Google hangt privacylabel aan YouTube-app voor iOS

Google heeft voor het eerst een privacylabel aan een van zijn belangrijke apps voor iOS gehangen. Dat gebeurde met een update voor de YouTube-app. Het is de eerste update voor een belangrijke Google-app op iOS sinds begin december.

De update zat eraan te komen, want de app gaf vorige week al een melding dat er een update klaar zou staan, meldt 9to5Google. Inmiddels is de update ook in de Nederlandse App Store doorgezet. Daarmee heeft Google voor het eerst voldaan aan de verplichting om een privacylabel aan een iOS-app te hangen, iets dat het bedrijf tot nu toe niet deed.

Uit het privacylabel blijkt dat Google enkele tientallen datapunten verzamelt die niet nodig zijn voor functionaliteit van de app. Voor tracking gaat het om enkele gegevens: fysiek adres, e-mailadres, telefoonnummer, gebruikers-ID en apparaat-ID. Daarmee lijkt de app wel veel minder data te verzamelen dan Facebook-apps, die elk 128 soorten data noemen die ze verzamelen.

Terwijl Facebook-apps van de populaire apps het meeste data verzamelen, zijn er ook veel apps die geen data of veel minder data dan de YouTube-app verzamelen. Uit een analyse vorige maand van een Zweedse ontwikkelaar naar meer dan 3300 apps, bleek dat de helft helemaal geen data verzamelt.

Het is onbekend of Google nu ook snel weer begint met het updaten van zijn andere apps op iOS, zoals Gmail en Google Maps. Updates daarvan staan stil sinds 8 december, de dag dat Apple het privacylabel verplichtte voor apps. Tweakers publiceerde zondag een achtergrondverhaal over de privacylabels.

Updates van Google-apps op iOS. Bron: ThomasBCN

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-02-2021 • 11:52

148 Linkedin

Reacties (148)

Wijzig sortering
Mocht je de Fb app nog gebruiken dan raad ik de browser versie aan. Zelfde functionaliteit maar kilo’s minder tracking van van alles en nog wat. (Zeker als je je cookies en temp files regelmatig verwijderd)
Ik weet niet of 'minder tracking' helemaal correct is. Ik begrijp je opmerking, en intuïtief gezien zit ik direct mee te knikken. "Logisch". Maar onthoud dat, zelfs wanneer je InPrivate een browser gebruikt in combinatie met een VPN, je dan nog steeds op individueel niveau te volgen bent.

In deze post (van mij) vraag ik naar manieren hoe je jezelf beter kunt beschermen tegen dergelijke tracking. Maar de post laat ook zien op welke manier dergelijke tracking werkt, puur op basis de gegevens die jouw browser standaard meestuurt.

Vanaf een mobile device ben je extra kwetsbaar, omdat bijvoorbeeld je device type, beschikbare sensoren, o/s versie, schermresolutie etc. altijd hetzelfde zijn. Daardoor ben je vrij makkelijk individueel te tracken.

De beste remedie is eigenlijk om Facebook (en FB-owned bedrijven) helemaal links te laten liggen. Maar goed, dat is voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Nog maar te zwijgen over de groep mensen die er vanuit zakelijk oogpunt afhankelijk van is.

Omdat het erg lastig is om je (volledig) tegen dat soort tracking te beschermen, word ik ENORM blij van dit soort nieuwsberichten.

Edit: diverse typo's.

[Reactie gewijzigd door trayracing op 15 februari 2021 13:38]

Eindelijk een Tweaker die het nog een beetje snapt, chapeau! Ik ben echter bang dat we al veel te laat zijn (als in een aantal jaar), want Google Analytics heeft zich al overal in weten te nestelen. Er is geen webshop (framework) meer die hier geen gebruik van maakt. Wanneer je nu voor 97% anoniem zou surfen, wordt je praktisch bij iedere pagina met een captcha geconfronteerd.
Ugh, captcha's. Als je het over mijn Kryptonite hebt :(

Maar inderdaad. De razendsnelle, gebruiksvriendelijke en vaak 'gratis' diensten van Google hebben een ijsbaan gecreëerd die altijd hún kant op helt. Velen glijden bewust en onbewust richting Google. Alternatieven worden daardoor automatisch minder aantrekkelijk. Zeker voor de nieuwe 'ja-op-alles' maatschappij, voor wie elke klik er een te veel is. "Het werkt toch? Wat is het probleem?". En bedrijven als Google/Alphabet en Facebook weten dat dondersgoed uit te buiten.

Zeker Google heeft de afgelopen 20 jaar keihard aan de weg getimmerd:

- Search: knooppunt/funnel voor alle zoekopdrachten en queries;
- Chrome: browser dat op devices wordt geinstalleerd en internetgedrag kan monitoren;
- YouTube: sociaal platform en directe concurrent van 'klassieke televisie';
- Analytics: surfgedrag monitoren/tracken om zo een persona op te bouwen t.b.v. advertenties;
- Chrome OS: hele device Google-based en Google-integrated (afhankelijkheid vergroten);
- Google Ads: het platform waarop advertenties geserveerd worden.

Ik vergeet er vast een paar, maar als je alleen al naar dat rijtje kijkt dan is Google hard bezig om zichzelf helemaal vast te wortelen in de maatschappij. En lang niet altijd met nobele of consequentievrije bedoelingen (zie docu The Social Dilemma).

En als klap op de vuurpijl: kijk nog even naar die een-na laatste. Denk vervolgens aan ChromeBooks die voor zachte prijsjes aan basisschoolkinderen worden aangeboden. Van kinds af aan wordt de jeugd al aan het Google ecosysteem gekluisterd (YouTube Kids, anyone?). En als je het mij vraagt, is dat geen goed voorteken, gezien de absolute macht die het bedrijf al heeft vanuit al die andere opsommingspunten.

Microsoft heeft in het verleden al eens flink op de kloten gekregen omdat ze met Internet Explorer (ingebakken in Windows) een monopoliepositie claimden op de browsermarkt. Dat mocht niet. Door dat destijds te doorbreken hebben we nu een (te?) breed scala aan browsers, wat naar mijn idee wel een goede ontwikkeling was (oke oke, even te zwijgen over het gezeik t.a.v. w3-standaarden, maar da's weer een andere discussie).

