Microsoft: hardware en features voor Windows 10 Mobile hebben 'niet de focus'

Het ontwikkelen van nieuwe hardware en features voor Windows 10 Mobile hebben 'niet de focus'. Dat zegt Microsoft-topman Joe Belfiore. De laatste Lumia-smartphone kwam anderhalf jaar geleden in de winkels, maar Windows 10 Mobile krijgt nog steeds nieuwe builds.

Belfiore zegt dat Microsoft bugfixes en beveiligingsupdates blijft uitbrengen voor Windows 10 Mobile. Het zijn alleen de nieuwe features en hardware die niet langer de aandacht krijgen van het Amerikaanse softwarebedrijf. Sommige mensen hoopten dat Microsoft achter de schermen nog steeds aan een 'Surface Phone' werkt, maar dat lijkt niet het geval.

De topman zegt ook dat het Microsoft niet is gelukt om ontwikkelaars ertoe over te halen apps te maken voor Windows-smartphones. "We hebben geld betaald, apps voor ze gemaakt, maar het aantal gebruikers is te laag om ze over te halen om te investeren", aldus Belfiore. Inmiddels maakt Microsoft zelf al enige tijd apps voor andere mobiele platforms. Zo kwam browser Edge vrijdag uit voor iOS en binnenkort volgt een versie voor Android. Ook onder meer Office, Outlook en OneDrive zijn beschikbaar op andere platforms.

Behalve met apps voor andere mobiele platforms blijft Microsoft nog op een andere manier actief in de mobiele markt. Zo gebruikt het zijn expertise met mobiele ARM-socs om emulatie mogelijk te maken van Win32-apps op laptops met Snapdragon-processors. Die laptops zouden zuiniger moeten zijn dan varianten met x86-processors. Microsoft keert terug naar de desktop en wil op alle apparaten Windows 10 laten draaien, waaronder een nieuwe categorie apparaten die dicht tegen smartphones aan ligt.

De laatste Lumia-smartphone tot nu toe is de Lumia 650, die anderhalf jaar geleden verscheen. Windows 10 Mobile kwam twee jaar geleden uit, samen met de Lumia 950 en 950 XL, de laatste high-end modellen die Microsoft uitbracht.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-10-2017 • 10:12

238

Lees meer

Reacties (238)

238
231
152
29
3
47
Wijzig sortering
Zou het niet wat voor Tweakers zijn om een soort 'overstap guide' te maken? Met daarin vergelijkingen en tips&tricks over onderwerpen als bijvoorbeeld:
  • Een vergelijking met Android en iOS op basis van de belangrijkste features van Windows (zowel software als hardware, veel Lumia's stonden bijvoorbeeld bekend om de goede camera's)
  • Welk alternatief werkt het beste wanneer je veel gebruik maakt van andere Microsoft diensten (Outlook.com, OneDrive, Office 365, etc.)
  • Voornamelijk voor Android, hoe kun je deze het beste customizen om de overstap van Windows te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld een vergelijking tussen verschillende launchers, widgets etc. vergeleken met het Windows OS.
  • Wellicht ook interessant voor huidige Android gebruikers, een guide hoe je Android kan gebruiken en toch zo min mogelijk (of niets, is dat haalbaar/werkbaar?) met Google van doen te hebben. Dit kan een vergelijking tussen telefoons of (custom) roms zijn, en/of een lijst met tips om Android zo in te stellen of aan te passen dat er zo min mogelijk naar Google gaat. Een soort van Android privacy guide wellicht? (Hier zit ik zelf erg mee. Ik heb nu een Lumia 950 (en probeer die nog zo lang mogelijk te gebruiken). iOS vind ik niet fijn en ook te duur. Dus de enige logische opvolger zou denk ik Android zijn, maar het liefst stuur ik niet mijn gegevens, locatie etc. naar servers van Google)

[Reactie gewijzigd door vosManz op 24 juli 2024 09:35]

Op het Windows Phone gedeelte van het Forum is hiermee al een start gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 24 juli 2024 09:35]

Thanks voor de tip, die ga ik in de gaten houden!
Zou wel zo gepast zijn, ook tweakers.net gaf altijd wel even aan dat voor windows Phone er weinig apps waren. Dan krijg je geen user base van de grond natuurlijk, als alle media dat steevast doet. Zonde, het was een fijn os

[Reactie gewijzigd door dsmeef op 24 juli 2024 09:35]

Mag Tweakers de feiten niet benoemen?
Dit lijkt me een prima idee, de WP gebruikers zullen toch een keer moeten overstappen. Ik heb, als WP gebruiker van het eerste uur, nu ook de moed opgegeven dat er nog een betaalbaar Windows toestel zal komen. Mijn Lumia 650 zal ook een keer aan vervanging toe zijn en ook ik zal over moeten naar Android. Apple kan en wil ik niet zo veel voor betalen. Tweakers, aan de slag met een overstap giude!
Ik weet niet wat jij voor de Lumia 650 neer hebt gelegd maar Wileyfox biedt een WP10 telefoon aan voor 249 EUR. Of dat voor jou betaalbaar is kan ik niet bepalen. Volgens mij heet het segment tot 200 EUR budget.

https://twitter.com/benwo...03292937852919812/photo/1
Hier heb ik ook wel oren naar. Ik ben een Lumia 930 gebruiker, en via Slow Ring op Windows 10. Niet altijd even stabiel, maar in hoofdzaak gaat het goed. Maar ik zal binnenkort dan toch ook maar over moeten. :-(
Ik denk niet dat je spijt krijgt van de overstap. Toen mijn Lumia 930 het een paar maanden geleden begaf heb ik toch maar de overstap gemaakt naar Android. De Microsoft apps werken minstens zo goed als op mijn Lumia en verder is het een groot genot om keuze uit kwalitatief goede apps te hebben, ten op zichte van 'blij dat het werkt'.
Ik blijft het jammer vinden dat Microsoft de stekker eruit trekt. Maar dat Was te verwachten app ontwikkelaars en de gemiddelde gebruiker hebben dat al tijden geleden gedaan.
Anoniem: 457607 @vosManz9 oktober 2017 14:56
Ik denk dat je aan de meeste van je vragen zelf misschien ook het antwoord wel weet:

- Features: behoorlijk gelijkwaardig, zowel iOS als Android.
- Office diensten: werken op beide prima
- Customizen: als je de UI wilt customizen, dan is Android de duidelijk winnaar
- Privacy: iOS, 3000% zeker.

Mijn mening, indien budget geen bezwaar is, lijkt iOS me de betere opvolger. Gesloten (positiever woord is "managed"), snel, privacy, lange support, eenvoud, goede restwaarde.
Nee, op de meeste vragen weet ik het antwoord niet. Het gaat naar mijn mening namelijk wat verder dan wat jij nu aangeeft.
  • Features, lastig punt. Qua software zal het wellicht gelijkwaardig zijn betreft mogelijkheden. Qua hardware zeker niet. Mijn Lumia 950 heeft bijvoorbeeld een 20MP camera met 3x led flits en optische stabilisatie. Mijn vorige 1020 had zelfs 42MP en een Xeon flitser. Als ik in de pricewatch zoek op 16+MP en 3 of 4 leds (niet eens optische stabilisatie) kom ik enkel een Xperia Z5 Dual Sim tegen (al meer dan een jaar oud, geen optische beeldstabilisatie en nog Android 6). Wat zou een waardige opvolger zijn betreft camera, en wat voor concessies zou ik dan moeten doen? En zo ook met andere features, zoals bijvoorbeeld het glimpscherm enz.
  • Office diensten, het zal vast wel werken. Maar wat zorgt voor de beste integratie? Ik maak bijvoorbeeld gebruik van OneDrive, wat voor Windows een logische keuze is. Kan iOS of Android hier automatisch back-ups van apps, foto's en filmpjes naar maken? En hebben zowel iOS als Android ondersteuning voor het syncen van mail/kalender/contactpersonen met een Outlook.com account? (Ik las dat contactpersonen op Android niet goed ondersteund werd, maar is dat inderdaad/nog zo?) Etc.
  • Customizen, dat Android hier winnaar is vermoedde ik al. Maar welke launcher sluit bijvoorbeeld het beste aan op het LiveTile systeem van Windows? En is het in Android mogelijk in de buurt te komen van het uiterlijk van Windows? (bijv. donkere skin met een thema-kleur) Etc.
  • Privacy: Er zijn volgens mij ook (china) Android toestellen die zonder Google Apps geleverd worden. Zijn de grotere apps zoals bijvoorbeeld WhatsApp of bank-apps dan nog te gebruiken? En wat heeft dit nog meer voor gevolgen vergeleken met een toestel met Google Apps? En als het niet werkbaar is zonder Google Apps, hoe kun je Android dan het beste instellen om toch zo min mogelijk met Google te delen zonder al te veel op functionaliteit in te leveren?
Zoals je merkt heb ik nog veel vragen, en ik kan mij voorstellen dat ik niet de enige Windows gebruiker ben die hiermee zit. Uiteraard kan ik dit ook allemaal zelf uit gaan zoeken, maar als er een doelgroep voor is is het wellicht een interessant onderwerp voor Tweakers. (het puntje privacy is bijvoorbeeld voor bestaande Android gebruikers of iOS->Android overstappers wellicht ook interessant)
helemaal met je eens. Ben ook een gelukkige Lumia 950 gebruiker, en de foto's zijn van geweldige kwaliteit. De super goede flitser en optische beeldstabilisatie zijn top! En het scherm, een schitterend hoge-resolutie OLED paneel. Daar heeft Apple ook helaas geen antwoord op (straks met de X eindelijk, na 10 jaar...)

De China phones zonder Google Play zou ik niet enorm hard aanraden, omdat het je een hoop werk gaat kosten om alles goed te krijgen. Ook is er lang niet altijd 4G ondersteuning voor de Nederlandse netwerken. Heb hobbymatig wel eens zo'n ding over laten komen, en het is leuk klussen, maar voor dagelijks gebruik zou ik wel uitkijken. Verwacht bij die telefoons trouwens nooit van je leven de camera en scherm kwaliteit die je gewend bent.

Ik zou ook heel graag weten hoe ik straks gebruik kan blijven maken van het double-tap to wake up, live tiles etc. Ik hoop dat Tweakers je suggestie omarmt!
Ik moet zeggen dat ik nu een LG G5 heb, maar dat de audio-opnamen te wensen overlaten en mogelijkheid tot manuele videocontrole ontbreken. Voor zover ik weet zijn de LG V20 en V30 de echte telefoons voor de audiofiel, waar je ook met opnamen voor concerten goed zit. (de nieuwe V30 gebruikt bij een hoog volume de earpiece voor audio-opnamen, bron: http://www.androidauthority.com/lg-v30-797084/)

Tevens kan de G5 ook niet qua lenskwaliteit en image-processing aan mijn Lumia 950 meten. De V30 heeft enkel glazen lenselementen, dus mijn verwachtingen van deze telefoon zijn hoog. Bij weinig licht heb ik gewoon niet de prestaties die mijn 950 had. Met manual mode (heel goed bij LG) kan ik echter wel 80% van dat streven behalen. De wide-angle lens is een extra functie die mijn kwaad doet verdwijnen...

Qua launcher zit je met Nova-launcher het best, je kunt heel erg veel zelf aanpassen en met kleine widgets waar je doorheen kunt scrollen, ben je die 'Live-tiles' heel snel vergeten. Ikzelf gebruik ook enkel Microsoft diensten op mijn Android-telefoon, dus welke vraag dan ook kun je bij mij voorleggen. Gisteren nog Bing & Microsoft translator geinstalleerd.

Verder OneDrive, het werkt veel en veel sneller op Android. Het back-ups maken op OneDrive is voor zover ik weet ook mogelijk, maar ik heb me hier niet toe verdiept, omdat ik vooral veel foto's maak, maar lang niet alles is het waard om een back-up te maken. Dit doe ik dus liever fysiek na bijvoorbeeld vakanties... ;)

Voor het donkere thema, dat heb ik ook met mijn LG kunnen doen, maar het gebrek van het OLED-scherm houdt me bij een wit thema (ik gebruik nachtmodus waarbij echt alles bruikbaar blijft met een wit thema)

Ik denk niet dat dit is waar je naar vroeg, of wat je wilde hebben, maar dit is in elk geval wat ik heb ervaren. Ik zie mijn telefoon als mijn gereedschap, waarbij ik vooral grote waarde hecht aan de camera (HOGE kwaliteit beeldmateriaal + audiokwaliteit bij concerten) en omdat ik audiokwaliteit belangrijk vind, kan ik ook geen headphone-jack missen. Met Android kun je trouwens (mocht je een draadloze NC koptelefoon overwegen) verbinden dmv NFC. iPhones kunnen dit niet :)

[Reactie gewijzigd door barta123 op 24 juli 2024 09:35]

- Privacy: iOS, 3000% zeker.
Daar moet ik altijd om glimlachen. Mensen die zo verschrikkelijk zeker zijn dat Apple privacy zo verschrikkelijk hoog in het vaandel heeft staan.
Net als de andere giganten verzamelt Apple data.......heel veel data. En net als de anderen doet Apple daar wat mee. Wat wij niet weten. Ik vind het persoonlijk bijzonder eng dat Apple heel erg op zoek is naar de "health" data van mensen.

Apple heeft meer dan 200 miljard op de bank. Als mijn financieel adviseur aan komt rijden in een Bugatti Veyron en zegt dat hij het beste met mij voorheeft, dan frons ik toch even de wenkbrauwen.
Privacy is niet 100% zwart of wit, je had ook tussen de regels door kunnen lezen.

Apple heeft een goede reputatie op dit gebied. Vrijwel al hun omzet komt uit hardware. Ze verzitten zich hevig tegen inmenging van de overheid. Ze promoten en enablen ad blockers in de store en de nieuwe Safari heeft anti tracking ingebouwd. Hun eerder ad netwerk is reeds lang opgeheven.

Apple verdiend geen geld met data, het zal het verzamelen met het doel op gebruikservaring, bijvoorbeeld Siri. Het maakt ze niet perfect, maar ze hebben een sterke reputatie op dit gebied. Dat mag geen nieuws zijn.

Google/Android is zowat het andere uiterste. Google leeft voor 80% uit ads die het mogelijk maakt door alles wat los en vastzit aan informatie te verzamelen. Het heeft zich gevestigd in alle aspecten van het digitale leven om maximaal te kunnen tappen.
Ze verzitten zich hevig tegen inmenging van de overheid.
Deze reputatie hebben ze nav de San Bernardino-gerelateerde kwestie waarbij ze een toestel niet wilde unlocken. Ik weet echter niet of je het NYT-artikel gelezen hebt met Tim Cook, maar het verschil met voorgaande zaken waar ze wèl toestellen unlocked hebben was puur dat de overheid hen nu een keus gaf ipv het ze op te leggen.
Wat ze nu doen is dus niets anders dan wat andere organisaties doen.

Verder, dat Google geld verdient met data verzamelen en analyseren, in welk opzicht betekent dit dat Android dan minder private is? Verzamelen ze je gebruiksgegevens meer dan wat verschillende appdevelopers doen met apps die je gebruikt en zit hier een verschil in tussen dezelfde apps op Android en iOS? Of verzamelt Google ook je contactenlijsten en dergelijke voor commerciële doeleinden?

Het enige dat ik vind is dit: https://privacy.google.com/your-data.html

Is dit met Apple zoveel anders? Zaken als Gmail, Google en etc. hoef je niet te gebruiken.

Het is overigens niet waar dat bijna al hun inkomsten uit hardware komen. Je betaalt ook om je apps in de appstore te plaatsen. Verder hebben ze natuurlijk verschillende eigen softwarepakketten en natuurlijk hun OSX waarvoor je voor de upgrades betaalt.

[Reactie gewijzigd door Djoetma op 24 juli 2024 09:35]

Anoniem: 457607 @Djoetma9 oktober 2017 22:33
Ik weet niet wat je probeert te bereiken? Vecht je serieus aan dat de privacy situatie in het Apple en Google eco systeem op gelijke hoogte staan? Apple barst van de wapenfeiten die pleiten voor de goede reputatie, maar die probeer je te ondermijnen. Google/Android heeft een dramatische reputatie op dit gebied, maar dan speel je ineens de onschuld zelve.

Het is een typische manier van discussie voeren waarbij ieder statement omgedraaid wordt, en ook de bewijslast. Nu moet ik zeker met wetenschappelijk verantwoorde bronnen komen die jij vervolgens in twijfel trekt, en zo draaien we om het feit heen dat blauw toch echt gewoon blauw is, en niet rood.

"Het is overigens niet waar dat bijna al hun inkomsten uit hardware komen"

Niet?
https://www.apple.com/newsroom/pdfs/Q3FY17DataSummary.pdf

35 van 45 miljard komt uit hardware.

"Verder, dat Google geld verdient met data verzamelen en analyseren, in welk opzicht betekent dit dat Android dan minder private is?"

In het opzicht dat Google de grootste data verzamelaar ter wereld is, en er alle belang mee heeft op het Android systeem zo veel mogelijk data te verzamelen. Dat is hun brood, zodat ze je ads kunnen voorschotelen.

Trek het breder, want Google is niet alleen Android. Het is ook Google Fiber, een speaker, search, lokatie-diensten, iedere Android app, Chrome, Youtube, Google Analytics, en zo kunnen we doorgaan. Vrijwel iedere digitale interactie heeft een verband met Google. Het is letterlijk hun missie: to organize the world's information.
Ik denk dat je ongeveer 5 jaar achter loopt. OS-X en de opvolger MacOS zijn al jaren gratis, net als de hele iWork and iLife suite. De enige software waarvoor nog betaald moet worden zijn de (semi) professionele producten zoals filemaker, logic-pro etc.
en 99 euro per jaar om iTunes connect te kunnen gebruiken met alle features en support? niet echt een groot struikelblok of verdienmodel...

Het grote verschil is wie de klant is van Google tov Apple.

Bij Google zijn dit de adverteerders die Google inhuren om jou de beste advertenties te kunnen laten zien (90%+ van hun inkomsten)
Bij Apple is dat de consument, die een iPhone/Mac/etc koopt (99%+ van hun inkomsten)

Bij Google, hoe je het ook bekijkt, ben jij als gebruiker het product, niet de klant. Daar is op zich niks mis mee, zolang hun zelfregulering redelijk in orde is, maar wel kritisch blijven!
Misschien heeft hij (de adviseur met Veyron) de Staatsloterij gewonnen en is werken nu hobby😜

[Reactie gewijzigd door vavoem op 24 juli 2024 09:35]

Juist voor een financieel adviseur niet verkeerd. Hij kan immers financieel prima voor zichzelf zorgen, dus dan kan hij dit wellicht ook voor jou. Als het gaat om bijv. een leraar oid, waarvan je zou zeggen dat zijn primaire doel is om kinderen/jonge mensen te onderwijzen en daar veel om te geven en niet om geld te verdienen en je ziet hem voorrijden in een nieuwe E-segmenter van een premium merk....

Ik heb in het verleden gewerkt als privéleraar. Het valt prima binnen je mogelijkheden, maar wordt ontzettend afgeraden om het ook daadwerkelijk te doen, wegens het niet-passende imago. Geef maar wat meer uit qua uitrusting aan een auto van een meer mainstream merk.
Je zegt:
Privacy: iOS, 3000% zeker.
Hoe ben jij hier zo enorm van overtuigd?
Aangezien je 3000% claimt, ben je waarschijnlijk geen advocaat/jurist.

Hoe onderbouw jij de privacy-vriendelijkheid van iOS?

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 24 juli 2024 09:35]

Heel makkelijk. Apple is daar heel helder in. Ze zijn gestopt met iAd's omdat geld verdienen met profilen wat MS en Google doen niet past bij hun bedrijfsstrategie. Apple verdient n geld met Hardware, Software en diensten zoals Appstore en iCloud.

Apple geeft je een keuze bij iedere iPhone iPad of iMac installatie. Mogen wij informatie verzamelen ja of nee en die staat standaard op nee. En als dit uitstaat staat het ook echt uit. Wij hebben dit op het bedrijf getest en er is op iCloud na vrijwel geen enkele verbinding met Apple servers. Geen third party onzin nodig om een clean en spyware vrij OS te hebben. Dit is het zelfde met Siri en andere Apple diensten. Als je het uitzet staat het gewoon echt uit. Dit hebben wij al meerdere keren op ons bedrijfsnetwerk getest.

IOS en MacOS en WatchOS vragen voor vrijwel alles 1 of meerdere keren toestemming. Apple heeft op IOS standaard anti tracking en anti reclame instellingen die vrijwel alles blokkeren en staan ook externe adblockers toe voor Safari. Developers die deze adblockers aanbieden mogen op geen enkele wijze informatie verzamelen over de geblokkeerde of gewhiteliste websites of diensten. Developers voor iOS worden zwaar gelimiteerd in de informatie die ze mogen verzamelen. Informatie die word gebruikt voor Siri word uitsluitend gebruikt voor Siri en word bijvoorbeeld niet gedeeld met derde of andere diensten binnen of buiten Apple zelf.

Je health informatie word via iCloud opgeslagen maar is vijfwel nergens toegankelijk zonder de Health app, Alle biometrische informatie word versleuteld opgeslagen op een aparte chip die vrijwel niet toegankelijk is door wie dan ook. Of welke App dan ook.

Apple heeft gewoon een keuze gemaakt. Gaan we net zoals MS en Google obsessief informatie verzamelen over onze gebruikers en deze doorverkopen of gebruiken voor advertenties of gaan we dat niet doen en hanteren wij een bedrijfsstrategie die privacy relatief voorop stelt door onze diensten onder deze voorwaarden aan te bieden.

Privacy en Online diensten is ook een dingetje. Dit heeft Apple een tijdje geleden al aangehaald. Ze lopen tegen zware limitaties aan omdat ze Privacy zo hoog in het vaandel hebben staan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 902873 op 24 juli 2024 09:35]

Zojuist de nokia 8 in gebruik genomen nadat ik mijn 950XL uit het raam had gegooid (hij deed het nog hierna overigens) en ik moet zeggen dat nokia's versie van android de overstap het meest makkelijk heeft gemaakt voor mij. Over microsoft diensten gesproken: de android variant van microsoft diensten werkt beter dan de WP versie :-)
Ben zelf een verstokt Windows 10 Mobile gebruiker, met de komst van steeds meer webapps werkt mijn HP Elite X3 nog steeds top.
Wie gaat zo een guide schrijven, voor die 0,01% gebruikers in NL. Wat is Tweakers haar doelgroep, die 10 mensen die W10M gebruiken. Gaat in geen 100 jaar gebeuren. Moeten we eerst een positief schrijvende W10M journalist hebben, die dat graag gebruikt en hem dan zo gek krijgen naar android of ios te gaan.
Lees WindowsCentral en daar zijn zat Android en IOS gebruikers die daar een artikel over geschreven hebben.
In NL ben ik een uitzondering en blijf dat graag.
Echt wel heel jammer dit. Maar nog veel erger is de manier waarop Microsoft zelf gezorgd heeft voor de downfall van het OS en de ronduit rampzalige manier van communiceren (of net niet communiceren) over het platform in general.

Enorm jammer dat er geen 3e contender komt op de smartphone OS markt. Ik heb tot kort vast gehouden aan mijn 950 en mezelf wijsgemaakt dat ik al die apps niet nodig had maar uiteindelijk is het probleem groter dan enkel het app probleem: Onvolledige software, kritische bugs, nieuwe bugs na software updates, falende battery, brakke integratie met auto systemen/bluetooth.. De lijst is eindeloos en nadat ook mijn scherm nog 2x barstte heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt naar anderoïde en ik moet zeggen, eens je alle google privacy bullshit gefixt hebt is het echt wel een PAK aangenamer smartphonen (so far).

Desondanks vond mis ik wel Windows 10 Mobile. Ik vond het zelfs aangenamer en intuïtiever dan android maar jammer genoeg heeft Microsoft al maanden het OS opgegeven en zijn het enkel nog de mensen die zichzelf wijsmaken dat ze niets missen die volharden op het OS.

Jammer!
Jullie zijn allemaal nep fanboys. Een echte fanboy stapt niet over maar houdt de technology roadmap van Microsoft in de gaten. Kwaken kunnen we allemaal, nakwaken kunnen we ook allemaal.
Ik doe het anders: Tot er een nieuw Surface apparaat komt, melk ik mijn HP Elite helemaal uit.

ik ben er heilig van overtuigd dat we over 5 jaar niet meer praten over "Smart Phones" -als in telefoons- maar dat we dan gewoon met een zak-PC rondlopen die ook kan bellen en always connected is.

Zoals gezegd, ik wacht gewoon even af wat er gaat komen, ik ga niet als een zotje Android of Apple ecosystemen gebruiken in de tussentijd.
Op 30 oktober al een klein aanzetje wordt gegeven met het Surface event door het lanceren van Windows 10 op ARM. Windows 10 mobile gaat weg, windows 10 blijft.....ik zie veel mooie ontwikkelingen als ik naar Microsofts strategie kijk. Ik zeg: het komt goed.
Helemaal waar :D

Als ik naar de ontwikkelingen van Microsoft kijk (Windows Core OS / Andromeda en Windows 10 on ARM), dan heb ik goede hoop. Ik heb geen zin om in de tussentijd te investeren in een ander ecosysteem. Gelukkig gebruik ik maar zeer weinig apps. Veel zit al gewoon out-of-the-box offline in je Lumia en anders is het wel (bijna altijd) online benaderbaar. Zolang mijn Lumia 950XL werkt, moet dat gewoon uit te houden zijn.

Ik heb nog een Lumia 720 liggen dat nog perfect als een tierelier werkt. En bejaarden heb ik zelden zo kundig op een smartphone gezien als op een Lumia.
Ik denk dat MS juist de gebruikers met deze visie voorzichtig duidelijk probeert te maken dat het echt over is. HP heeft ook al laten weten dat ze stoppen met de wp.
Volgende stap is misschien wel wat concreter. Geen core os of cshell voor win mobile... Alleen op andere hardware/formfactor...
Anoniem: 457607 @thanx9 oktober 2017 22:47
Precies. De topman zegt letterlijk: we hebben het geprobeerd maar het is niet gelukt. Te weinig gebruikers, niemand wil apps maken, zelfs al geven we geld toe. We leveren geen nieuwe features meer en er komt ook geen nieuwe hardware. Hij is zelf al geswitched naar een alternatief.

Hoe fucking duidelijk moet het worden? Het is nu toch echt gewoon een feit dat het over is. Dan nog zie je mensen er in geloven hierboven, ongelofelijk. Wat is er voor nodig om het kwartje te laten vallen: Natella die aanbelt en zegt "we moeten even praten"?
Zelfs in deze toestand is het voor sommige de beste OS die er is. Support blijft aanwezig, meer is niet nodig. Zelf als die van mij kapot valt, zou ik nog een 2e handse Windows telefoon nemen.
Haha, en jij gelooft vast ook nog in sinterklaas. MS onder Nadella is serieus bezig om ook windows 10 te ondermijnen. Waarom zou je in hemelsnaam nog een windows pc device gebruiken als MS betere sw beschikbaar maakt voor de concurrerende systemen? Heb nu zelf alles MS maar gezien de ontwikkelingen daar lijkt het me verstandig alles zo veel mogelijk om te gaan zetten naar alternatieven. 90% van mm pc gebruik doe ik via mn telefoon, als ik dan toch gedwongen wordt door MS om over te stappen, waarom dan niet volledig en profiteren van een volledig geïntegreerd ecosysteem van apple of google. Zodra google met iets fatsoenlijke komt voor op de pc is het helemaal gedaan met MS. Ze hebben de boot op zoveel fronten gemist dat ze eigenlijk alleen nog azure, office en xbox overhebben. De rest is allemaal.gedoemd te verdwijnen.
ZO is het maar net :)
Ben het met je eens en hoop dat je gelijk krijgt. Maar ben nu toch ook (tijdelijk) overgestapt naar ios want ik vind het niet zinvol om me te frustreren over een telefoon. Eerlijk gezegd geeft mn iPhone wel een zucht van verlichting op het moment. Maar zodra het zich weer loont om terug over te stappen naar windows mobile ben ik eerste.
Sinds wanneer is fanboy dan juist een eervolle titel geworden? Mensen zeggen nu al jaren "het komt goed" en zelfs ik geloofde dat. Op een bepaald moment natuurlijk nadat je meer in contact staat met hun incompetente Indische helpdesk omdat je toestel alweer maar eens gedegradeerd is door een systeem update en je constant van het kastje naar de muur gestuurd wordt met standaard "have you tried turning it off and on again" antwoorden dan kan je kiezen om te blijven klungelen en hopen dat het ooit beter zal gaan of je kan er iets aan doen. Mijn respect zijn ze verloren, vandaar dat ik kies voor een betere optie. Heb het mij nog niet beklaagd in tegendeel, had al veel eerder de beslissing moeten maken. Dat is het gedag van een logisch nadenkend mens, het feit dat je mij dan geen fanboy vindt neem ik dus heel graag aan als compliment.
Misschien niet voor elke release een nieuwe software stack uitbrengen? Waardoor je weer alles opnieuw kan leren en dingen die niet werken nooit worden gefikst maar in de nieuwe versie functies ontbreken die je in de oude versie wel gebruikte.....

Als ontwikkelaar was het best mooi programmeren maar het was niet af. En dat werd het ook nooit want dan gingen we weer over op iets nieuws waardoor de bugs er niet uit werden gehaald en je een mooi volwassen platform had gekregen.

Ben benieuwd of UWP hetzelfde leven is beschoren.
Alsof je met programmeren voor Android ook niet voor elke scheet een uitzondering moet maken om alles op elk device goed werkend te krijgen...
Maar zij hebben het marktaandeel dus velen nemen dat voor lief. Android is ook niet mijn lievelings platform maar het is wel een stuk beter geworden.

Maar voor een groot deel is Dalvik hetzelfde. En niet van Silverlight naar WinRT naar UWP etc. etc.

MS had gewoon Xamarin een paar jaar eerder moeten kopen en deze centraal moeten stellen op hun platform.
MS had gewoon Xamarin een paar jaar eerder moeten kopen en deze centraal moeten stellen op hun platform.
100% mee eens! Zo'n beetje iedereen in C# land die iets voor mobile deed zat zich al af te vragen wanneer dat nou eens zou gebeuren, en de geruchten gingen al jaren rond.

Enorm jammer dat Windows Mobile zo'n stille dood aan het sterven is. Ik ben nog enorm blij met mijn 950XL want het is echt high end hardware voor 'n zachte prijs, maar voel mij wel enorm in de steek gelaten. Het is dan ook enorm lastig een betaalbare Android vervanging te vinden :( Bijna alles kost 500-1000 euro wat in de buurt komt.
Ik vind het ook erg jammer, dat dit systeem, dat op zich nog prima werkte,
zo roemloos ten onder gegaan is.
.
MS heeft dat inderdaad helemaal aan zichzelf te wijten, m.i., omdat:
- Veel te ver vanaf de standaard Windows API (opnieuw) begonnen.
Alles moest opnieuw gemaakt worden met in het begin alleen Windows als label.
- Toen met verschillende te kleine stappen dichter bij Windows gekomen.
Bij elke stap moest veel herschreven worden.
- Het was een grote fout om kwakkeloos het zeer geloten app model van Apple over te nemen.
Windows ontwikkelaars houden van vrijheid en zijn vaak geen grote bedrijven.
- Ook het geen-gedeeld-filesysteem (iig niet toegankelijk) model van Apple overgenomen.
Errug frustrerend in het gebruik, en alleen houdbaar als je klanten andere motiverende drijfveren hebben (design, "religie")

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 24 juli 2024 09:35]

Anoniem: 541344 @JapyDooge9 oktober 2017 12:31
MS heeft gewoonweg de foute attitude gehad vanaf dag 1.
Nog een keertje dan:
https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U
Ik heb willens en wetens een 950XL gekocht. Vooral omdat ik nog een tijd Windows wil gebruiken en zag aankomen dat ik niet lang nieuwe modellen kon kopen. Op het moment van kopen was de prijs zo aantrekkelijk dat ik het voor mezelf kon verantwoorden een high end telefoon te kopen (de prijs was inmiddels 240,-). Dat had ik anders nooit gedaan. Voor mij is een app een 'must': Whatsapp. Zolang die beschikbaar is blijf ik deze telefoon gebruiken. Aan het gemis van andere apps ben ik inmiddels gewend.
Hetzelfde hier inderdaad. Ik kocht 'm voor 300 euro.
Ik gebruik 'm ook nog steeds met veel plezier. Wat tot nu toe het hardste is aangekomen is het verdwijnen van de SNS Bank app vorige week.
Zachte prijs? Ik heb bij de release €699 betaald, en dat voor een apparaat dat vol bugs zat en allerlei standaard functies miste. En serieus: geen MS Office Taken kunnen synchroniseren op een MS telefoon?

En nog erger: al in 2016 heeft Microsoft zo'n beetje alles gedaan om het platform de nek om te draaien. Daar zat ik dan met mijn dure apparaat zonder reële toekomst. Leuk dat ze nog updates bleven uitbrengen, maar na een jaar was nog steeds niet alles gefixt.
Het is toch van .NET naar clr naar WinRT want UWP is WinRTvoor zover ik weet.
Wat heb je opnieuw moeten leren dan, je ontwikkelt apps native nog steeds met XAML en c#.
Met UWP kon je 1 interface bouwen voor elk platform, dat is het enige wat veranderd is en dat scheelt bakken met tijd, aangezien je niet per platform een andere interface hoeft te bouwen.
Als ontwikkelaar was het best mooi programmeren maar het was niet af.
Wat was er niet af dan?
En dat werd het ook nooit want dan gingen we weer over op iets nieuws waardoor de bugs er niet uit werden gehaald en je een mooi volwassen platform had gekregen.
Welke bugs heb je het over dan?

Tegen alle verschillende Android-versies te ontwikkelen is vele malen lastiger en tijdverslindend.
Ik heb lang gewacht op een smartphone die betaalbaar en goed was. Mijn eerste smartphone was uiteindelijk de lumia 520 voor 90 euro. Voor die prijs een perfect toestel. Ik heb er 2 jaar met volle tevredenheid gebruik van gemaakt. WP 8.1 was een prima systeem, geen hickups en onderbrekingen. Dat was voor android wel anders. Sinds 2 jaar heb ik nu de lumia 640 XL, ook een relatief budgettoestel, voor 190 euro. Hier ben ik ook zeer tevreden over. Uitgerust met windows 10 mobile, prima batterij, alle apps die ik nodig heb, FB, Spotify, Whatsapp, Netflix, Maps, Endomondo (GPS tracking) en tevens een goede camera. Ik gebruik hem ook als tethering-apparaat voor mijn iPad als ik onderweg ben. Ik krijg regelmatig updates en het is dan ook jammer om te horen dat dit minder zal worden. Sinds iOS gebruik, waar ik zeer tevreden over ben, zal ik uiteindelijk moeten kiezen voor een iPhone, omdat Adnroid mij niet bevalt, maar de prijzen rijzen hier echter de pan uit. Ik blijf daarom wachten tot mijn lumia 640 XL het begeeft en zal uiteindelijk kijken voor een oudere iPhone.
Men is aan z'n 4e OS voor smartphones/tablets/pda's bezig - en telkenmale flopt het. Dan is er iets fundamenteels mis aan de strategie en lange-termijnvisie - denk ik.
'We hebben eigenlijk de stekker er al half uitgetrokken, maar dat willen we niet toegeven'.

Kom op zeg. Windows Mobile is dood. Give it up already!
Ze hebben dit allang al toegegeven en ook al aangegeven wat de nieuwe focus is, Andromeda OS.
Volgens mij is het zelfs al voorzien van een andere naam (paar dagen terug) : Windows Core
Anoniem: 890159 @Vexxon9 oktober 2017 10:47
Alweer een reboot. MS dumpt hun mobiele OSen nog sneller dan Google hun messengers.
Misschien moet je je eerst inlezen in wat het precies is.

Er zijn nu 2 branches waarop ontwikkeld word voor WM.
Feature 2 is, als ik het goed heb, de branch waar ze de huidige versie van Wm in blijven ondersteunen.
En Andromeda waarin in Windows modulair wordt opgezet, zodat het makkelijker in te zetten is voor verschillende platforms.
Helemaal geen reboot, een doorontwikkeling.
Is niet echt een reboot. Is meer een andere manier van Windows 10 als geheel. Heeft weinig invloed op Mobile, anders dan dat ze het makkelijker kunnen laten liggen.
Microsoft lijkt in het hebben van een mobiel OS geen doel op zich meer te zien. Het bedrijf verzet hierin, uit nood geboren, zijn bakens. Velen van ons vinden dit jammer verwacht ik. Het is zo makkelijk, en veilig, om over nu het mobiel OS van Microsoft een oordeel uit te spreken. Dat er veel mensen waren die het op handen droegen is ook een gegeven. Dit is niet alleen ontstaan uit de kwaliteiten van het mobiele Windows OS, maar ook uit de tekortkomingen van haar alternatieven, te duur of te rommelig.

Dat Microsoft het OS voorbij is heeft niet alleen te maken met haar moeizame mobiele avontuur. W10 wordt ook neergezet als OS as a service. Microsoft kiest ervoor haar invloedsfeer niet meer te laten afbakenen door de grenzen van een besturingssysteem. Dit zou beperkingen kunnen opleveren voor bedrijven die dit nog wel als het mechanisme gebruiken om invloed te consolideren. Misschien is dus het irrelevant maken van het MS mobiele OS een Pyrrus overwinning van haar concurrentie omdat het MS heeft gedwongen haar positie te herdefiniëren. Zodra gebruikers niet meer zonder applicaties van Microsoft of anderen (Facebook) willen dan verschuift de onderhandelingspositie van OS bouwer naar de partij die de applicatie of programmeeromgeving aanlevert. Ik denk trouwens dat dit proces los van Microsoft al even bezig is.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 09:35]

Anoniem: 890159 @teacup9 oktober 2017 13:33
Ik heb geen idee hoe populair die MS applicaties zijn. Ik gebruik ze zelf niet, om bedrijfsmail te lezen gebruik ik een schil om OWA (Outlook Web Access) die nog geen 1MB groot is, i.p.v. die bloatware van MS die ook nog eens 1 a 2 maal per week een update krijgt.
Serieus, dit is de reden dat Tweakers steeds minder gewaardeerd wordt bij de gebruikers.
Heeft deze opmerking enige toegevoegde waarde aan het artikel??

Anywayz, ... jammer, veel mensen hebben een ongefundeerde mening over het OS. Dat is logisch want niemand gebruikt het. Men kan zich een mening vormen over het beleid van MS omtrent het OS maar niet over de kwaliteit van het OS. Mijn Lumia 950 is intussen al meer dan 2 jaar oud en loopt nog als een trein en krijgt nog steeds updates. Niet alleen veiligheidsupdates maar ok nog bepaalde tweaks die het weer net even intuitiever maken. Ik weet niet of andere vlaggenschepen het ook zo lang zo goed doen, als ik de berichtgeving op Tweakers lees, is dit meestal niet het geval.

Ik heb mijn focus intussen op het kamp van Apple gelegd. Als het zover komt gaat we wel shoppen, tot die tijd blijven we het met veel tevredenheid gebruiken.
Ik heb zelf ook een Lumia 950 en ik herken helemaal niks van tweaks die 'het net even intuïtiever maken'. Wel merk ik een aanhoudend afbraakproces. Morgen weer een update - het immers de 2e dinsdag van maand - en ik ben benieuwd wat ze er nu weer uit gesloopt hebben. Bij één van de vorige updates mocht ik mijn SIMPINnummer niet meer gebruiken als code voor mijn lockscreen. Vinden ze een onveilige code. En werkt themakleur niet meer bij de Store app. Zit nu tegen 'blauw' aan te kijken. En dat nadat we 'muziek herkennen' al kwijtgeraakt waren en Microsoft vond dat we FM Radio ook niet meer nodig hadden.
Ik ben ook benieuwd. Prima OS tot aan de Creators Update, daarna is Edge een regelrechte teleurstelling, voorheen niet echt problemen mee gehad. Daarnaast wordt Edge helemaal volgepropt met functionaliteit (pdf-lezer, epub-lezer) die naar mijn mening de browse-ervaring frustreert. Met name Edge als standaard pdf-lezer OS-breed is mij een doorn in het oog.
Oh ja, en die klote zuurstok avatars in Mail en Personen werden ook in CU geïntroduceerd. Ik erger me er na een half jaar iets minder aan dan in het begin.
Weet je waarom ik Tweakers minder waardeer? Een redactie dient objectief te zijn. Maar als er een in Europa niets zeggende Chineese chat app uit de Windows Store verdwijnt of er één tweetje komt van Belfiore dan weet Tweakers er een 5 paragrafen tellend artikel over te schrijven om nog maar eens te bevestigen dat het nu wel over is met Windows Phone. Daarentegen wordt een iPhone 8 reclame filmpje gepost als "analyse". Puik redactioneel werk.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @TheBorg9 oktober 2017 12:08
Weet je waarom ik Tweakers minder waardeer? Een redactie dient objectief te zijn. Maar als er een in Europa niets zeggende Chineese chat app uit de Windows Store verdwijnt of er één tweetje komt van Belfiore dan weet Tweakers er een 5 paragrafen tellend artikel over te schrijven om nog maar eens te bevestigen dat het nu wel over is met Windows Phone. Daarentegen wordt een iPhone 8 reclame filmpje gepost als "analyse". Puik redactioneel werk.
Dit is echt onzin. Ten eerste staat nergens in het artikel dat het 'over' is met Windows Phone. In tegenstelling tot veel techmedia heeft op de Tweakers-frontpage nooit gestaan dat het 'over' is of dat Windows Phone 'dood' is.

Het artikel citeert Belfiore letterlijk - meer niet. De rest is je eigen interpretatie. Er staat zelfs context in het artikel over hoe Microsoft doorgaat met mobiele platforms: laptops met ARM-socs en apps voor andere platforms. Bugfixes en beveiligingsupdates voor W10M.

De video waaraan je refereert is deze video: Apple onthult iPhone 8. Dat is een promofilmpje van Apple voor de iPhone 8. Wij posten zo vaak dit soort video's voor hardware en games. Er is geen enkel verschil met bijvoorbeeld Samsung, OnePlus, Huawei, Sony, LG of ja, zelfs Lumia's video: Microsoft introduceert de Lumia 532

Het andere bericht gaat over WeChat, een van de grootste softwareplatforms ter wereld. WeChat is WhatsApp, Facebook, bankieren-app, Bol.com, Amazon en spelletjes, allemaal in een. Dat lijkt me relevant nieuws voor de techindustrie - WeChat is een invloedrijke speler, vergelijkbaar in invloed met alleen Google en Facebook op softwaregebied.
Klopt. De redactie heeft nooit iets nieuws willen proberen omdat ze verliefd waren op hun Apple en Android speeltjes. Dat speelde overigens bij meer sites.

HWI overigens niet, daar zaten wel mensen die objectief over Windows Mobile schreven, en Koen Krijns was zelf een tevreden gebruiker. Ooit.

Edit: Ik stelde het wel een beetje stellig inderdaad. Er waren soms zeker ook objectieve artikelen.

[Reactie gewijzigd door Arokh op 24 juli 2024 09:35]

Fun fact: De auteur van dit artikel loopt nog steeds dagelijks rond met een Lumia 1020 in zijn zak. Tweakers schrijft volledig objectief over Windows Mobile. Helaas liegen de feiten er niet om. Microsoft steekt er weinig moeite meer in en de apps verdwijnen bij bosjes. En dat zeg ik met pijn in mijn hart, want anderhalf jaar geleden was ik ook nog een enorme fan van het platform en ik heb een Lumia 900 en 920 gehad, beide zeer fijne toestellen.

Ik ben overigens de schrijver van het artikel over WeChat. Dit heb ik opgepakt, omdat het ongeveer de Chinese tegenhanger van WhatsApp (en nog veel meer) is. Voor ons Europeanen is dat misschien niet zo relevant, maar het is vrij groot nieuws, aangezien het gewoon nog een extra signaal is van de richting waar het platform heengaat. Het niet brengen van dat artikel zou niet objectief zijn, maar gewoon je kop in het zand steken.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @faraga9 oktober 2017 13:04
Fun fact: De auteur van dit artikel loopt nog steeds dagelijks rond met een Lumia 1020 in zijn zak.
Klopt! Heb het nagezocht: ik zit inmiddels op tweeëneenhalf jaar en een paar dagen met deze telefoon - daarmee is het officieel recordhouder, want ik heb nog nooit zolang met een telefoon gedaan. Deze zomer ging de cameramodule stuk - toen heb ik via Ebay een nieuwe module besteld en die erin geschroefd, dus ik verwacht dat hij nog wel even meekan ;)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 juli 2024 09:35]

Okee, daar heb ik respect voor :-)
offtopic:
Nou kan ik natuurlijk flauw zijn door je te vragen heb je het betere WP8.1 of het minder goede WM10? Heb je daardoor een bias tegen WM? 8)7

Tip van de dag: als je invenstaris iets vaker dan eens in de 2,5 jaar bijwerkt dan kunnen mensen ook zien wat je bias is ;) , is wel een beetje risicovol als je iets schrijft over iPhones :P


Gezien jou ervaring wat denk jij: Waarom zouden ze niet gewoon zeggen we stoppen met windows mobile. We gaan over op Andromeda, er komen de komende 3 jaar geen nieuwe telefoons?

Nu speelt MS een soort tafeltennis spelletje over de rug van WM fans. (laten we eerlijk zijn dit is de zoveelste comment van iemand bij MS die de voorgaande tegenspreekt over de toekomst van WM)

edit:
2x zinsopbouw iets verbetert

[Reactie gewijzigd door _wolf_ op 24 juli 2024 09:35]

Anoniem: 532811 @TheBorg9 oktober 2017 12:09
Als die "in Europa nietszeggende chat app" in China letterlijk honderden miljoenen gebruikers heeft en verdwijnt uit de Windows Store is het wel degelijk een slechte zaak voor dat platform. Misschien niet voor hun marktaandeel in Europa, maar de wereld is nog altijd groter dan dat. En laten we wel wezen het probleem gaat ook hier véél verder dan die voor ons onbekende Chinese chat apps.

Ik verbaas me er telkens over dat het zoveel irritatie opwekt bij sommige mensen wanneer uitgesproken wordt dat het naar alle waarschijnlijkheid gedaan is met Windows 10 Mobile. Het is haast een taboe om gewoon te zeggen waar het op staat wat dit onderwerp betreft. Anderzijds wordt ieder flinterdun gerucht over een Surface Phone door diezelfde mensen met beiden handen aangegrepen als bewijs dat het OS écht, écht, écht nog leven in zich heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532811 op 24 juli 2024 09:35]

Je kan heel veel schrijven over de redactie van Tweakers, maar zeker niet dat ze (ongefundeerd) bepaalde devices/bedrijven de grond in boren. Zeker bij reviews kun je discussieren over hoe zwaar bepaalde punten meewegen maar in hun nieuwsartikelen kom ik amper wat tegen waarvan ik denk dat het niet door de beugel kan. Het enige is dat ik vind dat bij sommige (high end) telefoons elk gerucht gelijk tot nieuws wordt gebombardeerd, terwijl het nog maanden duurt tot dat ding uitkomt. Qua software heb ik nooit wat van partijdigheid gemerkt en ook dit artikel biedt ruimte voor eigen interpretatie.
Wat betreft Windows Mobile: Ja, dat gaat stoppen. Maar daarvoor in de plaats wordt het mogelijk om Windows 10 (de "gewone") op elk device te zetten, ook een smartphone zoals we die nu kennen. Met een UI die afhankelijk van de schermgrootte en invoermethode kan schalen. Dus op een 5,5 inch device krijg je straks een UI net als nu op Windows 10 Mobile, en op een groter apparaat een gewone desktopomgeving. Maar ook wanneer je een groot scherm op die telefoon aansluit kan je dus schalen naar een volledige desktop, alle informatie en UI varianten zijn immers aanwezig. Of het gaat aanslaan weet ik niet, maar ik wil 'm alleen al om Android (en iOS) te vermijden. Wat dat betreft is er echt nog wel ruimte op de smartphonemarkt, niet iedereen kan (of wil) een high-end iPhone betalen of opgesloten zitten in het Apple-systeem. En het enige alternatief is momenteel nog Android maar ik weiger daar m'n gegevens achter te laten. Iemand moet toch succesvol kunnen worden in het mid-end segment zonder Android?
Nou ja ungefundeerd. Er speelt veel meer dan een mening. Jouw Lumia mag nog updates krijgen, de populairteit van Android lijkt dat weer een non argument waar alleen de consumentenbond zich mee lijkt te bemoeien.

Windows Mobile wordt afgescheept als een lost platform. Android gaat er in als zoete koek, zelfs bij privacy voorvechters hier terwijl Google echt alles binnenkrijgt. iOS wordt als veilig ervaren maar tegelijkertijd als groot evil gezien.
Hij zegt nergens dat het OS hem niet bevalt, maar je kunt wel stellen dat met minder dan 1% marktaandeel, geen nieuwe devices in het vooruitzicht, veel bedrijven die hun apps terugtrekken en veel gebruikers die inmiddels ook overstappen, inclusief die-hard fans, dat het platform toch wel dood is. Dat er updates uitkomen zegt weinig over de status van het project. Ja er wordt nog gewerkt, maar hoe intensief kun je daar niet aan afleiden. Het meeste komt uit de aanpassingen voor desktop en misschien Xbox en IoT.

Het is op zich ook geen slecht OS, maar qua apps wordt het met de dag erger. Zeker als je naar Nederlandse apps kijkt.
Daar gaat het hem niet om. De manier van reageren zegt al veel over de gebruiker. Hij roept wat en brengt het verkeerd over. En dat stoot mij ook hoor, zo'n reacties die eigenlijk geen meerwaarde geven dan wat roepen... Het doet zelfs afbreuk aan het professionele van Tweakers om eerlijk te zijn. Maar dat is mijn mening natuurlijk.
Waarom mag je niet hardop de conclusie benoemen die vele anderen al getrokken hebben?
Mag wel hoor, maar zoals hij het verwoordt, is gewoon verkeerd. Het komt trollerig over en brengt echt 0,0 meerwaarde tot het artikel. Meer zelfs, ik vind het persoonlijk afbreuk doen aan het hele nieuwsgebeuren van Tweakers, zo'n zinloze opmerkingen. Je kan het ook genuanceerder en vol inhoud brengen. Maar dit is gewoon kort door de bocht en ongewenst. Zo'n reacties doen me denken aan de school. Daar werd ook met alles overdreven. Tot men tot een volwassenere leeftijd komt en alles genuanceerder en gefundeerd kan brengen. Hij trekt wat conclusies die niet uitgesproken zijn en dus niet kloppen. Je kan dat wel denken, maar of het zo is, kan je niet nagaan ;)
Nokia had zichzelf op dat moment al de nek omgedraaid door te laat mee te gaan. De Nokia N9 was de laatste stuiptrekking en ook daarvoor gold hetzelfde als voor de huidige Lumia 950(XL) prima toestellen, goede specificaties, maar het app landscape vertoont te grote gaten.

Microsoft Mobile is het niet geworden en als je wilt, kan er een hoop mee. Je kunt alleen nooit zo productief op je telefoon worden, als op een surface of PC. Zelfs niet met Continuum.

De visie die erachter zat, om het gehele ecosysteem te integreren is niet van de grond gekomen. Daar zet Microsoft nog wel steeds op in met oneCore. Zeker voor de zakelijke omgeving moet daar ook een goede mobility oplossing bij. Dat weet Microsoft ook. Het zal geen telefoon worden, daar zijn ze ook helder over geweest. Wat dan wel? Ik ben heel nieuwsgierig.
Nokia heeft niet zichzelf de nek om gedraaid, dit was toch echt Stephen Ellop van Microsoft. Ellop die naar Nokia vertrok, eigenhandig het merk heeft afgebroken en klaar heeft gemaakt voor de verkoop aan Microsoft.

De Nokia N8 was een fantastisch toestel en Symbian 3 een prima OS. Vele functies die we nu pas als normaal beschouwen zaten toen al in dat OS. Aan apps toentertijd ook geen gebrek. Daarnaast had Nokia ook nog MeeGo (de N9 kreeg hier een 9!) wat ze verder hadden kunnen ontwikkelen en naar mijn idee prima had kunnen opboksen tegen de Android en iOS toestellen van die tijd.

Ellop kwam binnen als wolf in schaapskleren en forceerde een move naar Windows Phone en tekende het doodsvonnis voor Nokia.

[Reactie gewijzigd door dubbeldekkert op 24 juli 2024 09:35]

Dan was Nokia een waardeloos bedrijf als 1 persoon het zo kon bijsturen. Dus dan heeft de structuur van het bedrijf (dus Nokia zelf) het bedrijf de nek omgedraaid.
Nokia had nog geen roadmap voor LTE toen Elop kwam. Geen plan om de Amerikaanse markt te veroveren, diens chip leverancier Ti had besloten te stoppen en diens backup leverancier STe kon niet meekomen. Men was in een patentenstrijd verwikkeld met Qualcomm en maakte een enorm verlies elke maand. Ook was er intern strijd tussen de Symbian en Meego teams hetgeen ook niet helpt.

Ikzelf - eigenaar van een N8 - kan verzekeren dat het een mooi OS was, maar de Ti chip die de N8 moest aamnsturen was erg traag tov Qualcomm concurentie. Niet alles was koek en ei.

Nee, het idee dat alles door Elop komt is geschiedsvervalsing. Nokia was als een schip dat rechtstreeks op die ijsberg afkoersde. Elop heeft toen naar rechts gestuurd, een andere ijsberg in. Achteraf had hij naar links moeten sturen, maar ook daar waren potentiele ijsbergen.
"Nokia had zichzelf op dat moment al de nek omgedraaid door te laat mee te gaan."

Dat is feitelijk niet zo. Ten tijde van de "burning platform memo" waar Ellop direct afscheid nam van alle Nokia OS'en, was Nokia gewoon nog marktleider. Ook met Apple en Android die de boel op zijn kop zette, was Nokia nog sterk winstgevend en produceerde een spectaculair aantal toestellen.

Nokia had nog een paar jaar winst kunnen trekken en kunnen ombuigen naar een nieuwe strategie, waar ze dus al mee bezig waren. In plaats daarvan werd de nek voortijdig omgedraaid, en verdampt zowel de winst als het eco systeem. Na de overname door Microsoft (goh, toevallig) werd al heel snel de hele boel afgeschreven: fabrieken gesloten en tienduizenden mensen op straat.
Aan de andere kant horen we al meer dan 15 jaar dat WM dood is.
Bestaat langer dan Android en iOS, en MS heeft niks officieels gemeld.
Vorige statement van MS was we gaan niet stoppen met WM we gaan ies uitbrengen wat niet standaard is.
Maar ik begin er ook een beetje aan te geloven.
Kijk de afgelopen 15 jaar eens naar de upwards-compatibiliteit van de windows mobile systemen. Kijk ook naar de beloftes en wat ze daarmee gedaan hebben. Er is volgens mij echt geen 15 jaar continuïteit, niet eens 5 jaar... En dat is iets wat bij de andere huidige mobile platformen nou juist wel het geval is.

Daarnaast: misschien zijn ze met een veel te hoge doelstelling begonnen. Je kan niet vanuit het niets in 1 keer (in 1 'seizoen') zoveel mobieltjes in zoveel varianten op de markt brengen dat het meer is dan een rimpel op de grafieken. Dat is microsoft met hardware namelijk nog nooit gelukt en met software eigenlijk ook niet.
Men verklaarde WM eerst dood omdat het marktaandeel insignificant geworden was. Nu wordt het doodverklaard door gebrek aan ondersteuning vanuit Microsoft zelf.
Klopt, dit is al de derde keer dat ze het uit hun handen laten vallen. Hadden ze de eerste keer volgehouden, dan waren ze vermoed ik absoluut marktleider. Het is juist dit soort wispelturig gedrag dat geen vertrouwen inboezemt.
De enige manier om weer marktaandeel te krijgen voor MS had geweest om door te zetten en voor een schappelijke prijs Lumia's aan te blijven bieden.
En ja, als je al twee keer de stekker eruit getrokken hebt, zal je de derde keer een flink lange adem moeten hebben, vertrouwen komt te voet en gaat paard ten slotte, maar nee.. Ik vind het echt zonde, het was een mooi OS en de toestellen vond ik ook leuk, en er waren wat unieke voordelen t.o.v. Android en iOS vanwege de mogelijkheden tot integratie met Windows PCs...
'We hebben eigenlijk de stekker er al half uitgetrokken, maar dat willen we niet toegeven'.

Kom op zeg. Windows Mobile is dood. Give it up already!
en een voorspelling dat Microsoft ook zijn Surface serie gaat schrappen.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 24 juli 2024 09:35]

Mwah...reken er niet op. De Surface tablets zijn toch behoorlijk succesvol!
Hangt af van de definitie van succesvol. Ontwikkelkosten van hardware zijn enorm hoog (wat Microsoft wellicht liever in Azure wil steken) en marges relatief laag (in vergelijking met software/cloud-diensten).

Zie ook: http://www.nextpowerup.co...ce-line-within-two-years/

Wat ouder, desalniettemin interessant: https://www.pcworld.com/a...cient-surface-book-3.html

EDIT: Links

[Reactie gewijzigd door shufflez op 24 juli 2024 09:35]

Geen idee...weet alleen dat ze goed verkopen en heb geen enkele concrete aanwijzing gezien dat het anders zou zijn.
Verkoopcijfers in de orde van grootte van een iPad Pro. Leuk nicheproduct dus en als dusdanig behoorlijk succesvol idd. Maar er zijn veel succesvoller laptops dan de Surface. Maar geen succesvoller tablets dan de iPad...
Heb je mijn PCworld link gezien? Toegegeven oude cijfers, maar interessante statistieken van AdDuplex: 3% van de totale Win10 verkopen (in Juni '16 zoals gezegd, oud dus).

[Reactie gewijzigd door shufflez op 24 juli 2024 09:35]

Als Surface tablets “behoorlijk succesvol” zijn waarom noemt men hier de iPad een flop?

https://apple.insidercdn....-04-27-at-125541-PM-l.jpg
Wellicht omdat de iPads een dalende verkooptrend laten zien en met het "pro" model een variant op de markt is gebracht die toch echt niet voor de professional is, waar de surface het tegenovergestelde doet: Stijgende verkopen en een model dat wel degelijk voor professionals ontwikkeld is.
Niet zo een stijgende lijn als je denkt en iPad weer omhoog laatst. https://www.engadget.com/2017/04/27/microsoft-surface-sales/
Tja...wij van WC-eend... :+
Altijd leuk dat soort grafiekjes.

Als je een tablet wil, die werkt in het Apple system, dan heb je keuze uit..... Yep, een iPad.

Als je een tablet wil die werkt in het Windows system, dan heb je keuze uit...... iets meer dan alleen een Surface.
Volgens welke cijfers dan? Net zo behoorlijk succesvol als Windows Mobile?
Lijkt er voor mij ook erg op. Al krijg ik volgensmij ook geen nieuwe builds meer. Erg jammer, vond vooral wp8 erg fijn, en wm10 had wat mij betreft ook competentie. Al werkt alles prima nog voor mij, alleen aan Edge irriteer ik me vaak.
Ik denk dat ze te vroeg gestopt zijn. Met budget modellen kregen langzaamaan steeds meer gebruikers(in mijn omgeving). Snap ook niet dat ze nooit acties gedaan hebben met xbox. Bij aankoop daarvan kortingsbon of iets dergelijks. Helaas mag binnenkort mijn 950 vervangen..... Gaat dan toch een Android worden.

[Reactie gewijzigd door Wallus op 24 juli 2024 09:35]

Ze hadden hun lijn na de groei van de Lumia 500+ en 600+ lijn moeten doorzetten. De strijd voor high-end gingen ze wel verliezen, maar er was een hoge adoptie onder mensen die een tweede toestel wilden voor werk wat simpel, betrouwbaar werkte en lang mee ging. De 900+ lijn kon prima dingen uit blijven proberen als continuum en dan nog een 800 die qua prijs/prestatie hoog scoorde.

Maar op de 1 of andere manier hebben ze rond de x30 lijn eigenlijk alles laten varen. De 930 was nog een prima toestel, maar marketing was 0 en investeringen om nieuwe devs te krijgen was er eigenlijk niet meer. Ze deden ook weinig moeite om unieke zaken toe te voegen en lette teveel op wat de concurrentie aan het doen was. Nokia was juist altijd zo sterk omdat ze hun eigen ding deden. De 530 was een regelrechte ramp en de 630 was te duur (als ik het me nog goed herinner). Daarbij kwam dat ze keer op keer het OS opnieuw gingen uitvinden. Van 7 naar 7.5 ging alles op de schop, 8 was weer nieuwe onderliggende laag en 10 ging weer ineens naar Windows 10 over. Hoe vaak hebben ze het startmenu opnieuw uitgevonden zonder echt wat boeiends toe te voegen? En nee, een achtergrondafbeelding neemt geen half jaar in beslag. Vervolgens blijven ze toestellen uitstellen, mooie toestellen lekken (Surface Phone iemand?) en beloftes maken dat het allemaal beter wordt, zonder echt stappen te zetten. Bovendien werd het allemaal niet stabieler en zaten sommige launch-versies vol met bugs en problemen. Die 950 was qua launch gewoon een fiasco. Pas half jaar later was het een werkbaar toestel.

Hier was mijn 950 het laatste toestel en achteraf gezien een dure fout. Niet zozeer qua hardware, maar wel qua software en vervlogen beloftes. Apps werden alleen maar erger en meer inconsistent, daar waar WP7 en WP7.5 zo goed opvielen qua uniformiteit, eigen lijn en eigen ideeën. De versie 8 hebben ze eigenlijk helemaal verkloot. Weg waren hubs, weg was contextafhankelijk zoeken ipv Bing met zoek-knop, weg waren de handige functies en zaken die het OS uniek maakten. Het werd meer eenheidsworst, zonder zich te richten op de belangrijkste zaken. En we hebben te lang moeten wachten op bepaalde features. Nederlandse spraakherkenning is er ondertussen nog niet en dat was sinds WP7.5 al beloofd "spoedig" te komen.

Nee, MS heeft het helemaal zelf om zeep geholpen en dat was eigenlijk al voordat men Nokia overnam begonnen. Juist als je klein bent, moet je blijven boksen. Ze zaten op iets van 10 of 12 procent marktaandeel, maar daarna zakte het in en het is ook logisch waarom. Zeker in Nederland hebben ze vrij snel de bal laten liggen en we zien ook bij andere divisies binnen MS dat ze dezelfde kant op gaan. Al helemaal qua lokalisatie en internationale ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 09:35]

MS heeft het zelf, samen met ontwikkelaars buiten MS om zeep geholpen.

De hubs en kamers wedden door Facebook bijvoorbeeld tegengehouden. Ik gebruikte dat veel, vond het jammer dat het niet meer kon.

Gebruik trouwens nog steeds mijn Lumia 950 :-) en hoop dat hij nog zo lang mogelijk meegaat. Maar een nieuwe Windows telefoon zal het daarna helaas niet worden.
Dat Facebook het tegen hield is jammer, maar ze hebben het ook onmogelijk gemaakt voor andere apps en 3rd party plugins.

Daarbij hadden ze ook een mooi systeem opgezet voor families om zaken te delen (foto's, agenda, todolist, etc), maar dat hebben ze ook de nek om gedraaid. En contextafhankelijk zoeken was super handig, maar dat werd vervolgens een Bing-knop die je te vaak onnodig indrukte en niet op iets anders kon instellen.

Supersensitive Touch (dat je je telefoon kon gebruiken met handschoenen) was ook ineens over met de 930 en 950. Nooit begrepen waarom. Zeker voor een Fins merk.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 09:35]

eens eens en eens. Misschien was dat laatste omdat het opeens niet Fins meer was ;-)

Toevallig (nou ja, ik heb ze helpen kiezen) was mijn hele familie (vader, moeder, broer, mijn vrouw, mijn 2 tantes en neef) Windows Phone/Mobile gebruiker. Dus wij waren waarschijnlijk een complete uitzondering waar die kamers met delen van info ideaal was. Maar in de meeste families zitten natuurlijk in de praktijk ook Android en lOS gebruikers, wat niet handig is voor dit soort features.
Google deed ook altijd moeilijk betreffende apps.

En Microsoft maar hun unieke apps, die eerst enkel voor Mobile waren overbrengen naar de andere systemen, maar zelf nooit iets teruggehad ervoor...
Die 10% was voornamelijk in Italië en Duitsland waar ze het goed deden. Hoogste percentage wat ze Europees hebben gehaald was rond de 7/8% jij doelt op de grote 5 markten waarschijnlijk waar je getallen vandaan komen.

Daarnaast was van de x3x serie de 735 ook nog een model met een goede kruising tussen specs, kwaliteit en prijs. Gezien wp 8.x ben ik het maar gedeeltelijk met je eens. Los van het ontkoppelen van de hubs wat gewoon dom was, was wp 8 over het algemeen wel een vooruitgang. We kunnen wel een discussie voeren over of de overname van Nokia wel een goed plan was (naar mijn beste weten hebben we die al een keer gehad).

Eigenlijk hebben ze wm 1 jaar te vroeg op de markt gezet voor hoever ze waren met het platform en was het platform 3 jaar te laat. Daarnaast is het pas echt kapot gegaan toen ze besloten alle andere toestellen waarvan er ondertussen al een paar gelekt zijn (750, 850) te cancelen en geen nieuwe modellen meer te maken omdat het niet in het plaatje van Microsoft onder Nadella past. Geen nieuwe hardware, een OS wat niet af is en geen garanties van MS dat ze met het platform door gaan jaagde zelfs de "betrouwbare" developers die er nog zijn weg. Nog los van de crappy support die de mensen met de flagship telefoons kregen.

De huidige toestand van Microsoft in het algemeen wordt alleen verbloemd door de enorme winsten van Azure en de xbox devisie, als dat weg valt en je neemt dat weg dan zien we een bedrijf wat uit elkaar aan het vallen is. Er is geen cohesie tussen de verschillende takken en het stoppen wm te ontwikkelen is er slechts een symptoom van.
https://cdn.idc.com/promo...phone-os-market-share.jpg

Als je even dat grafiekje bekijkt besef je dat "steeds meer gebruikers" meer een misvatting gezeteld op hoop was dan enige vorm van realiteit.
Tot 2015Q2 loopt de lijn toch echt omhoog.
Bleef hooguit rond de 2-3% hangen, bepaalde markten deden het ook beter dan andere. Dit is inclusief quasi dumping en weggeefacties. Veel toestellen werden aan de man/vrouw gebracht die er echt geen geld aan wilden geven.

Na een tijdje merk je dan dat je bank het niet ondersteunt, dat de facebookapp best verouderd is, dat Instagram niet werkt.. En koop je wat anders. Tja.
Ze zijn te laat begonnen. Met veel moeite hebben ze met (relatief goede toestellen) een paar procent marktaandeel weg weten te snoepen bij android en IOS. Dat was niet voldoende om de investeringen te rechtvaardigen.

Zelf ook een tijdje de 950 mogen gebruiken. Prima toestel, maar helaas waren de apps toch voor mij wel een probleem. ( Chromecast ondersteuning, Philips Hue App ondersteuning - was er wel , maar 3d party only - , CZ app, reisplanner, enz, enz )
Ze zijn te laat begonnen maar dat wisten ze bij aanvang al. Toch al die bergen geld er tegenaan gooien betekent dat ze ook moesten uitgaan van een lange adem en het niet nu alweer opgeven. Ik geef ze op zich geen ongelijk, maar dan hadden ze beter niet kunnen beginnen met het hele proces.
Zonde. Erg jammer, vooral in een markt die al zo verstoord is als de mobiele markt. Waar Samsung het grootste marktaandeel heeft, en Apple er nog net een beetje achteraan huppelt.

Alleen het OS bekijkend staat WM10 ruim boven iOS of Android. Eenvoud, snel, geen allegaar aan instellingen en mogelijkheden. Het deed wat het moest doen en deed dat goed en snel. Ik zit nu op Android en kan me al storen aan de meest onlogische dingen. Ik heb overigens voor WM al jaren op Android gezeten.

Het is denk ik vooral gevallen op app aanbod, het OS zelf is weinig tot niks mis mee en in de basis, vind ik, het beste mobiele OS.

Het verrast mij trouwens ook dat een aantal apps op WM10 gewoon beter zijn dan op Android. Kijk o.a naar:

Apps voor Philips Hue
Regenmeter
Podcast

O.a heb ik op WM10 gewoon betere en mooiere apps voor gehad dan ik ze nu op Android vinden kan.
"Apps voor Philips Hue" => Bedoel je daarmee Huetro for Hue :)?

Ik ben de dev van Regenmeter en Huetro, vandaar.

Jammer dat het zo heeft moeten eindigen. Inderdaad, met het OS an sich (zeker in de tijden van WP7.x) was heerlijk: de features die er toe deden (en bijv. dingen als de Hubs) zaten gewoon in het OS geintegreerd - de ideale combi tussen iOS en Android.

Vandaag de dag is het helaas anders.

Als UWP indie dev zie ik nog zeker toekomst in het platform, mits Microsoft de juiste stappen gaat maken. Optimiliseren voor Mobile is niet per se nodig, als je zorgt dat je app ook op kleinere resoluties draait ben je er eigenlijk al. Daarom zie ik het op zich nog wel gebeuren als Microsoft een comeback gaat maken (met Andromeda/Windows Core OS) - UWP apps blijven, naar ik aan neem, daar gewoon op draaien. Maar waarom zit er nog verschil tussen de code van Xamarin en UWP? En waarom kan ik UWP niet in de browser draaien? Wat wordt de toekomst voor UWP vs. PWA?
Natuurlijk bedoel ik Huetro! Maar ook bvb HueDynamic, ook een erg fijne app geworden.

Is het mogelijk om jou apps te porteren naar Android? Regenmeter + de livetile is namelijk ook zoveel beter dan buienalarm op Android...
Ik ben daar wel naar aan het kijken. Helaas komt het er op neer dat je al je UI code (een andere vorm van XAML dan bij UWP) en UI logic (C#) opnieuw moet schrijven. Microsoft wilt dit wel standardizeren (XAML Standard), maar dat is allemaal nog in de definition stage - oftewel, korte termijn betekend het herschrijven.

Helaas is tijd altijd een ding. Ik ben echter bezig met een hele grote update voor Huetro met wat nieuwe features die echt heel gaaf worden :). Zodra deze 'klaar' is begin ik aan het herschrijven van de Regenmeter stuff op Azure zodat zowel de huidige UWP client en toekomstige (Xamarin) clients beter gaan werken.
Klinkt goed Niels, ik waardeer (denk net als veel andere) je werk die je in de Windows apps steekt.
Ik kijk uit naar de update die je voor de Heutro gaat uitbrengen, vind het persoonlijk de beste app voor de Hue verlichting op het Windows platform (ook goed op de PC/Laptop/Tablet).
Blijf nog wel een tijd bij mijn HP Elite X3, wil niet weg naar een ander platform.
Pas als Windows 7 en 8 uitgefaseerd zijn en alleen Windows 10 nog maar ondersteund wordt kan Windows Mobile ineens heel groot worden. Het Universal Windows Platform (UWP) is dan de standaard geworden voor smartphone en desktop en ontwikkelt de smartphone vanzelf mee met alles wat je voor Windows maakt. En daardoor zal Windows Mobile weer groeien...

[Reactie gewijzigd door Fenzo op 24 juli 2024 09:35]

Anoniem: 457607 @Fenzo9 oktober 2017 16:49
Niemand maakt iets voor Windows. App developers bouwen voor Android en iOS. Al zou een developer voor de Windows Store bouwen, desktop gebruik is al jaren dalende en geen hond heeft een Windows Mobile device. Sterker nog, het hele punt van dit artikel is dat die er ook niet meer komen.
Je mist dan toch de windows tablet en convertible markt. En vergeet natuurlijk de notebook niet! Consumenten gaan dan van de desktop af, voor bedrijven zijn desktops nog steeds heel erg standaard. De markteting mag dan niet sterk zijn, windows is nog lang niet weg hoor!
Anoniem: 457607 @rko4u9 oktober 2017 22:50
Windows gaat zeker voorlopig niet weg, maar ik heb het over store/UWP apps. Ik heb niet het idee dat er legers developers staan te springen om daar voor te ontwikkelen.
Ben ik nou de enige die windows op telefoons echt verschrikkelijk vond? Ik vond het maar erg instabiel en de kwaliteit van de apps waren veelal ruk.

Ik zal windows mobile niet missen al waren hun plannen veelbelovend.
Heb je het zelf echt actief gebruikt en is het je eigen ervaring?
Dan ben je inderdaad een van de weinigen met deze mening.
(Velen die het nooit gebruikt hebben roepen maar wat, vandaar mijn vraag)

Mijn eigen vervaring (als Windows Phone gebruiker vanaf 6.5):
- juist veel stabieler
- veel sneller/vloeiender op gelijke/gelijkwaardige hardware
- logischer ingedeelde GUI (ok, persoonlijke smaak)
- betere batterijduur
- de apps die er zijn/waren waren in het begin juist van Hogere kwaliteit (t.o.v Android meuq)

Maar ondanks alle bovenstaande voordelen moet ik toegeven dat de gemakzucht van bedrijven inderdaad heeft gezorgd voor een TE grote app-gap.
Als mijn Lumia 930 vervangen moet worden (niet door ouderdom, maar omdat support voor Rabo app of Whatsapp ofzo gestaakt wordt) zal ik ook over moeten op een ander platform. :'(

Ondanks dat ik een teringhekel heb aan alle malafide spyware praktijken van android/google zal
ik daar noodgedwongen toch aan toe moeten geven.
(Die overpriced/overrated zooi van Apple komt er sowieso hier niet in ;))
De iPhone SE is anders niet overpriced noch overrated. Jammer genoeg verkoopt hij niet zo in vergelijk met de andere iPhones. Maar het is wel een leuk klein telefoontje dat zeker niet onderdoet voor de iPhone 7 qua prestaties en features (Heeft bijvoorbeeld wel een headphone jack ;)).

Ja je mist wat pixels en inches, maar je krijgt er een handzaam dingetje voor terug die langer met batterij doet dan de 6 en 7 :).

Maar goed, ook onder Apple fans verkoopt hij niet want hij is niet flashy genoeg. :(.

Sigh ben echt bang dat ook ik straks met zo'n 10 inch lulijzer van 1 mm dik in mijn broekzak moet lopen :(. OMdat mensen en "DUN DUN DUN!" willen (Tenkoste van prestaties en batterij) maar ook "GROOT GROOT GROOT!" (ook tenkoste van prestaties en batterij, maar past ook nog niet eens in je broekzak) :(
Anoniem: 457607 @Keerzijde9 oktober 2017 14:46
Ik heb het ook actief gebruikt, als werktelefoon, en vind het een verschrikkelijk OS. Mijn grootste probleem is het spuuglelijke design language. Met enorm contrast, schreeuwende kleuren, overal koeieletters waardoor de informatie dichtheid laag is.

Ook het tegelscherm kan me niet bekoren, ik zit niet te wachten op allerlei rare blokjes die bewegen of me iets proberen te vertellen.

Het OS zelf was snel, maar alleen omdat dat volledig in memory draait. Open een app en je moet gewoon lang wachten. Als de app er al is.
Ja, ik was een lumia 650 gebruiker (werktelefoon).

Over accuduur kan ik inderdaad met je meepraten, heb nog nooit een telefoon gehad dat het 3 dagen uit hield met best intensief gebruik (bellen, internetten)
Maar stabieler? Vrijwel elke app kent zijn dagelijkse vastlopers, zelfs de telefoonapp.

Nee, geef mij maar een €200,- android toestel voor zakelijk gebruik.
Vreemd, ik heb de 650 Dual sim aangeschaft en deze werkt heerlijk. Inderdaad dagelijks en hij werkt altijd. Accu gaat inderdaad weer lekker lang mee, maar dat doen wel meet W10M toestellen goed.
Apple overpriced... zeker! Er is hier in huis een iPhone en om de 1,5 jaar moet de lader van E25 vervangen worden!!! Ik heb hier nog Nokia chargers van mijn L710 die gewoon werken. Je kunt veel zeggen over de kwaliteit van Apple, maar dat ze je niet proberen uit te knijpen niet! Apple is dus out of the question wat mij betreft.

Android? Heb al een paar jaar die rommel (HTC, Huawei) van verschillende werkgevers en jongens... wat een gekl**t: batterijen die binnen een jaar al in no-time leeglopen, maandelijks vastlopers, geen updates en het is Google (disclosure: ik weiger die site zelfs te gebruiken voor zoeken).

W10M mag dan terminaal zijn, ik snap niet waarom het geen succes geworden is. Iedereen die er bij mij mee speelde was enthousiast... maar die apps hè? Toen ik mijn WP7 telefoon besprak (destijds, lang lang geleden) gaf men het kul argument: het is van Microsoft dus het zal wel onveilig zijn, zie Win95). Daar zit volgens mij een crux (naar open source karakter): MS heeft nooit een echte kans gehad vanwege een oud en achterhaald imago. Want laten we eerlijk zijn: Android veilig? Je deur niet op slot doen in de Haagse Schilderswijk is veiliger.
Nee, ik vond die tegeltjes interface rampzalig en OERLELIJK. Maar er zijn hier legio Windows Phone fanbois die er anders over denken hier op Tweakers en die geen moment onbenut laten om te zeggen hoe geweldig het wel niet was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.