Gerucht: Apple komt met een kleinere Mac Pro en gekleurde iMac-modellen

Analist Jon Prosser claimt dat Apple met een kleinere Mac Pro komt. Het bedrijf zou ook een vernieuwde iMac uitbrengen die in verschillende kleuren beschikbaar komt. Beide computers krijgen naar verwachting een Apple Silicon-chip.

Het nieuwe Mac Pro-model zou een kleinere, kubusvormige behuizing krijgen, meldt Jon Prosser op zijn YouTube-kanaal Front Page Tech. Prosser publiceert vaker informatie over onaangekondigde Apple-producten. Zo voorspelde hij correct de aankondiging van de iPhone SE.

Het ontwerp van deze nieuwe Mac Pro-computer zou gebaseerd zijn op de Apple G4-behuizingen, met de omvang van 'drie tot vier op elkaar gestapelde Mac Mini's'. De bovenkant van de behuizing zou functioneren als heatsink, terwijl de onderkant van de 'Mac Pro Mini' een compute unit bevat. Prosser publiceert daarnaast een conceptrender van de pc.

Mac Pro Mini 2021-concept via Jon Prosser, Front Page Tech
Een conceptrender van de 'Mac Pro Mini' met Apple Silicon-chip. Afbeelding via Jon Prosser, Front Page Tech

Prosser claimt verder dat Apple dit jaar het ontwerp van zijn iMac-computers vernieuwt, wat overeenkomt met eerdere geruchten. De computers zouden een platter ontwerp krijgen met kleinere schermranden. De nieuwe iMac's zouden daarnaast gebruikmaken van dezelfde kleuren als de vierde generatie iPad Air, die Apple vorig jaar introduceerde. Dit zou betekenen dat de computers beschikbaar komen in het roségouden, groene en lichtblauwe varianten, naast de meer traditionele zilverkleurige en space gray modellen.

Apple iMac 2021-concepten via Jon Prosser, Front Page TechApple iMac 2021-concepten via Jon Prosser, Front Page TechApple iMac 2021-concepten via Jon Prosser, Front Page Tech

Conceptrenders van de komende Apple iMac-modellen met nieuwe kleuren. Afbeelding via Jon Prosser, Front Page Tech

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

24-02-2021 • 19:16

124

Submitter: robcoenen

Reacties (124)

124
122
59
3
0
56
Wijzig sortering
Benieuwd of ze dezelfde "fout" gaan maken als met het vorige model Mac Pro waarbij niets door de eindgebruiker te upgraden was. De vormgeving was voor Apple belangrijker daar. Pracht van een ontwerp en een technologisch hoogstandje, maar heb van meerdere gebruikers gehoord dat ze daar niet echt tevreden mee waren. Met het huidige model hebben ze dat net weer recht gezet en ik denk dan ook dat er menig gebruiker het liefst van al gewoon een M1 variant ziet in de huidige form factor. Dus hopelijk een model extra en niet de vervanger voor de huidige.
Ik kan lastig inschatten of er met de huidige MacPro veel geüpgrade wordt door eind gebruikers maar het zou me verbazen als dat echt veel gebeurde, ik ken ze niet in ieder geval.

Voelt als iets wat voor een doelgroep belangrijk is die de MacPro toch al niet kochten.

Een ARM MacPro lijkt me echter wel geweldig zeker als ze straks meerdere van die chips op een enkel logicboard gaan leveren.
Is de Mac Pro een niche? Ongetwijfeld. Misschien wel kleiner dan ooit, want iMacs kunnen meer dan ooit.

Maar er is wel degelijk een publiek voor de Mac Pro.

Als er geen ‘grote’ Mac Pro meer is, in welke Mac moet je dan een serieuze GPU steken of serieus veel geheugen of zes SSD’s of een RAID setje etc?

En ja, de Mac Pro zal sowieso ook ARM worden maar daarom wil je nog wel grote kaarten er in kwijt kunnen.
Gewoon in een Hackintosh...?
Weinig Hackintoshes met een ARM CPU...
Over een paar jaar zal het macOS ARM-only worden en is het echt over met de 'x86 PC als Mac' optie.
Los van het feit dat het niet voor de hand zal liggen is het wel zo dat er al ARM OS-es te vinden zijn zoals windows 10 variant en is het in theorie ook mogelijk om daar macOS op te zetten. Nu zal de Apple Silicon Chip wel allerlei beveiligingen hebben om dit te bemoeilijken maar dat was vroeger ook het geval met de echte macs en hun beveiligde SMC chip. FakeSMC is de basis van iedere Hackintosh. Maar daar ging het niet om.
in welke Mac moet je dan een serieuze GPU steken of serieus veel geheugen of zes SSD’s of een RAID setje etc?
Vandaar mijn reactie. Ik snap ook wel dat daar geen Arm CPU inzit en los daarvan is jouw statement over een paar jaar natuurlijk ongedefinieerd. Ten eerste omdat de laatste 2020 MacPro echt niet binnen een paar jaar EOS gaat worden. Er zijn zelfs al weer iMacs aangekondigd tot 2022 met Intels en zolang dat gebeurd wordt de EOS opgeschoven. Verder is het zo dat Apple Silicon ook niet heilig is. De Apple Hypervisor verklapt al dat er support is voor Linux ARM64. Maar de meeste mensen draaien een Hack omdat ze teleurgesteld zijn in de keuze / upgrade mogelijkheden van macs die wél bij Apple te koop zijn en dat wordt inderdaad door een Arm CPU niet opgelost. Verder zit er ook een zwakte in de M1 en dat is de slechte virtualisatie mogelijkheid van een Windows X86 VM. Hier wordt op Windows 10 - ARM ingezet maar dit OS is niet in staat om bv naadloos zakelijk te integreren met inTune. Dus Macs die een zware afhankelijkheid hebben om ook windows X86 te draaien of om van tijd tot tijd bootcamp in windows X86 mode te draaien die gebruikers zijn slechter af met een M1. Misschien zal Apple niet wakker liggen van deze argumenten maar het gaat ze toch gebruikers kosten. Ik weet het zelf al wel wat ik ga doen... ik ga dan overschakelen naar Mint Linux met misschien een macMini.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 15:18]

