Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Verbeterd, maar nog niet vlekkeloos

Hoelang Android-telefoons updates krijgen

Een lange, gefragmenteerde geschiedenis

Stel dat Apple ergens in de camera-app van iOS een typfoutje over het hoofd ziet. Om dat te fiksen, moet de fabrikant een upgrade van het hele besturingssysteem uitvoeren. Je gaat dan bijvoorbeeld van iOS 14.0 naar iOS 14.0.1. Elke letter, elk kleurtje dat Apple wil aanpassen en elke functie die een Apple-app krijgt, vereist een systeemupgrade.

Apple pocht graag en vaak over hoeveel van zijn gebruikers op de nieuwste versie zitten ten opzichte van Android, maar dat gegeven begint uit de pas te lopen met hoe het in de praktijk gaat. Een voorbeeld daarvan bleek dit voorjaar, toen Apple en Google de gezamenlijke Exposure Notification-api wilden inbouwen in hun besturingssystemen. Bij Apple vereiste dat, uiteraard, een systeemupgrade: naar versie 13.5; gebruikers moesten die eerst installeren. Google pushte een update van zijn Play Services-framework via de Play Store en gebruikers merkten het niet eens. Alle telefoons met Google-diensten die Android 6.0 uit 2015 of nieuwer draaien, hebben die api binnen korte tijd gekregen.

Er is in de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van updates en upgrades op Android. De versie waarop telefoons zitten zegt niet alles meer over de functies die ze hebben, maar ook zijn fabrikanten betere softwareondersteuning gaan geven. Die ondersteuning duurt bovendien langer. Maar, spoiler alert, de duur van de iOS-ondersteuning zien we op Android nog niet op grote schaal terug. Waar sommige iPhones ondersteuning hebben tot een jaar of vijf, kom je op Android soms tot twee, meestal tot drie en in een enkel geval tot vier jaar.

Nu het al enkele jaren geleden de goede kant op is gegaan, is het tijd om te kijken hoe de diverse fabrikanten het doen. Welke fabrikanten geven welke modellen hoelang updates en upgrades?

De vele verschijningen van Android-updates

Het is verleidelijk om te kijken naar versienummers om te zien hoe up-to-date een telefoon is, maar Android heeft inmiddels vijf verschillende updatemechanismen, die op verschillende niveaus werken. De meeste mensen merken niet eens iets van de meeste updates op hun Android-telefoon.

Laten we beginnen bij de simpelste. Google heeft vrijwel al zijn apps in de Play Store gezet en gebruikers kunnen die automatisch laten updaten. Veel smartphonefabrikanten volgen die tactiek en publiceren veel van hun apps in de Play Store. Wil Google een lek dichten in de JavaScript-engine van Chrome? Dan is een update van het besturingssysteem niet nodig; een nieuwe versie in de Play Store zetten is genoeg. Dat dekt veel van de beveiligingsupdates af, omdat lekken optreden in bepaalde apps.

De volgende stap is het Play Services-framework. Dat is de manier waarop Google zijn diensten integreert in Android, waaronder toegang tot locatie, notificaties en accuverbruik. Dat is ook te updaten via de Play Store, al is het niet echt een app. Het is de manier waarop Google bijvoorbeeld de Exposure Notification-api inbouwde en opties gaf binnen het Instellingen-menu.

Dan zijn er de Google Play Systeem-updates, waarmee Google bijvoorbeeld lekken in het mediaframework kan patchen zonder tussenkomst van fabrikanten. Google kan die updates rechtstreeks op telefoons zetten zonder goedkeuring van fabrikanten en providers en daardoor snel lekken repareren. Dat werkt sinds Android 10 en met elke nieuwe Android-versie zijn er meer onderdelen van het besturingssysteem los te updaten. Google heeft dat Project Mainline genoemd.

Dan zijn er de reguliere beveiligingsupdates, die maandelijks of elk kwartaal op telefoons verschijnen. Google stelt ze samen, maar fabrikanten moeten ze wel zelf geschikt maken voor hun telefoon en uitbrengen. Daarin zitten fixes voor nieuwe beveiligingsproblemen in het besturingssysteem.

De laatste is de Android-versie-upgrade, zoals Android 10 of 11. Daarin zitten de nieuwste functies op het gebied van interface en privacy bijvoorbeeld.

Met dit ingewikkelde bouwwerk van updates kan Google steeds meer delen van Android op een snelle manier updaten. Het voordeel is dat Android veiliger wordt, het nadeel is dat je dat niet meer ziet. Je telefoon kan Android 8 bevatten met een laatste patch van vorig jaar juni en toch kan Google binnen een dag een fix voor een nieuw beveiligingsprobleem op je telefoon krijgen.

Voor dit verhaal fixeren we ons op de laatste twee manieren van updaten; de manieren die in handen liggen van fabrikanten en providers. Ze zijn misschien niet zo belangrijk als ze ooit waren, maar ze zijn wel degelijk nog relevant. Daarbij moeten we de disclaimer plaatsen dat zelfs telefoons die anno 2020 onveilig lijken, relatief goed beveiligd zijn door alle andere manieren van updaten. Zo werkt de Exposure Notification-api voor CoronaMelder in Nederland bijvoorbeeld vanaf Android 6.0, een versie die in 2015 uitkwam en die zo oud is dat er op Tweakers vrijwel geen telefoons met deze versie meer actief zijn.

Manieren van updaten Android App-update Google Play Services Google Play Systeem-update Beveiligingsupdate Versie-upgrade
Fixt lekken in... Apps Play-api's Delen van het OS Rest van het OS Niets
Voegt nieuwe functies toe Ja, kan Ja, kan Nee Nee Ja
Wie biedt update aan? Ontwikkelaar Google Google Fabrikant Fabrikant
Verspreiding update Play Store,
andere downloadwinkels,
sideloading
Play Store,
sideloading
Play Store-infrastructuur Ota via instellingen,
sideloading
Ota via instellingen,
sideloading
Frequentie Continu Eens in paar weken Zo af en toe Maandelijks Jaarlijks

Toestellen en hun updates

Fabrikanten kunnen zich onderscheiden met twee soorten updates: versie-upgrades en beveiligingsupdates. Het belangrijkste voor de zakelijke markt zijn die laatste, want die houden een telefoon veilig tegen indringers. Daarom krijgen stevige smartphones in het Android Enterprise Recommended-programma vijf jaar lang updates. Er is echter maar één versie-upgrade verplicht.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn gebruikers die alle updates en upgrades afgrijselijk vinden en ze zo lang mogelijk uitstellen. Er zijn mensen die alleen geven om beveiliging en niet om nieuwe uiterlijke poespas of functionaliteit. En er zijn uiteraard ook gebruikers die beveiliging maar matig interesseert, maar die vallen voor de blingbling van een donkere modus of een opnieuw ingericht lockscreen.

We hebben gekeken hoe fabrikanten dat in de afgelopen tijd hebben gedaan. De informatiebronnen daarvoor zijn divers: ons eigen forum, andere fora, sites van fabrikanten en andere meldingen van updates en upgrades. Daarbij hebben we de informatie zoveel mogelijk proberen te verifiëren, maar gemakkelijk is dat niet. Uiteraard hebben we ook aan fabrikanten zelf gevraagd hoe up-to-date ze toestellen hebben gehouden, maar veel inhoudelijke respons kregen we daar niet op. Is het lastig om die informatie te achterhalen of willen ze die niet delen? We weten het niet.

Samsung

Laten we beginnen met de marktleider. Samsung is de netste met updates en upgrades. Dat wil zeggen: van alle modellen staat op de site tot hoelang de support gegarandeerd duurt. Daarbij schat Samsung het conservatief in; de ondersteuning voor de S9 zou geduurd hebben tot maart, maar dat toestel krijgt nog steeds maandelijks updates. Bovendien houdt de fabrikant internationaal een pagina bij met welke telefoons ondersteuning krijgen.

High-end telefoons krijgen de meeste ondersteuning: drie versie-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates. De S8 is net van de lijst af, 3,5 jaar na release, maar de Note FE, de vervanger van de ontploffende Note 7 uit 2016, staat er na bijna vier jaar nog wel op. Die updates komen minder vaak dan elk kwartaal.

Bij minder dure telefoons lijkt de ondersteuning ook drie jaar te zijn. De J3 2017, toch een budgetmodel, krijgt nog steeds beveiligingsupdates. Dat is netjes. De laatste update tot nu toe is van juli 2020. Voor het vinden van firmware buiten Samsung om kun je terecht op SamMobile.com.

Huawei

Huawei heeft beloofd om alle telefoons van updates te blijven voorzien, ondanks het handelsverbod van de VS. Upgrades zijn lastiger, maar Android 10 kwam nog uit voor diverse modellen. Voor modellen zonder Google-diensten is het gemakkelijker om upgrades te maken. Voor updates maakt het niet uit, omdat die bestanden beschikbaar komen via AOSP en Huawei daar dus gewoon mee aan de slag kan. Huawei belooft ook voor die toestellen updates.

Hoe goedkoper het model, hoe eerder de ondersteuning ophoudt, maar ook van de P10 uit 2017 hebben we geen recente updates of upgrades kunnen vinden. Van de budgettelefoons lijkt de ondersteuning al opgehouden bij de Y6 2018. Huawei heeft niet inhoudelijk gereageerd op vragen. De informatie van Huawei is ook online slecht vindbaar. Op productpagina's staan geen beloftes en van toestellen uit het Enterprise Recommended-programma is bekend dat de belofte drie jaar is, maar dat zie je nergens terug. Ook is er geen pagina om te checken of er een update is voor je telefoon, welke telefoons nog updates krijgen en hoelang de ondersteuning nog zal duren. Navraag bij Huawei leerde dat er wel een pagina bestaat, al is hij slecht vindbaar. Op die pagina zegt Huawei welke telefoons updates krijgen. Telefoons blijven maximaal twee jaar op die lijst. De Mate 20-telefoons staan er wel op, maar de P20-modellen zijn eraf.

Xiaomi

Xiaomi bouwt met Miui al jaren aan een eigen skin die op een eigen manier updates krijgt. Daardoor duurde de ondersteuning in het verleden vaak langer, maar die keuzes zijn vaak niet transparant. Zo kreeg de Mi 6 een bèta van Miui 12, de nieuwste versie van de eigen skin, maar de uiteindelijke versie zal niet uitkomen voor die telefoon.

Xiaomi stuurde ons in reactie op gedetailleerde vragen het volgende statement: "De updatecycli van verschillende toestellen zijn in overeenstemming met onze overeenkomsten met Google en voldoen aan het corresponderende beleid." Een jurist zal dit wellicht hebben goedgekeurd, maar we hebben er weinig aan. Wel is er een pagina waar je de recentste Miui-firmware kunt downloaden.

De belofte om de Mi A-telefoons met Android One van updates te voorzien, wordt inderdaad netjes nagekomen. De Mi A1 kreeg in augustus nog een update. Het zou kunnen dat het nu afloopt, maar op ons meetpunt was de ondersteuning er nog. Ook met budgettelefoons gaat het aardig bij Xiaomi.

Andere merken

Voor het overige kunnen we opmerken dat Motorola een pagina online heeft staan waarop je kunt zien welke Android-versie een telefoon heeft, of er een upgrade komt en of er nog beveiligingsupdates komen. Dat is heel netjes. OnePlus doet ongeveer hetzelfde; op de OnePlus-updatepagina is per toestel op te zoeken wanneer de laatste update was. Hoelang de ondersteuning nog duurt, zegt OnePlus niet, maar de periode is in elk geval vrij netjes. Sony geeft wel info over AOSP-builds zonder Google-diensten, maar niet over gewone firmware voor consumententoestellen. LG heeft deze pagina online staan, waarop je zelf moet uitrekenen hoelang de ondersteuning nog duurt aan de hand van de releasedatum. LG garandeert twee jaar, wat kort is in de huidige markt.

Een overzicht

Voor de informatie in de onderstaande tabel hebben we gekeken naar antwoorden van fabrikanten, informatie op eigen sites van fabrikanten en informatie elders op internet. Als een telefoon groen is, betekent het dat er sinds juni nog een update is geweest. Oranje betekent dat we geen informatie over een update hebben kunnen vinden sinds juni en dat je er dus voor moet vrezen dat de ondersteuning ten einde is.

Die periode is niet toevallig; beveiligingsupdates komen maximaal eens in de drie maanden, als de ondersteuningsperiode nog loopt. Daarna komen er soms nog beveiligingsupdates, maar daar kun je niet op rekenen. Daarom zijn die telefoons oranje in plaats van rood: het is niet gezegd dat de ondersteuning afgelopen is, al lijkt het er wel op.

Plek in line-up Jaar Samsung Huawei Xiaomi Motorola OnePlus Sony LG
Info over support Uitstekend Slecht Voldoende Goed Goed Slecht Slecht
High-end 2019 S10 P30 Mi 9T Pro One Zoom 7t 1 G8s
2018 S9 P20 Poco F1 Z3 Play 6t XZ3 G7
2017 S8 P10 Mi 6 Z2 Play 5t XZ1 G6
2016 S7 P9 Mi 5 Z Play 3t X Perf. G5
Midrange 2019 A50 P30 Lite Mi A3 G8 10 Q60
2018 A9 P20 Lite Mi A2 G7 XA2 Q7
2017 A5 (2017) P10 Lite Mi A1 G6 XA1 Q6
2016 A5 (2016) P9 Lite Mi 5c G5 X XA X Power
Budget 2019 A20e Y6 2019 Redmi Note 7 E6 L3 K20
2018 A6+ Y6 2018 Redmi Note 5 E5 L2 K10 (2018)
2017 J3 (2017) Y6 2017 Redmi Note 4 E4 L1 K10 (2017)
2016 J3 (2016) Y5 II Redmi Note 3 E3 E5 K10

Tot slot

Het is duidelijk dat de prijs van een telefoon belangrijk is voor de duur van de ondersteuning. Dat is logisch; het maken van updates en upgrades voor telefoons kost een fabrikant geld en er is niets dat je in ruil daarvoor in de kolom 'omzet' kunt zetten. Een goede naam op het gebied van ondersteuning kan een argument op de lange termijn zijn bij de aanschaf van een volgende telefoon, maar tegen die tijd spelen ook weer andere argumenten mee.

Desondanks is er in de afgelopen jaren veel verbeterd. Beveiligingsupdates waren er vijf jaar geleden niet en upgrades waren alleen weggelegd voor de duurste telefoons, als ze al kwamen. Nu krijgen telefoons ongeacht hun prijsklasse updates en upgrades en die ondersteuning duurt vaak minimaal twee jaar, soms drie. In een enkel geval, bij bouwvakkerstelefoons uit het Enterprise Recommended-programma, is dat zelfs vijf jaar.

Al die focus op updates en upgrades is er omdat telefoons daarin verschillen. Daardoor is het gemakkelijk om te vergeten dat elke Android-telefoon op veel gebieden even veilig is. De app-updates en Play Services-updates komen op elke telefoon en op termijn komen de Google Play Systeem-updates daarbij. Niet voor niets betaal je op de zwarte markt meer voor een zerodaykwetsbaarheid in Android dan voor een in iOS. Het is een stuk beter gegaan sinds de dagen van de Stagefright-kwetsbaarheid in Android. Beveiliging staat, terecht, hoger op het lijstje dan voorheen en dat is voor iedereen goed nieuws, welke telefoon van welk merk je ook hebt.

Reacties (340)

Wijzig sortering
Jammer dat Nokia (HMD) niet in dit verhaal is meegenomen. Het is een merk dat (mede door ondersteuning en gebruik van Android One) erg goed in zijn updatebeleid is.
Yep Nokia/HMD heeft een zeer goed update beleid. Elke maand security updates, mijn Nokia 9 kwam met Android 9. Binnen 2/3 weken na de release van Android 10 werd het al beschikbaar.
Android 11 staat ook de planning.
Plus Android One is nice, geen bloatware en reclame.

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 24 september 2020 10:26]

Is het ook niet een beetje overdreven die Android updates? Ik vind security updates wel nuttig maar de rest.. ik heb niet indruk dat ik iets mistte bij mijn vorige telefoon (een jaar lang update bericht op later gedrukt). Na update merkte ook helemaal geen verschil
Je hebt update en upgrade he.
Nieuwe versies van Android hebben nieuwe features etc als je niks hebt gemerkt dan moet je je telefoon weg gooien :P
hoeft niet als je de nieuwe features nooit gebruikt dan merk je ook niks van upgrades.
Los hiervan zijn upgrades natuurlijk welkom.
Maar update for the sake of update? Snap ook niet dan er steeds mensen zit te hijgen om UPDATE UPDATE
Security updates pushen ze elke maand. Dat is juist goed toch.
Dat was het eerste dat mij ook opviel. Samsung, en telefoons van Chinese fabrikanten worden tot op het bot bekeken en gereviewed, terwijl HMD/Nokia vaak niet eens wordt genoemd of behandeld wordt als "niet Samsung of een Chinese telefoon, dus niet interessant".

Dat terwijl Nokia (voor zover ik weet) bijna al zijn telefoons onder Android One laat vallen. Mijn Nokia 6.1 is van Android 8.x naar 9 naar 10 gegaan, en krijgt nu nog updates tot januari of februari van 2021.

Ik wacht lekker op Android 12 (denk dat ik 11 oversla want mijn telefoon is nog prima), en koop dan een Nokia 6.x of 7.x, en als ze hun update-beleid niet veranderen, krijg ik 13 en 14 en nog een jaar updates. Dan hoef ik enkel eens in de 4 jaar een mid-range toestel aan te schaffen, en eens in de paar jaar één Android-versie over te slaan.

Misschien kan ik de 6.1 nog langer gebruiken met custom roms. Moet ik eens kijken.
Dit vind ik inderdaad jammer, want ze staan net bekend om hun goede update beleid.

Zelf heb ik 2x een Nokia 6 (1x werk en 1x prive). Deze heb ik een paar maanden na de release gekocht en heb keurig 2 jaar lang iedere maand ofwel een beveiligingsupdate of een OS upgrade gehad.

Het laatste jaar (wat nu loopt) krijg je ieder kwartaal een update en wederom houden ze zich netjes aan de beloftes.

Volgende maand is de laatste update en stoppen ze met de updates voor de eerste Nokia series. Mijn plan is dan ook om beide telefoons te vervangen met een Nokia 6.3 (welke een geplande release rond deze tijd heeft) :)
Cries met m'n Nokia 8 die als enige niet android one is :(. Is ook gewoon nog android 9 maar wel met July 2020 beveiligingsupdate. Vandaar dat volgende telefoon pixel 4a wordt. Alles is beter dan m'n oude Huawei p9 die toen op android 6 is blijven hangen, die kreeg nooit een update. Mooi om te zien dat bepaalde bedrijven de zaakjes beter op orde hebben (of krijgen)
Wil niet zo heel veel zeggen maar de Nokia 8 werd geleverd met Android 7. Je hebt dus een upgrade gekregen van Android 8 en uiteindelijk ook Android 9. De Nokia 8 heeft 3j security patches gekregen na introductie. Nu is dat volgens mij nog om de 3 maanden als ik me niet vergis. Dus snap je frustratie niet ze maken gewoon waar wat ze zeggen te doen.
Het klopt dat ie van 7 naar 9 is gegaan. Echter verscheen de Nokia 8 met android 7 terwijl android 8 al uit was (ik kocht hem ook pas paar maanden na introductie omdat ie anders te duur was). Daarnaast schijnt dat hij best veel overeen komt met de Nokia 8 sirocco waardoor het niet zoveel moeite zou hoeven te zijn
De hoeveelheid moeite is één aspect: “Moet het vanuit de afspraken met Google?” en “Ziet het bedrijf de meerwaarde in?”, zijn twee andere aspecten. Het telefoonlandschap is best in beweging en nieuwe telefoons verkoop je nou eenmaal winstgevender. Ik vind het niet gek dat Nokia als budget speler in de marge zijn marktaandeel liever vergroot dan zijn klanten vasthoudt op het huidige platform. Ze zijn daar gewoon te klein voor.
Klopt de Nokia8 krijgt nog in oktober zijn laatste update en dan is het klaar. Nokia heeft voor de 8 het update beleid juist een jaar verlengd en doet het netjes.
Wil niet zo heel veel zeggen maar de Nokia 8 werd geleverd met Android 7. Je hebt dus een upgrade gekregen van Android 8 en uiteindelijk ook Android 9. De Nokia 8 heeft 3j security patches gekregen na introductie. Nu is dat volgens mij nog om de 3 maanden als ik me niet vergis. Dus snap je frustratie niet ze maken gewoon waar wat ze zeggen te doen.
3j Security patches is iets anders dan nieuw OS. je kunt nog op Android 9 patches blijven doorvoeren.
Heb zelf de 7.1 en die krijgt ook niet de nieuwe grote update naar de nieuwe Android als ik het goed gelezen heb. Dat vind ik dan weer iets matig. Verder zijn ze inderdaad wel snel met updates. Doen ze goed.
Ik zit in het kamp dat grote upgrades me m'n anus kunnen oxideren, maar ik wil wel security-updates.
Hier ook een 7.1 en die krijgt nog braaf elke maand z'n update, zoals beloofd. Hij is pas 2 jaar op de markt, dus nog zeker een jaar security updates.
Hoewel security updates het belangrijkste zijn vind ik major updates ook belangrijk. Zitten toch veelal nieuwe dingen in of oplossingen voor oudere dingen die niet helemaal lekker gaan.
Begon de 7.1 niet op Android 9? Dat zou dus betekeken dat je nog tot Android 11 goed zit.
Houd er rekening mee dat de Pixel telefoons ook maar 3 jaar upgrades krijgen vanaf het moment van release.
Om exact te zijn ... je hebt recht op 3 jaar upgrades, maar blijft entitled op updates. (dus security zaken)
Overgens betekent dit niet dat je na 3 jaar geen upgrades meer krijgt, maar Google zou kunnen stellen dat de hardware niet mee adequate is voor hogere versies (wat ik tot nu toe niet gezien heb)
Mijn 4a werd geleverd met Android 10. Toevallig werd op dezelfde dag Android 11 gelanceerd dus zag ik binnen 24 uur een upgrade verschijnen. Die telt natuurlijk wel mee. Upgrades op de 4a zijn gegarandeerd tot augustus 2023. Dat betekent minimaal Android 13 oftewel 3 upgrades. Mogelijk pikt het toestel Android 14 nog net mee dat jaar en dan zouden het 4 upgrades zijn. Dat is fors meer dan gemiddeld. Version upgrades worden net zo lang gegarandeerd als security updates.
het is en blijft toch bizar om te zien hoe dit alles werkt,
mensen die staan te springen om de heel misschien 4 upgrades van een pixel 4a omdat zoiets een wonder mag heten, terwijl de iphone SE (v1 2017) inmiddels ook aan zijn 4e jaar updates is begonnen.
nu heeft apple het natuurlijk bizar makkelijk door slechts een paar toestellen te moeten suporten en dan ook nog eens een eigen chip in ontwikkeling te hebben. maar Huawei zit in het zelfde bootje die kunnen ook prima AOSP roms blijven leveren op hun kirin chips.
Ook Samsung gebruik veel eigen chips en doet het weliswaar beter dan huawei maar nog lang niet goed genoeg.

er is niets mis met android, je kunt er hele goede roms mee bouwen (denk maar eens aan lineage), maar zodra het op beschikbare drivers en hardware support aan komt zouden alle telefoons op zijn minst 5 jaar AOSP upgrades moeten garanderen.

