Op 5nm gemaakte Apple A14 Bionic-soc heeft Neural Engine met 16 kernen

Apple heeft zijn nieuwe A14 Bionic-soc aangekondigd. De chip wordt op 5nm gemaakt en is voorzien van zes cpu-cores en vier gpu-cores. Apple stopt de soc in zijn nieuwe iPad Air, maar vermoedelijk komt de A14 ook naar de iPhone 12-serie.

Bij de presentatie van de nieuwe iPad Air gaf Apple de eerste details over de op 5nm gemaakte soc. De A14 Bionic is voorzien van 11,8 miljard transistors en bevat zes cpu-cores en vier gpu-cores. Omdat Apple de soc eerst in de iPad Air gebruikt, vergeleek de fabrikant de prestaties met de A12 Bionic-soc die in de iPad Air 2019 zit. Volgens Apple zijn de cpu-cores 40 procent sneller en is de gpu 30 procent sneller. Dat gaat dus niet om de prestatiewinst ten opzichte van de A13 Bionic-soc uit de iPhone 11-modellen.

De opbouw van de A14 is grotendeels gelijk aan die van de A13 en A12, met twee krachtige cores en vier zuinige cores. De cpu-cores zijn volgens Apple verbeterd en voorzien van grotere caches, maar exacte details daarover zijn niet bekendgemaakt.

De Neural Engine krijgt een upgrade naar zestien cores. Bij de A13 Bionic heeft dat gedeelte van de chip acht cores. Apple claimt dat de chip elf biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren. Bij de A13 Bionic sprak Apple nog van vijf biljoen bewerkingen per seconde. Ook zegt Apple dat de A14-soc is voorzien van snelle machine learning accelerators.

Vermoedelijk wordt de A14 Bionic-soc gemaakt op het 5nm-procedé van TSMC. Apple liet zijn vorige socs maken op het 7nm-procedé van die chipmaker. Naast TSMC heeft ook Samsung een 5nm-procedé dat gereed is voor massaproductie.

A14 Bionic A13 Bionic A12 Bionic
Procedé 5nm 7nm 7nm
Transistors 11,8 miljard 8,5 miljard 6,9 miljard
Cpu-cores 6 6 6
Gpu-cores 4 4 4
Neural Engine-cores 16 8 8

Apple A14 Bionic

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-09-2020 • 20:54

87

Reacties (87)

87
85
47
6
0
25
Wijzig sortering
Als toevoeging, ter vergelijking, nog de specificaties van de A12Z Bionic, aangezien deze SoC wordt gebruikt in de huidige iPad Pro (4th gen).

Procedé: 7nm
Transistors: 10 miljard.
Cpu-cores: 8
Gpu-cores: 8
Neural Engine-cores: 8

Meer info: https://www.notebookcheck...s-and-Specs.458473.0.html

[Reactie gewijzigd door Lycaon op 25 juli 2024 05:59]

Apple marketing afdeling draait overuren ... bionic, neural ... het is nu wachten of de processor ook aerodynamisch is.
Dan had je keynote moeten zien. "We are testing the limits of the laws of physics" of iets in die trant. :)
Grapjassen, maar het is niet gelogen :) feitelijk doet iedereen dat iedere dag, de hele dag. Zelfs als je op je muil gaat test je dat ;)
feitelijk doet iedereen dat iedere dag
Voor processoren is dat natuurlijk nog veel meer waar. Je maakt het zo klein en snel, met zo weinig mogelijk vermogen. Als het met iets minder vermogen nog steeds blijft werken verlaag je het vermogen of verhoog je de snelheid: als het niet meer (stabiel) werkt dan weet je waar de fysische grens lag. Klinkt heel gaaf, maar het zou pas gênant worden als ze het niet deden.

"We brengen de nieuwste processor uit op 14nm en 1GHz. Had het iets sneller gekunt? Geen idee, hebben we niet geprobeerd." ;)
Tijdens de presentatie in het tech lab stonden wel doorzichtige beeldschermen :)
En server racks met servers die geen lawaai maken (of knipperen met indicatie lampjes). Dit was 100% gewoon een studio.
O.a. ovenleverancier ASML doet dat voor hun, samen met de bakkers.
Small remark: ASML doet de belichting :-)
Wat dat betreft worden het net politici een heleboel mooie woorden gebruiken en aan het einde weet je nog steeds niet waar ze het over hebben, maar ja het klinkt wel mooi 8)7
Bionic, neural, misschien krijgen we later ook de bionic man, Steve Austin ( de man van 6 miljoen) die voor Apple de marketing zal doen voor hun geweldige producten die in zijn lichaam zitten.
Om even aan te vullen:

De A12 Bionic is dezelfde SoC als in de iPhone XS/Max. De A12Z Bionic is een refresh van de A12X (dus niet te verwarren met de A12 Bionic) die in de 3rd gen iPad Pro zat. Tussen de A12X en A12Z zit minimaal verschil (slechts één GPU core meer)
Ik vroeg mij onlangs af, als er nu bv 10 miljard transistors inzitten en ooit was bv een transistor bijna een cm ofzo???Hoe groot zouden dan 10 miljard transistors zijn als ze de oude afmeting nog hadden, een voetbalveld lol of....
10 miljard = 10^10. Dus als je een vierkant maakt is deze 10^5 cm breed. En dat is 1 Km.
Niet echt... er is geen direct verband tussen de genoemde "afmeting" 7nm en de effectieve mogelijke dichtheid op een bepaald oppervlak.

Intel 10nm heeft bijvoorbeeld bijna hetzelfde aantal transistoren op eenzelfde oppervlakte zitten dan TSMC 7nm heeft.

Misschien is het beter wanneer men spreekt over "nm" hier altijd de afkomst bij te vernoemen (Intel/TSMC), zonder dit is het eerder appelen met peren vergelijken.

Of nog beter om vanaf nu alleen nog te spreken over de transistordichtheid. Hier bestaat zelfs al een paper over, geschreven door personen van Stanford, MIT, Berkeley en TSMC zelf:
https://ieeexplore.ieee.org/document/9063714
Dat zou niet beter zijn, 5nm vs 7nm gaat over meer dan alleen hoeveel transistors je op een vierkante centimeter kwijt kunt.
En dat allemaal in een klein chipje🤭,toch gek hoe technology evolueert.
Technology evolueert niet, we ontwerpen en maken het toch echt zelf. Als de techniek zichtzelf gaat evolueren dan wil ik hier snel weg en opnieuw gaan beginnen op een andere planeet. ;-) Maar je hebt wel gelijk, het is wel fantastisch wat we kunnen sinds in 1923 (bron) de eerste werkende transistor werd gebouwd.
In de scope van de laatste 5000 jaar is de technische ontwikkeling van de laatste 100 jaar inderdaad volslagen krankzinnig.

Deze snelheid van de (door ons gecreëerde) technologische evolutie gaat vele malen sneller dan die van onze soort, vandaar dat de angst voor gevaar voor onze soort niet ongegrond is.
Ik hou het kort..

Skynet

;)
In het Apple filmpje wordt er gezegd dat het zo klein is als een atom als ik me niet vergis.
Niet helemaal, ze zeggen dat het zo klein is dat de eenheden waarmee ze meten in atomen wordt uitgedrukt.
Een atoom is 100 picometer groot, dus hebben ze het dan over transistoren die max 999 picometer groot zijn? Dus ~10 atomen groot of minder?
Het zijn silicium atomen, het ligt aan welk atoom je hebt welke afmetingen deze uit bestaat
dat is 111pm dus ze praten nog niet helemaal de waarheid.
atomen klinkt in ieder geval weer heel mooi volgens de marketing afdeling.
Daar heb ik verder geen kennis van, geen idee dus :9

Zie de Apple Keynote op 50:56, daar wordt het gezegd. Verder niet veel informatie erover.
Zoals m'n oma altijd zei: drink ruim 100 mol water per dag
Apple claimt dat de chip elf biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren. Bij de A13 Bionic sprak Apple nog van vijf biljoen bewerkingen per seconde.
Wordt hier niet miljard bedoeld? Wat de Amerikanen 1 billion noemen is een 1 met 9 nullen. Wat wij met 1 biljoen bedoelen is een 1 met 12 nullen ;)
Nee. Het gaat om trillion operations per second. Ofwel biljoen.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Biljoen
I stand corrected. Op eerste blik leek het een onwaarschijnlijk groot getal. Toch knap dat ze tegenwoordig zo'n 6000 operaties per clock cycle kunnen uitvoeren ervanuitgaande dat hij op een ~2GHz clock draait.
Kan iemand toelichten hoe dat kan? Ik begrijp wel dat je met een pipeline meerdere instructies klaar kunt zetten en deels al uit kunt voeren (eventueel na reshedulen), maar duizenden per klokcyclus kan ik niet volgen.
Het aantal kernen is (bijvoorbeeld) 4. Dan zou elke kern 6000/4=1500 instructies per cycle uitvoeren. Als de pipeline 100 instructies langs is (ik meen te weten dat een pipeline korter is) en zo efficiënt dat elke instructie in de pipeline in een cycle helemaal uitgevoerd wordt, gaat het nog steeds over 15 x meer instructies dan ik kan verklaren.
Kortom, ik mis een groot deel van het plaatje.
De lengte van een pijplijn is altijd een dilemma hoe langer hoe meer een cpu vooruit kan werken en sneller hij is het nadeel is alleen bij een foute voorspelling moet hij verdere terug om te corrigeren.

Wat is de optimale balance😅?. Die is voor gamen anders dan voor administrative taken
Niemand wil een stropige pc of telefoon

[Reactie gewijzigd door xbeam op 25 juli 2024 05:59]

Ik dacht dat modernere processoren meerdere stappen uitrekenden en alles weggooien wat niet juist berekend (i.e. voorspeld) was.
Het lijkt niet logisch dat een processor met een klokfrequentie van ongeveer 3 GHz, oftewel 3 miljard klokcycli per seconde, bijna 4000 instructies per klokcyclus kan verwerken, toch?
De vraag is dan natuurlijk, wát voor instructies (hoeveel verschillende) ;)
Een mix van alle mogelijke instructies (kopiëren, opschuiven van een register, optellen, vergelijken, vermenigvuldigen, ...). En dat dan duizenden keren per cycle. Of per kern toch zeker wel duizend per cycle.
Ik kan het (ook) niet verklaren.
Misschien hebben ze het over gpu + cpu + npu + isp?
Ik vind dat het als techneut veel makkelijker is om de wetenschappelijke notatie te gebruiken en dan bij voorkeur de enginering notatie: 5 * 10^12 leest zoveel sneller en makkelijker.
Ik zal u een geheimpje verklappen: Deze "Apple Bionic Neural Engine" is waarschijnlijk gewoon een dood-ordinaire van-de-plank CEVA-NeuPro.

CEVA ontwerpt dat, laat het ontwerp alleen een keer bij TSMC maken om te testen. En verkoopt dan het ontwerp aan o.a. Apple. Apple stopt dat stukje ontwerp in hun SoC. En Apple plakt er dan wel of niet een sticker op en geeft het beestje een naam. Het is aan Apple om wel of niet te vertellen waar ze het gekocht hebben. Of misschien maakt Apple ze zelf; dat kan ook; maar voor de vorige generatie las ik uit redelijk betrouwbare bron dat het om CEVA IP gaat.

Gevolg: Op de gelinkte CEVA-website met specs leest u, dat er tot max. 12.5 tera-operaties per seconde wordt gehaald.
Tera is Amerikaans voor triljoen.
Tera is Europees voor biljoen.

Dus wat dat betreft klopt het denk ik wat gesteld wordt.

@Carbon "Geheim" omdat Apple het niet vertelt; zoals ze bijv. wel gewoon adverteren dat ze de ARM ISA gebruiken; of vroeger dat ze gewoon vertelden dat in de iPhone 1 een Samsung 32-bit RISC ARM 1176JZ zat.

[Reactie gewijzigd door kidde op 25 juli 2024 05:59]

Ik zal u een geheimpje verklappen: Deze "Apple Bionic Neural Engine" is waarschijnlijk gewoon een dood-ordinaire van-de-plank CEVA-NeuPro.
Hoezo geheim?
in SoC land is het heel gebruikelijk om kant en klare function blocks te gebruiken!
Maar als je zoals Apple een volledig eigen ARM core kunt ontwikkelen dan lijkt me een 'neural-engine' ook geen probleem.
Nee, dat moet echt een biljoen zijn. Meerdere cores, allemaal op enkele gigahertz, met elk vector units.
Mijn vraag is een beetje: waar worden deze neural cores voor gebruikt? Snel zoeken in je foto's? Ik kan mij er nog weinig bij voorstellen.
Programma’s die machine learning gebruiken kunnen de neural cores gebruiken zodat de cpu load verlicht word (met gevolg lager energieverbruik) en ingewikkeldere neural nets mogelijk worden. Toepassingen hiervan zijn bijvoorbeeld speech to text, handschrift herkenning, hoe foto’s met dezelfde mensen erop gegroepeerd kunnen worden, verbeteren van foto’s. Je kan er veel mee bedenken.
Apple probeert met Core ML machine learning ook toegankelijker te maken voor developers.
Dus in principe kan Siri er ook beter van worden? Want dat is een drama vergeleken met OK Google.
De “hé siri” detection zou er beter van kunnen worden. De rest wordt waarschijnlijk bij apple zelf verwerkt en verbeterd aangezien siri altijd internet nodig heeft en niks kan zonder.
Wanneer gaan die dingen als hi Siri zelf leren. Ik had gedacht juist door dit soort tech hardware ze het zelf kunnen leren.
Het is niet onmogelijk, maar dat is niet hoe Apple het inzet. De neural engine wordt juist ingezet om dingen op het device te houden en niet off te loaded naar de cloud ivm privacy zorgen.

Dingen als gezichtsherkenning in foto’s (wat mijn iPhone X ongelofelijk goed doet) bijvoorbeeld. Apple kondigt steeds meer dingen aan die leunen op de onboard neural engines van devices, om zo min mogelijk in de cloud te hebben.

Maar als je Siri om het weer vraagt, of informatie over the Great Barrier Reef, Dan gaat ze echt met internet praten.
De gezichtsherkenning in Photos is niks vergeleken bij wat Google Photos doet. Goed het mag dan lokaal verwerkt worden en voor veel meer privacy zorgen, maar ik vind wat Google Photos in de cloud doet toch wel indrukwekkend.
Ik vind het indrukwekkend genoeg en vooral omdat het zonder privacy issues gebeurt :)
Kunnen ze bijvoorbeeld ook TensorFlow of andere niet-Apple dingen?
Blijkbaar heeft tensorflow light Core ML ondersteuning.
Apple heeft zelf ook een guide over het omzetten van modellen uit andere software

[Reactie gewijzigd door pietprecies01 op 25 juli 2024 05:59]

Feitelijk dus kort door de bocht vergelijkbaar met oudewetse coprocesssor. Of gpu voor grafische taken is die nu een processor voor andere taken maar dan met hele mooie naam.
Artificial intelligence in je foto's en vooral Smart HDR tijdens portret en video lijkt mij. Daarbij denk ik ook wel dat er een stuk software wordt geschreven wat ' na denkt' over de volgende app die je misschien gaat gebruiken en die alvast laat opstarten op de achtergrond waardoor het toestel sneller applicaties kan laden. IDK. :P

[Reactie gewijzigd door J Kortje op 25 juli 2024 05:59]

En er zal wel een A14X komen, voor de desktop markt. Ze hebben de vorige keer natuurlijk een Mac laten zien met een A13X, maar met de release zullen ze er wel hun laatste iteratie in stoppen.
A13X? deze is toch nooit uitgebracht en is de A12Z geworden?
Klopt. De Mac Mini die ze omgedoopt hebben tot DTK heeft een A12Z. De A13X is nooit op de markt gekomen.
Oke nieuwe ARM processoren van Apple, als deze op 5nm zijn kunnen er dus ook nog meer cores op de desktop / notebookdie. Apple gebruikte bij de eerste prognoses en tests een x processor. Hoe verhoudt die zich tot deze A14?
Dat weet niemand, want je mag geen bendhmarks gebruiken op de test hardware Mac Mini, en de A14 heeft nog niemand in handen.
Jammer dat ze niks hebben gezegd over hoe efficiënt de chip is.
Ze hebben eerder wel laten zien dat in de chip (SoC) hele delen uitgeschakeld kunnen worden voor low-power operation. Qua chip ontwerpen zit Apple wel op de voorste rij.
Het is een vrij standaard bigLITTLE opstelling. Zoals wel vaker is Apple nooit de eerste met een concept, maar is de uitvoering wel weer prima.
Is dat zo?
Al 5+ jaren zijn er SOCs die snelle en trage kernen in/uit kunnen schakelen.
Tsja, maar ik zei ook niet dat ze de eerste waren, ik zei alleen dat ze dat paar jaar terug lieten zien. Op een voorste rij zitten wel meer mensen lijkt me, lees: er zijn wel meer innovatieve bedrijven. Maar blijkbaar mag op T.net weinig positiefs over bepaalde leveranciers gezegd worden tegenwoordig. Gone are the days of Femme...
De A13 was ARMv8.4-A. Ik ben benieuwd of de A14 nu ARMv8.5-A heeft. Met Memory Tagging en Branch Target Indicators zou de beveiliging weer op een hoger niveau zitten.

[Reactie gewijzigd door Matthijs8 op 25 juli 2024 05:59]

Als deze begin oktober in de nieuwe iPad Air zit, is dit dan de eerste 5nm SoC?
In een Apple product wel ja. TSMC is er al langer mee bezig voor de Snapdragon en Samsung heeft er ook ontwerpjes voor leert een kleine Google zoekopdracht.
Ik bedoelde meer, is dit de eerste 5nm SoC die in de handen van consumenten komt.
Staar je daar niet blind op. Intel maakt nog 14 en 10 chips. Apple maakt de chips ook niet zelf, dat doet TSMC. Als ze perse willen kan iedere concurrent ook 5nm chips laten maken.
Even als leek: waarom zou je dat (als concurrent) niet willen?
Prijs. Vroeger was kleiner goedkoper omdat silicium van de juiste kwaliteit peperduur is.
De apparatuur om nog kleiner te gaan is echter zo duur dat dit niet langer op gaat, zeker niet als een proces net geïntroduceerd word. Apple heeft een dusdanige marge dat ze zich daar beperkt druk over hoeven maken. Wat weer mooi is voor andere bedrijven, early adaptor Apple betaald de hoofdprijs zodat hun straks voor een veel schappelijkere prijs dezelfde feature size kunnen bieden.
Goed voor de Nederlandse economie iig. met dan aan ASML.
De productiecapaciteit is ook nog beperkt, dus niet iedereen kan tegelijk op 5 nm overstappen.
Daarnaast, zoals DarkeasterB onder zegt, zou de prijs per chip hoger kunnen zijn.
Intel gaat ook tergend traag in chip ontwikkeling wua en warmteontwikkeling. Dus geen argument.
Als de ipad air begin oktober uitkomt, dan zal het maar 1 of 2 weken voor de nieuwe iphone zijn. Dat maakt de 5nm soc in de ipad air toch iets minder speciaal.
Daarom denk ik dat men de iphone 12 niet in oktober hoeft te verwachten. Als de iphone 12 namelijk ongeveer dezelfde releasedate zou hebben, waarom zouden ze deze dan vandaag niet kenbaar hebben gemaakt? Apple gaat hier tegen zijn eigen traditie in, dat zal dan wel een gegronde reden hebben. Persoonlijk verwacht ik de iphone 12 pas op z'n vroegst in November.
Ik denk wel dat die word aangekodigd in oktober, release in november. Ik denk dat ze er alles aan doen om de iPhone beschikbaar te maken voor het aankomende holiday-season.
Ze konden evengoed gewoon de chip van de vorige iPad Pro genomen hebben of die van de andere iPad refresh. Alhoewel buiten de chip zie ik niet in waarom iemand de iPad Air over een iPad pro gaat kopen, zeker niet de Benelux, waar de iPad Pro van 2020 maar €100 duurder is met dubbel zoveel opslag.
Ah de welbekende Bionic Chips met 'Artificial Intelligence'.

Toch Tweakers? :o

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 25 juli 2024 05:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.