Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Windows 10 May 2019 Update

Een update voor Updates

24-05-2019 • 06:00

174 Linkedin Google+

Windows 10 May 2019 Update: een update voor Updates

Microsoft is begonnen met de distributie van de eerste grote feature-update voor Windows 10 van dit jaar. De problemen rond de release van de October 2018 Update overschaduwen de komst van deze versie en zijn in ieder geval van invloed op een belangrijk onderdeel van Windows: de manier van het binnenhalen en doorvoeren van updates zelf.

Het gaat om de Windows 10 May 2019 Update, oftewel versie 1903, waarbij de eerste twee cijfers voor 2019 staan en de laatste twee grofweg voor de verwachte maand van publicatie. Het gaat om een wat bescheiden release voor een feature-update. Dat is in lijn met de koers die Microsoft momenteel vaart. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren veel ontwikkelaars van Windows op andere projecten gezet. De ceo van het bedrijf uit Redmond is sterk gericht op de ontwikkeling van het Azure-cloudplatform, dat nu ongeveer een derde van Microsofts inkomsten vertegenwoordigt, net als de divisie waaronder Windows valt en het bedrijfsonderdeel voor Office.

Microsoft voegt met de May 2019 Update dus geen grote nieuwe functies of onderdelen toe. Desondanks is het een interessante release. Deels komt dat door wat er in de afgelopen maanden is gebeurd rond de problemen met de October 2018 Update en natuurlijk met betrekking tot Edge.

Daarnaast is noemenswaardig dat ook deze update weer niet de langverwachte Sets-functionaliteit bevat. Microsoft heeft sinds 2017 gewerkt aan deze functie om apps als tabs in een venster te bundelen. Het doel was om deze in de October 2018 Update van Windows 10 te integreren. Dat gebeurde niet en nu lijkt de feature er zelfs helemaal niet te komen. Officieel ligt Sets nog steeds 'ter overweging' bij het ontwikkelteam, maar de functie zou leiden tot verwarring bij gebruikers en door de extra focus op de hernieuwde Edge-browser zou Sets het veld moeten ruimen.

Edge is ook een onderdeel dat hier niet wordt besproken. Bij elke feature-update wijzigde Microsoft traditiegetrouw wel iets aan de browser, maar het bedrijf heeft de overstap van zijn eigen EdgeHTML-engine naar het opensource-Chromium-project gemaakt. Daardoor komen er regelmatig nieuwe releases van Edge en vallen deze niet meer samen met Windows-updates. Een eerste indruk van Edge op Chromium lees je in het artikel Microsoft Edge op Chromium: Nieuwe ronde in browseroorlog.

Meer keuze bij updates

In het verleden heeft Microsoft de procedure voor Windows-updates regelmatig bijgewerkt, zowel voor als achter de schermen. Zo past het bedrijf sinds een test bij de Fall 2017 Creators Update machinelearning toe om te bepalen welke systemen als eerste in aanmerking komen voor een soepele update. De aanpassingen konden niet voorkomen dat de October 2018 Update desastreus verliep. Begin oktober vorig jaar moest het bedrijf de verspreiding stopzetten, nadat mensen klaagden dat een deel van hun bestanden was verdwenen. Halverwege november hervatte het bedrijf de distributie, maar ook daarna waren er nog problemen, onder andere met netwerkdrives, iCloud en Intel-drivers.

Mede dankzij feedback op de problemen die gebruikers ervaren met het doorvoeren van updates, heeft Microsoft deze procedure flink op de schop genomen. De maandelijkse beveiligingsupdates worden nog standaard via de 'Check for updates'-knop geïnstalleerd, maar de feature-updates voortaan niet meer. Gebruikers krijgen een notificatie dat deze klaarstaat voor download en het wordt ook aangegeven met een aparte melding bij Windows Update. Gebruikers kunnen via een 'Download and install'-knop onder deze melding aangeven dat ze de feature-update willen downloaden en installeren. Microsoft brengt deze knop naar gebruikers die op Windows 1803 en 1809, oftewel de April 2018- en October 2018-versies zitten.

Gebruikers die geen feature-update willen, negeren dus de 'Download and install'-knop. Dat uitstel duurt niet eeuwig. Als de end-of-servicedatum voor de desbetreffende Windows-versie nadert, krijgt de gebruiker de grote update alsnog automatisch. Microsoft doet dit om de verdere ondersteuning te garanderen. Voor wie de May 2019 Update wil uitstellen: de end-of-servicedatum voor de Windows October 2018 Update is 12 mei 2020, die voor de May-update 8 december 2020. Nog belangrijker: hoewel de Windows 10 April 2018 Update pas vanaf 12 november end-of-life is, gaat Microsoft vanaf juni de eerste systemen automatisch updaten.

Windows 10 May 2019 Update

Daarnaast is er voortaan een menu-optie bij Windows Update om updates maximaal zeven dagen lang te pauzeren. Binnen die periode krijgt de gebruiker dus helemaal geen updates, wat onder andere moet voorkomen dat gebruikers onverwacht met reboots worden geconfronteerd. Ze kunnen ook aangeven dat de pauze op een dag ergens in die week moet eindigen. De pauze voor de periode van zeven dagen is vijf keer in te stellen voor een totaal uitstel van 35 dagen. Gebruikers van Windows 10 Pro, Enterprise en Education hadden al de mogelijkheid de updates met een aantal dagen uit te stellen, of zolang de update nog 'targeted' was en dus niet algemeen beschikbaar. Nu krijgt de Home-gebruiker hier ook meer vrijheid in.

Windows Update had al de optie om Gebruikstijden anders dan tussen 08.00 en 17.00 uur in te stellen, zodat Windows wist dat het op die tijden niet het systeem moest herstarten. Daar komt nu een optie bij om Windows automatisch te laten bepalen wanneer het beste moment is om updates uit te voeren. Dat doet de software op basis van gebruikspatronen in activiteit.

Microsoft wil transparanter zijn over de eventuele problemen die updates kunnen geven en heeft daarom een nieuw online dashboard gepubliceerd. Daar wordt op het moment van schrijven bijvoorbeeld het belangrijke probleem vermeld dat de May 2019 Update wellicht niet kan worden geïnstalleerd op systemen met usb-opslag en/of sd-kaarten. Dit probleem ligt volgens Microsoft aan 'incorrecte herbenoeming van schijven'. Verder zijn er compatibiliteitsprobleem met een Intel Display-driver waardoor wijzigingen van de schermhelderheid niet worden geregistreerd. Ook spreekt Microsoft van mogelijke audioproblemen bij de combinatie met Dolby Atmos, bluetooth-issues in combinatie met sommige Realtek- en Qualcomm-hardware, en compatibiliteitsproblemen met AMD-raiddrivers.

Voor wie compatibiliteitsproblemen ervaart na het doorvoeren van de update, heeft Microsoft een rolback-optie toegevoegd. Bij dit soort problemen probeert Windows automatisch de update terug te draaien, maar alleen als alle andere herstelpogingen mislukt zijn. In de maand na de rollback voert Windows 10 de update ook niet automatisch door, om Microsoft en fabrikanten de kans te geven het probleem te herstellen. Na dertig dagen probeert Windows de update vervolgens weer door te voeren.

Windows reserveert voortaan standaard ongeveer 7GB opslagruimte voor updates, maar deze opslag is ook voor tijdelijke bestanden, apps en cachebestanden. De gebruiker kan de hoeveelheid gereserveerde opslag niet zelf aanpassen. Als het tijd is voor een update, verwijdert Windows de tijdelijke bestanden om plaats te maken voor de update. Als nog meer ruimte nodig is, gebruikt Windows hiervoor overige vrije schijfruimte en in het ergste geval adviseert het besturingssysteem externe drives in te zetten. De reservering van 7GB moet leiden tot meer stabiliteit bij updates, omdat Windows bij het updaten niet meer tegen het probleem van onvoldoende schijfruimte moet aanlopen. Hoeveel opslag Windows hiervoor precies in beslag neemt, zou bij Storage & reserved bij de opslaginstellingen moeten staan, maar wij troffen het menuonderdeel daar nog niet aan, waarschijnlijk omdat het niet om een voorgeïnstalleerde of schone installatie van Windows 1903 ging.

Wie wel een schone installatie van de May 2019-update wil, kan terecht bij de Media Creation Tool, oftewel Microsofts hulpprogramma voor het maken van installatiemedia. De laatste versie daarvan regelt de installatie van Windows 1903 via een isobestand.

Een nieuwe lichte modus voor een lichte update

Sinds de Anniversary Update van 2016 biedt Windows de mogelijkheid een donkere 'app modus' te activeren, zodat apps en instellingen donker worden weergegeven. Sinds de October 2018 Update gaf het besturingssysteem dan ook de Verkenner donker weer. Bij de nieuwe update is er een onderscheid tussen een lichte en donkere modus voor apps en voor Windows.

Bij de keuze voor de lichte modus voor Windows geeft de software bijvoorbeeld de taakbalk, het Action Center en het Start Menu licht en transparant weer, maar als de appmodus op donker staat, blijven achtergronden van apps en dus ook de Verkenner donker weergegeven worden. Omgekeerd is het nu dus ook mogelijk de Windows-onderdelen donker weer te geven en de appweergave licht te houden.

De donkere en lichte thema's voor Windows zijn bij menuonderdeel Colors of Kleuren te selecteren, waarbij onder Custom de weergave voor de appmodus te kiezen is. Overigens is alleen bij de donkere Windows-modus een accentkleur in te stellen voor Start, de taakbalk en het Action Center.

De lichte modus geeft Windows 10 een fris aanzicht, vooral nu donkere modi zo populair zijn.

Cortana's scheiding

Cortana moest Microsofts persoonlijke assistent worden, en als zodanig in slimme speakers en andere apparaten worden geïntegreerd. De markt is inmiddels ingenomen door Amazon Alexa en Google Assistant, en op Apple-producten door Siri. Microsoft heeft zijn ambities daarom bijgesteld; het schuift Cortana nog wel naar voren als stemassistent voor zijn zakelijke Microsoft 365-bundeling van producten en diensten. Logischerwijs is de rol van Cortana in Windows 10 daarom bescheidener. De dienst is niet meer de centrale toegang tot de zoekfunctie binnen Windows 10. Microsoft heeft deze twee gescheiden; wie wil zoeken, klikt voortaan op het loep-icoontje en voor wie de stemassistent wil gebruiken, is er 'Talk to Cortana'.

Het zoekmenu is iets aangepast en toont bijvoorbeeld veelgebruikte apps. Daarnaast is er een nieuw menuonderdeel 'Searching Windows' met de optie voor 'geavanceerd indexeren'. Hierbij indexeert Windows de hele pc voor grondiger zoekwerk. De gebruiker kan aangeven welke mappen het besturingssysteem niet mag meenemen bij het zoeken.

Wie regelmatig verschillende pc's van Windows 10 moest voorzien, heeft in de tussentijd wellicht een hekel gekregen aan de 'Hi, I'm Cortana'-welkomsboodschap waarmee Windows de installatieprocedure begon. Voor hen is er goed nieuws, want Microsoft laat Cortana voortaan niet standaard meer via spraak hulp bieden bij het doorlopen van de schone installaties van Windows 10 Pro, Enterprise en Education.

Action Center aanpassen

Het Action Center is de zijbalk met snelle toegang tot veelgebruikte aan-uitinstellingen, zoals bluetooth, wifi, nightlight, tabletmodus en locatie. Ook schermhelderheid was aan dit menu toe te voegen, maar de knop liet je de helderheid alleen in stappen van 25 procent wijzigen. Nieuw is nu een slider om de schermhelderheid veel gedetailleerder te kunnen bepalen.

Verder kunnen de 'quick actions' van het Action Center nu direct vanuit de zijbalk worden toegevoegd, verwijderd en gerangschikt. Voorheen moesten de acties bij het algemene instellingenmenu afzonderlijk worden in- of uitgeschakeld. Bij het direct wijzigen kunnen ze in het Action Center op die tijden 'ontpind'. De gebruiker kan ze naar een andere plek slepen en daar loslaten. Nieuwe acties toevoegen kan met een +‑teken.

Beveiliging en privacy

Microsoft heeft het menu voor de Aanmeldingsopties vereenvoudigd en alle mogelijkheden nu onder elkaar gezet. Een klik op een van de opties geeft meer informatie over de inlogmethode en biedt de mogelijkheid deze te beheren. Nieuw is de optie een fysieke beveiligingssleutel te gebruiken.

De Windows Hello-inlogmethoden via gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner of pin hebben een FIDO2-certificering gekregen. Dit betekent dat diensten met FIDO2-ondersteuning de Windows Hello-opties als authenticatie accepteren, waaronder websites die de W3C-standaard WebAuth voor online accounts ondersteunen. Dit is onderdeel van de pogingen van de techindustrie om tot alternatieven voor wachtwoorden te komen. Bij schone installaties van Windows 10 kunnen gebruikers een Microsoft Account aanmaken met enkel een telefoonnummer. Ze krijgen dan een verificatiecode.

Bij het onderdeel Windows-beveiliging van de algemene instellingen toont Windows nu bij de verschillende onderdelen, zoals virus- of apparaatbeveiliging, met groene vinkjes een indicatie dat alle in orde is. Ook geeft het menu nu direct aan of er acties bij onderdelen vereist zijn om de beveiliging te verbeteren.

De menupagina's voor de camera en de microfoon tonen nu welke applicatie de microfoon gebruikt of gebruikt heeft en de menu's maken onderscheid tussen toestemming voor Microsoft Store-apps en desktop-apps. Als een app de microfoon in gebruik heeft, is dat bovendien te zien aan een nieuw microfoonicoontje op de taakbalk.

Overige

Microsoft heeft een hele waslijst van kleine wijzigingen en verbeteringen met al dan niet flinke impact doorgevoerd.

Zo is een wijziging die veel gebruikers prettig zullen vinden, dat nu meer ingebouwde Windows 10-apps te verwijderen zijn. Veel ingebouwde Microsoft-apps stonden wel in de lijst voor het beheer van apps, maar de installatie was niet ongedaan te maken. Dat is nu wel het geval met 3D Viewer, Films & TV, Groove Music, Kaarten, Mail en Agenda, Paint 3D, Snip & Sketch, Sticky Notes, en Voice Recorder.

Via de Optionele features bij het Apps-onderdeel van het instellingenmenu is nu Windows Sandbox toe te voegen, maar alleen bij de Pro- en Enterprise-versies van het besturingssysteem. Deze functie maakt het mogelijk uitvoerbare bestanden te proberen in een geïsoleerde omgeving zonder dat een vhd of iso nodig is. De zandbak is in feite een lichtgewicht virtuele machine die een compacte kopie van Windows 10 van zo'n 100MB draait en gebruikmaakt van Microsofts hypervisor. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld verdachte bestanden installeren zonder bang te hoeven zijn voor de invloed op de rest van het systeem. Na het sluiten van Windows Sandbox is alles binnen die desktopomgeving permanent verwijderd. Het is een interessante toevoeging die we nog nader moeten bekijken.

De Verkenner heeft een licht gewijzigd icoontje gekregen om beter zichtbaar te zijn bij het Light-thema en in de Downloads-map toont hij voortaan standaard de bestanden in lijsten die op datum zijn georganiseerd. De bestanden die de gebruiker vorige maand, vorige week, gisteren en vandaag heeft binnengehaald, staan dus bij elkaar.

Microsoft heeft het emojipaneel, bij een invoerveld op te roepen via 'Win + .', uitgebreid met kaomoji en text faces. Dit zijn emoticons op basis van bijvoorbeeld Japanse karakters. Daarnaast zijn speciale tekens voortaan in te voegen via het emojipaneel. Dat paneel ondersteunt de Unicode 12.0-lijst van emoji.

Het Start Menu toont bij nieuwe installaties voortaan standaard minder Live Tiles voor een overzichtelijkere weergave. Door bij de smalle zijbalk van het Start Menu met de muiswijzer over de icoontjes van de aan-uitknop, instellingen, afbeeldingen, documenten of het account te bewegen, klapt het menu uit naar de bredere weergave. Wie op de powerknop of het account in de zijbalk klikt, krijgt nu een venster met icoontjes voor de opties te zien, met een schaduweffect. Dat is een van de vele kleine Fluent Design-toevoegingen. Fluent Design is het geheel van grafische effecten, zoals schaduwen, transparantie en ui-animaties, dat Microsoft toepast voor Windows. De ontwerpstijl komt ook beschikbaar voor ontwikkelaars voor Android, iOS en websites.

Windows 10 bevat uitgebreidere toegankelijkheidsopties. Daarmee probeert Microsoft op verschillende gebieden actief verbeteringen te realiseren, zie bijvoorbeeld de Xbox Adaptive Controller. Zo heeft de Verteller-applicatie een flinke opfrisbeurt gekregen met onder andere nieuwe icoontjes en een 'What's new'-overzicht. De Verteller kan voor gebruikers met bijvoorbeeld een visuele beperking tekst op het scherm hardop voorlezen, waarbij kaders om tekstdelen aangeven welke woorden hij uitspreekt. Ook het aloude Paint heeft nieuwe toegankelijkheidsfuncties. De tekensoftware is nu met een toetsenbord te bedienen.

Microsoft heeft de Game Bar een flinke metamorfose gegeven. Dit is de overlay met verschillende instellingen en toepassingen die gamers kunnen gebruiken zonder dat ze hun spel hoeven te verlaten. De Game Bar, op te roepen met 'Win + G', bood al toegang tot screencaptures, uitzendingen en audio-instellingen en de overlay toont de belasting van cpu, gpu en ram. Nieuw is de widget voor Spotify, zodat je niet meer hoeft te alt-tabben voor het bedienen van streaming muziek. Verder zijn er meer sociale functies. Met de Looking for Group-functie kunnen gebruikers teamleden vinden en daarnaast is er de mogelijkheid via tekst of stem te chatten met andere pc-gebruikers maar ook met spelers met een Xbox One of de mobiele Xbox-app.

Conclusie

Ondanks het waarschijnlijk permanente schrappen van Sets en de loskoppeling van de ontwikkeling van Edge is er al met al het nodige verbeterd met de komst van Windows 10 May 2019 Update. Een geluk bij een ongeluk door de gebrekkige October 2018 Update-uitrol is dat Microsoft zijn updateprocedure heeft uitgebreid met meer keuzevrijheid en transparantie voor de gebruiker. Bij de overige toevoegingen ontbreken aansprekende nieuwe functies. Of dat bij de komende 19H2-build van het besturingssysteem, die later dit jaar moet verschijnen, wel het geval is, is de vraag. Microsoft brengt de eerste builds voor die feature-update later uit voor Insider-testers. Wel zijn de eerste 20H1-builds voor volgend jaar al vrijgegeven. Visueel is er nog weinig verschil met de May Update te zien, maar de 20H1-build dient ter voorbereiding van functionaliteit 'die een lange aanlooptijd vergt'. De May 2020 Update, of hoe deze dan ook gaat heten, lijkt dan ook een interessante te worden.

Reacties (174)

Wijzig sortering
Voor een ieder die niet wilt wachten op de update, kan op de site van Microsoft de update forceren:

https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10
Misschien wel handig om eerst de 'known issues' te bekijken om niet voor vervelende verassingen komen te staan.
https://docs.microsoft.co...on/status-windows-10-1903
Ik heb zelf ook nog een issue gevonden dat niet vertoond werd in deze lijst:
De Nvidia drivers moesten worden geherinstalleerd, maar ook al zie je de driver geïnstalleerd in Device Manager, je ziet dat het een foutmelding heeft (43).
Geforce Experience registreert ook geen enkele installatie, want na de succesvolle installatie geeft hij nog steeds aan dat je moet updaten.

Dus ik ben tijdelijk nog even op de huidige versie bezig die geen kuren heeft.

EDIT: ik heb dit gevonden en het blijkt dat mijn i7 2600K het probleem is

[Reactie gewijzigd door Elcivor op 25 mei 2019 10:10]

Hier ook de update geïnstalleerd, ik heb geen eens een nVidia kaart in m'n systeem zitten (computer op 't werk), maar krijg als ik rechtermuisknop op het bureaublad doe in het menuutje wel een foutmelding met het nVidia logo erbij, namelijk Resource string 0x5ea (1514) not foun.

Enigszins vreemd wel :?
Hier had ik geen last van, de vorige driver werkte in zoverre bij de update van 1809 naar 1903.
Echter om bijvoorbeeld Battlefield 5 in directx12 te kunnen spelen moet je volgens mij minstens driver versie 430.39 hebben.
Battlefield startte niet eens in directx12 modus.
Ik moest handmatig in deze setting file "PROFSAVE_profile" in de Battlefield 5 map in documenten om Directx12 uit te zetten.
Daarna startte het spel wel in directx 11 modus.
Shadow Of The Tombraider wilde ook niet starten in directx12 modus met oudere voorgaande drivers.
Zelf draai ik nu driver versie 430.64 op 1903, die onder andere minder telemetry schijnt toe te passen.
Hier werken de spellen naar behoren en ik moet zeggen in volle glorie
Over het algemeen bevalt deze update met deze driver versie dus tot nu toe prima. :)
Hier geen problemen met een Nvidia GTX 1080 Ti Windows 10 home 64 bit 1903
In mijn geval was het gewoon Sandy Bridge dat het probleem is. Er is nu een HOTFIX voor uitgekomen. Dus ik heb nu ook geen problemen meer.
Ook problemen met Creative Sound Blaster X-Fi kaarten in 1903 met oudere drivers. Wel geluid via SPDIF maar geen optie via Analoog 5.1 meer.
https://windowsreport.com...-v1903-sound-card-issues/

Met oudere drivers werkte mijn Titanium Pro nog prima in 1809, maar 1903 heeft deze nodig:
https://support.creative....40_0018.exe&ShowDetails=1

Edit: er circuleren ook wat nieuwere beta drivers voor wie zin heeft:
https://www.reddit.com/r/...rs_for_windows_1903_beta/

[Reactie gewijzigd door d3vlin op 25 mei 2019 11:02]

Hier werkt mijn X-Fi titanium fatality wel goed met Windows 10 1903. Ik heb de update Assist gebruikt om te update met behoud ven bestanden zoals games en waarschijnlijk drivers. Ik moest wel eerst weer de Soundblaster opties zien te vinden waar ik DDL wel weer aan moest zetten.
Apart. Ik kom erachter dat ik nog 1803 draai en niet 1809. Ik meende dat dat automatisch zou gaan. Weet iemand hoe dat zit? Ik ga nu met deze handmatige methode van 1803 naar 1903.
Dat is mogelijk. Misschien ondersteund je huidige setup niet de nieuwste versie.
Of is die gewoon nog niet uitgerold op je machine. 1803 is ook gewoon nog een volledig ondersteunde machine, en de upgrades worden staps gewijs gepushed naar machines.
Bij mij is 1809 pas vorige week automatisch geïnstalleerd. Waarom toen pas? Geen idee.
Kan goed, ik had dat ook op mijn htpc.

Even de MediaTool gedownload, en de update handmatig opgestart.
De pc is al wat ouder, en blijkbaar niet in de automatische update lijst van MS ;)

Zal voor de 1903 update waarschijnlijk hetzelfde moeten doen.
en mocht het upgraden niet lukken dan kun je dit met de volgende website troubleshooten

This is a 300 level topic (moderately advanced).
Troubleshooting upgrade errors

daarna kun je het hopelijk oplossen met de volgende website

The following four levels are assigned:
Level 100: Basic
Level 200: Moderate
Level 300: Moderate advanced
Level 400: Advanced
Resolve Windows 10 upgrade errors : Technical information for IT Pros
Hah, gisteren ook nog gebruikt op een van mijn PC's. Die was al maanden aan het rommelen met patches die niet meer wilde installeren vanwege 1 missende update die ik ook handmatig niet geinstalleerd kreeg.
Met de "Update Nu" knop deze update geforceerd.
En nu zijn er (gelukkig) geen problemen meer volgens windows update!
Ja dat had ik al gedaan gisteren eindelijk kan je alles bijna instellen zodat het kan instellen zoals jij dat zelf wilt hebben.Maar het meeste van de features gebruik ik niet maar kan misschien door nieuwsgierigheid toch doorbroken worden.
Ikzelf ben nog van het windows 98 tijdperk en wil alles graag naar mezelf inrichting zoals ik dat wil.
Daarom dus een costum startknop voor mij genaamd start menux.
Het originele opstartscherm van windows 10 laat hij ook achterwege zodat ik meteen als de computer opstart meteen de desktop laadt.En dat vind ik fijn en wilt het graag zo houden.
Het oude configuratie scherm zit ook onder start en ben er tevreden mee.En ik wil het graag zo behouden.Maar wel leuk om te weten wat deze grote update voor windows 10 ons brengt.
De windows 10 bijbel word steeds dikker.En ja onder een steen gekropen.
merci, toch handig....scheelt weer zelf zoeken.....
Niet via USB-stick installeren, want dat werkt niet, daar zijn nog problemen mee, dus de optie om een USB-stick te maken snap ik voor nu even niet als dat toch niet werkt...
Wel kan ik me voorstellen dat je de USB-stick kopieert naar de HD en daar vandaan de installatie uitvoert, dan hoef je hem niet steeds op iedere PC opnieuw te downloaden.

---

Tip
If you attempt to use the media creation tool with a USB drive and this fails with error 0x80004005 - 0xa001a, this is because the USB drive is using GPT partition style. The tool requires that you use MBR partition style. You can use the DISKPART command to convert the USB drive from GPT to MBR. For more information, see Change a GUID Partition Table Disk into a Master Boot Record Disk.

[Reactie gewijzigd door foxathome op 24 mei 2019 21:35]

Werkt wel als je er van boot, niet vanuit Windows.
Of te wel, voor een upgrade werkt het dus niet... en dat is waar het gros van de mensen het voor gebruiken...
Je kan ook gewoon upgraden als je er van boot. Het komt op hetzelfde neer namelijk, vanuit Windows of direct booten naar USB.
Ik denk dat je dat nog eens héél goed moet bekijken, want dat is nl. NIET mogelijk!
Bij mij werkt het niet bij het blauwe scherm na 32% krijg ik te zien "something went wrong" moet me dus even in verdiepen hoe de update te installeren.

Ik gebruik een Engelse versie, met jou link dus ga kijken als ik van taal verander
Mensen die games en Films met Dolby Atmos luisteren moeten de update NIET installeren. Dolby Atmos werkt na de update namelijk niet meer. Microsoft denkt dit probleem half juni te hebben opgelost.
Mensen die games en Films met Dolby Atmos luisteren moeten de update NIET installeren. Dolby Atmos werkt na de update namelijk niet meer. Microsoft denkt dit probleem half juni te hebben opgelost.
Dit is heel handig om te weten :-)
Heb je iets om dit te onderbouwen? linkje of dergelijke?

Geen zin om weer zo te klungelen met diverse drivers of systeem herstel om Atmos te kunnen benutten

thnx Red
Zonder problemen geïnstalleerd op 1 x PC, 1 x Laptop en 1 x Windows Tablet Dell.
Niet vergeten de verwijderbare SDCard uit een tablet te halen voorafgaand aan de installatie want anders weigert het update programma deze installatie uit te voeren.
Geldt ook voor overige via USB aangesloten Ssd's of Hdd's.
Geldt ook voor overige via USB aangesloten Ssd's of Hdd's.

Is blijkbaar al opgelost, alleen komen de updates daarvoor nog niet automatisch bij iedereen binnen waarschijnlijk.

Op MIJN Win10 Pro 1809 bak, moest ik de volgende updates handmatig installeren, voor een probleemloze UPDATE naar 1903, waarbij m'n externe USB HDD's verbonden bleven tijdens installatie en waarbij hun drive letters ongewijzigd bleven, na de geslaagde update.

1. https://support.microsoft.com/nl-nl/help/4499728/windows-10-update-kb4499728
2. https://support.microsoft.com/nl-nl/help/4497934/windows-10-update-kb4497934

Zonder bovenstaande updates werd de 1903 update ook tegengehouden op mijn systeem met deze melding:
https://tweakers.net/ext/f/pKZTiF9Arhi0PFgtgoPcsVX6/full.png

Zie ook:
https://gathering.tweaker...message/58932966#58932966

[Reactie gewijzigd door Montoya200x op 24 mei 2019 10:40]

Hier inmiddels ook een aantal laptops en pc's geupdate zonder problemen.
Iemand al de Sandbox geprobeerd? Hier wil hij niet starten...
er zijn een paar voorwaarden (prerequisites)
  • Windows 10 Pro or Enterprise Insider build 18305 or higher
  • AMD64 architecture (64-bit)
  • Virtualization capabilities enabled in BIOS
  • At least 4GB of RAM (8GB recommended)
  • At least 1 GB of free disk space (SSD recommended)
  • At least 2 CPU cores (4 cores with hyperthreading recommended)
Toch zou het ook mogelijk moeten zijn om het op een Home Edition werkend te krijgen
How to Enable Windows Sandbox Feature in Windows 10 Home Edition

Deskmodder heeft hier een scriptje voor gemaakt
Windows 10 Home Windows Sandbox installieren und nutzen
Ik voldoe aan alle voorwaarden, krijg echter een errormelding (ben nu actueel op Linux aan het werken zal straks de error code hier eens zetten)
Ik krijg ook een foutmelding, m’n medium zou schrijfbeveiligd zijn. Wat onzin is uiteraard als je één SSD hebt.

Ik heb wel bitlocker trouwens...
Dat heeft niks met met het merk te maken maar met de architectuur. Die heet nou eenmaal AMD64 (er zijn overigens alternatieve namen voor zonder AMD erin). Zie https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64
Is het nuttig om een fresh install te doen hiervan middels een ISO of is de update functionaliteit goed genoeg? Ik heb altijd het gevoel dat mijn PC een stuk soepeler loopt met een clean install en dat je met een update een hoop rotzooi meeneemt van een oude installatie. Maar goed, mentaal leef ik nog een beetje in de dagen van Win98SE waar ik om de 3 maanden zowat een clean install deed.
ik doe eigenlijk nooit een clean installatie bij dit soort updates. Kost me teveel tijd om daarna alles weer te installeren en in te stellen. Ik heb eigenlijk nooit een probleem gehad ook niet met drivers enzovoorts.

Het kan zijn dat er nog wat oude bestanden overblijven dat weet ik niet zeker. wel zorg ik ervoor dat tijdelijke update bestanden worden opgeruimd dmv disk cleanup.
Tot nu toe geen rare issues gehad met updates. Behalve een keer een rollback van driver updates moeten doen voor een extern apparaat.
Maar er zijn ook wel issues geweest die op tweakers hebben gestaan. Verdwijnen van files bijvoorbeeld.

Als je er baat bij hebt kun je natuurlijk altijd een frisse start maken.
Voor de zekerheid kun je als je er geen tijd voor hebt toch even een backup maken van belangrijke data voor je de update uitvoert.

Dark modus vind ik mooier dan de light modus. Wel fijn dat je even de updates voor 7 dagen kunt uitzetten.
Een clean install is eigenlijk altijd beter, maar zeker niet noodzakelijk.
Bij een clean install wordt alle oude zooi verwijderd, eventuele systeemfouten zijn hersteld, een mogelijke virus die nog niet door je virusscanner is opgemerkt is weg. Het kan een (kleine) performance winst opleveren en zo zijn er nog wel een aantal dingen te bedenken die het nuttig maken.

Maar dat het nuttig is of kan zijn betekent niet dat je het ook moet doen. Uiteindelijk is dat een afweging die je maakt, want het kost natuurlijk ook een hoop tijd. Je moet immers ook weer alle software installeren en configureren. Zelf vind ik het fijner om 1 keer per jaar een clean install uit te voeren, dat staat dan los van een update. Ik kies gewoon een moment dat het mij uitkomt.
Ik doe nooit een clean install, heb nog nooit problemen gehad.
Ik heb zelf het gevoel dat Windows zichzelf tegenwoordig compleet opfrist met deze grote Updates. Mn computer sloot bijvoorbeeld op 1809 langzaam af door een paar virussen die windows een beetje verneukt hadden (en mij bijna 600 euro gekost hadden) maar na de update naar 1903 is ie weer binnen een paar seconden afgesloten.

En ik heb gewoon geen zin om alles opnieuw te moeten installeren elke keer dat er een nieuwe update is, teveel computers gehad die juist met opnieuw installeren zichzelf van een gebouw af gooide.

Oh en verder is gewoon updaten ook beter voor de levensduur van ssd of hdd
Ik heb nog nooit een afsluit probleem gehad op Windows 10 en ik doe nimmer een schone installatie. Wel zit ik op het normale update programma, niet in een snellere ring dus krijg zelden foutieve updates binnen. Sinds ik een M.2 disk heb, gaat starten en afsluiten gewoon razendsnel.

Denk dat je na virus problemen beter een schone installatie kan doen, dan weet je tenminste zeker dat er gen verborgen problemen achtergebleven zijn
En toch stel ik hem uit met installeren gezien het verloop van de Oktober 2018 update.
Dat heeft MS al voor je gedaan. De planning was begin april ergens, maar MS heeft dit (zo'n 2/3 maanden) langer in de beta channel gehouden om 1809 taferelen te voorkomen. Er zijn daarna slechts nog 2 kleine updates gekomen, de RTM uit maart is in principe hetzelfde als nu.

[Reactie gewijzigd door Saven op 24 mei 2019 09:10]

Nog steeds niet onverstandig om enkele maanden te wachten met het updaten van je systeem. De ervaring leert dat updates vaak voor onverwachte problemen zorgen, ondanks de voorzorgsmaatregelen die Microsoft zegt te hebben uitgevoerd.
Mja voor iedereen persoonlijk. Thuis- en werkmachines kun je imo gewoon op de standaard update channel draaien. Belangrijke servers e.d. zou ik wellicht ook even mee wachten.

Mja als Tweaker heb je er natuurlijk in een middagje weer een clean install op gegooid mocht het onverhoopt toch in de soep lopen :P
Het OneDrive probleem van de 1809 was al in juli/augustus gemeld via het Insider channel en ook via het TAP channel. Ik zag het ruim op tijd via het TAP channel binnen komen. Microsoft heeft toen verzaakt er ook maar iets mee te doen. Gevolg: Een hoop verdrietige gebruikers. 1809 uitrol is stop gezet en alle ISOs offline. Het bewijs dat MS de non-pro consument, want daar zijn deze releases voor bedoeld, niet serieus neemt.
Ik beheer met een andere collega zo'n 6500 desktops, notebooks en surfaces. Wij bouwen er de images voor. Wij hebben besloten alleen nog maar de xx09 releases te doen ivm de support lifecycle van MS.
De xx03 releases slaan we helemaal over.
1809 is ook pas in maart business ready verklaard door MS, dus daar zijn we nu mee bezig. En rollen we deze zomer uit. Volgend jaar weer hetzelfde.

@Slavy Ik vind het daarom ook erg verstandig het lekker eventjes aan te kijken.

Het beheer van die 6500 machines doe ik overigens vanuit een Linux machine. Net als alles voor de eigen zaak en prive. No Windows for me.

[Reactie gewijzigd door pk128934 op 26 mei 2019 09:04]

Op mn HP laptop heb ik er nog geen problemen mee gehad. Maar wie weet zijn er merken waar dit zich wel weer laat zien.
Negeer alle andere reacties..

Je instelling is altijd verstandig, ongeacht het stuk software dat je installeert. Tenzij het om beveiligingsupdates gaat, moet je ze nooit direct installeren.

Deze update wordt ook nog niet globaal uitgerold, enkel de 'advanced users' die handmatig op de update knop drukken. Dit is dezelfde knop waarmee je mogelijk Beta updates kunt krijgen..

De verstandigste optie is om minimaal een week te wachten met dit soort grote updates. Er zullen gegarandeerd problemen naar voren komen. Dit is onvermijdelijk met software... Al zal Microsoft deze keer waarschijnlijk erg goed getest hebben om de shitshow van vorige keer te voorkomen.
Ik zou er zeker een maand op wachten. Maar toen ik het nog gebruikte deed ik dat nooit. Te nieuwsgierig naar hoe het eruit zou zien en hoe het zou werken. Ik gebruikte altijd de media creation tool om het te installeren.
Klopt helemaal, als je op het normale update level zit en niet zelf updates forceert, krijg je de updates pas binnen nadat een hele community er al ervaringen mee heeft. In het geval van serieuze problemen zal Microsoft de update uitstellen en eerst fixen voordat ze hem verder uit zullen rollen naar alle normale gebruikers.

Zit je in een hoger update leven, dan weet je dat je beta problemen kan hebben en zal je dus een back-up moeten maken voordat je nieuwe updates gaat uit proberen. Wat de meeste Tweakers dan ook zullen doen.
Zit in 1903 nu dan al Edge Chromium?
Deze is momenteel nog in beta, en hier te downloaden:
https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/

Werkt ook gewoon op Windows 1809
Beta is er officieel nog niet, enkel Dev en Alpha (Canary) en nu ook voor op de MAC

https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/download/
Het is ook beschikbaar voor Android/iOS. ;) En het komt ook voor Win 7/8/8.1 maar dat zijn details haha.
Zie het artikel :
Edge is ook een onderdeel dat hier niet wordt besproken. Bij elke feature-update wijzigde Microsoft traditiegetrouw wel iets aan de browser, maar het bedrijf heeft de overstap van zijn eigen EdgeHTML-engine naar het opensource-Chromium-project gemaakt. Daardoor komen er regelmatig nieuwe releases van Edge en vallen deze niet meer samen met Windows-updates. Een eerste indruk van Edge op Chromium lees je in het artikel Microsoft,

reviews: Microsoft Edge op Chromium - Nieuwe ronde in browseroorlog
Waarom moet mijn pc per se updaten als ik hem aan heb staan? Doe dat als ik hem uitschakel, klaar. Het is niet zo dat ik hem continu aan laat staan ofzo. Als ie aan staat, doe ik er iets mee en is het dus ongewenst dattie opnieuw gaat starten.
Waarom moet mijn pc per se updaten als ik hem aan heb staan
Omdat het best lastig is om iets te updaten als het uitstaat.
best niet.
als ik klik op afsluiten, dan mag hij gerust beginnen met alle onnodige zaken af te sluiten en de update te starten. en bij volgende power on verder te doen, ja dan duurt de volgende start-up iets langer;

Vroeger werkte dat gewoon. nu kom ik al een paar keer tegen dat ik opstart en de melding krijg dat ik moet rebooten om de update te vervolledigen. en zolang ik niet specifiek reboot kies blijft dat komen.

PS als ik de Pc aanzet is het om die te gebruiken. en dan niet als verwarming bedoel ik.
Dit inderdaad. Ook omdat mijn laptop rustig twee weken uitstaat en mijn desktop 2 maanden. Wil je hem net een keer gebruiken, krijg je na 5 minuten een melding dat er opnieuw opgestart moet worden. Die stel je uit en vervolgens krijg je hem een tijd later weer
Was dit niet mogelijk bij Mac OSX vanaf een bepaalde versie? Als de pc slaapt dat hij in de achtergrond bepaalde zaken doet.
Dat heeft waarschijnlijk te maken met de hoeveelheid laptops. Een laptop is eenvoudig mee te nemen en dat wordt dan ook vaak gedaan, zowel in bedrijven als in de privésfeer. Updaten bij het uitschakelen zou in die situaties voor veel frustraties kunnen zorgen.
Een andere reden is misschien ook nog wel dat een reboot nodig is, wat dus bij het uitschakelen niet gebeurd. Als je de desktop/laptop weer aanzet, zou je eerst moeten wachten totdat het update proces voltooid is voordat je er weer gebruik van kan maken.
Klopt. Maar die keuze krijg je vaak genoeg niet....
Veel ingebouwde Microsoft-apps stonden wel in de lijst voor het beheer van apps, maar de installatie was niet ongedaan te maken. Dat is nu wel het geval met 3D Viewer, Films & TV, Groove Music, Kaarten, Mail en Agenda, Paint 3D, Snip & Sketch, Sticky Notes, en Voice Recorder.
Fantastisch nieuws! Kan ik eindelijk deze nutteloze programma's op mijn werk van de PC gooien. Ben blij dat steeds meer fabrikanten hun gebruikers de standaard apps laat verwijderen. Eerst Apple al met iOS, nu Microsoft. Het wordt tijd dat Google dit ook gaat doen met Android. Ja, ik weet dat je apps kunt uitschakelen, maar het is niet hetzelfde als verwijderen.

Verder hoop ik dat Microsoft nu eindelijk eens consistent gaat zijn (ik durf het bijna niet te zeggen) met hun interface. Want het blijft een zooitje. Beetje Windows 95 hier, likje Aero daar, snufje Fluent daar, afgetopt met een scheutje MetroUI. Waarom pakken ze niet bij iedere update gewoon 4 of 5 apps aan, in plaats van alles ' een beetje' te updaten? Laat staan de Explorer en configuratiescherm. Dat duurt ook eeuwen....
Het is aardig dat het met de muis nu ook voor meer apps mogelijk is, het zou mij pas echt blij maken als 90% van deze crap apps niet meer standaard aanwezig in en zeker niet in een Win 10 Pro versie!

@DenHaagBanaan het verwijderen was altijd al mogelijk met powershell
mail verwijder je bv met het commando/opdracht

get-appxpackage *communicationsapps* | remove-appxpackage

Eén keer een script maken en met één muis klik van alles af

Meer uitleg en voorbeelden: https://www.askvg.com/gui...lt-in-apps-in-windows-10/

Op https://www.pdq.com/blog/...-10-apps-and-advertising/ staan scripts om de apps te white and blacklisten en de pc met een login script schoon te houden maar is wel jammer dat het zo moet ipv dat je apps installeert op verzoek.

EDIT:11:37 Spatie voor URL zodat die aanklikbaar is

[Reactie gewijzigd door hans3702 op 24 mei 2019 11:37]

Super! Bedankt voor de tip. Ik heb gelijk een boel nutteloze programma's op 't werk verwijderd. Zelf gebruik ik een Mac dus vandaar dat ik mij er nooit extreem in verdiept heb maar dit is wel heel fijn. Ik was al bang dat je heel ingewikkelde dingen in het register moest aanpassen om dit soort programma's te verwijderen maar zo'n simpel scriptje was even niet bij mij opgekomen. Uiteraard is het wel 'te' ingewikkeld voor 'onze ouders' om het op deze manier te doen dus het blijft een goede keuze van Microsoft om het gewoon door middel van rechter muisknop -> verwijderen mogelijk te maken.
Heb net de update geinstalleerd op W10 Home.
Genoemde apps kunnen bij mij nog steeds niet verwijderd worden. Verwijderen is grey-shaded bij mij.
Kon al eerder, zijn genoeg programma's voor te vinden. maar ik ben het met je eens dat het een fijne toevoeging is
Bulck Crap Installer was mijn goto app voor dit probleem: https://klocmansoftware.weebly.com/
Heb de indruk dat na de installatie van de upgrade de pc's wat sneller zijn geworden.
Ze hebben retpoline optimalisaties toegevoegd. Het is hier ook merkbaar sneller.
Retpoline staat alleen aan op processoren ouder dan Skylake en is op 1809 ook al eens doorgevoerd in een update.
Ok zullen wel andere optimalisaties zijn dan, mijn 4790k voelt zeker sneller aan. En hiervoor draaide ik ook gewoon 1809.
Zoe meschien kunnen komen omdat de retpoline op procesoren ouder dan skylake (7000 gen) aan staat en jou cpu 3 generaties ouder is.
Ik snap deze reactie niet. Pliskin zegt dat Retpoline alleen aanstaat op processoren ouder dan Skylake. Jouw processor is ouder dan Skylake, dus het klopt ook dat jouw computer merkbaar sneller aanvoelt.
Dat moest je alsnog in 1809 handmatig inschakelen, waar dat bij 1903 standaard ingeschakeld is.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische voertuigen

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True