Hoogste tijd om bedrijven als Google een beetje af te remmen, en kijken wat voor moois er dan opbloeit.

Edit: diverse typo's.

[Reactie gewijzigd door trayracing op 15 februari 2021 21:26]

Het voordeel van een browser is dat je daar gemakkelijk een adblocker in kunt gebruiken die al een hoop ellende tegenhoudt. Heb zelf iig ublock origin en privacybadger altijd aan staan.

Nou gaat dat natuurlijk niet 100% helpen als je moedwillig domeinen van de facebook-groep opzoekt maar ze kunnen je iig niet overal achtervolgen.
De beste remedie is eigenlijk om Facebook (en FB-owned bedrijven) helemaal links te laten liggen. Maar goed, dat is voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Nog maar te zwijgen over de groep mensen die er vanuit zakelijk oogpunt afhankelijk van is.
Hier heb je exact het probleem te pakken. Deze bedrijven doen dat omdat ze zo groot en dominant zijn dat ze praktisch overal mee weg kunnen komen.

Ethiek is zo’n interessant onderwerp. Misschien wel één van de belangrijkste dingen waar de mensheid nog in moet groeien.

Op individueel niveau wil men altijd ‘het beste voor iedereen’. Maar op zakelijk gebied niet. Ze roepen hard, maar de praktijk wijst uit dat alle principe’s regelrecht de prullenbak in gaan als er eenmaal genoeg eurootjes op het spel staan.

Simpel voorbeeld:
Wat zou je doen als je moest beslissen: Óf een hoop mensen eruit gooien, óf minder of geen winst voor aanzienbare tijd...

Hoe groter de bedragen, hoe minder menselijkheid.
Spijker op z'n kop. Ethiek kwam tijdens mijn studie (bedrijfskundige informatica & management) ook uitgebreid voorbij. Naast Facebook en Google-achtige techbedrijven kwamen regelmatig ook verzekeraars voorbij. Ook zo'n groep zakkenvullende laaielichters over de rug van hun klanten. Maar ja, niet-verzekeren is vaak geen optie. En dat weten ze.
Daar waar het meeste geld in omgaat zie je inderdaad de meest onmenselijkt praktijken voorbij komen.
En de meeste propaganda om maar te doen lijken of het tegenovergestelde de waarheid is.
Kan dat ook niet door gebruik te maken van een VM?
Als jij telkens met dezelfde VM, met daarop hetzelfde o/s, dezelfde display settings en dezelfde browser het internet op gaat (InPrivate + VPN vanaf die VM is irrelevant), dan ben je nog steeds uniek (en dus te tracken).

Als jij meerdere VM's hebt, met verschillende config's, o/s, browsers etc. (en daar steeds tussen wisselt) dan wordt het een stuk lastiger om je te tracken.

Vandaar ook mijn vraag in deze post, in hoeverre je een browser kunt inrichten zodat deze geen true values meestuurt van de resolution, o/s, user agent, sensors etc. - maar juist gegeneraliseerde c.q. veelvoorkomende values. Spoofing dus.

In mijn optiek staat een browserontwikkelaar niets in de weg om gespoofte values mee te sturen ipv true values, waardoor tracking flink wordt bemoeilijkt. Maar zoals ik in de post aangeef, zijn sommige values wel relevant om websites correct te laten renderen (denk aan available screen width/height voor positionering etc.).
Zo doe ik het dus ook. Scheelt ook batterij op je telefoon. Facebook is het eerste wat ik uitzet als ik een nieuwe telefoon heb. Draak van een app.
Uitzet? Zijn er telefoons waar Facebook standaard op staat?!
vzik is facebook al een tijdje sinds S10 al geen system app meer bij samsung, je kunt het dus gewoon verwijderen (inclusief de background-prosessen).
Op mijn S10 is het nog altijd een system app, ook na de recente update naar Android 11. Is dus alleen te disablen, maar niet te verwijderen.
Ja de meeste android fabrikanten leveren dit nog steeds mee, behalve als je echt stock android telefoon heb.
Ja best aardig wat. Nog in ieder geval op mijn Realme.
Ook op nieuwe Oneplus toestellen volgens mij.
Anoniem: 100386
@Akemi15 februari 2021 12:23
Waarom dumpen mensen FB niet helemaal?
Mensen die je ooit hebt ontmoet die niet staan te springen om over te stappen naar een andere social platform
Waarschijnlijk om de enige twee redenen dat ik het ook nog gebruik:
 • Chatten met internationale contacten
 • Beheer van een Facebookpagina voor vrijwilligerswerk
Voor sommige mensen zal de bekende FOMO, fear of missing out, ook een rol spelen.
Omdat niet iedereen dat zomaar kan, Facebook is zo ingeburgerd dat sommigen hun account niet kunnen verwijderen.
Ik denk dan aan het beheer van een Facebookpagina voor de vereniging waar je aangesloten bent, je Messenger account voor te chatten met anderen.
Je wordt ook een beetje gedwongen om FaceBook of Messenger te gebruiken, als bepaalde contacten geen whatsapp hebben of niet willen chatten via de berichten app maar ze hebben wel Messenger dan moet je dat ook gebruiken of je hebt geen contact met die personen.
Star Trek memes & cat video’s!
Ik heb Facebook op Whatsapp na wel gedumpt, maar ben vanwege FOMO nog wel lid van LinkedIn, dat er tegenwoordig als een soort Facebook2 uit ziet.
Zelfde advies overigens voor Youtube, een op privacy gerichte browser uitkiezen, en van daaruit kijken.
Ik mis een paar kleine items die in de app wel zitten, maar dat neem ik wel voor lief.
of youtube vanced gebruiken :)
Ik gebruik Cercube. Reclameloos YouTube, achtergrond afspelen (om bepaalde video's als podcast te gebruiken in de auto ofzo) enz.
Voor die features kun je toch ook gewoon een abonnement op YouTube Premium nemen?
En nu sla je de hamer direct op de spijker, mensen willen privacy... maar ze willen ook niet betalen? :?
Als je wel betaald, geef je je privacy nog steeds weg aan Google.
Heb je een goede installatie walkthrough hiervoor? Mag eventueel ook via de. Ben zelf laatst van Android naar iOS en yt vanced mis ik toch wel behoorlijk.
Even verdiepen in AltStore, kan op zowel Mac als Windows, daarmee sideload je een app op je telefoon waarmee je tot 2 andere apps kunt sideloaden. Voor Cercube (YouTube maar dan met Premium perks) kan je ff op Google zoeken naar “Cercube iosninja”, daar een IPA bestand downloaden en die op je telefoon middels de AltStore app installeren.

Bovenstaande is niks illegaals aan verder.
Dát is dan nou weer wel beter geregeld op android. Ik mis het nog elke dag op de iPhone
Dat is een Android app toch? Niet relevant voor een iOS topic. Dan zal je blijkbaar toch naar browserversies van bepaalde apps moeten als ik het zo lees.
Idd voor ios is er volgens mij geen andere youtube app, moet wel zeggen ik mis het ook niet.
Ik gebruik youtube al zowat nooit op de mobiel, dus die 1ne keer kan via safari ook wel.
Ik gebruik op iOS CerCube. Die kan je sideloaden via AltStore. Het enige minpuntje van AltStore is dat je zonder ontwikkelaarsaccount van Apple iedere 7 dagen (automatisch) moet verversen. Effectief moet je dus je computer eens in de week aan hebben staan in je netwerk.
Nog beter: Newpipe. Ook geen account nodig, maar wel offline subscriptions.
Newpipe is inderdaad een fantastische app!
Zelf doe ik youtube en facebook via de safari browser , omdat ik daar mn adblocks in heb :Y)
Verder functioneert youtube ook 100% hetzelfde in IOS / IpadOS als de desktop versie , kompleet met een erg goed werkendde touch interface , ( daar kan Android nog wel wat van leren )
Heb gisteren Youtube ook verwijderd eigenlijk, want zat te denken ik gebruik het bijna nooit.
Ja eens voor een trailer van een film of spel, of een walktrough zoals van weekend toen effe vast zat.

Maar dat is allemaal zo zeldzaam en gebeurt dan toch op de pc, dus dacht nou dan kan de youtube app ook wel van de mobiel.
Facebook gebruik eigenlijk helemaal niet ook niet via de safari browser, kwam er van weekend achter ik een facebook messenger berichtje nog nieuw had van 2 weken terug.
Ik zoek eigenlijk een manier (voor Android) om een website als een app te verpakken. Ik bedoel niet de 'add to home screen' functie die in elke browser zit, want die zet alleen een icoon op, je raadt het, het home screen, en niet in de app drawer. Iemand een goede oplossing hiervoor?
Wellicht zou je eens de app "WebApps" kunnen proberen. Te vinden op F-Droid.
Thanks, ik zal een kijkje nemen.

Edit: hmm, dan zitten alle webapps in 1 app. Ik zoek juist een manier om 1 app per webapp te maken.

[Reactie gewijzigd door Lrrr op 21 februari 2021 12:37]

Maar even buiten de bevestiging van het vermoeden, want meer is het niet, wat is nu het verdere nut hiervan? Je weet wat je ergens al wist, maar wat doe je er nu precies aan?
Uit het privacylabel blijkt dat Google enkele tientallen datapunten verzamelt die niet nodig zijn voor functionaliteit van de app
Dus kan het uit? Of is het wel 'essentieel' voor de werking van de app?
Uit zetten is natuurlijk nog fijner maar dat betekend niet dat bewustwording hierin geen belangrijke factor is.
Sommige van ons "schrikken" pas als ze met de neus op de feiten gedrukt worden.
Maar daar vraag ik me af, een label extra of niet, als 99% blind 'ja accepteer akkoord goedkeuren' aantikt om maar die app te gebruiken, zal dat nu echt veel bewustwoording geven? Het is niet dat je eenmaal bewust van dit geheel ook maar iets kan doen, het kan niet uit, geen (makkelijk) alternatief, dan gewoon maar weer accepteren en verder gaan.
Dat het overgrote gedeelte gewoon gaat accepteren heeft ook met bewustwording te maken natuurlijk.
Nu zal dat ongetwijfeld zo zijn maar of dat over 5 jaar ook nog zo is valt te betwijfelen.

Ik merk om mij heen dat het juist wel werkt, mensen zijn er meer mee bezig dan zeg 2 jaar geleden.
Vertrekken van Social media en/of chatapps, etc.

Niet alles hoeft in 1x te gebeuren, dit is gewoon weer een kleine maar goeie en/of belangrijke stap in de juiste richting, we moeten ergens beginnen.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 15 februari 2021 12:53]

Nog mooier: dat je als gebruiker een deel daarvan of misschien zelf alle data-transfer kan blokkeren. Dat wil de app-maker (FB...) duidelijk niet maar we blijven hopen...
Zo zie ik het ook. In discussies rond privacy en data merk je vaak dat mensen die zeggen er niet om te geven, gewoonweg niet goed bewust zijn van de situatie. Ook al geef je praktische voorbeelden die bij hun impact zouden hebben, wordt het weg gewuifeld dat het toch niet erg is.
Kijk maar eens naar hoe lang het heeft geduurd voordat de maatschappij iets of wat negatief kwam te staan tov roken. En dat is zelfs met iets dat merkbare en meetbare gevolgen heeft.
De privacy discussie heeft als "nadeel" dat het minder vatbaar is en de nadelen maar zelden directe gevolgen hebben. Maar door mensen er constant attent op te maken, is de kans veel groter dat ze het ook gaan aanvaarden zonder zich er zelf in te verdiepen.
Ik zit ook te vaak mensen duiden op het feit dat de oplossing niet waterdicht is. (Wat maakt het uit? xxx weet toch al alles van mij. / Hoeveel mensen gaan daar nu van wakker liggen?) Dat is imho geen argument om helemaal niets te doen. Elke stap in de richting die je wilt bereiken, is een goede. Alles in 1x zorgt vaak voor een te groot shock effect, waardoor mensen zeker gaan afhaken. Gaandeweg het proces kan men nog verbeteringen doorvoeren naargelang de acceptatie.
Het is een eerste stap naar bewustwording. Een groot deel zal het eigen gedrag er nog niet direct op aanpassen, dat heeft tijd nodig. Maar op een gegeven moment zal het wel een rol gaan spelen. Dat zou kunnen door de app niet te gebruiken, maar het zou ook kunnen dat de app-maker die aanpast om een 'beter' label te kunnen voeren, zodat de gebruikers niet weglopen.
ik heb gekeken of ik de toegang tot het adresboek kon uitschakelen voor youtube, maar ben die optie niet tegengekomen in de instellingen.
Zolang je geen specifieke rechten hebt verleend denk ik niet dat ze toegang hebben tot je contacten. Er staat "zou verzamelt kunnen worden"
Wat @D2FValinor ook al aanhaalt, zolang je geen toestemming hebt gegeven kan de app er niet bij.

Daarvoor kan je terecht onder Instellingen > Privacy > <functie die je wilt beperken>

Staat bijvoorbeeld Contacten er niet bij voor een bepaalde app dan heeft die app nog niet om toegang tot contacten gevraagd en daardoor dus automatisch geen toegang.

Zie ik dit bijvoorbeeld VSCO, heeft om contacten gevraagd maar dat heb ik geweigerd (want het is een foto app. Dus niet nodig).
Uit zetten is natuurlijk nog fijner maar dat betekend niet dat bewustwording hierin geen belangrijke factor is.
Sommige van ons "schrikken" pas als ze met de neus op de feiten gedrukt worden.
In de "ik heb toch niets te verbergen" maatschappij denk ik dat die bewustmaking niet bijzonder veel gaat uithalen, zeker als het enige alternatief dat je hebt het niet gebruiken van de app is.
En als er ongemak om de hoek komt kijken, dan is er opeens veel oké.
Ik denk niet dat er echt mensen gaan zijn die nu in noemenswaardige aantallen gaan terugdeinzen en die app niet meer installeren.
Zeker niet als je het gaat hebben over dingen als Gmail.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 15 februari 2021 16:36]

Dus kan het uit? Of is het wel 'essentieel' voor de werking van de app?
Het is essentieel voor het verdienmodel van Google, namelijk dataverzameling.
Het gaat niet alleen om dataverzameling (tbv de te tonen advertenties), maar ook voor het algoritme die achter de voorgestelde video zit.

Met het verdienmodel is op zich niets mis. Google is immers groot geworden doordat wij graag "gratis" diensten willen gebruiken. De kosten moeten toch betaald worden en als dat met reclame kan is dat voor heel veel mensen aanvaardbaar. Met het tonen van relevante reclame is de succes-rate hoger en kan Google daar meer geld aan verdienen. Daarvoor moet men wel kunnen inschatten wat jouw behoeften en interesses zijn.
maar dat kan nog steeds: ik denk niet dat het de effeciviteit van google's advertentie-perikelen heel erg aan zal tasten als ik me meer bewust wordt van het feit dat google door mijn gedrag weet dat ik van ... x y of z hou.

Het ZOU natuurlijk wel kunnen helpen als ik bewuster om zou gaan met zaken die ik liever prive hou zoals: laten we zeggen de lengte van ... of welke smaak ....... mijn vriendin.... nu ja Goed!

Maar even serieus, geen mens heeft zodanig veel 'zelfcontrole' dat ze altijd 'bewust' zal nadenken over de significantie van een bepaald gegeven.

Ok ik krijg straks wellicht minder condoom reclames en meer tech reclames SO what, ik vind beide ondwerwerpen erg leuk :+
tja - is het nodig dat reclame alleen wordt aangeboden als het leuk / van toepassing is? Nee toch? Dan zoek je het zelf wel op.
Reclame leidt alleen maar tot meer en vaak onnodige consumptie.
Alsof je reclame nodig hebt om te weten dat je honger hebt... of dat er naast merk X nog een ander merk Y bestaat dat ook levert wat je leuk vindt. Als dat zo is dan kom je daar toch wel achter doordat je het bewust opzoekt.

Nu wordt ons wijsgemaakt dat het juist goed is dat het altijd relevante reclame is - alsof dat het doel is. Nee, het doel is jou overtuigen dat je iets gaat kopen wat je nu nog niet nodig had.
Relevante reclame is (volgens de reclame makers) goed voor ons, omdat we dan beter op de hoogte worden gebracht van dingen en diensten die mogelijk ook binnen onze belangstelling vallen. Meer consumptie is nu eenmaal het belangrijkste doel van reclame.
Reclame maken voor topklasse oled tv's bij iemand die in een wijk woont waar het gemiddelde inkomen niet veel hoger is dan het minimum loon is nutteloos. Reclamemakers maken daar liever reclame voor de instap modellen en de klasse net daar boven. De kans dat ze dan iets verkopen is nu eenmaal groter.
Dat klopt. Maar het is nog steeds niet nodig. De adverteerder laat de tv-maker betalen voor clicks. Dus het tonen aan mensen die het niet kunnen betalen kost (bijna) niets extra (voor de tv-maker).
Maar nee - eerst betalen voor het feit dat ze (= bijv. FB) de groep potentiele klanten zouden kennen en daarna voor de click.
Vervolgens heb je dan nog de reclame waar je niet voor hoef te 'klikken' - dus toegevoegd aan een web-pagina of stream. Daar ligt het anders: doordat de ene groep advertentie A ziet omdat ze in de doelgroep vallen en een andere groep advertentie B ziet - op dezelfde plek - kunnen ze een plek meerdere malen verkopen. Laten we deze reclame nu het meest irritant vinden - want je wordt gedwongen te kijken - geen eigen initiatief. Wat bij een foldertje/banner/bord langs de weg wel nodig is (gelukkig).
De reclame maker is altijd een parasiet. Alleen wordt ons wijsgemaakt dat een aanbieder van informatie/entertainment niet kan bestaan zonder reclame inkomsten. Wel nu: de nieuwe streaming diensten laten toch zien dat het anders kan.
In de fysieke media zijn we het gewend; in de dagblad / weekblad / maandblad staat advertenties (ook wel toegespitst op doelgroep maar neit variabel per lezer natuurlijk).
Deze advertenties zijn lang niet zo storend. Wel als ze zich voordoen als reguliere content overigens.

Dus op zich is relevante reclame niet het probleem. Als dat maar op ons eigen intiatief is - als je zelf besluit om blad X te kopen is dat ook zo. Als je op een willekeurige website iets zoekt dan is dat volgen ongewenst. Als je een film kijkt er er is eerst film reclame (trailers) te zien - ja dat kan nog net. Als er eerst 5 min bier reclame te zien is (terwijl een groot deel van het publiek notabene nog geen eens bier mag drinken), dan klopt er iets niet.

Als we een winkel inlopen en er loopt daarna iemand continue achter ons aan om te zien wat we doen dan zouden we dat ervaren als bijzonder ongewenst... maar nu gebeurt het onzichtbaar en onder het mom dat het goed voor ons zou zijn willen dergelijke bedrijven ons overtuigen dat het nuttig is en dat we dit ook zo willen.... ik dacht het niet....
De wereld achter reclame op internet is inderdaad vaag. Je weet ook nooit precies welke gegevens je prijsgeeft en welke gegevens worden gebruikt. Gelukkig is de onbeperkte dataverzameling wel wat aan banden gelegd en krijgen we steeds beter zicht op welke data we prijsgeven. De regels mogen best nog wat strakker zodat er wat meer restricties komen op wat voor data verzameld mag worden, de bewaar termijn korter wordt en dat we gewoon periodiek een linkje krijgen naar alle data die van ons is verzameld en welke bedrijven hebben betaald om onze gegevens te mogen gebruiken.

Dat neemt niet weg dat reclame als verdienmodel verkeerd zou zijn, al ligt er wel een taak bij de advertentieboeren en adverteerders om de reclame zo te brengen dat die niet overheersend of storend is. Als dat wel het geval is gaan we massaal addblocks gebruiken en stort het verdienmodel in.

Tijdschriften en kranten doen eigenlijk al vele decennia niet veel anders dan hun verdienste (deels) uit advertenties te halen.
Dat je het nu weet, vroeger was er enkel een vermoeden en onofficiele onderzoeken. Nu kan je niet meer zeggen dat je het niet meer gelooft dat Google met de gegevens wat doet, want waarom ze anders verzamelen?

Het is niet ok dat ondernemingen hun duistere praktijken verbergen achter veel juridisch jargon en moeilijk te vinden paginas wat ze doen met je persoonlijke gegevens. een dergelijk kwaliteitslabel is vooral voor de modale eindgebruiker om inzicht te krijgen. Niet voor de mensen die dagelijks met de materie bezig zijn.
De privacy labels in de app store kennen diverse categorieën en je hebt een mooi overzicht welke gegevens er worden verzameld. Het enige probleem is dat er nergens bij staat waar het voor nodig is. Je mist de context voor de dataverzameling waardoor het moeilijker is om te begrijpen waarom die data verzameld wordt.

Als je het zo leest dan zegt het gevoel inderdaad dat het uit kan maar zeker weten doe je het niet. En misschien is die vaagheid wellicht maar goed ook want het zorgt er voor dat mensen vragen gaan stellen. Je moet als ontwikkelaar ineens je werkwijze gaan uitleggen en verdedigen. Dat leidt vaak tot een beter beleid en omgang van data.
Zo precies als Apple het nu laat specificeren was voor veel apps niet eenvoudig terug te vinden.

Verder denk ik dat het zo werkt als met het verplicht specificeren van ingrediënten. De een let er meer op dan de ander.

Ik denk dat het op de lange termijn toch wel een beetje helpt. Zeker bij nieuwe apps.
Van wat ik heb vernomen is dat een deel dus wel uitgezet gaat worden vanaf de volgende ios update. En de app moet gewoon volledig blijven kunnen werken. Het wordt opt-in

"Once the feature launches, it requires apps to get your permission before tracking your activity and data across apps and websites owned by other companies. – so you have to specifically opt in. And Apple will require apps to allow you full access to their functionality even if you opt out."

Stap in de goede richting.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 15 februari 2021 15:28]

Hopelijk komt deze feature ook snel naar Android! Oh... wacht :(
Op Android installeer je gewoon NewPipe, daar kun je alle privacy problemen gewoon ontlopen.
Beetje struisvogelpolitiek en uiteindelijk ook alleen maar symptoombestrijding...
Bovendien, ik lees in de opmerking van sleiN13 eerder de wens dat Android ook het gegevens-slurpen van allerlei apps in beeld brengt. Om dan (alleen) een Youtube-kloon te installeren gaat niet echt werken, wel?
Is het niet juist het tegenovergestelde van 'struisvogelpolitiek'...? Ik wil geen privacy-schendende app gebruiken voor een website, dus gebruik ik een alternatief.

Je zou nog een stap verder kunnen gaan inderdaad met zo iets als AdAway zodat je in alle apps privacy-schendende domeinen kunt blokkeren.

Grappig om te weten trouwens: Sinds de december release van de Rabobank App, doet hij het niet meer als je AdAway aan hebt staan of als je een PiHole op je netwerk hebt. Zelfs zonder inloggen of opt-in, wilt hij verbinding maken met sdk.split.io Duidelijk dat PiHole en AdAway hun werk doen, maar natuurlijk geen stijl van Rabobank. Ze staan nu op een 3.6/5 door dit soort gezijk :(

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 15 februari 2021 13:57]

Rabobank app werkt hier prima met PiHole dus dan zal het aan je AdAway liggen?
Waarschijnlijk config en bloklist afhankelijk. Weet dat er behoorlijk wat verschillende config-opties zijn voor Hosts-based blokkadesoftware.
En Split I/O heeft natuurlijk vrij weinig met ads te maken, maar meer met het testen van nieuwe functionaliteiten.
Wat wordt er bedoeld met fysiek adres? Het MAC adres of letterlijk het adres van je huis?
Als ze hun gang zouden mogen gaan het liefst beide.
Waarschijnlijk gewoon beide.
Tsja, hier wordt de prijs van ‘gratis’ eindelijk goed zichtbaar. Of er veel zal veranderen betwijfel ik, maar als bij meer mensen inzichtelijk wordt welke persoonlijke data ze allemaal moeten delen voor een filmpje zet dat men hopelijk aan het denken.
de prijs wordt pas echt zichtbaar als ze ook inzicht geven in wat er met die data wordt gedaan, wat ze er aan verdienen en hoeveel de gebruikers (extra) uitgeven als gevolg daarvan aan andere producten en/of diensten.
Mja, geen enkel commercieel bedrijf gaat jou zomaar vertellen wat hun marges zijn op producten. Dat hoeven ze natuurlijk niet te vertellen omdat dat concurrentiegevoelig materiaal is. Dát bekend is welke data ze verzamelen is al een hele openbaring en dat Apple het afdwingt dit te melden is alleen maar goed.
Anoniem: 365396
@xalvo15 februari 2021 12:36
Hoezo is dat nodig? Ik hoef als consument toch niet te weten hoeveel mensen shampoo kopen door een reclame? Wil je dat op straat bij het bushokje dan ook? Dat slaat toch nergens op?
'Gratis' gaat zelfs niet op. Je wordt kapot gespamd met reclames bij sommige videos. En Google heeft zelfs besloten om zelf reclames te injecteren als content makers niet zelf genoeg reclames erin proppen.
was/ben groot android fan van het eerste uur (https://nl.wikipedia.org/wiki/T-Mobile_G1 geweldig toestel, maar dat ter zijde). Gok dat kleine 25 android toestellen gebruikt heb. Desondanks recentelijk overgestapt naar iOS. Sommige zaken zijn echt bagger daarbij; dingen die in android 'gewoon' kan aanpassen, of na wens kan inrichten gaat niet meer. Alles is voorgekouwd, en veel opties die ik anders zou zien heb je maar voor lief te nemen.

Daar staat wel tegenover, dat het "altijd" werkt. De tijd dat ik uren kon spenderen aan uitzoeken van roms/radios etc. heb ik niet meer (of is het mij niet meer waard). Die vrijheid lever je in, maar krijg wel een 'app systeem' voor terug, wat relatief kwaliteit waarborgt. Daarlangs ook geen 3rd party zaken meer nodig voor barcode scanner ofzo - daar gaat het vaak mis heb ik het idee.

Blijf het een lastige kwestie vinden; ene kant een klote monopolie, waarbij je maar te slikken hebt zoals apple het heeft bedacht. Andere kant geeft dat wel weer beetje geruststelling; kans dat ik obscure apps/toepassingen op telefoon heb staan, is wat kleiner (maar niet uitgesloten).

Toko's als facebook en google, gaan heel ver met hun data verzameling en profiel opbouwen. En twijfel beetje over Apple in deze. Onderaan de streep is er veel geld mee te verdienen, en daar draait het toch om.

Overigens begrijp ik de noodzaak van sommige apps totaal niet; wat is toegevoegde waarde van een youtube app? Is nu niet dat ik meer/minder filmpjes kan kijken wanneer de website bezoek.

//edit; absoluut geen apple fan boy (vind nog steeds k*t bedrijf) - als dat ben, dan van linux :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 15 februari 2021 12:14]

Dat is precies de reden dat ik destijds (2006, rond de lancering van Windows Vista) overgestapt ben van PC's naar een Mac. En toen de iPhone 5 zo'n beetje uit kwam ben ik naar iPhones overgestapt (kreeg zakelijk een iPhone 4, privé nog wel even Android gebruikt maar vrij snel overgestapt).

Nu was het natuurlijk Windows Vista.. maar ik was ook he-le-maal klaar met gezeik met drivers bij elkaar zoeken, 2x per jaar herinstalleren, en dan wéér alles bij elkaar moeten sprokkelen om je systeem draaiende te krijgen...

Het wérkt gewoon. Een Mac start je op en dat ding doet het gewoon net zoals dat ie gisteren deed. Ik heb nu wel (ook) een Windows 10 PC naast me staan voor Flight Simulator maar het is na elke Windows update weer spannend of ie het nog wel doet...

EDIT: ik zal wel weer gemind worden, dus daarom even een disclaimer erbij:

Dit is de persoonlijke ervaring en mening van de auteur dezes,

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 15 februari 2021 12:13]

Als je al gemind wordt (heb ik overigens niet gedaan voor de duielijkheid), dan is het 'misschien' omdat Windows en PC niet relevant zijn in dit geval. Hoe persoonlijk jouw ervaring ook is....

(En misschien ook ergens de suggestie dan iOS/Mac OS superieur is tov Android/Windows)

[Reactie gewijzigd door Ted_W op 15 februari 2021 12:22]

Het is dus volledig relevant op de reactie van @himlims_ ;)

Ik onderschrijf alleen dat het voor mij exact dezelfde reden is geweest om over te stappen naar het Apple ecosysteem.
Ik heb 5.5 jaar geleden mijn PC gebouwd en naast de perikelen van privacy settings aanpassen met wat scripts kan ik mij niet herkennen in jouw beleving - ik draai nu al 5.5 jaar sinds de laatste install terwijl ik daarvoor elk jaar opnieuw installeerde (maar of dit ook echt nodig was als ik niet zoveel zou expirmenteren is de grote vraag). Er zijn inderdaad wel updates geweest waarbij grote problemen bleken te komen wat ik ze wel kwalijk neem - maar zelf geen last van omdat ik niet op release de updates binnen haal (kostte ook wel wat moeite).

Daar tegenover staat support op nagenoeg alle hardware die je maar kan bedenken waarbij je voor de Mac juist minstens net zo hard zal moeten zoeken naar een driver of een product kopen wat out-of-the-box compatible is maar die vergelijking kan ook de andere kant op (mijn made-for-windows printer werkt gewoon altijd terwijl ik bij de mac altijd een driver moet zoeken).
Ja, Windows 7 (5,5 jaar geleden zeg je immers) was ook al 10x beter dan Vista. Hell, zelfs Windows 3.11 was 10x beter dan Vista :P maar het belangrijkste dat sinds die Vista-tijd geïntroduceerd is, is natuurlijk wel de SSD. Dát maakt computers sowieso al beter dan alles wat we daarvóór hadden.

Maar goed, MacOS met z'n Time Machine bijvoorbeeld, er is nog geen enkel systeem dat out of the box zó goed werkt. En macOS had al Exchange ondersteuning out of the box terwijl je bij Microsoft daar nota bene Outlook voor bij moest kópen destijds!
Je weet dat Vista alweer 13 jaar oud is en in 2009 zijn final release had. Hij draait vermoedelijk Windows 10 of 8.1 en die zijn ongelovelijk veel stabieler dan de oude versies van Windows :-)
Alle geïnstalleerde drivers (stuurprogramma's) staan in C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository

Maak daar een backup van en je kan na een update eventueel hieruit een oud stuurprogramma terugzetten.
Geen minnetje, maar gewoon een 0, dit artikel gaat over mobiele apparaten en apps daarbij zijn iOS en Android relevant, MacOS, Windows etc. niet.

Maargoed, als we het er toch over hebben, ik heb destijds Windows Vista gewoon overgeslagen, direct van Win XP naar Win 7 gegaan - nooit ook maar iets met Vista van doen hoeven hebben. En wat betreft Windows 10, misschien heb ik gewoon geluk, maar ook daarmee nooit problemen gehad.

On-topic;
Als Apple hater moet ik zeggen dat ik nu voor het eerst dankzij deze stap een heel klein stemmetje heel ver achterin mijn hoofd hoor zeggen "zou Apple dan misschien toch het overwegen waard zijn?" Antwoord voor mij persoonlijk blijft nee; mijn verachting voor dat bedrijf is te groot, ik blijf (voorlopig) wel aanklooien met privacy browsers/plug-ins en handmatig app permissies in trekken.
Nouja, "Een Mac start je op en dat ding doet het gewoon net zoals dat ie gisteren deed" is niet altijd het geval. Ik krijg genoeg te maken met trage iMacs en Macbooks waar de oorzaak heel lastig te vinden is.

Ik heb met Windows update zelf ook nooit problemen, vanaf XP tot Windows 10. Ik vind Mac OS updates vaak juist griezelig. Elke kleine update (zoals de laatste) duurt gewoon ontzettend lang, waar Windows even opnieuw opstart en weer klaar is. Het lijkt bij Mac OS niet altijd uit te maken of het om een grote upgrade gaat of een kleine update.
Toch gebruik ik uiteindelijk liever mijn iPhone en Macbook dan mijn Android telefoon en Windows laptop.

Android kun je bijvoorbeeld wel heel goed aanpassen, maar zonder bijvoorbeeld een custom rom is het allemaal nét niet (voor mij persoonlijk), en zonder 3rd party launcher vind ik het helemaal niks. Ik vind de aanpasmogelijkheden in iOS voldoende (zoals het toetsenbord en nu eindelijk de standaard browser), en verder zijn er maar heel weinig dingen die ik aangepast zou willen zien.
Het is wel zo heb een macbook pro 2015 gehad, deze vorig jaar verkocht voor een Ipad pro.
Maar ding werkte altijd zonder gezeur na elke update, nu heb ik nog een windows laptop en een een windows pc voor wat games.

Maar ik zit er aan te denken en die ouwe windows laptop weg te doen, en de ipad pro ook al werkt die nog goed.
Maar om er dan gewoon 1 macbook air ofzo voor terug te doen(Scheelt weer 1 apparaat), wat voor mijn gebruik meer dan zat is.

Tja je kan ook gezeur met een mac device hebben, als jij rare software gaat installeren zodat je ntfs schijven enzo kan openen.
Dus rare drivers gaan installeren die er eigenlijk niet op horen, daarom staat zoiets ook standaard allemaal uitgeschakeld in privacy center.
Nouuuuu... Het is helaas een illusie dat een Mac of iPhone 'gewoon werkt'. Bij iPhone is wel heel veel beter geworden, maar Mac OS wil ik eens in de zoveel tijd (ongeveer 2 jaar) echt wel een herinstallatie geven. Nu gaat dat gelukkig erg gemakkelijk met internet recovery, maar toch.

Het hoort er gewoon bij. Misschien bij iOS wel het minste, want dat was vroeger vooral een ding.

Maar goed, waar het dus over gaat: die privacylabels vind ik echt een heel goed ding. Kan niet wachten tot zoiets ook in de Play Store komt. Maar dat hoef ik niet op te wachten waarschijnlijk :p

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 15 februari 2021 13:49]

Misschien komt het verkeerd over. Wat ik meer bedoelde was: Ik heb er vrede mee dat het zo af en toe moet gebeuren. Maar nee, zo hoort het natuurlijk niet.

En nee, het is niet alsof je computer dan gewoon stopt met werken en je kan er zeker wel mee door. Maar na al die updates van het OS, Xcode, en weet ik veel wat nog meer, merk je wel degelijk een enorm verschil na een herinstallatie. Zeker als hij gek gaat doen en OS-updates niet meer willen installeren enzo. (Steeds handmatig de combo-updatepakketen van de Apple website downloaden is geen pretje.)
Je wordt gemind omdat "Het werkt gewoon" ook gewoon voor Windows geldt. Die Windows update angst en drivers bij elkaar zoeken is iets van, zoals je zelf ook aangeeft, 10-15 jaar geleden.
grappig, ik had een Asus Zenbook Pro laptop, geweldig toestel, i7m chip Nv GTX1050 GPU en een super helder (bijna zo goed als amoled) ips paneel MET touchscreen.

De accuduur was natuurlijk brak maar het was dan ook eerder een draagbare desktop dan een laptop. Maar met drivers ... ergens begin 2020 kreeg ik via een insider programma de optie om te uppen naar de preview van 20.04 - die update ging fout en werdt netjes teruggedraaid. Daarna werdt de officiële update uigerold voor iedereen behalve deze laptop, in augustus was ie er nog steeds niet en in september of october kwam de 20H2 update uit, OOK die werdt tegengehouden.

conclusie OOK windows: zelfs windows 10 laat je gewoon in de kou staan als je pech hebt ... en voor asus: een laptop van ruim 1700 euro en na nog geen 2 jaar kunnen jullie je drivers en problemen niet oplossing (ook niet na bijna een jaar). dan krijgt zelfs je ipad nog langer updates en patches.
Mijn ervaring is anders. Vriendin heeft een mooi Windows laptoppie van dr werk (Dell Latitude), maar alleen maar driverproblemen met de bluetooth chip. Fora staan er vol over (dus was geen defect van dit apparaat). Meerdere keren drivers opnieuw geinstalleerd en weet ik veel wat, niks werkte. Toen maar een nieuwe gekregen.

Het is een beetje inherent aan hoe de PC/laptop markt werkt met een hoop componenten van even zoveel fabrikanten met even zoveel drivers. Dan kan Windows steeds beter worden, maar fabrikanten moeten ook meegaan. En dat gebeurt wel vaker dan vroeger, maar nog zeker niet altijd dat het niveau van "het werkt gewoon altijd" zoals van Apple wordt gehaald.
Ach ja, als je heel kieskeurig citeert niet. Als je nou eens mijn hele comment leest in relatie tot waar ik op reageer...
Het wérkt gewoon. Een Mac start je op en dat ding doet het gewoon net zoals dat ie gisteren deed
* Jester-NL kijkt naar links op zijn bureau, ziet de macbook van de zaak staan. En in zijn Mattermost daar de waarschuwing om nog niet naar Big Sur over te gaan, want dan werkt de VPN-software niet meer en heb ik derhalve ook geen toegang meer tot het bedrijfsnetwerk.
Dus ja... zolang ik niet upgrade, werkt het inderdaad als gisteren. Maar doe ik die update wel... :/
De keuze van mijn werkgever is Tunnelblick. Ik weet niet of ik daarmee in 1990 leef, of geen 'echte' VPN-software gebruik (ik maak me daar in dit geval ook geen zorgen over). Ik weet alleen dat de stelling "het werkt gewoon" niet standaard opgaat. (Wat overigens ook vaak genoeg in Windows-omgevingen geldt, maar dan toch met minder hoon ontvangen wordt O-) )
Oh, gratis software, ja dan kun je misschien wel lang wachten tot iemand iets gaat fixen :(

De laatste betaversie schijnt het wél te ondersteunen trouwens.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 15 februari 2021 16:22]

Een Mac start je op en dat ding doet het gewoon net zoals dat ie gisteren deed.
Dit is echt onzin, ik heb meer problemen gehad op mijn Mac book pro 2017 dan op mijn PC met Linux. Op een Mac heb je ook gewoon vastlopers, software die niet goed installeert en andere problemen.
Misschien ladenn hij de pagina. Gaat rustig lezen. Leest door de comment sectie( dus nog zonder jou disclainer). En reageert daar op.

Tussen jou edit en zijn post zit 8 minuten. Dat is nog prima te doen als je het mij vraagt.
Wat is er onzin om een mening te geven en eronder te zetten dat het een mening is omdat je weet dat niemand snapt wat een mening inhoudt en het nog eens extra duidelijk wil maken dat het je persoonlijke mening betreft?
je vergelijking is echt slecht.
jij somt voornamelijk functies op die tekort schieten volgens jou of die beter kunnen.
De functies bij iOS werken wel maar voor jou voldoet het niet aan je behoefte, bij andere mensen voldoen ze wel aan hun behoefte.

Het werkt dus wel - met uitzonderingen - maar jij vindt het gewoon niet goed genoeg.
Dat is jouw interpretatie van “het werkt gewoon”. Ik heb inderdaad meer eisen, want meer ervaring. Verschil van mening, het zij zo.
Voor mij werkt ios gewoon prima maar dat is persoonlijk.

FaceId werkt meer dan prima net zoals TouchId.
Notificaties zien er toch prima uit, en in groepen van elke app ook als je er meerdere heb ?.
Terug gaan in een app hoe bedoel je, gewoon vegen over scherm ?
Foto's kan je er gewoon vanaf halen via de usb werk prima, muziek inderdaad lastiger heb je Itunes of een ander programma voor nodig.
Maar voor 99% van de gene is dit nu ook al niet meer nodig, aangezien er Spotify etc is.

Gifjes: Die sla ik nooit op kopieer eens om in whatsapp ofzo te sturen, maar hoef die niet in mijn galerij te hebben.

Do not disturb werkt prima ja wat meer opties zou mogen, voorbeeld in het weekend niet alleen doordeweeks.
Maar je kan contacten als favoriet instellen en deze wel doorlaten, dan werkt dat met alle apps volgens mij.
Siri: geen ervaring echt mee gebruik geen digitale assistent.
Ben wel benieuwd wat je zo onhandig vind aan Face ID, het is veiliger dan een vingerafdrukscanner en ook veel makkelijker. Gisteren tijdens het schaatsen kon ik direct mij telefoon gebruiken en een foto maken (handschoenen die op scherm werken) terwijl mijn vrienden eerst handschoenen weer uit moesten doen omdat anders de vinger niet wordt herkend. Maar ik neem aan dat je weer met een mondkapje voorbeeld komt, een situatie dat totaal uniek is inplaats van het handschoenen probleem dat elk jaar weer relevant is.
Sjaal en zonnebril gooien roet in het eten bij mij naast het feit dat je het scherm expliciet naar je gezicht moet draaien en dat dat al meer handeling is dan je vinger ergens op leggen. Dan heb je nog de ruimte dat faceid nodig heeft op de voorkant van je phone. Bij Android deden ze ook 1 jaar mee met face scanner maar inmiddels zijn ze er wel klaar mee. Apple zal ook wel binnenkort volgen.
Vraag mij dan echt af waarom ik dan sommige reclames voorbij zie komen. Als ze zo'n duidelijk profiel van mij hebben, doen ze toch iets verkeerds.
Ben ook benieuwd welke (standaard) Apple apps je volgt. iTunes houdt ook erg veel van data, net zoals een app van Google.
Kijk in de App Store. Apple vermeldt het allemaal netjes en het is een stuk minder dan Google en Facebook.
Nou apps zoals iTunes verzameld ook heel veel. Een pot nat.
Wat ik me oprecht afvraag (beetje andere invalshoek om dit artikel te lezen): waarom krijgen apps zoals Gmail zoveel updates? Is dat technisch echt nodig?
Welke data verzamelt Youtube allemaal via de FF-browser met no-tracking ingeschakeld?
Nog teveel vind ik persoonlijk.
'Maar een app is makkelijker' is waar, maar dat gaat wel meer ten koste van de privacy.
Heel interessant, bedankt voor dit artikel

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee