Eens, maar het blijft een bedrijf dat voor de aandeelhouders winst moet genereren en Apple is niet het enige bedrijf dat klantbelangen niet op de eerste plaats heeft staan.
Dit is wat off-topic, maar OK. Uiteindelijk is de enige manier om winst te maken: Tevreden klanten. Natuurlijk zou het kunnen dat ze een bepaalde doelgroep laten vallen, zoals de prosumers, maar niets wijst daar op dit moment op. Apple heeft zich altijd gericht op de 'premium' doelgroep en het is onwaarschijnlijk dat dat op korte termijn verandert.
Het Intel argument is exact dezelfde als het PowerPC argument ~15 jaar geleden.
Eens dat in beide gevallen de aanleiding hetzelfde was: Zowel Motorola als Intel deden er veel te lang over om met snellere, efficiëntere CPU's te komen.
Toch is er een levensgroot verschil: Dit keer kiest Apple niet voor een andere chipfabrikant (zoals AMD nu voor de hand zou liggen). Dit keer nemen ze zelf de regie over. Dit keer laten ze zelf een chip ontwerpen. Dat heeft grote consequenties. Hackintoshen is einde verhaal. Gemiddelde consument weet niet eens wat dat is natuurlijk maar die zal juist blij zijn met meer maatwerk.
Of ze de concurrentie kunnen aangaan weet ik niet, Ze zijn de eersten die op grote schaal ARM willen gaan gebruiken in deze markt.
Ze gebruiken al jaren Apple Silicon in iPads en iPhones. Dus ze kunnen dit zelf testen en hebben al prototypes gebouwd.
Ik denk dat ARM potentie heeft, maar ik geloof niet dat het in 2 jaar eventjes eruit gehaald gaat worden, zeker niet als de processoren gelijk gehouden blijven worden tegen dat van de iPads en iPhones.
Zeg nou zelf… Waarom zouden ze de processoren gelijk houden?! Bij mobiele apparaten is alles gericht op zuinig stroomverbruik vanwege de beperkte accu en warmte-afgifte. De 13' MacBook Air laptop weegt het dubbele van de even grote iPad Pro. Die heeft meer spellingsruimte qua accu en massa. Voor de grotere laptops, laat staan de desktops is het verschil nog veel groter, ook omdat alles met een stekker niet op een paar Watt meer of minder hoeft te kijken.
Bij de smart phones / tablets / laptops / Apple TV en dergelijke kunnen cpu's nog wel overlappen maar Apple zou wel gek zijn als ze qua cpu-combinatie / maatwerk de mogelijkheden laten liggen die een desktop biedt qua vermogen en koeling.
Ik heb geen woord gesproken over Androids, geen idee wat dat ermee te maken heeft.
Je noemt geen androids maar als er maar twee opties zijn en je zegt iets over de ene, zeg je impliciet ook iets over de andere.
Voor die devices (ook veelal ARM based) gaat vrijwel hetzelfde op.
Belangrijk verschil is ook hier weer: maatwerk of niet? Ja, het is in beiden gevallen ARM, maar Apple bewijst met de iPad, iPhone dat ze met ARM maatwerk een groot verschil kunnen maken ten opzichte van 'standaard' mobiele ARM chips.
Het aanbod op de Mac gaat dus gelijkgetrokken worden met dat voor de iPad/iPhone.... Dat zijn nu niet bepaald apparaten bedoeld voor desktop gebruik, de apps, hoe goed ze ook zijn, zijn gewoonweg niet vergelijkbaar met desktop varianten. Ontwikkelaars die zich richten op dat soort pakketten zullen toch hard moeten rekenen voor zichzelf of ze kunnen ontwikkelen voor beide platformen (Windows X86_64 en macOS/iOS ARM64). Ik denk dat je gaat zien dat een behoorlijk aantal software leveranciers zich gaan terugtrekken op termijn.
macOS-gebruikers vrezen al jaren dat de iOS vormgeving en dergelijke de standaard wordt op macOS.
Bij Apple zijn ze heus niet zo dom om gebruikers dat door de strot te duwen.
Dit gaat ook niet gebeuren. Dat het één ontwikkel-omgeving wordt, wil nog niet zeggen dat elke iOS-app ook op macOS nut heeft en uitgebracht wordt (en andersom).
Natuurlijk moeten we gaan zien hoe het uit gaat pakken,
Kijk, Apple heeft heus ook verkeerde keuzes gemaakt. En ja, misschien maken ze in dit proces ook wel weer fouten. Maar ze denken er wel goed over na. Ze komen vaak op fouten terug. Niet alles wat je hierboven noemt, zal fout gaan
Ze hebben jaren ervaring met ARM-maatwerk voor de mobiele afdeling. Ze hebben al jaren zitten broeden op een laptop/desktop-versie daarvan. Het is geen gokje. Ze weten dat dit kansen biedt. Anders zouden ze het niet doen. Ik vind het jammer dat het meer
closed wordt maar ben ook blij met de voordelen.