Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Windows 10 May 2020 Update

Nieuwe icoontjes en veel kleine wijzigingen

28-05-2020 • 06:00

229 Linkedin

Windows 10 May 2020 Update

In juli is het vijf jaar geleden dat Microsoft Windows 10 introduceerde. Het is nog wat vroeg om daarbij stil te staan of een uitgebreide terugblik te publiceren, maar wat we wel kunnen constateren, is dat Microsoft de laatste grote update voor het jubileum niet Anniversary Update heeft genoemd. De Windows 10 May 2020 Update is geen kleine, maar wel een bescheiden update, zoals we die vaker hebben gezien in de afgelopen jaren.

Eigenlijk geldt voor heel Windows 10 dat het een bescheidener besturingssysteem is dan vijf jaar geleden. De belofte van One Windows was dat het om het ultieme platform zou gaan dat op elk type apparaat moest gaan draaien. Binnen drie jaar wilde Microsoft 1 miljard installaties realiseren. Het liep allemaal anders. Windows voor smartphones en het Universal Windows Platform kwamen nooit goed van de grond, en het aantal van 1 miljard installaties werd dit jaar pas bereikt, zonder grootse viering van deze mijlpaal.

Inmiddels is ook duidelijk dat Microsoft niet meer zo nodig overal de naam Windows 10 op hoeft te plakken. Zo draait de HoloLens 2 niet Windows 10 Holographic meer, maar Windows Holographic. Bovendien lijkt het erop dat we voor verschillende soorten apparaten verschillende versies van het besturingssysteem gaan zien, afgaande op Windows 10X voor dualscreensystemen. Die beide versies draaien op Windows Core OS, dat Microsoft zelf nog niet officieel heeft onthuld. Of en wanneer Windows 10 zelf op Core OS gaat draaien, is nog niet bekend. Windows-topman Panos Panay toonde ter gelegenheid van het behalen van 1 miljard installaties in maart een video met beelden van een toekomstige Windows-versie met onder andere een gewijzigd Start Menu. Volgens WinCentral gaat het hier om een Windows 10-versie die op Core OS draait en in 2021 moet verschijnen.

Zover is het nog niet en het Start Menu is bij Windows 10 May 2020 Update dan ook nog ongewijzigd. De wijzigingen zijn niet meer zo omvangrijk als bij enkele van de eerste grote updates van Windows 10, en de update van november vorig jaar was zelfs niet veel meer dan een patch om de stabiliteit en prestaties te verbeteren. Maar dat betekent niet dat Microsoft niet flink blijft sleutelen aan zijn software. In het verleden hebben we weleens een update omschreven als een groot pakket kleine veranderingen en dat geldt voor de May 2020 Update ook.

Er wordt nogal wat uitgesteld door de coronacrisis en je zou kunnen denken dat dit ook voor grote updates het geval kan zijn in verband met problemen die ze kunnen opleveren, en omdat 'mensen al genoeg aan hun hoofd hebben'. Maar Microsoft houdt zich gewoon aan zijn releaseschema. Wel zijn er wat wijzigingen aan de ondersteuningstermijn van eerdere Windows 10-versies. Wie nog de Windows 10 October 2018 Update van de Home- of Pro-versie draait, hoeft bijvoorbeeld pas uiterlijk op 10 november 2020 te updaten in plaats van op 12 mei 2020. Volgens Microsoft moet dat helpen om stress bij klanten te verminderen. Wat toch een beetje stress kan opleveren: het einde van de ondersteuning voor de May 2019 Update volgt vooralsnog al een maandje later, op 8 december.

Icoontjes

Bij veel feature-updates is er wel iets visueels dat zichtbaar maakt dat Windows vernieuwd is. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld de lichte weergavemodus en dit jaar zijn dat nieuwe icoontjes. Microsoft maakt de icoontjes volgens zijn Fluent Design-ontwerprichtlijnen. De bedoeling is om alle software van het bedrijf uit Redmond hierop te baseren. Onder andere Mail, de rekenmachine, Groove Muziek, 'Jouw telefoon' en Kaarten hebben een ander icoontje gekregen. De icoontjes liggen in lijn met die van Office en Edge, die al eerder een gewijzigde aanduidingsafbeelding kregen.

Omvangrijk of belangrijk is een verandering van icoontjes uiteraard niet, maar het geeft de software toch weer een frissere aanblik en wat ons betreft zijn de ontwerpen geslaagd. Ze zijn kleurrijk en duidelijk, zonder heel druk of storend te zijn.

Zoeken

Microsoft heeft aanpassingen aan het algoritme doorgevoerd waarmee de indexer voor zoeken zijn werk doet. Dit is de engine achter Windows Search die bestanden, documenten, mappen, metadata, Universal Windows app-data en andere items in kaart brengt. Nogal wat gebruikers bleken de indexer uit te zetten, waarbij ze volgens Microsoft als reden de impact op schijf- en cpu-gebruik, en andere prestatieproblemen noemden. Bij de May Update van vorig jaar maakte Microsoft daarom het indexeren van alleen documenten, afbeeldingen, video's en het bureaublad standaard. Uitgebreidere indexering moet sindsdien handmatig geactiveerd worden.

Bij de May Update van dit jaar heeft de ontwikkelaar het algoritme getweakt, waardoor dit zijn werk stopt of vermindert als het cpu-gebruik boven de tachtig procent en het schijfgebruik boven de zeventig procent uitkomt. Ook bij laptops die minder dan vijftig procent van hun resterende accucapaciteit overhebben, schaalt de indexering terug, evenals bij de activatie van energiebesparende modi.

Vooral gebruikers met systemen die nog met harde schijven uitgerust zijn, zullen er baat bij hebben dat de indexer niet meer aan de slag gaat als ze zelf hun systeem al aan het belasten zijn. Ssd's hebben minder last van indexering tijdens gebruik.

Snel zoeken op weer en nieuws

Microsoft toont voortaan standaard drie zoekonderwerpen in het zoekvenster van Windows 10, maar in eerste instantie alleen in de VS. Bovendien is dit niet exclusief voor de May Update. Versies vanaf de October 2018 Update krijgen de functie, aangezien Microsoft die via een serverupdate kan toevoegen.

De drie onderwerpen zijn weer, nieuws en 'Today in history'. Een klik toont achtereenvolgens het plaatselijke weer, het belangrijkste nieuws en geschiedenisfeitjes van de dag direct in het zoekvenster. In feite zijn het gewoon snelkoppelingen van zoektermen als 'web: weather' en het lijkt dan ook vooral bedoeld om de aandacht te vestigen op de mogelijkheid om direct op het web te zoeken. De resultaten zijn verder te openen in Bing in Edge. Standaard gebruikt de zoekfunctie dus Microsofts diensten en via de instellingen van Windows Search was dit in ieder geval niet aan te passen. Microsoft wil op zijn tijd meer onderwerpen via Quick Searches aanjagen. Het is te hopen dat het bedrijf het dan gemakkelijk maakt om te kiezen met welke browser en zoekmachine de resultaten verschijnen.

Nieuw is de optie om vanuit het zoekvenster op screenshot te zoeken. Je krijgt dan de mogelijkheid een uitsnede van je schermweergave te maken, waarna Bing op zoek gaat naar vergelijkbare afbeeldingen en je wellicht meer informatie kunt vinden over wat afgebeeld is. Opnieuw gaat het dus om een snelkoppeling, dit keer voor 'zoeken op afbeelding', maar het kan handig zijn als je bijvoorbeeld in een document werkt en snel de herkomst van een afbeelding wilt vinden. Opnieuw geldt dat er geen optie is om een andere afbeeldingzoeker te kiezen.

Cortana losgekoppeld

Microsoft blijft worstelen met Cortana, de spraakassistent die de strijd met de Google Assistent, Apple Siri en Amazon Alexa wat gebruik betreft al lang en breed verloren heeft. Een jaar geleden koppelde Microsoft Cortana al los van de zoekfunctie en nu is de dienst als losse app in een los venster te gebruiken. Het voordeel van de overstap naar een app is dat deze te updaten is, onafhankelijk van de twee grote Windows-updates per jaar. En het voordeel van een venster is natuurlijk dat dit te verslepen, te vergroten en te verkleinen is.

De aanpassing is onderdeel van Microsofts gewijzigde strategie voor de assistent. Deze moet niet meer dienen als breed in te zetten assistent voor tal van taken, maar is vooral gericht op productiviteit. Cortana moet dus vooral assisteren bij Office-taken als afspraken maken, met documenten werken en contacten beheren. Dat hoeft ook niet meer via spraak. Je kunt voortaan ook via ingevoerde tekst met Cortana babbelen.

Windows Search in de verkenner

Deze functie kwam eigenlijk al met de November 2019 Update. Gezien de beperkte omvang van die update hebben we daar geen artikel over gepubliceerd, maar de toevoeging is toch noemenswaardig; zoeken vanuit de verkenner, via F3 of de sneltoetscombinatie ctrl+E, toont de resultaten voortaan al tijdens het typen. De zoekfunctie werkt snel, resultaten zijn direct aan te klikken, en de zoekfunctie wordt aangedreven door Windows Search en kan daardoor ook binnen OneDrive zoeken. Voor de uitgebreide lijst lokale resultaten moet je op enter drukken of op de pijl klikken, dus dat is wel een extra handeling ten opzichte van hoe het was en ook is het nogal verwarrend dat je dan alleen offline en niet meer in OneDrive zoekt.

Fps in de Game Bar

Een kleine uitbreiding van de Xbox Game Bar betreft de toevoeging van een fps-counter. De Game Bar is de overlay die gamers kunnen oproepen via de toetscombinatie Win+G, en waarmee ze snel toegang krijgen tot de belangrijkste instellingen en hardwarestatistieken. Microsoft heeft de Game Bar gaandeweg meer functionaliteit gegeven en de fps-aanduiding is een welkome toevoeging als je geen uitgebreidere externe applicatie wilt gebruiken. Overigens was ook deze functie al eerder binnen te halen, door de Xbox Game Bar-app via de Microsoft Store te updaten.

Taakbeheer

De Prestaties-tab van Taakbeheer kan voortaan de temperatuur van de grafische chip weergeven, maar alleen bij gebruik van een losse videokaart. De Task Manager geeft dus niet de temperatuur van een op de processor geïntegreerde gpu weer. Bovendien moeten gebruikers wellicht hun grafische drivers updaten, want de functie werkt alleen bij ondersteuning van versie 2.4 of later van Windows Display Driver Model.

Een andere kleine, maar welkome wijziging is dat Taakbeheer voortaan toont om welk soort opslag het gaat bij de verschillende weergegeven schijven, dus of het om een ssd, hdd of verwijderbare opslag zoals een sd-kaart gaat. Vooral bij gebruik van een reeks schijven is het fijn in een oogopslag te zien om wat voor opslag het gaat.

Reset vanuit de wolk

Windows 10 heeft al sinds jaar en dag de optie om een systeemherstel door te voeren op basis van de bestaande installatiebestanden. Daarmee is een back-upimage van Windows met de daarbij behorende opslag niet langer vereist voor herstel van het besturingssysteem en beschikt Windows na herstel direct over actuele beveiligingsupdates. In aanvulling daarop is nu de 'Downloaden uit de cloud'-functie toegevoegd. Deze baseert het herstel niet op lokale bestanden, maar haalt ze van de servers van Microsoft.

Het voordeel hiervan is dat herstel ook kan als de bestaande installatie corrupt is. Volgens Microsoft is zelfs sneller herstel mogelijk, afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding. Het is hoe dan ook gemakkelijker dan de voorgaande optie: zelf downloaden en herstel via een usb-stick laten verlopen. Cloudreset is niet alleen via het Herstel-menu uit te voeren, maar ook na starten in de veilige modus, oftewel de Windows Recovery Environment of Windows RE. Dat is uiteraard handig als je pc niet meer normaal start. Voor herstel via de cloud is vereist dat bijvoorbeeld een laptop aan de lader hangt en gebruikers moeten er rekening mee houden dat ze hun apps kwijtraken.

Linux in Windows, versie 2

Toen Microsoft Bash op Ubuntu in Windows als optionele functie in de Anniversary Update introduceerde, was dat op zijn zachtst gezegd een bijzonder moment. Het Windows-subsysteem voor Linux bleek een blijvertje en inmiddels zijn we aangeland bij Windows Subsystem for Linux 2.

Bij de eerste versie van WSL ging het om een compatibiliteitslaag binnen Windows, waardoor Linux-binaries zijn te draaien en geen virtuele machine of emulatie nodig is. Dat is een lichtgewicht oplossing die wel wat nadelen heeft, zoals het gebrek aan ondersteuning voor een Linux-kernel, waardoor bijvoorbeeld geen containers te draaien zijn. Daarnaast zijn er beperkingen wat i/o en prestaties betreft.

Bij WSL2 gooit Microsoft het over een compleet andere boeg. Het subsysteem bevat nu een virtuele machine waarbinnen niet alleen de usermode van Linux, maar ook een door Microsoft zelf ontwikkelde WSL 2 Linux-kernel draait. Het updaten van deze opensourcekernel geschiedt via Windows Update. Het voordeel is dat de prestaties bij onder andere het installeren van packages veel hoger zijn en dat nu ook containers zoals die van Docker kunnen draaien. Ten opzichte van traditionele virtuele machines zijn de starttijden veel korter en snoept het systeem minder geheugen op. Hiermee komt ook de mogelijkheid om straks Linux-bestanden van WSL vanuit de Verkenner te benaderen, waarbij de mascotte Tux zichtbaar maakt dat het om bestanden in de Linux-omgeving gaat.

WSL2 is daarmee een flinke upgrade ten opzichte van WSL, al blijft het een beperkt subsysteem dat bijvoorbeeld standaard alleen via de commandline te bedienen is en geen grafische interface biedt. Hoe dan ook, voor ontwikkelaars is de uitgebreide integratie waarschijnlijk een fijne optie om te hebben.

Steeds meer notificatiebeheer

Microsoft blijft sleutelen aan de 'niet storen'-functies. Eerst was er Stille Uren, waarmee je op bepaalde tijden helemaal geen notificaties kreeg. Dat werd Concentratiehulp voor meer beheer over welke notificaties wel doorgelaten mogen worden, en nu is dat beheer uitgebreid. Zo kun je nu bij elk notificatievenster direct bepalen dat die app geen verdere notificaties meer stuurt. Bovendien kun je via elke notificatie naar de notificatie-instellingen voor die app, om bijvoorbeeld het geluid voor die meldingen uit te schakelen. Bij die instellingen is nu visueel weergegeven hoe het eruitziet als je notificaties via banners in het actiecentrum geactiveerd laat.

Boven in het actiecentrum staat nu een link naar de algemene instellingen voor notificaties. Daar vind je nu ook een optie om in één keer te bepalen dat geen enkele notificatie met geluid gepaard mag gaan. Wil je dat de laatste paar apps die je lastig hebben gevallen, geen notificaties meer sturen? Dan sorteer je de lijst van apps hier op 'recent' en kun je de meldingen handmatig uitschakelen.

De inktwerkruimte

Windows Ink Workspace begon bij de Anniversary Update van 2016 met het ambitieus bundelen van apps die vooral voor stylusgebruik bedoeld waren, aan de zijkant van het scherm. Microsoft claimt de werkruimte op basis van feedback 'gestroomlijnd' te hebben, maar het bedrijf heeft vooral gesnoeid en hoewel het nog steeds Ink Workspace heet, mag het die naam eigenlijk niet echt meer dragen.

Windows 10 May 2020 Update Ink Workspace

Een klik op het icoontje voor de stylus doet nu twee knoppen verschijnen. Een ervan maakt een afbeelding van het volledige scherm en opent Snip & Sketch voor verdere bewerking. De andere laat je de app Whiteboard openen, althans, die zul je eerst moeten installeren uit de Microsoft Store. Whiteboard biedt basale tekenmogelijkheden, maar is ook bedoeld voor tekst en afbeeldingen met als onderscheidende functie de mogelijkheid om samen te werken. De functionaliteit komt deels overeen met die van SketchPad en mocht je dat gebruiken, dan heb je pech, want die applicatie is geschrapt. Niet iedere stylusgebruiker zal Whiteboard even fijn vinden, want de functionaliteit is voor snel wat droedelen wat minder, maar aangezien het een losse app is, kan Microsoft de functionaliteit uitbreiden.

Netwerkinfo

De statuspagina bij de netwerkinstellingen toont nu iets meer informatie over de verbinding. Als de gebruiker via zowel wifi als een ethernetpoort verbonden is, toont Windows 10 beide connecties, met centraal natuurlijk de manier waarop met internet is verbonden. Ook toont de statuspagina de hoeveelheid data die in de afgelopen dertig dagen via de netwerkverbinding is binnengehaald, met de melding dat een limiet is in te stellen bij databundels. Die limiet is met een klik op een knop in te stellen. Dat kon al, maar het is nu allemaal mooi gebundeld op een pagina.

Elk virtueel bureaublad zijn eigen naam

Windows 10 heeft uitgebreide mogelijkheden om virtuele desktopomgevingen aan te maken, maar een simpele mogelijkheid ontbrak nog: elk bureaublad zijn eigen naam geven. Windows 10 noemde ze simpelweg Bureaublad 1, Bureaublad 2 enzovoort. Dat is aangepakt, want je kunt nu zelf namen invoeren door op de naam te klikken. Na een reboot blijven ze behouden.

De rekenmachine op de voorgrond

De rekenmachine heeft niet alleen een nieuw icoontje gekregen, maar er is ook een nieuwe knop toegevoegd. Daarmee kun je de rekenmachine 'on top' houden, dus altijd op de voorgrond. De rekenmachine gaat dan in een eenvoudige modus. Het werkt dan ook niet bij de Wetenschappelijk- of Programmeren-modi van de calculator. Het is wel een handige toevoeging voor mensen die veel getallen moeten invoeren.

Windows 10 May 2020 Update Calculator

De bandbreedte voor Windows Update

Bij de 'Geavanceerde opties' van Delivery Optimization kon je al een percentage instellen van de bandbreedte die Windows bij het binnenhalen van updates mocht innemen. Volgens Microsoft optimaliseert Windows zelf al de ingenomen bandbreedte hiervoor, maar dat kun je dus handmatig overrulen. Nieuw is dat je ook limieten kunt invoeren in daadwerkelijke Mbit/s-hoeveelheden die bij het downloaden van updates op de achter- en voorgrond worden gebruikt. Zo kun je de impact op je netwerk beperken.

Ga wachtwoordloos

Microsoft is op een missie om wachtwoorden te elimineren, net als meer bedrijven overigens, want er moet iets veranderen bij authenticatie. Windows 10 biedt voortaan de optie om een apparaat geheel wachtwoordloos te maken. Dat betekent dat elk account een alternatieve inlogmethode moet selecteren. Microsofts voorkeur gaat natuurlijk uit naar zijn Hello-gezichtsherkenning als het apparaat dit ondersteunt, maar een vingerafdruk en pincode op basis van Hello kan ook. Een pincode is volgens het bedrijf veiliger dan inloggen met een Microsoft-account, omdat deze niet op een server staat, maar aan het apparaat is gebonden en versleuteld op een tpm-chip bewaard blijft. De pin is voortaan overigens ook te gebruiken bij inloggen in de veilige modus, zodat hier niet alsnog een wachtwoord vereist is.

Herstarten van programma's

Je kunt bij Windows per app instellen of ze automatisch mogen starten bij het starten van Windows. Daarnaast openen sommige openstaande programma's zich onafhankelijk hiervan automatisch na een herstart. Dat kan handig zijn, maar ook vervelend. Om dit te voorkomen, moest je voorheen naar de nogal onduidelijk omschreven instelling 'Configuratie van mijn apparaat automatisch voltooien op basis van mijn aanmeldingsgegevens na een update of herstart'. Bij de May Update 2020 is dit verduidelijkt en kun je onder het kopje 'Apps opnieuw opstarten' bij de aanmeldopties aangeven of Windows de apps bij het uitloggen en herstarten automatisch moet opslaan en herstarten.

DX12 Ultimate

Windows 10 May 2020 brengt de DirectX 12-versie naar Ultimate. Dat klinkt natuurlijk stoer, maar de wijzigingen ten opzichte van DX12 zijn toch vooral voor ontwikkelaars interessant. Het gaat om een uitbreiding van de api voor onder andere raytracing- en efficiëntieverbeteringen waarvan AMD RDNA 2- en Nvidia Geforce RTX-gpu's gebruik kunnen maken. In de praktijk gaat het om de technieken DXR 1.1, Variable Rate Shading, Mesh Shader en Sampler Feedback.

Snel bluetooth pairen

Een wijziging die ook wat spannender klinkt dan ze in de praktijk voorlopig zal zijn voor de meeste gebruikers, is de mogelijkheid om snel te pairen. In feite gaat het om een optimalisatie van een functie die al in 2018 zit: Swift Pair voor bluetooth. Die maakte snel koppelen met bluetoothapparaten mogelijk en Microsoft heeft nu nog wat stappen geschrapt, zodat dit volledig in de notificaties kan, zonder dat je naar de bluetoothinstellingen hoeft. Het probleem is dat de ondersteuning nog erg beperkt is. Sterker nog, Microsoft spreekt alleen van ondersteuning voor zijn eigen Bluetooth Keyboard, Bluetooth Mouse, Surface Ergonomic Keyboard, Surface Precision Mouse, Microsoft Modern Mobile Mouse, Surface Mobile Mouse, Microsoft Arc Mouse, Surface Arc Mouse en Surface Headphones. Het lijkt er wel op dat meer apparaten ondersteuning krijgen. Zo kunnen de Galaxy Buds+ van Samsung overweg met Swift Pair.

SwiftKey begrijpt Nederlands

Een uitbreiding die gebruikers van Windows-tablets en 2-in-1-apparaten zullen waarderen, is de komst van ondersteuning voor Nederlands bij SwiftKey voor het virtuele toetsenbord. Dat betekent dat je nu, als je over het toetsenbord veegt om woorden te vormen, automatisch voorspellingen en suggesties voor Nederlandse woorden krijgt als je dit als taal hebt ingesteld. Nederlands is een van de 39 nieuwe talen die zijn toegevoegd. Microsoft meldt expliciet dat het om Nederlands voor Nederland gaat; Vlaamse termen worden dus nog niet meegenomen in de suggesties.

Wat tekstinvoer betreft is nog noemenswaardig dat het aantal te gebruiken kaomoji is uitgebreid. Dit zijn de populaire emoji die zijn opgebouwd uit Japanse karakters. Onder andere ͡~ ͜ʖ ͡°),
ಠ_ರೃ, (∩^o^)⊃━☆ en /ᐠ。ꞈ。ᐟ\ zijn toegevoegd. Het emojipaneel is op te roepen via Win+. en maakt ook deel uit van het virtuele toetsenbord.

Configuratiebestanden voor de Sandbox

De functionaliteit van de Sandbox is uitgebreid met ondersteuning voor configuratiebestanden. De Sandbox is een los te activeren onderdeel van de Pro- en Enterprise-versies van het besturingssysteem dat het mogelijk maakt uitvoerbare bestanden veilig te proberen in een geïsoleerde en compacte Windows-omgeving zonder dat een vhd of iso nodig is. Gebruikers kunnen voortaan bepaalde xml-bestanden openen in de omgeving voor de configuratie van de Sandbox. Het gaat om vier aspecten: het in- en uitschakelen van de gevirtualiseerde gpu, het in- en uitschakelen van de netwerktoegang tot de Sandbox, het delen van mappen en het automatisch kunnen uitvoeren van scripts binnen de omgeving bij het inloggen. Bij het delen van mappen op de hostmachine met de containerdesktop is het oppassen, waarschuwt Microsoft, aangezien malware binnen de Sandbox zo bestanden en mappen op de host kan infecteren.

Snel gebeurtenissen toevoegen vanuit de taakbalk

En als we toch bezig zijn: via de kalenderfly-out van de taakbalk, op te roepen door op de tijd te klikken, kun je nu gemakkelijk herinneringen of andere agendapunten aanmaken. Dat kan direct voor de dag zelf of voor een moment in de toekomst door op een dag te klikken. De eerste invoer verloopt via een enkel veld en zodra je de herinnering invoert, krijg je de optie een tijd en locatie toe te voegen. Ook kun je 'meer details' kiezen en dan kom je bij de omvangrijkere opties die de Agenda-app van Windows 10 je biedt. Ook deze optie is al met de November 2019 Update gekomen, maar wellicht heb je de toevoeging gemist.

Windows 10 May 2020 Update Quick

Tot slot

Als we een trend willen signaleren, zou dat zijn dat de ontwikkelaar verdergaat met apps loskoppelen van het besturingssysteem om ze sneller te kunnen updaten. Dat gebeurt niet alleen met Cortana, maar gaat bijvoorbeeld ook met Kladblok gebeuren en uiteraard is Edge op Chromium een 'los' programma. Steeds meer onderdelen binnen Windows 10 die voorheen in het besturingssysteem waren gebakken, kun je verwijderen. Daar staat tegenover dat Microsoft je er vaak toe over probeert halen die apps toe te voegen. Dat zie je bij de Edge-'reclame', maar bijvoorbeeld ook bij Whiteboard in de Ink Workspace.

Hoe dan ook heeft Microsoft zijn besturingssysteem op veel verschillende vlakken weer een klein beetje gepolijst. Er is wat voor het oog, er is wat voor de poweruser, zelfs Linux-gebruikers worden bediend en de doorsnee gebruiker krijgt hier en daar wat verbeteringen. Spectaculair is het allemaal niet, op het Windows Subsysteem voor Linux 2 na wellicht, maar met twee feature-updates per jaar krijgt Windows ook na vijf jaar nog genoeg aandacht van Microsoft.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (229)

Wijzig sortering
Voor mensen die deze update willen forceren maar via de standaard Windows Update nog geen gehoor krijgen: je kan via de Windows 10 Update Assistant deze update binnen halen. Deze tool kan je hier downloaden. Start de tool en hij vraagt of je wil upgraden naar 2004.
Let op dat er wel een aantal known issues zijn.

Waaronder een bij mijzelf zojuist BSOD veroorzakende "Issues updating or starting up devices when aksfridge.sys or aksdf.sys is present".

Een mogelijke oplossing is hier te vinden, maar dit is op dit moment nog niet door mij getest.

Ik heb zojuist de mogelijke oplossing getest en kon nu zonder BSOD de update uitvoeren, zie verder geen vreemde zaken in de event viewer.

[Reactie gewijzigd door RAJH op 28 mei 2020 15:19]

Bij mij ging ie gewoon via de automatische update en tot nu toe geen problemen Knock on wood :) |:(
Lucky you. Ik heb de update na anderhalf uur er weer af gehaald. Gewoon niet mee te werken.
Update verliep probleemloos en snel (x570, 3700x 32GB ram, alles up to date)
Maar al snel liep outlook vast (freezes, not responding) vervolgens probeerde ik deze via task manager te killen, maar ook die liep vast, bepaalde applicaties reageerde nergens meer op en langzaam liep het hele systeem vast. (keiharde reset moeten doen, want ook een shutdown bleef gewoon hangen)
Vervolgens Anno1800 opgestart, na 5 minuten freeze in het spel (muis deed het nog wel en kon via alt tab terug) maar Uplay ookcompleet vast geslagen. Nvidia drivers geupadate. Maar ook daarna weer vastlopers.
AIR VPN, start nauwelijks op (steeds not responding er tussendoor tijdens het laden), Photoshop 2020 start niet meer op. alles lijkt trager, minder responsive te werken.
Netwerk icoontje geeft aan dat ik geen internet heb terwijl dit wel zo is.
Ik heb antivirus, anti malewarybates alles geupdate naar laatste versie maar bleek ongelooflijk veel problemen krijgen. Ben er klaar mee en heb de update weer eraf gedonderd.
Vanuit een probleemloze Windows 10 Pro versie 1909 de nieuwste update 2004 handmatig opgestart. Deze update verliep geheel zonder problemen. Hierna de nieuwste versie gecontroleerd en constateerde het volgende: geen internet verbinding, wel WiFi (ik heb een Asus Maximus XI Code moederbord met WiFi mogelijkheden). Het modem opnieuw opgestart en nu wel Ethernet internet verbinding. Het voorheen probleemloos werkende betaalprogramma PowerDesk 9 rapporteerde dat het serienummer ontbrak. Opnieuw ingevoerd en nu wel werkend. Niet te herstellen was de "Zoekfunctie" (het vergrootglas naast de Startknop); dat was in het geheel niet op te starten. Reden voor mij om de nieuwste versie er weer af te gooien (ging zonder problemen). Thans weer versie 1909 terug; deze werkt weer uitstekend dus inclusief de "Zoekfunctie". Wacht de verdere ontwikkelingen nu maar af.

Aanvulling: ik denk het "Zoekfunctie" probleem opgelost te hebben met de Windows app "Indexer Diagnostics" in de Microsoft Store.

[Reactie gewijzigd door Safetyman op 29 mei 2020 11:10]

Klopt. Iso gedownload (meerdere systemen) en werkt goed. info van de iso:
Index : 1
Name : Windows 10 Home
Description : Windows 10 Home
Size : 14.000.397.429 bytes
WIM Bootable : No
Architecture : x64
Hal : <undefined>
Version : 10.0.19041
ServicePack Build : 264
ServicePack Level : 0
Edition : Core
Installation : Client
ProductType : WinNT
ProductSuite : Terminal Server
System Root : WINDOWS
Directories : 20867
Files : 89250
Created : 11-5-2020 - 07:48:46
Modified : 28-5-2020 - 09:58:16
Languages : nl-NL (Default)
Als hij via Windows Updates nog niet gevonden wordt, kun je het forceren door bij Geavanceerde opties onder Windows Update het uitstellen van de onderdelenupdates in te stellen op 1 dag. Als je dan nog eens laat zoeken, wordt de update wel gevonden.
Haalt Windows zelf al onderdelen van een update binnen? Mijn dochter zat gisteren haar schoolwerk te doen en toen liet ze zien hoe makkelijk de rekenmachine nu was nu dat ze hem op de voorgrond kon houden. Dit was echter gisteren overdag, ik heb gisteravond pas de update 2004 geinstalleerd. Of zat die nieuwe rekenmachine al in 1909?
Met AlwaysOnTopMaker kan je al jarenlang elk venster op de voorgrond houden.

Windows had gewoon lekker Windows moeten blijven zoals Windows 2000 of 7. Een besturingssysteem waarbij het aan de gebruiker is wat 'ie wil installeren.

Sinds Windows 8 is het een bemoeizuchtige bende geworden. Programma's die ze ineens 'apps' noemen. Ze willen je laten registreren met email. Ze bepalen vooraf dat je shortcuts wilt naar bepaalde mappen. Ze vissen zomaar foto's uit je mappen en tonen die ongevraagd in het Start menu. etc etc Dit hadden ze gewoon allemaal 'opt-in' moeten maken ipv opt out.

Oh en het ergste is wel dat MSN messenger verdwenen is :/
Het knopje om de Rekenmachine op de voorgrond te houden wordt met het updaten van de Rekenmachine app via de Microsoft Store naar versie 10.1910 of later doorgevoerd. Heeft niks te maken met welke Windows 10 build je draait. Ik heb dit knopje ook gewoon beschikbaar in Windows versie 1909.

Ook de nieuwe app icoontjes hebben niet perse met de nieuwe Windows versie te maken. Deze worden beschikbaar als je de betreffende apps update via de Microsoft Store.

Ik lees helaas in heel veel review teksten over Windows 10 builds dat de functionele updates van apps die uit de Microsoft Store komen in de war worden gehaald met de updates van het besturingssysteem zelf. Dit artikel is weer een voorbeeld.

Edit: Spelfouten eruit gehaald.

[Reactie gewijzigd door jellejanssen198 op 28 mei 2020 12:37]

Ik zit nog op 1903 en heb die functie ook ;) Heeft idd met de app zelf te maken, niet met het OS.
Dat is een goeie. Ik zit ook op 1909 en heb de keep om top ook: https://i.imgur.com/9iYe8ho.png
Pas op met die rekenmachine! Als ik het goed gelezen heb kan hij alleen in de simpele modus op de voorgrond blijven. In die modus is 1 + 2 x 3 = 9.
Welk build nummer heeft deze update?
Ik heb nog steeds 1909 staan maar als ik probeer te updaten krijg ik de melding dat de update al geïnstalleerd is.

Hoe kan ik dubbel checken of de update daadwerkelijk erop staat?
2004
https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_version_history
Via de media creation tool lukte het gisteren ook al om deze versie binnen te halen.

[Reactie gewijzigd door cyspoz op 28 mei 2020 07:24]

Thanks!
Misschien via die weg idd even proberen.
Inderdaad, via media creation tool is het v2004. Je download namelijk MediaCreationTool2004.exe.

De Iso informatie is:
Index : 1
Name : Windows 10 Home
Description : Windows 10 Home
Size : 14.000.397.429 bytes
WIM Bootable : No
Architecture : x64
Hal : <undefined>
Version : 10.0.19041
ServicePack Build : 264
ServicePack Level : 0
Edition : Core
Installation : Client
ProductType : WinNT
ProductSuite : Terminal Server
System Root : WINDOWS
Directories : 20867
Files : 89250
Created : 11-5-2020 - 07:48:46
Modified : 28-5-2020 - 09:58:16
Languages : nl-NL (Default)

Overigens wel gek dat de ISO Windows 10 Home aangeeft, maar de versie van mijn systeem WIndows 10 Pro 1909 is. We shall see what er gebeurd als ik update, welke wel aangeeft dat Pro wordt geinstalleerd.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 28 mei 2020 10:12]

Ga in Windows10 naar Windows Update en je kan handmatig zoeken naar updates. Daarna kan je handmatig kiezen of je de onderdelen update wilt installeren naar versie 2004 (build van besturingssysteem 19041.264.)
(iets beneden in het venster kan je dit vinden , het wordt gezien als soort van optionele update).

Wel moest ik na installeren van deze update opnieuw inloggen met mijn Microsoft accounts want deze waren ineens verouderd of niet bruikbaar. Ook bij Windows mail app heb ik dit gedaan.

Verder werden vele apps en apparaten daarna opnieuw geïnstalleerd of gedetecteerd.

Daarna ben ik weer naar Windows Update gegaan om resterende updates van Framework te downloaden.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 28 mei 2020 07:37]

Handmatig zoeken geeft mij de melding: Uw PC is bijgewerkt. Laatst gecontroleerd vandaag 7.40 uur.

Helaas kan ie niks vinden. Zit zeker nog op 1909. Dubbel check gedaan.
Wanneer je winver typt in Start dan kan je kijken welke versie van Windows jouw installatie momenteel heeft
Jep, I know. :-)
En dat is nog 1909.
Niet alle computers gaan tegelijk over op de nieuwe update. Het zal een tijdje duren voordat je PC "aangemeld" word voor een update.

Echter, als ik me niet vergis kan je via de MS installatie .exe die je van de site van MS kan downloaden ook handmatig updaten. Zoiets had ik ook moeten doen om RT te gebruiken in 1909.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 28 mei 2020 10:27]

Ja daar was ik idd al "bang" voor.
Ik wacht het wel geduldig even af. Haastige spoed.... ;-)
Thanks voor je headsup iig!
Als hij via Windows Updates nog niet gevonden wordt, kun je het forceren door bij Geavanceerde opties onder Windows Update het uitstellen van de onderdelenupdates in te stellen op 1 dag. Als je dan nog eens laat zoeken, wordt de update wel gevonden.
Yes, dit heeft gewerkt!
Ingesteld op 1 dag en daarna kon ie de 2004 update vinden en installeren.

Thx!
Ik heb 1909 pas vorige week gekregen van Windows Update. Die uitrol kan echt heel langzaam gaan.
Welk build nummer heeft deze update?
Ik heb nog steeds 1909 staan maar als ik probeer te updaten krijg ik de melding dat de update al geïnstalleerd is.

Hoe kan ik dubbel checken of de update daadwerkelijk erop staat?
2004 build 19041 te vinden bij Info van je systeem. scrol naar beneden

Je kunt het beste de Media Creation tool gebruiken. via andere opties is het aan te raden om (evt. extra) FW uit te zetten vooraf aan het zoeken. via Updates komt deze update (nog) niet.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Hackus op 28 mei 2020 14:49]

Wordt Windows 10 volledig opnieuw geïnstalleerd deze ronde?
Biij de feature updates in de eerste helft van het jaar (de grote zeg maar) vind er een in-place upgrade plaats van je os. Een soort herinstallatie maar met behoud van data en instellingen.
Mocht er windows.old komen, kan ik die gewoon weggooien zonder gevolgen?
Enige gevolg is dat je de update niet weer terug kan draaien.
Maar op die momenten is het sowieso handiger om een herinstallatie te doen. Ik heb zulke slechte ervaringen met rollbacks op Windows, dat het voor mij sneller is om een herinstallatie te doen.
Dan heb je maar weinig programma's geïnstalleerd die je dan ook weer opnieuw moet installeren en configureren. Dat kost meer tijd dan een update die zijn werk doet terwijl je wacht (of beter, gewoon andere dingen doet).
Is met tools als Chocolatey (zo uit mijn hoofd) natuurlijk ook gedeeltelijk te automatiseren. ;) En meeste tools installeer ik pas op het moment dat ik ze nodig heb.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 28 mei 2020 12:40]

Ja, al zou ik er mee wachten tot het moment dat je hebt vastgesteld dat er geen problemen zijn geintroduceerd met de update en alles bugvrij werkt.
Zoals @SpiceWorm aangeeft. Dit kan via Disk Cleanup doen, zodat Windows het op de nette manier opruimt. Volgens dit artikel zou je het echter ook gewoon handmatig kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 mei 2020 08:23]

Ik zou altijd adviseren dit te doen via Disk Cleanup (Schijfopruiming) met het knopje "Clean Up System Files". Dat voorkomt problemen bij het verwijderen van deze map.
Ik zou Cleanmgr gewoon draaien die schoont het nl op de nette manier op ipv alleen de storage weg gooien
Dat kun je dan het beste doen met de disk cleanup utility.
gaat makkelijker via disk cleanup utility van windows
Na 30 dagen wordt die toch automatisch verwijdert? Althans zo is het bij mij in het verleden gegaan. Zou 'm gewoon laten staan, tenzij ruimte een issue is.
Houdt dat behoud van instellingen maar achterwege, zeker als power user.
Tot op heden geen problemen mee gehad, al mijn instellingen zijn altijd behouden.
Nee win10 wordt sowieso niet volledig opnieuw geïnstalleerd(Bij geen enkele update), je krijgt gewoon een upgrade na een nieuwe Build.
zulke updates als een nieuwe service pack veel nieuwe functies, en wat gebundelde security updates in 1. je wordt dus gewoon bijgewerkt en alles blijft behouden.
Dat is niet wat ik bedoel. Wordt er een windows.old directory aangemaakt? De laatste keer was niet het geval daarvoor altijd wel.
Ja er is inderdaad een windows.old map maar dit is toch niet zo erg, of kom je ruimte te kort ?
Ja, op de laptop van mijn werk. Het liefst deed ik schone installatie ik heb hem al drie jaar. Even opnieuw laten in spoelen door system beheer is beetje lastig op het moment met thuiswerken.
Disk cleanup gebruiken. Hierbij kun je die .old versie mee laten opruimen.
Nadeel is dat je daarvoor admin rechten nodig hebt :)
Mag je wel als ‘simpele’ user gaan upgraden? Raar verhaal
Ja, komen mee met Windows updates. Dus dat mag wel als gebruiker.
Lijkt mee geen serieuze organisatie. Een stichting zeker oid?
Ook als je wel een update policy hebt die deze featureupdates wel uitrollen, dan krijg je alsnog een .old folder :)
Ook als je "slim opslaan" gebruikt vanuit het "modern settings" menu?
Goeie, ga ik vandaag eens naar kijken. De cleanup tool kun je runnen zonder admin rechten en met admin rechten. Ik vermoed dat er geen verschil is tussen beide.
Volgens mij kan je de systeembestanden niet opschonen zonder admin rechten.
Nu wel, bij de major updates in het voorjaar is het een soort van herinstallatie, dus met windows.old. De update van het najaar is een minor update en dat is net zoiets als de maandelijkse patches en zonder windows.old.

[Reactie gewijzigd door JohanKupers op 28 mei 2020 07:17]

Nee, met uitzondering van afgelopen herfst update.
Ah oké geen idee eigenlijk zal straks eens kunnen kijken, op werk zal ik toch ook nog 2 laptops gaan updaten.
Is een installatie die de oude vervangt. Dus een windows.old folder.
Ik wil notificatie zoals Android en ios!
Dat ik tijdens het gamen berichten zie en met een knop, open klap en kan lezen zonder dat ik gedoe krijg met een spel die dan draait.
Zet je game in window mode, dan kan je gewoon het action center openen.
Ik bedoel nu zit ik in de browser en kan nog zien of er berichten zijn op mijn telefoon.
Op pc moet je dus overschakelen naar een browser om te zien of je berichten hebt.
Daarbij mag het wel duidelijker zijn wat voor berichten het zijn zonder dat je die open doet.
Zo heeft iedereen eigen wensen. Mijn wens is juist helemaal geen notificaties. Net zoals op Android of iOS wordt dit door apps/programma's misbruikt om allerlei meuk naar voren te toveren.

Ditzelfde heb ik overigens met heel andere opties van Windows 10. De zoekfunctie die ook online gaat, en dat soort zaken zit ik (persoonlijk) helemaal niet op te wachten. Als ik iets online wil zoeken start ik een internetverkenner op.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind Windows 10 fantastisch, maar sommige dingen (dat alles maar persé ook online moet gebeuren, of allerlei spul dat op de achtergrond moet draaien, en notificaties sturen) hoeft van mij niet.
Dat allemaal meuk dat naar voren tover gebeurt niet bij mij omdat ik die niet instaleer.
Ik doe hetzelfde met Windows gewoon betrouwbare programma's instaleren.
Daarbij kan je op Android die dat doen blokkeren dus helemaal geen probleem.
Wat ik wel een probleem heb is dat er meldingen zijn die ik niet zie omdat ik vanuit ga dat het niet belangrijk zijn..

[Reactie gewijzigd door raro007 op 28 mei 2020 17:17]

Ik doe hetzelfde met Windows gewoon betrouwbare programma's instaleren.
In dat geval kun je ook Windows niet betrouwbaar noemen. Ook in MS producten word andere dingen gepushed, een van de grootste voorbeelden die ik zelf gebruik is de MS Solitaire Collection.. Daar zit meer reclame in dan speelbare dingen lijkt het soms wel.

Ook andere Windows features (zoals Edge) pushen andere MS zaken...
Ik zie dingen de goede kant op bewegen, maar nog geen reden om Total Commander en StartmenuX in de prullenbak te laten verdwijnen ;)
Wat kan je met StartmenuX nog meer dan met het normale startmenu?

(mijn startmenu is leeg, ik doe alles met winkey + letter intypen + ENTER, maar misschien dat ik nu handigheidjes mis?)
Total Commander zal ook nooit vervangen worden. Ik heb zelfs een gekochte versie.

StartmenuX is in mijn ogen inmiddels zelf zwaar verouderd, en waarom zou je het nog gebruiken? Enige reden lijkt mij nostalgie en/of gewenning.
Gisteren en vandaag laten zoeken. Zegt steeds Up-To-Date.

Windows 10 Home 1909 18363.836
Klaarblijkelijk iets mits met Windows Update dan, dat hij deze update niet ziet.

Hopelijk gaan ze iets doen aan die DCOM event 10016 issues die ik, en zovelen hebben.
Installeer je Windows 10, vers, kaal, dan krijg je er al snel mee te maken.
Precies of Microsoft het zelf niet weet hoe je het moet herstellen. Toen ik het uitschakelde, werkte mijn start menu niet meer, Cortona reageerde ook al niet meer, dus je hebt DCOM nodig.
Ik heb online een paar zogenaamde DCOM fixjes gevolgd, maar ik krijg nog steeds event 10016 in mijn logboeken. Dus heb ik er maar afgebleven.

[Reactie gewijzigd door MISTERAMD op 28 mei 2020 12:14]

Windows 10 Home 1909 18363.836
Klaarblijkelijk iets mits met Windows Update dan, dat hij deze update niet ziet.
Dat wordt stapsgewijs uitgerold.
Je kan ook geforceerd updaten, door Windows Media Creation Tool te downloaden en uit te voeren
Als je hem bij windows insider op release preview zet krijg je gelijk de build.
Windows Insider zeg je? Doet er me aan herinneren dat ik nog een paar ideeën heb geplaatst op die Insider forum ivm features die "gebruikers" graag willen in Windows. Ik zal daar eens gaan kijken. Tijdje geleden dat ik daar nog heb gekeken. Ik dacht dat da werd gesloten na de release van Windows 10.
Hebben jullie edge chromium zelf geïnstalleerd of? Ik heb de mei update gisteren geïnstalleerd maar heb nog steeds de "oude" edge browser.

Nog 1 ding, met de nieuwe update als ik iets wil zoeken dan krijg ik geen icoontjes meer maar soortvan zwart wit standaart icoon in de zoekbalk. Is dit een bug?
Edge chromium is nu nog een aparte installatie maar vervangt wel de oude edge als je deze installeert. Overigens is het wel een aanrader ;). Vergeet alleen niet ublock gelijk uit de store te halen want anders word je doodgegooid met banners en meldingen om Chrome te installeren als je ook maar ergens in de buurt komt van een Google dienst, het lijkt net malware
Ah ja dat wist ik, ik dacht alleen dat met deze Windows build de oude edge werd vervangen door de nieuwe chromium edge.
Ik ging van Chrome naar Edge Chromium en alle extensies en automatische inlogs waren meteen overgezet naar Edge, dus ook gewoon me standaard Adblocker.

Echt super handig, en valt me ieder geval al op dat het minder geheugen gebruikt, tot nu toe erg tevreden
Ik heb Edge ook al paar keer moeten gebruiken omdat begrijpe wie kan ik sommige filmpjes niet kan afspelen met Firefox. Ik moet zeggen dat Edge chromium sneller werkt dan Firefox maar zeer irritant is dat video's automatisch beginnen af te spelen op max volume en je je telkens een bult verschiet. Je kan dit niet aanpassen id opties en in Firefox dus wel. Alleen al om die reden blijf ik Firefox gebruiken.

Ik vind trouwens dat de icoontjes ih startmenu er veel mooier en moderner uit zouden zien zonder dat blauwe vierkant errond, net zoals op de taakbalk waar de icoontjes mooi opgaan id achtergrond. Ik begrijp niet dat MS dit niet ziet en aanpast.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 28 mei 2020 16:13]

Thuis gebruik ik ook Windows. Eigenlijk is het een vreselijk besturingssysteem met ontzettend veel ditjes en datjes. Microsoft maakt het niet heel erg eenvoudig om in één keer alle toeters en bellen uit Windows te verwijderen. 50% van de standaard applicaties zijn overbodig voor professioneel gebruik. Daarintegen is het mij niet duidelijk waarom sommige hele basale functies nog niet standaard in Windows zitten. De zoekfunctie werkt bij mij ook erg slecht. Vaak worden dingen gewoon niet gevonden.

Helaas is het niet mogelijk om alle software op Linux te draaien, anders zou ik het wel weten :-D
Kosten-baten analyse maken.

Met games bijvoorbeeld: Rainbow Siege is al vijf jaar uit en ik heb het nog niet kunnen spelen. Aan de andere kant, ik heb nog nooit een Console gehad en dus nog nooit Halo of Zelda gespeeld... en mijn leven is er niet minder om.

Aan de andere kant, ik heb nu een super gestroomlijnd systeem, zonder marketing of commercie meuk. Ik heb een centraal systeem van updates en beheer, dus eenmaal ingericht heb ik bijna geen omkijk meer naar het systeem. Steam draait er prima, en 2/3 van de Steam Catalogus werkt op Linux, en ik kan makkelijk films kijken en muziek luisteren.

Linux is niet voor iedereen, en als jouw carrière afhankelijk is van een Windows-only product dan heb je geen keuze, maar ik vindt het tegenwoordig een heel legitiem alternatief.
Ik zou het graag doen. Het grootste probleem zijn bijvoorbeeld de Adobe applicaties en pixologic zbrush. Het is wat het is. :) :)
Helaas is het niet mogelijk om alle software op Linux te draaien, anders zou ik het wel weten :-D
Nee nee, die verwoord je verkeerd: het is voor jou niet mogelijk om alle software waar jij aan gewend bent te draaien op Linux.

Als er geen Linux versie is is er 99 van de 100 keer een alternatief. Het is maar net wat je gewend bent (wel de kanttekening plaatsen dat sommige alternatieven slechter zijn dan je kunt voorstellen).

Ik heb zelf precies het tegenovergestelde. Alles wat ik nodig heb draait in Linux, en amper in Windows. Dan is het niet moeilijk inderdaad.
Bijna alle software die ik dagelijks gebruik draait perfect op linux: maya, mari, nuke, houdini, clarisse, katana, substance painter/designer. Helaas is het nog steeds zo dat ik op mijn werk een 2e computer (met Windows) nodig heb voor de taken die met onder andere adobe software moeten gebeuren.. Het liefst zou ik die niet nodig hebben. Dan zou ik thuis ook zonder windows kunnen :)
Dat is een hele lijst! Microsoft is op de goede weg. Stabiliteit staat op nummer een en bescheidenheid. Ze kennen hun rol in ieder geval. Prettig.
Tja als ze in het artikel allerlei zaken uit vorige updates gaan noemen dan lijkt het flink wat. De werkelijkheid is anders.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True