Als je als fabrikant dan na 3 jaar geen zin meer hebt je skin te blijven updaten moet je toch ten minste nog 2 jaar langer kernel en driver updates blijven leveren voor aosp en/of after market roms.

Android is in zijn huidige vorm nog steeds een enorme bron van e-waste.
Dat ligt natuurlijk niet aan Android maar aan de fabrikanten. Daarbij zit er wel degelijk ontwikkeling in dus ik denk dat dat probleem op termijn vanzelf wel verdwijnt. Over 2 jaar klagen we dat we maar 4 jaar upgrades krijgen. Daarna klagen we dat we op alle telefoons maar 5 jaar upgrades krijgen. Daarbij is het de vraag hoe belangrijk upgrades nog zijn als Android via allerlei kanalen nog langer updates binnen krijgt. Ik vind qua interface de upgrade van Android 10 naar 11 al totaal niet spannend meer. Sterker nog, ik merk amper verschil. Vroeger brachten upgrades een reeks aan merkbare verbeteringen in de interface. Met Android 10 kwam dark mode, mijn laatste grote wens op een telefoon. Alles is nu afgevinkt voor mij. De verschillende soorten security updates zijn voor mij eigenlijk al genoeg en daarvan zijn er zoals het artikel beschrijft meerdere kanalen dus die blijven nog veel langer doorlopen dan die 3 jaar. Ik denk dat dat voor het gros van de gebruikers meer dan genoeg is. E-waste los je tot slot alleen op door mensen ervan te overtuigen dat ze echt niet elk jaar een nieuwe telefoon nodig hebben.
Dat ligt natuurlijk niet aan de producenten maar aan de consumenten. ;)
En aan de hardware. Ik heb net een nieuwe telefoon gekocht en heb nu een snellere processor, meer geheugen en meer opslag. Ook een verse accu die een stuk langer meegaat.

Trouwens een custom ROM op de oude telefoon gezet en die schuif ik weer door.
Je vergelijkt nu een Pixel 4a (budget telefoon) met een flagship Iphone SE. Dat soort vergelijkingen zijn moeilijk te maken en zoals al stond in de conclusie dat flagship langer ondersteunt wordt dan de budget telefoons.
Dus 4 jaar voor een budget telefoon is eigenlijk prima service.
De Iphone SE1 was bij lancering 50 euro duurder dan de Pixel 4a en dus het budget model van Apple. De SE1 is uitgebracht in 2016 en koste 399 dollar. Hij krijgt de update naar IOS 14 dus minimaal 4 jaar ondersteuning.

De SE2 is 100 euro duurder dan de Pixel 4a en dus ook absoluut geen flagship.

[Reactie gewijzigd door Boetie op 24 september 2020 19:49]

Onzin. Ik zelf gebruik een bijna 3 jaar oude Pixel 2 XL, die nog steeds mee kan met de top op praktisch elk aspect. Mijn ouders gebruiken allebei steenoude Samsungs, beide minstens 5 jaar oud, werken ook nog zonder problemen. Ze zullen misschien geen grote updates meer krijgen (en dat is misschien maar goed ook voor die oudjes), maar zoals in dit artikel duidelijk vermeld: ze zijn (praktisch) net zo veilig als iedere andere Android telefoon. Voor mijn ouders zie ik de komende jaren nog geen enkele reden om te upgraden. Voor mijzelf ook nog niet, tenzij een van de nieuwere Pixels flink in prijs gaat vallen. Dat zou dan echter een luxe upgrade zijn, en niet een noodzakelijke.

De enige reden om tegenwoordig binnen 5 jaar je telefoon te upgraden, ongeacht of dat een iPhone of Android toestel is, is omdat je het wilt (zelf aangerichte schade even buiten beeld gelaten). Al die toestellen kunnen prima jarenlang mee.
Je hebt niks te klagen wat dat betreft, Motorola belooft dikwijls een upgrade naar een hogere systeem versie en uiteindelijk gebeurt het nooit.

Alle Moto G4 series zouden een uitrol naar android 7 krijgen destijds werd gemeld, dus ik heb op basis van die info een G4 model gekocht... Nooit Android 7 gehad.

Alle Moto one modellen zouden een update naar android 10 krijgen in het eerste/tweede kwartaal van 2020 uiterlijk. We zitten momenteel al een aardig eindje verder en mijn Moto One Macro heeft nog steeds geen update gehad.

Nu werd later bekend gemaakt dat die er ook nooit meer ging komen...
Ik heb de zelfde aversie tegen een paar bedrijven, maar bedenk ook dan Android 6/7 ondertussen alweer 5 jaar geleden is en dat veel fabrikanten er hard op afgerekend werden en ondertussen in verbeterd zijn.
Ik heb het dan wel over de tijd dat het allemaal net nieuw was en niet over 5 jaar later.
De motorola g5 plus is uiteindelijk geupdate naar Android 8.1 met security updates tot januari 2019
Ik kreeg wel het corona spul erbij. en bluetooth wil regelmatig niet verbinden met de auto.
Hier precies hetzelfde. Heb nu een Nokia 8, werkt nog prima, maar vanwege de het einde van de support binnenkort stap ik straks ook over op waarschijnlijk een pixel. Ze hadden me echt kunnen houden als Nokia bezitter, maar de support is te kort.
De hele range van Nokia is al 2 jaar Android One met uitstekende support?
Ze volgen dan wel netjes het Android One programma maar waar Samsung voor heel veel telefoons inmiddels een langere ondersteuning geeft is mijn Nokia 8 van 3 jaar oud over een paar maanden onveilig. Gevolg? De kans dat Nokia/HMD mij verliest als klant voor een volgende telefoon is zeer reëel aangezien ze nog steeds 2+1 jaar aanhouden.
Ik heb zelf vrijwel niets van Android 10 gemerkt. De verschillen zijn echt klein geworden, dus fomo is niet nodig. Ik ken het gevoel, zelf wilde ik ook zo snel mogelijk de update... En toen hij er was bleek noch de telefoon, noch mijn leven veel beter te zijn.
Ja, die miste ik ook, juist omdat het Android One toestellen zijn.
Android One lijkt op sterven te liggen, alleen nokia lijkt er nog iets mee te doen - al ben ik niet zeker of dat met de x.4 ook nog is.
Op Nokia's eigen website staat het bij de Nokia 2.4 en 3.4 nog expliciet vermeld.

Bij de 8.3 5g staat "Android One" nergens in de tekst, maar ze plaatsen wél het logo en deze tekst erbij:
Dankzij 2 jaar gegarandeerde software upgrades en 3 jaar maandelijkse beveiligingsupdates blijf je altijd meer uit je telefoon halen.
Ook staat de 8.3 nog vermeld als "latest phones" op de Android One website.
Dat schreef ik toch ook :?
:) Zeker, en dat ontken ik ook niet. Ik probeer het te bevestigen.
Oh, dan las ik het verkeerd ;)
Net als heel veel van dit soort artikelen worden alleen de bekendste/populairste fabrikanten meegenomen. Op zich niet heel vreemd, zeker met fabrikanten die niet netjes hun updatebeleid op hun website hebben staan is het wat uitzoekwerk, maar de nuttigheid van het artikel zou toch flink omhoog gaan als ze dit bereik net iets verder zouden uitbreiden.
Snap ik en helaas heeft Nokia het niet allemaal in een handige tabel vorm staan. Maar het is er wel en meteen voor alle versies van een model: https://www.nokia.com/phones/en_int/security-updates
En ik snap ook dat Nokia een kleiner merk is en door de aantallen gebruikers dus minder interessant is in dit artikel. Maar een merk dat zo nadrukkelijk Android One ondersteunt zou dit artikel juist weer verrijken..
Ja helemaal mee eens, Nokia word niet eens bij de andere merken genoemd wat eigenlijk niet kan. Het enige Europese merk wat juist op Android update beleid focust word over geslagen. HMD/ Nokia belooft over hun hele portfolio 3j security patches en 2j upgrades. Een beetje raar @tweakers
Sowieso wordt er nauwelijks over Android One gesproken wat juist een garantie moest zijn voor updates. De trend is dat steeds minder fabrikanten Android One gebruiken wat gevolgen kan hebben voor het algemene update beleid.

Xiaomi is er mee gestopt, bij Motorola is het zoeken en zegt de naam One in een toestel nog niks, alleen Nokia is er nog breed mee in de weer naast uiteraard de Pixels.
Android One geeft ook geen garantie.
https://tweakers.net/nieu...android-updates-niet.html

Daarbij zijn binnen Android One weer varianten, waarbij fabrikanten toch hun eigen sausje over het OS gieten, waardoor de updates alsnog via de fabrikant moeten lopen.

Android One was bedoeld om de ratjetoe aan update beleid strak te trekken, maar ook dat is dus niet gelukt.
Wat updates betreft, heb ik 0 vertrouwen in Android.
De update lijstjes op de sites van fabrikanten lijken interessant, maar er staat nauwelijks iets over tot wanneer de support loopt.

Het stoort mij enorm dat Google dit toestaat, in mijn beleving gooien ze daarmee de Android naam te grabbel.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 24 september 2020 09:57]

Nou ja, overmacht is geen reden om te zeggen dat Android One niet werkt. Niemand heeft alles onder controle.

Hier het lijstje met Android One telefoons. De GM6 staat er niet meer tussen. Voor het gemak ga ik ervan uit dat voor al deze telefoons de belofte is waargemaakt; de garantie is er wel. En voorzover ik t beleid kan waarnemen met mijn Nokia 6.1, klopt het.

@arnoudwokke Waarom is Android One niet megenomen in het overzicht?

[Reactie gewijzigd door boschhd op 24 september 2020 15:57]

Waarom is Android One niet megenomen in het overzicht?
Waarom wel?

Het is geen updatemechanisme zoals op pagina 2 en geen fabrikant als op pagina 3. De Mi A-serie van Xiaomi, de enige écht populaire Android One-serie op Tweakers, staat gewoon in de tabel.

Nokia is bij veel lezers nogal van de radar gevallen (marktaandeel is ook sterk teruggelopen trouwens). Merk ook op hoe outdated de Android One-lijst is die op die pagina staat. In de grote afbeelding bovenin komt de Nokia 9 Pureview nog voorbij van anderhalf jaar geleden. De recent geintroduceerde Nokia's staan er niet tussen en ook HMD zelf lijkt er niet meer over te beginnen op de eigen websites. Een nieuwe Xiaomi Mi A-telefoon heb ik ook niet meer gezien dit jaar. Motorola maakt ook geen gewag meer van Android One.

Ik weet dat veel mensen het niet willen horen, maar als Google de pagina voor Android One zelf al niet updatet, denk ik dat je wel kan raden hoe laat het ongeveer is. Android One is onderweg richting deze site. Helaas :(
Nou ja, hierom: als je het dan over merken en updatebeleid hebt, dan komt Nokia met hun Android One telefoons natuurlijk wel om de hoek kijken. Ook misschien om te laten zien hoe t, vast in innige samenwerking met Google, kan. En ook misschien om vast te stellen dat het updatebeleid de generieke, niet Tweaker, consument niet kan schelen.
Maar ook omdat de eerste, en meeste (?) reacties over Nokia en Android One gaan: hier op jouw Tweakers leeft het.
Nokia maakt er geen reclame meer voor, maar t wordt voor elk nieuw toestel, de 2.4 en 3.4 en de 8.3 5g, zeker wel genoemd. Betekent m.i. ook dat de partijen het project de komende 3 jaar nog zullen laten doorlopen.
Android One heeft natuurlijk wel laten zien dat regelmatig updaten, updates en upgrades gewoon kan. En zoals je zelf al aangeeft, er is veel verbeterd sindsdien.
Anyways: ikzelf zou t erg jammer vinden als Android One naar /dev/null zou gaan.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 24 september 2020 17:41]

Dat motorola daar geen gewag maar over maakt kan ik alleen maar verklaren doordat het teveel werk is voor ze. Ze zijn zelfs niet instaat om daar voor de toestellen die wel Android One hebben aan de voorwaarden te voldoen, en missen regelmatig een update.

[Reactie gewijzigd door Genelec op 25 september 2020 12:12]

HMD zelf lijkt er niet meer over te beginnen op de eigen websites
ik zit toch echt net te kijken op de site van Nokia, en het staat bol, BOL! van verwijzingen naar Android ONE. Geen idee waar jij hebt zitten te kijken.

Nokia is dusdanig een merk dat er prat op gaat om de updates door te voeren. En ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dit ook goed gaat en gebeurt. Eerst met de nokia 5 en nu met de 5.3.

Dat gelijk de eerste commentaren over Nokia gaat, geeft toch echt aan dat je hier de plank hebt misgeslagen.
Zoals @boschhd al aangeeft en ook uit de reacties op je artikel blijkt zijn veel Tweakers-gebruikers geïnteresseerd in informatie over Nokia, ook al is hun marktaandeel onder de mainstream users kleiner geworden. Daarnaast ben ik trouwens benieuwd of hun marktaandeel weer toe zal nemen nu hun Nokia 8.3 5G een faciliterende rol speelt in de nieuwste James Bond-film.
Zelf gebruik ik al geruime tijd mijn Nokia 8.0 en ben ik zeer tevreden over de controle die Android One mij geeft en hoe die mijn smartphone vrijwaart van bloatware. Terwijl je om dat te bereiken bij een ander merk de smartphone toch echt zal moeten rooten met alle problemen met bankierapps, de Pathé Cinema app, en andere applicaties van dien. Ik denk dat daaruit dan ook de interesse voor Android One en zodoende Nokia voortkomt onder de Tweakers-reacties.

[Reactie gewijzigd door MarijnCHPeters op 24 september 2020 19:22]

Zoals @boschhd al aangeeft en ook uit de reacties op je artikel blijkt zijn veel Tweakers-gebruikers geïnteresseerd in informatie over Nokia, ook al is hun marktaandeel onder de mainstream users kleiner geworden.
Zeker niet alleen onder mainstream-gebruikers, maar ook op het forum en in de Pricewatch; anders had ik Nokia in dit verhaal gezet ipv een van de andere merken :) Mij maakt het namelijk niet echt uit welke ik erin zet, het had zelfs bij Nokia minder werk geweest om uit te zoeken of telefoons nog ondersteuning krijgen of niet.
Het gaat op Tweakers toch niet alleen over wat populair is, maar toch ook over wat het beste is? En dat zijn over dit onderwerp, updates en upgrades, de Pixel serie en de telefoons in het Android One programma.
De Nokia's (Nokiaas?) hadden er als een soort benchmark bijgekund.
Zeker niet alleen onder mainstream-gebruikers, maar ook op het forum en in de Pricewatch; anders had ik Nokia in dit verhaal gezet ipv een van de andere merken
Kip-ei, door in dit overzicht geen melding te maken van minder geklikte merken verklein je de kans dat ze worden gekocht.
Behalve dan dat HMD afgelopen jaren bijzonder vaak op de frontpage heeft gestaan, in round-ups is meegenomen en alle telefoons die we hebben mogen lenen in de BBG staan. Dit is geen verhaal waarvan mensen gaan klikken hoor, want er staan geen linkjes in :)
Ik heb er waardering voor dat je je keuzes verklaart. En ik kan enigszins volgen waarom het veel werk zou zijn geweest om meer merken in de tabel te zetten. Maar toch vind ik dat Nokia en Fairphone en de Pixels makkelijk wat meer aandacht hadden kunnen krijgen in het artikel zelf. Het is een artikel dat nota bene over updates gaat...
Jammer, maar in ieder geval bedankt voor je uitleg. Ik lees altijd graag je artikelen.
Outdated? Bull. Nokia 5.3; Nokia 8.3
Niet heel veel, maar zeker niet outdated.
De pixels draaien niet op Android One. Die hebben een eigen variant.
draait een Pixel op Android One?
Op mijn Nokia 6.1 staat toch echt Made in China
Vreemd Tweakers, de Motorola krijgt voor updates een Goed, maar Xiaomi een Voldoende, wanneer volgens jullie eigen plaatje waar je kan zien hoe de updates zijn, Xiaomi het beter doet dan Motorola??

Ja het is wel triest dat de updates op Android het zo slecht is, en gemiddeld maar rond de 2 jaar zit, maar Apple is op zich ook niet beter, aangezien zij hun smartphones langzamer maakt zo dat de accu net zo lang mee gaat, als wanneer hij nieuw was, in plaats van gewoon vaker moeten opladen, en Apple problemen door gehad hebben omdat ze niks zijden, en uitlekte en gevonden was door andere dat ze stiekem de smartphones na +/- 2 a 3 jaar langzaam maakte, en als je smartphone langzamer woord gaan een hoop een nieuwe kopen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 september 2020 13:27]

De woorden slecht, goed ect slaan op de vindbaarheid van info en hoe duidelijk/ uitgebreid deze info is, althans dat haal ik eruit. Bij Motorola is dit goed vindbaar en bij Xiaomi voldoende.
Zo lees ik het ook. Maar het lijkt daarbij of de vindbaarheid van die informatie een heel stuk belangrijker wordt gevonden dat het updaten zelf. Die vindbaarheid interesseert mij persoonlijk geen ruk. Dat mijn telefoon lang wordt geüpdatet daarentegen wel.

Uit het artikel:
Voor het overige kunnen we opmerken dat Motorola een pagina online heeft staan waarop je kunt zien welke Android-versie een telefoon heeft, of er een upgrade komt en of er nog beveiligingsupdates komen. Dat is heel netjes.
WTH! Dit wekt toch wel een verkeerd beeld over Motorola. Bij de meeste Tweakers die een Motorola gehad hebben staat Motorola zeer slecht bekend met hun update beleid.
Fabricage van telefoons is in China (en misschien Taiwan), maar personeel van HDM zijn o.a. ex medewerkers van Nokia en HMD is gevestigd in Finland (Europa).
Fabricage van telefoons is in China (en misschien Taiwan), maar personeel van HDM zijn o.a. ex medewerkers van Nokia en HMD is gevestigd in Finland (Europa).
Dat klopt, maar dan nog is het geen Finse Europese smartphone meer, als hij gemaakt woord in China, als hij gemaakt woord in Finland (Europa) noem ik het pas een Finse Europese smartphone.
Dan is elke telefoon eigenlijk een Chinaphone...

Ook iPhones

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 24 september 2020 20:31]

Dan is elke telefoon herkent en Chinaphone...
Ja precies, als zo goed als alles uit China komt wat er in de product zit en ook daar gemaakt is, is het een chinees product, maakt niet uit welke merk naam die heeft.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 september 2020 19:53]

Maar het is ergens anders ontworpen, er zijn andere ontwerpkeuzes gemaakt, de software is ergens anders gemaakt, etc.
Maar het is ergens anders ontworpen, er zijn andere ontwerpkeuzes gemaakt, de software is ergens anders gemaakt, etc.
Dat zal best, maar het is gemaakt niet in Finland, het is niet in elkaar gezet in Finland, dus alleen de software is misschien gemaakt in Finland, wat hoogstens bestaat uit een ander skin en Apps, maar dan is het nog steeds Android en dus Google (de OS Android).

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 september 2020 20:41]

De software (meer dan alleen een skin, en overigens is Google Android ook niet chinees) wordt niet gemaakt in China anders, en dat is net zo belangrijk als de hardware. R&D wordt ook (deels in ieder geval) in Finland gedaan.
Hardware fabricage in Finland is niet realistisch als de telefoon ook aantrekkelijk geprijsd moet zijn.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 26 september 2020 11:52]

De software (meer dan alleen een skin, en overigens is Google Android ook niet chinees) wordt niet gemaakt in China anders, en dat is net zo belangrijk als de hardware. R&D wordt ook (deels in ieder geval) in Finland gedaan.
Nooit gezegd dat Google Android chinees is, die is Amerikaans, en ja ook niet Europeaans.
Hardware fabricage in Finland is niet realistisch als de telefoon ook aantrekkelijk geprijsd moet zijn.
Ja maar dat maakt het een Chinese smartphone, als de hele hardware en alles gemaakt woord in China, zelfde als de hele hardware en alles gemaakt woord in Amerika, dan is het een Amerikaanse smartphone.
Een iPhone wordt ook in China gemaakt. Dat is dan ook een Chinese telefoon
Heb een jaar met een Nokia 9 rond gelopen, nadat ik een update heb gedaan naar Android 10, was het toestel echt ontzettend traag geworden. Bleek een soort ram-leakage te zijn.

Dacht dat het aan het toestel zou liggen. Maar nu maanden later nadat mijn vriendin haar Oppo Reno heeft geüpdatet naar Android 10, exact hetzelfde probleem.

Volgens mij heeft komt dat puur dat er niet genoeg tijd is om oudere toestellen goed te optimaliseren voor een nieuwe android versie. Jammer in mijn optiek.
Na dat het een paar keer goed mis was gegaan bij de Mi A3
Heb ik na de update een telefoon die 2 tot 3 keer zo lang mee gaat als voor android 10
Mij hoor je niet klagen, ik was ook wel 1 van de laatste die overstapte, en had meteen van het begin af aan geen enkel problem.
je hebt gelijk ,
ik vind dit ook spijtig dat Nokia er niet bij staat,
Ik heb een Nokia 7 plus, hopelijk krijg ik nog de android 11, heb er geen recht op, maar leef met de hoop.
Afgezien van het feit dat elke update wel wat sloopt:
- wifi werkt opeens niet meer
- hotspot werkt opeens niet meer
- werkprofiel wordt eraf gegooid
- gps werkt opeens niet meer

Dus tja....
Was dat niet meer met hun eerste generatie telefoons? Met de recentere modellen is vooral de camera app die soms buggy is van wat ik gelezen heb en uit eigen ervaring.
Wat is dat voor slap excuus. Het is een Nokia 7.2 en die hoort gewoon te werken.
Dus, mijn opmerking staat nog steeds alleen geld die gewoon niet voor jou individuele geval. Wat jij noemt is niet uniek voor HMD, hetzelfde lees je ook weleens bij andere merken.
Ook jammer dat de Google telefoons (Pixel) niet zijn opgenomen in dit vergelijk.
Als je dan met Apple wilt vergelijken dan moet je dat ook meenemen omdat deze door Google zelf worden ondersteunt. In dat geval zal je zien dat de ondersteuning van deze telefoons erg goed is en voor lange periode zonder enige hapering.
De titel is android telefoons dus daar zou Pixel ook onder moeten vallen.
Volgens mij is het standaard beleid van Nokia: 2 jaar updates en 3 jaar security updates. Dat is netjes, maar niet heel speciaal ofzo. Samsung doet hetzelfde.Misschien dat het bij de duurdere toestellen anders is of was (ik kan het zo snel niet meer vinden waar ik het gelezen heb).
de vorige staat iets te ver Ik heb zelf ook liever een Android phone, maar als je echt up to date wilt blijven is er maar 1 optie, een iPhone, dat ben je 5 jaar bij,anders ben je verplicht om de 2 jaar een nieuwe android te kopen.de vorige staat iets te ver.
Precies jammer dat de Nokia toestellen niet meegenomen zijn. Mijn dochter heeft een Nokia 7.2, precies 1 jaar oud, eind vorig jaar een super brakke update naar Android 10 gekregen. Telefoon is zo goed als onbruikbaar, 4 keer opnieuw opstarten per dag is geen uitzondering. Nu komen de nieuwe Nokia modellen. Zou me verbazen als er dan nog voldoende aandacht naar dit toestel gaat om het nog stabiel te krijgen. Het gaat dus niet alleen om of je nog updates krijgt maar ook de kwaliteit kan verschillen. In dit geval is het erbarmelijk.
Samsung geeft bijvoorbeeld 2 updates en 4 jaar beveiligingsupdates, niet helemaal up to date maar wel veilig. Plus je kunt, zoals in het artikel ook staat, ook altijd apps op oudere versies gebruiken, waar je bij Apple echt tegen problemen aan gaat lopen. OnePlus geeft 3 updates geloof ik, security patches weet ik niet dus daar ga ik niks over zeggen.

Android wordt wel steeds beter, maar nog geen Applekwaliteit.

Veel mensen kopen ook een oudere iPhone omdat die nieuwe te duur zijn en nauwelijks dalen in prijs, dus wat dat betreft zit je uiteindelijk dan weer op hetzelfde ;). Ik zie zelfs de iPhone 6s en 7 nog op veel plekken te koop en daar wordt zelfs nog reclame voor gemaakt, bij Android ligt er dan weer de focus op toestellen uit 2020 en 2019. Bij Android kan je niet opgezadeld worden bij oudere hardware, dat is wel een groot voordeel. Je zal maar geen verstand hebben van de huidige industrie en een telefoon kopen die volgend jaar gedropt gaat worden qua support.

Of lang updates hebben een voordeel is, is ool maat de vraag. Kijk maar de de 6s die ging throtlen omdat de batterij het niet aankon. Of sowieso de oudere iPhones die wel draaien, maar toch regelmatig vastlopen of heet worden als je er te veel dingen op gaat doen 😅. Zie het in mijn omgeving toch wel erg vaak voorkomen inmiddels
Heb je nu net dit artikel gelezen? Want dan kan je lezen dat dit niet waar is en dat veiligheid en updates meer zijn dan alleen de nieuwste versie van het os.
“Waar sommige iPhones ondersteuning hebben tot een jaar vijf”

1.) Typo :P
2.) De 6S heeft in ieder geval tot September 2021 updates. Die komt uit 2015 en heeft daarmee dan 6 jaar updates gekregen. Als ie ook nog iOS 15 krijgt zal dat zelfs zeven jaar zijn. Overigens moet je minor updates dan niet meetellen, ik geloof dat iOS 12 pas nog een dot release had gekregen; maar dat was enkel een GPS-fix iirc.

Apple had de COVID-exposure API best mogen porten naar oude versies wmb, bijv 11 en 12. Al kunnen alle Apple telefoons van de afgelopen 5 jaar het sowieso draaien; daar dek je wel een flinke lading mee en misschien is het als je ‘t zo bekijkt niet zo’n gek groot verschil met Google. Arnoud schrijft “Alle telefoons met Google-diensten die Android 6.0 uit 2015 of nieuwer draaien, hebben die api binnen korte tijd gekregen.”. Zoals gezegd komt de iPhone 6S ook uit 2015, en die heeft mits geupdatet netjes de COVID-api via OTA binnengekregen. Dus hoe is dat dat dan een goed voorbeeld van “dat het in de praktijk uit de pas gaat lopen”? :P Het is om en nabij ‘t zelfde, misschien paar maandjes meer of minder. Afijn.

Anyway, het zou wel leuk zijn als Android’s kleine inhaalslag, hoewel marginaal, ervoor zorgt dat Apple de producten nóg langer gaat ondersteunen dan ze nu al doen. :) Mogen ze elkaar best mee pushen, al loopt Android nu nog iets te ver achter op dit vlak om een bedreiging te zijn voor een redelijk unique selling point voor Apple.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 september 2020 06:58]

Dit artikel splitst energie soorten android updates uit zoals automatische app updates waar geen grote android update van google nodig is. Anderzijds wordt aangestipt dat voor ieder letter of kleurverandering een iOS update nodig is, die actief gedownload moet worden.

Dat is toch niet helemaal compleet? Je hebt bij iOS ook app updates die geen iOS download vergen. Je hebt zelfs ook automatische app updates...

Goed dat de Android update beleid nader wordt bekeken en uitgesplitst, maar nog geen volledige afspiegeling met de soort updates op iOS lijkt t.
Het komt niet helemaal duidelijk over, een tabel hoe het bij Apple werkt naast die van Android was handig geweest. 3th party apps gebeuren idd altijd via de store, dat is ook logisch gezien dat dit de enigste manier is voor 3th party om apps te installeren/up te daten (sideloading of alternatieve stores op Android genegeerd)

Als we echter over systeem apps gaan spreken krijgen we een ander verhaal, Android kan zijn systeem apps updaten via de store. IOS niet, als iets aan de "bel" app aangepast moet worden krijg je bij Android een app update waar bij IOS dit een systeemupdate is.

Apple heeft door zijn eigen hardware, eigen software minder prikkels gekregen om zijn update mechanisme aan te passen, de noodzaak was er niet. Google zit vast met fabrikanten die laten we het eerlijk houden, geen interesse hebben om de software up te daten. Als morgen Android toestellen gehackt worden of dingen stoppen met werken, dan is het Google die het gedaan heeft waar pak willekeurige fabrikant grotendeels vrijuit gaat en maar al te graag je een nieuw toestel verkoopt.

Echter heeft Apple werk aan de boeg, je gaat immers niet wekelijks even een systeemupdate uitbrengen, dan beginnen zowel gebruikers als ontwikkelaars te klagen. Dat wil zeggen als Apple morgen iets moet fixen in zijn "bel" app (systeem app) kan het maanden kan duren voor die fix beschikbaar komt omdat je moet wachten tot de volgende systeemupdate uitgebracht word.

Een ander punt is dat je met een systeemupdate dan ook weer plots veel gaat aanpassen, dat is hinderlijk omdat dan ook alle 3th party zich plots aan veel moet aanpassen. Daarnaast vereist een systeemupdate dat de telefoon herstart word waardoor je dit aan de gebruiker moet vragen, veel gebruikers stellen dit eindeloos uit. Het gevolg is dat tegen dat iedereen zijn "bel" app die update heeft, je een jaar verder kan zijn.

Google begint daar nu een voordeel te krijgen, als ze morgen een fix hebben voor hun "bel" app brengen ze die update uit in de store, niet wachten op een systeem update. Gezien deze in de achtergrond gebeuren en geen herstart vereisen, op een week tijd kan je de meeste users hun "bel" app upgedate hebben. Bijkomend voordeel is dat de systeemupdates enkel dat bevatten wat echt via een systeemupdate moet, waardoor die updates minder de neiging gaan krijgen om plots veel te veranderen wat het hapbaar houd voor 3th party.

Begrijp mij niet verkeerd, Google heeft nog altijd een dik probleem met fabrikanten waarbij de enigste uitweg is fabrikanten ervan tussen halen. Echter dat zet wel druk op de ketel waardoor Google sommige zaken beter begint aan te pakken maar het origineel probleem is er nog altijd waar Apple dit niet heeft.

Je ziet trouwens hetzelfde bij Microsoft, geen nieuwe Windows versies meer, dat zijn big pushs die veel veranderen, de grootste was Vista en we weten hoe dat afgelopen is. Nu heb je Windows 10 dat jaarlijks meerdere kleine upgrades krijgt wat het hapbaar houd voor iedereen waarbij Windows 10 een definitieve versie is. Zonder dat de gebruiker het door heeft, Windows 10 bij release is reeds 3,5 jaar end of life terwijl Windows 7 pas begin dit jaar end of life was. Maar ook bij apps, je gaat niet van Whatsapp versie 1 naar versie 2, je hebt Whatsapp en je update gewoon de app, versie upgrades en big pushes werken niet goed meer in de snel veranderende altijd online wereld.

IOS en Android blijven tot hier toe echter aan dat versioning systeem vast houden, iets wat ongetwijfeld zal veranderen waarbij het tot hier toe nog stil blijft bij Apple maar Apple kennende komen ze hier pas mee naar buiten als het af-af is.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 24 september 2020 11:51]

Al ben ik met je eens dat de lange ondersteuning bij iphones absoluut toonaangevend en een USP is, je weet nooit wat Apple van plan is. De iphone 5c uit 2013 kreeg niet eens 4 jaar updates. Was het ook een 4g versie van de slechtste iphone ooit, de 5, maar goed, ding was gewoon 600 euro. Wie weet doet apple hetzelfde met een ander model, de goedkope ipad bijvoorbeeld. Weet je niet. Dat mag Apple naar mijn mening verbeteren. Hoe lastig is het om te melden dat er bijvoorbeeld minimaal 5 jaar support is.
We weten het niet zeker, maar sinds de iPhone 5S met 64 bits is de ondersteuningsduur zonder uitzondering gewoon tot op heden.

Bij de meeste Androids weten we het wel zeker: je mag blij zijn als je nog ondersteuning hebt na 2 a 3 jaar na lancering.
Die uitzondering is de 5c. Zelfde release date.
Nee snap je 64 bit verhaal. Zeg toch ook, toonaangevend. Hoef je mij niet uit te leggen. Zou alleen wel meer transparatie willen zien. Nu is het bij iedere nieuwe versie oooeeeh, krijgt ie het of krijgt ie het niet.
Klopt, het zou Apple sieren als ze daar meer duidelijkheid in verschaffen. Volgens mij zou dat juist bijdragen aan nog meer verkoop.
Tja als ze nu zeggen telefoon X krijgt 5 jaar support dan zitten ze daaraan vast en moeten ze dat doen zelfs als dat technisch gezien idioot is op dat moment.

Nu verwacht iedereen 5 jaar maar kunnen ze niet worden aangeklaagd (is Apple zeer ervaren mee) als ze maar 2-3 jaar ondersteuning geven.

Ook als je er actief mee reclame maakt dan krijgen mensen actief de impuls om bij hun huidige telefoon te blijven ipv een nieuwe te kopen.
Als ze transparanter zouden zijn zou de ondersteuning waarschijnlijk minder lang zijn. Apple weet vandaag niet wat er in 2025 op een iOS toestel zal draaien dus als ze morgen een killer feature hebben die teveel kracht vereist dan zou een zwart op wit ondersteuningsgarantie er voor zorgen dat die killer feature in de ijskast moet. Ik ben blij met 5 jaar ondersteuning maar zo lang doe ik niet met een smartphone dus ik wil in dat geval nieuwe features tegenover lange ondersteuning. Moeilijke oefening dus.
Maar goed dan kun je na drie jaar ook weer met een spiksplinternieuw Toestel rond lopen en nog steeds minder hebben uit gegeven dan aan een iPhone.... Zo kom ik ook aan zes jaar ondersteuning voor minder geld
Minder geld, maar ook minder privacy. En meer milieuschade. Maar goed, dat ter zijde. Keek men maar eens verder dan hun portemonnee.
Zolang de Apple gebruikers massaal de Google zoekmachine, Facebook, Instagram, Angry Birds, TikTok en Maps gebruiken, zou ik me niet al te sappel maken over de geweldige privacy-voordelen van iOS.

Je moet er wat moeite voor doen, maar een Android toestel is prima anoniem te gebruiken. Dat is het voordeel van Android. Je hebt een keuze.
Ja, en zonder enige moeite gebruik ik geen Google, facebook en instagram maar wel safari, firefox, qwant, duckduckgo, okuna en tomtom.

Je hebt ook gewoon op iOS een keuze.
Puur uit interesse, wat heeft Angry Birds verkeerd gedaan qua privacy?
Ik gebruik geen Google, Facebook, Instagram, TikTok. Ik let dan ook op mijn privacy. Ik moet er geen moeite voor doen.

Trouwens wie op iOS 14 zulke apps gebruikt krijgt nu ook de mogelijkhijd om zijn/haar privacy te beschermen. Voor jou en mij is het een keuze maar jan modaal wist niet dat hij die keuze had. Apple zorgt ervoor dat ook jan modaal de keuze krijgt voorgeschoteld.
Zelfs op deze pagina zitten Google Analytics applets. Je gebruikt dus, zonder het te merken, producten van Google. Weliswaar "geanonimiseerd" maar wel aan je ip en session hash verbonden. Of block je ze?

[Reactie gewijzigd door Vaal op 24 september 2020 09:08]

Grappig dat je dat zegt want Safari blokkeert namelijk standaard trackers. Zo blokkeert Safari 8 trackers voor Tweakers waaronder Google Analytics :*)
Ehhhh, bent u een fan van het bedrijf dat planned obsolescence groot heeft gemaakt...

Het bedrijf dat er voor zorgt dat batterijen voortaan vast gelijmd zitten, we onze kop telefoontjes kunnen weg gooien...

Laat me niet lachen zeg, door Apple gaan prima telefoons met mindere accu juist eerder naar de prullenbak....
Ehhhh, bent u een fan van het bedrijf dat planned obsolescence groot heeft gemaakt...
Volgens mij bent u in de war. Androids die na 3 jaar naar launch niet meer ondersteund worden is eerder regel dan uitzondering. Over geplande veroudering gesproken?
Het bedrijf dat er voor zorgt dat batterijen voortaan vast gelijmd zitten,
Noem mij eens concurrente Androidstoestellen waar dat niet gebruikelijk is?
Laat me niet lachen zeg, door Apple gaan prima telefoons met mindere accu juist eerder naar de prullenbak....
Je denkwijze is echt verkeerd. Rommelen met li-ionaccus is niet zonder risico. Bovendien, als je de originele Apple-batterijservice a € 55,- zo duur vindt dat je je goedwerkende toestel dan weg wil gooien, zegt meer over jezelf als gebruiker hoor. Dan ben je als gebruiker gewoon niet goed bezig.
Je denkwijze is echt verkeerd. Rommelen met li-ionaccus is niet zonder risico. Bovendien, als je de originele Apple-batterijservice a € 55,- zo duur vindt dat je je goedwerkende toestel dan weg wil gooien, zegt meer over jezelf als gebruiker hoor. Dan ben je als gebruiker gewoon niet goed bezig.
Het punt is nu net dat rommelen niet nodig zou moeten zijn. Het vervangen, zelfs dagelijks verwisselen, van li-ion accu's is geen enkel probleem voor digitale camera's, gereedschap, (robot)stofzuigers, noem maar op. Een deel moet je zelfs eruit halen om op te laden. Voor anderen zijn het wat schroefjes en een stekkertje aan het einde van de levensduur. Maar Apple lijmt de boel dicht, en plots is dat een safety-feature tegen "rommelen"? En daar moet dan 55 euro voor worden betaald?
Inderdaad.. dit is dus precies waar ik bedoel.

Vroeger (toen alles beter was) kom ik gewoon een nieuwe accu halen voor mijn S2.

Verwisselen was 15 seconden werk.

Snap niet dat we daar ooit vanaf gestapt zijn...
Echt eh, het accu verhaal begint wel een beetje te vervelen. Een telefoon is een gebruiksvoorwerp en bevat onderdelen die aan slijtage onderheving zijn, met name de accu. Nu vind ik dat een accu bij normaal gebruik jaren mee moet gaan, zoals we bij de 6s bijvoorbeeld hebben gezien is niet goed, die accu's gingen bovengemiddeld snel achteruit. Maar dan nog, accu's slijten, en zijn te vervangen. Mijn (2e) auto had de 2 ton en 27 jaar ook niet gehaald zonder onderhoud van een specialist.
Volgens mij bent u in de war. Androids die na 3 jaar naar launch niet meer ondersteund worden is eerder regel dan uitzondering.
Dat ligt voor een groot deel aan Qualcomm.
Over geplande veroudering gesproken?
Ja daar stond Apple wel om bekend hoor. Anderen nemen dat over.
Het bedrijf dat er voor zorgt dat batterijen voortaan vast gelijmd zitten,
Noem mij eens concurrente Androidstoestellen waar dat niet gebruikelijk is?
Apple is er mee begonnen en de markt heeft het nagevolgd.
Je denkwijze is echt verkeerd. Rommelen met li-ionaccus is niet zonder risico.
Daarom moet je die ook kunnen vervangen als die versleten is ... en zonder problemen een originele kunnen kopen. Goedkope Chinese brandgevaarlijke imitatie moet je vermijden, ofwel uitbannen.
Bovendien, als je de originele Apple-batterijservice a € 55,- zo duur vindt dat je je goedwerkende toestel dan weg wil gooien, zegt meer over jezelf als gebruiker hoor.
Toestel opsturen en drie tot 6 weken moeten missen. Nee, bij de toestellen waar je de accu kunt vervangen is het gewoon op een minuutje geregeld en tot je nieuwe batterij binnen is, kun je meestal nog wel op de oude draaien (inderdaad bij origineel Samsung niet).
Volgens mij is de ondersteuning van Apple nog langer dan jullie denken. Op een gegeven moment krijg je niet meer een nieuwe iOS versie omdat je telefoon dat niet meer aan kan, maar beveiligingsupdates krijg je nog veel en veel langer. Mijn Ipad mini uit uit 2012 krijgt nu nog steeds updates.
Maar internetten lukt niet meer denk ik omdat de websites te complex zijn geworden. Mijn oude iPad mini klapt er heel vaak uit bij het openen van zelfs eenvoudige websites om maar niet te spreken over de traagheid.

[Reactie gewijzigd door Erwin1967 op 26 september 2020 12:23]

De IPad 1 uit 2010 werd slechts 1,5 jaar ondersteund door Apple. Voor mij een grote teleurstelling aangezien het apparaat destijds 800 euro kostte. Na 2 jaar trok hij het ook regelmatig niet mee bij complexere websites vanwege het beperkte geheugen. Met dat laatste is Apple altijd erg zuinig geweest en dat bepaalt de werkelijke levensduur.
Zoals in het artikel ook staat. Is het voor veel mensen niet echt nodig. Ik zie mensen op mijn werk "niet IT" die zover achterlopen op software updates op telefoon of computer dat het voor dat soort mensen niet echt uitmaakt.

Voor Apple is dit gewoon een goed selling point, marketing point. Voor Android daarin tegen nog een lange weg te gaan.
Nee, voor Apple is het geen selling point, want ze garanderen nergens iets zwart op wit. Was het een selling point dan hadden ze er mee geadverteerd.
Ben ik het niet mee eens. Marketing is zoveel meer dan wat je op een billboard zet, mond-op-mond reclame is ook heel belangrijk.

Dus dat Apple er niet mee adverteerd betekent niet dat het geen plus punt is om het product te kopen, want dat is wat een selling point is. Gewoon een pluspunt.

Iedereen weet dat Apple telefoons lang updates krijgen, als je naar de Vodafone store gaat zal dat waarschijnlijk ook tegen je worden gezegd. Is nogsteeds reclame en een sellingpoint.
Niet letterlijk inderdaad, omdat er niet mee geadverteerd wordt, maar dingen die er NIET zijn, kunnen ook belangrijk zijn. Een iPhone user hoeft zich niet druk te maken over updates en upgrades. Die komen of ze komen niet en als gebruiker heb je er zo goed als geen invloed op. Vanuit gebruikersperspectief is dat best makkelijk omdat je er überhaupt niet over na hoeft te denken. Zoals ze dan zeggen: "it just works"

/dislaimer: ik gebruik zelf Android

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 24 september 2020 11:42]

Het kan ook een instelling zijn van het bedrijf waar je voor werkt.
Ikzelf werk (gedetacheerd) bij een telecom bedrijf waarbij ik nog steeds met een Samsung S5 van de zaak rondloop.
Toch al een telefoon van 6 jaar oud.
En als ik hem zou willen omruilen zijn ze in staat dat als ze nog een werkende S5 op de plank hebben liggen, de oude telefoon daarmee om te ruilen....

Van de andere kant vind ik het nog steeds een praktisch toestel vanwege 1 punt, zijn rubberized achterkant waardoor een hoesje niet nodig is.
Voor de rest, sja, het is en blijft een andriod telefoon.....
Voor de rest, sja, het is en blijft een andriod telefoon.....
...van 6 jaar oud!!!!

Ik weet niet precies wat je wilt zeggen met 'het blijft een Android telefoon', maar voor mij is er niets beters dan Android (en ik gebruik ook ios). De Android interface is zoveel sneller, logischer en intuïtiever.... Android heeft een lagere leercurve dan iOS met al zijn verborgen gadgets waar het merendeel van de gebruikers geen idee van heeft.
Ik erger mij juist aan de dingen die in android anders zijn dan IOS, en ja, natuurlijk heb ik wel eens nieuwere android phones in de handen gehad. Ik ben dan ook al IOS gebruiker sinds 2008.
Ik vind juist IOS intuïtief en zit op android te zoeken naar opties en instellingen.
Het is misschien ook wat je gewend bent. Als je Android als enige zou gebruiken, vind je er snel je weg.

Ik vind Android cleaner en slimmer dan iOS.

Het verbaast me dat iOS geen consequente interface heeft (het inlogschetm voor sim en voor het apparaat zijn totaal verschillend vormgegeven).

Ik vind de half doorzichtige schermen waardoor je vaag ziet wat er achter zit ronduit afschuwelijk. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Ik kan in iOS nog steeds niet zelf bepalen waar ik een icoontje op het scherm wil hebben. iOS wil perse de icoontjes aaneengesloten hebben.

Het verplaatsen van iconen gaat makkelijk in Android, en is zo omslachtig in iOS. In Android hoef je niet in en uit een bibbermodus te gaan. Je sleept gewoon.

In iOS moet ik soms een vinkje aanzetten in een mailprogramma, maar ik kan het vinkje niet zien want het valt weg onder de tekst. Dus moet ik gokken dat het aanstaat.

De app-store van Android is veel overzichtelijker dan van iOS.

Het overstappen naar een nieuw apparaat gaat bij Android zeer snel en er zijn weinig handelingen nodig. Google heeft het bijna volledig geautomatiseerd.

Bij iOS moet ik ontelbaar keren een wachtwoord intikken om hetzelfde voor elkaar te krijgen.

Ik begrijp waarachtig niet het enthousiasme voor iOS. Ik denk dat het de wet van de remmende voorsprong is. Google heeft bij Apple afgekeken en waar nodig verbeteringen aangebracht.
Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik gebruik zelf een Android telefoon en kom op mijn werk zeer regelmatig in aanraking met iPhone aangezien ik vanuit mijn werk er support op lever.
Maar ik zit in iOS altijd te zoeken naar instellingen die niet op een logische plek zitten. Ook mis je in iOS het pijltje terug wat in Android gewoon in het OS zit. In iOS ben je dan om terug te gaan in een App overgeleverd aan de keuzes van de App ontwikkelaar. Vaak zit het pijltje terug linksboven, maar vaak ook op een andere plek en soms is die zelfs afwezig. Dat maakt het erg inconsistent allemaal en niet logisch.
Ook is het vervelend dat als je een gebruiker een andere iPhone mee wilt geven en er moet een iCloud back-up teruggezet worden dat er dan eerst een iOS update gedaan moet worden die letterlijk (niet overdreven) een half uur duurt, ook op een recente iPhone zoals een XR. Op Android kun je gewoon eerst de back-up terugzetten en daarna in je eigen tijd de update draaien.
Ook mis je in iOS het pijltje terug wat in Android gewoon in het OS zit. In iOS ben je dan om terug te gaan in een App overgeleverd aan de keuzes van de App ontwikkelaar. Vaak zit het pijltje terug linksboven, maar vaak ook op een andere plek en soms is die zelfs afwezig. Dat maakt het erg inconsistent allemaal en niet logisch.
je kan gewoon terugswipen. Dat weet iedereen die vaker dan een uur een iPhone vasthoudt.
Dat weet ik ook wel. Maar dat is niet intuïtief want je moet het weten. In Android heb je gewoon altijd een pijl terug in de interface, dat is gewoon veel duidelijker.
IOS heeft veel verborgen functies. Daarom is de leercurve zo hoog. De meeste (zeker oudere) gebruikers hebben geen idee van de geheime features van IOS en komen daar ook nooit achter.
Het is elke een verrassing op welke plek je moet swipen om een bepaald scherm naar voren te halen. Met elke versie wordt dit zonder uitleg veranderd.
Same here. Ik heb jaren iphones gebruikt, met de iphone 7 als laatste en de ervaring met de switch naar Android was veel beter dan de hype mij deed geloven. Ik heb laatst nog een tijdje met een X gelopen uit nieuwsgierigheid en omdat ik die kon lenen en ondanks de snelle soc, viel de rest nog niet echt positief op. Bereik was slechter, veel functionaliteit deed onder of was gewoonweg niet aanwezig.

Natuurlijk moet je bij Android wel oppassen welke telefoonbakker je kiest. Er kan een groot verschil in features zitten, maar fabrikanten en Google hebben hard gewerkt aan de softwarekwaliteit en dat mag best weleens gezegd worden.
Het overstappen naar een nieuw apparaat gaat bij Android zeer snel en er zijn weinig handelingen nodig. Google heeft het bijna volledig geautomatiseerd.
Mét behoud van instellingen en apps (inclusief appdata)? Dan ben ik benieuwd hoe je dat doet.

Mijn ervaring is niet meer heel recent, maar het overstappen op een andere telefoon of een andere rom laden en vervolgens alles terug zetten is toch echt behoorlijk vervelend geweest met als resultaat: instellingen weg en alle apps weer opnieuw instellen. Google's backup loopt (liep?) wat dat betreft echt heel ver achter.

Verder heb je volgens mij nog wat andere apps die proberen een backup van je telefoon te maken (zoals Titanium backup of Swift backup), maar het zijn verouderde apps, niet vriendelijk in het gebruik of apps die weer een premium prijs vragen voor een dergelijke simpele functie. En dan is het nog maar de vraag of het terugzetten van je backup überhaupt werkt, want reviews zijn veelal wisselend.
Mét behoud van instellingen en apps (inclusief appdata)? Dan ben ik benieuwd hoe je dat doet.
Het verschilt heel erg van Android versie tot Android versie en van toestel tot toestel.
Als ik de Acer Liquid 630 met Android 5 (of 5.5) had gereset, moest ik alles opnieuw installeren.
Als ik de Wilefox Swift 2X in gebruik nam (Android 6 dacht ik, later 7) installeerde hij niet de instellingen van de Acer, maar van mijn dochters Wiko Jerry Pink (ook Android 6). De LG G6 (7 bij release, volgens mij 8 toen ik hem kocht, nu 8) mocht ik dan weer vrijwel compleet opnieuw instellen, maar na de reset kwam (vrijwel) alles terug. Ook de tablet met Android 10 kreeg alles van de LG, maar daar kon ik nog kiezen welke apps wel en niet. (Één grote uitzondering: MySword, wat donationware geworden is en wat Google daarom uit de Play store gehaald heeft, die moet ik nu steeds sideloaden.)
Mijn ervaring is niet meer heel recent, maar het overstappen op een andere telefoon of een andere rom laden en vervolgens alles terug zetten is toch echt behoorlijk vervelend geweest met als resultaat: instellingen weg en alle apps weer opnieuw instellen. Google's backup loopt (liep?) wat dat betreft echt heel ver achter.
Het artikel gaat er dus juist over dat er veel is verbeterd in Android op het gebied van veiligheid en updates, maar dat is ook op andere gebieden zo.
Verder heb je volgens mij nog wat andere apps die proberen een backup van je telefoon te maken (zoals Titanium backup of Swift backup), maar het zijn verouderde apps, niet vriendelijk in het gebruik of apps die weer een premium prijs vragen voor een dergelijke simpele functie. En dan is het nog maar de vraag of het terugzetten van je backup überhaupt werkt, want reviews zijn veelal wisselend.
De meeste van die apps vereisen jailbreaken van het toestel. Dan gaat ook je bank-app zeuren dat je toestel niet meer veilig is.
Het was ook niet een reactie op het artikel, maar op de claim van @andreetje dat het overstappen op een nieuw apparaat/rom zeer snel is en weinig handelingen vergt. Mijn ervaring is echt het omgekeerde waarbij je echt een halve dag nodig hebt om alle apps weer te koppelen en in te stellen. Hangt natuurlijk wel af van de hoeveelheid apps je op je telefoon hebt, maar dan nog.
Downloaden van alle apps op de Android 10 tablet duurde bij mij bijna een week.

Ik kocht het ding (met Data-sim) nadat ik bij het willen wisselen van de µSD van mijn telefoon de simtray niet uit de telefoon kreeg en toen dit met harder trekken wel lukte was die meteen kaduuk. Dat was de ochtend van vertrek op vakantie. Vervolgens bleek dat m'n vrouws Hollandse Nieuwe abonnement geen data had in Duitsland. Op die tablet werd de data-sim wel herkent maar ook die gaf geen verbinding, en op het verblijfadres stonden wel bordjes met "Gratis Wi-Fi" op de balie en het SSID was zichtbaar, maar ermee verbinden lukte niet doordat het signaal te zwak was. We hadden dus heel de vakantie alleen internet bij de lokale McDonnalds. Dan duurt het lang voor je 196 apps geinstalleerd hebt.
Dat was vroeger zo. Ik ben onlangs overgestapt op een nieuwe Android telefoon van een ander merk, en was (eerlijk gezegd) positief verbaasd over hoe weinig inspanning het vergde.
Irritatie puntje van mij was altijd dat ik bij downloads groter dan X verplicht op WiFi moest zitten....

Was met een iPhone 7, geen idee of dit nog steeds zo is.
Wat mij betreft gaat je vergelijk al mank met "De Android interface", die is natuurlijk op 10 Android telefoons 10x verschillend.
Dacht jij dat "de iOS interface' niet aan verandering onderhevig is? Denk opnieuw.
"De iOS interface" is iig op elke iPhone hetzelfde. Iemand heeft niet ineens een andere launcher, een andere call app of andere SMS apps. Instellingen werken op elke iPhone exact hetzelfde. Even los van het veiligheidsrisico van die wildgroei aan "gratis" apps die allemaal diepgeworteld in je OS zitten, waar ze bij iOS allemaal in hun eigen sandbox draaien.
De "IOS" interface is niet op elke iphone hetzelfde.
https://www.theverge.com/...6/ios-history-iphone-ipad

De kranten staan vol met de veiligheidsrisico's van Android. NOT.
Jeetje, het zit je wel diep he?

iOS 14 ziet er op elke iPhone hetzelfde uit. Heeft dezelfde caller app, dezelfde standaard apps en dezelfde settings. Dit vind je niet terug op een Android telefoon van bijvoorbeeld Huawei als je die vergelijkt met een Samsung.
Dat doet er niets aan af dat er gewoon verschillen zitten tussen iphones met verschillende versies van IOS.
Maar daar ging het niet over.
Wat mij betreft gaat je vergelijk al mank met "De Android interface", die is natuurlijk op 10 Android telefoons 10x verschillend.
Die kan op 10 ipjones ook 10x verschillend zijn.
Daarnaast heeft ios met al die verborgen functies en de onhandige en inconsequente interface een grotere leercurve dan Android.
Android heeft een lagere leercurve omdat bij iOS alle gadgets verstopt zitten?

Eerste keer dat ik die hoor. Mijn (groot)ouders hebben al die gadgets niet nodig en zouden ze ook nooit gebruiken dus dat heeft niet echt veel te maken met de leercurve.

De UI van iOS is voor de leek makkelijker te gebruiken, als mijn ouders gewoon willen appen bellen en internetten heb ik met iOS gewoon zoveel betere ervaringen.

Volgens mij is het grootste verschil tussen iOS en Android dat je met de een veel meer kan maar de ander makkelijker voor degene die wilt dat het gewoon werkt en die opties niet gebruikt.

Android is de laatste jaren wel stukken verbeterd op heb gebied van UI.
IOS heeft vior de simpele taken een veel overzichtelijker interface, maar zodra je dieper gaat, is het wel wat ingewikkelder. Android is gelijk wat ingewikkelder en uitgebreider.

Maar ingewikkeldheid wisselt per skin en wat je fijn vindt. Ik had zelf iOS binnen no time door, maar ik had weer grote moeite met de Huawei van mijn moeder terwijl ik Android gewend ben. Of Android One/nagenoeg clean Android: zit me daar ook rot te zoeken hoe alles werkt.

Je kan Android ook zelf zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt, net als met iOS :). Je kan met beide leren werken, maar je moet er wel moeite voor doen en kijken wat wel en wat niet werkt. En een launcher kan ook heel veel schelen

Toevoeging: Samsung is inmiddels naar 3 updates gegaan, realiseerde ik me net

[Reactie gewijzigd door m1999 op 24 september 2020 11:47]

Geen idee wat je hiermee bedoelt...
Dat hij sneller is dan een iOS apparaat.
Nu snap ik 'm :) Ik had wel eerder reacties gelezen maar je opmerking had op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden, bedankt voor de edit.

En btw, ik had je daarvoor geen minnetje geven hoor ;)
ik geloof dat iOS 12 pas nog een dot release had gekregen; maar dat was enkel een GPS-fix iirc.
Dat is natuurlijk een onzin-update dan. iOS 12 heeft logischerwijs allerlei beveiligingsupdates nodig. (ik kan ze niet kwantificeren, maar ieder OS, ongeacht de bron heeft beveiligingsgaten in allerlei maten van ernst).
Het feit dat Apple ervoor kiest om een functionele GPS-fix uit te brengen voor een verouderd besturingssysteem is natuurlijk heel erg discutabel. Enerzijds fijn dat de gebruikers van het oude toestel hun GPS-functionaliteit goed kunnen blijven gebruiken. Anderzijds wordt er extra gestimuleerd dat een verouderd (dus met bekende beveiligingsgaten bij de geïnteresseerden) besturingssysteem langer gebruikt wordt.
Apple heeft diezelfde update in juli 2019 ook in iOS 9.3.6 gezet (9.3.5 kwam uit augustus 2016). Functioneel heel sympathiek natuurlijk, maar niet handig om te stimuleren dat de oude iPhone 4s'en (en een paar tablets) die update hebben, maar iOS 9 was natuurlijk zwaar verouderd (had dus sinds 2016 geen updates meer gekregen) en dan zou je het gebruik niet meer moeten stimuleren.
Aan de andere kant, je kan zo'n oud apparaat natuurlijk gebruiken als navigatie device en gewoon niet meer aan het internet verbinden. Om nou alle electronica weg te gooien bij het vuilnis / in een verzaakte lade na een jaar of 5 is ook niet bepaalt wenselijk te noemen. En nee, recyclen is niet het magische antwoord op alle milieu problemen, heel efficient is dat niet bij electronica.

@lenwar hieronder, Het is niet de meest gebruikte usecase natuurlijk, en het blijft een risico dat zo'n apparaat op het internet komt. Maar onderschat niet hoe groot een 'klein' percentage aan iPhone gebruikers nog steeds is. Ik gaf dan een use case van hoe je een oude iPhone kan gebruiken als GPS apparaat, maar er zijn ook mensen die hem offline gebruiken om kleine kinderen af en toe een spelletje te laten spelen (ik speelde nog jaren nadat ik nieuwe telefoons had Monkey Ball op de iPhone 3G, de allereerste app store game is briljant om je motoriek te trainen voor onhandige klungels, kunnen de opvolgers niet aan tippen omdat ze alles altijd moeten smoothen tegenwoordig :o gewoon apparaat op airplane mode en gaan voor die bananen). Die laatste use case heeft dan weer geen gps nodig, maar er zijn vast use cases waar ik weer niet aan denk. Al die niches bij elkaar op kunnen miljoenen iPhones worden die zonder internet worden gebruikt.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 24 september 2020 19:03]

Daar heb je zeker gelijk in. De realiteit is echter dat iemand een telefoon altijd internet hangt. Allicht zijn er onder de tweakers een relatief groot percentage die hun oude telefoon offline gebruiken, maar het is natuurlijk potentiëel funest. Als iemand met een onveilig toestel een particulier of bedrijfswifi netwerk op gaat, dan kan dat een springplank in een netwerk worden. (uiteraard kan dat altijd, ook met wel bijgewerkte apparaten, Maar je snapt wat ik bedoel)
Ik vind persoonlijk dat security updates ALTIJD rechtstreeks via Google zouden moeten gaan, zonder tussenkomst van een fabrikant; dat is hetzelfde als Microsoft - of een willekeurige antivirus fabrikant zegt; er zijn updates, maar die moeten dan wel door (Toshiba, Dell HP) de fabrikant van de pc / laptop verspreid worden.
Volgens mij komt dit omdat de drivers niet in de kernel zitten, en daarom dus de fabrikant er tussen zit om de update geschikt te maken voor het specifieke toestel.
Waarom is Microsoft hier dan wel toe in staat op zowel PC's als destijds op Windows 10 Mobile?
Omdat Windows op PCs minder efficiënt hoeft te zijn door het grotere energiebudget, en er dus meer individueel te updaten abstractielagen tussen zitten.
Windows 10 mobile draaide slechts op 1 familie SOCs: De Qualcomm Snapdragon. Hierdoor was de benodigde set drivers gigantisch veel beperkter, en konden die allemaal standaard meegeleverd worden.

Als je in Android alle mogelijke drivers standaard mee wilt leveren, levert dat een enorme hoeveelheid bloat op in de updates.

[Reactie gewijzigd door TommyboyNL op 24 september 2020 21:30]

En hoe zit het met fairphone? Zou die niet minimaal 5 jaar updates krijgen? En in het beste geval zelfs 7 jaar?
Die wordt goed geupdate: nieuws: Fairphone 2 uit 2015 krijgt Android 9-upgrade
Ook de FairPhone3 kreeg recent een update van Android 9 naar 10
Precies, Fairphone biedt 5 jaar lang software en security updates.
FP2 uit 2015 kreeg een update in 2020.
FP3 uit 2019 zou dan tot en met 2024 updates krijgen.

Daarmee zou Fairphone met vlag en wimpel bovenaan staan qua updates en had het wat mij betreft dus zeker niet mogen ontbreken in dit artikel.
@arnoudwokke Waarom ontbreekt de FairPhone? Prachtig Nederlands product met goede scores, toch vreemd dat die er dan niet bijstaat?
Niet populair genoeg om in de tabel te verschijnen. Bovendien heeft die in de tijd die de tabel verstrijkt maar één telefoon uitgebracht, de Fairphone 3, die bovendien uiteraard na een jaar nog steeds updates krijgt :)
In de tabel wordt dat lastig inderdaad, maar populair gaat de telefoon ook niet worden als die natuurlijk niet wordt meegenomen onder kopjes zoals “Andere merken”.
Die worden erg goed gesupport.
With this new update, the Fairphone 2 becomes the only smartphone powered the Qualcomm Snapdragon 801 processor to run the Android 9 Pie operating system. Although Android 9 Pie isn’t the latest version of the OS and is around two years old now, it still is much better than the Android Lollipop.
Volgens mij hebben ze een paar ton in bovenstaande update gestoken omdat Qualcomm 0 support gaf.

Ook geven ze je de vrijheid om andere OS'en zoal /e/ te installeren.
Eerder deze maand is de Android 10 update voor de Fairphone 3 geland. Maar daarnaast sinds de release vrijwel iedere maand een update met de laatste beveiligings fixes en dat vind ik nog een stuk belangrijker.
Wat ik meestal mis in verhalen over de duur van Android updates (en helaas ook in dit artikel), is wat in praktijk de gevolgen en eventuele risico's voor de gebruiker zijn wanneer de update periode ten einde is.
Is er iets te zeggen over dat b.v. bepaalde apps dan niet meer werken? Zijn er uit het verleden concrete ervaringen en voorbeelden van beveiligings issues die gebruikers hebben getroffen, of die je zou kunnen verwachten als je je telefoon blijft gebruiken?

Wanneer dit—zoals in dit artikel—niet wordt besproken en behandeld zullen veel gebruikers het idee hebben dat ze hun telefoon na de update periode beter kunnen wegdoen.

Dat de fabrikanten dit wel prima vinden snap ik, maar ik zou hier graag inhoudelijk wat meer informatie over willen lezen.
Mn ouders zitten vast op Android 6, daar kunnen ze alles mee wat ze maar willen.
Ik hoorde dat de ING app sinds kort niet meer ondersteund wordt op Android 5, wellicht dat dat over n jaar n probleem wordt voor 6?

Veiligheid ligt maar net aan welke bugs men vindt nadat de support stopt.
Voor n deel kan je zelf die bugs in de gaten houden en workarounds verzinnen.
Bijv, Android 6 heeft n erge bluetooth bug (als in: telefoon volledig over te nemen door iemand in je buurt), dus hen geadviseerd dat uit te laten, zoveel doen ze er toch niet mee.
Er was ook n wifi bug van vergelijkbare ernst, maar die kon ik zelf patchen met adb.

Er zijn nog _veel_ meer known exploits, maar die zijn voor t overgrote deel te vermijden met de basics. Geen vage apps installen, niet verbinden met vage wifi APs, geen vage sites bezoeken, etc.
Firewall (Afwall) voorkomt mss ook dat malware kan verbinden met het thuisfront.
Al met al, het is nu zo lek als n mandje, maar heeft in de praktijk (nog) geen probleem opgeleverd.

Nouja dit is niet het door jou gevraagde artikel, maar enige indicatie hoe ik me ermee red.
Bij nieuwere Androids is dat dus veel beter (lees: minder beroerd) ivm Project Mainline etc.
n Telefoon kiezen die geschikt is voor custom roms kan ook helpen, zo had Samsung mijn S4 Mini gestopt bij Android 4.4, terwijl LineageOS daarvoor nog steeds niet gestopt is (nu Android 10).
Dit vraag ik mij dus ook af.
Ik heb een Moto G5 plus uit 2017 en ik zie net dat de laatste veiligheidspatch stamt uit februari 2019.

In hoeverre is mijn foon nu unsafe?
Dien ik hem te vervangen of te rooten en voorzien van een OS dat wel wordt onderhouden?
@arnoudwokke
Nu het al enkele jaren geleden de goede kant op is gegaan...
Op basis waarvan trek je nu deze conclusie? Is dat jouw algemene mening (en dus een aanname), of daadwerkelijk ergens op gebaseerd? Ik ga overigens uit van het laatst; je schrijft immers vaker over updates voor smartphones dus je hebt wel degelijk vergelijkingsmateriaal; zie reviews: Het leed dat Android-updates heet bijvoorbeeld, maar ook reviews: Android-updates: de goede kant op en reviews: Straf voor te langzame updates - Interview met Google over Android One, dat mag je best gebruiken als vergelijking en er naar wijzen, in my opinion. ;)

Ik weet alleen niet of er ook vergelijkbare artikelen (al dan niet van jou) zijn met betrekking tot Apple's update beleid/support en hoe dat veranderd is door de tijd.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 september 2020 10:12]

Op basis waarvan trek je nu deze conclusie? Is dat jouw algemene mening (en dus een aanname), of daadwerkelijk ergens op gebaseerd? Ik ga overigens uit van het laatst; je schrijft immers vaker over updates voor smartphones dus je hebt wel degelijk vergelijkingsmateriaal;
Klopt.
Ik weet alleen niet of er ook vergelijkbare artikelen (al dan niet van jou) zijn met betrekking tot Apple's update beleid/support en hoe dat veranderd is door de tijd.
Dat nemen we mee in iOS-previews en -reviews, het is ook een stuk overzichtelijker dan op Android natuurlijk :)
Klopt.
Dan mag je er best naar verwijzen in de tekst, dat is mijn punt meer. :+
Ik verbaas mij erover dat Motorola hier weg komt met een goed. Gezien mijn ervaring met de teringzooi die ze van de G5 serie hebben gemaakt. Dat ze totaal niet helder zijn over wanneer er updates uitkomen. Ze hun eigen beveiligings update schema ook niet altijd halen. Toestellen in elke range standaard maar 1 versie update krijgen, behalve de allerduurste nadat ze een bak bagger over zich heen kregen. En als je op de fora kijkt het ook gewoon heel lang duurt voordat er updates uitkomen. Dat nu Android 11 er bijna is toestellen die 10 belooft zijn nog steeds niet geüpdate zijn.

Dit overzicht geeft ook niet het beeld wat ik op andere sites zie die fabrikanten beoordelen op hun update beleid.
Voor mijn Z2 Play wordt letterlijk al 2 jaar beloofd dat er een update naar Android... 9 komt. Geen beveiligingsupdate meer sinds vorig jaar.

Moto = trash
Goed betekent hier niet dat het update beleid goed is. Goed betekent dat de informatie verstrekking over het update beleid goed is.

Ik vind de tabel ook een beetje misleidend en vooral heel erg onvolledig. Zo jammer dat Nokia en Fairphone en de Pixels er niet op staan. Gemiste kans.
Apple pocht graag en vaak over hoeveel van zijn gebruikers op de nieuwste versie zitten ten opzichte van Android, maar dat gegeven begint uit de pas te lopen met hoe het in de praktijk gaat
Waar slaat dat nou op? Ten eerste erg flauw om het pochen te noemen, dat heeft een extreem negatieve bijklank terwijl het gewoon iets is waar ze trots op mogen zijn. Ten tweede loopt het helemaal niet uit de pas met hoe het in de praktijk loopt, het zijn gewoon feiten niet meer niet minder. Het is wederom de trend die Arnoud door blijft zetten: er moet altijd een negatieve ondertoon over Apple in zijn artikelen zitten. Altijd heel subtiel maar het is er wel. Hij had ook gewoon kunnen zeggen: Apple geeft het goede voorbeeld voor Android en die begint in de buurt te komen met zijn update cycles (oid).
Pochen

1) Bluffen 2) Bogen 3) Brageren 4) Dikdoen 5) Grootspreken 6) Hoog opgeven 7) In de hoogte steken 8) Ironie 9) Met spek schieten 10) Opscheppen 11) Opsnijden 12) Prachen 13) Pralen 14) Pronken 15) Schwadronneren 16) Snarren 17) Snoeven 18) Snorken 19) Steunen 20) Stof 21) Stuiten 22) Vertoon maken 23) Zwetsen
Eens, enorm vervelende zeik manier van schrijven. Kinderlijk.
Mijn Moto X4 krijgt al geen security updates meer. Zit nog op beveiligingspatch van september 2019
;(
Waarom staat OnePlus op goed, terwijl Motorola en LG meer toestellen uitbrengen maar ook na 3 en 4 jaar een oranje markering hebben?

Wat is beter, goed of voldoende? Op het internet zal Voldoende staan voor ongeveer een 6 en en goed voor ongeveer een 8.
Ik zie dat Xiaomi betere resultaten laat zien dan bij de fabrikanten met de score: goed.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True