Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Windows 10 October 2018 Update

Geen Sets, wel Klembord en Kladblok

04-10-2018 • 13:57

194 Linkedin Google+

Windows 10 October 2018 Update

Update 2, 6 oktober: Microsoft heeft de verspreiding van de update stilgelegd.

Update, 4 oktober 21.00: Bij sommige gebruikers is de Documenten-map leeg na de update, waardoor aangeraden wordt af te wachten met updaten.

Het is Microsoft toch weer niet gelukt. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend ernaar te streven telkens in maart en september nieuwe feature-updates voor Windows 10 uit te brengen. Begin dit jaar liep maart af zonder release van wat iedereen dacht dat de Spring Update zou worden. Dat werd echter de Windows 10 April 2018 Update en het scheelde niet veel of het had de May Update moeten heten. Een bug die Microsoft aantrof in de release-to-manufactureversie gooide roet in het eten en maakte dat de software enkele weken moest worden uitgesteld.

Hoe dan ook, inmiddels heeft Microsoft de Windows 10 October 2018 Update beschikbaar gesteld, al kan het nog wel even duren voordat deze voor iedereen verschijnt. Net als voor de uitrol van de April 2018 Update, maakt Microsoft gebruik van machinelearning om te analyseren welke systemen de update zonder problemen kunnen ontvangen, om de distributie vervolgens geleidelijk uit te breiden. Het versienummer gaat van 1803 naar 1809 en de codenaam van de update was Redstone 5, naar een erts in Minecraft. Het is dan ook alweer de vijfde update die nieuwe functionaliteit naar Windows 10 brengt.

Exit Sets

Net als begin dit jaar is er weer een aansprekende functie die is doorgeschoven naar een volgende release en dit keer is dat Sets. De functie zat lang in de Insider-builds, maar werkte nog niet naar behoren en werd in juni uit de testbuild gehaald. Met Sets kunnen gebruikers programma's als tabbladen in een venster naast elkaar draaien. Microsoft mikt nu op integratie van Sets in de Windows 10-update die begin volgend jaar uitkomt. Deze staat bekend onder de codenaam 19H1.

De toevoeging van nieuwe functionaliteit gaat gepaard met het verdwijnen van functies die volgens Microsoft verouderd of overbodig zijn. Zo is de Hologram-app vervangen door de Mixed Reality Viewer en is de tpm-management console verwijderd. De functies daarvoor maken nu deel uit van het Windows Defender Security Center. Bij het configuratiescherm van de traditionele Windows-omgeving is onder 'energiebeheer' de schuif voor de schermhelderheid verdwenen. De Snipping Tool gaat het veld ruimen, maar is nog aanwezig. Deze wordt, zoals Microsoft aangeeft bij het openen van de tool, vervangen door de nieuwe Snip & Sketch-app.

Algemeen

Microsoft is bij deze update verdergegaan met het doorvoeren van zijn Fluent Design-weergave. Op enkele nieuwe plekken zie je de subtiele en minder subtiele grafische effecten, zoals bij het Windows Defender Security Center, dat voortaan simpelweg Windows Security heet. Notificaties bij het scherm voor 'meldingen en acties' verschijnen met een fade in. Het Instellingenmenu toont verder spontaan enkele tips, die je uiteraard ook via de Tips-app kunt oproepen.

Donkere Verkenner

Een van de opvallendste wijzigingen die gebruikers kunnen ervaren na de update, betreft de Verkenner. Windows 10 heeft al sinds de Anniversary Update van 2016 de optie voor een lichte of donkere 'app modus', waarmee apps en instellingen licht of donker worden weergegeven. Microsoft heeft die keuze uitgebreid naar de Verkenner. Sommigen vinden het waarschijnlijk prettig, maar voor anderen zal de donkere modus wennen zijn. De Verkenner is wat drukker dan veel Windows 10-apps van Microsoft en ook veelgebruikt, waardoor de impact van de verandering groter is. Voor wie de donkere modus wel voor de overige apps wil, maar voor de Verkenner te heftig vindt, is er helaas geen optie: het is alles of niets.

Naar nieuwe functionaliteit is het even zoeken. Het blijkt dat de Verkenner bestanden voortaan kan rangschikken op 0kB, 0 - 16kB, 16kB - 1MB, 1MB - 128MB enzovoort bij de aanduidingen 'leeg', 'heel klein', 'klein', 'normaal', 'groot' enzovoort. Voorheen was dat 0 – 10kB, 10kB – 100kB, 100kB - 1MB en 1MB - 16MB.

Notepad

Het is tijden geleden dat Microsoft Kladblok heeft bijgewerkt en het was dan ook een verrassing dat dit kleine programma uit de 'oude' Windows-omgeving wat nieuwe functies kreeg. Groot zijn de veranderingen niet; Kladblok is geen Notepad++ geworden. Wel kun je nu direct zoeken met de Bing-zoekmachine vanuit het programma, vult Kladblok geselecteerde tekst nu meteen in bij vervangen met Ctrl+H en kunnen hele woorden voor de cursor met Ctrl+Backspace worden verwijderd. Daarnaast is er de optie om tekst te vergroten met een zoomfunctie en voor ontwikkelaars is het fijn dat Kladblok nu tekstbestanden die in Unix, Linux of macOS zijn gemaakt, correct kan weergeven, dankzij ondersteuning voor regeleindes van Unix en macOS. Tot nu was er alleen ondersteuning voor Windows Carriage Return & Line Feed, oftewel CRLF.

Schermafbeeldingen knippen en bewerken

We schreven hierboven al dat het Knipprogramma gaat verdwijnen. Het is er nog wel, maar Microsoft verwijst gebruikers door naar de opvolger, Snip & Sketch, de snippingtool die voorheen Screen Sketch heette en al in de Ink-omgeving van Windows 10 zat. Met Win+Shift+S verschijnt een toolbar bovenin, met de opties om rechthoekige of vrij getekende uitsnedes of volledigschermafbeeldingen te maken. Is de knip gemaakt, dan verschijnt er een pop-up om Snip & Sketch te openen en de afbeelding verder te bewerken. Vanuit dat programma zijn ook schermafbeeldingen te produceren, waarbij je kunt aangeven dat de app direct, of over drie of tien seconden de schermuitsnede maakt. Bij het oude Knipprogramma kon dat over een tot en met vijf seconden.

Renderafbeelding van Metro Exodus, niet representatief voor daadwerkelijke gamebeelden

Raytracing in DX12

Met de komst van de October 2018 Update is DirectX Raytracing uit de experimentele fase en heeft Windows 10 er dus officieel ondersteuning voor. Raytracing wordt als de toekomst van games gezien nu realtimeberekening van het pad van licht en reflecties ervan binnen handbereik komt, wat realistische gamebeelden moet opleveren. Microsoft voegde DXR begin dit jaar aan de DirectX 12-api toe als experimentele functionaliteit. Inmiddels zijn de eerste videokaarten met ondersteuning voor Raytracing op de markt en binnenkort volgen de eerste drie games die met de api overweg kunnen: Battlefield V, Metro Exodus en Shadow of the Tomb Raider. Later moeten meer games volgen. Microsoft claimt de api zo te hebben ontworpen dat deze werkt met hardware van alle aanbieders en kan meeliften met de evolutie van gpu's.

Klembordsynchronisatie

De toetscombinatie Win + V doet een klembord verschijnen met daarop niet een enkel gekopieerd item, maar verschillende. Je kunt tekst en afbeeldingen bewaren om deze later elders te plakken. Afbeeldingen mogen tot 1MB groot zijn. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel items er op het klembord mogen staan. We kwamen in ieder geval tot twaalf, maar wellicht is meer mogelijk. Het klembord is met een druk op 'Clear all' te legen, maar onderdelen die je wilt bewaren, zijn vast te pinnen.

Naast deze klembordgeschiedenis is er de mogelijkheid de klemborditems online te synchroniseren met je Microsoft-account. Dit zorgt ervoor dat je teksten kunt plakken op andere Windows 10 October 2018-apparaten waarop je bent ingelogd. Het gaat vooralsnog ook alleen om teksten, met een maximale grootte van 100kB. Het Klembord heeft met de uitbreiding meteen een plek bij de Instellingen verdiend. Daar zijn dan alleen de geschiedenis en de synchronisatie los van elkaar uit en in te schakelen. Wie het touchkeyboard gebruikt in tabletmodus, kan vandaaruit het klembord openen met een speciale knop. Het klembord is met de functies een stuk handiger geworden en de functionaliteit is eenvoudig, maar doeltreffend.

'Jouw telefoon'-app

Windows 10 bood al de mogelijkheid om je smartphone met de pc te verbinden. De optie is aanwezig via Telefoon in de instellingen. Daarmee verwijst Windows je door naar mobiele Microsoft-apps als Cortana en de Microsoft Launcher. Na het koppelen kunnen gebruikers mobiele bezigheden voortzetten op hun pc. Microsoft noemt dit 'Continue on PC' en met deze oktoberupdate voegt Microsoft als onderdeel hiervan de app 'Jouw telefoon' toe aan zijn besturingssysteem.

Deze app stelt je voor de 'Begeleidende app voor Jouw telefoon' uit de Play Store te installeren. Bij de installatie moet je inloggen met je Microsoft-account en geef je die Android-app toestemming de foto's en sms-berichten te benaderen. Vervolgens toont de Jouw telefoon-applicatie op de pc recente foto's van je mobiel, die je direct kunt kopiëren en delen, ook via drag 'n drop. Daarnaast is er een onderdeel voor recente sms-berichten, dat niet alleen de conversaties toont, maar je ook nieuwe berichten laat opstellen en versturen. De Windows-app blinkt uit in eenvoud en er zijn geen verdere instellingen. De mobiele app toont verder alleen verwijzingen naar andere Microsoft-apps en is daarmee een ingang voor Microsoft om zijn aanwezigheid op Android-smartphones te vergroten.

Omgekeerd gaat Microsoft steeds meer functionaliteit van Android-smartphones naar de pc brengen, want afgelopen dinsdag demonstreerde het bedrijf app-mirroring in de Jouw telefoon-app. Bij de demonstratie liet Microsoft een Snapchat-conversatie in de pc-app vanaf mobiel zien, waarbij de gebruiker berichten op de pc kon maken en versturen. Dit lijkt een slimme manier om te voorkomen dat mensen steeds hun smartphone moeten pakken als ze op hun pc werken. Wanneer deze functie verschijnt, is niet bekend en het lijkt onwaarschijnlijk dat dit mogelijk wordt met een iPhone, gezien de strenge controle die Apple uitoefent op de koppeling met platforms van derden.

Edge

Geen Windows 10-update zonder bijwerking van de door een laag aantal gebruikers geplaagde Edge-browser. De meest in het oog springende wijziging is dat de onderdelen van het drop-downmenu anders zijn gerangschikt en nu allemaal een eigen icoontje hebben gekregen. Daarnaast toont Microsoft de sneltoetscombinaties nu standaard, zodat deze makkelijker te leren zijn. Ook de onderdelen van de Hub, zoals Downloads en Geschiedenis, zijn nu hier te vinden. Het onderscheid tussen de Hub en de overige opties was altijd al een beetje gekunsteld. De icoontjes van de Hub, Notities en het Delen-menu zijn nu uit de toolbar te verwijderen voor een rustiger uitstraling. Wie juist alles bij de hand wil houden, kan ze behouden en er naar believen Boeken, Geschiedenis en Downloads aan toevoegen.

De optie 'Met Internet Explorer openen' leek even verdwenen te zijn, maar Microsoft is nog niet bereid die oude browser vaarwel te zeggen. In Edge is IE te openen via 'Meer tools', waar ook de ontwikkelaarstools te vinden zijn. Handig is dat Edge autoplay kan uitschakelen. Onder de geavanceerde instellingen kun je automatisch afspelen toestaan, beperken en blokkeren.

Game bar

De 'Game bar' is de in Windows 10 geïntegreerde overlay om bijvoorbeeld gamestreams te starten. Hij is op te roepen met Win+G. Microsoft heeft er nu een aparte app van gemaakt en de weergave een stuk versmald. Tegelijk is het venster langwerpiger, waarmee het niet echt meer een balk is. Dat is om plaats te maken voor volumeschuifjes voor audio, waarmee streamers meer controle krijgen over de audioweergave. De Game bar leek aanvankelijk ook framerates, cpu-gebruik en in gebruik zijnde ramhoeveelheid te tonen, maar dit lijkt de uiteindelijke versie niet gehaald te hebben.

Zoeken

Het zoekvenster is flink vergroot om duidelijk te maken dat in Apps, Instellingen, Documenten, Foto's of het Web kan worden gezocht. Daarnaast is de 'Pick up where you left off'-functie van Timeline, die bij de April 2018 Update werd toegevoegd, nadrukkelijk aanwezig in het venster. Daaronder is dan ook nog plaats voor Cortana's suggesties. Het lijkt erop dat Microsoft Cortana wat minder naar voren schuift binnen Windows. De naam is zelfs aangepast naar Cortana & Search. Bij het zoeken naar software, is er een directe link met de installatie vanuit de Windows Store.

SwiftKey

In 2016 nam Microsoft SwiftKey over en vanaf deze update is de technologie van dat bedrijf de basis voor suggesties bij tekstinvoer. Bij het touchkeyboard in tabletmodus verschijnen die suggesties ook bij de bekende veegbewegingen om woorden te vormen. De autocorrectie en voorspellingen werken voorlopig alleen in combinatie met de talen Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees of Russisch. Via het toetsenbord is ook het emojipaneel op te roepen, of via Win+. bij een tekstveld. Dat heeft een update gekregen naar de 11.0-set met 157 nieuwe emoji.

Overige

Er zijn nog talloze kleine veranderingen en bugfixes doorgevoerd die hier niet aan bod komen. Zo is ondersteuning voor schrikkelseconden en het Precision Time Protocol toegevoegd, is er een speciale HD Color-pagina met instellingen voor hdr-weergave en is er bij het onderdeel Beeldscherm van de Toegankelijkheidsopties niet alleen meer de mogelijkheid om alles groter te maken, maar ook om alleen tekst binnen Windows te vergroten.

Conclusie

De Windows 10 October 2018 Update is misschien wel de minst spannende update voor Microsofts besturingssysteem sinds de November Update van 2015, die alleen bugfixes bracht. Dat betekent niet dat er weinig is gewijzigd, want het gaat weer om een groot pakket kleine veranderingen. Deze update mist echter een in het oog springende nieuwe toepassing, zoals Sets had kunnen zijn. Ook het spiegelen van Android-apps lijkt een veelbelovende functie, maar kwam blijkbaar te laat voor deze editie. Met twee feature-updates per jaar staat Windows 10 hoe dan ook niet stil, dus wat dat betreft is er weinig reden tot klagen. Deze update is wellicht wat saai, maar nieuwe functionaliteit is altijd welkom en er is ook geen reden om níet te updaten.

Reacties (194)

Wijzig sortering
Een prima update wat mij betreft, maar ik vraag af wanneer ze eens aan de "ruwe randjes" gaan werken in plaats van het introduceren van nieuwe features waarbij het inconsistente design de grootste doorn in het oog is.

We zijn bijvoorbeeld nu 5 grote releases verder en we hebben nog steeds 2 losse panelen om settings te beheren: Settings en Control Panel.
Elke update schuiven meer features van het control panel naar de settings.

In 1 van de laatste 2 updates zijn een stel netwerk settings aan settings toegevoegd. Nu alleen de cp nog nodig om een verbinding uit te schakelen, vreemd genoeg. Maar elke update verhuizen er weer nieuwe features

90% van de changes in Windows komen niet in changelogs of promoties naar voren komt.

Control panel vervangen doe je niet zo maar, dat is 25 jaar legacy die herschreven moet worden.
En iedere update krijg ik er een grotere hekel aan.. simpelweg een netwerk IP statisch instellen in een mega opdracht geworden in de nieuwe interface. Je kunt nog beter met powershell bezig gaan...

Voor de powerusers is Windows 10 naar mijn mening zeker geen vooruitgang. Gezien de meeste bedrijven LTSB willen inzetten ben ik niet alleen.

Hoezo zou het trouwens lastig zijn om cpl te vervangen? Geen third-party app die er toegang toe heeft dus zo'n probleem zou het niet moeten zijn.. daarnaast zou de nieuwe versie zou naar mijn mening ook gewoon direct feature complete moeten zijn... Nu blijven we tussen twee panelen schakelen... Al 6 versies lang.
Voor de power users heeft MS juist powershell ontwikkeld, want de power users gebruiken CLI /Linux.
Settings is een beetje zoals dat fancy versimpelde control panel die met XP geintroduceerd werd. Het ding is wel, daarvoor hoefte toen niets herschreven te worden.

Nu moet alles opnieuw ontwikkeld worden. Die control panel waar je zo van houdt heeft 20 jaar nodig gehad om te worden waar je nu van houdt.

25 jaar legacy wat MS in een paar jaar wilt vervangen. Ik ben wel blij dat MS juist rustig de tijd neemt en het niet afraffelt.

Je kunt echt alles in Windows doen en aanpassen via powershell, als je van uniformiteit houdt. Want Windows is alles behalve uniform. Mooi man die xp en 9x legacy die er nog in zit.
Hoeoz moet alles herschreven worden? Zijn nog steeds dezelfde calls toch? Alleen ander knopje en UI.

Ik begreep dat de settings app meer op een normale app lijkt qua rechten en sandbox itt CPL waar je eigenlijk gewoon een directe ingang op alles hebt. Dat kan natuurlijk een hoop verklaren, maar ik denk nog steeds. Hoe moeilijk kan het zijn? In plaats van stomme dingen als het knipprogramma (wat heel prima werkt) vervangen door een of andere vage app met een hoop bloat heb ik liever dat er gefocussed wordt op core features. Voor screenshots gebruikt ik toch liever iets als greenshot.
Ik neem alleen aan dat de UWP samdbix dan weer een translatie maakt naar de Win32 API. Of er moet een heel andere interface nog weer verder boven liggen.

Het punt is. Ergens moet het toch vertaald worden naar bestaande functionaliteit. Die is er al. Zoveel moeilijker wordt het hier toch niet mee?

in ieder geval lijkt er vrij agile gewerkt te worden, maar lijkt er vrij traag voortgang geboekt te worden op dit front.
UWP is een compleet losse API binnen Windows, het leunt een beetje op de Win32 API (ik ben benieuwd hoe veel nog) omdat sommige functies nog niet in UWP zitten/zaten en er een kleine vertalingslaag tussen zit.

De API's zijn echt totaal anders, waar de Win32 API gebouwd is met "Features is, de rest zien we wel", staat bij UWP security echt stipt bovenaan. De hele opbouw van de APIs is ook anders. Ook zal UWP niet zo'n tering bende worden met 100 duizend exclusions en exceptions op de API calls vanwege beroerde developers (lees de Wine comments, erg leuk en interessant).

Alle settings onderdelen zijn van de grond af opnieuw opgebouwd en worden daarom 1 voor 1 toegevoegd/overgehaald.

