Microsoft lijkt al aan een fix voor trage opslag Windows 11 te werken

Microsoft werkt aan het verhelpen van problemen die sommige Windows 11-gebruikers ervaren met ssd's en hdd's. De prestatieproblemen doen zich voor als de functie NTFS USN Journal is ingeschakeld, wat standaard voor de C:-schijf het geval is.

Microsoft erkent dat Windows 11 een probleem heeft dat ervoor kan zorgen dat de prestaties van NVMe-schijven en andere ssd's en hdd's negatief beïnvloed worden. De oorzaak ligt bij het uitvoeren van onnodige acties door het OS, elke keer als er een schrijfactie wordt uitgevoerd. Het probleem doet zich alleen voor als de functie NTFS USN Journal is ingeschakeld. Dat is standaard het geval voor de C:-schijf, maar hoeft dus niet zo te zijn voor overige drives van een Windows 11-systeem.

Microsoft noemt het aanpakken van het probleem in de release notes van de preview van update KB5007262 voor buildversie 22000.348 van Windows 11. Zoals Windows Latest constateerde, publiceerde Microsoft deze al op 22 november. Afgelopen weken verschenen de nodige meldingen over problemen met opslagprestaties op onder andere de Feedback Hub, Reddit en Microsofts Answers-forum. De eerste meldingen over prestatiedegradatie dateren al van augustus. Gebruikers beschrijven hoe met name de prestaties bij willekeurig schrijven bij Windows 11 wel 45 procent lager kunnen uitvallen.

De vraag is in hoeverre de patch de problemen daadwerkelijk verhelpt. Sommige gebruikers geven aan dat de prestaties 10 tot 15 procent hoger uitvallen na installatie, maar dat deze nog niet op het niveau van Windows 10 liggen. Anderen claimen dat het probleem niet verholpen is met buildversie 22000.348.

Benchmarkresultaten van twee Samsung 980 Pro-ssd's op een systeem met een nieuwe Windows 11-installatie. Bron: RedLee

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-12-2021 • 16:15

108 Linkedin

Submitter: Eagle Creek

Reacties (108)

108
108
52
7
0
32
Wijzig sortering
Wat doet de functie Ntfs usn journal en waarom staat het standaard aan? Ik mis wat context in dit artikel.
USN Journal houdt wijzigingen op het volume bij, wat o.a. voor het maken van backups nodig is.

Microsoft legt het vrij duidelijk uit: https://docs.microsoft.co...32/fileio/change-journals
Wat nodig is voor het maken van *incrementele* backups.
Beste backup wat je kunt maken is een backup waar bij je een heuse opstart dvd kunt branden, dat is meestal een opstartbare dvd dan kun je een backup maken van de gehele windows omgeving inclusief alle programma;s wat je voorheen installeert hebt.En deze backup dus wegschrijven op een data harde schijf (usb of sata,m2 hd)Als je dat gedaan hebt met software van derden dan zou je in de toekomst nooit meer windows hoeven te installeren omdat je die backup gemaakt hebt vanuit de dos omgeving.Maar dan moet je wel alles installeren van te voren zodat alles installeert hebt zoals jij dat wilt hebben en dan een backup maken.Backup terugzetten en je hebt alles weer.Zonder windows installatie en zonder geknoei.

https://nl.easeus.com/backup-software/todo-backup-free.html

veel plezier ermee.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 11 december 2021 16:30]

Als jij dagelijks een volledige backup maakt dan zit je backupopslag zo vol. Met incrementele backups dan maak je alleen een backup van de wijzigingen. Dat kan dus met behulp USN Journal. Als jij dus begonnen bent met backups van 1 augustus en het is nu 8 augustus. Dan heb jij op 1 augustus een volledige backup, en 7 andere bestanden met de wijzigingen tussen 2 en 8 augustus. Je hebt dus zo min mogelijk gedupliceerde data.

Ook hiermee kan je een volledige Windows-installatie herstellen van al die dagen. Dat doe je dan niet vanuit een DVD, maar direct via je backup-tool. De data wordt dan bij herstellen bij elkaar gegooit en er wordt 1 volledige backup gemaakt.
ik denk tevens dat je nu uitgaat van een werk situatie waarin vele bestanden bijgevoegd worden elke dag.
Wat dat betrefd heb je gelijk omdat er meerdere bestanden erbij komen of bestanden groter worden.
Denk aan een word bestand dat nog niet helemaal klaar is.En de dag erna nog iets bij gevoegd word.
Waar ik het over had is dat een gewoon huis tuin en keuken gebruiker zijn software volledig installeert, misschien nog een paar spellen installeert.Als eenmaal de installatie klaar is waarmee hij klaar is dan kun je een volledige backup maken.Maar wat jij schrijf heb je ook gelijk aan.Het lich er ook aan waarom de computer gebruikt word en als er dagelijkse veranderingen plaatsvinden dan kan je met de incrementele backup aan de slag.
In welke PC kan je tegenwoordig nog DVD's doen? Ik was misschien vroeg maar al ruim 10 jaar geen optisch station meer. Tegenwoordig zijn PC behuizingen met een 5,25" uitsparing zelfs een zeldzaamheid aan het worden.
Het is backuppen is mijn laatste zorg. Heb wel eens een troubleshoot moeten doen van Windows, maar verder nooit problemen mee gehad. Het is de data die belangrijk is, foto's, documenten. Als je goed georganiseerd bent kan je dat makkelijk backuppen zonder speciale software om 'incrementeel' te backuppen. Voor hele partities, en volumes is dat anders, maar ik het is toch wel een beetje nuttig om specifieker te backuppen. Mijn Windows en programma's is niets uniek., Maar desnoods een systeem herstel schijf kan je altijd snel maken
Het is alleen niet zo dat je hier speciale software voor nodig hebt; incrementele backups en het USN Journal component dat dit mogelijk maakt zit ingebakken in Windows. Al zeker sinds Windows 7, maar het is mij niet duidelijk waarom Windows 11 ineens trager is in die modus.
Gaan we eens proberen
Mja half.

In principe wil je een back up van data en eventueel configuratie, maar verder niet.

Zo heb ik met chocolatey en powershell mijn omgeving geautomatiseerd in een script. Alles wat ik installeer wordt via dat script gedaan. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om terug te vallen naar een willekeurige versie van Windows. 7 t/m 11.

Je wil iig de mogelijkheid hebben om applicaties en data gescheiden te kunnen terugzetten. Zeker in een multi OS environment. Zo kan ik niks met een bootable medium met windows op een ARM mac of een linux systeem.

Het grote nadeel van full size images is, waarschijnlijk raad je het al, dat ze full size zijn. Dat kun je dus niet drie keer per dag draaien voor meer dan een paar dagen zolang je back up storage niet tientallen terabytes is.
Ik gebruik hiervoor een Linux op een externe harddisk en schrijf dan de Windows partitie via dd naar een andere externe harddisk.
sudo dd if=/dev/sda4 conv=sync,noerror status=progress bs=1M | gzip -c > quartus-w10.img.gz
sudo gzip -dc quartus-w10.img.gz | dd of=/dev/sda4 conv=sync,noerror status=progress


De bovenste regel is voor het maken van de backup, de onderste regel voor het terugzetten.
/dev/sda4 is de partitie waar Windows staat.
Quartus is de naam van mijn laptop. Werkt prima, meteen gecomprimeerd dus een 80 GB wordt dan 16 GB. Herstellen gaat ook uitstekend. Als je dan alles via USB 3 doet gaat het best wel vlotjes.
Je kan trouwens het USN Journal uitlezen, wordt vaak gedaan bij forensische onderzoeken naast het uitlezen van het geheugen.
Simpel gezegd : Dat zorgt ervoor dat wijzigingen op je disk die nog niet 100% weggeschreven zijn terug te draaien zijn…denk aan een power outage waardoor een schrijf actie halverwege onderbroken is bijv. Een journal beschermt door eerst de wijziging in het journal te zetten en dan pas te committeren als het ‘ok, deze wijzigingen zijn bevestigd, dus nu echt naar de live-disk ermee’ signaal komt… ook databases doen iets soortgelijks met transacties waardoor je grote deltas eerst naar een log (journal) zet voor ze met een enkele commit actief/terug gerold kunnen worden.

Dit is een van de redenen waarom NTFS zo lastig kapot te krijgen is (qua data recovery)…mocht dit iets te simpel zijn samengevat en je meer willen weten: zie ook ‘journaling file system’… onder Linux kun je bijvoorbeeld ook EXT4 opzoeken dat een journal en wat andere veranderingen had tov EXT2 (goede oude ext2 die mij nogal wat data heeft gekost in het verleden en waardoor ik een enorme grafhekel aan EXT heb gekregen, maar dat even terzijde)
Ext2 is in de regel sneller dan Ext4 en er zijn nog situaties waar Ext2 prima voldoet bijv bij statische data.

Ik ben wel fan van Ext, XFS dat heeft mij pas veel data gekost. Dat gebruik ik echt nooit meer.
Ik ben wel fan van Ext, XFS dat heeft mij pas veel data gekost. Dat gebruik ik echt nooit meer.
Waarom draai je dan ook XFS als je data zo belangrijk is? De meeste file systems zijn goed voor het ene maar slecht/minder in het andere. Ik snap niet waarom je een compleet filesystem kan afschrijven op persoonlijke ervaringen. Als het je zoveel data heeft gekost, waarom draaide je dan XFS ipv bv een ZFS?
Wat gek. Binnen de Linux-gemeenschap lees ik altijd alleen maar hoe geweldig XFS wel niet is en werkt, maar hier lees ik ineens allemaal reacties over hoe slecht het werkt. En ik was nog wel aan het overwegen om volgende week op mijn nieuwe pc XFS eens te gaan proberen…
Binnen de Linux-gemeenschap werk alles altijd geweldig :). Zo niet ligt het eraan dat je de foute distributie gebruikt want "bij mij werkt het echt goed".
Ik zeg ook niet dat XFS niet goed werkt :) Ik probeer eigenlijk te zeggen dat @Marve79 het voor het verkeerde doeleinde heeft gebruikt.
Maar het doeleinde is toch je data opslaan? Ik wil het gaan gebruiken voor thuisgebruik, en ik heb echt geen talloze gigabytes aan opslag of zo, want ik bewaar veel in de cloud en op mijn externe schijf.

Maar ik had het niet alleen over jou, hè - ik had het ook over anderen hier in de reacties die het slecht vonden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 december 2021 17:54]

Maar het doeleinde is toch je data opslaan?
Yep, maar je moet jezelf de vraag stellen: "Wat eis ik van die opslag?" Is dat snelheid? Integriteit? Beveiliging? Of een mix (hiervan)? Naargelang je die vraag beantwoord kun je nagaan welk file system het beste hier bij past.
Wat raad jij dan aan? Ik heb nu jarenlang ext4 gebruikt (en daarvoor ext3), maar omdat ik dus binnen de Linux-gemeenschap wél veel goede verhalen las over XFS, wilde ik XFS eens een kans gaan geven. Mijn doel is, zoals ik al zei, thuisgebruik, dus ik heb geen hoge eisen. Zolang het snel genoeg is en ook geschikt is voor een SSD, dan ben ik tevreden. Voldoet XFS in dat geval of is iets anders toch beter, zoals btrfs?
XFS in jouw geval gewoon dan een goede keuze. Iedereen heeft zijn preferenties, zo draai ik bijvoorbeeld BTRFS vanwege de snapshotting features (Ik gebruik Arch waar soms dingetjes nog wel eens willen breken). Maar dat wilt niet zeggen dat BTRS beter is dan XFS.
Ieder z’n eigen ervaring en usecases natuurlijk :)
xfs ben ik gelukkig nog geen data aan kwijt - net zoals ntfs trouwens - maar ext blijft een beetje een nasmaak aanzitten ook al is het ondertussen bijna 15 jaar na die data loss en bestond EXT4 nog niet eens…
Ext2 heb ik slechts eenmalig gebruikt bij een versie van Mandrake en die raakte corrupt. Vanaf dat moment heb ik altijd voor ext3(dev) en later ext4 gekozen vanwege de journal en nooit ergens meer problemen mee gehad.

NTFS onder Windows 2000 veroorzaakte dataverlies en is voor mij de directe reden geweest om te stoppen met het gebruik van Windows buiten virtuele machines. Ik heb nu Windows 10 en 11 geïnstalleerd staan in respectievelijk Virtualbox en VMware Workstation, maar gebruik ze nauwelijks buiten het compileren van binaries voor Windows.

Ik zou eens moeten kijken naar het opzetten van een MingW64 toolchain.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 11 december 2021 07:23]

XFS gebruik ook nooit meer. Meerdere keren dataloss mee gehad (ook op enterprise-grade hardware!). Met ext3/4 en BTRFS nog nooit dit soort problemen gehad...
wiki
The USN Journal (Update Sequence Number Journal), or Change Journal,[1] is a feature of the Windows NT file system (NTFS) which maintains a record of changes made to the volume.
ik kan me voorstellen dat oa de ingebouwde backup/restore hier handig gebruik van kan maken
Waarschijnlijk wel, maar backups gebruiken meer de shadow copy functionaliteit :)
Apart beestje maar hij zal onder water ook wel iets doen met het journal :)
Ik blijf lekker zo lang mogelijk op Windows 10 zitten met alle ellende die ik lees over W11.
Early adopter zijn brengt gewoon altijd een hoop gedoe met zich mee. Laat ze eerst maar de ergste ellende oplossen.
Ik ervaar anders geen problemen. Dus dat het altijd problemen mee brengt is niet waar.
Ik ervaarde ook geen problemen met de Daewoo Matiz, maar feit is wel dat 'ie regelmatig in de top 3 staat van minst betrouwbare auto's ooit, dus je kunt dan wel degelijk stellen dat het een probleemauto is.
En in 2018 kwam BMW als minst betrouwbare merk an sich uit de verf, terwijl er ook mensen zijn die geen problemen hebben.

En datzelfde kan dus ook gelden voor Windows als er veel klachten over de betrouwbaarheid zijn. Dus ja, dat er altijd problemen zijn is dan een feit, maar dat wil niet zeggen dat iedereen ook die problemen ervaart.
Dat is natuurlijk mooi, maar ik lees genoeg mensen hier die dat wel hebben. Terwijl ik ondertussen 0 problemen ervaar met WIndows 10 en geen enkel voordeel zie voor mij persoonlijk van het upgraden naar Windows 11.
De beste tip voor iedereen.
Mee eens. Het is gelukkig niet zo'n drama als met Vista destijds, maar er zijn nog genoeg kinderziektes die eerst verholpen moeten worden. Voor mij gaat het hoofdzakelijk om het geforceerd samenvoegen van de open windows in de taskbar.
Ik ervaar ook absoluut geen problemen en draait als een zonnetje. En ik vind het er ook nog mooier uitzien enl logischer ingedeeld.
En daarom nog mooi even wachten met de upgrade, hoe nieuwsgierig ik ook ben naar het nieuwe OS, ben liever geen proefkonijn...

Dit soort fratsen moet je al helemaal niet hebben als je voor je werk afhankelijk bent van een betrouwbaar systeem.
ehh, proefkonijn??
volgens dit artikel draait al ruim 8% van de moderne systemen windows 11.
Ik zou mijzelf dan niet meer als proefkonijn zien. Als je met de insider streams aan de gang fgaat, dan ben je wel een proefkonijn.
volgens dit artikel draait al ruim 8% van de moderne systemen windows 11.
Nou..
Volgens dat artikel draait 8% van de gebruikers Windows 11 IPV Windows 10. Vervolgens wordt iedereen die Windows XP/Vista/7/8, Linux of MacOS gebruikt totaal niet meegenomen in deze statistiek.

Dan zou je je nog kunnen afvragen waar de cijfers vandaan komen, niet iedereen heeft telemetry aanstaan (weet even niet of die volledig uit te schakelen is).
This report is based on data collected from around 5,000 Windows Store apps running AdDuplex SDK v.2 (and higher). The raw data analyzed was collected over the day of November 23rd, 2021 (UTC time) unless otherwise stated.
Persoonlijk vind ik iedereen die nu W11 gebruikt gewoon nog een beta tester, simpelweg om de hoeveelheid bugs er nog in zitten. Dat is ook lastig, want die bugs worden vaak pas gevonden wanneer de massa ermee aan de slag gaat. Persoonlijk wacht ik er dus ook mee en zou ik mensen in mijn omgeving aanraden om er even mee te wachten. Ik zou niet weten waarom iemand haast heeft om te upgraden naar een systeem waar nog veel bugs in gevonden worden.
Ik draai het sinds September op al m`n prive & zakelijke apparaten (Go2/7320 detachable/Surface studio 2, custom mini_ITX gamepc met een 3080/Lenovo X1 gen6) met geen enkele issue what-so-ever.
Het begon met 1 apperaat tijdens een test, en toen was het zo goed bevallen dat ik het gelijk over alles heb geinstalleerd.

Ik maak veel gebruik van virtual desktops, en het schakelen van/naar is instant, met W10 zat daar nog een animation delay in. Ik ben continu bezig met multi-monitor ja/nee (laptops/docks/externe schermen op de studio etc.) en daar is W11 ook superieur in , in dat het je preferences onthoud per monitor-opstelling.

Ben ik blij dat veel meer instellingen unified zijn in het config scherm. Is het handelen van BT apparaten die in/out of range komen een heel stuk beter (auto-connect en select)

Booten is iets sneller dan W10, niet dat die 2 seconden wat uitmaken. Binnenkort direct storage API en dan gaan we helemaal los met games die het gaan supporten.

Neu, wat mij betreft is W11 in mijn household prima. Maar dit is gewoon niets anders als normaal.
Met elke windows release zijn er problemen die alleen sommige mensen ervaren, en andere weer niet. Zo had ik allerlei vage issues met XP, terwijl iedereen in m`n buurt er niks van had gemerkt, en noch dat iemand voor me kon oplossen in het GoT destijds. Maar had ik bijvoorbeeld nooit issues met 95,98 of zelfs ME niet.

Het beste is altijd om het voor jezelf te beslissen, want jij kan net zo goed iemand zijn die 0 issues ervaart. Om meteen af te haken na het lezen van berichten op het internet van "bugs" etc. Mja. Prima. Maar dan ga je in op hoogst w.s. op de minderheid die altijd juist heel focaal zijn op het internet tegenwoordig.
Je vind 'virtuele desktops' prettig en/of makkelijk werken? Heb je al ooit eens met een multi-monitor setup gewerkt? Naar mijn (en breed gedragen) mening is een multi-monitor systeem veruit te prefereren boven 'virtuele desktops'.

Alleen als je echt geen ruimte kan maken voor 1 of meerdere monitoren, zijn 'virtuele desktops' een fractie beter dan 1 enkele desktop. Maak gebruik van Windows, Linux en FreeBSD computers. Bij geen enkel besturingssysteem werken 'virtuele desktops' beter dan een multi-monitor setup. Voor mijn gevoel brengt Windows 11 te weinig richting de consument, zeker niet als er rekening gehouden word met de behoorlijk toegenomen hardware eisen.
Virtuele desktops lossen een heel ander probleem op dan multi-monitor (ik heb een 3 monitor opstelling). Multi-monitor zorgt ervoor dat ik meer dingen tegelijk in beeld heb, virtuele desktops zorgen ervoor dat ik niet afgeleid wordt door applicaties die niet relevant zijn voor het werk dat ik op dat moment doe. Virtuele desktops zorgen voor minder afleiding. Dit gezegd hebbende, virtuele desktops werken voor mij niet fijn in Windows 10. Als Windows 11 "af" is dan ga ik ze weer proberen.
De hybride-aanpak van meerdere schermen en meerdere virtuele desktops is al jarenlang de standaard in linux :). Ik heb op dit moment twee schermen draaien (drie als je mijn zelfgeknutselde semi-statische e-ink scherm meerekent waarop ik mijn agenda + wat extra info laat zien), en daarop op dit moment vijf virtuele desktops open. Want ja, waarom zou ik mijn spotify standaard op mijn beeld hebben staan, neemt toch alleen maar ruimte in? Sure, minimizen kan ook, maar ik heb nu hem gewoon op een virtuele desktop staan :).

Maar ik gebruik i3, waarbij je niet swiped om naar andere dingen te gaan, maar ze gewoon via het toetsenbord aanspreekt (windows-toets + nummer om naar virtuele desktop met dat nummer te gaan :)).
Liever 1 ultrawide met virtuele desktops dan 2 monitoren.
Sowieso liever een ultrawide dan meerdere schermen, gevirtualiseerd of niet. Dat getut dat een dialoogpaneel van een applicatie op scherm A dat op scherm B wordt geopend. Als iemand het over een afleidingsfactor heeft dan is dit het wel.

Zolang mijn werkgever ultrawide nog niet voldoende betaalbaar vindt red ik mijzelf nog wel even met Alt Tab. Voor office applicaties zijn de standaard wide-screen monitoren (1080p, 1200p, 1440p) al afdoende om twee applicaties naast elkaar te krijgen. Voor een toepassing als CAD gaat dit echter niet op. Maar bij die toepassing is het dan nog mijn voorkeur om alle info op een groot scherm te zien, zodat ik afhankelijk van het moment de schermindeling traploos kan aanpassen.
Ik heb zeker 12+ jaar met multi-monitor gewerkt. Ook gewoon 1 in landscape, en 1 in portrait mode voor een lange tijd.

Maar voor mij is het nu prettiger om te werken met 1 ultrawide, en virtual desktops. Per desktop heb ik vaak 2 applicaties dingen side-by-side open die relevant voor elkaar zijn. Het switchen van virtual desktops zit op m`n scroll-wheel (die je kan nudgen naar links en rechts) en dat gebeurd instantly. Dus ik switch van set van 2 dingen, naar 2 dingen.

Er zijn vast applicaties waarbij multi-monitor baat bij heeft (security guards die meerdere feeds open hebben, stock exchange market) maar voor mijn werk en mijn preferences? Niet nodig.
Ik heb al sinds de begintijden met Virtuele Desktops gewerkt. Vooral op Linux, want in Windows kreeg ik het nooit goed echt fijn werkend voor elkaar.

Virtuele Desktops zijn heerlijk in het gebruik hier. Ik werk al een paar jaar primair op Linux met 4 Virtuele Desktops. Het lijkt heel erg op meerdere fysieke schermen tegelijk hebben, zonder dat je meerdere fysieke schermen op je PC moet aansluiten. Het grootste gemis is dat je niet twee schermen tegelijk kunt zien, maar dat is ook niet mijn doel, ik wil meerdere gescheiden werkomgevingen hebben. In mijn Game-omgeving staan alleen spellen, in mijn Internet groep staan browsers, email en dergelijke. En dan nog een paar omgevingen erbij om het mooi in te kunnen delen. En dan heb ik dedicated custom knoppen op het toetsenbord om direct naar elk Virtueel Scherm te kunnen schakelen.

Ik wil niet meer zonder werken, dat is veel te druk en onoverzichtelijk.

[Reactie gewijzigd door Magic Power op 11 december 2021 19:08]

Ik heb al sinds de begintijden met Virtuele Desktops gewerkt.
Zo hee, een gebruiker van het eerste uur die al virtuele desktops gebruikte op AmigaOS! Dat zie ik niet elke dag. :) (AmigaOS is immers het OS dat virtuele desktops introduceerde, dus dat is “de begintijd”)
Licht er maar aan hoe je Begintijd definieert. :) Voor mij is het sinds ik ergens rond 1996 (ruwe schatting) voor het eerst een virtuele desktop tegenkwam op (denk ik toen) Suse Linux. AmigaOS heb ik (helaas) geen ervaring mee.
Virtual Desktops zijn echt super. Nou juist vooral in combinatie met multi monitor 2 ultra wide 21:9 + 2 16:9 schermen. Per hoofdtaak aparte desktops zijn echt helemaal top.

Gebruik toetsenbord en muisknop om instant te switchen.

Hardware eisen waren voor mij en mijn collega's niet echt een probleem want iedereen voldeed daar allang aan dus dat heeft 0 impact gehad bij de overstap naar windows 11. Hebben wel allemaal startisback geinstaleerd voor essentiele aanpassingen aan het start menu en groepering van windows.
Sinds vandaag 100% over op alle devices.
This report is based on data collected from around 5,000 Windows Store apps running AdDuplex SDK v.2 (and higher).
Ik draai geen enkele windows store app. En ik denk dat dat voor heel veel mensen geld. Dus die machines worden dan allemaal niet mee genomen.
Ik neem die cijfers maar met een flinke berg zout.
De redenen om wel snel over te stappen naar Windows 11 zijn: het is gewoon leuk om met iets nieuws aan de slag te gaan en je helpt de hele community sneller aan een beter os. Als je niet om kan gaan met bugs in een nieuw systeem of daar geen zin in hebt of bang bent dat bugs jou ook gaan overkomen moet je nog niet over gaan.

[Reactie gewijzigd door Proliges op 10 december 2021 19:07]

En ook dat is weer relatief: hoe vaak heeft Microsoft de afgelopen maanden bijvoorbeeld de printers stukgemaakt in Windows 10….
Dus ook bij een bestaand os heb je altijd weer grote kans op nieuwe bugs.
Ik heb W11 ook draaiend op twee computers en het instellingen-scherm is echt een verademing.
Verder helaas wel StartAllBack nodig ok de taakbalk te repareren en het rechtsklik-contextmenu in de verkenner….
Maar verder is het een mooi systeem en draait het bij mij snel en stabiel.
AdDuplex. Je baseert je op data van adware?
Kijk even iets verder..

Ik baseer niks, ik kijk naar het artikel wat hij gelinkt heeft, die een andere bron aanhaalt en daar citeer ik hoe zij aan de data zijn gekomen.
Ik ben het wel met keranoz eens. Op mijn game PC Windows 11 gezet enige tijd terug en je voelt je zeker een proefkonijn. Simpele dingen als bestanden naar iconen op de taakbalk slepen werken bijvoorbeeld niet meer en het gaat nog wel een paar maanden duren voordat daar, en voor vele andere issues, een fix voor uitkomt. Geen spijt van Windows 11 overigens, maar je bent absoluut proefkonijn.
Precies dit ja. Ik wacht denk ik tot de eerste grote lente update, misschien zelfs tot volgende herfst om over te stappen.
Met al die problemen die er nog in zitten/zaten afgelopen weken vind ik dat je wel kan stellen dat gebruikers nog proefkonijnen zijn. De statistiek van 1 op de 12 gebruikers die jij weerlegt spreekt dat ook niet tegen.
Proefkonijn ja, 25% fps loss no thanks!
Ik heb MS dos 1.0 nog voor je liggen, volledig uitontwikkeld :-), super stabiel !

Mijn punt is eigenlijk dat alle innovatie met vallen en opstaan gaat en we met zijn zonder innovatie durf en experiment nooit op het punt gekomen waren waar we nu zijn.

Ik heb het op mijn Privé PC geinstalleerd en het valt mij echt niet tegen, en als het vanaf daar alleen maar beter wordt offer ik mij wel op om te testen voor jullie toekomst :-)
Ik heb MS dos 1.0 nog voor je liggen, volledig uitontwikkeld :-), super stabiel !
Duh natuurlijk,
ms-dos is een aangekocht product;

https://en.wikipedia.org/wiki/MS-DOS#History
MS-DOS was a renamed form of 86-DOS[7] – owned by Seattle Computer Products, written by Tim Paterson. Development of 86-DOS took only six weeks, as it was basically a clone of Digital Research's CP/M (for 8080/Z80 processors), ported to run on 8086 processors and with two notable differences compared to CP/M: an improved disk sector buffering logic, and the introduction of FAT12 instead of the CP/M filesystem.
Microsoft, maar ook andere partijen en de laatste jaren lijkt het alleen erger te worden, brengen producten op de markt die verre van af is en telkens is het argument daarbij dat het niet verwijtbaar is “omdat het zo complex is”.


Stel je voor als ik nu een auto koop maar dat die pas over 6 tot 18 maanden optimaal gaat draaien 🤨 Accepteert niemand toch.

Bij games is het schering en inslag aan het worden. Koop nu en frustreer je mateloos.
Oh ja, want Windows98 was geweldig... Net als Windows ME, XP in het begin, Vista, 8 in het begin. Nee het is echt niet 'van de laatste tijd'.

Wat wel zo is, is dat systemen telkens uitgebreider worden, mede door vraag, eis en 'vooruitgang' en dit ook weer uitdagingen bied op gebied van o.a. software ontwikkeling. Kijk voor de gekkigheid eens naar hoeveel regels code een 98 os en win11 bijvoorbeeld hebben.
Windows 10 had toch echt minder ruimte nodig dan windows 8 wat toch het hoogtepunt leek te zijn hoe Microsoft verdwaald leek.

Met windows 11 lijken ze weer de oude route op te gaan met allerlei toeters en bellen waar niemand om vraagt maar iedereen wordt opgedrongen.

Windows is in beginsel een product dat door bedrijven en overheden wordt gebruikt, less is more.
Oh wat snak ik naar een clean build die ondersteund word door Microsoft.

Gewoon de basis zonder extra's en bij een update niet alles opnieuw hoeven te verwijderen.
Haha ga anders eens over auto’s praten met mensen die een van de eerste ID3 Volkswagens hadden.

Dit is nu gewoon zo’n beetje wat er met alle complexe software gebeurt.
Be my guest.

Heel even geprobeerd, maar die vertraging op de SSD is echt behoorlijk merkbaar. Vervelend merkbaar om precies te zijn.

Eerst win10 maar weer geïnstalleerd. Support tot 2025 meen ik. Kun jij mooi beta testen. Want er zijn nog zoveel issues dat ik dit eigenlijk geen release candidate vind .
Ik was ook van de early adopters en kreeg het systeem niet eens werkend zoals bijv.,file explorer dat niet aan de praat te krijgen was. Na 1 maand opnieuw geprobeerd en kwam er achter dat externe op USB poorten aangesloten apparaten de setup niet volledig kon doorvoeren terwijl het systeem aangaf dat alles prima was en opnieuw moest booten.

Nu al enige maanden probleemloos en merk niet echt iets van een drop in fps met mijn 3090 kaart, maar wellicht dat dit komt omdat ik alleen MSFS 2020 gebruik en die draait ook nu 60 fps met alles max.
Mijn probeersel was vorig weekend, die problemen zijn echt nog niet weg.
En er is meer in de pc wereld als FPS drops. Waren ook wel pluspunten. Dat auto HDR werkt echt wel behoorlijk. Helaas teveel andere zaken nog niet op orde waardoor ik nog even bij 10 blijf.

Komt misschien doordat ik een AMD systeem heb. Daar was van het begin af aan al gekloot mee. Heb het idee dat er nog meer speelt als alleen die L3 cache bug.
Maar zou je een business NU adviseren direct over te stappen naar W11? Met W7 en W10 was al vlot duidelijk dat je alleen maar early adoptor moet worden als je je verveelt als ITer. ;-)

Wellicht dat ik in Q1 of Q2 van 2022 voor klanten in een VMetje het een en ander ga testen, maar tot die tijd heb ik andere dingen te doen...
Veel IT'ers willen gewoon nieuwe speeltjes. In een business omgeving wil je gewoon een stabiele omgeving waarmee je je werk kunt doen.
Sorry hoor maar Windows innovatie noemen vind ik wel echt ver gaan
Leugenaar. MS DOS 1.0 is nooit publiekelijk uitgebracht. Ik geloof dat V1.23 de eerste versie is die echt in omloop is.
Ik denk ook niet dat je ze stabiel moet noemen :)
Gedeeltelijk heb je gelijk maar een beetje sceptisch/voorzichtig zijn kan toch geen kwaad. Natuurlijk is innovatie belangrijk en blijkbaar geen innovatie zonder vallen en opstaan. Maar soms wil je niet meer zovaak 'vallen'. En gezien dit dus al versie 11 :9 is mag je eigenlijk ook weer iets meer stabiliteit verwachten.
Windows 11 is het niveau van een preview editie nog niet ontstegen. Maar zo wordt het niet in de markt gezet. Microsoft zet het in de markt als zijnde af. Als Microsoft dit releasewaardig vindt, dan geeft dat niet veel hoop voor de toekomst van Windows. Natuurlijk gaat innovatie met vallen en opstaan, en die innovatie moeten ze dan vooral doen in releases die als concept releases gelabelt zijn en niet in releases die zogenaamd volledig functioneel zijn.
FPS loss? I speel Division 2 en voel geen verschil met W10, haal op 1440p nog altijd 60fps stabiel (gelimiteerd) op een GTX 1070.
Microsoft maakt al jaren geen producten meer die af zijn bij release, kijk maar naar Azure, of msix, dus je bent welzeker een proefkonijn als je er zo vroeg aan begint.

En dan kan men dit als off-topic beschouwen, maar als je logische condities alleen AND statements zijn en geen mogelijkheid bieden tot OR, zoals het geval is als je Azure vergelijkt met SCCM, dan is je product gewoon niet af.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 10 december 2021 17:09]

Sterker nog; MS heeft nog nooit producteen gemaakt die af waren bij release... :Y)
Sterker nog: MS heeft nooit producten gemaakt die af waren... Ook niet na updates. :Y)

[Reactie gewijzigd door BushWhacker op 10 december 2021 18:59]

Windows 10 is dus feitelijk ook nog steeds niet af omdat ze nu weer met een windows 11 beginnen.....
Precies. Een nieuw schilletje is leuk, maar een OS moet vooral werken. Vertragingen, fouten en instabiliteit is een nieuwe look niet waard.
Zijn de problemen met de amd processoren i.c.m. windows inmiddels al verholpen ? ik ben nog niet echt geneigd om te upgraden naar windows 11 ook als ik deze kinderziektes voor bij zie komen..

* Thnx voor de reacties ! dan is dat een zorg minder idd, ik denk toch nog even tot de lente te wachten en het dan nog een keer overweeg om te upgraden.

[Reactie gewijzigd door Tufan28 op 11 december 2021 10:03]

Ik draai al denk ik een maand Windows 11 op mijn 5600X en ik heb er niet echt last van. Sterker nog mijn SSD's (waar het artikel over gaat) die hebben niet echt een issue.

Althans mijn Windows 11 installatie start sneller dan mijn scherm aan kan, dus ik merk er toch niks van. Net als dat all mijn games op een 2TB sata SSD staan.

Maar ik zal het vanavond even testen, want ik heb nog benchmarks van de Samsung tool op Windows 10.
Al in de eerste regel staat dat sommige gebruikers er last van hebben. Mogelijk gaat het om een paar ssd en HD controlers die niet optimaal aangestuurd worden.
Zelf heb ik er op mijn laptop ook geen last van. Ik heb niet getest of het opstarten sneller of trager is geworden, maar voor het gevoel is er niet veel aan veranderd.
Die was er een week of 3 na release al uit…ik kan er een paar dagen naast zitten maar die kwam iets later omdat er ook een AMD chipset driver fix kwam die te laat was.
Ik blijf het vreemd vinden dan Windows 11 eigenlijk een soort van extra, voorheen genoemde, Service Pack - of Feature Package - is.
En dat dit soort grote en grove nalatigheden in programmeren & performance issues toch kunnen optreden.

Kennelijk is er toch wat meer onder de motorkap gewijzigd dat Microsoft in eerste instantie voor ogen had en/of gecommuniceerd heeft.... behalve het andere 'schilletje'.

Of mis ik ergens wat informatie die ik niet hen meegekregen? (zal ongetwijfeld :+ )
Dat verbaast mij ook ja. Eigenlijk zag je in het nieuws alleen maar cosmetische aanpassingen op Win10.
En nergens zie je een artikel wat voor technische aanpassingen/verbeteringen er onderhouds zijn gemaakt die het nuttig maken om naar Win11 over te stappen.

Vervolgens zijn er wel flinke issues zoals dit, maar ook het AMD debacle waarvan ik bij beiden niet begrijp waarom dit niet onmiddellijk bij het testen is geconstateerd.

Als ik naar de uitleg kijk dan word het veroorzaakt door onnodige schrijfacties op de C schijf in een normale configuratie. En dat zou dus voor iedereen moeten gelden.
Ik zie nergens iets staan dat het alleen in zeer bijzondere configuraties gebeurd. Dan zou je begrijpen dat het kan gebeuren dat het bij testen niet opvalt.
Naast schrijf- en leesperformance issues, is het browsen in File Explorer heel traag op sommige computers. Het duurt meerdere secondes voordat je de files ziet als je een map opent.

Dit is gek genoeg "op te lossen" door via F11 Explorer Full screen te draaien. Dan ineens is file explorer weer zeer snel.

De vraag is in hoeverre dit aan dit probleem is gelieerd, maar dat lijkt meer gerelateerd aan het Windows 11 context menu.

Huiswerk:
https://www.techepages.co...is-lagging-on-windows-11/

Edit: verduidelijking dat het gaat om File Explorer.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 10 december 2021 16:28]

De hele Windows 11 rollout voelt echt als een beta test. Ik wacht wel een jaar of twee tot de meeste bugs eruit gehaald zijn of voor de 10e keer linux proberen.
Ik moet zeggen dat de effecten minimaal zijn. Ik heb prima ervaringen met Windows 11 en noem het kleine bugs. In complexe zaken als een OS zitten altijd bugs, maar dat betekent niet dat je computer onwerkbaar is.
Ik moet zeggen dat de effecten minimaal zijn. Ik heb prima ervaringen met Windows 11 en noem het kleine bugs. In complexe zaken als een OS zitten altijd bugs, maar dat betekent niet dat je computer onwerkbaar is.
Het is nogal een flinke bug, dus het zal aan je gebruik liggen. Nou weet ik niet hoezeer dit je prestaties beinvloed (zo is verschil tussen SATA en NVME oonmerkbaar), maar het zal voor gamers en artists echt wel een ding zijn.

Ik deel je prima ervaringen met Win 11, maar dat is toch op mijn laptop waar ik vooral op browse en media op consumeer. Zwaarste wat ik doe is ingemaakt worden door mijn zoon in League of Legends :+
Edge bedoel je, neem ik aan?
Nee, Ik bedoel Explorer/Verkenner. Files & folders browsen op je lokale storage.
Linus heeft een mooi lijstje van problemen in Windows 11: https://youtu.be/bxF-pQSzSUM

Persoonlijk wacht ik nu zeker een half jaar voordat ik upgrade.
Ik wacht zelf met upgraden totdat ik een game niet meer kan spelen want "Minimum requirement: Windows 11". Dan begint het daadwerkelijk nut te krijgen voor me.

Al die veranderingen... ik ben net gewend geraakt aan Windows 10 zeg (lees: ik heb genoeg settings uitgezet zodat het OS me een beetje met rust laat en ik daadwerkelijk de taakbalk kan zien en gebruiken, bedankt Microsoft).
Al die veranderingen... ik ben net gewend geraakt aan Windows 10 zeg (lees: ik heb genoeg settings uitgezet zodat het OS me een beetje met rust laat en ik daadwerkelijk de taakbalk kan zien en gebruiken, bedankt Microsoft).
overdrijven is ook een vak.
Ik ga pas als W10 end of support is.
Het probleem is echter nog niet opgelost in KB5007262 voor buildversie 22000.348

De Sequantial Read en Write en de Random read allemaal top en perfect.
De randwom write is zo'n 20% van wat de drive kan, en deed op Windows 10 of als non OS drive.
Komt deze KB5007262 komende dinsdag uit op Patch Tuesday? (of hoe deze update-dag nu ook mogen heten)

EDIT:
Ik zie al dat die 23 november geinstalleerd is geweest geworden gezijn :9 :
"2021-11 Cumulative Update for Windows 11 for x64-based Systems (KB5007262)"

[Reactie gewijzigd door kiddingguy op 10 december 2021 17:07]

Ik gebruik win 11 nu een week maar in het dagelijks gebruik merk ik hier niks van. Kan natuurlijk zijn dat ik alle bestanden op D heb staan.
Iets anders wat mij wel gruwelijk stoort is dat ik vaar 3 x in taakbalk moet klikken voordat de applicatie weer focus krijgt.
Mocht iemand hier de oplossing voor weten, dan horen we dat graag ;)
Iets anders wat mij wel gruwelijk stoort is dat ik vaar 3 x in taakbalk moet klikken voordat de applicatie weer focus krijgt.
Niet alleen de taakbalk. Ook in programma's of eender waar er geklikt moet worden. Ik dacht even dat er iets met mijn muis was, maar het probleem doet zich met andere muizen en op andere systemen ook voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee