Microsoft waarschuwt voor tijdelijk onbruikbare systeemonderdelen Windows 11

Microsoft waarschuwt dat enkele onderdelen van Windows 11 voor sommige gebruikers onbruikbaar zijn geworden sinds 1 november. Dit komt volgens het bedrijf door een probleem met digitale certificaten. Via update KB5006746 worden de meeste problemen verholpen.

Op een supportpagina schrijft Microsoft dat het ingebouwde knipprogramma, het aanraakgevoelige schermtoetsenbord, Voice Typing, het Emoji-paneel, de tips-app en Microsoft Input Method Editor bij sommige gebruikers niet meer werken omdat er een probleem is met een digitaal certificaat dat op 31 oktober afliep. Ook de account- en landingspagina in het instellingenmenu bij S-mode, zouden niet goed meer werken na 31 oktober.

Om de problemen met het schermtoetsenbord, Voice Typing, het Emoji-paneel, de tips-app en Microsoft Input Method Editor te verhelpen, verwijst Microsoft naar update KB5006746 die op het moment van schrijven een preview-status heeft en manueel te downloaden is via Windows Update.

De problemen met het ingebouwde knipprogramma en de account- en de landingspagina in het instellingenmenu bij S-mode, worden in een latere update verholpen. Om schermafbeeldingen te maken, raadt Microsoft voorlopig aan om de Print Screen-toets op het toetsenbord te gebruiken en de opgeslagen afbeelding te plakken in een programma zoals Paint.

Knipprogramma Windows 11

Door Jay Stout

Redacteur

04-11-2021 • 19:19

128 Linkedin

Reacties (128)

128
124
27
4
0
58
Wijzig sortering
Hmmz zou dat de reden zijn waarom het knipprogramma kapot is bij mij...
Bizar genoeg op te lossen door de datum even terug te zetten naar 30 oktober, knipprogramma weer te openen, weer af te sluiten, de datum weer goed te zetten, et voila, je knipprogramma werkt weer.

Hoe, ik heb werkelijk geen enkel idee, maar het fixte vandaag wel mijn probleem.
Bizar inderdaad; maar neem dan gelijk Greenshot. Een free (GNU) screenshot tooltje met veel betere mogelijkheden dan Snip en zijn vriendjes
Wel kleine asterisk erbij dat Greenshot development technisch wel een beetje aan wal lijkt te zijn geraakt. Laatste release komt uit Q3 2017.
Klopt, maar vooralsnog heb ik geen betere gevonden die zowel klein, echt gratis, als handig is.
Nouja, dat is wel logisch, als een certificaat verloopt op een bepaalde datum en jij zet de klok terug naar voor die datum (en tijd) dan weet de computer niet beter dan dat het certificaat nog geldig is.

[Reactie gewijzigd door vrow op 4 november 2021 22:19]

Maar het blijft dus werken nadat je de tijd weer hebt terug gezet naar de huidige datum.
Dan checkt ie misschien om de zoveel uur of dagen of reboot of een certificaat geldig is. Interessant!
Oh, das gek inderdaad, heb ik dat stukje even overheen gelezen!
Ja, dat is wel heel apart.
Een certificaat zit gewoon 'op' de EXE, dus er is geen tijdsverlies om dat te checken op geldigheid. Dat kost niet meer of minder tijd dan een lijstje bijhouden waarop staat dat je vandaag dat programma al hebt gecontroleerd, dan kan je net zo goed het certificaat controleren, dat is ook zo klaar. Apart ja!
Dat is zeker niet waar, het controleren van een certificaat en daarmee de handtekening over de gehele file is veel complexer dan alleen een controle op de bestandsnaam + laatste datum dat het bestand is aangepast en het resultaat van de laatste check...
In theorie heb je gelijk, vooral hele grote bestanden.
Maar als je bijvoorbeeld deze utility gebruikt https://www.ghacks.net/20...ures-programs-in-windows/
dan duurt de controle van het certificaat echt maar heel kort. Ik denk niet dat je dat in de praktijk echt zult merken.
En andere oplossing is het Windows Insider-programma te joinen en vervolgens een reboot. Daarna werkt knippen ook opnieuw.

[Reactie gewijzigd door CoolCow op 5 november 2021 11:02]

Thanks!

