USB-C zit al bijna 6 jaar in de line-up van Apple. Er zijn er toch al heel wat, niet te onderschatten. Natuurlijk zal Apple nooit zoveel marktaandeel halen, hun goedkoopste computer is ongeveer 5x duurder dan de goedkoopste Widows computer. Maar dat wilt nog steeds niet zeggen dat ze er geen grote aantallen USB-C toestellen zijn van Apple.
Ik weet niet of je in een Apple Store al geweest bent maar ze zijn bomvol, zelfs tijdens deze pandemie zijn ze relatief vol met lange wachtrijen buiten. Ik heb dus m.a.w. heel veel klanten over de vloer gekregen en heb mijn vaststellingen kunnen doen. En niemand kan mij serieus vertellen dat Belgische klanten hun toestellen op een andere manier insteken voor het opladen dan mensen uit andere landen ofzo. Lightning is voor de iPhone specifiek, de betere connector omwille van het feit dat zware dataoverdracht ongeveer 1-2 keer per toestel moet gebeuren en dat is bij het overzetten van je data van je vorige iPhone naar de nieuwe. En zelfs met de draadloze methode waar je gewoon via iCloud en wi-fi je backup er terug op zet, gaat het snel. En dan zoals ik zei, de iPhone wordt nog steeds heel veel ingestoken voor het opladen. Het gebeurd veel minder sinds de release van de iPhone X, XS, XS Max, etc. maar het wordt nog steeds vaak ingestoken en dan wordt het ook vaak ingestoken ook als opladen niet per sé nodig is zoals voor CarPlay.
Misschien ben je in de wat dat er in het begin wat kritiek was mbt het laden en dat niet alle (oude) laders dat even goed deden met usbC.
Ik weet niet wat je hiermee bedoelt? Je denkt dat ik misschien dacht dat er kritiek was m.b.t. het opladen via USB-C? Neen, daar heb ik nog nooit iets van gelezen. Ik ontken niet dat er zulke problemen waren in het begin op andere platformen maar zelf heb ik hier nooit iets van gelezen of vernomen.
Net zoals lang niet iedere lader of lightning kabel de iPhone of iPad goed oplaad. Niks vreemds aan.
Natuurlijk zijn er altijd een paar gevallen zijn waar er een probleem is met de kabel of de connector in het toestel. Maar wat wij vaststelden in de Apple Store is dat de Lightning connector in de toestellen met de jaren steviger is geworden. Dit komt volgens mij duidelijk doordat Apple leert door naar de feedback van reparaties te kijken en na te gaan wat de bekendste problemen zijn en deze aan te pakken. Wij kregen erg weinig klanten die problemen hadden met hun Lightning connector. We kregen wel nog mensen die problemen hadden met het opladen maar 70% van deze problemen waren te wijten aan de kabels zelf die ze gebruikten nl. Lightning kabels die ze op Ali Baba hadden gekocht waar de iPhone dan een melding gaf dat het niet compatibel was. Wat wij ook vaak kregen was dat mensen met hun oplaadkabel kwamen en we merkten dat de connector was gecorrodeerd. En dan nog natuurlijk veel gevallen van waterschade op de oudere toestellen zoals de iPhone SE 2016, iPhone 6s en ouder.
Mijn grootste kritiek over Lightning in het algemeen is dat de kabels die Apple meelevert onvoldoende stevig zijn t.h.v. de overgang van kabel naar dat hardere stukje. Daar komt de kabelisolatie snel los en ik weet dat dit enorm vervuilend is. Wij verkochten in de Apple Store Lightning kabels aan de lopende band, ik geloof dat dat nu nog steeds zo is. Ik had eens gelezen dat Apple aan het werken was aan Lightning kabels met een ander omhulsel maar daar is nog niets van gekomen. Als ik Apple CEO was had ik alle Lightning kabels van de verpakkingen van alle toestellen verwijderd, de prijs van het toestel met 20€ verlaagd zodat de klant een kabel kan kopen indien hij er nog geen heeft, en een nieuwe, duurzamere Lightning kabel uitgebracht.
Wij kunnen allebei slechts suggereren waarom Apple niet voor USB-C kiest in de iPhone en ik zelf denk dat deze redenen en de andere redenen die ik eerder aanhaalde ook hun redenen waren. Ik zal het natuurlijk nooit zeker weten. Ik schat zelf in dat Apple tegen ten laatste 2023 volledig draadloos gaat. Als ik het mis heb dan heb ik het mis, dat kan goed zijn.
M.b.t. accuduur ben ik het helemaal met je eens dat iPhones niet lang genoeg meegingen, tot en met de iPhone 8. Alle Plus modellen en de iPhone X hadden goede accuduur. De iPhone 12 mini zit wat mij betreft op de rand van goede accuduur en de iPhone SE 2020 doet het hier gewoon niet goed. Vanaf de iPhone XS is de accuduur op alle iPhones (buiten de iPhone SE 2020 en iPhone 12 mini dus) echt heel goed beginnen worden en heeft zijn piek bereikt in de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max.
Maar we moeten ook niet doen alsof Apple onder moet doen voor andere flagships. Apple doet het nu heel goed op vlak van accuduur. Enkel de iPhone SE en iPhone 12 mini in de huidige line-up hebben echt verbetering nodig.
Natuurlijk gaan de Max modellen het langst mee. Maar dat wilt ook niet zeggen dat de iPhones die iets minder lang meegaan, zoals de iPhone 11 Pro, het ook niet geweldig doen en aan de verwachtingen voldoen. We hebben dit ook gemerkt aan de verkoop van externe batterijen in de Apple Store, deze vlogen van de planken voor de iPhone 7, 6s, etc. maar sinds de iPhone 11 is er ware ommekeer gekomen. Dat heeft natuurlijk ook met gewicht te maken maar de mensen klagen nu niet meer over wegsmeltende accuduur.
Als Apple iets moet verbeteren m.b.t. accu's is de tarieven voor vervangingen verlagen of het makkelijker maken ze te vervangen want de duurtijd die nodig is om een batterij te vervangen ook bijdraagt aan de kostprijs van de vervanging. Als ik me niet vergis bedraagt de kostprijs van een batterijvervanging in een iPhone 11 Pro 75 euro en dat kan volgens mij niet. Ik vind dat een batterijvervanging van een iPhone SE 2020 en iPhone 12 mini maximum 30 euro zou moeten kosten, de iPhone 12, 12 Pro zou 40 euro mogen kosten en van een Max model 50 euro. Ik denk dat de mensen deze prijzen zouden aanvaarden.
Jij doet het voorkomen alsof men een wonder vericht heeft.
Waarover heb je het precies?