Qualcomm Snapdragon 888 Plus heeft hogere kloksnelheid en krachtigere AI-chip

Qualcomm introduceert de Snapdragon 888 Plus-soc, een verbeterde versie van de Snapdragon 888 van vorig jaar. De nieuwe soc heeft een maximale kloksnelheid van 2,995GHz en heeft een krachtigere AI-processor die 32TOPS kan leveren.

Net als de Snapdragon 888 heeft de 888 Plus een Qualcomm Kryo 680-cpu met acht kernen. Het gaat om vier Cortex-A55-kernen met maximaal 1,8GHz, drie Cortex-A78-kernen met een kloksnelheid van 2,42GHz en een krachtigere Cortex-X1-kern. Deze 'prime'-kern leverde in de 888-soc een kloksnelheid van maximaal 2,84GHz, in de Plus is deze maximaal 2,995GHz, aldus Qualcomm.

De tweede verbetering is dat het Plus-model een zesde generatie Qualcomm AI Engine krijgt met Hexagon 780-processor. Deze levert in de Plus 32TOPS, twintig procent meer dan in het 'reguliere' 888-model. Deze snellere AI-processor maakt AI-taken zoals 'AI super resolution' en op AI-gebaseerde noisecancellation beter, stelt Qualcomm.

Verdere specificaties zijn gelijk, zo krijgt het Plus-model hetzelfde Snapdragon X60 5G-modem als de normale 888-soc met ondersteuning voor onder meer mmWave-frequenties. Ook heeft het Plus-model dezelfde Spectra-ISP voor de verwerking van foto's en video's, die 2,7 gigapixels per seconde kan verwerken. Dat zou het mogelijk moeten maken om 120 foto's van 12 megapixel per seconde te kunnen verwerken.

De eerste telefoons met de 888 Plus-soc verschijnen volgens Qualcomm in de tweede helft van het jaar. Vlaggenschipmodellen van merken als ASUS, Honor, Motorola, vivo en Xiaomi krijgen de nieuwe soc. Qualcomm stelt verder dat er 130 apparaten in ontwikkeling of al aangekondigd zijn die de Snapdragon 888 of Snapdragon 888 Plus krijgen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-06-2021 • 14:07

35

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (35)

35
35
20
2
0
15
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de laatste Apple A14-chip.
Moeilijk te vergelijken aangezien ze niet dezelfde besturingssystemen draaien. Apple zal altijd het voordeel van vergaande optimalisatie hebben en beter kunnen presteren met minder brute kracht. Dat maakt niet deze processor minder, maar wel bv Android.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 22 juli 2024 20:29]

Als je naar brute performance kijkt, kun je natuurlijk prima een benchmark compilen naar native code op zowel Android als iOS. Het is jammer dat Samsung gestopt is met de Linux-variant van Dex, want daarmee kon je helemaal eenvoudig dat soort tests draaien.

Zulke rekenkracht zegt natuurlijk niks over hoe de smartphone-ervaring is. Ik denk wel dat een vergelijking met platformen als M1 nog wel eens nuttig kunnen zijn. Met de aankondiging dat Windows 11 Android-apps met een instructievertaalslag kan draaien, kan het nog wel eens heel goed mogelijk worden om straks Windows ARM-devices te gebruiken als de niet-Apple chipperformance een beetje meezit.

En, zodra de Windows-on-ARM-markt eenmaal op gang komt, wordt Linux-on-ARM ook eindelijk een keer betaalbaar en dan verwacht ik dat projecten als postmarketOS ineens heel relevant kunnen gaan worden.

Ik ben benieuwd. De 888 komt al behoorlijk in de buurt van Apple's performance, de enorme voorsprong die Apple altijd had is steeds minder terug te zien.
Ik zie bij Anandtech niet meteen dat die enorme voorsprong al weg is. Gemiddeld zo'n 40-60% betere performance bij gelijk of lager verbruik?
Dat is dan ook Samsung 5nm vs TSMC 5nm, in hoeverre dat uitmaakt. Volgens Anandtech mogelijk gelijkwaardig aan TSMC 7nm. Dat scheelt heel wat, maar 40-60% Pfoeh.
De voorsprong is er zeker nog, maar het is niet meer zo extreem als het vroeger was, op een paar benchmarkpunten na. Apple is en blijft heer en meester van de mobiele CPU's en dat zal nog wel even zo blijven. Op GPU-niveau is dat verschil wel flink minder, en dat is ook een punt waar veel nice-to-haves voor gebruikers in zitten.

Ik vraag me soms af waar al die rekenkracht in een mobiele telefoon nou naartoe gaat, dat de GPU druk bezig is steeds meer pixels te flikkeren snap ik, en daar horen ook steeds grotere JPEG's bij, maar wat een monsters van een processors zitten er tegenwoordig in zo'n kleine form factor.

De performance van ARM op tablets/desktops kan flink verschillen, aangezien daar actieve koeling en een grotere thermische massa makkelijker haalbaar zijn. Op dezelfde manier dat Intel AMD kan verslaan door de chips heel warm te draaien, kan de performance van Snapdragon nog wel eens boven die van de M1 uitkomen door meer stroom te verstoken. Dit zie je natuurlijk terug in het battery life van zo'n apparaat, maar het kan mooie concurrentie vormen.

Ik verwacht dat de M1/M1 Plus/M2 nog wel onverslagen blijft de komende twee/drie jaar, maar ik zie Snapdragon of Exynos nog wel eens hun chips verbeteren à la Ryzen.
We zullen kijken waar risc-v over een paar jaar zit. Daar zijn leuke ontwikkelingen die ook nog eens vrij snel in potentie zijn.
Op basis van wat? Ze hebben nergens last van namelijk. Als Qualcomm de laatste jaren iets goed doet is het Intel kopiëren: magere verbeteringen voor veel meer verkopen. De concurrentie is immers ver weg en met Apple hebben ze niks van doen.
De enige reden waarom Apple kwa benchmarks op de concurrentie voor loopt is de burst snelheid. Apple kan die snelheden niet vasthouden wat in de praktijk betekend dat de Apple vooral sneller is in zaken die toch al geen baat hebben bij hogere snelheden. Apple laat zijn M1 sneller lopen dan dat de koeling kan hebben. Dit houdt die processor heel kort vol. Maar levert in veel benchmarks hele hoge resultaten op, die in de praktijk alleen maar nadelig zijn.

Dus ja op papier koop je een renpaard. Maar in de praktijk blijkt hij kreupel.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 22 juli 2024 20:29]

Anoniem: 143912 @Arrigi29 juni 2021 12:57
Ik zie bij Androiauthority dat die A14 een voorsprong en een achterstand heeft afhankelijk van de test
https://www.androidauthor...14-vs-kirin-9000-1191495/
Ik had het voornamelijk over CPU. De test die daar verloren wordt door de A14 is een GPU-test. Behoorlijk spectaculair ook. Ik vraag me af wat het is met "slingshot extreme". Bij 3dmark zelf kan je ook zien dat Apple in "Wild Life Extreme" enorm voorstaat, terwijl ze bij Slingshot pas op plaats 77 staan.

Ik begrijp er niets van. 3Dmark zelf zegt dan op hun website ook nog eens het volgende over Sling Shot:
The app recommends 3DMark Wild Life for devices that “Maxed out” in 3DMark Sling Shot.
Misschien lopen de chips van Apple tegen een of andere heel specifieke bottleneck aan in Slingshot? Misschien is de GPU van Apple wel minder dan die van zowel Samsung, Huawei als Qualcomm (Adreno en ARM Mali). Geen idee. Datzelfde Anandtech artikel (andere pagina) doet vermoeden dat de beste niet-Apple GPU en de beste Apple GPU min of meer gelijk lopen qua performance maar Apple efficiënter is.

Let wel, "beste Apple GPU" is dan die in een smartphone. In tablets gaan ze nog een stapje verder met de M1.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 22 juli 2024 20:29]

Als je kijkt naar stroomverbruik en verrichte arbeid kun je wel degelijk de conclusie trekken dat er (nog) niemand in de buurt komt van de A14 van Apple.
Deels dus, want je bent ook het OS aan het testen dan en we weten dat Android bv alles behalve optimaal is, de overhead is enorm. Dus puur als test van de chip zelf is dat niet de manier.
Zo was Blackberry Passport met OS10 stuk sneller dan Android toestellen met een snellere chip van Qualcomm.
Benchmarks zijn redelijk goed in staat de ruwe kracht van een CPU te meten, onafhankelijk van het OS. Er zijn wel een aantal syscalls die uit get OS komen maar het verschil is doorgaans hooguit een paar % als je bijvoorbeeld dezelfde bench onder Linux en Windows runt.
Je hebt gelijk, maar helaas zijn de benchmarks die 90% van de test sites gebruiken ook sterk beinvloed door bedirjven als Apple en Intel. Google en Qualcomm om de mij onbeende reden minder. Zo zijn er in het verleden wijzigingen gemaakt waar sterk door gelobbied was door Apple.

let wel, ik suggereer niet dat Apple niet daadwerkelijk zeer goede chips maakt die de performance klasse meestal leiden - want die maken ze wel degelijk - maar dat Apple ook heel goed hun chips aanpast voor bepaalde toepassingen. In het bijzonder hun eigen OS.

Maar een chip als een A78 is een generieke ARM core, waar veel minder tuning aan te pas komt voor specifiek Android of Windows. Anders dan laten we zeggen Intel die hun cores weer erg tuned van hoe ze presteren onder Windows.

[Reactie gewijzigd door Armin op 22 juli 2024 20:29]

ik ben meer benieuwd naar het stroomverbuik en de warmte ontwikkeling. De 888 in mijn Oneplus 9 Pro wordt al erg warm en ook in de Xiaomi Mi 11 was het wel een heethoofd.

De chips zijn tegenwoordig zo krachtig dat ik het verschil in performance minder spannend vind als de warmte ontwikkeling en het stroomverbuik.
Dat is tegenwoordig wel een voordeel van de midrange toestellen, die worden over het algemeen een stuk minder warm, en hebben alsnog veel performance, snel genoeg voor alles als je geen hardcore smartphone gamer bent.
Zelfs dan! Ik ben overgestapt van flagship chips naar een Note 9s met een 720g chip. En ik merk amper verschil in games met mijn vrouw haar oneplus 9 pro. Misschien her en der de laad tijden van games en of mappen. Maar overall valt het me niks tegen, en dat voor 1/4e van de prijs !!!
Plus dat de batterij een stuk langer meegaat op 1 lading, dat is ook bedroevend bij de snapdragon 888 toestellen.
Daar hoor ik haar niet echt over, maar we laden sinds de vorige telefoons ook enkel nog tussen 20-80%. Geen idee hoe vaak zij moet laden, ik laad idd gemiddeld 1x per dag en vaak snachts via een automatisch stopcontact.
Ja er was niet zo heel lang geleden nog een heel tweakers artikel over dat bijna alle smartphones met de nieuwe sd888 chipset het een stuk minder goed doen dan hun voorgangers met de 865 chip op het gebied van accuduur.
Vast overheen gelezen, ik heb als sinds de 845 geen "high end" chip meer gehad in mijn mobiel. Gelijk van Pocophone f1 terug naar U11 naar Note 9s :D
Niet. Die Snapdragons zullen nog steeds achter lopen. En dat is niet perse het probleem van de processor, maar van Android en al die losse meuk eromheen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 20:29]

Het is een theoretische kwestie. Ik type dit op een galaxy FE met een Exynos chip. Naast me ligt een iPhone 12 mini. In het gebruik merk je geen totaal performanceverschil.
Of gewoon niet alleen CPU afhankelijk.

Ik merk tussen mijn Poco F1 met SD 845 en iPhone Xr in de dagelijkse praktijk juist wel een duidelijk verschil.

Beide SoC's zijn de top van 2018 en bij mijn Poco is het OS al meerdere keren vers geïnstalleerd, custom ROM met veel tweaks (die sneller is dan de stock rom). De Xr is in de dagelijkse dingen veel vloeiender (foto's bewerken, apps wisselen, ect.).
Als ik dezelfde foto met dezelfde app bewerk is de Xr snappier en sneller klaar.
Ik merk juist exact het tegenovergestelde - mijn S20 voelt veel snappier dan mijn 12 Mini. Waar mijn Android apparaten voorheen wat trager aanvoelden dan mijn iOS apparaten, zijn de verhoudingen sinds kort voor m'n gevoel omgewisseld.

Kan ook deels komen door de lage refresh rate op iOS, maar kan me niet voorstellen dat dat zo'n groot verschil maakt.
Wat is een AI chip?
Een chip die de AI algoritmes (wat we nu kennen) goed kan processen?
Een processor die sneller is in bepaalde algoritmes dan de 'gewone' processor inderdaad. Denk aan fotografische bewerkingen, gezichtsherkenning, AR-functionaliteiten, encryptie..
Nou is encryptie juist niet een van de dingen die door een AI chip worden versneld.
My bad. Ik dacht dat die dat ook zou versnellen. Maar goed, de andere opties zijn wel relevant..

Voor encryptie heb je cryptoprocessoren. Maar niet specifiek in mobieltjes..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 20:29]

De meeste cpu's hebben we een aantal instructies die expliciet toegevoegd zijn voor het versnellen van crypto operaties. Zeker omdat zo'n beetje al het netwerkverkeer tegenwoordig versleuteld is.
De meeste AI algoritmes zijn gebaseerd op het trainen van 'neurale netwerken' die daarna van een bepaalde invoer -ongeveer- een bepaalde uitvoer kunnen maken. Bv. bepalen of er een gezicht in een beeld zit (en zo ja, van wie dan) of een foto aanvullen met verwachte resultaten in plaats van ruis.
Het gaat hier meestal om benaderingen van een gewenst resultaat in plaats van exacte rekensommen die je software normaal doet.
Door die transformatie op een dedicated processor te doen wordt het realtime uitvoeren van dit soort algoritmes een stuk minder belastend (zowel qua cpu als energieverbruik).
De Snapdragon 888 heeft al oververhitting issues, waarbij de Snapdragon 865+ bij langere periodes beter presteert. Geeft niet veel vertrouwen in deze 888+ waarbij de stroomverbruik denk ik wel hoger zal zijn (ga vanuit dat de lithografie niet verandert is).
Het plus model kan zichzelf misschien ook richten op tablets waar meer mogelijkheden zijn voor een groter koeloppervlak.
maar verder ben ik het met je eens dat ze zich misschien beter hadden kunnen richten op een nieuwe chip die energiezuiniger is, dat is voor veel gebruikers uiteindelijk toch belangrijker dan die ene benchmark die wat beter presteert.
(De mobiele games richten zich op de massa, dus vaak heb je hier weinig aan een high-end chip)
De tweede verbetering is dat het Plus-model een zesde generatie Qualcomm AI Engine krijgt met Hexagon 780-processor. Deze levert in de Plus 32TOPS, twintig procent meer dan in het 'reguliere' 888-model.
Hoewel niet foutief, wordt hier wel geïmpliceerd dat het om een nieuwe AI-accelerator gaat, met “zesde generatie” en een specifieke naam. AnandTech zet het iets scherper neer: Het is dezelfde accelerator uit de reguliere Snapdragon 888 (waar dus ook een “zesde generatie” Hexagon 780 in zat), maar dan wat hoger geklokt en met verdere software optimalisaties.
Besides the CPU uplift, the AI engine has also seen a combined performance uplift through frequency bumps as well as software optimisations that increases the AI throughput from 26 TOPS up to 32 TOPS. As a reminder, this is an aggregate figure across all of the SoC’s computational blocks of CPU, GPU, and DSP/NPU.
Die 32 TOPS kunnen dus alleen gehaald worden als alle rekenkernen tegelijk op volle snelheid werken, is wat in de praktijk nauwelijks zal gebeuren en ook zeker niet wenselijk is qua stroomverbruik en hitte.
Qualcomm stelt verder dat er 130 apparaten in ontwikkeling of al aangekondigd zijn die de Snapdragon 888 of Snapdragon 888 Plus krijgen.
Is daar toevallig een lijst van?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.