Microsoft brengt Edge naar Android en iOS

Microsoft gaat zijn Edge-browser beschikbaar maken voor Android en iOS. Per direct is er een preview voor iOS beschikbaar, die Windows Insiders kunnen gebruiken. Binnenkort volgt een previewversie voor Android.

Om de Edge Preview uit te proberen, moeten gebruikers lid zijn van het Windows Insiders-programma. De probeerversie kan via de Edge-website worden opgevraagd. De iOS-versie moet vervolgens via de TestFlight-app van Apple worden binnengehaald.

De smartphoneversie van Edge bevat functies uit de desktopversie zoals de Reading List, New Page Tab en Reading View. Ook komt er een Continue on PC-functie, zodat gebruikers hun mobiele browsesessie voort kunnen zetten op een Windows 10-pc. Die functionaliteit wordt geactiveerd met de Windows 10 Fall Creators Update die op 17 oktober uitkomt.

Apple staat op iOS alleen browsers toe die gebaseerd zijn op zijn WebKit-engine. In een blog voor ontwikkelaars meldt Microsoft dat de Edge-versie voor iOS gebaseerd is op de door Apple beschikbaar gestelde engine. Voor de Android-versie gebruikt Microsoft de Blink-engine van het Chromium-project. Twee jaar geleden schreef Microsoft al dat zijn EdgeHTML-engine volledig compatibel is met Blink en WebKit.

Microsoft maakt nog niet bekend wanneer de Android-versie beschikbaar is, maar in de aankondiging zegt het bedrijf dat deze versie binnenkort komt. Aanvankelijk is Edge voor iOS en Android alleen beschikbaar in het Engels. Later wordt het aantal talen tijdens de preview uitgebreid. Ook ondersteuning voor tablets komt later.

Microsoft Edge Mobile

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-10-2017 • 15:44

216

Submitter: Loller1

Reacties (216)

216
196
96
7
0
69
Wijzig sortering
Hoe groot is het gebruik van de Windows versie van Edge eigenlijk in vergelijking met de andere browsers?
IE wordt nog meer gebruikt dan Edge? Hoe verklaart men dat?
Ik gebruik dagelijks ie11 op windows 10. Doet het hier prima. Ik heb chrome firefox en edge ook op het systeem maar gebruik meestal gewoon ie.
Als webdev hou ik geen rekening meer met IE, en gebruik ook veel features die op IE gewoon niet werken, en nooit zullen kunnen werken. Je doet jezelf dus een plezier door over te stappen, omdat er steeds meer sites zijn die IE de vinger geven, en om een hele sloot andere redenen.

Maar eerlijk is eerlijk: mijn sites werken ook niet op oudere versies van Firefox, Chrome en Safari.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 13:58]

"en gebruik ook veel features die op IE gewoon niet werken"

Ben heel benieuwd
a) welke features dat zijn en;
b) of die W3C standaards compatibel zijn.
Ie11 is juist niet w3c compatible, dat is juist het probleem. Stop met dat gebruik van Ie11. Het is onveilig, traag en al 7 jaar niet geupdate. Gebruik dan gewoon edge ofzo als je de blauwe E zo fijn vindt.
Ik gebruik het niet. Anders om te testen. 😁
Vooral dat laatste, want Google maakt zich behoorlijk schuldig aan het pushen van proprietary zaken die volledig incompatible zijn met de standaarden.

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 22 juli 2024 13:58]

Oh, gewoon, de meeste dingen die sinds 2015 in javascript erbij zijn gekomen. Arrow functions, template strings, for..of loops, spread/rest operator, generator functions, async functions, Map/WeakMap, Promise, Symbol, een berg nieuwe Array/String methods, en nog veel meer wat allemaal niet op IE11 beschikbaar is, en gewoon in de ECMAScript standaard zit. Ja, ik gebruik dit allemaal in meer of mindere mate. En ja, het is allemaal ook wel te cispilen naar ES5, maar daar krijg je lompe troep van, en ik wil juist moderne code aan de browsers geven. Dus IE11 krijgt dan de vinger.
De meeste sites die op die manier zijn opgezet kan ik over het algemeen prima missen.

Voor die enkele andere site start ik dan even een andere browser.

[Reactie gewijzigd door HansvDr op 22 juli 2024 13:58]

Het exacte marketshare is moeilijk te bepalen maar een overzicht op Wikipedia geeft aan dat er gemiddelde meting rond de 9% zit. Iets minder dan 1 op de 10 dus. Dan moet je wel heel zeker van je zaak zijn wil je support ditchen of in ieder geval een fallback aanbieden.

De harde realiteit is dat IE11 gewoon nog niet dood is en support droppen is voor de meest project in mijn optiek dan ook gewoon not done.

IE11 blijft vanwege allerlei bedrijfs policies ook nog wel ff werken en daarnaast heb je het al oude probleem gewenning (mensen zijn bizar slecht in verandering). Had Microsoft Edge respectievelijk IE12/IE13 genoemd dan was IE11 waarschijnlijk nu een stuk minder vaak gebruikt, maar dat is niet het geval.

Mocht je een doelgroep hebben die niet altijd voorop loopt met browser (praktisch alles behalve de doelgroep tweakers) kun je er eigenlijk niet onderuit om nog gewoon IE11 ondersteunen. Voor alle andere browsers ondersteunen wij laatste release + vorige release.

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 22 juli 2024 13:58]

De meeste 'webdevs' lullen gewoon elkaar na vanuit het tijdperk IE 6.0. Tegenwoordig prima browser, soms strikter dan de marktleiders die zich dan weer wat gedragen als MS vroeger. Tegenwoordig heb je ook wel eens gezeik met afwijkend Chrome gedrag t.o.v. IE/FF/Edge.

Er zijn genoeg organisaties zoals bij de (semi)overheid, waar ze gewoon volledig MS draaien. Misschien wel vanuit beheersoptiek. Als je sitejes maakt voor Boer bakker in het dorp, doe je maar wat je wil. No way dat een klant als een bank zegt 'nee joh, IE hoeft niet'.

[Reactie gewijzigd door MASiR op 22 juli 2024 13:58]

Dat dus, IE11 doet veel dingen goed en dient gewoon ondersteund te worden. Webdevs en name frontenders (wat ik zelf ben) willen nog wel eens iets te enthousiast bepaalde technieken gebruiken die gewoon nog niet ondersteund zijn en dat is alles behalve verstandig.

Het enige nare hier is dat IE11 een beetje blijft hangen, dat vertraagd ontwikkelingen nogal, maarja c'est la vie.
Het moet ergens beginnen. Als het niet begint met systeembeheerders die hun hoofd uit hun aars halen, dan begint het wel met een webdev die te trots is om oude meuk te supporten. Either way, ik ga geen oude browsers ondersteunen tenzij het niet anders kan, en dan betalen ze er maar extra voor.
Dat support voor IE wel eens word gedropt is juist niet omdat het een slechte browser is. Veel features die klanten op hun website site of app willen zijn er op werkend te krijgen maar alleen moet je er ook voor betalen. Multi browser ontwikkelen en dan ook nog compatibiliteit met IE kost gewoon tijd en geld. Heeft de klant het er voor over dan zal menig web en app bouwer er begrip voor hebben. Veel zullen natuurlijk ook gewoon skippen en een "leukere" klus aannemen.
Win8 en ouder, die hebben IE nog als standaard. Ook met die verplichte update-browserkeuze is daar niet veel in gewijzigd, binnen Win10 gingen er veel direct over naar Chrome, omdat daar Edge de standaard was (en IE eigenlijk EOL is).

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 22 juli 2024 13:58]

Hoe zit dat eigenlijk met de functies van IE binnen Windows? In oudere versies althans heb je IE nodig voor bepaalde menu's en dingen die los staan van web-browsen. Is dat in Windows 10 niet meer zo?
Dat is de Trident engine die dat regelt. En Windows 10 komt met 2 versies hiervan. De oude IE trident functionaliteit zit nog steeds in Windows 10.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 13:58]

Uhh en betekent dit dan dat je IE uit Windows 10 kunt verwijderen, en dat die nieuwe Trident dan alles regelt? Of zijn beide versies nog onmisbaar?
Er is geen "nieuwe Trident". Eerst en vooral: legacy applicaties die vertrouwen op de aanwezigheid van een WebView gebruiken nog gewoon Trident 7 - de engine ine Internet Explorer 11. Al de rest gebruikt gewoon EdgeHTML 12-16 (afhankelijk van de versie van Windows).
Dus dat nieuwe ding heet geen Trident?

Gebruikt Windows 10 zelf nog de engine van Internet Explorer 11?
Type in de adresbalk: about:flags
Vinkje weghalen bij; "Compatibiliteitslijst van Microsoft gebruiken". Dit zorgt ervoor dat legacy spul de oude gebruikt. Denk ik iig.

IE11 is iig te verwijderen > Apps en Onderdelen > Optionele apps en onderdelen beheren.
Anoniem: 460508 @SinergyX6 oktober 2017 18:48
IE is niet EOL, op windows server 2016 en windows 10 LTSB zit geen Edge (ook geen store trouwens).
Microsoft zet deze (nog) niet op deze OS-en omdat volgens hun Edge nog niet uit ontwikkeld is, en dit voor enterprise omgevingen te lastig is om bij te houden.
Dus IE11 zal nog wel tijdje blijven bestaan.
Een groot deel Windows gebruikers draait nog op Win7 of ouder, welke niet zijn voorzien van Edge ;)
Al die oude systemen die nog op XP, Vista, 7 en 8(.1) draaien. Samen goed voor 60%. Zelfs Vista draait nog op 0,79% van alle windows systemen, Vista..

http://gs.statcounter.com...windows/desktop/worldwide
bedrijven waarbij de systemen nog grotendeels windows 7 of zelfs xp draaien. Bij ons op school draait ook alles op windows 7 en internet explorer.
Gebruik Edge is marginaal dus.
Anoniem: 179216 @Marcva5 oktober 2017 16:29
Vergeet wel niet om op regio te filteren. In België en Nederland (en de meeste andere Westerse landen) bijvoorbeeld komt Edge dan uit op ongeveer 8,5% (desktop). Zo marginaal is dat dus ook weer niet. Dat is ongeveer evenveel als Internet Explorer, Firefox en Safari.
6,5% Edge (13-15) vs 8,2% IE11

IE10 en lager is verwaarloosbaar (<0,1%)

Dit is voor een vrij grote online retailer.
In Duitsland op de desktop komt Firefox uit op ruim 35%. Dus als we selectief op regio gaan sorteren dan wordt het niet per se representatiever...

http://gs.statcounter.com...ny/#monthly-201609-201709
De sample groote is ook marginaal 2 mil. websites van de 1200 mil websites. In het kort je weet niet of de gegevens representatief zijn en je weet niet wat de publicatie bias is. Dus in het kort neem het wel met een korreltje zout.
Anoniem: 179216 @_wolf_5 oktober 2017 17:15
Dat is zowiezo een feit. Bovendien hangt alles enorm van je doelpubliek af. Al onze sites (zowel B2B als B2C) hebben fundamentele verschillen in browsergebruik. Chrome is wel zo goed als altijd veruit de grootste.
Ik twijfel er niet aan dat ze de grootste zijn. Maar wat is het business model van het bedrijf? Hoe heeft dat impact op hun services? Hoe nauwkeurig is de informatie die ze hebben? Hoe nauwkeurig is de informatie die ze ons geven?
verrassend hoog percentage voor uc browser.. 3e browser achter chrome en safari. Vraag me af of dat klopt. Ik ken niemand in de normale wereld die deze browser gebruikt. Misschien in verre landen als India ofzo?
Edit; in India dus inderdaad http://gs.statcounter.com/browser-market-share/all/india
En in China ook een gebruik van 9 procent.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 22 juli 2024 13:58]

Aangenaam kennis te maken dan :)

Ik vind het echt een heerlijke browser op een laptop als je een fatsoenlijk touchpad hebt. Het is bij mijn weten de enige browser waarmee je handig heen en weer kunt swipen door met meerdere vingers op de touchpad te swipen. Beetje de apple ervaring, maar dan op een windows laptop.
En sinds niet al te lange tijd kun je gewoon plugins installeren, dus ik gebruik hem echt heel vaak!
Side note: standaard wordt er hier ook rekening gehouden met tablets and smartphones. Via de knop 'Edit chart data' kan je enkel naar specifieke devices kijken.

Het lijkt me overigens dat traag maar gestaag het gebruik van Firefox en IE afneemt ten voordele van Edge en Chrome.

Net zoals anderen is de reden dat ik niet op Edge zit inderdaad ook voor uniformiteit. Simpelweg al gesynchroniseerde bladwijzers hebben zonder third-party plugins is een must. Ik zal dus zeker blij zijn met Edge on Android.
Oei dat is niet veel.
Ben zelf eigenlijk best te spreken over Edge, de beste pdf viewer out there imho :p (true story)
Kan je mooi zien dat velen op een Samsung device de browser niet aanpassen.
En wat is UC browser?
Ik vermoed niet heel groot gezien het een relatief nieuwe browser is. De meeste mensen zullen al een voorkeur hebben en niet zomaar overstappen. Overigens is het (op Desktops en Laptops) een prima browser!
Anoniem: 221563 @Nilltris5 oktober 2017 16:24
Ik vermoed niet heel groot gezien het een relatief nieuwe browser is.
Heeft Google Chrome nooit tegengehouden in het begin. Maar die is inmiddels de grootste geworden (wat ik destijds ook echt niet had verwacht)
Was in de tijd dat Chrome uitkwam de markt niet minder verzadigd en heeft chrome door de jaren heen zijn sporen niet al verdiend?
In de tijd dat chrome uitkwam was IE de traagste browser op de markt. Chrome werkte bijvoorbeeld ontzettend veel sneller en had minder resources nodig.

Ondertussen is Edge een van de snelste browsers met de meest uitgebreide ondersteuning voor HTML, JS en CSS specificaties. Firefox loopt helaas hopeloos achter op CSS gebied (zie ook de vele mozilla specifieke tags die je nodig hebt).
Dat Edge op dit moment de meest uitgebreide ondersteuning heeft en dat Firefox hopeloos achter loopt zou ik toch niet willen zeggen. Zie: https://caniuse.com/#comp...ox+56,chrome+61,safari+11
Chrome minder resources nodig? grapjas
Toendertijd wist chrome voor zijn architectuur heel goed met resources om te springen door inactieve tabs minder prioriteit te geven. Dit kon bij IE niet doordat alles in hetzelfde proces draaide. Ondertussen is het een heel ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 13:58]

Wanneer je I goed configureert als beheerder dan kan je bij Ie 11 bepalen hoe Ie werkt. Daar heb je de mogelijkheid om 2 processen te hebben, een globaal process met een child process met daarin alle tabs, andere optie is per x tabs een process en als laatste per tab een process.

Dus met Ie is het mogelijk.
Het was qua timing ook perfect. IE zat al jaren aan te kloten, maar waar FF nog wel goed was had die toen ook ineens allerlei problemen met performance en stabiliteit met name. Misschien ook gevolg van gebrek aan concurrentie. Chrome was sowieso al heel snel al heel goed, met als voordeel de interactie met alle andere Google diensten uiteraard en de snelheid was top. Ik was eigenlijk ook vrij snel om.
Dat ging inderdaad veel sneller dan ik had verwacht. Echt in no-time hadden ze 't gros van de markt te pakken.

Echter, ben ik nu weer over naar FF, met name vanwege m'n privacy. Ik vond het wat eng worden om zoveel te delen met ome Google. Ik ben nu voor het grootste deel ge-de-googled :-)

Edge zal vast wat beter zijn dan IE, maar ik kijk er niet meer naar om. Sowieso werk ik vaker op OSX nu, dus tja ... Safari vind ik wat beperkt qua mogelijkheden, dus Firefox it is (privacy + add-ons).

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 13:58]

Privacy vind ik juist veel beter getegeld in safari. Standaard do not track aan en identification scrambling. Ook autoplay die standaard uit wordt geforceerd voor reclames enzo. Veel minder tracking mogelijkheden dat soort dingen.
Maar dat doet FF toch ook? Wat doet Safari beter dan FF op dat vlak dan?

Er zijn verschillende redenen waarom Safari nog geen complete vervanger voor me is. De grootste is de cross-platform support. Ik gebruik ook Android en Windows bijv. Dan zit je met FF beter met sync e.d.

Daarnaast mis ik wat opties en mogelijkheden die met FF en add-ons wel mogelijk zijn, maar in Safari niet.
Ik vind ads en tracking compleet kunnen blokken wel fijn, en dat is nu niet altijd zo bij Safari, bovendien add-ons als Privacy settings, CDN simulators, Cookies automatisch accepteren en automatisch wegmikken etc ... Je kunt 't helemaal krijgen zoals je wilt. Ook simpele kleine tools kun je vaak wel vinden. Van color pickers tot simpele note tooltjes.

Privacytools.com o.a. adviseert ook FF te gebruiken voor de beste privacy. Niet dat die heilig zijn, maar ik heb nog niet eerder gehoord dat Safari hier beter in zou zijn dan FF?

Wel weet ik dat ze de laatste tijd flink bezig zijn om 't qua privacy te verbeteren. Maar wat nou verstaan onder "smart tracking" met gescheiden cookies e.d. is me nog niet helemaal duidelijk. Ik zie niet in wat hier beter aan is qua privacy dan helemaal geen cookies.
Net als "zelflerende techniek die adverteerders blokkeert die jou proberen te volgen" ... ok, zoiets als privacy badger dus? Dat werkt imo ook niet zo goed als gewoon de hele shizzle blocken.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 13:58]

Privacy vind ik juist veel beter getegeld in safari. Standaard do not track aan en identification scrambling. Ook autoplay die standaard uit wordt geforceerd voor reclames enzo. Veel minder tracking mogelijkheden dat soort dingen.
Het grappige is dat toen de "do not track" optie voor het eerst aan browsers werd toegevoegd, MS deze voor IE standaard ook aanzette, en toen begonnen verschillende partijen (met volgens mij Google voorop) te miepen dat dat toch echt niet de bedoeling was en dat het een bewuste keuze van de gebruiker moest zijn en dat ze het op IE dus maar gingen negeren als de optie was ingeschakeld. Vraag me af of ze dat bij Safari ook doen.
Chrome is veel <door je strot geduwd> en blijft zeuren op Google zoekpagina. Die installeren velen al om van het gezeur af te komen :P
Logisch dat die een opmars gemaakt heeft.
Ik zou liever willen dat Google er een knop <uninstall/verwijder Chrome> bij zetten. En dat wel een goede uninstaller, want nog steeds blijft er veel zut achter.
Door een collega nota bene als een moeilijk te verwijderen gezwel genoemd :X
Ook op mobile is het een prima browser
Is het een prima browser, ja?

Ik heb het een eerlijke kans gegeven (Firefox blijft retentraag en chrome blijft een resource hog) maar ik kon gewoon niet dealen met hoe slecht Edge was. Fonts waren praktisch onleesbaar, tijdens het scrollen schoot alles door elkaar, zooi rendert niet goed...

Ik ben een webdeveloper en moet natuurlijk tot in de details op zaken letten. Met Edge is het altijd extra goed opletten en afvragen of het een probleem is in de code of in edge.
Toch is het alweer ff geleden dat ik er heb gekeken (En deed hij veel dingen toch nog beter dan safari!) maar vooral blurry ass rendering zat mij extreem dwars met Edge.
Is dat ondertussen niet meer?
Met Edge is het grootste probleem de code van de site. Met name doordat sites te veel bij hun oren hebben laten hangen naar Chromium welke vooral in het begin er een bende van maakte met volgen van de standaarden, een beetje zoals IE vroeger. Veel web sites zijn nu "compliant", zien er in Chromium goed uit, maar kloppen voor geen meter. En dan krijgt Edge de schuld omdat het er in Edge niet uit ziet.
Ik denk dat je hiermee een sterk punt hebt. Toch is het niet zo dat IE altijd de correcte zaken aanhield. Verre van, zelfs.

IE was ook één van de eerste browsers welke écht ging spelen met custom-css en dat soort zaken.
Zelf bouw ik websites structureel altijd erg sterk op en zitten er ook zelden fouten in welke je gebruikelijk ziet bij bijvoorbeeld IE8. Ik zie dan ook weinig voordelen aan de hele nieuwe markup (sections, custom sections enz).
Toch zitten er wel wat uitzonderlijke issues aan IE, welke dan weer voornamelijk worden veroorzaakt doordat zij wel van de standaard afweken, of omdat het simpelweg niet automatisch updatet zoals de concurrentie.

Maar je hebt wel gelijk. Ik zie erg veel code welke eigenlijk niet zou moeten kunnen. Ik begeleid veel stagiairs e.d. en krijg vaak de vraag "waarom" zij het structureel zo op orde moeten hebben van mij. "Het werkt toch al?"... Zo nu en dan komt er wel een voorbeeldje boven water van iets wat indd wel werkt in bijvoorbeeld chrome, maar niet in edge, firefox, opera, etc. of gewoon "dan weer wel, dan weer niet" werkt.
Chrome is extreem vergevingsgezint wanneer het aankomt op fouten in de html en dit veroorzaakt inderdaad veel websites welke voor geen meter kloppen.

Dus, ja, ik vind wel dat je een sterk punt maakt en ben het grootendeels met je eens. Toch vind ik niet dat Edge onschuldig is in het feit dat scrollen crappy werkte en dingen anti-aliasing nodig hadden :P

Het is overigens wel komisch. Ik dacht, weet je wat? Ik check het zelf even na!
Start Edge op en hij reageert meteen al niet meer. (Clean install 2 weken geleden, high-end pc)
Nu hij weer werkt, is hij retentraag.
Ik test een paar websites welke door mij zelf gebouwd zijn en deze laden op chrome bijna 2x zo snel. (178ms vs 422 ms with cache, 408 ms vs 798ms without, bijvoorbeeld)
Ik zie dat ze de onleesbare tekst en blurry rendering op Edge gefixt hebben, good for them!
De scroll lijkt ook beter te werken nu. Super!

Als ze doorgaan met verbeteren ben ik zeker bereid over te stappen naar Edge.
Ik zit wel eens uit pure belangstelling te kijken naar de html en css van diverse sites. En wat me op valt is dat er sites zijn waarvan de uiteindelijk te parsen html verschilt tussen Chromium, Edge en Firefox. Het lijkt er gewoon op dat je de shit van vroeger weer hebt met constructies waarbij browser afhankelijke code wordt gebruikt. Waarom hebben we in hemelsnaam dan een W3C club....

En dan al die propiaty - moz- en andere fuckups in de html en css. Dacht dat met dood van IE we dat wel gehad hadden.
Ik denk groter dan meeste mensen denken. Sinds een jaar of 2 is edge gewoon de standaard browser die bij nieuwe windows installaties en upgrades van w7 naar w10 geinstalleerd staat. Ik gebruik het ook al lange tijd op mijn desktop en bedrijf waar ik werk (5000 man) stapt volgende maand over op win 10. edge werkt soepel en snel.
Niet volgens Statcounter en consoorten. Dit geeft toch wel aan dat Microsoft een enorm reputatie probleem heeft: méér dan 500 miljoen mensen gebruiken Windows 10, maar het grootste deel daarvan lijkt een andere browser te gebruiken dan Edge. Toch wel opmerkelijk, aangezien Edge voorgeïnstalleerd staat.
Het gross gaat naar Google.nl (landcode) en dan komt ie bijna vanzelf. Eigenlijk heel logisch.
consumer wereld: waarschijnlijk niet zo super groot

corporate wereld: Edge wordt de de facto nieuwe standaard browser bij migraties naar Windows 10. Zeker met nieuwe features zoals Windows Defender Application Guard is Edge gewoon de internet facing browser bij uitstek in de corporate wereld.
Ik zag van de week ergens in een tijdschrift 3% van de totale browser-markt voorbij komen.
Daar zaten ook mobile browsers bij.
Chrome was veruit de grootste (Android + Chrome op PC's) dan Safari (al die iPhones naar ik aanneem) en Edge en Internet Exporer hadden samen 6% die ze 50/50 deelden.
ComputerTotaal, November nummer, pagina 86.
Chrome 64%
Safari 13,6%
Internet Explorer + Edge 8% (ik dacht 6% maar nu ik het artikel erbij pak stond er 8%)
Alle overige nog lager.
Er zal vast een grote groep iPhone users zijn die geen Mac hebben waardoor je functies als Continuity van Apple wel mist. Dit zijn dan tijdelijke oplossingen of mensen die geen Mac willen of kunnen kopen? Maar op mobile is men meer geneigd de ingebouwde Apps te gebruiken. Maar it makes sense dat ze hun browser op zoveel mogelijke apparaten willen zitten.
Niet alleen geneigd maar geforceerd. Nu heb ik zelf meerdere Apple apparaten en vind ik de stock apps erg fijn. Maar als ik Chrome wilde gebruiken, werd ik steeds geforceerd Safari te gebruiken op iOS. Klikken op een link die je via WhatsApp krijgt opent Safari, klikken op een emailadres opent de standaard mail app.

Het ís echter wel mogelijk apps te herschrijven om een ander browser te openen. Zo biedt YouTube op iOS de keus aan Chrome te openen als je op een weblink klikt. Maar erg weinig apps ondersteunen dit.

Voor mij geen probleem, maar kan mij voorstellen dat er veel mensen hier tegenaan lopen.
Andersom is het veel irritanter. Google forceerd dan namelijk juist de keuze om chrome te gebruiken vanuit gmail bijvoorbeeld. Terwijl ik dan weer niet de keuze krijg om Apple maps te gebruiken ipv google maps. Dan is het gewoon direct google maps en veel succes om dat dan weer ongedaan te krijgen.

Dat vind ik dan weer het vervelende van de google applicaties. Als je een gelinkte app niet hebt blijven ze steeds de keuze geven, maar heb je hem wel dan gaan ze er vanuit dat je hem wil gebruiken en krijg je die keuze niet meer. Terwijl ik voor navigatie juist geen google maps wil gebruiken ivm support voor Apple watch die niet lekker werkt.
Succes daarmee op iOS11 en een iPhone 7/8/X.

Maargoed, zoals gezegd: ik vind de stock apps erg fijn. Cydia is echter geen optie voor mensen die ook gewoon de laatste iOS versie willen draaien met alle extra functies. Ik ben iPhone gebruiker van het eerste uur (iPhone nog moeten hacktivaten op iPhone OS 1.0.1) en sinds iOS10 met de komst van de iPhone 7 ben ik ermee gekapt. Merkte al op iOS9 dat er steeds minder echt nodige tweaks kwamen op mn iPad. iOS 11 is nu al helemaal beter dat ik het niet eens mis (helemaal op de iPad). Zodra iOS11 beta kwam mn iPad Pro meteen aangemeld en een een seconde spijt gehad.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 13:58]

Hoezo tijdelijk? Ik gebruik al sinds het begin chrome op mijn macbook en iphone evenals op mijn windows pc. Ideaal om je browser los te hebben van het platform.

Nu met edge is er dan nog meer keuze om dezelfde browser te gebruiken zonder dat je vast zit aan een platform. Al kan ik me moeilijk voorstellen dat er veel mensen zijn die gebruik maken van edge, ik kom nog gedurig tegen dat een website niet\slecht werkt in edge.
"Ideaal om je browser los te hebben van het platform."

Wat is zo ideaal aan dan?
"Ideaal om je browser los te hebben van het platform."

Wat is zo ideaal aan dan?
Dat ik zonder zorgen kan switchen.
Ik had hiervoor een android telefoon, nu een iphone en zonder aanpassing worden mijn tabbladen\wachtwoorden\favorieten etc weer ingesteld.

Als ik morgen besluit mijn macbook weg te doen en een windows laptop te kopen werkt het nog steeds met elkaar. Zelfde als ik besluit weer een android telefoon te kopen ipv mijn iphone.

Dit kan nu met Chrome, Firefox en Edge als grote browsers, meer keuze is altijd fijn.
waarom is die WebKit-engine zo heilig voor apple? waarom laten ze niet andere engines toe, slaat toch nergens op?
Hoe ik het begreep is het omdat browser engines de Javascript JIT compileren, dus kunnen ze de beveiliging niet garanderen.
Dat. En de performance penalty die je dan krijgt is immens. De webkit engine op iOS is ontzettend snel met javascript en specifiek geoptimaliseert voor iOS en de beperkte hardware.
De snelle engine mag niet gebruikt worden door browsers van derden, zij zitten aan de oude vast. Firefox heeft een omweg daaromheen maar Chrome niet.
Deze aankondiging komt wel uit de lucht vallen zeg, die zag ik niet aankomen. Er zijn al best wat speculaties over geweest of Microsoft deze stap zou maken of niet en nu is het er ineens.

Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen dit gaan installeren, ik verwacht dat de meeste mensen de buildin browser zullen gebruiken op hun device.
Microsoft is toch al heel lang bezig met SaaS?

Ik vind het niet echt een verassinng.

[Reactie gewijzigd door winos op 22 juli 2024 13:58]

Wel gek dat ze Edge op Android de Blink engine gebruikt ipv EdgeHtml. Waarom een andere render-engine gebruiken als de eigen engine volledig compatible is met Blink? Beetje diversiteit is zeker goed. Anders is het straks allemaal Webkit and friends (waaronder blink)...

[Reactie gewijzigd door Schmitzenbergh op 22 juli 2024 13:58]

Ik denk dat dit eerder iets met tijd te maken heeft. EdgeHTML zit erg geïntegreerd in Windows en ik kan me goed voorstellen dat de engine nooit echt ontworpen was om buiten een Windows omgeving te functioneren. Ik hoop persoonlijk dat ze later alsnog EdgeHTML naar Android brengen, maar ze hebben er waarschijnlijk gewoon veel tijd voor nodig. Dat gezegd hebbende maakt deze stap het imo weer een stukje waarschijnlijker dat EdgeHTML ooit open source zou gaan.
https://www.nu.nl/apps/49...-edge-ios-en-android.html
Volgens nu.nl is edge voor het eerst beschikbaar op mobiele apparaten en niet te gebruiken op Windows Phone hahaha...wat een niveau
Is ook zo. Technisch gezien is Windows Phone niet hetzelfde als Windows 10 Mobile. Het klinkt vreemd maar het is eigenlijk wel zo zoals ze het schrijven. Al snap ik jou kant ook.
Voor het eerst beschikbaar op mobiele apparaten klopt gewoon niet.
Het begint erop te lijken dat Microsoft al z'n WP exclusive dingetjes langzaamaan ook naar Android en iOS aan het brengen is. Ik denk dat Windows Mobile geen lang leven meer beschoren is, en Microsoft de overstap wat minder pijnlijk wil maken voor een aantal gebruikers...

[Reactie gewijzigd door KingFrogzz op 22 juli 2024 13:58]

Ergens ben ik hier als Android fan wel blij om. Microsoft concurreert met een hoop services direct tegen Google. Als Microsoft dus binnen het Android ecosysteem concurreert, kan dit goede gevolgen qua API's. Ik hoop er ergens op dat Microsoft bijvoorbeeld Bing Maps API's beschikbaar maakt en zoekfuncties, zodat je op den duur Play Services minder nodig hebt. Dit kan ook andere partijen een schopje geven dat er alternatieven voor Play Services kunnen bestaan.

Bovendien vind ik tot nu de Microsoft apps op Android er fantastisch uitzien. Tot op de puntjes afgewerkt.
Was er al niet.

Dat je nog hoop had? Al jaren geleden was dat er al niet.

Op design
Op app aanbod
Op marketing

Te veel om op te noemen
er was zeker wel hoop, windows phone 8.x groeide best wel, en de store ook.

design is een kwestie van smaak, ik vind dat windows phone 8 nog steeds beter ontworpen is dan android of ios bij mekaar.
app aanbod, ik mistte niks, maar doordat microsoft steeds minder interesse lijkt te tonen in windows 10 mobile gaat het aanbod alleen maar omlaag ipv, zoals het bij windows phone 8 ging, omhoog.
marketing, deden ze genoeg aan, denk aan product placement in series enzo.
Veel mensen misten wel een paar apps op WP. Zelfs al is 90% gewoon beschikbaar, als 10% niet beschikbaar is kan dat voor mensen al problemen opleveren en zullen ze er waarschijnlijk voor kiezen om toch voor Android of iOS te gaan. Voor sommigen zal alleen het gemis van Snapchat al genoeg zijn.

Daarnaast was het zo dat bijna alle apps later voor WP uitkwamen. Ik heb ING vaak gemaild en getweet in de periode dat de app nog niet bestond. Anderhalf jaar na het uitbrengen van de app voor Android was deze er eindelijk voor WP, en zelfs toen liep deze kwa functionaliteit achter op de Android versie.

Voorbeeld van de mail die ik toen heb ontvangen:
Wij kunnen nog niet aangeven of de Mobiel Bankieren App beschikbaar komt voor de Windows-gestuurde toestellen. Met de App voor iPhone/iPad/Android/BlackBerry leggen wij de basis voor mobiel bankieren bij de ING. Hierbij is ervoor gekozen om de App voor het platform met het grootste marktaandeel, het eerst beschikbaar te maken.

De komende maanden gaan we verder met de ontwikkeling van de App. Daarnaast gebruiken wij de feedback van onze klanten om de Mobiel Bankieren App verder te verbeteren. Uw signaal met betrekking tot het beschikbaar maken van de App voor Windows Phone nemen wij hierin mee.
Omdat dit bij vele apps zo gebeurde ben ik uiteindelijk overgestapt.
klopt, maar als ze de koers toen hadden aangehouden was het wel beter geworden. maar toen kwam windows 10 mobile. op zichzelf niet slecht, maar dat lijkt steeds meer verwaarloosd te worden. misschien dat ze ergens mee bezig zijn wat echt goed wordt, maar dan moeten ze weer bij het begin beginnen qua aandacht van ontwikkelaars.
Ik snap best wel dat Microsoft gebruikers van IOS en Android hun Edge wil laten gebruiken. Dat doen ze tenslotte met meer van hun programma's zoals Office (Word, Excell, Powerpoint) en Outlook. Daar is best een doelgroep voor. Maar of een extra browser daar iets aan toe gaat voegen..?? Zelf gebruik ik bijv. Fastest Mini Browser en Firefox Focus. Die zijn zeer lichtgewicht en snel. Gaat Edge daarmee concurreren, dan moet het wel heel wacht extra functionaliteit toevoegen. Misschien voor Office gebruikers.

Microsoft zou mijns inziens wat meer werk kunnen maken met hun producten op Linux te laten draaien. Maar dat is meer een off-topic opmerking.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 22 juli 2024 13:58]

Hoe bevalt Firefox Focus? Ikzelf gebruik Firefox Bèta op Android en voor de afwisseling Opera. Op Windows ook Opera, een snelle goede browser :D
Firefox Focus is primair bedoelt om 'even een site te bekijken' zonder allerlei privacy gedoe. Daarom kun je er prima mee browsen, maar dat ook alleen. Je kunt bijv. geen bladwijzers aanmaken (= privacy, kwetsbaar dus wordt niet opgeslagen). Wanneer je klaar bent met browsen wordt ook alles weggegooid. Firefox Focus is verschrikkelijk snel.
Firefox Focus kun je dan ook meer zien als een extra browser, nogmaals, om even snel iets te bekijken. Ik gebruik hem zeker niet als primaire browser, dat is Fastest Mini Browser die overigens een goede addblocker heeft en ook privacysporen wist.
Edge naar Linux brengen (met zijn eigen engine) zou nuttiger zijn.
Dat scheelt namelijk weer een VM om te testen.
Niet als het spul nog niet publiekelijk toegankelijk is, wat het zelden is tijdens ontwikkeling.
Ok, als dat een beetje aardig werkt kan ik misschien overstappen naar Android, dan neem ik een Nokia Android Phone omdat die stock Android draait, de Lumia camera app daar waarschijnlijk voor beschikbaar komt en nu dan ook Edge.
Maar vooralsnog bevalt mijn Microsoft 950XL nog prima.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.