Het lijkt traag, maar dat valt reuze mee. Van 90% control panel gebruik bij release, hoef ik nu voor 90% het settings schermpje niet meer uit (dingen zijn soms nog wel zoeken). 3 jaar is niets. Helemaal niet voor een lomp groot OS als Windows. Het zijn niet even een paar knopjes overzetten, vaak moet de hele onderliggende code in Windows of zelfs de Kernel ook overhoop gehaald worden, en komt MS er pas aan toe als dat stukje Windows overhaulen op de roadmap tevoorschijn komt.
Ik beschouw mijzelf als power user, maar ik gebruik zelden powershell. Hooguit bij wat troubleshooting, de rest van het jaar zie je mij daar niet. De nieuwe settings interface is om te huilen ja, het zit allemaal zo verstopt, en het lijkt er ook nog op dat het zich verplaatst ook.
Toevallig hebben ze net in de insider preview dat ze vandaag gereleased hebben het instellen van een statisch ip eenvoudiger gemaakt :)

Gewoon beetje naar beneden scrollen:
https://blogs.windows.com...8252/#oEJR5v2g3sYSpPmX.97
Dan kijk ik waarschijnlijk niet goed of zo maar ik kan het nog steeds niet intuitief vinden in het nieuwe settings scherm.
Dit is enkel beschikbaar als je een insider build hebt. Dus niet de officiële waar dit artikel over gaat. Insider updates zijn de beta versies voor de volgende update van windows
Interessant, bedankt voor je opmerking.
Voor LTSB moet je een enterprise licentie hebben, en voor bedrijven met een enterprise licentie is officiële support heel erg belangrijk. LTSB is dus nauwelijks interessant voor bedrijven, buiten die paar speciale situaties waarvoor LTSB bedoeld is.
LTSB is zeer belangrijk voor bedrijven (ten minste, dat denken ze). Ik ben ook van mening dat je heel voorzichtig met LTSB moet omgaan maar VDI "specialisten" schreeuwen vanalles richten klanten. Waaronder dat je beter LTSB kunt gebruiken in VDI zodat ze hun normale lifecycle plan kunnen houden.

De meeste bedrijven hebben trouwens enterprise licenties voor o.a. App-V support.
En iedere update krijg ik er een grotere hekel aan.. simpelweg een netwerk IP statisch instellen in een mega opdracht geworden in de nieuwe interface. Je kunt nog beter met powershell bezig gaan...
Dat ja!

Ik begrijp sowieso de hele noodzaak niet om het cpl te vervangen om eerlijk te zijn. Het voldeed dikke prima, onder meer omdat een he-le-boel mensen eraan gewend zijn.
Omdat de enige constante in je leven "verandering" is. If you did what you always did, you'll get what you always got..
Dat mantra ben ik het niet mee eens. Het lijkt misschien zo, maar we eten nog steeds met een vork, een mes en een lepel op een bord, koken nog steeds in een pan, etc, etc, etc.

De waan van de dag is dat er vooral heel veel niet verandert. Als je doet wat je kreeg, krijg je wat je kreeg immers. Dat is de hele reden dat ons kabinet jaar na jaar wordt herkozen: wat je kreeg was eigenlijk wel een hele goede deal.

Ik begrijp het wel wat je zegt hoor. Het probleem van de waan van de dag is gewoon dat het niet zo sexy is. En daardoor hebben we het er eigenlijk nooit over. Nieuwe versies, nieuwe producten en nieuwe designs halen het nieuws; hetzelfde als vorig jaar doen niet.
Je kan ook Windows Godmode openen :) hier heb je alle instellingen bijelkaar.

zie hier: https://webwereld.nl/soft...je-windows-10-in-god-mode
Toch werken er bij Microsoft duizenden mensen, dus de beslissing om zo langzaam over te stappen naar Settings is echt een rare prioritering.

Doe het dan niet en switch ik 1x goed.
Sounds good, doesn't work. Er bestaat nog veel oude (Enterprise) software dat gebruik maakt van de functies in het klassieke configuratie-scherm (o.a. Java, drivers, system center, ...) Zolang ze daar geen oplossing voor hebben zal het blijven bestaan. Persoonlijk werk ik ook liever in het oude configuratie scherm en hoop ik dat ze dat zullen behouden naast de simpelere basic settings menu.
Het probleem is wel, een aantal dingen kun je alleen maar in Settings regelen en dat zal alleen maar meer worden. MS zal er geen moeite meer in stoppen om features te backporten.
We zijn bijvoorbeeld nu 5 grote releases verder en we hebben nog steeds 2 losse panelen om settings te beheren: Settings en Control Panel.
En task manager en group policy editor en regedit en commandline/powershell en externe tools als classic shell.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 4 oktober 2018 15:09]

Ik zie even niet hoe veel van die applicaties zoals Settings/Control Panel zijn. Dit zijn twee interfaces voor gebruikers om gemakkelijk instellingen aan te passen.

regedit is een geavanceerde editor voor registersleutels. 99.9999% van de tijd zijn dit opties die je niet eens wil presenteren aan een gebruiker, of waar je simpelweg niet mee moet gaan lopen kloten.

Task Manager laat nauwelijks wijzigingen toe, maar weergeeft info over lopende processen/gebruikers. Geheel ander doeleinde dus.

Group Policy Editor is ook een geavanceerde editor voor sysadmins, om bepaalde zaken te standaardiseren/aan te passen. In het bedrijfsleven wordt dit door een Domain Controller gepusht naar Windows 10.
Ik zie even niet hoe veel van die applicaties zoals Settings/Control Panel zijn. Dit zijn twee interfaces voor gebruikers om gemakkelijk instellingen aan te passen.

regedit is een geavanceerde editor voor registersleutels. 99.9999% van de tijd zijn dit opties die je niet eens wil presenteren aan een gebruiker, of waar je simpelweg niet mee moet gaan lopen kloten.

Task Manager laat nauwelijks wijzigingen toe, maar weergeeft info over lopende processen/gebruikers. Geheel ander doeleinde dus.

Group Policy Editor is ook een geavanceerde editor voor sysadmins, om bepaalde zaken te standaardiseren/aan te passen. In het bedrijfsleven wordt dit door een Domain Controller gepusht naar Windows 10.
Regedit, hoezo geavanceerde settings die je niet wilt presenteren aan een gebruiker? Hier staan veel settings die ik als gebruiker gewoon zou willen kunnen instellen via configuratie scherm of PC settings. En dat zijn helemaal niet van die hele spannende zaken. Zomaar een voorbeeld. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Had ook gewoon met een vinkje in een eenduidige config scherm gekund.

Task manager: startup options. Hoezo is dat geen basis instelling?

Eentje die ik nog vergeten was: services. Soms moet/wil je services aan/uit kunnen zetten. Waarom kan dat dan juist weer niet via task manager?! Of naja; een soort van indirect, want sommige startup programma's zijn ook services. Lekker verwarrend. Het argument geavanceerde gebruiker v.s. beginnende gebruiker gaat niet op: voor beiden zou het handig zijn als het gewoon via een eenduidige config GUI zou kunnen.

Group Policy Editor is ook een geavanceerde editor voor sysadmins. Ja. Dat is juist m'n punt. Het is "geavanceerd" in de zin van "lastig te vinden en anders dan alle andere config GUIs". En sorry hoor, maar het aan of uit zetten van (vaak destructieve) automatische updates vind ik NIET ruiken naar "geavanceerd".
Er is gewoon geen goed excuus om een groot deel van de settings uit GPE via een andere GUI aan te bieden dan de rest van de settings. Misschien wel voor een domain controller, maar niet voor een thuisgebruiker (en dat dat verschil lastig te implementeren zou zijn daar heb ik als eindgebruiker geen boodschap aan). Dat ik een "geavanceerde" gebruiker ben betekend niet dat ik het fijn vindt dat alle instellingen in verschillende GUI's op verschillende plekken zitten. Dat praat het gebruikersongemak gewoon niet goed. Het is slecht user experience ontwerp.

De discussie ging over het gebrek aan eenduidigheid van locatie en manier van instellen in Windows. Niet over geavanceerd vs niet geavanceerd. Je kunt prima heel geavanceerde instellingen op een hele eenduidige manier weergeven in een GUI, op precies dezelfde manier als "basis instellingen".

En dan hebben we het nog maar niet over configuratie scherm versus PC settings waar deze hele discussie mee begon.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 6 oktober 2018 19:41]

Ook de schijfbeheer, apparaatbeheer en eigenschappen venstertjes zijn er al sinds de jaren 90 denk ik. De zoekfunctie in Kladblok voelt enorm ouderwets aan.
Het aanpassen van de diverse instellingen is dan ook mijn allergrootste ergernis.
Ik zoek me echt een ongeluk en heb het idee dat er dan nog steeds verstopte instellingen zijn die ik niet kan vinden. Ook met de zoekfunctie (die ik sinds Windows 8 zo'n beetje overal voor nodig heb) lukt het me niet.

Dan hebben we het nog niet over instellingen waarvan je niet eens verwacht dat ze bestaan of die anders werken dan je zou verwachten.

voorbeeld:
Laatst sloot ik een headset aan, maar lukte het niet om iets via de microfoon op te nemen.
Hierdoor bijna een nieuwe headset aangeschaft. Maar wat blijkt; er is een privacy instelling die je aan moet zetten om software buiten het OS zelf toestemming te geven om audio opnames te maken.
Prima dat zo'n optie erin zet, maar maak daar dan even melding van.
Yup. Ik vind Windows 10 een samengeraapte teringzooi wat instellingen aan gaat. ...En dan ben ik nog erg vriendelijk. Ik zoek me gek. Heb je eindelijk de instelling gevonden, komt er een update, zit het nog verder verstopt. Dan zoek ik een uitleg op internet, blijkt het voor een oudere versie van Windows 10 te zijn en klopt het niet met mijn versie en kan ik nog niet vinden wat ik zoek... En ik gebruik al Windows sinds 3.11. Ik wist mijn weg prima te vinden totdat die idioten van Microsoft met Windhoos 8 kwamen...

En dan heb je nog de updates... Elke keer komt er meer zooi mee met die updates - 99% rommel apps die ik niet gebruik. Zootje reclamezooi. Je hebt een steeds grotere HDD of SSD nodig, want het neemt steeds meer ruimte in, alleen al voor het updaten.

Ik ben niet wild van Windows 10.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 4 oktober 2018 23:21]

Zolang Windows gebruiken en nog het OS niet meester zijn?

Al je frustraties zijn op te lossen met wat simpele Google searches. Pas je niet aan aan je OS, pas je OS aan aan jou! :)
Heb je mijn opmerking wel gelezen!? Tjonge, jonge... |:(

Maar, eh... Leuk dat jij het leuk vindt om je het schompes te zoeken op internet! Ook mooi dat jij daar tijd voor hebt of tijd aan wil besteden. Ik wil gewoon een OS dat te gebruiken is zonder dat je dat moet doen. Ik verdien mijn geld namelijk niet met het zoeken naar instellingen voor Windows 10 in Google Search. Het vertraagd mijn werk. Tijd is geld.
Je kan een registry setting aanpassen zodat Microsoft geen reclame apps meer installeert bij het updaten of als je pro hebt kan het ook via local gpe
Ik gebruik tegenwoordig gewoon de local gpe of powershell voor het meeste van mijn instelling, is nog het eenvoudigste 😉
Meest vreselijke van die zoekfunctie vind ik dat met de NL versie van Windows 10 de namen van de functies in het Nederlands moeten worden opgezocht, terwijl meeste handleidingen in het Engels zijn.
Het schijnt dat het volume gedeelte overgezet is naar de nieuwe settings.
Klopt en het is niet praktisch.

Ik moet nu door 3 schermen heen om een apparaat uit te schakelen, waar dat voorheen niet hoefde.

Het probleem van die hele ombouw is dat het nog half half is. Als ik Audio apparaten wil uitschakelen, moet ik eerst naar dat nieuwe settings scherm, dan daar kan ik " Geavanceerde instellingen" aanklikken, waarna ik weer in hetzelfde scherm kom als voor de update.
Als je rechtermuisknop op je het speakericoontje rechtsonderin doet en naar de optie 'geluiden' gaat kom je rechtstreeks bij het oude venster. Ik neem aan dat je dit venster bedoelt?
Ja die , k had hem inmiddels gevonden, maar dat scherm is gewoon veel handiger en die nieuwe staat totaal niet in verhouding
Windows knop, daar vervolgens apparaatbeheer intoetsen, en dan enter, meer is het toch niet van.
Of mis ik nu iets ?
Neen, niet die. Ik bedoel de gene waar je het standaard apparaat kan kiezen voor zowel microfoon als speakers
Ah, rechtsonder je op volume knop klikken, waarna je de volume balk te zien krijgt, met een naam van je audio device daarboven je/de microfoon weet ik zo eigenlijk niet, heb je een "echte" eentje die je op je microfoon-in aansluit, of eentje op USB, een webcam dus ?
Ik heb met een microfoon geen ervaring via Windows namelijk, aangezien ik dat via deze software van mijn dedicated geluid's kaart altijd regel.

Maar eenmaal daar (volume balk) op de naam van het je audio device klikken, waarna je als het goed is dit te zien moet krijgen, en daaruit kun je dan vervolgens je te gebruiken apparaat selecteren voor de audio-out naar je speakers.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 4 oktober 2018 19:17]

Ja dat begrijp ik allemaal. Echter is dat scherm totaal niet handig, want ik kan een apparaat niet uitschakelen . Daarvoor moet ik ergens anders zijn... Zoals snuifplaat idd zegt. Echter wel heel irritant
Ik doe het al tijden via een snelkoppeling op het bureaublad. %windir%\system32\mmsys.cpl Ik vermoed dat u dat scherm bedoelt.
Wel waar:

Bluetooth peripherals will now display their battery percentage within Settings.
Data Usage has been updated with roaming usage information.
You can now choose to keep your mouse centered on the screen when using the Magnifier tool.
Magnifier tool can now be incremented by 5 or 10 percent.
Focus Assist will now enable itself regardless of what game you're playing.
Sound device properties have now been integrated into the Settings app.
Settings will now suggest common questions asked by users and present answers in the sidebar.
Settings now feature tips and suggestions on the home page.
You can now override default regional format settings such as Calendar, First day of the week, Dates, Times, and Currency.
SwiftKey now powers the on-screen and touch keyboards.
Typing insights are now available in the Settings app.
You can now make text size bigger separately from the overall display scaling options in Settings.
A new Windows HD color page is now available under Display Settings that let you configure HDR settings.
Windows now supports leap seconds.
Windows Update will now use machine learning to determine when to install and not install updates.
Dat is er al. Ziet er ook niet uit...
Die mag best wel wat aandacht hebben inderdaad, Dat hele Settings scherm mag van mij wel op de schop wat een draak van een interface :P (zoek me vaak de pleuris om er achter te komen dat het of niet werkt of niet kan daar)

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 4 oktober 2018 15:01]

Alles is inderdaad nog niet over, maar dat gaat langzaam wel gebeuren. Ik vermoed dat dit heel veel verandering brengt in het OS.

Even een tip, je kan ook zoeken in de Settings. Dat is vaak makkelijker dan handmatig te zoeken. En gebruik ook gewoon normale woorden... dus beeldscherm, wallpaper, geluid, microfoon etc etc.

[Reactie gewijzigd door JerX op 4 oktober 2018 18:28]

Alles is inderdaad nog niet over, maar dat gaat langzaam wel gebeuren. Ik vermoed dat dit heel veel verandering brengt in het OS.
Inderdaad, Windows 10 kan je in de toekomst gewoon Windroid noemen met een Microsoft Jailstore. :')

De manier van werken, het steeds meer weghalen van controle en de GUI komt steeds meer over alsof je op een telefoon je werk moet doen. |:(
Microsoft staat daar niet alleen in, ook veel websites waar je echt dingen moet regelen zijn daar tegenwoordig kampioen in, o.a. Mijn ING en Rabobank bankieren. Voor veel functionaliteit behalve het gewoon inzien van saldo en recente afschrijvingen moet je door klikken naar de oude omgeving, of zelfs de klantenservice bellen omdat het in de nieuwe omgeving niet kan.
Game Mode schijnt ook weer verbeterd te zijn: https://www.onmsft.com/ne...dows-update-interruptions
Windows 10 users running the October 2018 Update will have the option of having the system turn off Windows Update automatically. This will allow the system to focus its resources on running the game as smoothly as possible and block unwanted update notifications that get in the way of fun.
https://nl.hardware.info/...emakkelijke-audiocontrole

Is er trouwens een reden dat er deze keer geen videoreview gedaan wordt? Vond dat altijd wat fijner. Zelfs Hardware.info heeft dit niet. Anyway, hun review is wel een stuk uitgebreider zo op het eerste gezicht: https://nl.hardware.info/...r-2018-update-1809-review
Deze update zet ook het Administrator account weer uit als deze actief was voor de update, vandaag alleen al heb ik op 4 systemen dit via een boot stick weer actief moeten maken :/

[Reactie gewijzigd door Switching Power op 4 oktober 2018 18:44]

Waarom zou je dat account ook actief willen hebben? Er is een goede reden waarom zoiets wordt uitgeschakeld.
Waarom blijven de updates hangen steeds? Hij download, start paar keren op nieuw op dat gaat goed en bij de 3e keer opstart loopt t door tot 82% en dan stikt de update, blijft volledig hangen, pc handmatig uitzetten is de enige mogelijkheid en dan hersteld Windows de vorige versie.

Wat is hier aan de hand?
Die donkere Verkenner ziet er zo goed uit :)
Onderhand het enige OS dat dit nog niet had, beter laat dan nooit :+

@cracking cloud
Dat is hopelijk een kwestie van tijd gezien ze eerst het dark-theme instellingen menu vrijgaven.
Ik zal verder niet beginnen over de verschrikkelijke kleurstelling en de statische implementatie ervan :9

[Reactie gewijzigd door 119961 op 4 oktober 2018 15:17]

Liever niet dan half geïmplementeerd (zoals nu het geval is).
Ik vond de dark theme van de settings app bv wel prettig, maar als je in Windows kiest voor dark settings dan wordt nu ook automatisch Explorer meegenomen. En dat is jammer, want daar ziet het er niet uit.
Dark Mode is wel leuk, maar het zou leuker zijn om zelf een grijs gradatie aan te kunnen geven ipv. wit of zwart.

Ik heb een aantal applicaties waabij dat kan, en alles dezelfde UI kleur grijs is wel erg fijn werken.

En de dark mode explorer is wel errug zwart.. ;)
Android: Pas vanaf Android Pie (eventueel al eerder via custom GUIs)
BSD/Linux: Hangt af van de GUI die je gebruikt. (Ben niet helemaal thuis in deze wereld.) Maar gok dat dit al wel lang en breed wordt toegepast binnen de diverse GUIs voor Linux
iOS: Geen ondersteuning. (Beperkt met haken en ogen door middel van het inverten van kleuren)
OSX: Heeft het al een tijdje (10.10 dacht ik), maar pas sinds (10.14) kort is deze compleet.

Zo laat zijn ze ook weer niet vergeleken met de andere grote OSen op de markt. Uiteraard had ik het allemaal liever veel eerder willen zien.
welk os heeft het standaard nog meer dan? windows 10 had het dacht ik al vanaf het begin, mac os pas sinds mojave (of als je die menubar en het dock meerekent, dan heeft mac os het al een poosje). en in linux kan het ook, maar dan moet je vaak gewoon een theme installeren. ook bij smartphone was windows eerder denk ik, al minstens vanaf windows phone 8. ios heeft het nog steeds niet, en android geloof ik pas met pie (uitgezonderd custom roms).

uiteindelijk had windows het als eerste, al gold dat niet voor win32 applicaties.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 4 oktober 2018 15:53]

ja dat klopt die ziet er idd goed uit.
Maar met de naam-geving word het steeds gekker.

(Redstone 5, naar een erts in Minecraft)
...naamgeving kan altijd gekker, stel je voor dat ze hun 'grote' updates BFU gaan noemen. :+
Hmm. Was Blindingly Fast Update niet een Solaris dingetje?
https://opensolaris-discu...-discuss-etymology-of-bfu

Edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door AntoonH op 4 oktober 2018 17:32]

Hoezo word de naamgeving steeds gekker? Dit is de 5e redstone release waarvan de eerste in 2016 plaats vond. Daarvoor waren 2 Threshold releases.

En het is gewoon de codename voor de release, net zo als Google Cupcake en Oreo gebruikt als code namen.

De eindgebruiker ziet er in elk geval niets van. Dit is gewoon Windows 10 October update, versie 1809.
net zoals elke android versie vanaf 1.1 (petit four, en vanaf android 1.5 op alfabetische volgorde vanaf cupcake), genoemd naar een lekkernij?

niks geks aan, is gewoon een codenaam.
Smaken verschillen blijkbaar :X
Eens. Andere achtergrondkleur maakt het ontwerp niet meteen af. Ik vind vooral de meeste iconen nog vrij wit en onleesbaar tegen de donkere achtergrond
Apple heeft het in Mojave echt een stuk beter voor elkaar, aan elk detail lijkt gedacht. Dit lijkt op een projectje van 10min kleurcodes aanpassen.
Maar die hebben dan ook veel simpelere applicaties meegeleverd en minder baggage daarbij.
Dat betwijfel ik.
macOS gaat ook al even mee (sinds 2001) en als ik de functionaliteit vergelijk van de meegeleverde applicaties is het niet dat Apple minder meelevert. Qua complexiteit verschilt het een beetje per applicatie. Bij de ene applicatie heeft Microsoft meer functionaliteit/diepgang, de andere keer Apple. Maar al die 'nieuwe stijl' (ik weet de technische naam er even niet voor) applicaties van Windows zijn ook behoorlijk uitgekleed, de laatste keer dat ik dat bekeek.

Beide beschikbaar:
- Calculator - Calculator
- Calendar - Calendar/Reminders
- Camera - Import from iPhone or iPad/Image Capture
- Cortana - Siri
- Groove Music - iTunes
- Mail - Mail
- Maps - Maps
- Edge - Safari
- Solitaire - Chess
- Money - Stocks
- Movies & TV - iTunes
- News - News
- OneNote - Notes
- People - Contacts
- Photos - Photos
- Sports - News
- Sticky Notes - Stickies
- Store - App Store
- Voice Recorder - Voice Memos
- Weather - Today

Alleen Windows:
- 3D Builder
- Alarms & Clock - dergelijke functionaliteit wel via Today en Siri beschikbaar
- Paint 3D - simpele bewerkingen mogelijk via Markup-tool
- Xbox - geen, maar Apple heeft geen gameplatform
- Wallet - geen idee wat dat is, klinkt als een soort Apple Pay

Alleen macOS:
- Automator - zit wellicht functioneel in Windows?
- Books?
- Dictionary
- FaceTime - Skype, al moet je die wel installeren
- GarageBand
- Home
- iMovie
- Messages

Tenzij ik wat mis. Lijstje van internet en ik ken recente versies van Windows niet goed genoeg, dus wellicht zit ik er ergens naast of zit bepaalde functionaliteit er op een andere manier in.
Feit is dat al die apps van macOS in één update op een goede manier de dark mode ondersteunen. Alle iconen zijn niet simpelweg inverted, ze zijn volledig geoptimaliseerd voor de dark mode. In Windows zitten nog steeds oude-stijl configuratieschermen. Ze zijn daar in Windows 8 uit 2012 al mee begonnen? Of zelfs in Windows 7? En niet alleen de stijl is oud, ook qua navigatie/flow raak je er compleet de weg kwijt. Dat vind ik wel teleurstellend.
Ik weet dat het wishfull thinking is maar 2 dingen storen mij af en toe in Windows 10. De keuze tussen een kaal OS (zonder store en preinstalled games etc) of een OS met voorgeïnstalleerde apps etc. En ja ik weet dat je veel kan verwijderen en ja ik weet dat er een LTSB versie is.

Ding 2, ik wil op een simpele manier kunnen bepalen wanneer ik updates wil installeren en niet met allerlei schema's zoals bij mijn mainpc met Win10 Pro. Anderzijds heb ik begrip voor MS haar keuze betreft het updatebeleid bij Windows 10. Omdat er t/m Win8.1 sommige mensen windows updates uitgezet hadden omdat "irritant" of "anders krijg ik meldingen dat Windows illegaal is..) Uiteraard kan ik bij Win10 de updateservice disablen, maar ik vrees dat ik dan vergeet regelmatig hem in te schakelen om te updaten.

Verder ben ik erg tevreden over Windows 10. Draait in mijn beleving net weer wat stabieler dan Windows 7 en 8.x
Download de iso en boot hiervan en kies voor de N versie, zit heel veel minder crap in, je moet echter wel de media extensions los na laden / installeren en dan laaste dan na elke release dus 2 keer per jaar. verder mis je oa het VR / AR deel.

Als je systeem al geactiveerd is activeert de N ook na herinstallatie , je kunt deze niet met de home of pro code activeren bij een nog nooit geactiveerd systeem en overschakelen naar tussen een N en een niet N is allen via herinstallatie mogelijk

Ik vraag mij af of je echt een LTSB wilt, die er alleen in enterprise is, dus via VLC en je dus als update op de pro dient te kopen.
Bij Win 10 ent LTSB krijg je alleen de security updates en heb je nog steeds de functionaliteit van één van de eerste windows 10 versie. Geen klipboard share, geen nieuwe edge met sync en extentions enz.

PS de gewone enterprise is ook zonder crap. zonder kosten te maken is de N versie een redelijk optie.

[Reactie gewijzigd door hans3702 op 4 oktober 2018 19:29]

Klopt LTSB is geen optie voor mij denk ik. De N versie klinkt interessant, ik wist wel dat zoiets bestond maar heb dat nooit gebruikt omdat ik dacht inderdaad dat je media extensies mist. Welke mis je dan, en waar haal je die op? VR en AR gebruik ik nooit. Mocht ik een van mijn systemen gaan herinstalleren een keer ga ik zeker de N versie overwegen. (mits ik weet hoe dat zit met het mediaspul)
Want op een Mac kan ik kiezen om geen Safari of iTunes mee te krijgen en mijn Android telefoon komt netjes vragen of ik die Google Apps wel wil bij de eerste startup?

En Windows 10 kent wel wat mogelijkheden om netjes je de reboots die bij updates horen in te plannen. Uitstellen of buiten de actieve uren zijn over het algemeen geen probleem. Je moet gewoon even de moeite nemen om uit te zoeken welke instellingen er zijn en welk effect ze hebben.
Dat zeg ik niet. Overigens doel ik daar ook niet op. Als je het vergelijk Safari en Itunes pakt en 1 op 1 wil vergelijken met Windows 10. Edge+IE en Windows mediaplayer (en nog eentje waar ik de naam van kwijt ben) Maar wat ik als bloatware ervaar zijn al die voorgeinstalleerde spellen en andere programma's waar ik nooit wat mee doe.

Bij je 2de alinea heb je ook wel gelijk hoor. Alleen was ik een keer te laat met inplannen waardoor hij na een half uur ofzo ineens gereboot was. Ik had toen overigens ook geen ''gebruikersschema'' gekozen.
Ik mis nog steeds de functie dat ik meerdere tabbladen kan hebben in verkenner, zoals https://www.stardock.com/products/groupy/ dat doet.


-Edit
Edge werkt trouwens bij mij ook niet meer na de upgrade. Als meer mensen dat tegen komen als je ipv6 aanzet in je netwerkcontroller dan werkt het weer. Altijd mooi met Microsoft :-)

[Reactie gewijzigd door Samsonait op 4 oktober 2018 14:26]

Edge werkt bij mij al een hele tijd niet meer.
Spijtig, want gebruikte die graag.

Wat bedoel je met ipv6 aanzetten in de netwerkcontroller? Dacht dat dit standaard voorzien was?
In je Ethernet Adapter of WiFi Adapter heb je bij de eigenschappen de opties voor ipv4 en ipv6. Soms staat ipv6 uit. Dit was bij mij het geval en daardoor werkte edge ineens niet meer na de update.
https://www.sony.nl/electronics/support/articles/00022311
Hmm, stond al aan.
En uitzetten helpt ook niet.
Toch bedankt!
Onder Apps, Edge opzoeken, en daar herstellen, of opnieuw instellen.
Nee, al paar keer geprobeerd.
Edge opent wel, maar beginscherm laadt niet en je kan niets doen.

Ook al echt proberen te herinstalleren, maar lukt niet.
Dat is, hoe ik het vernomen heb, eruit gehaald. Komt met 1903.
Zou een mooie toevoeging zijn :-) bedankt voor je reactie!
"Sets" heeft windows toch al sinds windows '95? Bij mij beneden op het scherm zitten tabs waarmee ik van programma kan wisselen. Die container wordt ook wel de taakbalk genoemd. Het enige wat anders is dat deze dus naar boven verhuist en de applicaties die hierin draaien gelijk qua grote zijn.
Met sets zou je dus verschillende applicaties in 1 venster kunnen draaien, is dus iets anders als wat jij bedoelt, wat er overigens in Vista in is gekomen en niet in 95.

Dus net als browsers met websites,
Krijg je 'sets' met verschillende apps, bijvoorbeeld verkenner en Photoshop in 1 benster met tabjes aan de bovenkant.
Dus min of meer dit:
https://www.stardock.com/products/groupy/

Gebruik ik al een tijdje naar volle tevredenheid :)
Niet genoemd maar ook een belangrijke en erg handige functie in Microsoft Edge (vanaf v44.17763.1.0) is de (nu officiële) toevoeging van het (op)zoeken van geselecteerde tekst vanuit het contextmenu. Waar eerst een extensie voor nodig was, is het nu eindelijk standaard ingebouwd. :)

Ik doel op het selecteren van tekst/woorden van een webpagina en deze direct vanuit het contextmenu via je favoriete zoekmachine opzoeken. Dit scheelt weer handmatig kopiëren van de tekst en plakken in een nieuw tabblad (wat onwijs omslachtig was). Bovenstaande werkt overigens ook in PDF-bestanden. Dit maakt Microsoft Edge nu toch wel mijn favoriete browser.

Jammer dat Microsoft niet echt kenbaar maakt dat deze functie is toegevoegd. Ik heb het bij toeval ontdekt.
Deze functie zit nu ook in Kladblok (alleen is daar de zoekmachine beperkt tot Bing)
Behalve dan dat ik meestal direct van alles vind dat ik niet zoek.
Dat is een leugen
Nee hoor, het is een gebruikservaring. Niet onderbouwd, net als jouw bewering dat Bing prima is.
wat niks met windows te maken heeft en waar het dus ook niet om gaat. het is leuk en aardig dat andere browsers dit ook kunnen, maar als je die niet gebruikt is dit een welkome feature.
Schermafbeeldingen knippen en bewerken. Afdrukken???

Ik vind het bloedvervelend dat je niet rechtstreeks de knipselafbeelding kunt afdrukken.
Je moet hem eerst opslaan en dan weer een speciale app openen die kan afdrukken.

Waarom (in vredesnaam) heeft die knipselapp niet ZELF een afdrukoptie???
Ik wil namelijk pas (eventueel) opslaan als er een goede afdruk van te maken is.
Bestand>>>Afdrukken
Of ctrl p
Ik kan gewoon kiezen tussen die twee

Maar bij mij werkt het oude knip programma nog, als hij onklaar word gemaakt ten behoeven van de nieuwe app dan vervalt hij voor mij.

Ik heb namelijk geen Windows Store, (Windows 10 LTSC versie 1809)

[Reactie gewijzigd door Von Henkel op 4 oktober 2018 18:20]

Bestand>>>Afdrukken
Of ctrl p
Ik kan gewoon kiezen tussen die twee

Maar bij mij werkt het oude knip programma nog, als hij onklaar word gemaakt ten behoeven van de nieuwe app dan vervalt hij voor mij.

Ik heb namelijk geen Windows Store, (Windows 10 LTSC versie 1809)
Ja dat werkt bij mij ook: als ik een complete scherm van de browser wil afdrukken.

Maar als ik via de snipping tool een selectie maak dan begint het gedonder. Is alleen met een hulpprogramma te printen, nadat ik het eerst opgeslagen heb. En dan heb je met Paint dat ik het maar niet/moeilijk gewoon op een A4 krijg, bijna altijd verdeelt hij het over 2 pagina's. Hopeloos! Of ik moet allerlei ingewikkelds doen met het Windows fotobewerkingsprogramma. Ik wil potverdrie gewoon een printscreen van mijn selectie op 1 (één) A4!!

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 4 oktober 2018 18:56]

Wat let je om feedback te geven aan Microsoft. Er zit zelfs een feedbackknop in het menu van Snip & Sketch...
Wat let je om feedback te geven aan Microsoft. Er zit zelfs een feedbackknop in het menu van Snip & Sketch...
Mijn reactie was op basis van Paint zoals ik het tot nu toe kende.
Maar nu blijkt Paint veel beter te werken kwa printmogelijkheden. Heb hier ergens ook al positieve reactie op gegegeven. Zie EDIT(3): Bruin Poeper in 'reviews: Windows 10 October 2018 Update - Geen Sets, wel Kle...

Waarom ik Microsoft geen feedback geef?
Ik neem aan dat mijn mening er niet toe doet. MS heeft miljarden gebruikers en Paint is al vele jaren oud.
Ze weten best wat er aan schort.
Als ik reageer zou MS daarin aanleiding zien om reclame voor andere MS producten te sturen.
Ik heb en toon dus vooral geen interesse.
Kans is hooguit 1% dat ze wel iets goeds aan te bieden hebben, en dan merk ik dat tzt wel.
Laat anderen maar proefkonijn zijn.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 6 oktober 2018 11:21]

Met feedback geven krijg je echt geen extra reclames of zo. Ik ben insider en geef al jaren feedback via de feedback hub en krijg werkelijk nooit reclame van Microsoft.

En ja, elke feedback helpt. Sterker nog, als je goede feedback geeft, dan kunnen andere mensen jouw feedback upvoten en stijgt de kans dat er wat mee gebeurt.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True