Tool maakt gebruik Google Play Store op Windows 11 mogelijk

Er is een tool verschenen die het mogelijk maakt om downloadwinkel Google Play Store op Windows 11 te gebruiken. Windows 11 krijgt ondersteuning voor Android-apps, maar officieel werkt dat via een integratie met de Amazon App Store.

De tool staat als WSAGAScript op GitHub. De ontwikkelaar benadrukt dat de tool bedoeld is voor het testen van de functionaliteit en niet voor dagelijks gebruik. Bovendien bestaat de kans dat Microsoft het gebruik van de Play Store in de toekomst weer onmogelijk maakt. De bèta van Windows 11 heeft ondersteuning voor installatie van Android-apps, maar dat werkt standaard met de Amazon App Store. De Play Store is standaard niet te gebruiken.

WSAGAScript had in eerste instantie root-toegang nodig op het Windows Subsystem voor Android om inloggen in de Play Store mogelijk te maken, maar dat is nu niet meer het geval. Gebruikers moeten nog wel het Windows Subsystem deïnstalleren en vervangen door eentje met Google-diensten erin.

Google Play Store op Windows 11

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-10-2021 • 09:45

58

Submitter: TheVivaldi

Reacties (58)

58
56
35
2
0
19
Wijzig sortering
Leuk punt om over na te denken is wel waarom Microsoft dit zou willen "saboteren". Ik denk vooral dat Microsoft stiekem best blij is met dit soort initiatieven. Het brengt weer meer mogelijkheden naar Windows, ze kunnen opeens putten uit véél meer Android apps. Tuurlijk is Google de concurrent, maar een stukje van hun footprint gebruiken om je eigen functionaliteit te promoten lijkt me alleen maar prima. Iemand vanuit een app-developer perspectief die dit anders ziet?
Microsoft zou niet veel zin hebben in alle ondersteuningsverzoeken die hierdoor binnen gaan komen - terecht of onterecht. Als een app die geinstalleerd is via de Google Play Store niet werkt op WSA is de kans groot dat deze vraag bij MS binnenkomt. Dit zorgt voor overhead op iets waar het niet voor bedoeld is.

Ik denk wel dat ontwikkelaars van het WSA hier al rekening mee hebben gehouden, dat het ook daarom mogelijk is, maar iemands targets gaan zometeen onder druk komen te staan en die gaat nee zeggen.
Valide vraag, alleen, volgens mij is er amper consumenten ondersteuning, en is het meer community driven. Daarbij is het Android subsystem met Google Play store niet eenvoudig er op te zetten, vereist ook het Linux susbsystem installeren, partities aanpassen, er komt kortom veel meer bij kijken wat de gemiddelde leek niet snel zal doen.

Daarbij, de Amazon app store is niet slecht bedeeld in apps, al is de focus tot dusverre voornamelijk de VS, en is het daar ook nu alleen te gebruiken met het Android subsystem, wat mensen buiten die regio noodzaakt een andere app store te zoeken, of apps te sideloaden.

Uiteraard zou het fijn zijn als de Amazon app store groter wordt qua lokale apps voor de lokale markt hier.
Al zou het wel zonde zijn dat Google een marge pakt over alle apps die vanuit Windows gekocht worden via de play store
Is toch meer dan logisch? Google zet de hele infrastructuur op, zorgt ervoor dat apps gevalideerd en gecontroleerd worden, etc, etc.
Tja, maar MS heeft wel die ondersteuning ontwikkelt. Dat kost ook geld.
Microsoft hoeft natuurlijk niet de App Store van een concurrent te implementeren, dat is hun eigen keuze geweest. Ze hadden - net als Amazon - ook zelfstandig een App Store voor Android kunnen opzetten, wellicht naast of in plaats van de huidige App stores die ze al hebben. Dan hadden ze een deel van de revenue naar zichzelf kunnen trekken.
Als de Bijenkorf een store-in-store van Nike heeft, dan draagt Nike toch af over zijn omzet? Of mag Bijenkorf zo dankbaar zijn dat Nike zijn spulletjes neerzet om de Bijenkorf op te leuken dat Nike alle omzet mag houden?
Maar dit is niet de Bijenkorf die een store-in-store heeft van Nike. Dit is de (noem een andere grote winkelketen) die toevallig ook Nike schoenen wil testen om te kijken of het werkt, dus gebruik maakt van grijze import.
In deze tijdelijke tussenfase ja, maar uiteindelijk zou MS google een groot platform bieden. Of MS gaat Android apps via eigen store aanbieden en stelt die store ook beschikbaar op Android telefoons
Google heeft dat grote platform niet nodig. Het heeft met Android al veel meer dagelijkse gebruikers dan Windows.

Windows daarentegen heeft steeds meer te maken met gebruikers die overstappen naar Mac OS, Android, Chrome OS of Linux.
Android heeft juist amper een plaats als desktop OS (chrome wel), maar nog steeds maar 1,5% tegen Windows 73%. Daar willen ze echt wel meer mee doen...
https://gs.statcounter.co...are/desktop-mobile-tablet

Alleen het marktaandeel van desktops loopt al jaren alleen maar af. Als je daarin ook nog rekening houd met dat Windows in kantoren waarschijnlijk (mijn werkgever gebruikt toevallig aan maar Macs) nog wel populair is, en dat mij consumenten / prive gebruik vaak interressanter lijkt, heeft Android een interressanter userbase dan Windows denk ik.
In de basis heb je gelijk. Maar juist op grotere scherm (+8inch) heeft Android erg weinig. Hele kleine tablet markt en een (welliswaar groeiende) maar nog steeds weinig voorstellende markt qua Chromebooks. Alleen heeft Windows nauwelijks een ecosysteem voor kleine apps. Dat heeft android wel.
Is toch meer dan logisch?
Microsoft wil dat zelf misschien niet, maar het lijkt me dat Amazon wel belang heeft bij het blokkeren van de Play Store. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat Amazon in de overeenkomsten met MS heeft opgenomen dat MS installatie van de Play Store moet tegenwerken.
Wat heeft MS in deze met Amazon te maken?
MS werkt samen met Amazon om Android apps naar Windows te brengen.
Ik denk dat Microsoft zelf misschien ook wel liever de Play Store out-of-the-box had. (Die hebben ze toch ook op hun Surface-Androidtoestellen staan.) Mijn gok is dat Google daar een stokje voor heeft gestoken. Toch weer een USP minder voor hun Chromebooks dan. En dat zijn er al niet zo gek veel.

Denk niet dat Microsoft dit dus gaat saboteren. Dat zou ik eerder Google zien doen.

Ik als app-developer ben daarnaast weer wat meer geïnteresseerd in de Amazon App Store. Ga eens kijken of we dit makkelijk in onze deploy pipeline kunnen hangen, dan gaat het vanzelf mee.
Ik denk dat Microsoft zelf misschien ook wel liever de Play Store out-of-the-box had. (Die hebben ze toch ook op hun Surface-Androidtoestellen staan.) Mijn gok is dat Google daar een stokje voor heeft gestoken.
Je moet een device certificering ondergaan. Dus voor de Surfaces prima mogelijk, maar dat heeft Microsoft dus niet gedaan.
Toch weer een USP minder voor hun Chromebooks dan. En dat zijn er al niet zo gek veel.
Waarom zou dit een USP minder zijn? Aantal Chromebook stijgt trouwens gestaag hoor. Net ook weer 2.400 stuks verkocht.
2400 is peanuts vergeleken met wat er verder over de toonbank gaat.

Buiten wat onderwijsinstellingen zie ik nauwelijks tot geen chromebooks in de markt. Zolang het geen MS office heeft wil bijna niemand het hebben. (of dat nou goed of fout is). Ja er zijn de webversies, maar desktop versie heeft bijna altijd de voorkeur.
Volgens mij heb je voor de "Play Store" de "Google Play Services" nodig. Volgens mij heb je rechten nodig die te mogen installeren. Dat zal enerzijds geld kosten voor Microsoft? Anderzijds zou Google ieder moment dwars kunnen gaan liggen en die toestemming kunnen intrekken? Ik zeg dit met vraagtekens omdat ik niet zeker weet of dit waar is, maar ik kan het ook niet duidelijk vinden.

Veel apps gebruiken die Google Play Services ook binnen hun apps (denk bijvoorbeeld aan een Google Maps integratie, of Google Pay om in-app aankopen te doen). Om er dus zeker van te zijn dat de apps zonder die services werkt hebben ze voor de Amazon store gekozen.

Als gebruiker sta je natuurlijk vrij om die Google Play Services te side-loaden en daarmee de Play Store te gebruiken. Beide partijen kunnen daar weinig aan doen, behalve side-loading te blokkeren.
Misschien is het wel dat microsoft liever niet heeft dat alle play-store software er op komt, inclusief de 'phone-home' (telemetrie) die daar in zit. Zie bijvoorbeeld nieuws: Studie: Huawei, Samsung, Realme, Xiaomi verzamelen massaal data via A... en dan vooral de opmerking over de OpenGApps, die de telemetrie richting Google op zou zetten.

Aan de andere kant, f-droid als bron voor android apps toevoegen zou ik wel waarderen.
Misschien wil Google het ook wel saboteren. Hun eigen IOS apps zijn immers ook niet toegankelijk voor de (m1) Mac. Daar zullen ze dan ook wel hun redenen voor hebben.
(Om gebruik onder macOS onmogelijk te maken kun je voor een opt-out kiezen in de ontwikkelomgeving.)
Ik ben benieuwd of straks zoveel Android apps (makkelijk) te draaien zullen zijn onder Windows, of dat het tegen gaat vallen.
Omdat ze met amazon in zee gaan. niet met google.
Ik juich dit initiatief echt toe, dit ga ik zo snel mogelijk uittesten. Maar zolang Microsoft niet out of the box de Play Store 100% gaat ondersteunen, zullen Android apps @ Windows geen succes worden vrees ik. Stiekem hoop ik dat Play Store support een kwestie van tijd is, om zo de echte multi-platform droom waar te maken. "Spijtig" genoeg via native dan maar en niet via web (waar Apple vakkundig de nek van omdraait momenteel).

Microsoft heeft echter vroeger ook al dergelijke initiatieven na een tijd laten vallen, zoals Astoria in 2016, wat wel aanzienlijk anders werkte natuurlijk, maar goed.
Het is echt een rechtenkwestie; Microsoft mag gewoon geen Google Services & Play Store bundelen zonder ook device certificering te ondergaan. Zonder de Google services werken een hoop apps niet, dus hebben ze een plan-B bedacht door een store (Amazon) te bundelen die het ook google-loos doet, puur op basis van AOSP. Veel app ontwikkelaars embedden google services links/rechts/midden in hun apps, maar om in de Amazon store te komen moeten ze dat dus niet doen. Out-of-the-box werkt dus eigenlijk alles in de amazon store, tegenover max 40% uit de play store.

Vanaf dag 1 had Microsoft echter al sideloading (en ADBB) open staan, en daarmee kan je doen wat je ook doet voor andere AOSP-devices en ROM's: sideload de google services en play store.

En dan werkt het in feite wel; en Microsoft heeft/hoeft geen Google services te embedded. Microsoft zal wel gek zijn om daar een poging toe te doen; de laatste keer dat ze met de YouTube API werkte werd Google ook boos...

Native android heb je al op basis van de Amazon store, en de play store is een paar kliks weg. Blijft echter wel natuurlijk een per-app verificatie van: "kan het werken" op de device. Windows heeft goede location services, en dat zit natuurlijk in elke PC, maar dingen als een gyroscoop, accelerometer, barometer, etc, etc, etc; waar sommige apps op checken, zullen er meestal niet zijn. Tenzij je een vrij unieke PC hebt zul je ook geen modem hebben, waardoor dingen als diallers minder fijn zijn.

Qua whatsapp bijvoorbeeld raad ik overigens de native (nouja... elektron...) versie uit de Microsoft store aan, die werkt meer als whatsapp web en hoef je dus niet te klooien met multi-device meuk.
Het probleem is inderdaad de device certificering. Microsoft zou die voor hun Surface apparaten misschien nog wel kunnen doen, maar ze kunnen dit natuurlijk niet voor DELL of HP etc. doen. En helemaal niet voor de OEM/zelfbouw markt…
Waarschijnlijk is een aparte Android W11 licentie wel mogelijk, aangezien windows de systemen in hoge mate gelijk maakt.
Alles is mogelijk, het is maar software. Maar elke Android telefoon heeft ook een aparte certificering nodig en er zijn best veel die niet heel veel van elkaar verschillen.
Het is hier op zich niet een stuk hardware dat direct op Android plugt. Het is een "vertaler" die op de achtergrond op windows draait. Maar ik weet gewoon te weinig over hoe direct dit in Windows 11 geintegreerd zit om met zekerheid te kunnen stellen dat elk device een certificatie nodig heeft
Lijkt mij toch een gemiste kans voor Google. Zo is de concurrerende winkel straks dominant in een heel onontgonnen marktsegment. Windows is toch de eerste toegang tot de digitale wereld voor velen en als daar de amazon store op staat willen ze die ook op hun telefoon daarna....
Als de Amazon App Store een andere storefront is voor uiteindelijk dezelfde apps, maakt het natuurlijk niet heel veel uit.
Maar dan ga je er vanuit dat de meesten hier ook hun app publishen op de Amazon App Store. Voor grote spelers als Spotify waarschijnlijk geen issue, maar mijn banking apps en zo meer zie ik daar nog niet meteen tussen staan. Meer lokale of BE / NL apps vind je daar een heel pak minder terug spijtig genoeg.
Maar dan ga je er vanuit dat de meesten hier ook hun app publishen op de Amazon App Store. Voor grote spelers als Spotify waarschijnlijk geen issue, maar mijn banking apps en zo meer zie ik daar nog niet meteen tussen staan. Meer lokale of BE / NL apps vind je daar een heel pak minder terug spijtig genoeg.
Misschien zit daar ook de reden dat Amazon met Microsoft samen werkt (lees: het toestaat dat ze de store van Amazon gaan gebruiken). Met Windows 11 zijn er ineens een hele grote groep mensen die vanuit de Amazon store apps kunnen installeren. Dat maakt het voor ontwikkelaars interessanter om daar ook de apps in te plaatsen dan voorheen. De kans dat er dus meer en meer apps in komen is dus ineens een stuk groter geworden.
Ik weet niet of er verschil is in de Amazon App Store en de Google Play appstore. De naam is dan wel anders, maar dat betekend niet automatisch dat de Amazon App Store een (fysiek) totaal andere appstore is re- en whitelabeling is niet nieuw, zeg maar. Dus hoef je dan 1x te publishen en komt jouw app in zowel Google Play als Amazon App Store.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 18:28]

Daar ligt net de crux van het probleem voor veel apps vrees ik, indien je Google Play services gebruikt bvb, gaan deze niet werken in de Amazon App Store.

Hier staan alle hoops omschreven waar je als developer moet door springen: https://developer.amazon....migrate-existing-app.html

Dus je moet andere implementaties voorzien voor: in-app purchases, maps integratie, Android intents, device orientation en meer. Niet iets, wat gezien het marktaandeel van de Amazon Apps Store hier in de EU, hoog op de radar zal staan voor devs / publishers.
Jouw link laat een prima checklist zien - superhandig om 'dom' af te lopen.
Neem die aanpassingen eens door. Je doet alsof die hoops ingewikkeld zijn, maar dat valt dus echt reuze mee.
Lees de comment van hem nog eens door zou ik zeggen, het gaat erom dat veel (nederlandse) app ontwikkelaars er dus voor kiezen om die stappen niet te doorlopen, waardoor die apps dus niet op de amazon store staan. dan kan je wel tegen @venqwish gaan lopen roepen dat het allemaal wel meevalt en dat hij zijn eigen bron (notabene) moet lezen, maar daar staan die apps nog niet mee op de amazon store en staat venqwish z'n punt dus ook gewoon.
Lees de comment van hem nog eens door zou ik zeggen, het gaat erom dat veel (nederlandse) app ontwikkelaars er dus voor kiezen om die stappen niet te doorlopen, waardoor die apps dus niet op de amazon store staan.
, nou is het denk wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat nu een potentiele grote userbase erbij komt voor de Amazon Store (Surface gebruikers, 2-1 laptop markt bijv.).
Ik vraag me af welke apps kan ik dan installeren? Kan ik alleen de tablet apps installeren? of ook de mobiele apps? En kunnen ontwikkelaars blokkeren dat ik ze via mijn windows 11 installatie installeer?
Moet ik het zien als "Bluestacks" maar dan in windows geïntegreerd?

Ik zou dan bijv. de 2fa app van mijn werk ook op mijn desktop kunnen installeren. Lijkt me een veiligheidsrisico.

[Reactie gewijzigd door SpeedfreakR op 23 juli 2024 18:28]

Een app maker kan bepaalde eisen stellen aan het apparaat waar de app op geïnstalleerd wordt. Zo kan het eisen om een screen lock ingesteld te hebben, maar ook een beperking tot bijvoorbeeld Samsung apparaten.

De meeste apps hebben weinig interesse in blokkeren maar voor sommige zijn er goede redenen.
Het is interessant om te zien hoe dit zich verder ontwikkeld, maar voor vrij veel apps heb je deze constructie niet echt nodig. Ik gebruik nu de standaard WSA die bij Windows 11 zit, maar dan voorzien van de Aurora Store. Voor de installatie moet je developer mode voor WSA even aanzetten om een APK te kunnen sideloaden, maar daarna kun je apps gewoon downloaden en installeren. Apps met een harde dependency op play services zullen niet allemaal werken, maar so far valt het me nog alles mee. Ik moet regelmatig een melding wegklikken dat de app zonder play services niet werkt, maar vervolgens doen die apps het eigenlijk gewoon.

Een paar apps die via deze weg werken:
  • NOS (inc. videos die in een losse window openen)
  • RTL Nieuws (videos geven zwart beeld, vermoedelijk DRM gerelateerd)
  • MS Teams
  • NS
  • Google Maps (inc. locatie, vermoedelijk obv ip)
  • CoronaCheck Scanner (inc. webcam support voor scannen)
Meestal is het zo dat apps die waarschuwing over playservices geven maar toch werken, dat je geen pushberichten krijgt. De apps pullen meestal wel om de x minuten en krijg je melding/berichten toch binnen, alleen niet realtime. Voor veel apps niet boeiend, maar wel voor chatapps die daarmee werken.

Maps locatie is grootwaarschijnlijk van wifi die ze via mobieltjes en scanauto's verzamelen.
“Apps met een harde dependency op play services zullen niet allemaal werken, maar so far valt het me nog alles mee.”

Heb je microG al geprobeerd?
Zou je Android-apps dan ook via .apk files kunnen installeren op Windows?
ja,
Als de Developer Options (in de WSA instellingen) aanstaan kan je via de ADB .apk bestanden side-loaden.

Dit werkt best prima. draai een aantal games al in WSA, ben alleen nog aan het prutsen met goede toetsenbord control
Op zich alleen maar logisch toch? Het hele idee van Android is dat alles (inclusief voorgeïnstalleerd) gewoon een app is, dus zo ook de Play Store. Die heeft dan wel Google Play Services nodig, maar daar zijn inmiddels ook emulators voor als het echt nodig zou zijn.
Met microG (GmsCore en Phonesky componenten) zou je dit ook werkend moeten krijgen. Deze zijn FOSS.
Gebruikers moeten nog wel het Windows Subsystem deïnstalleren en vervangen voor eentje met Google-diensten erin.
Hmmm, pass. Ik heb niet zoveel zin om Google te herintroduceren in mijn digitale leven als tweede partij die elke scheet die ik er laat te gaan bijhouden. Ik probeer Microsoft op dit moment ook al zoveel mogelijk in te perken op gebied van dataverzameling en dat zijn heel wat requests per dag!
Dus tenzij deze partij (Google dus) z’n leven betert, heb ik geen behoefte aan z’n diensten.
Hopelijk/waarschijnlijk zal het net zo gaan als op de huidige mobiele apparaten: Er staat een standaard/default app-store geconfigureerd en dat is (licht) geblokkeerd.

Door een eerste blokkade heen zouden dan andere, 'goedgekeurde' appstores en repositories kunnen worden gekoppeld. Het mooiste zou zijn dat die als extra bron in de bestaande app-install-app worden toegevoegd. Maar via een andere/eigen app zou ook moeten kunnen.

Uiteindelijk zou ik ook willen zien dat eigen, home-brew en open-source bronnen ook toegevoegd kunnen worden, al is het via een zwaardere blokkade, zoals nu de android toetstellen in development gezet moeten worden bijvoorbeeld.

De commerciële bronnen zoals amazon en google kunnen dan onder de eerste noemer vallen. De f-droid en dergelijke, onder de tweede.
Ik begin niet te klooien met dit soort dingen. Ik wacht mooi totdat het bij Windows 11 inbegrepen zit de Amazon Store.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.