Ik doelde op het OS zelf, niet het gebruik ervan op super computers.
Overigens is Azure 1 systeem, een super computer. Betwijfel of het ze ooit gaat lukken nog een linpackje te draaien. Maar houd er rekening mee dat er zeer waarschijnlijk 1 NT systeem in de top 10 te vinden is.
Ik ben overigens net zo Debian/Linux fanboy, maar goed, ik benoem het maar in een Win vs Nix discussie.
@
SpiceWorm MS is nu duidelijk al een paar jaar weer bezig met het embracen. Dusdanig dat Linux onderdeel van Windows is geworden. Wie had dat 20 jaar geleden voor mogelijk gehouden. We zullen zien, maar wel iets om rekening mee te houden.
ME was zo slecht nog niet, beter dan Win98 met zijn gegarandeerde crashes (afsluit- of uptime crashes bv). IE is een lang verhaal apart. In het kort. De wereld zeek over IE5 en zijn gebrek aan standaarden, MS boeide die browser markt niet, is na veel druk allerlei standaarden gaan implementeren in IE6, velen die nog in ontwikkeling waren. Waarop Sun, Opera en Mozilla bij de W3C er voor zorgde dat die standaarden na release van IE6 veranderd werden of opgeschoven werden naar HTML5 (IE6 scored gewoon html5 punten). Dit is een politiek spelletje van jewelste geweest. En als reactie stak MS -best begrijpelijk- de middelvinger op. Ook een reden waarom MS nog steeds weigert niet vastgezette standaarden te implementeren, een 'flaw' die o.a. Google weer misbruikt heeft bij de introductie van Chrome met hun "Wij supporten wel alles"
@
Anoniem: 1092407 Ik denk dat jij end-user meuk en de meuk waar ons internet op draait door elkaar haalt. Cisco, IBM en vele anderen hebben hun eigen OSen. De OS wereld is zo veel breder dan Windows, Linux en OSX/IOS.
Bedrijfskritische hardware die niet offline kan? Daar heb je er dan minimaal 2 van. Als systemen nooit plat kunnen gaan, dan is de implementatie slecht. Dit is 1 van de afwegingen waarom MS reboots forceerd. Geen systeem is belangrijk genoeg dat deze niet offline kan gaan. MS heeft met een intern Windows 7 projectje NT/Windows zo ver gekregen dat het ook live kan patchen/upgraden zonder reboots. MS vond het het risico niet waard. Het openhouden van oude handles is een security en stability issue, hoe klein dat risico ook is. Als je wilt garanderen dat al die handles gesloten zijn, moet je services toch herstarten, dan kan je net zo goed het systeem herstarten, wat weer net wat meer garantie geeft.
Er is geen voordeel meer in de jarenlange uptimes. Leuk dat Linux dat kan, maar wat is het voordeel? Het risico lopen dat een server een handle met een security exploit van een jaar oud nooit afsluit/heropent welke misbruikt kan worden? Reboots kun je toch inplannen. Geplande downtime wordt door de meeste partijen toch niet tot downtime gerekend.
Dat bos in 2000 is nu een jungle:
https://upload.wikimedia....Distribution_Timeline.svg
Ubuntu heeft Linux inderdaad de potentie gegeven om tegen Microsoft op te boxen. Alleen zoals je in de FOSS zo vaak ziet, heeft iedereen zijn eigen mening, dit botst, en dan wordt er weer geforked, waardoor de developers weer opgedeeld worden en de groepjes kleiner en verdeelder worden. Kijk voor de grap even hoe smerig veel Ubuntu afgeleiden er nu zijn.
Dit is momenteel gewoon de grootste zwakte van FOSS, het gebrek aan eenzijdige visie. De verdeeldheid van veel spelers is echt niet de kracht van FOSS.
Je ziet het ook bij Open Office, MySQL en zo ontzettend veel meer projecten. De oorzaken/redenen lopen uiteen waarom projecten forken. Maar het is bijna een gegeven dat een FOSS project vanzelf geforked wordt en het development team gehalveerd wordt.
Apache bijna hetzelfde, het had ooit de grootste markt in webservers en was de enige die fatsoenlijk tegen IIS op aan het boxen was. De FOSS wereld vond Apache kut, dus kwam men met tig andere HTTPD's. En ondertussen is die markt aan de Linux kant net zo verdeeld als Linux zelf.
Verdeeldheid werkt niet tegen een partij waar de neuzen dezelfde kant op staan. Linux had rond 2000 nog redelijk de neuzen dezelfde kant op staan. Debian stond in het midden van dat web. Nu staan er meerdere distro's in het midden van dat web.
Er zijn niet echt meerdere grote spelers in de Linux wereld, er was ooit 1 grote speler, die nu verdeeld is over meerdere spelers. Het groeit niet (in absolute nummers wel, de markt is veel groter geworden), men snoept van elkaars markt af. De grootste concurrent voor Linux, is Linux.
Als we niet willen dat MS dus de jaren 90 herhaalt, zal Linux, of de FOSS wereld met een andere aanpak moeten komen. Zoals het nu gaat, graaft de FOSS wereld in veel gebieden gewoon zijn eigen graf door de enorme verdeeldheid. De distros kunnen best blijven, maar bouw het allemaal op van dezelfde basis Linux distro oid. Soort Windows 10 idee. Beetje zoals het 20 jaar geleden was, toen Debian zo goed als de basis was met ~90% van de Linux markt.