Gerucht: Samsung en niet TSMC maakt Qualcomm Snapdragon 875

Volgens Koreaanse media maakt Samsung dit jaar Qualcomms nieuwe high-end soc op zijn 5nm-procedé. In de afgelopen jaren liet Qualcomm zijn Snapdragon-socs door het Taiwanese TSMC maken. Samsung zou een betere deal geboden hebben.

Samsung heeft volgens Business Korea een contract binnengehaald om alle exemplaren van de vermeende Snapdragon 875 voor het komende jaar te produceren. Het zou gaan om een contract met een waarde van ongeveer een miljard dollar. Samsung zou al begonnen zijn met de productie van de nieuwe Qualcomm-soc, in zijn chipfabriek in Hwaseong. In die fabriek maakt Samsung sinds begin dit jaar chips van 7nm en kleiner, met euv.

Naar verluidt wordt de Qualcomm Snapdragon 875 gemaakt op een 5nm-procedé. Ook TSMC kan dergelijke chips in grote hoeveelheden produceren. Vermoedelijk maakt TSMC momenteel Apples nieuwe iPhone-soc op 5nm en wordt er gewerkt aan 5nm-socs voor Huawei, maar de leveringen aan Huawei stoppen deze week vanwege Amerikaanse sancties.

Qualcomm liet eerder ook zijn Snapdragon 820, 835 en 845 door Samsung maken. TSMC werd ingezet voor de productie van de Snapdragon 855 en 865. Samsung maakte in die tijd nog wel lager gepositioneerde Qualcomm-socs, onder andere op zijn 8nm-procedé.

Samsung investeert al jaren grote bedragen in zijn chipfabrieken. Het Zuid-Koreaanse concern sprak in 2019 de wens uit om 's werelds grootste processormaker te worden. Dat doel zou het bedrijf in 2030 willen halen. In de komende jaren wil Samsung in totaal omgerekend 103 miljard euro investeren.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-09-2020 • 14:17

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Scotten Jones van IC Knowledge heeft hier recent weer een goed artikel over geschreven: Can TSMC Maintain Their Process Technology Lead

Het komt er eigenlijk op neer dat de 2019 processen heel vergelijkbaar waren: Intel's 10nm, Samsung's 7nm (7LPP) en TSMC's 7nm (7FF) hadden allemaal een vergelijkbare dichtheid van rond de 100 miljoen transistors per vierkante millimeter (MTr/mm2). TSMC's 7FF was iets eerder op de markt en kreeg sneller de yields omhoog, maar qua dichtheid dus heel vergelijkbaar.

2020 is een stuk anders. Intel zit nog steeds op hetzelfde 10nm process, Samsung neemt 5LPE (Low Power Early) in productie en TSMC 5FF. Samsung's transistordichtheid stijgt daarmee naar 134 MTr/mm2, maar TSMC slaat een veel grotere slag met 185 MTr/mm2. Ook lijkt TSMC eerder in productie te gaan.

2021/2020 blijft een beetje vooruitkijken, maar zoals het er nu uitziet komt Intel met een 7nm process met 212 MTr/mm2, komt Samsung met een 3nm process met 203 MTr/mm2 en komt TSMC met een 3nm process met 315 MTr/mm2. Zoals je ziet slaan de node-namen nergens meer op.

Interessant is dat Intel en TSMC nog een generatie FinFET transistoren gaan gebruiken, maar Samsung al overstapt naar een Gate-All-Around transistor, die Samsung MBCFET noemt (Multi-Bridge-Channel FET). Deze video beschrijft de voordelen goed.

Naast het artikel van Scotten Jones kan ik deze van Mark Lapedus van Semicondutor Engineering ook aanraden: 5/3nm Wars Begin
Intel zit niet nog op dezelfde 10 nm ze hebben een nieuwe superfin 10nm. We weten alleen nog niet wat het in houd omdat er nog geen product mee uitgebracht is en niemand anders het af neemt.

En als TSMC en samsung een beetje eerlijker worden lassen ze een tussenstap in en noemen het 4nm voordat ze naar 3 gaan en dan van 3 naar 2 2.5 ofzo zodat de namen weer wat waarde krijgen qua dichtheid. het is belachelijk hoe misleidend de namen nu zijn.
Allemaal mogelijk gemaakt door machines van ASML?
Nog steeds de enige ter wereld die EUV machines levert
Heel mooi. En als ze er dan even een paar miljoen achterhouden en daarop "Exynos" graveren in plaats van "Snapdragon", dan kunnen ze die mooi in de S30 stoppen en die in Europa verkopen! :D
De volgende series zal echter weer gewoon S21 heten en niet S30. S30 gaan ze bewaren voor wanneer we weer in 2030 zijn beland.
Ik denk dat de volgende gewoon s30 gaat heten. Nvidia en andere grootheden doen dit al enige tijd zo. Nvidia had de 500 600 700 800 900 serie toen kwam 1080 2080 en nu 3080.

Waarom er zo geteld wordt? Klinkt interessanter als het eerste cijfer omhoog gaat denk ik
Alleen heeft Samsung nu een kans op netjes op jaartallen te gaan zitten.
Welke "andere grootheden"? Apple = iPhone 10, 11, 12, etc., Microsoft = Surface (Pro) 5, 6, 7, etc., Motorola = G6, G7, etc. Om maar even een paar "grootheden" te noemen.
ja welke telefoon heb je dan? Ja de Samsung S155 super toestel man, kan er mee sword fighting doen en alles.
Dit is het eerste wat ik dacht, nu kan samsung niet alleen produceren maar ook gebruiken voor eigen producten. Wat ze dan ook hoogst waarschijnlijk gaan doen. Exynos was er alleen maar om de marge te vergroten voor samsung, misschien dat het met deze deal ingecalculeerd is en zo goedkoper word voor samsung als voor qualcomm. We gaan het zien.
Je kan dat niet zomaar gebruiken/overnemen (muv dat het afgesproken is)...

Anyway, zoals het artikel aan aangeeft is dit al de zoveelste keer dat Qualcomm het aan Samsung uitbesteed, en wat jij noemt is nooit voor gekomen dus zou niet weten waarom dat nu anders zou zijn.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 14 september 2020 16:50]

Linksom of rechtsom komt het daar straks wel een beetje op neer. Gezien Qualcomm de standaard ARM designs (een beetje aan past en) gebruikt en Samsung ook weer terug gaat op standaard ARM designs met de Exynos zal het er weer (meer) om spannen :)
als dit klopt is er meer 5nm capaciteit over voor AMD wat mooi zou zijn

kunnen ze meer marktaandeel winnen van intel
Misschien, maar gerucht dat Intel in 2021 5nm van TSMC gaat gebruiken.
TSMC gaat geen wafers bij AMD weg halen en aan intel geven.
TSMC ziet intel echt als een tijdelijke klant, en AMD is een lange termijn partner.
TSMC ziet gewoon geld en wie de volgende in de wachtij is zal ze werkelijk een rotzorg zijn zo lang als er een wachtrij van 9 maanden is.
Ik denk echt niet dat AMD voorrang zou krijgen op intel. Geld is groen en intel heeft zat en dat is alles wat ze zien. Als intel bijvoorbeeld 50 miljard neer teld en de komende 2 jaar alle fabs in gebruik neemt tegen 10% meer dan gebruikelijk tarief zal TSMC dat denk ik wel prima vinden.
geld is idd groen, en daarom zal TSMC meer interesse hebben in het versterken van een lange termijn partner waar ze nog jaren lang geld aan gaan verdienen (en in meerdere markten: CPU's, GPU's, consoles, mogelijk chipsets in te toekomst) als in het tijdelijk helpen van de partners directe concurrent. en zeker niet ten kosten van die partner.

intel zelf noemt het fabben bij andere 'contingency plans', en TSMC heeft al aangegeven geen extra moeite te stoppen in de orders van intel omdat ze maar tijdelijk zijn. vanuit beide kanten is dus duidelijk dat het geen lange termijn relatie is.

Komt er op neer dat, via AMD, intel eigenlijk TSMC's directe concurrent is geworden.
En hoe succesvoller AMD is, hoe meer TSMC kan mee profiteren.

[Reactie gewijzigd door Countess op 14 september 2020 19:48]

dat zou balen zijn dat gun ik intel eigenlijk niet
Wat is dat nou weer voor een ondoordachte fanboy opmerking. Als consument worden we daar beter van...
Ik denk eerder dat Apple met hun Apple Silicon nog meer gaat afnemen van TSMC (cpu's + GPU's), TSMC is dankzij Apple groot geworden en vice versa.
Goede ontwikkeling dat een grote partner bij Samsung gaat shoppen, dat zorgt alleen maar voor een betere concurrentie in dat segment als Samsung het kan waarmaken.
Mwa ik zie apple er wel voor aan om gewoon samsung te gebruiken als ze goedkoper zijn. Apple doet echt alles om kosten te besparen zelfs als ze directe concurrentie moeten gebruiken voor het maken van hun chips.

Verder hoop ik wel dat er nog meer spelers komen. de meest logische en meteen meest onlogische is intel mar die zal hun procedé niet snel aan andere verhuren zolang ze geen over capaciteit hebben. Helaad heeft glofo het bijltje er al bij neergelegd en lopen die nog verder achter als intel.
Naast goedkoper moeten ze ook beter zijn en kunnen leveren. Destijds zaten ze juist daarom 50/50 bij TSMC en Samsung. TSMC heeft grote stappen gemaakt dus zoiets is nu. niet meer mogelijk tenzij Samsung stappen maakt. En wal al eerder is aangeven je kan niet ff aankloppen bij een ander om je design te laten fabriceren.
Tja dat geloof ik niet. TSMC7nm is duidelijk beter dan samsung 8n voor nvidia maar toch hebben ze besloten voor samsung te gaan vanwege het geld. En aple zal niet anders kiezen dan met hun portemonnee.
Zolang samsung iets kan maken dat ze kunnen verkopen zal apple het goedkoopste kiezen.
Absoluut niet, en Apple is nu zo enorm verweven met TSMC dat Samsung alleen een optie kan zijn als ze beter zijn of gelijkwaardig voor een lager bedrag. Apple volgend zijn eigen GPU uitbrengen voor hun eigen PC lijn en dit waarschijnlijk al op het 3NM platform, dat brengt een enorm voordeel t.o.v wat AMD en nVidia gebruikt waardoor ze direct al redelijk makkelijk goede prestaties kunnen bieden.
daarom jjuist als intel meer capaciteit pikt heeft AMD minder ruimte voor uitbreiding

wat nodig is voor concurrentie
En als intel die ruimte niet kan pakken hebben we tot 2023 helemaal gen concurrentie. denk je dat AMD gemotiveerd blijft na 4xxx nog wat te gaan doen dan?
intel heeft ruimte zelf beschikbaar en hun intel processors zijn best competitief nog zeker als rocket lake de verwachtingen van 10-20% IPC verbetering kan halen wat zen 3 ook doet (volgens geruchten ) dus dan veranderd er weinig tot niks
Op welke manier worden we daar dan beter van?
Als amd geen concurrentie krijgt van intel gaan de prijzen omhoog of is de motivatie tot verbeteren weg. Als amd al een beter product heeft zullen ze niet meer haasten om een nog betere neer te zetten. Kortom als Intel gebruik maakt van tsmc hebben ze weer een nieuw product en dat houd amd scherp en zo krijgen wij weer meer prestaties voor hetzelfde prijspunt ipv mogelijk vertraagd meer prestaties voor een hoger prijspunt ala nvidia.
Heeft nvidia niet just ARM gekocht en heeft samsung niet zojuist geholpen met de RTX 3000 series GPU's?
Geholpen? Je bedoeld "ingehuurd om chips te produceren voor de RTX 3000 serie"? Dan is het antwoord ja.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 14 september 2020 14:34]

Nvidia kan niet zomaar exact hetzelfde recept naar TSMC sturen en die het laten bakken, nee daar zit zeker inbreng in van degene die de chips moet bakken...

Zo heeft elke chipbakker echt wel een handje in de ontwikkeling van hetgeen daar gemaakt wordt.
Als dat betekent dat Europa niet opgescheept wordt met Exynos, dan ben ik hier voor!
Ik ben best tevreden over de Exynos proc in de samsung A51. Nog geen custom zaken gedaan maar dat is in qualcomm wereld ook niet altijd even goed
Zou mij niet verbazen als er al een tech kennis deal in zo een afspraak zit. Voor zover niet alles al bekend is natuurlijk. Maar AMD is ooit begonnen met intel klonen maken nadat ze voor intel chips gingen maken op de intel architectuur, die moesten dat vragen van IBM als klant omdat die niet wilde dat ze afhankelijk waren van 1 leverancier.
De laatste high end Snapdragon kregen alvast ingebouwde modem.

Op een exynos merk je al snel dat data EN graphiek tol eisen. Ik snap niet wat branch predictor heeft er te maken. Maar het is een feit.
Samsung vs TSMC 5 NM
Miljoenen transistors per MM2 Samsung, 127 TSMC 173
Tja als we de samsung 7nm exynos prestatie per watt vergelijken met tsmc 7nm snapdragon weet ik niet of we daar heel blij van moeten worden. Samsung is gewoon van mindere kwaliteit maar ach de consument snapt er toch niets van die die kunnen we best een oor aan naaien en wat accuduur opofferen.
Kijk maar naar nvidia. Ik betaal liever 50 euro meer voor de potentiële prestatie winst of energie besparing. Maarja wie ben ik in het grote verhaal. Het gros koopt het toch blind want nieuwer is toch beter!?

Laten we hopen dat ze uiteindelijk een goede speler worden en er 2 onafhankelijke fabs zijn.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 14 september 2020 17:09]

Maar is een exynos minder zuinig door het productieproces van Samsung of door het ontwerp? Je laat uitschijnen dat het door het productieproces komt maar heb je daar ook een bron voor?
Samsung had gekozen voor een veel grotere branch predictor queue, die aardig wat energie gebruikt: https://images.anandtech.com/doci/13199/SPECeffM3.png

Het hele artikel staat hier:
https://www.anandtech.com...pu-architecture-deep-dive

Wellicht wist je al dat Samsung allang is gestopt met het ontwikkelen van eigen Exynos cores, omdat de interne busstructuur op een oude Arm core was gebaseerd en ARM ze ondertussen keihard rechtsom heeft ingehaald. Mijn gok is dat dit ca. 90% aan de architectuur lag en 10% aan de process node.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee