Apple brengt ondersteuning corona-apps uit voor iPhone 6 en 5s

Apple heeft iOS 12.5 uitgebracht, waarmee de iPhone 6 en iPhone 5s ondersteuning krijgen voor de api waarmee apps voor coronawaarschuwingen werken. CoronaMelder en Coronalert werken daardoor ook op de iPhone 6 en 5s.

Tot nu toe werkte de api voor contact tracing alleen op iPhone 6s en nieuwer, maar de release van iOS 12.5 brengt daar verandering in, schrijft Apple. De update, die maandagavond uitkwam, brengt ondersteuning voor toestellen die wel iOS 12 kregen maar geen iOS 13: de iPhone 6 en 5s.

Het is voor het eerst sinds de release van het Exposure Notification-framework van Apple en Google dat Apple ondersteuning toevoegt voor meer toestellen; ondersteuning voor de iPhone 6s en nieuwer is er sinds het begin. Google ondersteunt telefoons met Android 6 en nieuwer. Met de ondersteuning van de oudere iPhones is er nu een groep mensen die eerst geen corona-app kon installeren en nu wel. Het gaat in Nederland om CoronaMelder en in België om Coronalert.

Voor nieuwere iPhones kwam maandagavond iOS 14.3 uit. Daarmee voegt Apple ondersteuning toe voor foto's schieten in ProRAW-formaat op iPhone 12-telefoons en filmen op 25fps. Ook komen App Clips beschikbaar, miniversies van apps die te benaderen zijn door het scannen van een code bij bijvoorbeeld winkels of evenementen. De 14.3-update bevat bovendien ondersteuning voor het privacylabel bij apps in de App Store.

Update, 8:29: De Nederlandse CoronaMelder werkt nog niet op iOS 12.5. De app is daar nog niet klaar voor en de ontwikkelaars kregen pas kort van tevoren te horen dat de update eraan kwam. "We waren hierover door Apple al onder embargo geïnformeerd. Maar de app is specifiek gemaakt met iOS 13 en hoger in het achterhoofd, dus er is heel wat te herschrijven. Dit is niet binnen een paar weken te regelen", aldus productmanager Reinier Ladan op de Slack van CodeForNL in een reactie die tweaker hterhofte citeert.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-12-2020 • 07:21

113 Linkedin

Submitter: bramvandeperre

Reacties (113)

Wijzig sortering
"We waren hierover door Apple al onder embargo over geïnformeerd. Maar de app is specifiek gemaakt met iOS 13 en hoger in het achterhoofd, dus er is heel wat te herschrijven. Dit is niet binnen een paar weken te regelen.", aldus Reinier Ladan van het bouwteam CoronaMelder op de Slack van CodeForNL: https://codefornl.slack.c...65.290400&cid=C011R4NCFMJ
Ja, met andere woorden ze hebben SwiftUI gebruikt in plaats van UIKit.
Nee; ik had met een buddy het initiele design in SwiftUI gebouwd en dat werd terecht afgeschoten vanwege de mogelijkheid dat Apple support zou bouwen voor oudere iPhones (https://github.com/minvws...-app-ios/search?q=SwiftUI)
Ik heb inderdaad bij dat issue op Github als argument toegevoegd dat in een later stadium support kan komen voor iOS 12, maar toen was het al afgeschoten door het team om andere redenen. ;)
(Juiste link is trouwens https://github.com/minvws...fication-app-ios/issues/2)

[Reactie gewijzigd door gday op 15 december 2020 13:50]

Ja weet ik, maar op de Slack vond ik het meest terechte argument dat iOS 12 support potentieel in gevaar zou komen. SwiftUI is zo simpel dat elke software engineer daar wel uit zou komen.

En de link was om te showen dat er geen 'import SwiftUI' in deze repo te vinden was, niet per se die issue.
(https://github.com/minvws...-app-ios/search?q=Combine) Nee, ze hebben Combine gebruikt. In SwiftUI geeft dat voordelen. In UIKit kan je beter KVO gebruiken.
reviews: Hoelang Android-telefoons updates krijgen lee's dat maar nog even door. Enkel een os update zegt niet perse zoveel
“Nu krijgen telefoons ongeacht hun prijsklasse updates en upgrades en die ondersteuning duurt vaak minimaal twee jaar, soms drie.” <- uit het artikel

Behalve Samsung wordt er sinds juni 2020 geen enkele high end telefoon uit 2017 meer ge-update.

5s komt uit 2013
Waarom? Die krijgen ook gewoon nog updates meestal hoor, tenzij je er eentje van 100 euro hebt van een onbekend merk. Samsung, Huawei, Nokia, Motorola, etc. leveren na 2 jaar nog gewoon security updates.
Ik ben geen Apple lover, maar de 5S kwam uit in september 2013. Daarmee is deze telefoon 7 jaar oud. Hoeveel android toestellen ken jij van 7 jaar oud waar überhaupt nog één update voor uit komt?
Er werd 2 jaar gezegd dus de reactie is best logisch (er werd denk een grap gemaakt, maar de vraag is of Tweakers daar echt de plek voor is).

Android wordt ondersteund vanaf versie 6 staat in het artikel, die 5 jaar geleden uitkwam. Tel daar de upgrades bij op van toestellen die al 1-2 jaar oud waren en nog een upgrade kregen. Vanuit Google is die ondersteuning er dus wel voor Android toestellen van die leeftijd, voor zover ik kan lezen.

Of fabrikanten de update in de praktijk ook uitbrengen is een tweede vraag.

In theorie is de ondersteuning er dus, in de praktijk ben ik bang dat je nog wel eens gelijk kan hebben.

[Reactie gewijzigd door iam2noob4u op 15 december 2020 08:23]

Ondersteuning voor de corona app gaat via een Google play services update via de play store en is dus onafhankelijk van Android en security updates via een fabrikant. Alle Android apparaten met Android 6 of hoger hebben ondersteuning voor de corona app. Wat de updatestatus ook is. Natuurlijk ook zo lang er Google play services op draaien.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 15 december 2020 08:48]

Natuurlijk ook zo lang er Google play services op draaien.
Dat zal nog wel even zijn, want Android 4.4 krijgt daar nog updates van (alleen is blijkbaar niet compatible met die Corona app/api)..
Sony xperia Z3 compact uit sept 2014 is blijven hangen op Android 4.4 nog wat. Krijgt geen updates. Vorige week nog gekeken toen ik hem terug vond in de kast.
Ik heb deze telefoon tijden geleden gehad, en deze kreeeg toen een update naar Android 5.0. Deze is rond Maart 2015 al uitgekomen:

https://www.gsminfo.nl/bl...id-5-0-update-beschikbaar

In 2016 is Android 6.0.1 uitgekomen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Xperia_Z3_Compact

Gaat er niet gewoon iets helemaal fout op jouw toestel?

[Reactie gewijzigd door thefal op 15 december 2020 13:44]

Thanks voor de info,

Ik zal eens kijken van hoe of wat.
Het is ook niet zo dat je zo lang upgrades krijgt, maar er zijn wel toestellen die na 5 jaar nog updates krijgen in de vorm van security updates of updates, en de meeste toestellen krijgen nog updates via de Playstore voor het Google Play Services framework.
Dat kan, maar dat is maar 1 toestel. Bovendien, dat is maar 1 toestel die bovendien op 4.4 is blijven hangen. Het kan zijn dat 4.4 niet meer ondersteund wordt. Android 6 wordt in ieder geval nog wel ondersteund.
Waarom rekenen mensen altijd terug naar de datum dat de telefoon uitkwam. Volgens mij moet je namelijk altijd rekenen naar de datum dat de productie werd stopgezet en de laatste nieuwe exemplaren verkocht worden.
Omdat een launch datum gemakkelijker te vinden is dan de laatste winkel die nog exemplaren had?
Omdat sommige (edit; de meeste?) fabricanten dit ook doen.

Eén van de grote merken gaf vroeger bv 18 maand software support/updates op hun toestellen. En die 18 maand begon te lopen sinds de release date.

[Reactie gewijzigd door Sorki op 15 december 2020 08:25]

Maar vaak komt die telefoon pas een half jaar later in de benelux uit. Dan heb je m.i. nog maar 12 maanden.
Klopt en dat is ook net het probleem ;)
Omdat die laatste datum er niets mee te maken heeft. Elke iPhone 5s is hetzelfde, of je die nou op release date hebt gekocht of 2 jaar later. Het enige verschil kan zijn dat nieuwe leveringen al standaard een update vanaf iOS 7 hadden.
Elke telefoon met op zijn minst Android 6 krijgt nog updates, namelijk die voor Google Play Services. Die telefoons zijn al minimaal 5 jaar oud. Dat zijn ook beveiligingsupdates. En dan is er nog de enkele telefoon die zelfs nog security updates vanuit de fabrikant heeft gekregen ondanks de leeftijd. Al met al komen ze aardig in de buurt als het gaat om de ondersteuning en updates vanuit Google.

Het OS zelf wordt vaak na 2 jaar al niet meer geüpgraded, uitzonderingen daar gelaten, maar de ondersteuning blijft wel in de vorm van security updates en updates van het Google Play Services framework. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de iPhone 5s en 6, ze krijgen geen upgrades meer, maar wel nog updates (af en toe).

Ik ben het wel met je eens dat iPhones langer upgrades krijgen, zo is de 6s begonnen met iOS 9, en heeft die nu iOS 14.
Het ligt er ook aan wat je onder 'update' verstaat. De Google Play Services blijven geüpdatet worden namelijk, en ondersteuning voor deze API zit bijvoorbeeld in die Google Play Services.

[Reactie gewijzigd door gday op 15 december 2020 14:19]

De Corona app is geen security update...
Maar de updates van de fabrikant zijn dat wel...
En een update voor Google Play Services kan dat ook zijn, een deel van de beveiliging zit daar namelijk in. Dit wordt steeds meer los getrokken van Android zelf door Google.
Google ondersteund Android 6 (2015), we zitten nu op Android 11.
Apple ondersteunt nu iOS12.5, we zitten nu op iOS14.

/edit: -1 wtf?

[Reactie gewijzigd door iAR op 15 december 2020 08:16]

Apple levert dan ook iOS 12.5 voor die oude telefoons. -1 omdat je opmerking gewoon niet klopt en de ondersteuning van Apple (zoals al 10000 x gezegd werd) gewoon mooi lang is.
Het mag toch duidelijk zijn dat die van Google ook lang is, alleen niet terug te zien in het Android versie nummer :) Het hele punt is juist dat Android dit al sneller beschikbaar had voor oudere telefoons dan Apple dat heeft gedaan.

Je mag het spinnen wat je wilt maar feit is dat Google de Play Services voor veel dingen gebruikt waar iOS een (iOS-versie)update voor nodig heeft. Wat prima is, is gewoon een andere insteek, maar het ondermijnt natuurlijk wel het idee dat Android niet zo lang ondersteund wordt terwijl op sommige vlakken die ondersteuning juist langer is (Play Store/Services van 10 jaar oude toestellen krijgen nog updates!).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 december 2020 10:15]

Tuurlijk, en dat werkt ook prima. Maar zijn vergelijking 12.5 vs. 14 is kort klopt niet, je moet kijken naar hoe oud de toestellen zijn.
Ja klopt, als je een normaal update beleid hebt voor je toestellen dan hoef je dus niet heel lang oude software te ondersteunen.
Maar dat update beleid is dus slecht, en Google ondervangt dat door hele oude Android te ondersteunen. Er is tenminste iemand die de verantwoordelijkheid neemt. Maar ja, dat is blijkbaar een een ongewenste reactie, lol.
Een 2 jaar oud Android toestel kan perfect de corona apps draaien.
Het bericht gaat over een iPhone 5s en iPhone 6, deze werden meer dan 7 en 6 jaar geleden voor het eerst verkocht.
In het bericht waar Blokker_1999 op reageert wordt een 2 jaar oud Android toestel genoemd.
En android toestellen zoals een galaxy S5 kan deze app aan zonder update, een pake beter dus dan deze vlugge update en app aanpassingen van apple;
Het is duidelijk dat je niet begrijpt hoe het Android ecosysteem werkt.

Google voegt namelijk een hoop features toe via de Play Services, en voorziet hierbij oude Android versies van o.a. de Exposure Notifications System (voor Corona melder apps), maar ook andere zaken als in-app reviews, in-app updates en instant apps.

Via de Play Core library kunnen app developers deze nieuwe features aanroepen en hoeven niet wakker te liggen over OS versie ondersteuning.

Het updaten hiervan gaat automatisch via de Play Store, de gebruiker merkt hier niets van.
Waarom? Een 2 jaar oud Androidtoestel kan niet zoveel met een iOS update hoor :+
Waar @pOZORjED met een knipoog op doelt is het matige update-beleid van bijna alle Android-toestellen als je het vergelijkt met Apple.

Zeer nette actie van Apple. Er zijn nog zat gebruikers met een iPhone 5S of 6 waarvoor het toestel nog prima voldoet.
Die corona app op android werkt gewoon vanaf versie 6, zowat elk toestel krijgt 1 a 2 OS updates dus een samsung S5 van 5+ jaar oud kan gewoond eze app draaien. EN dat zonder enige aanpassingen en updates. .

Ik denk dus dat het hier google is die zijn zaakjs in rode heeft en apple die vlug vlug nog een update moet uitbrengen zodat he uberhaupt ooit zal werken, als men al de al gemaakte apps grondig aanpast.
Wat voor idiote onzin opmerking is dit..??
Mijn Galaxy S6 uit 2015 heeft het al maanden.
? Mijn samsung s8 krijgt nog updates en denk S7 & S6 ook nog, die zijn ook een 5-6 jaar oud.

Daarbij werkt de corona app gewoon vanaf android 6, google heeft dus zijn zaakjes beter op orde dan apple: hier moest geen speciale update. en herwerken van de app gebeuren.

[Reactie gewijzigd door k995 op 15 december 2020 09:01]

De ondersteuning van Apple is wel echt top. Daar mogen anderen van leren.
https://www.nu.nl/tech/60...a-app-niet-gebruiken.html

Dit probleem bestond slechts bij 5% van de Android telefoons en bij 15% van de Apple telefoons. Android heeft het wat dit betreft gewoon beter voor elkaar.
Dat zegt dan vooral iets over hoeveel (oude) Android smartphones er nog actief in gebruik zijn tov Apple smartphones (die over het algemeen worden doorgeschoven naar familie of de tweedehandsmarkt) en niet zozeer over "hoe goed een fabrikant het voor elkaar heeft". Als beide (Android 6, iOS 13) 5 jaar ondersteuning bieden en er zit 10% in "actieve toestellen" verschil in, dan heeft dat bitter weinig met de fabrikant van het OS te maken.

Als de gemiddelde iPhone 5 jaar mee gaat, en de gemiddelde Android smartphone 3 jaar (dit zijn fictieve cijfers, geen research naar gedaan), dan is een logisch gevolg dat de ondersteuning en potentiële adoptie op Android beter is dan op iOS omdat het gemiddelde Android toestel eenmaal nieuwer is, en dat is dan alleen maar omdat er (procentueel gezien) minder oude Android toestellen (>5 jaar oud) nog in actief gebruik zijn. En de reden daarachter kan oa. de budget toestellen zijn (die sneller EOL / verouderd zijn), of de gebrekkige software ondersteuning na aankoop (update beleid van de fabrikant), of een combinatie met "apps werken niet met Android versie X en ik moet een nieuw toestel kopen want er komt vanuit de fabrikant geen update meer zodat de app het nog wel doet".

Of, het kan gewoon dat Google het beter voor elkaar heeft.
En dat is vrij zeldzaam. Meestal is het andersom. Apple zorgt enorm lang voor iOS updates. Vele Android telefoon makers doen dat niet. Twee jaar of minder is eerder de regel dan uitzondering. Of dat erg is valt soms te betwisten omdat Android veel systeemonderdelen als losse apps aanbiedt, die wel lang na de release van de Android versie updates blijven ontvangen. Geen systeem is perfect. Ook hier is dat duidelijk. Apple had dit van mijn part meteen in iOS 12.x moeten gieten. Toch, beter later dan ooit. En naar de reden waarom deze strategie kunnen we enkel gissen.
Tja even oude android phones kunnen gewoon de android corona apps draaien.
Lijkt toch dat apple daar een vergissing gemaakt heeft met bepaalde funcrionaliteit nooit in die versie te steken.
Ben dan toch wel benieuwd welke 7 jaar oude Android telefoons nog de goede ondersteuning hebben. Je moet minstens Android 6 hebben die 5 jaar geleden is uitgekomen, en dan moet de fabrikant daar ook nog de laatste patch van dit jaar voor hebben geport.
Alle toestellen op android 6 draaien dit gewoon, om op je vraag te antwoorden een samsung S5 kon dus gewoon van dag 1 die corona app op android instaleren. Apple gebruikers moeten wachten tot apple dit patchte en tot de app ooit misschien geupdate word.

Ik vind dus in dit geval de ondersteuning bij android gewoon veel beter.
Yup maar dat het bij Android al werkt vanaf dag 1 is geen nieuws. Dat Apple maanden later nog een keer ondersteuning inbouwt is geweldig en headline waardig.

Je kunt dus vooral concluderen dat de marketingmachine van Apple een stuk beter is dan die van Android. Kijk alleen al naar de reacties hoe geweldig mensen dit vinden.

Geheel OT: Overigens kunnen we nu wel concluderen dat die app niet werkt gezien de nieuwste lockdown ;)

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 15 december 2020 11:15]

Vandaar mijn reactie op de vele "SUCK THAT ANDROID" alsof android gewoon op dit vlak niet beter werkte en in orde was vaneen het begin.

En nee we kunnen concluderen dat te weinig mensen die installeren en zich aan de regels houden.
Er is helemaal geen patch van dit jaar nodig voor ondersteuning van de CoronaMelder app. Op moment van release was dacht ik 95% van de nog in gebruik zijnde Android telefoons geschikt, waar dit bij Apple slechts 85% was.
Nvm

[Reactie gewijzigd door Bensjero op 15 december 2020 09:40]

De Fairphone 2 draait momenteel Android 7 of 8 en is uit 2015, dus 5 jaar oud. Goed, niet de 7 waar jij het over hebt, maar ook 5 is vrij oud in Android-land en hij dus up-to-date genoeg om de corona-app te draaien. O ja, en de Fairphone 2 wordt nog ondersteund door de fabrikant, ook.
Dat lijkt me een zeer nette actie!
Maar ook wel enigszins laat. Waarom deed Apple dit niet eerder?
Volgens mij heeft het er mee te maken dat dit 32 bit telefoons zijn.
Nee de 5S is de eerste 64-bit.

@Danny L
Apple A7: https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_A7
Is echt een 64-bits chip.

Ook gerapporteerd door tweakers:
nieuws: Apple presenteert twee nieuwe iPhones
De iPhone 5s is het duurdere model en draait op een Apple A7-soc. Dat is de eerste mobiele 64-bits processor en draait op Apples eigen Swift-microarchitectuur.
Mogelijk dat met de komst van de iPhone 6s de compatibiliteit met 32-bits de nek is omgedraaid, die tijdslijn kan ik me niet zo goed meer herinneren,

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 15 december 2020 12:24]

verkeerde aanname van mij dus.
ik dacht echt dat de 6s en se de eerste waren, mede omdat deze nog zo lang worden ondersteunt door apple.
Wellicht is er door de recente lockdowns en harde stijging in besmettingen besloten om de support uit te bereiden, waar eerst werd gehoopt dat support in de laatste iOS versie voldoende zou zijn. Dit zou er voor zorgen dat de app effectiever zou moet zijn :)
Het aantal iphone 5S en 6’en zou ik niet overschatten. Degenen die de app gaan draaien nog minder. Dit zijn oudere telefoons, de batterij zal al minder zijn en relatief zwaarder belast worden.

Daarnaast denk ik dat met name de 5S intussen wel is doorgeschoven naar gebruikers onder de 18, mogelijk zelfs onder de 13.
Persoonlijk denk ik dat de kans groter is dat deze telefoons zijn doorgeschoven naar de ouderen, de risicogroep dus.
Dit is in onze familie in elk geval het geval. Mijn iPhone 6 is doorgeschoven naar mijn vader, die op zijn beurt zijn 5S heeft doorgeschoven naar mijn moeder.

Deze week zal mijn iPhone X naar mijn vader gaan en zijn iPhone 6 naar m'n moeder. Toestel is nog in prima staat en voor wat zij er mee doen is dat meer dan voldoende. Ik loop inmiddels alweer een jaar met een iPhone 11 (Pro Max) rond, en die zal over een jaar of twee ook weer doorgeschoven worden.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 15 december 2020 09:43]

Misschien meer tijd nodig om de update te maken?
Ze zullen er heus wel een reden voor hebben.
Mocht het kwestie van een knop omzetten zijn geweest, hadden ze dat natuurlijk allang gedaan.
Dan kan je nu zeggen: “ja ze willen dat mensen een nieuwere iPhone kopen” maar Apple heeft zelf ook veel last gehad door Corona (levertijden, gesloten winkels etc) dus zij willen ook zo snel mogelijk helpen dit virus te stoppen
Bij jou is het glas altijd hafleeg? De uitleg hiervoor staat in het artikel.
Mijn Iphone 6Plus laten updaten, maar de Corona app nog steeds niet te installeren...
Twee minuten na jouw bericht is het nieuwsbericht geupdated met het antwoord op jouw reactie. Al met al gaat het nog wel een paar weken duren voordat Nederlandse iPhones 5S en 6 de Corona-app gaan krijgen.
Potentieel kan je de in iOS ingebouwde contact tracering van buurlanden activeren. Naar het schijnt is in ieder geval het ontvangen van meldingen tussen landen in nu ook gekoppeld. Maar mogelijk kan je dan de activatie code van een eigen positieve test uit een Nederlands lab dan nog niet invullen.

Apple heeft aan de landen de optie gegeven om zonder eigen gemaakte app toch vrijwel alle functionaliteit te hebben, met enkel een eigen server die de koppeling tussen de bluetooth codes en de lab uitslagen mogelijk maakt.

Ik weet even niet welke EU landen van deze optie gebruik maken. Nederland in ieder geval niet.

En bijv. hoewel 'COVID Tracker Ireland' wel geïnstalleerd kan worden (verstandig voor hun nationale informatie voorziening) op iOS 11 en hoger, denkt 'ie dat er geen blootstellingsmeldingen zijn op iOS 12.5

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 15 december 2020 10:33]

Leuk dat je meteen even hebt onderzocht of je claim klopt maar dat is niet het geval. Sinds iOS10 kun je (door gebruik van een externe app) RAW foto's maken. ProRAW is een doorontwikkeling en lijkt (op het eerste gezicht) erg goede resultaten te zien.

https://twitter.com/halid.../1338198533900419076?s=21

[Reactie gewijzigd door Nilsepils op 15 december 2020 08:57]

Tja, je kan je schuilen achter een vraagtekentje, maar "Dus netjes van Apple dat ze nu zelfs toestellen van 7 jaar oud een update geven hiervoor." Is gewoon onzin die je postte, ongehinderd door enige kennis van feiten. En onzin posten is inderdaad "-1 Ongewenst", net als commentaar op moderaties btw.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 15 december 2020 12:11]

Je mag het onzin vinden, maar de 5s is toch écht 7 jaar oud. En dat het netjes is dat die nog een patch krijgen voor ondersteuning van een belangrijke app is daarom ook geen onzin naar mijn idee.

De 5c had bijvoorbeeld een veel kortere ondersteuning, maargoed die was dan ook flink goedkoper.
Met camera+ kon je vanaf 2016 in RAW op de iPhone foto's maken... Maar om nu het update beleid in het voordeel van Android te beslechten vind ik nogal vreemd ,omdat Android toestellen in het maar 2 jaar werden ondersteund.
omdat Android toestellen in het maar 2 jaar werden ondersteund.
Mag je liegen van je moeder?
https://www.sammobile.com...re/SM-G920F/PHN/#SM-G920F

En nee ik ben me er itt @Progadgets wel van bewust dat we niet alles over 1 kam hoeven te scheren, en het ook niet altijd koek en ei is :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 december 2020 10:21]

Je komt met Samsung als voorbeeld...prima...maar volgens mij praatte ik ook in verleden tijd.. android was/is bij veel merken drama qua update beleid
Er kan al jaren met een iPhone op RAW geschoten worden met camera apps.
Ik vind het een zeer goede zaak van Apple. Ben echter wel benieuwd hoe ze (zowel Apple als de overheid) gaan promoten dat ook oudere toestellen nu toegang hebben tot deze software.
Sowieso dient eerst de CoronaMelder app te worden geüpdatet, deze vereist nu nog iOS 13.5.
Verder zijn er denk ik veel mensen die destijds dachten “mijn telefoon is niet geschikt” en zullen zonder enig bericht er nu wel achterkomen dat de app te downloaden is.
Ps: ik denk dat een grote groep hiervan mensen op leeftijd betreft. Zorg aub ervoor dat je de app en update download bij je familie die dit niet doorheeft !
De Corona-app in Nederland is niet het probleem van Apple.
Dat is het dus wel, als je ff daadwerkelijk leest wat ik zeg.

Apple kan wel zorgen dat die corona software API werkt op oudere toestellen door iOS 12.5. Maar zolang de Nederlandse app Coronamelder slechts te downloaden is vanaf iOS 13.5 in de App Store, zoals nu nog is, dan heb je er in Nederland niks aan he. Dit dient de app-ontwikkelaar zelf te regelen.
Heb zelf al een mail gestuurd vannacht naar de helpdesk van de Coronamelder app.
Vanochtend reactie gehad van de servicedesk, conclusie: ze gaan het regelen, waarschijnlijk in januari.
Dus het probleem van de ontwikkelaar zoals ik zei.
We zitten inmiddels in het 8e jaar van ondersteuning voor de 5S en eerste generatie iPad Air. Ik vraag me af hoe lang ze dit blijven doen!

[Reactie gewijzigd door pBook op 15 december 2020 08:20]

Werkt de Belgische Coronalert app wel meteen? Of moet deze ook eerst worden herwerkt?
Mijn vader heeft nog een 5S en kon de app niet installeren in het verleden door het ontbreken van de API.

*edit* op de appstore pagina staat "Requires iOS 13.6 or later."

De Belgische app moet dus vermoedelijk ook eerst worden aangepast. Misschien een interessante toevoeging voor het artikel?

[Reactie gewijzigd door breezie op 15 december 2020 08:45]

Had de app op de iPhone 11 Pro staan, batterij ging van 2,5 dag nog maar net 1 dag mee. Meteen er weer vanaf gehaald en de batterij gaat weer als vanouds lang mee.
Dat zal niet aan de Corona-app gelegen hebben. Die staat maar voor enkele % van het verbruik (zoals gewoon te zien op de batterij instellingen van mijn iPhone 11 Pro).
De Corona melder trekt ook bij mijn vriendin haar gehele iPhone 12 pro leeg snachts. Dus your mileage may vary..
De app is daar getuige de batterij geschiedenis wel degelijk voor verantwoordelijk met maar liefst 25% van het totale batterij verbruik.
nieuws: Gebruikers rapporteren excessief accuverbruik iPhone 12-telefoons in ...

Het schijnt dat de iPhone 12 issues met accuverbruik in standby-stand heeft. Mogelijk ligt het niet aan de Coronamelder-app? Alsnog vervelend natuurlijk!
Dat lijkt mij zeer zeer bizar.
Mij ook, maar het is niet uniek, google maar. Ik zal kijken of een herinstallatie zoden aan de dijk zet.
Ik ben helemaal voor het gebruik van de app hoor, dus daar ligt het echt niet aan. Het eerste signaal kwam toen we door de wekker heensliepen omdat haar iphone snachts was uitgevallen. Batterijgeschiedenis: coronamelder >20%. Een tweede nacht bevestigde het absurde verbruik.
Interessant! Bij mij is het 17% en daarmee nummer twee, na Tweetbot over de afgelopen 10 dagen. Veel meer dan ik had gedacht.
"Héél interessant" (Lange Frans, 2020) ;)

Maar nu ff serieus: misschien is het inderdaad mogelijk dat op sommige toestellen de batterij korter meegaat. Heb het zelf nog niet gemerkt op mijn iPhone XS. Gelukkig komen er veel updates uit van de corona-app. Veel zijn puur tekstueel maar andere ook op het gebied van stabiliteit. Misschien wordt dit beter over de tijd heen. Daarnaast komt ook Apple met nieuwe updates.
Als het probleem niet minder wordt zou ik even een feedback report invullen naar Apple via de feedback app (App is standaard te verkrijgen als je een beta-profiel hebt, anders appelfeedback:// invullen in safari)

[Reactie gewijzigd door udontknowme op 15 december 2020 11:06]

De vraag is ook 20% van wat. Dat het ‘s nachts 20% is van de 5% dat je batterijniveau ‘s nachts omlaag gaat wil ik best geloven...

En “Google maar” is nog geen bewijs. Dat de aarde plat is, dat kan ik ook vinden op Google.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 15 december 2020 10:03]

20% van het verbruik sinds laatst opgeladen. In dit geval 100%. Ik probeer je niks te verkopen hoor. Praktisch gezien komt het erop neer dat ze rond de 20% batterij verliest elke nacht. Veel te veel natuurlijk, met de coronamelder die de hoofdrol speelt.

edit: ben nog meer in de details gedoken.
Mijn vriendin ging slapen rond 12. Batterij: 55%.
Sochtends: 30%
Batterij verbruik in die tijd (tussen 00:00 en 8:00) met 100% veroorzaakt door '''blootstellingsmeldingen''' volgens de iphone.

[Reactie gewijzigd door WouterL op 15 december 2020 10:25]

Is dat niet toevallig doordat er 2 telefoons uitgerekend dan heel dicht bij elkaar zijn? Constant.hebben jullie beide de app? Benieuwd wat er dan zou gebeuren als jij 1 nacht de app deinstalleert/uitschakelt middels bv airplane mode.
Op mijn iPhone SE 2020 neemt de Corona-app 3% van het verbruik voor zijn rekening. Idee om de app te verwijderen en opnieuw te installeren?
Ik kan dit beamen, gebeurt op mijn iPhone 6s ook. Toegegeven dat die al een paar jaar meegaat, maar de app springt er echt tussenuit qua gebruik en sinds de installatie had ik elke ochtend een dood toestel. Meteen maar weer uitgezet.
Bij mij staat die op plek 5 met 8%, na safari, netflix, pillow en youtube (gerekend over de afgelopen 10 dagen). Dat is op een XR

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 15 december 2020 09:22]

Ik heb helaas dezelfde ervaring. De melder app stond steevast hoog op de verbruikslijst en in de avond/nacht als ik niks met mijn telefoon deed standaard op de eerste plek. Inmiddels verwijderd en verbruik weer als normaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee