uitgeprobeerd, maar daarna ook nooit meer aangeraakt.
In de Windows settings is het zelfs via een optie mogelijk om via de prnt scrn knop op je toetsenbord de snipping tool op te starten.
Nogmaals dank haha, soms heb ik wat dubieuze tabs open staan die ik niet mee wil printscreenen.

8-)
Dan doe je alt+printscreen op de actieve window.
Welke setting bedoel je?
In de Nederlandse Windows is dit te vinden onder:
Instellingen > Toegankelijkheid > Toetsenbord
Hier is een optie voor 'Snelkoppeling voor PrintScreen'.
Dank dank dank voor deze combi.
Doe ik tegenwoordig ook. Heb het zelfs aan het startmenu gepind. Paint gebruik ik nog wel om snel te resizen.

Paint is de perfecte applicatie. Het is genoeg voor het dagelijkse gebruik als je niets extra's nodig hebt. :)
Gebruik de tool constant voor m'n werk. Totdat je er een beetje text bij wilt typen... wat niet kan met Snipping Tool / Snip & Sketch... 8)7 Dan kopiëer ik toch weer naar trusty old mspaint... :Y)
Voor knippen gebruik ik tegenwoordig uitsluitend Greenshot. Is ook in staat om opengeklapte menu structuren te knippen, omdat programma's niet worden onderbroken (Greenshot is als een TSR op de achtergrond aanwezig, in de system tray). Verder een eenvoudige maar to the point editor voor een kadertje ergens omheen en wat nummering. Tenslotte kan je zonder veel gedoe nog steeds heel makkelijk een compleet window knippen met ALT+PRT SC. Soms gebruik ik naast Greenshot de snippingtool nog wel eens. Paint eigenlijk alleen als noodsprong, als op het systeem geen Greenshot of een editor als Irfanview staat.

[Reactie gewijzigd door teacup op 13 maart 2021 17:44]

Fijne tool, zeker voor een snelle handleiding waarbij in een scherm snel nummers geplaatst moeten worden voor klik 1,2, 3 ect.
Gebruik dan gewoon de Stappenrecorder, standaardfunctie in Win10 😊 (Steps Recorder in de Engelse versie)
Gebruik dan op Windows 10 wel de bèta. De gewone versie heeft te veel bugs bij het schieten van vensters.

Verder een heel fijne tool die ik dagelijks gebruik.
Gebruikte ik ook, tot ik overstapte op Lightshot. Aanrader!
Sjezus, mspaint gebruiken voor screenshots is well echt van voor 2015. De nieuwe tool is vele malen handiger :) Ff keertje klikken op de notificatie en je kan gelijk alles.

[Reactie gewijzigd door Micromize op 12 maart 2021 17:58]

Installeer ‘Lightshot’ maar een keer dan, een wereld zal open gaan :) :)
Of gewoon Windows+Shift+S gebruiken.

Zie dat lightshot toch meer als een extra programma wat eigenlijk geen nut heeft als je Windows 10 draait. Scheelt je ook weer eens zo'n irritant linkje die je dan eerst moet openen voordat je de afbeelding ziet.

Vind Lightshot zelf niks - in de prullenbak ermee.
Paint voor screenshots? Win+Shift+S nog niet gebruikt? ;)
Ik ben een fan van paint.net. Ook een hele simpele gebruikersinterface, voor simpele stervelingen zoals ik, maar je kunt er toch best wel veel dingen mee. De gewone paint? Die heb ik echt al heel lang niet meer aangeraakt.

[Reactie gewijzigd door Rub3s op 12 maart 2021 17:00]

Dat is heel herkenbaar. 1ste keer dat ik wat wilde doen op paint.net op m’n laptop, en er achter kwam dat het er nog niet op stond heb ik het eerst gedownload voordat ik aan m’n project van 30 seconden begon.

Vond de extra tijd voor het downloaden het meer dan waard alleen al om te weten dat ik het nu weer op m’n laptop heb.
Dat is heel herkenbaar. 1ste keer dat ik wat wilde doen op paint.net op m’n laptop, en er achter kwam dat het er nog niet op stond heb ik het eerst gedownload voordat ik aan m’n project van 30 seconden begon.

Vond de extra tijd voor het downloaden het meer dan waard alleen al om te weten dat ik het nu weer op m’n laptop heb.
Hier net andersom,
Ik gebruik bij een nieuwe install altijd patchmypc, en hiermee installeer ik een standaard groep aan programma's
paint.net, VLC, donotspy en wat tweaks met winaero-tweaker
het gebeurt vaak dat ik paint.net lange tijd niet gebruik, maar op een andere pc er wel een gemis aan heb.

sommige dingen 'moet' je gewoon paraat hebben ;)
ondanks dat er inmiddels weer tools schijnen te zijn die dit ongedaan kunnen maken gebruik ik inderdaad ook paint.net enkele voorbeelden;

het blurren van achtergrond, contrast verbeteren, en soortgelijke kleine bewerkingen.
enige ding dat ik enorm mis in paint.net is een handige duidelijke en overzichtelijke manier op plugins (vaak dlls bestanden) te installeren. ik wil namelijk graag binnen de omgeving van de app, nieuwe plugins kunnen toevoegen. het lijkt me ook niet heel moeilijk om dat mogelijk te maken door bijvoorbeeld een github te maken waar mensen hun plugin kunnen submitten.

nu ben je vaak aangewezen op forum posts en het handmatig unzippen van dll bestanden.
Een van de dingen waarvoor ik Paint gebruik is dat ik soms een inline foto krijg doorgemailt op mijn Outlook. En die wil ik dan pasten in Slack. Dat gaat niet. Eerst foto opslaan en dan naar Slack gooien, of eenmalig klikken op foto in Outlook, CTRL+C, Winkey + R, mspaint, Enter, CTRL+V, CTRL+C, en gek genoeg is de manier hoe het nu in het clipboard zit wel ok...
Een soortgelijk probleem heb ik om afbeeldingen van uit MS office of outlook in Jira of Confluence te krijgen en vice versa. Lukt alleen met een grafische editor als tussen stap. Als grafische editor gebruik ik dan weer Irfanview.
Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig redelijk vaak Paint 3d gebruik, zei het dan niet voor fmde 3d functies. Er zitten best een paar handige toontjes in die het leven een stuk eenvoudiger maken.
Paint 3D is een krachtigere variant van de oude paint. Zelf verkies ik de 3D.
Persoonlijk snap ik niet wat mensen zo slecht vinden aan Paint3D
Het bevat een tal slimme functies zoals slim selecteren, transparanties,..
Het is veel te uitgebreid voor de gemiddelde paint-art.
Paint 3d is verschrikkelijk om 3d objecten te maken om te 3d printen.

De 3D viewer is vooral handig om objecten in 3d te bekijken als je een STL hebt gedownload. {de online viewers zijn niet altijd even goed, of werken niet altijd}
Ik heb Paint 3D een keer of wat (minder dan 5) opgestart. Meestal per ongeluk. De eerste keer heb ik er nog wat mee geprobeerd, daarna was het eigenlijk vloekend de boel weer afsluiten, omdat ik alleen maar een plaatje wilde resizen of croppen...
Croppen is letterlijk de eerste optie die ik zie als ik een screenshot paste in paint3D. Als er iets makkelijk lijk te gaan met paint3D is het dat soort dingen, en ik gebruik normaal gesproken paint.net dus het is zeker geen gewenning.
Whaha. Daar is gewoon een button voor, bovenaan het programma.
Iedere overgang is natuurlijk even wennen.
Goed dat je niet verplicht wordt, dat zou pas frustrerend zijn.
Het lijkt er op Windows 10-gebruikers in de toekomst vaker standaard-apps uit het besturingssysteem kunnen verwijderen en voor de installatie van Microsoft-apps naar de Store kunnen, afgaande op geruchten over de 21H2-update die Microsoft later dit jaar zou willen vrijgeven.
Yes, please!
Niks anders dan ordinaire bloatware. Van paint3d, Edge, de xboxgamebar tot onedrive en outlook. Gewoon de gebruiker zelf laten kiezen (of iig de optie geven om het te verwijderen) (ja dat kan bij sommige maar jammer genoeg lang niet bij allen)
Helemaal mee eens.
Maar er zijn meer dingen die verwijderbaar zouden moeten zijn, of in ieder geval uit te schakelen.
De meldingenkolom, en het beeldvullend woorden van een venster als het de bovenkant raakt b.v.
Maar iedere update verzinnen ze weer wat anders wat bijna niemand nodig heeft.
Anoniem: 100047
@Ikzellef12 maart 2021 17:36
Je kan zowat alles weghalen met Poweshell. Bij elke update heb ik mijn standaard scriptje al klaarstaan. Voor de mindere goden onder ons: internet staat vol met howto’s, wat niet meer dan kopiëren en plakken is.
Als je goed zoekt kan je Windows behoorlijk uitkleden. Dat is echter wel veel werk. Het is veel gemakkelijker als je onderdelen gemakkelijk via de standaard Windows functie kan verwijderen. Liever nog andersom en achteraf installeren wat je nog wilt. Paint hoort voor mij niet tot de gangbare apps.
Dat is zo ongeveer het domste wat je kan doen: een scriptje van internet halen en het uitvoeren zonder dat je weet/begrijpt wat het doet.
Anoniem: 100047
@SirBlade12 maart 2021 18:01
Hoezo scriptje van het internet? Ik heb het zelf in elkaar gezet. En daarnaast het commando get-appxpackage en remove-appxpackage is standaard Powershell.
Dat weet jij. Dat weet ik. Maar die "mindere goden" weten dat niet. En die aanraden wat zomaar scripts te knippen en plakken is onverantwoord. Want die mindere goden halen het niet van tweakers of technet maar van zo'n leuk .ru forum vol met mensen die graag behulpzaam zijn.
/edit taalfout

[Reactie gewijzigd door SirBlade op 12 maart 2021 18:53]

Anoniem: 100047
@SirBlade12 maart 2021 19:16
Er is een verschil tussen de gemiddelde gebruiker die het niet interesseert wat er allemaal in het startmenu staat en iemand die zich eraan stoort en dit opzoekt. En oh ja, zelfs Microsoft publiceert het op zijn pagina’s. Maar goed, ik krijg het idee dat het een wellus/nietus-draadje wordt en daar ga ik mijn tijd niet aan besteden.
het beeldvullend woorden van een venster als het de bovenkant raakt b.v.
Dat kun je uitschakelen bij Instellingen, Systeem, Multitasking.
Start menu ook, wanneer heb ik dat nog gebruikt sinds Windows 8? Euh ...
Ik ook.
Maar dat komt voornamelijk omdat ze het onwerkbaar hebben gemaakt. Je kan niet eens meer je eigen mapjes daarin aanmaken om vervolgens daar in alles te (her)organiseren. Nee, alles staat op analfabetische volgorde..

Te idioot voor woorden.
Huh? Zonder Edge kun je het internet niet op. Dat vind ik wel een basisfunctie.

En je gaat me toch niet vertellen dat je bij big brother google gaat shoppen voor een browser he?
Nope, bij Mozilla.

Maar geef me dan wel de optie om daarna edge er compleet uit te slopen. Of laat me een browser kiezen bij het installeren van Windows.
Een minimale win 10 core install zou zeer welkom zijn. Als je daarna de nodige installs apart kunt doen, denk ik dat het een veel betere balans is dan nutteloze zaken al voor te installeren.
met of zonder desktop - ik wacht nog altijd op een windows port van gnome of cinamon.
Gewoon Powershell en wil je een grafische interface? Install-WindowsFeature -Name Win10Gui ... of zoiets.
Ik zie het niet echt als een probleem, meer apps zouden op die manier wel eens gewoon bij de standaard installatie er uit gelaten kunnen worden, en wat mij betreft mag dan tijdens het installeren gewoon een scherm tussen zitten waarbij je al een hoop apps kunt selecteren.
Ja, zoals we vroegah in Windows 98 hadden ....
gewoon een aanvinklijstje met opties, in plaats van verplichte wachtwoorden met beveiligingsvragen, of game recommendations op kantoorpc's.

Ik loop mijn nieuwe install altijd even na met winaerotweaker, en een uninstaller ( Wise ) en deïnstalleer een hoop meuk handmatig.

Maar 'gewoon' Drivers, Windows core, de desktop en verkenner ( nu vooruit, ook de windows-store ;) )
Ik heb nooit de toegevoegde waarde gezien van al die 3D applicaties van MS. Ja, leuk om een spin op je schouders te laten bewegen of je naam in 3D te typen.. maar waar voor dan?
tja, waarom gewoon paint? waarom notepad? Waarom spotify? Waarom.....?
ofwel ieder zo zijn/haar ding.
als er nou vraag naar was, dan had het nog een reden.. niemand heeft hier om gevraagd, MS haalt het er uit...
Wie zegt dat er geen vraag naar is? MS verwijderd wel vaker zaken die mensen zinnig vinden, maar MS designers niet omdat zij het zelf niet gebruiken.
Nog nooit echt kunnen gebruiken. Daarvoor ga je al snel andere programma's gebruiken om meer functies te hebben. We zullen ook echt alleen paint ervan gebruiken. Dat is zelfde als tekstbestand. Heel simpel maar doet precies wat we willen en nodig hebben
Volgende stap is hopelijk dat verschrikkelijke Photos dat om de zoveel tijd helemaal kapot gaat. Het ding zit bovendien onnodig diep in het systeem geïntegreerd waardoor vervangen/verwijderen niet zo evident is. Laat ze maar vlug hun oude Image Viewer weer standaard maken, of hem althans makkelijker toegankelijk maken. Momenteel is er een serieuze registry hack voor nodig om die terug te brengen. Ze doen het natuurlijk opzettelijk allemaal.
Heb die registry hack ook toegepast om de oude Img Viewer te kunnen gebruiken. Die Photos is idd troep.
snipping tool is handig maar heeft al weer een andere naam
getscreen is ook fijn maar wens update uit te zetten

Beter nog voor pbrush lovers is lazpaint , opensource en multiplatform (win/mac/linux)
zoek ook nog hoe ik de update check uit zet
Goede stap, nu zoals andere tweakers ook al eerder als wens aangaven, al die andere bloatware zoals Cortana en XBOX/Game Bar nog eenvoudig verwijderbaar maken (zodat je dus geen powershell commands of registery edits nodig hebt) en dan wordt het misschien nog eens wat.

[Reactie gewijzigd door Niekleair op 12 maart 2021 18:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee