Qualcomm introduceert Snapdragon 888-soc voor smartphones

Qualcomm heeft tijdens zijn jaarlijkse Snapdragon Tech Summit zijn nieuwste soc voor onder meer smartphones aangekondigd. De Snapdragon 888 heeft een 5G-modem en een vernieuwde Hexagon AI-engine die ruim 70 procent sneller zou zijn dan de huidige.

Veel details maakte Qualcomm nog niet bekend tijdens zijn openingskeynote over de Snapdragon 888. Eerder werd verwacht dat Qualcomm de soc met type 875 zou aanduiden, maar het bedrijf koos voor Snapdragon 888. Het bedrijf legt sterk de nadruk op connectiviteit als 5G en de AI-features en gpu: over de cpu-cores is nog weinig bekend. Het X60 5G-modem in de Snapdragon 888 ondersteunt mmWave- en sub-6-frequentiebanden voor snelle draadloze dataoverdracht. Ook kunnen meerdere simkaarten gebruikt worden.

Op het vlak van AI zegt het bedrijf een flinke stap te maken: de nieuwe generatie Hexagon-processor, de dsp verantwoordelijk voor AI-functionaliteit in de Snapdragon-socs, zou een rekenkracht van maximaal 26TOPS halen, waar de vijfde generatie maximaal 15TOPS haalt. De AI-dsp wordt bijgestaan door een zuinige always-on Sensing Hub, die eveneens AI-functionaliteit biedt. Voor gamers krijgt de gpu een upgrade: de Elite Gaming Adreno-gpu heeft drivers die geüpdatet kunnen worden en zou 144fps mogelijk moeten maken in games.

Qualcomm Snapdragon 888

Ook de beeldverwerking voor foto's en video's is verbeterd met een nieuwe generatie Spectra-ISP, die 2,7 gigapixels per seconde kan verwerken. Daarmee zou de ISP 35 procent sneller zijn dan de huidige generatie en volgens Qualcomm tot 120 foto's van 12 megapixel per seconde kunnen verwerken. De Spectra-ISP is verantwoordelijk voor computational photography, zoals het blurren van achtergronden, bokeh toevoegen of automatische gezichtsherkenning.

Onder meer OnePlus, Oppo, Meizu, Xiaomi en ASUS, naast enkele minder bekende fabrikanten, gaan volgens Qualcomm telefoons uitbrengen met de Snapdragon 888. Toestellen zullen in de loop van volgend jaar verschijnen. Tijdens zijn Snapdragon Tech Summit zal Qualcomm details over de Snapdragon 888 vrijgeven.

Door Willem de Moor

Redacteur

01-12-2020 • 16:00

98

Reacties (98)

98
94
36
6
0
50
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de A14 van Apple.
Hij zal niet goed uit de verf komen in zo'n vergelijking, als afgelopen jaren een indicatie zijn. Apple loopt al jaren flink voor qua snelheid van mobiele SOCs op zo'n beetje alle mobiele SOCs die buiten Apple's ecosysteem te vinden zijn.

De voorsprong is zo groot dat performanceverschillen van 30-80% in het voordeel van Apple's chips me totaal niets zou verbazen.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 23 juli 2024 14:02]

Compleet onzin, er zijn genoeg benchmarks te vinden maar Apple loopt een half jaar voor (of een kwartaal) als je kijkt naar de eerste toestellen die uitkomen met de a14 de iPad uit september? En de eerste 888 Samsung S21? Is het maar een paar maanden verschil. De sd888 en a14 verschillen niet zo heel veel van elkaar de a14 is beter single perf. En de sd888 heeft betere multicore score in geekbench. Zelfs Apple zelf zegt dat ze 50% sneller zijn dan de concurrentie (mogelijk de sd865) in hun slides en dat moet je dan in best case voorstellen want dat zegt elk bedrijf. Daarnaast heb je nog de exynos 1000/2100.
In de praktijk zijn beiden rap en is sd proc. Erg energiezuinig gebleken.

Het zou mij een keer verbazen als mensen daadwerkelijk informatie gaven IPV wishful thinking omdat ze toevallig Apple fan zijn.
Die benchmarks waar je het over hebt vergelijken deze spiksplinternieuwe SD888 met de A13 soc (1 model ouder dan de huidige A14) en alsnog heeft deze SD888 nog geen single core performance hoger dan de A13 en maar een marginaal hogere score in multicore.

Qualcomm loopt wel degelijk een generatie achter qua performance. Niet dat dit verder een probleem is aangezien ik al jaren niet het idee heb dat performance op telefoons een probleem is
Ze lopen absoluut geen generatie achter. Heb je gezien hoe groot de apple chips zijn?

Apple’s CPUs are big and in this game, big means expensive. According to a 2016 report by the Linley Group, the Hurricane cores in the Apple A10 are “about twice the size of other high-end mobile CPUs”. Even the smaller Zephyr cores are much larger than their low-power counterparts, “nearly twice as large as Cortex-A53.” The key here is that Apple sells smartphones, not chips. As a result, it can afford to make the SoCs more expensive and recoup the money in other places, including the final retail price.

https://www.google.com/am...gary-explains-802738/amp/

Het is een verschil in opvatting, apple maakt dure grote chips die ontzettend veel aan kunnen, qualcomm maakt haar chips van minder materiaal want goedkoper voor haar klanten.
Ik kon zelf geen score van de 888 vinden in de Geekbench database; heb je een linkje; want ik ben erg benieuwd. Thanks!
Zoek op 875. Want dat waren de eerste benchmarks voordat bekend werd dat het een 888 was. Zie nieuws bij de buren.
Geekbench 5 scores maar bron is niet te verifiëren.
Als er iets van klopt zou de exynos de a14 verslaan in geekbench 5.

Ik snap dat je reactie sarcastisch was maar geekbench is niet de bench of all benches. Antutu geeft het voordeel aan Qualcomm waarbij geekbench altijd goed was voor Apple silicon. Daarnaast doe je dan een a14 speedtest op iOS wat van Apple is met Apple hardware en Apple beveiliging. Je weet zelf ook dat er genoeg fabrikanten een cheat setting hebben ingebouwd (en er voor gepakt zijn) wat wel gecontroleerd kan worden met (open-ish) Android en niet met het volledige gesloten iOS.
De a14 is snel, maar overdrijven is een vak apart.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 14:02]

Thanks. Helaas kan er niets met 875 in de Geekbench database zelf gevonden worden. Geekbench slaat alle benchmarks die gedaan zijn op zodra de gebruiker aangeeft "share online" dat hebben deze personen waarschijnlijk niet gedaan. Dus helaas geen verificatie daarvan. Jammer; het blijft dus toch nog even afwachten wat daar uit gaat komen.
Dit is een leak en/of online artikel over gelekte SoC en/of processor die (nog) niet op de markt is. Daarom zou ik dit met een korreltje zout nemen en gewoonweg wachten op definitieve benchmarks door onafhankelijke deskundigen.
Anoniem: 143912 @RockmanX2 december 2020 17:56
er zijn al benchmarks met 888 in de benaming: https://nanoreview.net/en...n-875-vs-apple-a14-bionic

overall is de 888 praktisch gelijk aan de A14

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 23 juli 2024 14:02]

"Page not found"

Heb je nog een andere link?
Ik zie een erg op Android gerichte review. geen probleem; maar hecht zelf meer waarde aan geekbench die toch proberen over alle verschillende ecosystemen een goede benchmark af te nemen. Hier is vooral op basis van Antutu een oordeel gegeven wat niet draait op een Apple device aangezien: geen Android.

Nog even afwachten dus..
Anoniem: 143912 @RockmanX2 december 2020 17:59
er zijn al benchmarks met 888 in de benaming: https://nanoreview.net/en...n-875-vs-apple-a14-bionic

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 23 juli 2024 14:02]

In de geekbench benchmarks loopt de A14 toch wel behoorlijk voor nog. In de andere benchmarks lijtk het redelijk gelijk op te gaan inderdaad.

Op zich wel bijzonder dat die Geekbench scores worden gegeven op deze pagina terwijl Geekbench zelf nog geen scores in de database hebben staan.
Anoniem: 143912 @RockmanX7 december 2020 00:21
Op geekbench loopt A14 alleen op singlecore ver voor maar multicore niet zo veel. Bij Antutu loopt de Snapdragon weer voor. De overall score is de Snapdragon nagenoeg gelijk aan A14
Antutu is ooit specifiek voor Android Gemaakt; dus ik kan mij voorstellen dat dit niet of slecht functioneert op een iPhone aangezien deze gemaakt en geoptimaliseerd is voor Android. Ik richt mijn pijlen toch meer op een Geekbench vergelijking.

Als ik op de antutu ios benchmark kijk zie ik dat een ipad air 4 sneller is dan de iPhone 12. Dit kan simpelweg niet kloppen. Er is geen benchmark in de wereld die beweerd dat een A13 4 core sneller is dan een A14 6-core. Dus ik hecht geen waarde aan Antutu op ios.
Lees na op: https://www.antutu.com/en/ranking/ios1.htm

/edit: toevoeging antutu ios bench link

[Reactie gewijzigd door RockmanX op 23 juli 2024 14:02]

Anoniem: 143912 @RockmanX7 december 2020 23:11
Antutu is ook voor ios. Hoe kom je erbij dat Antutu specifiek voor Android is? Iedereen mag op alles richten. Alles mag niets moet en kost niks tot dat je moet betalen als je daadwerkelijk iets gaat kopen.
Ik weet niet wat jouw definitie is van een benchmark maar deze link is voor mij niet meer dan een gelekte score op prototype hardware...
Dus er zijn enkele benchmarks te vinden die laten zien dat, op een bepaald vlak, een Snapdragon de A13 of de A14 kan bijhouden. Over de gehele linie durf ik wel te zeggen: Apple's SOC's lopen verder voor dan dat jij nu aangeeft.
Voorlopig is het nog gissen idd. Maar als de lekken uit het verleden een indicatie zijn blijkt dit vaak gewoon gelekt te zijn door mensen die daadwerkelijk de hardware hebben. Er zijn nu verschillende gelekte benchmarks van aankomende hardware. De a14 is net uit de S21 komt als het goed is in Jan. Uit.
Maar nogmaals dit zijn indicaties. De a14 loopt verder voor op de 865 die ook al bijna een jaar eerder uit was. Mocht de lekken daadwerkelijk waar zijn de verschillen miniem.

Het blijft mij verbazen hoe mensen doen alsof Apple soc revolutionair is, het blijft in de basis een arm ontwerp op 7nm die ontworpen en geoptimaliseerd is voor iOS en eigen hardware. Apple doet geen wonderen hier anders zat Apple al eerste rang in de compute sector, defensie en alle andere telefoons. Apple is nu meer dan ooit aan het concurreren met Android. (Zie de grootste lineup ever, waarbij Apple voor het eerst ooit de beste budget telefoon maakt -de 2020se). Nogmaals de a14 is snel maar komende hardware is vergelijkbaar of sneller afhankelijk aan wie je het vraagt. Ik ben reuze benieuwd naar laptops met een Qualcomm chip van nieuw ontwerp van Apple hardware.
Ter info: Apple gebruikt inderdaad de ARM ISA, echter voegt Apple allerlei dingen toe aan de eigen SoC ontwerpen (zoals bijvoorbeeld neural engine enz...). Apple loopt wel degelijk mede daardoor voor.

(Ik ben zelf geen Apple aanhanger, gebruik Android en Windows, echter moet ik de rest hier wel gelijk geven. De mobiele SoC zijn wel degelijk vooruitstrevend qua prestaties)
Nou ja die neurale engine hadden ze ook weer van Huawei af gekeken, die was er namelijk eerder mee.

Maar punt is, het is een gewoon arm ontwerpje wat ze maken, en daar is helemaal nul revolutionair aan, wat ze wel goed doen is net ff kleiner nanometer dan de rest. Daardoor ben je automatisch sneller.

Behalve dan wederom Huawei want die was ze ook daarmee (7nm) te snel af.
Ze doen dramatisch meer dan "kleiner nanometer" (een kleiner productieprocédé in beter Nederlands) te gebruiken. Ook op identiek tsmc-procédé waren ze sneller. Deels komt dat ook door meer oppervlakte met zinvolle functies te gebruiken, en deels gewoon door een goed ontwerp.

Ik denk dat je het ontwerp van een SoC nogal onderschat.
Anoniem: 1330988 @D0gtag2 december 2020 06:05
Dat heeft niets met Apple fan zijn te maken. Ik ben dat in het geheel niet en heb geen Apple devices of ooit gehad. Ik heb bewondering voor hun pr-afdeling maar een aversie tegen hun enorme geslotenheid in allerlei opzichten. En dat jaarlijkse toneelstuk van ze kan me gestolen worden.

Dat gezegd hebbende, ik dacht ook dat Apple veruit de snelste ARM socs had. Zou het niet gewoon zo kunnen zijn dat Qualcomm de afgelopen 2 jaar een enorme inhaalslag heeft gemaakt? Want ik kan me nog herinneren dat de voorsprong van Apple breed erkend werd en dat was echt nog niet zo lang geleden. Ik kan het alleen niet staven met linkjes.
Je bent minimaal 4 jaar out of date. De voorsprong van Apple is inmiddels al ingelopen door concurrentie. De benchmarks wijzen dat ook uit, ga maar ff goed zoeken. En dat zeg ik ook als Android gebruiker.
Ik gebruik zelf meestal de Geekbench mobile browser om dit na te kijken. De huidige stand van zaken kun je HIER terugvinden.

Volgens deze lijst is de beste telefoon momenteel de iPhone 12 Pro - Apple A14 Bionic 2990 MHz (6 cores) met een score van 1585. Deze voert tevens de lijst aan. De beste Qualcomm chip is de OnePlus 8 - Qualcomm Snapdragon 865 1804 MHz (8 cores) met een score van 887.

Dat zou betekenen dat Qualcomm met de Snapdragon 888 chip een winst van 78% moet halen ten opzichte van de Snapdragon 865 om de iPhone 12 Pro te evenaren.

Ik ben erg benieuwd naar de 888 Geekbench scores.
Meeste benchmarks zijn waardeloos om te vergelijken want ze draaien op een ander platform.....
En dat maakt dat reviews er zijn met wat vergeljikingen van theoretische benchmarks. Uiteindelijk komt het op de user ervaring uit en die is veel moeilijker te meten.

Net als de theoretische batterij testen,allemaal mooi en wel maar toch zie je steeds alle gebruikers aan de oplader hangen.... ja want de reviews testen de systemen leeg en niet met de 101 bloatware van apps erop. Zelfde probleem met x86 cpu testen op een lege windows zonder AV, rand apps etc...Allen zelfde bedje ziek.

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 14:02]

Is single core score. Multicore ligt dichter bij elkaar maar de 888 staat niet in de lijst en 875 of Exynos 2100 ook niet dus zo'n lijstje zegt nog niets dus even afwachten.

A14 is gewoon heel goed en efficiënt maar ARM X1 super cores die waarschijnlijk in de Exynos 2100 komen lijken veelbelovend en gelijk aan A14 maar de efficiëntie is nog even afwachten.

Verder vind ik benchmarks vergelijken onzinnig tenzij je graag overklokt en dan moet je een referentie hebben.
Nou niet zo overdrijven hoor. Qua NPU liep Hisilicon voor op Apple en qua gpu waren telefoons met Qualcomm geregeld sneller in spellen omdat de hardware van Apple flink moest throttlen. Ook verschilde het heel veel welke benchmark je kiest.
Ook in de nanometer race liep hisilicon voorop.
Is die op 5 nanometer gebakken? Yez!

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 23 juli 2024 14:02]

Je vergeet alleen een heel belangrijk onderdeel van waarom Apple zo'n goede performance heeft, en dat is de controle die ze hebben. Ze maken de chip en het OS, dus die twee kunnen perfect op elkaar worden afgesteld. Dat wil niet zeggen dat Apple chips op zichzelf zo veel sneller zijn, het is het voordeel van een walled garden.
Ze marketen het mooi, maar het is niet zo alsof Apple allemaal technologie heeft die anderen nog niet hebben, ze zijn net zo afhankelijk van de processen en architecturen als alle anderen, alleen hebben optimalisatie als voordeel.
Klopt het is optimalisatie, en niet een verdubbeling in CPU klokfrequentie ofzo. Maar het effect van die optimalisaties op performance in de echte wereld is heel echt. En dus telt het keihard mee.
En voor wat betreft het feit dat Apple alles verticaal integreert, ik krijg de indruk dat de suggestie wordt gewekt dat dat een soort van valsspelen is. Dat is het niet, het is, gegeven Apple's financiële positie, het slimme ding om te doen. Waar dat de rest van de bedrijven laat kan je zelf ook wel bedenken. Aan de innovatieve kant staan bedrijven als Qualcomm in elk geval niet echt (meer).

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 23 juli 2024 14:02]

Ja of eventueel tot de M1.
Gezien geclaimde verbeteringen zou dit een hele goede chip zijn voor de opvolger van Microsofts Surface Pro X. De Pro X had een Qualcomm 8cx, welke gebaseerd was op de 865 geloof ik.
Nu het lijkt alsof Apple zeer succesvol de transitie gaat maken naar ARM gaat Microsoft er ook meer in geloven lijkt me.

Bovendien was de 865 nog een 7nm chip, de 888 zou een 5nm chip zijn volgens The Verge

[Reactie gewijzigd door yorroy op 23 juli 2024 14:02]

Een vergelijking met de M1 lijkt mij niet zo op zijn plaats. Wanneer ik kijk naar de prestaties van de huidige Qualcomm SOC's dan hebben ze op veel vlakken nog een behoorlijk slag te maken naar een A13. Een vergelijking met de A14 is allicht ook leuk om te doen, maar een vergelijk met de M1 lijkt mij niet goed voor de marketing afdeling van Qualcomm... :)
Op zich wijken de A14 en de M1 niet heel veel van elkaar af, 2 vs 4 performance cores en evenveel low-power cores. Cache etc lijkt vrijwel identiek te zijn.
Een M1 kan natuurlijk ook zo goed presteren omdat die in een laptop (of toestel zoals de Mini) verhoudingsgewijs een enorm hoge TDP heeft door koelcapaciteit van zulke toestellen in verhouding tot een smartphone.

De toestellen die Microsoft gemaakt heeft met ARM SoC waren bij mijn weten nog steeds socs die voorzien waren voor smartphones (met al dan niet kleine aanpassingen), terwijl de M1 van de grond op gebouwd is veel laptops en desktops.
Dat gaat nog flink tegenvallen. Een kern-reden dat de M1 het zo goed doet waar de Windows op ARM producten eigenlijk ronduit als een mislukking gezien worden is de x86 emulatie. Omdat Apple precies wist wat ze wouden hebben ze de M1 zo kunnen ontwerpen dat die makkelijker met x86 instructies overweg kan. Hierdoor hoeft de Rosetta 2 emulator minder te vertalen en kan het bijvoorbeeld ook 64 bit x86 aan. Snapdragon heeft deze optimalisaties niet en omdat de 888 toch primair een smartphone soc is zal die deze ook niet inbouwen.

Wil Microsoft een vergelijkbare sprong als Apple kunnen maken zullen ze of Qualcomm moeten overtuigen om een SoC te maken met x86 optimalisaties of voor de SQ lijn van SoC's de R&D net als Apple inhouse zien te krijgen. Vooral dat laatste is op de langetermijn het beste maar duurt ook het langste en is het duurste.
Geekbench zal de a14 beter zijn, antutu veegt de snapdragon de vloer aan met de a14. Dagelijks gebruik weinig verschil.

Plus dat cross platform vergelijken gewoonweg hmmmmmmmmmmm blijft en je dat eigenlijk niet zou moeten doen.
Misschien dat ie in de buurt van de schaduw van de A14 mag komen ondertussen 😊
Een rechtstreekse vergelijking is moeilijk te maken tussen deze twee SoC's. Het zal eerder de UX zijn die men kan vergelijken.
Natuurlijk scoort Snapdragon 888 ook punten omdat het drie keer het Chinese geluksgetal 8 bevat. Sommigen betalen goud geld om maar zo veel mogelijk keren het cijfer 8 in de kentekenplaat of het mobiele telefoonnummer te hebben.
Inderdaad. Om de hoek woont hier iemand met de nummerplaat FFF-888, dat zal geen goedkope plaat geweest zijn. Als het maar geluk brengt :)
Dan wil ik niet weten hoe slecht de Qualcomm Quadcore S4 of Quadcore Snapdragon 400 series het hebben gedaan daaro.
Natuurlijk wel een mes dat aan twee kanten snijdt. Nu kunnen ze er extra verkopen door maken maar in de toekomst zijn de klanten die een 888 chip willen misschien minder snel geneigd te upgraden.
Best wel grappig, die smartphone flagship soc's. Hoe gaat 90% van de gebruikers dit merken? Hoeveel maal snappier is een 888 in vergelijking met een 865, of zelfs 845? Tenzij je zit te encoden op je smartphone of zeer vaak grote complexe pano's zit te stitchen, ga je hier toch bitter weinig van merken? Komen je notificaties sneller binnen? ;)

Nee, ik vind dat we nu toch wel minstens 2 jaar aan een overload aan cpu power zitten in smartphones. Ik ben niet tegen vooruitgang en ik ken wel het oude cliché van "640kb is voldoende" voor desktops, maar desktops/laptops zijn workstations. Toch in mijn geval.

Ik bedoel gewoon: ik zou veel liever zien dat ze op andere aspecten innoveren. Met camera's zijn ze goed bezig (meerdere lenzen/sensoren). Maar het kan nog beter. Ik heb momenteel een Snapdragon 855 en helemaal geen nood aan een "smartphone met een snellere cpu". Ik ben oprecht benieuwd naar hoeveel mensen dit wel nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 23 juli 2024 14:02]

Je merkt het doordat de camera bv beter wordt met dezelfde hardware. Een mooi voorbeeld vind ik de 2020 iphone SE, met dezelfde camera hardware als de ihpone 8, maar schiet beduidend veel betere plaatjes, alleen maar omdat de processor zoveel meer berekeningen kan maken per seconde. Het gaat al jaren niet echt meer om de snelheid van de UI, of het openen van apps. Echter zal een snellere soc steeds meer mogelijk gaan maken. Denk bv aan de geruchten dat apple met een AR bril gaat komen die de soc van de iphone moet gebruiken. Ik kan me voorstellen dat je dan een behoorlijk veel snellere soc nodig hebt om dat allemaal goed te laten werken. De toekomst blijft onzeker, fabrikanten zijn nog druk aan het zoeken naar waar de smartphone ons nog meer mee kan bedienen dan wat nu al het geval is.
Ik denk dat je hier wel iets de impact van een cpu overschat. Bij smartphones is beeldkwaliteit in grote mate bepaald door software, na de sensor. Kijk naar GCam vs stock camera app. Daar krijg ik ook 10x betere foto's uit op één en hetzelfde toestel. Gewoon door de algoritmes en software die erachter zit.
Al die software leunt op de machine learning mogelijkheden en AI mogelijkheden van deze socs. De soc maakt wel degelijk een enorm verschil hierin
Ik toon net aan dat het niet zo is, met een voorbeeld dat door een hele community met plezier gebruikt wordt. Lijkt mij toch logisch dat als een camera app software heeft ingebouwd dat snel 15-30 foto's kan nemen en combineren tot een beeld, betere beelden aflevert dan een 15% snellere cpu met een ondermaatse camera app met slechte implentaties qua HDR etc..

Bijna iedereen die GCAM voor het eerst gebruikt, ziet een enorm stap voorwaarts qua beeldkwaliteit, vooral in weinig of moeilijk licht. Een stap die ze niet zien als ze dezelfde stock camera gebruiken op een nieuwere smartphone van een generatie jonger.

Een extra chip erbij voor beeldbewerking of AR - zoals in de Pixels, dat is een andere zaak natuurlijk.

Maar het lijkt mij toch extreem voor de hand liggend dat software optimalisatie wint van een stapsgewijze hardware update met een paar procent betere synthetische performance?
Maar de software wordt gelimiteerd door de hardware. Elk jaar verzint apple bv weer iets wat de software kan, zoals 8 fotos tegelijk maken met andere beeld instellingen, of constant een foto in het geheugen houden zodat als je hond zijn hoofd omdraait je toch een scherp plaatje hebt. Dit soort dingen waren niet altijd mogelijk. Ja er zal een limiet aan zitten tot waar het nuttig blijft, maar voorlopig valt er nog genoeg verbetering te halen door de soc in het algemeen te verbeteren op meerdere punten, nog een voorbeeld is dolby vision video maken met de iphone. Is ook alleen mogelijk door de soc.
Ik zit nog op een Snapdragon 835 maar zie absoluut geen noodzaak om over te gaan op een nieuwe. Met zo'n supersnelle SoC ben je wel fit for the future. Er zijn mensen die nog heilig erin geloven dat je een telefoon in een docking station gaat drukken en hem als desktop replacement kan gebruiken. Daarvoor zijn deze tussenstations allemaal nodig.
(...) Met zo'n supersnelle SoC ben je wel fit for the future.(...)
Dat is de essentie natuurlijk. Maar ik kocht de 855 bijna 2 jaar terug en ik ben nog steeds fit for the future. Tenzij iets super interessants gelanceerd wordt op camera gebied, of mijn toestel is stuk/gestolen, heb ik gewoon geen nood aan een nieuw toestel en koop ik de latere generaties wel. Maar als iedereen zo redeneert en die cyclus gebruikt, dan verkoopt Qualcomm nul soc's ;)
Anoniem: 143912 @Vinny_932 december 2020 18:18
hier van 845 naar 865 en het verschil in snelheid is gewoon in alle opzichten merkbaar
Ik kan mijn Galaxy S10 (Qualcomm) perfect als desktop replacement gebruiken. Tenminste normale taken als browsen, Google sheets, YouTube doen het perfect. Een aantal apps naast elkaar open hebben is ook geen probleem en het voelt zich niet langzamer dan een PC aan. Dus die toekomst is al sinds twee jaar hier.
Los van het gegeven dat Qualcomm de prijzen van die SOC's flink aan het opdrijven is. Nog even en de SOC alleen, is net zo duur als de gemiddelde midrange telefoon.
Kijk, hier ben ik het volstrekt mee eens. Uitgezonderd wellicht een paar hardcore gamers en hele specialistische doelgroepen (welke ik niet kan verzinnen) gaat het overgrote deel niet of nauwelijks iets merken van die snelheidsverschillen.

In 2018 ging ik over van Motorola X Play (SD615 - Antutu 35.000) naar een 6T (SD845 - Antutu>250.000). Bij slechts 1 app was ik blij verrast dat de app veel sneller was met opstarten. Bij alle andere apps kreeg ik geen smile omdat alles opeens veel sneller was. Zal wel sneller zijn maar onvoldoende merkbaar. Toegegeven, ik kom niet verder dan eenvoudige (kaart) spelletjes, streamen van muziek en video, email en chat, maken foto's en internetten.

De rest van de familie zit nog op telefoons met een Antutu score van rond de 85.000. Niemand klaagt dat deze te traag worden.

Mijn beeld is dat die uitzonderlijke snelheid maar door een zeer beperkt aantal mensen daadwerkelijk wordt gebruik.

Meer snelheid is voor mij niet relevant. Het zijn de extra features die wellicht wel een upgrade interessant maken.
Een snellere processor zou normaal gezien minder stroom verbruiken dan een trage processor (voor eenzelfde berekening). Dus als je de software hetzelfde laat doen ga je bij veel apps het verschil niet merken in gebruik, maar misschien wel in verbruik. En dus gaat je gsm langer mee zonder te herladen.
Theoretisch wel maar in de praktijk zijn er te veel afhankelijkheden. Denk aan omvang scherm, type scherm, omvang accu, e.d. Met de 6t ben ik er op achteruit gegaan. Nog steeds goed genoeg, kom makkelijk de dag door maar met de X play kwam ik 2 dagen door.
Mja CPU kracht merk je het misschien niet zo erg maar in de GPU is het wel echt voelbaar. Smartphone games zitten niet stil en we beginnen het punt te bereiken dat echt hoogwaardige spellen op iOS en Android beschikbaar zijn. Op dat veld is ook voor de gewone gebruiker nog een enorme slag te slaan en gezien de proliferatie van OLED panelen, hoge refresh rates en hoge resoluties is er ook zeker nog lang de max niet gehaald.
> Komt er dan een Snapdragon 666 om de huidige midrange chip op te volgen?

Het zal ongetwijveld een beest van een soc worden
Nee zeker niet het nummer van het beest gaat het niet worden hoor

888 is een Chinees geluksnummer net als 555
Samsung wordt als afnemer niet genoemd? Gaan die dan volledig over op eigen chips?
Viel mij ook op... Dan moeten ze wel heel veel vertrouwen hebben in hun Exynos 2100...

Tot nu zeggen alle gebruikelijke (geruchten) kanalen dat Samsung wel degelijk een Snapdragon 875/888 in de Galaxy S21 gaat stoppen voor de regio's U.S. & Zuid Korea... Ben benieuwd.

Het zou op zich logisch zijn als Samsung voor de ondersteuning van de S21 besluit alle telefoons met dezelfde processor uit te rusten, scheelt tijd & resources ten opzichte van de huidige situatie waarin ze twee verschillende processors moeten ondersteunen. Probleem is alleen dat afgelopen jaar er heel veel ophef is geweest over het feit dat juist de Snapdragon versie zoveel beter (sneller, langere batterijduur en mooiere foto's) was. Daar schijnt de Exynos 2100 een eind aan te maken maar dan moet je ze wel in hetzelfde toestel kunnen vergelijken natuurlijk : )
We leven in een interessante tijd waarin chips en chipmakers snel veranderen. Apple en Samsung met hun 'eigen' chips, Intel die de rekening krijgt voor de remmende voorsprong van jaren.
Als de nieuwe Exynos inderdaad de vloer aanveegt met de Snapdragon 888 betekent dat zeker dat zowel Apple als Samsung en in theorie misschien zelf Huawei (we zullen nooit weten hoever ze waren gekomen met die Kirin chips, maar ze waren volgens mij vaak degene die sowieso als eerste overstapte op een nieuw nanomilimeter proces) allemaal snellere processors uitbrengen dan Qualcomm... Niet best, omdat dat hun enige business is (ze hebben één taak...). Maar eerst maar eens zien wat die nieuwe Exynos gaat doen.

En het kan nog erger. Vraag me bijvoorbeeld af hoe Intel zich voelt nu de Apple M1 Macs de Intel Macs omver blijken te blazen ; )
Ik zou Huawei nog niet tot de verleden tijd categoriseren, ze zijn misschien vertraagd maar SMIC staat ook niet stil en is toch een stuk sneller aan het innoveren dan TSMC en anderen. Juist nu Chinese bedrijven zo afgesloten zijn van de highend zal de Chinese overheid nog eens extra inzetten op het ondersteunen van de eigen capaciteit. Nog een paar jaar en dan hebben ze de achterstand op TSMC, Samsung en anderen wel ingehaald en kan Huawei ook weer met Kirin meedingen in de top.

[Reactie gewijzigd door Centurius op 23 juli 2024 14:02]

Zeker, maar ze baseerden hun Kirins op CPU designs en Cortex cores van ARM, en door het handelsverbod mogen ze daar geen zaken meer mee doen dacht ik (ben ervan op de hoogte dat ARM Brits is, maar ze gebruiken ook Amerikaanse technologieën geloof ik)?
Anyway, zoals je zegt zullen ze een flinke setback hebben maar zal de Chinese overheid alles op alles zetten om die achterstand zo snel mogelijk in te halen. En wie weet zal de nieuwe Amerikaanse regering zometeen dat handelsverbod wel opheffen voor zover het geen netwerktechnologie betreft (oftewel ze kunnen dan wel weer samenwerken bij het maken van telefoons).
Ik begrijp je punt maar de ARM licentie wordt niet echt geraakt door de handelsbeperkingen. Huawei is namelijk de houder van een architecture licentie (net als Apple, Samsung en nog een groep anderen). Zodra deze licenties eenmaal gekocht zijn zijn ze niet meer in te trekken en mag Huawei de ARM instructieset vrij gebruiken voor hun eigen implementaties. Dit is waarom Apple bijvoorbeeld ook een zoveel betere processor kan maken voor iPhones.
Ah, dank je, dat verklaart veel. Vroeg me al af waarom de verschillen zo groot zijn terwijl ze allemaal die ARM architectuur gebruiken.
Graag gedaan, de hele ARM licentie setup is nogal verwarrend dus de meeste mensen weten niet van de verschillende soorten licenties die er rondgaan. :)
Overal waar cdma word gebruikt komen qualcomm socs vanwege patenten en een deal met qualcom
Geen idee dat die er niet in genoemd worden, ze maken hem wel voor Qualcomm, dus ik denk dat ze er ook wel een dealtje uit hebben gehaald om er een aantal af te nemen...

https://www.techradar.com...make-snapdragon-875-chips
Los daarvan kan Exynos geloof ik ook niet met CDMA netwerken overweg en dat is in de VS nog wel een must.
Vreemd dat ze 875 skippen voor 888, had dit dan volgend jaar gedaan. Zo komen we ook haast aan het einde van de huidige naamgeving...

Anyways, ben benieuwd hoe deze zich verhoud met de concurrentie.
Komt er dan een Snapdragon 666 om de huidige midrange chip op te volgen? ;)

De socs volgen elkaar steeds sneller op. Ik heb nog een Huawei Mate 20 pro / Snapdragon 835/845 level geloof ik. Maar het werkt nog naar behoren, laatste weer een beveiligingsupdate gehad.

Ik zou pas willen upgraden zodra het 5g netwerk echt volledig is benut na de laatste veiling. Stapte ook pas laat over op 4g. En tot die tijd zijn nieuwe toestellen wel fijn met 5g aan boord, 120/144Hz verversingsnelheid. Maar voor nu is het meer leuk om te hebben dan echt nodig.
of 616... er zijn manuscripten die dat getal hebben als getal van het beest.
en er is ook een CD/ LP van :)
Stop dit eens in een tv, zou er zoveel op vooruit gaan. nu hele dure tv's met een waardeloze soc...
Software scheelt ook een hoop. Je kunt 's werelds beste SoC erin zetten. Als je vervolgens de software binnen een korte tijd afraffelt en er verder geen tijd meer in wenst te stoppen als fabrikant, dan heb je nog een slechte gebruikerservaring.

Als je ziet hoe vloeiend zelfs budget telefoons met goedkope SoC's tegenwoordig zijn, denk ik eerder dat het aan zoiets ligt.
The Verge meldt dat het bijbehorende modem een 5nm chip is.

https://www.theverge.com/...erformance-ai-photography

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 23 juli 2024 14:02]

Hopelijk komen er telefoons uit die naast de rekenkracht, ook sensoren van een kwaliteit hebben die die rekenkracht de moeite waard maken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.