'Windows 11 krijgt Eco-score en tips voor gebruikers om energie te besparen'

Screenshots van onaangekondigde functies van Windows 11 tonen een Eco-score voor pc's en tips voor gebruikers om energie te besparen. Ook komt er een functie om stickers te plaatsen op de desktop die blijven staan als gebruikers de achtergrond wijzigen.

De Eco-score is nog niet actief, maar is te zien aan de blaadjes die boven in beeld staan bij Settings-Sustainability, zegt Albacore, een twitteraar die doorgaans zoekt naar nieuwe functies in vooral Windows. Het is onbekend waarop Microsoft de Eco-score van pc's zal beoordelen. De Sustainability-instellingen geven bovendien tips over hoe gebruikers energie kunnen besparen en hoe ze de pc het best kunnen recyclen als hij op is, zo blijkt uit de screenshots.

Albacore laat ook andere onaangekondigde functies zien. Zo is Focus Assist hernoemd naar Focus en bevat het nu een optie om Focus-sessies te gebruiken in de Clock-app. Het is daarbij ook mogelijk om achtergrondgeluid aan te zetten om de concentratie te verhogen.

Daarnaast komt er een optie om stickers te plakken op de desktop, maar wat daarvan de functionaliteit is en wat de opties zullen zijn, is onbekend. Die stickers blijven staan als gebruikers de achtergrond wisselen. De stickersfunctie is beperkt tot een enkel scherm en werkt dus niet als gebruikers met meer dan één monitor werken. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het verschijnen van de screenshots. Het is nog onbekend of en wanneer de nieuwe functies zullen komen.

Windows 11, nieuwe functies, februari 2022. Bron: AlbacoreWindows 11, nieuwe functies, februari 2022. Bron: AlbacoreWindows 11, nieuwe functies, februari 2022. Bron: AlbacoreWindows 11, nieuwe functies, februari 2022. Bron: Albacore

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-02-2022 • 12:11

120

Reacties (120)

120
115
43
2
0
48
Wijzig sortering
Gaan ze dan ook aangeven dat het energie efficienter is om de Microsoft analytics zo beperkt mogelijk te zetten? Dat scheelt weer rekenkracht in die datacenters van ze :+ Die Eco-score klinkt echt ontzettend zinloos.

Die stickers ben ik wel benieuwd naar wat ze hier mee willen doen. Het zijn geen widgets dus misschien kleine statische plaatjes/foto's?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @UnanyMoose7 februari 2022 13:09
Die Eco-score klinkt echt ontzettend zinloos.
Mits de eco score komt met goed onderbouwde adviezen zie ik er wel voordeel in. Heb je bv harddisks die in sleep kunnen maar dat niet doen? Laat je je monitor onnodig lang aanstaan? Draait je PC lange tijd zonder ook maar iets te doen? Zijn er processen welke onnodig rekenkracht vragen maar welke niet worden gebruikt?

Mits de implementatie goed is kan dit echt wel iets interessants opleveren.

[Reactie gewijzigd door Bor op 25 juli 2024 07:28]

Eigenlijk alles dus wat die servers doen om te berekenen hoeveel groener jij kan zijn.
Gratis tip: kijk eens naar routers. Ik heb zo'n 5 jaar terug en wat recenter ondervonden dat routers idle prima >5 watt verschil in idle verbruik kunnen hebben. Dat kost tegenwoordig denk ik zo'n €15 jaar op jaarbasis.
Kijk je naar een mesh netwerk met drie punten, dan wordt het interessanter. Of kijk eens naar switches, daar is een verschil van enkele watts idle ook niet ondenkbaar. Ik heb thuis twee switches en twee wifipunten (mesh) staan en ik heb absoluut geen uitzonderlijke situatie.

Ik bedenk me nu dat ik nu een monitor gebruik bij thuiswerken, al twee jaar lang, waarvan ik het verbruik niet weet. We hebben eigenlijk absoluut geen idee wat we precies doen qua energieverbruik en impact op het milieu. Een voorbeeld is dat EV-rijders een "groen" imago hebben, terwijl EV's ondanks dat ze minder slecht voor het milieu zijn i.v.m. ICE-auto's, nog steeds een significante impact op het milieu hebben. Maar ik heb in de één/twee jaar dat ik discussies online zie, nog niemand het idee heb zien opperen om voortaan met de (elektrische) fiets naar het werk te gaan. En ik vraag me af hoeveel milieu-impact het zou schelen als dat ik dagelijks met een speed pedelec naar het werk zou gaan en met een ICE blijf rijden ten opzichte van een EV rijden en daarmee naar het werk gaan.
Dit is een positieve ontwikkeling. Het is belangrijk dat we efficiënter met energie omgaan. Dit soort initiatieven moeten we omarmen.
Harddisk efficiënt in sleep bestaat niet onder Windows. Die spinnen altijd random op, wat je ook doet.
Is niet waar. Heb vroeger WD Green's gehad als secundaire schijf en ik kon het op spin geluid duidelijk horen als ik die drive selecteerde in verkenner of als ik wat erop wilde opslaan
Ja dat zeg ik dus, die spinnen random op, want als jij de verkenner opent (en je doet niks met de harde schijven), dan hoort dat ding gewoon uit te blijven. Zelfde geld voor als je Steam opstart bijvoorbeeld, direct hetzelfde euvel. En ook nog een behoorlijk random indexaties die Windows zelf nog een keer doet. Dus het is wel waar.
De drive selecteren in verkenner betekent dat je er wat mee wilt doen. Als de index dan te oud is oid gaat ie even kijken voordat hij wordt getoond. Goh wat random 8)7
Hij gaat het ook pas doen als je de schijf selecteert in verkenner, in mijn ervaring. Niet simpelweg als je verkenner opent. Zou ook een beetje gek zijn, aangezien verkenner permanent draait vanaf boot.

Indexeren kun je gewoon per drive managen. Simpel vinkje in properties.

Dat met steam ligt dus gewoon niet aan windows. Dat is steam die probeert je steam library in te lezen ivm updates installeren en checken. Windows moet dan natuurlijk de schijf pollen en daarvan spint hij op.
Dat gaat onder linux, bsd en mac exact hetzelfde.

Niks van wat je noemt is werkelijk random. Prima om een beetje op windows te ziften. Het is inderdaad een beetje een gammel OS in sommige opzichten die in linux en mac veel beter zijn, maar je kritiek houdt echt 0 water

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 25 juli 2024 07:28]

Het fundamentele probleem is dat de slaapmodus onzichtbaar wordt gehouden voor de applicatie. Dat heeft zijn voordelen, want programmeurs hoeven zo niets te doen. Het nadeel is evenwel dat iedere toegangspoging moet slagen en daarvoor dan ook de schijf gestart moet worden om het verzoek uit te voeren. Ook voor triviale zaken als verzoeken hoeveel ruimte er nog vrij is, of wat de laatste wijzigingsdatum van een bestand is.

Je zou een ander systeem kunnen voorstellen waarbij een toegangspoging tot een slapende schijf een foutcode oplevert en de applicatie zijn verzoek moet herhalen met een extra vlag om apparaten te wekken. Op die manier zou een verkenner kunnen zeggen... nou die schijf slaapt, maar de vrije ruimte is op dit moment niet zo belangrijk, dus ik ga die schijf niet wekken.

Vereist werk van de programmeurs, maar op die manier zou je veel onnodige opstartacties kunnen vermijden.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 25 juli 2024 07:28]

Is inderdaad een goede oplossing voor het probleem. Je krijgt dan alleen wel de issue dat er een hoop oudere software is die niet met deze interface werkt. Uiteindelijk komen alle windows problemen bij dat punt uit. Die foutmelding wordt dan niet afgehandeld en dan krijg je errorboxen in magische exception taal in het gezicht van de gebruiker.
De drive selecteren in verkenner betekent dat je er wat mee wilt doen. Als de index dan te oud is oid gaat ie even kijken voordat hij wordt getoond. Goh wat random
Op deze manier is niks in het leven random. Daarnaast kan het tonen van een drive letter beter in een temporary staat verkeren, ipv direct actief opspinnen, Windows doet hierin een aanname dat zodra je de verkenner opstart dat je direct iets met een HDD wilt doen (aka inefficient). Er moet hier een duidelijke keuze zijn (die is er niet onder Windows).

Zelfs met indexering uit, gaat Windows alsnog drivers periodiek scannen. En inderdaad, dat met Steam ligt inderdaad niet perse aan Windows, maar ook met geen games geinstalled op een HDD waar dan ook, wordt alles gescanned en ik neem aan dat dit door de lack van een fatsoenlijke file managing standaard is binnen Windows zelf, waar Steam dan ook weer gebruik van maakt (inefficient).

Niks is random in het leven, een dobbelsteen met 6 zijdes valt ook op een zijde vanwege een perfecte match van physics waardoor die zo rolt.
Steam gaat bij opstarten direct checken of er games geinstalleerd staan die in je account zitten. Ook als het antwoord 0 is, moet hij dat toch verifiëren? Of wilde je soms dat hij dat niet doet en dan janken dat steam je games niet ziet? Dan moet je wachten tot windows besluit opnieuw te indexeren. Nee dat is leuk.

Wat wil jij in verkenner doen waar geen storage voor nodig is?

Ja, windows scant periodiek je drives. Dat heet windows defender.

Heb je ook daadwerkelijk de documentatie van windows gelezen om te kijken hoe dit werkt/aanpasbaar is? Of ben je nou gewoon aan zeiken zonder kijken?
Steam gaat bij opstarten direct checken of er games geinstalleerd staan die in je account zitten. Ook als het antwoord 0 is, moet hij dat toch verifiëren?
Dat is dus niet efficiënt, dat moet een keuze zijn, ik wil niet dat die dat elke keer scanned, energie technisch is dat ook helemaal niet handig.
Wat wil jij in verkenner doen waar geen storage voor nodig is?
Nee, ik wil een verkenner die pas drives gaat opspinnen bij daadwerkelijke benadering, en enkel de laatste state pakt van deze HDD als je er niet aan zit (zodat je last known GB's kan zien hoeveel erop staat bijvoorbeeld, en wat quick access mappen mocht de gebruiker die hebben).
Ja, windows scant periodiek je drives. Dat heet windows defender.
Ik heb het uitstaan en van alles geprobeerd, maar er blijft een indexer of wat dan ook aan de gang.
Heb je ook daadwerkelijk de documentatie van windows gelezen om te kijken hoe dit werkt/aanpasbaar is? Of ben je nou gewoon aan zeiken zonder kijken?
Heb overal gekeken, maar als jij mij kan vertellen hoe ik ervoor kan zorgen dat die schijven niet opspinnen mag je het zeggen, zover ik weet is het uitschakelen in de device manager de enige optie (tijdje geleden dat ik dat gedaan heb, maar zelfs dan spinde ze volgens mij zelfs nog op).
Fetch en superfetch disablen is een van mijn eerste stappen. Ik heb een scriptje geschreven voor al dat soort windows ongein.

Ik had permanent slapende greens. Pas als ik dubbelklikte in verkenner op de betreffende drive, of iets wilde downloaden (download map gemapped naar D) of een document wilde saven, hoorde ik de schijf

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 25 juli 2024 07:28]

Okay, dat klinkt inderdaad als een goeie oplossing, maar de eerste statement klopt dus wel dat het dus niet werkt onder Windows, zonder een custom script te schrijven. ;) Snap niet waarom we er een comment-chain aan hebben toegewijd om tot die conclusie te komen. ;)
Superfetch en fetch disablen kan gewoon via de services manager hoor. Ik heb het gescript omdat ik dat makkelijk vind. Dubbelklik klaar.
Ik ga eens kijken of dat de gewenste resultaten oplevert. Maar als je Steam opstart dan spint ie nog wel op (mits je dat gebruikt), ook als je geen games hebt geinstalleerd op die HDD, of het uberhaubt als installatie schijf hebt toegekend binnen Steam.
Steam zoekt altijd al je schijven af als slimme detectie feature. Ik zie op mijn alternate accounts ook altijd alle games van mijn main account staan daardoor.

De oplossing is feitelijk gewoon steam opstarten on boot en automatisch inloggen. Dan kan steam bij boot, als de drive toch nog draait, zijn checks doen en gaat het daarna sluimeren tot er een update binnen komt voor een game.
Steam verbruikt in de achtergrond bijna niets.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 25 juli 2024 07:28]

Maar dat is niet random. Ze spinnen op zodra iets de schijven benaderd. Verkenner benaderd de schijven voor info vrije ruimte. Steam benaderd schijven om te zien of de games nog geïnstalleerd staan en anders update ie de status van de betreffende games naar not-installed.
Zo zijn er nog veel meer redenen te noemen maar het heeft altijd een verklaring :)
Als "random" te verklaren is, is niet random. En dat sluit het bestaan van echte "random" ook niet uit.

Plus, een disk explorer openen is compleet niet random. Je geeft een voorbeeld van het benaderen van partitie/schijf en noemt het vervolgens random

[Reactie gewijzigd door hawke84 op 25 juli 2024 07:28]

Dat is niet mijn ervaring:
Mijn hoofd PC is ook een server en staat altijd aan.
De harddisks vallen na een tijdje netjes in slaap,
en moeten dan weer even opspinnen als ze benaderd worden.
Zit op Windows 11 latest nu.
Indexering uitgezet natuurlijk. Je kunt dit ook met disk / map rechten afdwingen.
Maar in Win11 is het ook makkelijk om de roots van alle schijven te "excluden"
in de search settings.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 25 juli 2024 07:28]

....en loopt de Norton-cryptotrojan op de achtergrond?
Anoniem: 734539 @Bor8 februari 2022 01:41
Weet niet of harddisks echt een goed voorbeeld is in deze, ja ze verbruiken minder energie en het is "eco" op dat moment. Maar een reguliere harde schijf is er eigenlijk niet bij gebaat om in slaapstand te gaan, sterker nog er wordt zelfs beweerd dat dit slecht is voor een HDD.

De failure rate van harde schijven ligt namelijk hoger bij spin-up-operations dan als deze vol toeren blijft draaien en een falende harde schijf betekent, nieuwe harde schijf en dus niet zo "eco".

Bij SSD's is dit niet het geval, maar goed de meeste mensen hebben denk ik toch nog 1 of meerdere reguliere (externe) harde schijven.
Het is ook zinloos en we hebben daar een heel mooi woord nodig. Dat is namelijk 'Greenwashing'. Ook Microsoft maakt zich hier schuldig aan.
idd. De hardware doet soms wel z'n best om wat zuiniger te draaien maar een 750 W PSU omdat we een 350 W GPU gebruiken is eigenlijk niet echt groen te noemen. :9
Dat je een 750W PSU hebt betekent ook niet dat hij daadwerkelijk constant 750W verbruikt.

Echter heb je ook dingen zoals efficiency, dat op bepaalde load (50% v.d capaciteit) hoger kan zijn dan op 90% v.d capaciteit. Dit staat los v.d 80+ etc. ratings. Je moet het echt even Googlen als je meer wilt weten dit is niet snel uit te leggen. Maar het kan procentueel wel baat hebben dat je een 2x zo grote voeding hebt als je max capaciteit.
was ook sarcastich bedoeld.
Wellicht een bekende, maar wel een gewilde software wat velen aanraden hier bij tweakers.

Wellicht animerende stickers..? Ik moet dan snel terugdenken aan 18+ animerende dames die diverse poses doen haha. Of Clippy! Grappig, maar voor zeer korte duur..
<compleet offtopic>
VirtuaGirl... ooit werkte ik bij een bedrijf waar de general manager een verkooppraatje hield voor een zaal met aspirant klanten. Plots kwam er veel gelach vanuit de zaal en dat kwam niet door wat de general manager op dat moment vertelde. Hij draaide zich om en zag dat er een virtuagirl met haar striptease bezig was... Hoe rood kan een hoofd worden?
</compleet offtopic>

En inderdaad is shutup10 één van de fantastische (gratis) tools die O&O Software biedt. Voor het eenvoudig verwijderen van onnodige apps kun je van hetzelfde bedrijf Appbuster gebruiken. Deze is ook gratis.
Wat ik er het mooie aan vind is, dat beide apps niet hoeven te worden geïnstalleerd en dus niet zélf voor vervuiling zorgen (op de log file na die op het bureaublad komt...).
Wat ik nog graag zou zien is een goed werkende multidesktop. Waar je op iedere desktop andere shortcuts, mappen etc kan zetten en bv andere achtergrond. Dan kan je beter bv prive en werk desktop uit elkaar houden.
En natuurlijk moet die weer gelijk opstarten als je je pc aanzet.
Hoezo is het aan de gebruiker om energie te besparen? Het lijkt me logisch dat het uitzetten van een computer het beste is om energie te besparen en dan ook daadwerkelijk de stekker eruit te halen.

Maar, is het niet windows zelf wat in eerste instantie heel veel energie kan besparen door processen efficiënter te maken. Minder actief. Beter te sturen om bepaalde processen op een zo zuinig mogelijke manier uit te voeren. De processor en grafische kaart zo laag mogelijke houdt door zo min mogelijk bewegende onderdelen te implementeren. Minder internetgebruik op de achtergrond te realiseren.

Zo stoor ik me in windows 10 sinds een tijdje aan de in de startbalk geïntegreerde reclame/nieuws. Als je er perongeluk met je muis overheen beweegt opent het van allerlei nieuws en weer wat altijd in de weg zit. Het zijn dit soort processen die ongemerkt veel energie kosten. En aangezien die op elke pc met Windows 10 staan is dat wereldwijd een energieconsumptie waar je u tegen zegt.

Een paar tips die slechts een klein deel van de gebruikers gaat opvolgen is natuurlijk symbool politiek. En gaat amper bijdragen. Het zou Microsoft sieren als ze veel meer bij zichzelf kijken om energiezuiniger te werk te gaan. En een zinloos nieuwsmenu niet zo prominent laten draaien. Maar ze blijven dat proberen toe te voegen.
Het zit hem niet enkel bij Microsoft...

Installeer je AMD's chipset drivers, dan staat je AMD power profile op performance. Daar draait je PC dan met 70W power gebruik zonder dat je het weet. Een power meter is extra handig om dat te ontdekken. Nadat je de boel op balanced zet, 45W... Daar zat je dus 25W extra te betalen voor letterlijk geen verschil in je gebruik ervaring.

Hoeveel mensen dat geschokt zijn om dit te ontdekken. Of mensen met multi monitor setups waar hun GPU niet in idle gaat en 35W+ zuipt ipv 6W.

Turbo boost ... zo een leuke feature om dat beetje 20% extra performance uit je PC te halen, maar het gebruikt 100 a 250% meer stroom voor die 20%. Maar daar zal MS niets tegen doen want dan stoten ze op Intel en AMD hun voeten, want die willen benchmarks winnen tegenover elkaar.

De spullen van processes dat iets meer stroom gebruiken zijn peanuts tegenover de echte stroom verbruikers op je PC.
Gelukkig koopt de grote massa kantoor/thuisgebruikers dan ook relatief eenvoudige computers die niet van die overdreven verbruikscijfers hebben. De 'kant en klare' desktops/laptops zijn dan meestal ook wel vrij aardig ingericht voor een laag stroomverbruik.

Het stroomverbruik van PC's is peanuts vergeleken met het stroomverbruik van andere zaken in je kantoor/huis (warmtepomp, airco, verlichting). 25W extra kost je voor een PC die 40 uur per week aan staat (en geen sleep state heeft oid) iets meer dan een tientje per jaar. Natuurlijk is het zonde als het voor niks verbruikt wordt, maar op de meeste energierekeningen is dat een afrondingsfout. Kan je beter die GTX die 150W verbruikt eruit trekken en vervangen door een tragere kaart.
Dat valt in bedrijven bijvoorbeeld nog wel te bezien. Als tientallen of honderden pc's in basis minder energie verbruiken is dat al een groot verschil.
Laat staan als je het wereldwijd gaat bekijken. Dan is een heel klein beetje watt per pc ineens gigantisch. En dat zou Microsoft al kunnen bereiken door zinloze processen te verwijderen. En dat gaat een grotere impact hebben dan een paar bezuinigigingstips.
Al die bedrijven met honderden PC's hebben meestal geen zelfbouw gamerigs draaien, maar simpele desktopjes van saaie leveranciers als Dell e.d. En die zijn over het algemeen al redelijk getuned voor laag energieverbruik en hebben geen GPU die de stroomrekening door het dak blaast. En hebben 'professional' versies van Windows die minder van die consument-spyware rommel bevat.

Daarnaast is de energie niet per se verloren, die wordt omgezet in warmte, dus in de winter haal je iets van de stookkosten af.
Tot je een hele batterij aan i7 / xeon computers met quadro kaarten hebt uiteraard. HP. Oké, dat heeft niet ieder bedrijf nodig maar die tikken juist erg aan waar ze nodig zijn.
Maar die systemen staan ook vaker op turbo te draaien dan idle.

Kan me wel voorstellen dat in die scenario's het verbruik wel een ding is, en je bedrijfsbreed graag wat instellingen tweakt die helpen het verbruik laag te krijgen op de momenten dat het systeem wèl idle doet... een 2x25A aansluiting is echt niet voldoende hier :P
Precies! Als je een laagje extra kleren draagt + je bed verwarmt met een elektrisch deken + centrale verwarming uit + je fluitketel/waterkoker enkel vult zoveel als je daadwerkelijk nodig hebt... Dan ben je gok ik al een factor 1000 verder dan een "ego score" op je PC.
Off topic:
Wat ik mij sowieso altijd wel afvraag bij die verbruik discussies... De energie wordt omgezet in warmte. zeker in in de winter staat de kachel aan om te verwarmen, deze hoeft dan minder energie te leveren en netto heb je dan helemaal geen verlies
Dit precies. Ik heb zo'n beetje iedere maand netto opbrengst qua stroom - totdat de airco aangaat. Die PC met z'n 550W PSU (waar die natuurlijk nooit 100% van trekt) heeft daar nauwelijks invloed op.
Die PC zorgt er wel voor dat je airco harder moet werken...
Ik denk niet dat één PC meetbare invloed heeft op de omgevingstemperatuur.
n. De 'kant en klare' desktops/laptops zijn dan meestal ook wel vrij aardig ingericht voor een laag stroomverbruik
Dat valt ook reuze tegen hoor. Ik heb via werk zo`n mini, kant en klare desktop overgenomen van Dell. Zo`n beetje van het Intel NUC formaat. Het "maar" een 90W voeding, 1 M2 NVME schijf en de CPU is de i7 9700T 14nm Coffee lake low power CPU met 8 cores, 8 threads (geen HT) . Max TDP 35W, Variable TDP down op 25W.

Na een schone installatie van Windows met alle updates. Vond ik het bizar dat de (irritant kleine) fan constant zat te blèren. CPU bleef veelal in z`n turbo stand. Dit was met nog geen enkele applicatie geïnstalleerd op de "balanced" power profile van Windows Verbruik: 35W. Temp 80C want kleine fan/heatsink.

Thermalstop geïnstalleerd, helaas weer een Dell machine waarbij undervolten uitgeschakeld alsmede wat interesantere power management opties in eht BIOS (iets wat OEMS vaker doen) uit angst voor de plundervolt vurnability. Maar ik heb wel de Turbo boost kunnen uitschakelen. Hup van 4.3 Ghz -> 2.0 Ghz op alle cores, max verbruik 14W als hij echt loopt te stampen (dingen unpacken etc.0, maar bij normaal desktop usage 8W gemiddeld. Temp op 35C en geen lawaai.

Kwa performance maakte het disablen van Turbo absoluut niet uit want meer als office365 werk met discord en Spotify en MS Edge erbij hoeft deze machine niet te doen. Maar m`n stroom verbruik ging er wel met een factor 5 omlaag.
35W is natuurlijk peanuts vergeleken met een game setup en het is natuurlijk niet te verkopen om de performance te halveren om een bepaald verbruik te halen. Sommige mensen willen wel graag dat hun software opschiet. Wel vreemd want ik zou verwachten dat de turbo boost pas actief wordt als zo'n machine echt werk moet doen...
Dat wist ik ook niet. Ik zal eens een meter aan mijn amd pc gaan hangen.

Hierin heb je gelijk dat het niet alleen windows is. Hoewel windows in basis al veel zou kunnen besparen. Ook fabrikanten zelf kunnen en moeten hierin gaan werken. Zo heb ik een usb headset waarin het proces de pc continu actief houdt. Zelfs het scherm automatisch uitschakelen werkt niet. Dat is ook niet echt energiebesparend.
Jammer dat de software niet slimmer is. Hoe moeilijk is het om de bronnen dynamisch beschikbaar te maken? Als mijn computer een beetje staat te pruttelen is het totaal zinloos om mijn GPU en CPU en alles op topsnelheid te laten draaien, maar als ik opeens besluit om een zware game op te starten wil ik direct meer vermogen. En zelfs dan kan het overdreven zijn... Schakel maar een paar cores uit als het niet nodig is.
Die 25 watt ga je echt wel merken. En anders had je net zo goed een andere cpu kunnen kopen als je genoegen neemt met zo'n handicap.
Turbo boost gebruik je om een reden en dan is stroomverbruik minder van belang, als dat wel het geval is zet je pc in energie spaar modus maar je bent dan wel aan monitoren met 3 cijfers achter de komma kwa energieverbruik.

Je PC werkt maar seconden tot enkele minuten per dag in turbo boost.
Op high performance verbruikt inderdaad wel veel energieverbruik en voegt weinig toe.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 25 juli 2024 07:28]

Je PC werkt maar seconden tot enkele minuten per dag in turbo boost.
Verschilt heel erg per use case. Heel de dag simulaties draaien en je bent heel de dag aan het boosten. Videos transcoden, en noem maar op. Ik undervolt/underclock juist om die reden m'n CPU en GPU om effectief de performance-per-Watt te verhogen.
Een laptop is vooral minder voor me, ik heb rekenkracht nodig maar zoals hierboven ook al gezegd is, die turboboost kost disproportioneel veel energie voor de prestatiewinst.
De Zen 2 processoren van AMD lieten zich bijvoorbeeld goed undervolten. Met een kleine undervolt kon je tegen gering prestatieverlies significante energiebesparingen krijgen. Die verhouding was niet 1:1. Bij sommige exemplaren kon je zelfs zonder prestatieverlies het energieverbuik omlaag krijgen.

Als je computer heel de dag aan staat dan begint het te lonen om daar naar te kijken. Even los van dat chips die minder verbuiken, minder warm worden en je daarmee een stiller systeem kan krijgen.
Of ik begrijp het niet helemaal maar zat er niet al power saving in windows zelf.
Bijvoorbeeld het helderheid van het scherm, het terug klokken van de CPU.
Of gaat dit aangeven welke programma veel stroom slurpt ?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Insomnia19887 februari 2022 13:12
Windows kent inderdaad zelf een aantal instellingen op dit vlak maar dan moet je die wel kennen en gebruiken. Een aantal zaken worden in de BIOS / UEFI ingesteld. Wellicht kan Windows daar ook wat over aanbevelen.
Windows zou ecovriendelijker zijn als het niet onnodige processen zoals dit op de achtergrond zou draaien.
jij bent ook niet 'de baas' bij een propriëtair gesloten software systeem, er zijn oipen alternatieve waarbij jij dat wel bent. optimalisatie en efficientie is daarbij beter toepasbaar. (imho haal je het meeste uit je hardware met gentoo-os)
Als groot Linux-liefhebber moet ik helaas toegeven dat mijn laptop-batterij op Windows minder snel leegloopt dan op mijn xfce-endeavour os Linux-distro. De laatste heeft gelukkig veel minder onnodige troep, maar Microsoft stopt wel degelijk veel energie in het optimaliseren van de batterij, en dat merk je wel.
Windows is zeker makelijker als het gaat om energie gebruik en kan daar out of the box behoorlijk efficient mee omgaan. Linux is meer tweakwerk en knowhow nodig over bv de P eb C-States, maar zeker niet onmogelijk om het net zo (of bijna net zo) efficient te krijgen.

Zie bv voor wat info:
https://superchargedcompu...03/02/linux-optimization/

Punt is de meeste builds gebruiken de mogelijkheid tot optimalisatie niet of beperkt.

[Reactie gewijzigd door Slaiter op 25 juli 2024 07:28]

Grappig, ik heb juist het tegenovergestelde eigenlijk. Op Windows kan ik kiezen tussen "traag en stotterend" of "ventilator op 100% en CPU naar max turbo", op Linux schaalt het systeem een stuk rustiger en gaat het ding ook een paar uur langer mee, en dat is zelfs op Gnome en niet iets lichtgewichts.

Dat zou aan de presets van Lenovo kunnen liggen, maar Windows is niet de geweldige oplossing die het lijkt.
Met laptops kan je enorm veel pech hebben met Linux. Ik heb ook weleens gezien dat een laptop constant op 90ºC draait met Ubuntu. Over het algemeen zijn de apparaten (en dus de drivers) toch bedoelt voor Windows. Als je Linux wilt draaien kun je dus beter een laptop uitzoeken die dat goed ondersteunt.
Mijn netbookje met Fedora net zo. Onder Windows niet vooruit te branden en met 3 uur leeg, met Fedora gaat het prima en kan ik er zo twee dagen mee doen.
De jaren 90 belde, ze willen hun Energy Star logo terug
Ik weet niet of ik hier vrolijk van wordt.
Nog meer notificaties en nog meer settings die niet nodig zijn. Dit staat gewoon op OFF later.
Het zou fijn zijn als MS je een keuze gaf met het verwijderen van andere onnodige software. Natuurlijk kun je tweaken maar laten we het voor het gemak houden.

[Reactie gewijzigd door AlbertG80 op 25 juli 2024 07:28]

Als je de vierde screenshot bekijkt, kun je zien dat je het gewoon uit kan zetten.
Bedankt voor je reactie, maar heb duidelijk aangegeven in mijn commentaar dat deze gewoon standaard op OFF staat.
Het zou mooi zijn als Windows de standaard scherm-standby-tijd eens op bijv. 5 minuten zet ipv de standaard 20 waar hij heel vaak weer naar gereset wordt. Dan heb je met het netwerkeffect al zo een miljoenenbesparing te pakken wereldwijd.
De Sustainability-instellingen geven bovendien tips over hoe gebruikers energie kunnen besparen en hoe ze de pc het best kunnen recyclen als hij op is, zo blijkt uit de screenshots.
Als de PC op is?!?
Ga er vanuit dat de hond hem niet opeet en dat ik gewoon zit te vloeken als hij niet opstart.
Meestal doe ik er dan een nieuwe voeding in en is mijn "Sustainability" beter dan het Microsoft advies "Buy a new computer with Windows12".

Verder is de Tablet/Mobiel/PC uit zetten als je hem niet gebruikt de beste optie...

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 25 juli 2024 07:28]

Prachtig. Ondertussen gamen we op 4k en straks op 8k, komen er steeds meer videokaarten op de markt die steeds meer stroom slurpen. Pcie x8 x2 stekkers niet meer voldoende zijn. Grotere monitoren , etc etc. Wanneer houd dat op!?
Zullen we het niet over de mining farms hebben die zelfs een eigen energie centrale hebben?
Er zijn landen zoals Canada waar complete systemen onder een bepaalde stroom verbruik. Maar als je componenten koopt dan geldt deze regel niet en kan je een systeem bouwen met een hogere stroom verbruik.
hmm.. als ze bij Microsoft zonodig eco-friendly willen zijn, dan zouden ze eens moeten beginnen om de berg e-waste die ontstaat door windows 11 proberen te voorkomen. Dan moeten ze beginnen Windows 11 gewoon ook te ondersteunen op wat oudere pc's zonder secure boot, TPM 2.0 en uefi. Nu gaan hele volksstammen nieuwe laptops/pcs aanschaffen omdat ze de nieuwste Windows willen draaien. Het produceren van die nieuwe apparaten kost veel meer energie dan de energie die ze denken te besparen met die ecoscore...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.