Los van het feit dat het niet voor de hand zal liggen is het wel zo dat er al ARM OS-es te vinden zijn zoals windows 10 variant en is het in theorie ook mogelijk om daar macOS op te zetten.
Maar waarom zou je dat willen? De voornaamste reden nu voor een Hackintosh is dat je performance kunt kopen voor een lagere prijs dan die van Apple's Mac hardware.
(Zoals je ook al verderop in je post schrijft: 'Maar de meeste mensen draaien een Hack omdat ze teleurgesteld zijn in de keuze / upgrade mogelijkheden van macs die wél bij Apple te koop zijn').
De performance van de ARM cores in andere PC's is (aanzienlijk) minder dan de M1 en te verwachten is dat de M1X/M2 dit verschil gaat vergroten. De huidige PC's met ARM zijn voornamelijk laptops, dus upgradebaar / uitbreidbaar is daar ook niet echt aan de orde.
Er zijn zelfs al weer iMacs aangekondigd tot 2022 met Intels en zolang dat gebeurd wordt de EOS opgeschoven.
Wellicht. Ik verwacht eigenlijk geen Intel iMac meer, of hoogstens een spec bump.
Je ziet dat bij de Mac mini. Ja, er is nog een Intel variant te koop, met een 8e generatie Core i5 of i7, maar ik verwacht niet dat die nog een upgrade gaat krijgen naar een 11e generatie.
Apple gaat naar Apple Silicon en de meeste klanten hebben niet echt een eis voor x86-64 hardware.
Ook high end gebruikers zullen overstappen op Apple Silicon als de performance daarvan aanzienlijk beter is dan de Intel opties.
Enkel diegene die x86-64 VMs lokaal moet draaien zou wellicht een Intel processor willen hebben, maar als je ziet dat steeds meer datacenters richting ARM gaan, dan wordt juist een ARM op de desktop interessanter...
Verder is het zo dat Apple Silicon ook niet heilig is. De Apple Hypervisor verklapt al dat er support is voor Linux ARM64.
Dat is juist andersom: Het draaien van een niet-Apple OS op Apple hardware. NIet het draaien van een Apple OS op niet-Apple hardware.
Ik verwacht eigenlijk geen Intel iMac meer, of hoogstens een spec bump.
Tja iedere opvolger van de iMac / MacMini / MacPro was natuurlijk een spec bump.
maar als je ziet dat steeds meer datacenters richting ARM gaan
Ik kan je zeggen dat ik wekelijks voet zet in één van de grootste datacenters van Nederland en daar is de trend dat er juist niks meer bijkomt. Alles gaat naar de cloud en ik geloof niet dat AWS / Azure / GCP hun workloads op ARM zetten.
Dat is juist andersom: Het draaien van een niet-Apple OS op Apple hardware. NIet het draaien van een Apple OS op niet-Apple hardware.
Dat kan je niet keihard stellen dat het altijd andersom is. Misschien bij emulatie virtualisatie maar zeker niet bij paravirtualisatie.
Tja iedere opvolger van de iMac / MacMini / MacPro was natuurlijk een spec bump.
Het gerucht voor de nieuwe iMac (deze pagina) is juist geen spec bump, maar een echt redesign.
Ik verwacht dus dat die nieuwe variant met een Intel processor optie zal komen.
Hetzelfde met de Mac Pro 'mini'
Ook de geruchten van een nieuwe 14" en 16" MBP geven een richting waar ik niet verwacht dat er een Intel processor optie zal komen. Net als bij de Mac mini zal er misschien een Intel variant overblijven, maar dit is Apple. Die zijn niet van het houden van oude zaken zoals USB-A.
Ik verwacht dus dat tijdelijk er nog een paar topmodellen blijven, maar de grote groep gaat naar Apple Silicon (Er is bijvoorbeeld geen Intel MBA en geen Intel 2-poort MBP meer).
Wellicht dat er een Intel 4-poort MBP blijft (en ik verwacht dat dan de 16" variant is) en een Intel 27" iMac (of misschien enkel de iMac Pro). Ik verwacht dat de Intel Mac Pro zoals die er nu is nog wel even geleverd wordt, maar ook daar lijkt mij een redesign niet te verwachten.
Als de high-end variant van de M1 voor de Mac Pro komt (Ik denk dat dit niet een M1X is maar eerder een M100 met gescheiden CPU / GPU chiplet dies, meer zoals de AMD Zen3), waarom zou je dan specifiek een Intel processor willen hebben?
Ik kan je zeggen dat ik wekelijks voet zet in één van de grootste datacenters van Nederland en daar is de trend dat er juist niks meer bijkomt. Alles gaat naar de cloud en ik geloof niet dat AWS / Azure / GCP hun workloads op ARM zetten.
Dan heb je echt iets gemist. AWS is ondertussen al iets van 10% ARM.
Dat kan je niet keihard stellen dat het altijd andersom is. Misschien bij emulatie virtualisatie maar zeker niet bij paravirtualisatie.
Je hebt het over het draaien van Linux / Windows op een M1. Dat is andersom dan het draaien van macOS op niet-Apple hardware.

edit: fix quote tag

[Reactie gewijzigd door PPie op 22 juli 2024 15:18]

Tuurlijk is dat macOS draaien andersom maar dat wil niet zeggen dat juist dit de weg is voor de toekomstige Hackintoshes om juist op een ARM hypervisor de MacOS Arm versie te draaien.

Jezus dat wist ik niet dat dat al zo groot was bij AWS. Dat plaatje aandeel van ARM / AMD / Intel in 2020 ... Ik zou mijn intel aandelen verkopen als ik ze had ;-)

P.S. Ik bedoelde de vorige x86 based Macs ... dat waren allemaal spec bumps.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 15:18]

Tuurlijk is dat macOS draaien andersom maar dat wil niet zeggen dat juist dit de weg is voor de toekomstige Hackintoshes om juist op een ARM hypervisor de MacOS Arm versie te draaien.
De huidige niet-Apple ARM opties zijn niet interssant.
Ofwel de performance is teleurstellend in vergelijking met de M1 (Chromebooks of de huidge Windows ARM laptops) ofwel onbeschoft duur (40K voor een Fujitsu A64FX) en dus zeker geen 'more bang for buck' Hackingtosh.
Wellicht leuke optie is hier niet leverbaar: Huawei 24-core ARM N1 PC, geen idee wat dat moet kosten.
P.S. Ik bedoelde de vorige x86 based Macs ... dat waren allemaal spec bumps.
Tja, Intel leverde ook enkel spec bumps. Performance van de laatste varianten is niet interessant toegenomen.
En zelfs de laatste versies (Tiger Lake, Rocket Lake) is teleurstellend, zeker als je het totale en piek energieverbruik bekijkt.
Het feit dat de M1 single core met ongeveer 5 Watt sneller is dan een Tiger Lake of Zen3 met 50 Watt geeft natuurlijk nieuwe mogelijkheden. Ik ben echt benieuwd wat Apple met de groter varianten voor elkaar gaat krijgen. Een 'M1X' voor de MBP's en wellicht de iMac en een 'M100 achtige' met losse CPU en GPU voor de Mac Pro.
"wirwar van OS'en" / Microsoft doet het rustiger aan en heeft een duurzamer beleid

Sorry, maar dat klinkt alsof je alleen naar de nummers van de OS'en kijkt. Dan lijkt het inderdaad alsof Windows al jaren op versie 10 zit en macOS elke 1,5 jaar een 10.x versie uitbrengt.

Maar in werkelijkheid verandert je W10 aan de lopende band, minstens zoveel als macOS. Ook logisch want Windows wil nog meer opties bieden dan Apple. Meer verschillende hard/software ondersteunen. Onderliggende systemen worden constant aangepast, drivers worden eindeloos geüpdate, 'details' van de interface worden aangepast, etc etc.

In W10 kon je eerst de scroll-richting van je muiswieltje naar je hand zetten, gewoon in de voorkeuren. Nu kan dan niet meer. En dit is natuurlijk maar een klein voorbeeldje.

Inderdaad maakt Apple het over het algemeen behoorlijk onmogelijk om hardware te updaten. En daarom heb ik altijd graag een Mac Pro. Al is het maar een oude. Mede daardoor kan ik nu nog werken met een Mac Pro uit 2008. Over duurzaamheid gesproken. Die had anders al lang naar de recycling gemoeten.

Dus daarom begrijp ik niet wat je met een Mac Pro Mini moet als hij zo klein is dat er geen PCI-kaart in past.
Ik zou graag willen dat een mac te repareren blijft in de toekomst door gewoon de eigenaar. Ooit was Apple trots op diy reparaties. Ik zit al heel lang nog altijd op 10.6 te werken. Het voelt dan lekker snel, snappy, maar van updaten is geen sprake meer dus totaal niet veilig. En ik werk op 10.7 en 10.13. Dit vanwege dat sommige software pakketen een behoorlijke tijd wachten met wederom een nieuw pakket op nieuwe os, zo zie ik het inmiddels, waarvoor doodleuk boter bij de vis moet.

Daarom is Windows een stuk standvastiger omdat heel veel ouder programma’s maar blijven werken. Best wel simpel toch. En een veel gehoorde opmerking van studenten met een laptop, ik heb het niet eens van mezelf, gosie. Gelukkig is er best wel aardig wat open source op de markt om niet met de rug tegen de muur gezet te worden dat weer wel.

Hoop dat ik de museumstukken nog lang zelf aan de praat kan houden;-)
Ik ben zelf ook groot voorstander van 'oprijden'. ;) En dan bedoel ik niet alleen m'n auto uit 2002 die ik niet meer ga verslijten in dit tempo maar ook computerhardware.

Ik werk nog dagelijks met een Mac Pro 3,1 uit (eind) 2008, dus geleverd met 10.6 'Snow Leopard' (op DVD!). De versie van Photoshop en Illustrator die ik er op gebruik zijn minstens zo oud.

Intussen heb ik deze oude bak geüpdate tot voorbij de door Apple ondersteunde versies van macOS, tot en met 10.14, dankzij dosdude1's hacks. Die oude versies van Photoshop en Illustrator werken nog steeds, vandaar dat ik het nogal mee vind vallen met backwards compatibiliteit. OK, ze ondersteunen geen Donkere Modus omdat dat nog niet bestond. En de Finder reageert niet meer zo snappy, dat geef ik grif toe, maar er is nog goed mee te werken. :)
Onlangs een ‘solid state’ ingebouwd, vervangen voor org. hd. Dat is wel even spannend en precies om te doen. Geheugen tot de max, en de banaan is weer aan. Bedaaankt vôr die tip.

Hele reeks Adobe draait bij mij op MS, en premiere op 10.7. FC op 10.6. en dan de ‘major’ pakketen op 10.6, 10.7 en 10.13, 10.14 is momenteel in de picture. 10.3 is opgeborgen en draait dedicated op feestjes.

Het is wel een ding om te tunen tot aan de max, latency is nogal een ding om te hanteren, werkbaar te maken en houden.
Apple blijft een wirwar van OS’en. Alleen al daarom zullen er nog veel willen terug grijpen naar een hackingtosch als enige optie om nog een pc te kunnen bouwen. Microsoft doet het wat rustiger aan en heeft een duurzamer beleid.

Een inzicht is dat mac met zoveel verschillende versies os’en daarom wel veiliger zou moeten zijn.

Om een mac te kunnen upgraden, in mijn ogen klinkt dat niet gek, maakt Apple dit behoorlijk moeilijk/onmogelijk. Mogelijk als doel om het veiliger te maken maar maak het dan niet niet vervangbaar.
Ik heb het gevoel dat je niet weer waar je het over hebt.
Wirwar van OS'en? Wat bedoel je hier mee?
Ik hoop dat Apple haar focus verlegt naar minder vaak een nagelnieuwe os, samenhangend slomer wordende systeem, uit te brengen. In combinatie met vervangbare geheugen, hd/ onderdelen. Mogelijk dat Apple dan weer wat meer scherpte krijgt.

Zo zie ik het inmiddels. [ipv stuk prullenmand]
Niks dan ellende met Hackintosh gehad ... als je weinig te doen hebt een leuk hobby project ja. Als productiviteit je prio heeft zou ik 't niet adviseren.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 15:18]

Dacht dat "tweakers.net" vroeger juist voor die doelgroep was bedacht... Maar verder is het een achterhaald statement denk ik. Ik draai het al sinds 10.5.6 (2008) en heb al wel 50 Hacks gebouwd. En de laatste jaren is het zo gemakkelijk (mits je de goede hardware hebt natuurlijk). Zelfs upgrades / updates draaien zonder moeite omdat de volledige hack vanilla draait en de bootloader met de juiste configuratie alles voor je oplost.
Ja, daar heb je een punt. Ik heb 't 2 jaar terug voor 't laatst geprobeerd met een in theorie correcte hardware setup, maar ik was na 1.5 dag prutsen met drivers goed krijgen er wel een beetje klaar mee. Dus het is natuurlijk wel een investering om daar handig in te worden. Dat is 't mij niet waard - ook omdat ik er gewoon op moet/wil werken. Maar een Tweaker natuurlijk wel. Maar in een zakelijke omgeving zie ik daar toch niet zoveel use case in.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 15:18]

Ik heb het vorig jaar nog geprobeert via een KVM QEMU oplossing en het werkt, maar het bleef bij mij ook inderdaad prutsen. Nu opgelost door vscode remote vanaf mijn oude macbookje te draaien op icm mijn linux server.

[Reactie gewijzigd door BCC op 22 juli 2024 15:18]

Onzin. Eenmaal ingesteld en het is een BMW M versie. We doen er alles mee. Zo gauw er een Hackintosh zitplek vrij komt, is er altijd wel iemand die zijn MBP dicht klapt en er naar toe vliegt. Er draaien er hier 7Hack en 12 Imacs en 3Hacks als servers.
Mijn ervaring is geen onzin. Fijn dat 't bij jou goed draait.
Zoals je al zei is het niet direct voor iedereen weggelegd. Het vereist wat handigheid en de leercurve was vroeger steiler dan tegenwoordig. Daar tegenover denk ik ook dat de tweakers van 40-50 andere tweakers zijn dan die tussen de 20-30 jaar oud. Een goed begin als ik je nog een tip mag geven is de website tonymacx86.com en neem een kant en klare ondersteunde guide / build. Pas hierop je hardware aan zodat je weet dat die hardware ondersteund is. Bijvoorbeeld: deze build Lees je in en trek je day2day ssd er uit en start op een extra SSD met prutsen. Wedden dat het jou ook lukt? Die gasten geven al jaren support op één build... maar zo zijn er daar nog honderden builds te vinden die wellicht beter bij jouw hardware matchen. Heel high-level kan je zeggen Geen Nvidia en bijna iedere moderne intel Chip werkt en tegenwoordig zelfs AMD ryzens maar daar zou ik niet mee beginnen als starter.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 15:18]

Allemaal al gedaan met compatible hardware. En het is ook gelukt. Alleen bleven er dingen die aandacht vroegen. Van video drivers die wat problemen gaven tot iets simpels als een fan controller die m'n fans niet goed kon aansturen.
Mijn punt was dat de meeste mensen kiezen voor Mac OS om niet te hoeven prutsen. En ik vond t leuk om te doen, maar als de doelstelling is om te produceren is een Hackintosh gewoon niet de manier om dat te bereiken, want dan ben je met allerlei randzaken bezig. Dat is alleen leuk als je dat zoekt.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 15:18]

Rits Thunderbold 4 porten en eGPU kastjes en Thunderbold 4 4bay oplag eraan.
Ken in de praktijk alleen niemand die dat doet. Egpu kastje is net zo duur als een goede midrange gpu. En ze supporten geen Nvidia.. Dus alleen editors hebben echt baat bij zo'n setup. Mijn industrie, vfx/film, is lang geleden bijna geheel overgestapt op PC, mede door het gebrek aan Nvidia kaarten en de belachelijke prijzen voor hardware en geheugen. Enkele uitzondering die niet veel performance nodig hebben daar gelaten.
Vooralsnog worden eGPU's niet ondersteund. De vraag is of dat in toekomst wel zo gaat zijn.
Als er geen ‘grote’ Mac Pro meer is, in welke Mac moet je dan een serieuze GPU steken
Kans is groot dat Apple z’n eigen serieuze GPU in de Mac Pro integreert. Een high-end geïntegreerde GPU met unified memory lijkt me een stuk interessanter dan een losse GPU.
Met een goeie dosis software optimalisatie er overheen, en je kan flink meer met minder hardware gedaan krijgen. Sta er nu al van te kijken hoe een MacBook Air een 15" Pro van slechts een paar jaar geleden voorbij loopt.
Dan moet er wel buy-in zijn van de makers van de software zoals Adobe, denk dat Adobe en Apple wel grote vriendjes zijn maar er zijn nog een paar anderen.

OTOH, als die eigen GPU compute units heeft die geprogrammeerd kunnen worden met een bestaande standaard zou het wel makkelijker moeten zijn.
Die eigen GPU ondersteund natuurlijk gewoon Metal. Net zoals die in de M1 al doet.
Dit lijkt me prima voor een iMac, maar als je dit met de Mac Pro doet, wat blijft er dan nog over van de bestaansreden? Waarom zou je dan nog zo'n Mac Pro (Mini) bouwen / kopen?

Natuurlijk is voor de meeste mensen, zelfs veel méér zwaardere toepassingen dan tien, twintig jaar geleden, een flinke iMac goed genoeg, maar er moet toch één 'configureerbaar' model overblijven. Een iMac etc kun je nou eenmaal geen PCI-kaart in zetten. Geen geluidskaart, geen RAID module.

Daarom denk ik dat er sowieso een 'grote' Mac Pro blijft, zeker nu Apple in feite door gebruikers er op is teruggefloten alles maar extern aan te willen sluiten middels het 2013 'trashcan' model.
Dit lijkt me prima voor een iMac, maar als je dit met de Mac Pro doet, wat blijft er dan nog over van de bestaansreden?
Betere performance ?

Ik acht het niet onmogelijk dat Apple met een Mac Pro komt die zowel Intel als Nvidia ver achter zich laat.
Op zich prima natuurlijk, maar dan nog: Waarom zou je dit niet in de vorm van een PCI-kaart doen?

Zelfs als het ingebakken zit als interne GPU bij de CPU, of als een eigen type kaart (alsjeblieft niet maar stel dat) of wat dan ook, wil het Mac Pro publiek PCI-kaarten kunnen gebruiken. Anders krijg je een compleet aparte machine, alleen maar voor de afwijkende niet PCI-Apple videokaarten.. Die nog niet bestaan..

Zelfs als dit zou gebeuren heb je dan alleen keuze uit Apple-videokaarten.

Tja, wie weet wat de toekomst brengt maar klinkt allemaal niet heel realistisch.
Op zich prima natuurlijk, maar dan nog: Waarom zou je dit niet in de vorm van een PCI-kaart doen?
Het feit dat een GPU nu op een aparte verwisselbare kaart zit heeft voordelen (makkelijk vervangbaar), maar ook zeker grote nadelen.

Een van die nadelen is dat de GPU eigen geheugen nodig heeft. Het is veel mooier om 1 bak geheugen te hebben dat gedeeld wordt door CPU en GPU (Unified memory), maar dat is voor een verwisselbare GPU niet mogelijk omdat snel GDDR geheugen vanwege de hoge bandbreedte nu eenmaal vlak naast de GPU geplaatst moet worden en niet verwisselbaar kan zijn.

Dit is b.v. een van de punten waarop consoles een grote voorsprong hebben op PC's. die hebben de CPU en GPU in 1 package met het GGDR er vlak naast waardoor ze dit geheugen kunnen delen.

Voor games vallen de voordelen nog mee, maar zeker als je gebruik wil maken van GPGPU taken (iets waar Apple zeker mee bezig is) dan heeft unified memory enorme voordelen.
Zeker, plus dat het compacter is en misschien nog wel goedkoper om te maken ook.

Dus ik begrijp dat dit vaak de mooiste oplossing is. En dit kan natuurlijk prima in 9 van de 10 Macs, in Mac Mini's, MacBooks en iMacs en in principe ook in de Mac Pro.

Maar het heeft ook voordelen om de GPU te kunnen verwisselen. Als de machine waar ik dit op typ geen verwisselbare GPU had gehad, had ik er geen 4K scherm aan kunnen hangen, zoals nu…

De WiFi/BlueTooth module is ook vervangen, anders had ik geen Airdrop en andere Continuity kunnen gebruiken. Nu wel. Het geheugen is later uitgebreid, dat had ook niet gekund.

Vooral GPU's verouderen snel; elk jaar is er wel een significante update. Voor degene die baat hebben bij updates, is dit dus interessant. Anderzijds is zo'n machine als hij ouder wordt, nog prima te upgraden dus veel langer interessant te houden. We hebben vaak aandacht voor het milieu en zo. Op lange termijn is een 'flexibele' machine goedkoper en milieuvriendelijker.
Mja, ik moet zeggen dat de tijden wel veranderd zijn. Vroeger kocht je een Mac Pro en kon je inderdaad upgraden na een jaar of 2 met behoorlijke verschillen. Als ik naar de afgelopen 5 - 10 jaar kijk ... die verschillen zijn zo groot niet meer om zo nodig, over de levensduur van het apparaat, nog te upgraden.
Als je kijkt naar de kosten helemaal. De meesten kunnen prijstechnisch ook gewoon een iMac kopen en dan over X jaar weer 1. Vanuit duurzaamheid kan ik de pro wel begrijpen en daarnaast heb je nog wel de beperkte koeling met de iMac (pro), dus dan is er voor zo'n kast qua performance zeker wel een markt. Maar dat is dan wel echt voor de zware video/3D bewerking en rendering wereld. Voor mij, redelijk zware grafisch gebruiker, ben ik bijzonder tevreden met m'n iMac. Ik denk dat de Mac Pro markt in die zin wel wat kleiner geworden is, maar zeker niet verdwenen nee.
Ik denk dat dat de grootste factor is. ~10 jaar geleden zaten we nog in het tijdperk waar het uit kon om je Mac een geheugen upgrade te geven, of de harde schijf vervangen met een SSD. Tegenwoordig zit dat allemaal ingebouwd, en is een systeem van 3 jaar oud niet significant beter dan eentje van nu.

Ik zit nog op een Mac van 2016, en in de kast heb ik nog eentje uit 2013 (denk ik), qua performance gewoon prima. (scherm is alleen wel naar de kloten, denk dat de ribbon kabel stuq is en dat is niet goedkoop om te repareren. Maakt niet heel veel uit omdat ik altijd aan een extern beeldscherm zit, maar toch. Scherm van het 2013 model is aan het delamineren, daar was ooit een terugroepactie voor)
Delamineren? Er was ooit een terugroepactie voor de ontspiegelende coating ;) Ik heb toen idd gratis een nieuw scherm gekregen.

Ik denk dat er wel degelijk elke 3 jaar verbetering is qua prestaties en zaken als ssd’s die beter worden, maar is er een reden dan Apple zijn eigen chips gaat maken… De ontwikkeling bij Intel ging al jaren te langzaam.

Ander groot verschil met 15 jaar geleden is dat de behoefte van gebruikers simpelweg niet meer zo hard is gegroeid. Toen zat je bij langzamere machines tot een paar minuten te wachten tot alles opgestart was. Nu is 1 minuut al lang.

SSD’s zijn standaard geworden, dat alleen al.
Het feit dat er met de nieuwe MacPro wel weer door de gebruiker PCIe kaarten geplaatst kunnen worden, zorgt ervoor dat veel muziek opname studios eindelijk hun oude Macs hebben vervangen. Veel studios draaien al sinds jaar en dag op Mac, maar hebben de trashcan over moeten slaan omdat de meeste high channel count audio interfaces en externe DSP engines via PCIe kaarten verbonden worden.

Langzaamaan komt er nu meer Thunderbolt apparatuur uit, maar als je als studio voor tienduizenden euro's aan goedwerkende apparatuur hebt liggen, ben je natuurlijk niet blij als je dat moet vervangen omdat je nieuwe Mac er niet meer me overweg kan...
Als high end studio had je sowieso al veel apparatuur via thunderbolt of netwerk. Het probleem was groter voor de kleine en middelmaat studio’s die niet de knaken hadden voor de echte high end studio apparatuur
Juist bij de grotere studios wordt veel met pro-tools HD, of de nieuwe HDx gewerkt met PCIe kaarten ;)
Natuulijk is de financiele situatie voor kleinere studio's een stuk lastiger inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Auwdioslave op 22 juli 2024 15:18]

Ja ik zeg niet dat het helemaal niet gebeurt maar voelt als een niche in de niche die de MacPro überhaupt al is.

PCIe of SSD zou met ARM ook nog wel kunnen zou je zeggen.
Deze mini macpro is een prima vervanger voor de veel te dure en achterhaalde imac pro. Ik heb al 2 schermen, en een bak randapparatuur aan mijn hackintosh hangen. Die hackintosh vervang ik graag door een compacte mac pro. Grootste probleem zal wel weer de prijs zijn.
Wat ik van een aantal producers begrijp is dat het misschien nog wel simpeler ligt dan te vervangen onderdelen alleen. De M1 is op zichzelf zo goed dat zelfs de Air nu standalone een complete studio kan draaien. Deze legt het wel mooi uit: https://www.youtube.com/watch?v=r4HRHJgl23w
Interessant, Apple heeft inderdaad nogal een beestje ontwikkeld met de M1 :)
De vraag is nu alleen hoe je tegelijk 48, of zelfs 96 kanalen aan 192kHz 24 bit audio naar binnen en buiten hengelt zonder een aantal PCIe sloten...
Ik heb de M1 zelf nog niet aan het werk gezien. Maar ik linkte juist een producer waarvan ik weet dat ie een gearfreak is, maar ook masterd voor externe producers. Daardoor dus nogal eens wat rommelige projecten (lees: veel ongecatogoriseerde kanalen) voor zich heeft staan wat de M1 blijkbaar gewoon kan trekken. Ik werk zelf het liefst op een Windows-systeem, maar wellicht ga ik het produceren nu toch eens op een Air proberen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:18]

Ik ben heel benieuwd wat ze met de Mac mini, iMacs en Mac pro's kunnen doen als straks daar een M1X is. Hoe sterk wil je het hebben in een klein doosje. ARM heeft het speelveld flink veranderd.
Ja lijkt mij ook gaaf. Zeker als ze straks de ruimte hebben om bijvoorbeeld 5 van die chips op een ligocboard te prikken.
Volgens mij is het zo dat met de M1 chip, ram ingebakken zit. Dus zelf RAM upgraden zal sowieso niet gebeuren ben ik bang.

Aangezien ze ook nog geen drivers hebben uitgegeven voor de nieuwe AMD navi kaarten, ben ik tevens bang dat ook de videokaart upgraden niet mogelijk zal zijn (die rekenkracht zit ook in de M1 chip). Uiteraard wel bij de aanschaf via Apple, tegen de meerprijs van een gemiddelde nier :+

Maar de reviews m.b.t. de huidige M1 zijn wel erg lovend qua prestaties, met name op het gebied van video/rendering...
Volgens mij is het zo dat met de M1 chip, ram ingebakken zit. Dus zelf RAM upgraden zal sowieso niet gebeuren ben ik bang.
Ik verwacht dat een Mac Pro gelijkaardig aan de huidige M1 Macs RAM op het package hebben (ik verwacht dat dit bij de Mac Pro sneller zal zijn dan de bij M1, bijvoorbeeld DDR5 of HBM en tevens 4 of 8 in plaats van de huidige 2 channels). Ik verwacht niet dat je dit kunt uitbreiden, tenzij het via zoiets als CLX gaat zijn.
Wat wel een optie zou kunnen zijn is dat er een L4 achtige cache komt die je wel zelf kunt uitbreiden.
Dan zou je het beste van 2 werelden hebben, bloedsnelle direct met de CPU verbonden UMA RAM met een klant uitbreidbare backing store.

De geruchten zijn dat Apple een losse GPU chip gaat gebruiken met aanzienlijk meer GPU cores dan nu op de M1.
Dit kon wel eens een interessant ding worden, als de performance van de huidige M1 GPU schaalt naar het aantal cores wat in de geruchten voorbij komt (128), is een Nvidia RTX 3090 straks 'grappig'...
De "Cheese grater" was echt een briljante machine.

Makkelijk te upgraden, genoeg slots en gewoon industriestandaard aansluitingen.
Oh, en stil.....

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 22 juli 2024 15:18]

Nope, verwacht het niet. De huidige MacPro is de laatste waarbij je zelf gemakkelijk alles kon upgraden verwacht ik, vooral als de nieuwe Apple silicon bevat. Maar ga er maar vanuit dat dit nog zeker enkele jaren gaat duren, denk niet dat ze nu al hun eigen silicon in de krachtigste machine gaan proppen.
Hebben we het nu over 'the cheesegrate' of 'the ashtray'? Zeker bij die laatste kan ik me voorstellen dat verschillende mensen er niet happy mee waren omdat bezoekers er nog wel eens wat in wilde leggen omdat het er niet uitzag als een computer... ;-)

Maar het daadwerkelijk upgraden van krachtige computers door professionals gebeurt relatief zelden. Vaak worden alle onderdelen op 'de groei' gekocht en als daar een onderdeel toe is aan vervanging, dan is vaak de hele PC toe aan vervanging... Mijn werkstation is ruim zes jaar geleden in elkaar gezet en heb net even gechecked en daar zit alles nog origineel in (alleen een defecte voeding vervangen binnen garantie). Maar als je €3k aan een pc uitgeeft gaat deze wel even mee, het nadeel bij een Mac is echter dat je wel iets meer betaald voor een 'futureproof' machine, dan een zelfbouw. Betekend niet dat deze meer 'waarde' geen waarde heeft, je moet alleen wel even het geld hebben liggen.

In het verleden voor klanten bv. een iMac geupgrade, waarbij je het scherm eruit moest tillen met zuignapjes, relatief veel werk, relatief veel geld voor een upgrade. De klant was evenveel geld kwijt geweest als deze direct bij aanschaf meer geheugen/storage had afgenomen.
Hoe bedoel je ? De laatste versie van de Mac Pro is wel degelijk uitbreidbaar.
het zijn renders, maar als ik zo de iMacs bekijk, dan denk ik dat die straks als zoete broodjes over de toonbank gaan.
Kans gemist om deze kleurtjes weer te gebruiken: https://512pixels.net/wp-...12-12-13-five-flavors.jpg
Die zouden echt als zoete broodjes verkopen.
Je kunt nog altijd een Max gaan wrappen. Misschien is er een markt voor
Ik vind die renders (en dan voornamelijk de kleurtjes) echt ontiegelijk lelijk :'( Maar goed, "de gustibus non est disputandum", zeker? Ik acht de kans ook vrij klein dat ze iMacs zo dik gaan maken. De huidige generatie geeft door de bolling sowieso een dunnere indruk dan hij echt is. Als ik de logic boards van de M1 macs bekijk, denk ik toch dat ze heel wat dunner gaan zijn (zelfs een config met meer cores en betere actieve cooling).
Met mazzel maken ze een opnieuw afwijkende Space-gray en/of zilveren variant. Je kan de iPad Air ook kopen in saaie kleuren.
Een ding is dunne randen, en ander ding is scherm dat doorloopt tot die rand. Wat je volgens mij ziet op die renders met scherm aan is die zwarte rand die bij scherm uit doet lijken dat het tot de rand loopt, maar niet zodra je hem aanzet.
Hmm ik vraag het me af. Het lijkt zo on-Apple.

De dikke randen aan de zijkanten van de iMac bijvoorbeeld. Tot nu toe had Apple echt een obsessie met dunne randen. Ze hebben speciaal the stir welding technologie geintroduceerd om dat mogelijk te maken. Hier laten ze dat zo vallen. Terwijl het binnenwerk juist kleiner kan met de M1.

En de Mini Pro klinkt als de kleine maar heel krachtige Mac waar wannabe Mac gamers altijd al op gehoopt hebben maar nooit gekregen.

De kleurtjes vind ik wel grappig. Sowieso is een all in one niks voor mij, ik wil geen scherm en computer in één (ik gebruik mijn schermen met meer dan één computer en die gaan bovendien veel langer mee dan een computer). Dus voor mij hebben ze niks.
Ze zijn met de iPads en iPhones nu ook naar het boxed design gegaan. Zeker een kans dat ze de iMacs ook zo gaan vormgeven om zo ‘een’ lijn te hebben in hun hele productlijn.
Me to, ik vind die Retina manie to much. Want mijn ogen zijn verre van toppie dus liever groot scherm waar er ook andere apparaten aan gehangen worden met senioren PPI
Heb mijn
2de Mac Mini
1st gen threadripper
PS4
TV decoder
aan 2 32" monitoren.
Om multimonitor te gebruiken hebben mijn monitoren net wat te weinig aansluitingen.

Vind Mac mini onzinnig klein. Dus deze midi maat bied wat extra aan componenten een zwaardere cooling voor krachtigere ARM AppleSoc en mogelijk wat meer configuratie opties en uitbreidingen.

Een M soc met dikke GPU
Het ontwerp van deze nieuwe Mac Pro-computer zou gebaseerd zijn op de Apple G4-behuizingen, met de omvang van 'drie tot vier op elkaar gestapelde Mac Mini's'.
Wat in hemelsnaam is een Apple G4 behuizing? Bedoelen ze de behuizing van een PowerMac met G4 CPU? Daar bestaan verschillende versies van. Of van een iMac G4, maar dat design zie ik echt niet terugkomen...
Zit te wachten op de nieuwe iMac, heb de aankoop uitgesteld.hopelijk meer cores dan de MacBooks.
Ik hoop ook zo dat het Face ID krijgt. Krijg steeds meer het gevoel dat Apple steeds meer buigt naar de gebruikers en haar eigenwijze gedrag aan de kan zet gezien de kleuren. Maar kan het fout hebben gezien de kleine kans dat je ram slots kan upgraden bij komende iMacs.
Dat kan je uit je hoofd zetten. Het wordt een M-processor. Dan zit het geheigen niet apart.
Sample size N=1. Als je ook nog 64GB RAM bij je chip moet gaan bakken wordt het risico op een gegeven moment wel erg fors.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 22 juli 2024 15:18]

Voorzover ik weet zit de ram niet on-die maar alleen op de SOC als "losse" chips?
jij krijgt het gevoel dat Apple buigt naar de gebruikers maar mijn eerste idee toen ik dit artikel las, was eigenlijk net het tegenovergesteld. Minder eigen mogelijkheden maar de gebruiker afleiden met mooie kleurtjes en mooi design.
Maar zolang er niets officieel uitkomt, is het natuurlijk allemaal gissen
Een nieuwe cube gebaseerd op de M-CPU zie ik wel zitten. Maar dan moet ik wel bij het RAM kunnen, de HDD capaciteit kunnen uitbreiden via bijvoorbeeld een PCIe kaart. Hoe het zit met de GPU weet ik niet, kunnen ARM Macs überhaupt wel met externe GPU's werken? Gaan ze soms ook versies uitbrengen met belachelijk veel GPU power?

De renders vind ik lelijk. Geen mooie kleuren, design ook niet echt speciaal. Maar goed het zijn renders.

En Prosser is nog steeds irritant.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 22 juli 2024 15:18]

Tja apple beperkt dat steeds meer, met apple silicon betwijfel ik of er nog upgradebare toestellen gaan uitkomen.
Helaas niet alleen apple ...
Zelfs de Apple Mac Mini M1 heeft al geheugen wat je zelf kunt uitbreiden
Ben je dat zeker? Ik dacht eigenlijk net van niet. Op de site van Apple lees ik dit
Mac mini (M1, 2020) heeft geheugen dat is geïntegreerd in de Apple M1-chip en kan niet worden uitgebreid. U kunt het geheugen in uw Mac mini configureren bij aankoop.
Oh shit ja je hebt gelijk! Was nog vroeg }:O ☕️
Heb er 1 : nope vastgesoldeerd ik verwacht dat ze dat bij alles gaan doen en niks gebruiker vervangbaar gaan maken.

[Reactie gewijzigd door k995 op 22 juli 2024 15:18]

Een bijpassend 5k scherm naast de iMac zou ook leuk zijn.
Wat moet je met een 42" scherm?
Het is te klein als TV en te groot als monitor.
De huidige 27" 5K is zo leuk omdat de 5K een verdubbeling is van de vorige 27" 2.5K.
Als je die dan uitrekt tot 42" is het net helemaal niks...
Als je in een andere beeldverhouding denkt dan klinkt het misschien logischer. Bijvoorbeeld ter vervanging van twee 24” schermen.
ik werk op een 43inch ultra wide screen ter vervanging van 27inch schermen en ik moet toegeven dat ik niet meer terug wil. 42inch in standaard formaat is waarschijnlijk minder een aanrader om op te werken
Misschien is het goedkoper om eerst eens langs de opticien te gaan...
Een gekleurde iMac komt er bij mij in ieder geval niet in.

Geef mij maar een minimalistisch en tijdloos (zilver) design. Sowieso tweedehands veel makkelijker te verkopen.

Van de kleine Mac Pro waren er vorige maand al geruchten die qua design een eer zou moeten betonen aan de Power Mac G4 Cube. Daarnaast zou Apple ook werken aan een nieuw scherm dat meer gericht zou zijn op de consumenten markt en niet het hogere Pro segment waarvoor de huidige XDR nu bedoeld is.

https://www.macrumors.com...e-two-new-mac-pro-models/

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 22 juli 2024 15:18]

Een gekleurde iMac komt er bij mij in ieder geval niet in.
Geef mij maar een minimalistisch en tijdloos (zilver) design. Sowieso tweedehands veel makkelijker te verkopen.
Er zijn rond de eeuwwisseling toch stapels blauwe en anders gekleurde verkocht. Vind dat grijs ook wel een beetje saai en burgerlijk, zeker als je bedenkt waar Apple oorspronkelijk voor stond: "Here's to the crazy ones"
'burgerlijk'

Want een blauwe mac maakt het minder 'burgerlijk'? ik snap niet helemaal wat je met dit woord bedoelt.

Ik zou juist eerder zeggen dat deze kleuren er vele malen goedkoper uitzien.

[Reactie gewijzigd door thijs96 op 22 juli 2024 15:18]

Want een blauwe mac maakt het minder 'burgerlijk'? ik snap niet helemaal wat je met dit woord bedoelt.
Conformisme: iedereen een grijs autootje, grijze laptop, grijs pak ;)
Ik zou juist eerder zeggen dat deze kleuren er vele malen goedkoper uitzien.
Smaken verschillen. De pastel kleurtjes zijn ook niet helemaal naar mijn smaak, maar vind het wel gaaf dat ze weer eens wat kleur brengen in het assortiment.
Anoniem: 715452 24 februari 2021 19:54
Waarschijnlijk bedoelen ze, dat ze de mac pro baseren op de power mac g4 cube, misschien handig om dat er bij te zetten want er zijn veel g4 ‘s geweest.

(Typo gewijzigd)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 715452 op 22 juli 2024 15:18]

Anoniem: 474132 24 februari 2021 20:20
Lijkt me gaaf om weer eens een Mac Pro te kopen, helemaal nu ze weer speciaal zijn met het eigen Apple silicon. Benieuwd hoe de systeem architectuur er uit gaat zien, komen ze met een eigen discrete GPU?
Een discrete GPU is niet per se beter ofzo. Een integrated variant heeft als voordeel je niet steeds data tussen de GPU's en CPU's hoeft te kopieren. Als je de M1 architectuur bekijkt met meerdere CPU en GPU cores en bedenkt dat Apple veel werk heeft verzet om de GPU schaalbaar te maken is er een goede kans dat ze best high-end prestaties neer kunnen zetten met bv. een naar 64 cores opgeschaalde GPU.

Aan de andere kant: de Mac Pro is wel een niche machine, en klanten willen misschien meer/upgradebaar dus er is ook een goede kans dat ze er gewoon een dikke discrete Radeon in drukken.

Ik ben voornamelijk benieuwd of ze de prijsstelling van de huidige Mac Pro vasthouden met z'n wieltjes van 850 euro en display waarvan de stand 1000 euro mag kosten... denk dat er een best gat zit in de Mac lineup voor enthousiastelingen die geen iMac willen, iets meer pit dan een mini maar niet gelijk 5x de prijs willen aftikken voor een pro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.