Qualcomm kondigt eigen smartphone aan met Snapdragon 888 en 6,78"-oledscherm

Qualcomm heeft de EXP21 aangekondigd, een smartphone die het als Qualcomm-telefoon gaat verkopen. De EXP21 is samen met ASUS ontwikkeld, dit bedrijf gaat de smartphone ook produceren. Het gaat om een high-end-smartphone met een adviesprijs van 1499 dollar.

De EXP21 krijgt een Snapdragon 888 5G-soc mee met 16GB lpddr5-geheugen en 512GB UFS3.1-opslag. Dat Qualcomm voor die Snapdragon 888-soc kiest is enigszins opvallend. Qualcomm presenteert het toestel namelijk als toestel voor mensen die 'eerste in de rij staan voor premium performance en innovatie'. Enkele weken geleden toonde het bedrijf nog de Snapdragon 888 Plus, een iets snellere variant van de 888. Waarom de EXP21 niet die soc krijgt, is onduidelijk.

De smartphone heeft verder een 6,78"-oledscherm met een resolutie van 2448x1080 pixels en een verversingssnelheid van 144Hz. De maximale helderheid bedraagt 1200cd/m². Het scherm ondersteunt hdr10 en hdr10+ en kan 111,23 procent van de DCI-P3-kleurruimte weergeven. Deze display krijgt verder ook Cornings Gorilla Glass Victus. Dit scherm is geflankeerd door twee speakers; die aan de bovenzijde is een front-firing-variant, de onderste speaker is gericht naar de zijkant. Ook zit onder het scherm Qualcomms 3D Sonic Sensor Gen 2 voor vingerafdrukken.

Aan de achterzijde zitten drie camerasensoren, waarvan minimaal twee van Sony komen. De hoofdsensor is een IMX686-64-megapixelsensor. Deze sensor is 1/1,73" groot. Daarnaast is er een IMX363-12-megapixelsensor voor groothoekfoto's, met een sensorgrootte van 1/2,55". De telecamerasensor bedraagt een 8-megapixelsensor met drie keer optische zoom. Met deze camera's moet de EXP21 maximaal 8k-video's op kunnen nemen met 30fps, of 4k met 60fps. De frontcamera krijgt een 24-megapixelsensor.

De EXP21 meet 173,15x77,25x9,55mm, weegt 210 gram en krijgt Android 11 mee. De smartphone ondersteunt Wi-Fi 6E, Bluetooth-versie 5.2, nfc en heeft een 4000mAh-accu. Hoe lang de smartphone meegaat op een volle acculading is niet duidelijk. Wel meldt Qualcomm dat deze is op te laden met Quick Charge 5 en maximaal 65W. De smartphone wordt ook geleverd met een 65W-snellader. Daarnaast wordt de telefoon geleverd met draadloze in-ear-oortjes van Master & Dynamic en Qualcomm-logo's.

Voor de EXP21 vraagt Qualcomm omgerekend met btw 1533 euro. Voorverkoop start in augustus; wanneer de smartphones worden geleverd, is niet bekend. Qualcomm spreekt over een 'limited-edition smartphone' en zegt dat de telefoon sowieso in de VS, China, het VK en Duitsland verschijnt. Meer regio's worden niet uitgesloten.

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-07-2021 • 08:05

77 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (77)

77
76
28
2
0
42
Wijzig sortering
Hoe kan dit: kan 111,23 procent van de DCI-P3-kleurruimte weergeven.

Als een scherm 100% weergeeft is dat de hele kleurruimte, hoe kan een scherm dan 111% weergeven?
Omdat er nog veel grote kleurruimtes zijn, die een veel groter bereik hebben. De L*a*b* kleurruimte is de “grootste” en heeft alle kleuren die het menselijk oog kan zien.

Er is geen enkel scherm dat dit aankan, dus zijn er verschillende kleurruimtes gemaakt, waaronder AdobeRGB, DCI-P3, sRGB, etc. (Waarbij sRGB de minste aantal kleuren kan weergeven)
Aangezien veel van deze kleurruimtes overlapping hebben, is het dus zo dat als je bijvoorbeeld 100% AdobeRGB hebt, je ruim >100% krijgt bij DCI-P3 en sRGB.

En het staat natuurlijk mooier als je kan pronken met 114% P3-color space dan 43% L*a*b* color space….

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 9 juli 2021 12:14]

Aangezien veel van deze kleurruimtes overlapping hebben, is het dus zo dat als je bijvoorbeeld 100% AdobeRGB hebt, je ruim >100% krijg bij P3 en sRGB.
Als een scherm gemaakt is om AdobeRGB weer te geven, kan het inderdaad volledig sRGB weergeven. Maar DCI-P3 niet helemaal - adobeRGB heeft meer verzadigd groen dan DCI-P3, en DCI-P3 net wat meer verzadigd rood. De kleurruimte is dan misschien groter, maar >100% DCI-P3 claimen is in dat geval dan misleidend omdat het niet alle kleuren van DCI-P3 kan weergeven.
Vaak is een monitor die meer kan dan sRGB gericht op óf adobeRGB (meestal voor drukwerk/foto's) of op DCI-P3 (de betere consumentenschermen of videoproductie). Maar er zijn ook schermen zijn die beide kunnen.
Bedankt voor de nadere toelichting.

Ik weet niet de exacte overlappingen uit mijn hoofd, maar het ging meer om het idee. In een wereld waarbij er een 100% L*a*b* scherm zou zijn, dan zouden alle andere kleurruimtes >100% zijn.
@Pieter_621 @klonic @MazeWing bedankt voor jullie reacties en toelichting. Ik ben dus geen specialist op het gebied van kleurprofielen en -ruimtes maar begrijp dus dat het realistischer zou zijn om die resterende procenten weer te geven binnen een andere kleurruimte (of een lager percentage in totaal) maar dat dit qua marketing beter 'bekt'.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 9 juli 2021 10:56]

Er zijn kleuren buiten die kleurruimte. En blijkbaar kan dit scherm een deel van de kleuren van buiten dci-p3 weergeven ter grootte van 11.23 procent van de dci-p3 kleurruimte.
Maar inderdaad, een percentage van 100% en daarbij bijvoorbeeld een percentage van rec 2020 er bij was beter geweest.
Percentages groter dan 100% zijn gebruikelijk in situaties waarbij je kan overpresteren. Ik speelde vroeger ee spelletje met een sraaljager waarbij je gebouwen van vijanden moest uitschakelen. Het doel was om er (bijvoorbeeld) 4 kapot te maken maar als je er 5 kapot maakte had je dus een score van 5/4*100%=125%

Toch klopt het niet, want als je scherm 20% kleuren buiten de DCIP3 kleurruimte zou kunnen weergeven weergeven en slechts 80% van wat erbinnen zit. Dan scoor je alsnog 100%.

Daarom zie je dat de must-haves en nice-to-haves vaak uit elkaar getrokken worden, al zal dat bij een scherm niet zo relevant zijn. omdat het opvullen van de DCIP3 kleurruimte veel makkelijker is dan het vullen van de ruimte daarbuiten.
Dat is nogal een prijs voor een fabrikant die "nieuw" is op de smartphone markt.
Klopt maar als je niet op prijs kan concurreren dan kan ik me voorstellen dat je de andere extreme opzoekt.
Alleen hebben er meer het zo geprobeerd en die zijn er niet meer (Essential anyone?). De succesformule is toch meestal van onderaf je weg omhoog concurreren. Denk aan OnePlus, Xiaomi en nog een paar.
Denk je dat deze fabrikant een risico loopt? Ik denk van niet.
Wie bedoel je precies? ASUS of Qualcomm? Die laatste loopt zeker een risico. Ze moeten productie capaciteit reserveren. Wanneer die telefoons niet verkocht worden, dan betalen zij voor het verlies. En ze zullen een minimale afname moeten doen, want anders is het financieel niet interessant voor ASUS. Het maken van een eerste product in een al verzadigde markt is nooit erg winstgevend. Er gaat meestal wel een cyclus overheen voordat het winstgevend wordt.
Het zal zeker niet veel opbrengen, want gelimiteerde oplage. Daarom denk ik dat het risico laag is voor Qualcomm. Hoge prijs is een risico, maar die zal iets zakken.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 9 juli 2021 15:01]

Misschien is de oplage juist gelimiteerd om zo het verlies te beperken omdat die telefoon nu niet kostendekkend kan worden geproduceerd.
Jah dat bedoelde ik ook een beetje inderdaad.
Het is überhaupt wat vreemd voor Qualcomm om te gaan concurreren met hun klanten. Denk dat ze daarom super hoog in de markt willen gaan zitten. Om de klanten niet bang te maken. En het merk mogelijk meer aanzien te geven doordat er in ieder geval 1 toestel is dat 'de beste' componenten gebruikt.
Denk niet dat ze met deze prijs echt concurreren.
Toen ik het las, kreeg ik het idee dat ze beetje hetzelfde willen bereiken als Microsoft met de Surface lijn, namelijk tonen hoe zij het zien.

Maar dat is natuurlijk maar een indruk.
De Surface lijn is in de markt gezet als een soort standaard. Het minimum waaraan de Windows tablets/laptops aan moesten gaan voldoen in specs en bouwkwaliteit. Surface was in het begin behoorlijk hoog geprijsd om inderdaad niet in het vaarwater te komen van Microsoft's klanten.

Ondertussen is de visie veranderd.
Ze lopen weinig risico. Enig doel van deze telefoon is om een showcase te hebben van hun producten /componenten. Deze kan dan gereviewed worden. Alles bij elkaar is het gewoon marketing, wat Google eerder ook met z'n Nexus toestellen deed en nu nog met Pixel toestellen.

De prijs hoort hier ook bij, dat geeft aan dat Qualcomm een premium speler in de markt is.

[Reactie gewijzigd door feranderd op 12 juli 2021 07:14]

Niet echt een handzaam formaat. Wanneer komen er nu weer eens wat ~5 inch Smartphone uit? Ik heb nu een Pixel 4a en die is echt perfect. Ook wel een kwestie van gewenning denk ik, maar een beetje meer keuze zou fijn zijn.
Ja helemaal mee eens. Ter referentie: de eerste tablet die ik ooit kocht had een 7" scherm. Deze Qualcomm is met z'n 6,78" amper kleiner.

Doe mij maar lekker een scherm dat ik volledig met 1 duim kan bedienen.
En in je broekzak past :)

Mja, kennelijk wil het gros toch een grotere. Wat bijvoorbeeld te zien is aan de verkopen van de iPhone mini. Al heb ik meer het idee dat bij de mensen leeft dat dit een heel ander model is en de "gewone" iPhone wil.
Moet je voor de grap eens de afmetingen opzoeken van de tablet en deze smartphone. Dan zie je dat de tablet een stuk groter is. Daarom zegt je vergelijking niet zo heel veel.
Vergelijking van inchmaat zegt helemaal niks zonder de schermverhouding te vergelijken en daarnaast de bezels.
Gelukkig komt Android 12 eindelijk met 1handed mode
Hij is slechts 2cm hoger en nog geen halve centimeter breder dan mijn Nokia 8. Die vind ik echt niet te groot of zo. Ben hem vaak genoeg kwijt in mijn jas en zelfs broekzak. Moet wel zeggen dat ik liever meer breedte dan meer hoogte zou hebben.
Je kunt sinds dit jaar terecht bij Asus met de (onbelichte) Zenfone 8. Dit dan helaas geen 5" smartphone, maar met 5,9" scherm en redelijk handzame afmetingen (148 x 68.5 x 8.9 mm) is het denk ik de kleinste smartphone die dit jaar is uitgekomen:

https://www.asus.com/nl/Mobile/Phones/ZenFone/Zenfone-8/
Ik vind het maar een vreemd en gedateerd ogend toestel, zo met die forse kin plus voorhoofd en al die ronde vormen – het is een beetje een 2019-foon met eind 2020-specs. Sowieso is de flagship-feel (zeker gezien de exorbitante prijs) ver te zoeken.
Ik heb echt liever een beetje een kin en wat bezels dan een toestel met een gat of notch in het scherm. Ik blijf me er aan ergeren, velen wennen er aan maar mij lukt het niet.
Dat er dan een fabrikant met een telefoon komt zonder notch of punchhole juig ik alleen maar toe.
Het is dus maar goed dat smaken verschillen..
Kan je niet gewoon de notch of punchhole uitzetten zal vast wel een skin of custom distro voor zijn denk ik (na 1 minuut te hebben gegoogled blijkt dat misschien niet zo te zijn). Wat je dan overhoudt is een voorhoofd. ;)
Standaard reactie van mensen als ik zeg dat ik liever geen scherm heb met een gat of notch er in.
Ja waarschijnlijk kan dat wel.. maar dan heb ik liever gewoon een bruikbare chin/borders met stereo speakers.. en met deze aangekondigde telefoon is dat dus te doen.

Hopen dat snel meer fabrikanten afzien van die onnodige notch/punchholes.
Ik heb al een aantal keren door het artikel heen gelezen maar kan er zo even niks over terug vinden. Het vierkantje tussen de camera modules en de Snapdragon logo, heeft die ook een functie? Doet me een beetje denken aan de vingerafdruk-scanners zoals je die kon zien op bijv. de Samsung Galaxy S9. Heeft dat vierkantje ook een functie of is dit gewoon puur iets cosmetisch?
Inderdaad:
"Qualcomm 3D Sonic Sensor Gen 2 (rear fingerprint sensor)" wordt in sommige media geschreven. Maar dit type sensor is voor onder het scherm.

[Reactie gewijzigd door D2D_Christiaan op 9 juli 2021 08:44]

Ook zit onder het scherm Qualcomms 3D Sonic Sensor Gen 2 voor vingerafdrukken.
Het is inderdaad vreemd dat dat vierkantje op de achterkant is aangebracht. Is het voor NFC, een extra vingerafdrukscanner of is het een onderdeel van een groter geheel zoals een gamekit?
leuk dat qualcomm ook een Smartphone uitbrengt. Maar zie echt niet waarom deze 1500, moet kosten.
Wat is hier nu meer premium aan dan de bestaande set high end smartphones die voor veel minder te verkrijgen zijn.
Ze spreken over een limited edition. Dat kan de prijs verklaren. Maar dan weer de vraag wat is de meerwaarde van het merk qualcomm dat je een smartphone van ze wil.
Ze maken goede SOC's maar om nu als fan een telefoon te kopen.....
https://ark-invest.com/wrights-law/
Komt inderdaad doordat het limited edition is.
Had toch minimaal wat bling bling voor dat geld verwacht. Wat moet de gemiddelde scalper hier nou mee ?
Het kan een aanloop zijn om de portfolio te gaan verbreden.

SOC’s voor smartphones raken langzaam een plateau simpelweg omdat het gros van de mensen al die power niet nodig heeft. Hetzelfde is gebeurt op desktop/laptops. Met zelfs een i3 van 5 jaar geleden kun je prima nog mee uit de voeten.

Ipv aan de zijkant staan wachten tot tzt fabrikanten andere (goedkopere) chips gaan zoeken langzaam kijken of je ergens kunt profileren.
Dat snap ik. Nu LG weg is uit smartphone land. Kan een qualcomm misschien ook met iets onderscheidend komen.
Qua SOC;s zie ik nog wel grote zaken aankomen (zie apple silicon).
Qualcomm zal daar ook op moeten inspringen. Die X1 van de surface is nu niet echt een "special design"

Maar als je een markt wilt betreden heb je toch wel een USP nodig.
Deze mis ik in dit geval.
Of je moet een goede kwaliteit prijsverhouding hebben.
Deze mis ik ook in dit geval.
je betaald voor de naam denk ik
Hoewel de specs prima zijn, is dit wel een abnormale sloot geld voor een smartphone. Trackrecord wat betreft software updates/ondersteuning is er niet. Misschien verzorgt Asus dit gedeelte van het toestel?
Ik denk dat dit echt voor een niche markt is. Hoewel ze zelf ook al aangeven dat het een Limited Edition zal zijn, zal de massa ook niet kiezen voor een toestel van 1500+ euro, die hun geen "status" geeft zoals een iPhone of een Samsung Note/S doet.

Desalniettemin, ik ben benieuwd naar de reviews. Al mag de prijs nog wel even (bijna) door de helft gaan om echt relevant te zijn verwacht ik.
Dit is denk ik gewoon om te laten zien hoe goed een telefoon op basis van hun soc kan zijn, niet om een noemenswaardig marktaandeel mee te veroveren ten koste van hun klanten.
Dat is wel erg duur. Voor dat geld koop je 2 high end smartphones. De Galaxy S21+ kost bijna de helft. Sommige merken zijn nog weer wat goedkoper. Flink geld voor een nieuwkomer op de smartphone markt.
Zelfde specificaties als de Asus ROG Phone 5 dus. Alleen een veel kleinere batterij.

Ik vind het een apart verhaal.

edit: Niet helemaal. Camera specificaties zijn ook iets afwijkend.

[Reactie gewijzigd door LoeWn op 9 juli 2021 08:32]

Qua specs lijkt dit bijna een 1 op 1 kopie van de ROG Phone 5 van Asus. Een toestel dat voor de helft verkrijgbaar is. Enkel de behuizing is aangepast en heeft geen schreeuwerige gamer-elementen.

Maar waarom Qualcomm deze uitbrengt en zeker voor deze idiote prijs is mij een vraag. Niets, maar dan ook helemaal niets, verantwoord deze hoge prijs. Maak er een limited edition van (omdat je sowieso veracht er weinig van te verkopen, zeker met deze prijs) en je kunt er $1499 voor vragen?

Er is niets onderscheidend aan deze telefoon. Het toestel zit letterlijk vol met "off-the-shelf" onderdelen, waarvan 90% van de onderdelen sowieso al in high-end Android-toestellen zitten (Snapdragon 888, Sony IMX686-64 sensor, etc.). Ook extra ondersteuning vanuit Qualcomm hoef je niet te verwachten, aangezien dit allemaal al native in Android zit.

Feitelijk hebben we dus een ROG Phone 5, met bijna een dubbele prijs en een andere achterkant.... 8)7
ROG phone 5 heeft ook grotere batterij dus ja inderdaad waarom dit

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee