Nee dit zeker wel een functie voor de gebruiker, en indirect ook voor Apple.
Als jij een nieuwe telefoon zoekt, heb je ruwweg twee keuzes, Android en iOS. Je kunt natuurlijk ook iets exotisch zoeken, maar heel veel keus is er niet.
Het komt er dus op neer dat je je data toevertrouwd aan ofwel Apple ofwel Google. Als je je privacy belangrijk vind dan mag je jezelf de vraag stellen welke van de twee je meer vertrouwd. Een bedrijf wat hardware en software ontwikkelt en daar een belachelijk hoge prijs voor vraagt of een bedrijf wat vooral leeft op gepersonaliseerde advertenties en de handel in data.
Natuurlijk maakt Google ook software en is het doorgaans vrij duidelijk geweest in haar doelen, zo hebben ze zelf aangegeven dat je email in Gmail gebruikt wordt om een advertentieprofiel op te stellen. Google handelt in data en is daar eerlijk over. Je data wordt verhandeld, en je weet dat ook.
Apple daarentegen wil bijna van de daken schreeuwen dat zij NIET aan datahandel doen en hun beleid lijkt daar ook naar. Natuurlijk zijn marketeers feitelijk beroepsleugenaars, dus ik steek mijn hand er niet voor in het vuur. Neem Nespresso, die met zijn 'recyclebare aluminium capsule' van de daken schreeuwt dat ze zoveel om het milieu geven, maar tegelijk kun je hun apparaat afschrijven (of zelf repareren) zodra het verstopt. Een verstopping notabene in de onderdelen die je bij Senseo gewoon uit het apparaat pakt en in de vaatwasser steekt. Dus nee, wat een bedrijf zegt en doet zijn inderdaad verschillende dingen.
Maar Apple weet dat mensen op hun privacy gesteld zijn (en dat het in sommige gevallen ook van levensbelang kan zijn). Zij weten echt wel dat in hun klantenkring veel mensen zitten die alleen maar naar hun komen omdat ze niet willen dat hun data verhandeld wordt. Als morgenochtend uit komt dat Apple tóch data heeft verhandeld, zijn ze morgenmiddag die hele groep kwijt. Inclusief ondergetekende, als mijn data toch verhandeld wordt zit liever bij een bedrijf wat daar eerlijk over is.
En wat betreft het 'vragen' aan de apps, Apple kan niet alles tegen houden. Whatsapp heeft gewoon toegang nodig tot je adresboek. Dus kan de hele lijst met namen, nummers, adressen en zelfs relaties gewoon naar de server gooien en (even afgezien van de GDPR) vrolijk met Facebook delen. Maar zelfs zonder die toegang kan WhatsApp op basis van de logingegevens en een IP-adres al heel veel doen. Zeker als het IP-adres een uniek (bv. IPv6) adres is. Het is vrij simpel om aan een databoer te verkopen: "Gebruiker X zat vandaag om 16:00 achter IPv6-adres Y [gebruik te maken van onze diensten | te kijken naar onze reclame] doormiddel van [App versie A | Browser B]. Op dat adres hebben wij nooit twee verschillende gebruikers tegelijk actief gezien." Eventueel aangevuld met: "Wij denken dat het een IP adres van provider Z is.". Die gegevens zijn los van het toestel te vergaren.
Dus of Apple lief wil zijn voor zijn gebruiker, privacy-bewuste zieltjes winnen of gewoon hun eigen reputatie probeert beschermen mag je voor jezelf bepalen. Maar onder de streep kan Apple niet heel veel doen om doelbewuste tracking totaal te elimineren dus heel veel voordeel hebben ze daar ook niet van. Wel is er m.i. langzaam maar zeker een bewustwording gaande van mensen over hoe bedrijven met hun gegevens om gaan.
Kijk maar naar het effect wat de voorgenomen aanpassing van de Whatsapp voorwaarde had op de downloads van concurrent Signal.