Ik liep me al behoorlijk te irriteren dat het niet werkte en was aan het zoeken naar een oplossing. Dit werkt voor nu prima! Ik vermoed zoals al beschreven is dat hij gewoon om de zoveel tijd controleert, maar voor nu is dit een prima work around.
Hmmz zou dat de reden zijn waarom het knipprogramma kapot is bij mij...
Saw a recommendation to sign in to the Insider program/whatever and it worked.
Ik vind Windows 11 erg tof draaien op mijn laptop, maar de PC die ik zelf heb gemaakt heeft geen Secure Boot dus daar kan ik het helaas niet opzetten... binnenkort even een handige Tweaker zoeken :)
Kan je zelf heel makkelijk doen, Microsoft legt je zelf uit hoe: https://support.microsoft...c5-4011-868b-2ce77ac7c70e
Oh super tof! Ik zat vast op het omzetten van mijn schijf van MBR naar GPT maar fijn om te weten dat dat niet hoeft. Super bedankt!
Misschien loop je tegen hetzelfde probleem aan als wat ik tegen kwam: dat mbr2gpt een partitie niet kan verkleinen.

Oorzaak: Als je maar één partitie op je harde schijf hebt, met daarop je Windows 10 installatie, dan kan mbr2gpt die partitie niet verkleinen om ruimte te maken voor de extra EFI-partitie. Aan het begin van je Windows-partitie staan bestanden die niet verplaatst kunnen worden omdat ze nodig zijn voor het opstarten. Aan het einde staan vaak speciale bestanden die niet verplaatst kunnen worden zolang Windows aan staat.

Oplossing: Verklein de partitie terwijl Windows uit staat. Vergroot de partitie daarna ook weer (mbr2gpt is niet slim genoeg om de lege ruimte die je net gemaakt hebt te gebruiken).

Stappen:
1. Maak een USB-stick met Linux. Gparted (https://gparted.org) is goed geschikt. Je kunt 'm op een USB-stick zetten met Rufus (https://rufus.ie). Start op vanaf de stick.
2. Maak de partitie ca. 150mb kleiner aan het einde.
3. Maak de partitie weer groter. Dit kan zowel vanuit de USB-stick of vanuit Windows.
4. Volg de normale stappen voor mbr2gpt.

[Reactie gewijzigd door pitdicker op 5 november 2021 12:10]

Dit is erg tof, echter heb ik het hele mbr2gpt commando niet. Ik zal er zo nog naar kijken :)
Op deze pagina staat hoe je bij het mbr2gpt commando komt, inclusief screenshots: https://www.windowscentra...move-bios-uefi-windows-10

Ik zou eerst kijken of het gewoon werkt volgens deze stappen, dan kun je met een paar minuten klaar zijn. Zo niet, dan pas het ingewikkeldere dansje vanaf een USB-stick met Linux.

[Reactie gewijzigd door pitdicker op 5 november 2021 11:03]

Het kan nog simpeler.

In schijfbeheer je enkele partitie met ~200mb verkleinen ( voor EFI)

mbr2gpt draaien, in uefi modus booten en dan Windows 11 upgrade doen.

Done :)
Even voor de duidelijkheid: je hoeft Secure Boot niet aan te hebben staan, het is alleen nodig dat je UEFI/BIOS het kan:

https://support.microsoft...d9-42f5-940f-843abef64fad

Laaste alinea:
While the requirement to upgrade a Windows 10 device to Windows 11 is only that the PC be Secure Boot capable by having UEFI/BIOS enabled, you may also consider enabling or turning Secure Boot on for better security.
Je kan ook de tool Rufus gebruiken om een bootable USB stick te maken met het Windows 11 image.
Rufus geeft je de optie om de hardwarechecks over te slaan. Dan kun je Windows 11 dus op een 'non compliant' machine installeren.
Zou dit problemen kunnen opleveren omdat mijn systeem dan geen Secure Boot zou hebben?
Als je hardware zo oud is dat je echt geen secure boot kan inschakelen, zou ik Windows 11 vergeten. Bijvoorbeeld omdat je nog een BIOS hebt in plaats van UEFI of een stokoude videokaart zonder UEFI-ondersteuning (dat laatste is er vaak wel in te patchen).

Maar heb je enigszins moderne hardware, dan zou ik echt aanraden: probeer eerst alles aan te krijgen wat je hardware ondersteunt onder Windows 10 bij Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows-beveiliging > Apparaatbeveiliging. Als je bios en drivers netjes genoeg zijn ingesteld voor de beveiligingsfuncties van Windows 10, maak je goede kans dat Windows 11 soepel draait.

Windows 11 zonder hardwarechecks kun je daarna doen als je echt geen TMP 2.0 of ondersteunde processor hebt.
Microsoft waarschuwt zelf inderdaad voor mogelijke problemen als je Win11 op een niet ondersteund systeem installeert.
Toch heb ik het thuis op 1 machine gedaan. Deze voldeed ook niet aan de CPU eis (mijn I7-6700 is nét te oud). Voor de rest voldoet mijn machine dus ik heb de gok gewaagd.
Tot nu toe geen problemen.
Ik heb het ook geforceerd op twee apparaatjes met een te oude CPU :) . En één had zelfs alleen TPM 1.2 (Surface Pro 2).

Liep wel tegen problemen aan met de iGPU driver van Intel zoals die wordt geleverd door Microsoft, de webcamdrivers van Logitech (vervangen door generieke drivers), de drivers van een ASUS Xonar geluidskaart, en een USB bluetooth dongletje. Brother printer schijnt ook problemen te hebben over USB, maar die staat gelukkig op het netwerk bij mij. Het zal nog wel een paar maanden duren voordat alle fabrikanten hun drivers gefixed hebben, als dat ooit gebeurd...
Hier hetzelfde gedaan. Op mijn oude laptop heb ik een schone installatie van W11 naast W10 gedaan. Met deze Dual boot setup kan ik makkelijk terug schakelen naar W10 zou het nodig zijn. Afwijkend op het 'Stappenplan omzeilen systeemeisen Windows 11 bij een schone installatie' op tweakers heb ik met Rufus een bootable USB aangemaakt met ondersteuning voor mijn legacy Bios. De Microsoft checks heb ik hierbij niet laten verwijderen. Ik heb de workaround via het register tijdens installatie uit het artikel gebruikt. Voor nu ontvang ik alle updates ongeacht het feit dat mijn laptop helemaal niet voldoet aan de voorwaarden.
Alles deed het meteen goed na de installatie en persoonlijk vind ik W11 tot nu toe ook fijner en sneller werken als W10. (ondanks dat ik dat nog niet zo lang geleden schoon erop had gezet)

Opvallend voor mijn laptop: Hij wordt nu helemaal niet meer zo warm als eerder onder W10 gebeurde.
Onder W10 ging de ventilator al snel op het maximale toerental draaien. Onder W11 is de ventilator nu veelal lekker rustig en schakelt met regelmaat volledig uit.

De kniptool gaf ook bij mij onlangs de foutmelding en kon niet meer worden gestart, maar via automatische updates werd dat zojuist blijkbaar ook weer vanzelf opgelost door Microsoft.

Editie Windows 11 Home
Versie 21H2
Apparaatnaam HP_Laptop_G6
Processor Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz 2.10 GHz
Geïnstalleerd RAM-geheugen 8,00 GB

[Reactie gewijzigd door espada01 op 5 november 2021 22:12]

Geen issues mee gehad moet ik zeggen, en vooral het Knipprogramma gebruik ik regelmatig.

Blijf het wel zwaar irritant vinden dat als je op de klok klikt, je geen secondes meer ziet. En dat je niet via rechter muisknop op de Taakbalk meer naar Taakbeheer kan…..
Rechtermuis op de startknop en je zit weer op taakbeheer. Het scheelt niet heel veel.
Of CTRL-ALT-DELETE en kiezen voor taakbeheer.

Maar de jouwe is natuurlijk sneller.
Dit wist ik ook niet. Thanks
Die secondes is een aparte keuze inderdaad.
Taakbeheer kun je nog steeds komen dmv rechtermuisklik op de startknop.
Voor die laatste is met je rechtmuisknop op het start menu óf Windows+X een oplossing, daar zitten sowieso veel shortcuts verstopt.
Dat met die tijd had ik niet eens gezien, dat is wel irritant ja :P
Als je het nog niet gezien had, hoe kan het dan irritant zijn? :+
Gebruik de seconden timer niet zo vaak, maar af en n toe wel.
Win11 heb ik nog maar een paar dagen in gebruik dus die "af en toe" had zich nog niet voorgedaan.
Ik heb zelf StartAllBack geïnstalleerd en daar kreeg ik de secondes weer mee terug (alleen niet als ik er op klik, maar in de klok zelf) en het rechter muisknop op de Taakbalk voor Task manager.

Je kan er veel meer mee zoals heel je weer terug naar Windows 10 maken, of zelfs naar Windows 7, maar ik heb het vooral die dingen die ik miste geïnstalleerd.
Dat heb je in de echte wereld ook. Klokken met en zonder secondewijzer. Erg irritant als dat blijvend is..Maar ja je kan altijd een klok toevoegen die wel seconden heeft.
True. Maar praktisch voorbeeldje: ik wil even snel checken of de server waar ik een RDP-verbinding mee heb op exact dezelfde tijd loopt als mijn werkstation. Die kan ik dus niet meer simpel naast elkaar zetten. Dan moet *ik* dus een oplossing gaan zoeken voor iets dat vóór Win11 wel gewoon werkte om te fixen wat nooit stuk had hoeven zijn.
windows + R => cmd -> time, tot op de 100e nauwkeurig.
Dat werkte 20 jaar geleden al (zonder windows r dan wel), en nu nog steeds.

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 4 november 2021 21:16]

Blijft irritant. Want ja, Win+R werkt maar in een RDP-sessie weer niet per definitie.
True, maar een echte tweaker weet hoe hij de commandline kan vinden, ook via rdp.
Dus echt zoeken naar een oplossing is het niet..

Bij mij staat de commandline (terminal) gewoon op de taskbar, want ik grijp er zeker een paar keer per dag naar om ff wat te doen, een dig om een ip adresje te resolven of om wat anders uit te zoeken (MX record, TXT record, etc. etc.), of ssh naar een headless linux server, een pingetje, kortom er is altijd wel iets dat met de commandline ff lekkerder gaat dan via de gui. naar mijn mening.
Maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring, ik ben een ouwe vent uit de tijd van de houten, vierkante stuiver.

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 5 november 2021 01:43]

Ja ik kom ook uit de tijd van MS-DOS (3.3 was m’n eerste).. maar het feit dat het nódig is om een workaround te gebruiken voor iets dat native gewoon had moeten werken is natuurlijk raar. Hoeveel moeite is het nou om gewoon een klokje met secondes te laten zien. Dat werkte altijd al.
Juist in RDP werken alle hotkeys behalve ctrl alt delete (daar is het ctrl alt home)
Je kunt natuurlijk ook een (S)NTP server instellen zodat de machines altijd de juiste datum/tijd hebben. Daarnaast zou je in plaats van RPD ook Remote PowerShell kunnen gebruiken...
Ja dáág. Ik wil gewoon een simpel klokje met simpele secondewijzer. En het probleem was op dat moment vooral even dat ik juist alle synchronisaties via NTP hád ingesteld vorig jaar met de wintertijd, maar er nu wat vreemde zaken optraden die mogelijk met de tijd te maken hadden ;)

En leuk, remote Powershell, maar als ik een user moet helpen die ingelogd is op een RDP-server heb ik daar weinig aan he?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 5 november 2021 09:44]

Ik ben al tijden van de toetsenbord shortcuts dus dat taskbar/right click taskmgr had wist ik niet eens :D -- ondanks dat ik mezelf een power user voel. CTRL+SHIFT+ESC; net zoals snipping tool met 🪟+SHIFT+S
Met wat tweaks door middel van dit programma heb ik het Windows 10 gedrag grotendeels weer terug: https://github.com/valinet/ExplorerPatcher/. Ook Task Manager in het rechtermuisknopmenu op de taakbalk.

Ook handig om het Start Menu standaard op All apps te laten openen. En het aloude rechtermuisknop menu in de explorer. Je kan zelfs de seconden standaard in taakbalk laten zien.

[Reactie gewijzigd door yamahabest op 4 november 2021 19:49]

Ik vind de vernieuwde taakbalk helemaal een flinke achteruitgang. Ik was onder windows 10 een gebruiker van 7+Taskbar en alles werkte precies zoals ik dat wilde (inclusief seconden bij de tijd). Het startmenu is ook gewoon een regelrechte ramp voor wie tot voor kort met het wiindows 7 menu (lekker compact en hiërarchisch opgebouwd). De startknop en het menu is nog wel te vervangen, maar alleen door een knop over de windows knop te plaatsen en elke keer is het een verrassing welk menu er tevoorschijn komt. Gelukkig werkt de windows toets op het toetsenbord wel altijd met mijn eigen aangepaste menu.
Google maar op ShowSecondsInSystemClock
Dan krijg je permanent secondes in beeld in je taskbar

[Reactie gewijzigd door nl0pat op 5 november 2021 07:41]

in de systray, als je op geluid of batterij (laptop) klikt zit rechts onder een tandwieltje. tevens met rechtermuis op taakbalk, tandwiel taakbalk beheer.
Dat is wat anders dan Taakbeheer….
Zie je nou wel weeknummers? Gigantisch veel aangevraagde feature bij Windows 10. Toch weigeren ze.
Waarom zijn deze systeemonderdelen afhankelijk van certificaten?

Betekent dit dat als Microsoft op enig moment de support stopt voor Windows 11 al dit soort functionaliteit ook stopt met werken?
Het artikel vermeldt het niet duidelijk, maar vermoedelijk gaat het code signing certificaten. Die worden gebruikt om de (gecompileerde) code te voorzien van een handtekening waaraan het OS kan herkennen dat het van een vertrouwde uitgever is. En dat is dan weer om ervoor te zorgen dat er geen malafide dll zichzelf toegang kan verschaffen tot delen van het OS. Kortom: voor je eigen veiligheid en niet om het geld uit je broekzak te kloppen of zo.

Is overigens niks nieuws, de dlls van Microsoft zijn al signed zolang ik me kan herinneren (en ik herinner me in ieder geval Windows 95 nog). Alleen tja, dit certificaat kwam blijkbaar ook nog uit die tijd....
Als je een executable signed met een code signing certificaat, doe je dit doorgaans met een timestamp afkomstig van een time server. Dit is net bedoeld zodat executables blijven werken als het certificaat zelf na verloop van tijd vervallen is. Je zal op je PC dan ook een hele hoop bestanden vinden met een vervallen certificaat die vrolijk blijven werken.

Lijkt me dus dat ze toch nog wat anders fout hebben gedaan.
Executables met vervallen certificaat blijven werken... tenzij je een beveiliging inbouwt die executables met vervallen certificaat blokkeert.
Dit lijkt een logische evolutie aangezien websites met vervallen certificaat tegenwoordig ook geblokkeerd worden.
Wordt nog leuk in de toekomst wanneer allemaal certificaten bijna vervallen. :) Kunnen ook leuke vervelende dingen door gebeuren.
je zou toch verwachten dat iemand zijn Microsoft Outlook Calendar bijhoudt wanneer wat verloopt.. :9
Weet niet precies waar je op doelt. Signing met een certificaat is er op gebaseerd dat je de handtekening vertrouwt op basis van de private key die gebruikt is om hem te genereren. Daar hoort een certificaat bij en dat heeft een vervaldatum. Wanneer je certificate chain die je gebruikt voor de controle ook maar één vervallen of ongeldig gemaakt certificaat bevat, valt de gehele chain uit en wordt je handtekening ongeldig.

Als je dingen "voor altijd" geldig wil maken kun je net zo goed een cert pakken waarvan je de vervaldatum op 2199 zet of iets in die richting.

Nogmaals: ik zeg niet dat exact dit is gebeurd, want dat vertelt het artikel niet dus weet ik simpelweg ook niet. Maar ik biedt een uitleg van iets wat gebeurt kan zijn. Er kan ook best iets anders fout gegaan zijn, dat klopt. Maar als er een lokale patch voor nodig is om het op te lossen, zet ik mijn geld op signing.
Die certificaten zijn er om te bewijzen dat deze software van Microsoft is.

Dit zie je onder andere ook terug in de UAC-vensters. Het bovenste gedeelte van het venster kleurt blauw als de software is voorzien van de juiste certificaten. Als er dan Adobe staat als uitgever, dan kun je daar beter op vertrouwen. Het venster kleurt geel bij niet-ondertekende software, dus de uitgever die er op staat is niet geverifieerd.
Nog geen maand na release al certificaten verlopen?
Deze applicaties zijn niet magisch allemaal vorige maand uit het niets ontstaan, deze zijn waarschijnlijk al maanden of jaren in ontwikkeling
Dit probleem is vrij makkelijk te omzeilen, als je de systeemtijd even tijdelijk niet op automatisch zet, maar handmatig op 30 oktober, dan werken de betreffende apps weer.

Hierna kun je de handel weer op automatisch zetten.
Een certificaat issue is wel het laatste waar ik aandacht bij het snip tool probleem :X
Iemand een idee waarom die een certificaat nodig heeft om te kunnen openen?
Alles is digitaal ondertekend om te voorkomen dat men aanpassingen maakt die niet opgemerkt worden door het systeem.
8)7 die was ik even vergeten..
misschien dat ik als wappie bestempeld wordt, als ik zeg dat ik me regelmatig zorgen maak over mogelijke big brother praktijken van microsoft. Want als je bv een pihole tussen je netwerk zet en alles blokkeert, BEHALVE de connectivitycheck. Dan denkt windows dat je internet hebt (en geen uitroepteken rechtsonder).
Maar dan, zodra je een windows programma wilt starten, dan hangt het hele circus stil omdat het niet kan connecten met hun servers.

Zodra je de utp kabel er uit trekt en de computer echt denkt geen internet te hebben, dan gaat alles gelijk weer door.

[Reactie gewijzigd door 7Sins op 5 november 2021 10:01]

Man, wat een bende is die UI weer. Microsoft had het ooit wel aardig op orde allemaal, maar na Windows 7 is het alleen maar beroerder geworden. Onoverzichtelijk en overduidelijk legacy gecombineerd met geforceerde 'restylings'.
Man, wat een bende is die UI weer. Microsoft had het ooit wel aardig op orde allemaal, maar na Windows 7 is het alleen maar beroerder geworden. Onoverzichtelijk en overduidelijk legacy gecombineerd met geforceerde 'restylings'.
Ja, vroeger was alles beter.. is niet in alle gevallen waar natuurlijk. Toen W7 net uitkwam was men er ook niet te spreken over de user interface. Enfin, verandering vinden de meeste mensen lastig en zeker bij een OS wat ze al vele jaren gebruiken. MS heeft nu eenmaal te maken met een overgangsfase waarin ze zitten.
Overigens ben ik het met je eens dat niet elke restyling toegevoegde waarde heeft gehad.
Ik heb bij Windows 7 nooit klachten gehoord over de interface. Die was hetzelfde als Vista, en die van Vista was veel beter dan die van XP. De klachten kwam pas bij Windows 8, en terecht.
Ik mis nog steeds de interface van Windows 8. Beste interface die ze ooit gemaakt hebben. Het blijft jammer dat de aansluiting met Windows Phone niet heeft plaatsgevonden.

Windows 11 is prima, lekker hip, maar iets te minimalistisch qua design. Qua snelheid en stabiliteit heb ik geen enkele klacht over 11.
Genoeg klachten over Aero op Vista hoor. Het is niet voor niks een release die vaak geskipped werd, samen met windows 8.x.
Tja dit hoor ik vaker maar ik heb zelf nog niet zo lang geleden zowel W10 als W7 units moeten ondersteunen en ik moet zeggen de W7 units waren altijd een drama, ik ben persoonlijk erg blij dat W7 weg is.
Het allerergste is nog een client PC waarvan die op de een of andere dag niet meer in windows komt. Maar ja, het is hier al tich keren besproken, maar goed. De reset functies sinds Windows 8 en 8.1 en hoger, zijn en blijven een verademing.
Na Windows 2000 hebben ze er pas een zooitje van gemaakt. Alle gekheid, nieuwer is niet per definitie beter inderdaad.

Gelukkig zitten devmgmt.msc, sysdm.cpl, diskpart, mspaint, calc, en ga zo maar door, er nog steeds in. ;)
Tja bij XP werd het al een bende. Dat teletubby my first Sony landschap, en dat menu, verschrikkelijk.
Het ellende begon allemaal bij Xerox toen ze begonnen met grafische UI in plaats van tekst. /s
Zelf vond ik de GUI van Windows 10 een verademing. Alles lekker strak en minimalistisch. Niet overal meer Aero, geen ronde hoekjes die ruimte kosten.

Ook is de GUI van Windows 10, met hardware rendering net zo smooth als het oude software rendering. De GUI van Windows 7 heeft een behoorlijke latency.

Windows 7 is met de legacy gecombineerd net zo'n puinhoop. Zelf vind ik het ergens wel mooi dat je her en der via die legacy GUI's de geschiedenis van Windows een beetje kan terug zien. Een doorsnee gebruiker komt daar eigenlijk nooit mee in aanraking.
Gebruik zelf het ingebouwde Knipprogrammaatje niet, maar… beetje reclame maken… Lightshot.
Dat is een handig knipprogrammaatje, waarbij het mogelijk is om een kleine snelle bewerking te doen voordat je je knipsel weer ergens inplakt (ctrl+v is te gebruiken)
De sneltoets om het programmaatje te activeren is ‘gewoon’ de prntscr-knop (of anders in te stellen) ipv win+shift+s.

[Reactie gewijzigd door RAMMEI op 4 november 2021 19:47]

Man man man, inmiddels is de code om de code om de code om de code te verifiëren groter dan de code die daadwerkelijk doet wat het moet doen. Wat zou de snelheid en size zijn zonder al die checks
( en nee, daar zou ik geen voorstander van zijn)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee