Gebruikers rapporteren excessief accuverbruik iPhone 12-telefoons in stand-by

Veel iPhone 12-gebruikers zeggen dat de telefoons relatief snel leeg lopen in stand-by. Veel gebruikers melden dat de accu 20 tot 30 procent van zijn lading verliest gedurende de nacht, iets wat bij andere iPhones vaak rond 4 of 5 procent ligt.

Battery drain op iPhone 12, bron: auansoer op Apple-forumDe meldingen zijn inmiddels op veel plekken online te vinden. Zo is er een lijvig topic op het Apple-forum, een ander topic op het Apple-forum, zijn er meldingen in een Reddit-thread en ook op GoT zijn diverse gebruikers met het probleem. Er worden soortgelijke meldingen gemaakt over alle varianten van de iPhone 12.

In sommige gevallen gaat de accu even snel leeg bij gebruik als in stand-by, in andere gevallen is het verbruik in standby weliswaar hoog, maar niet zo hoog als in gebruik. Het valt vooral op bij gebruikers die hun iPhone in de nacht niet opladen.

Diverse gebruikers zeggen dat dualsim en 5G twee van de oorzaken zouden kunnen zijn. Voor dualsim moet de telefoon verbindingen met twee netwerken onderhouden en dat kost meer energie, maar de iPhone 12 is lang niet de eerste Apple-telefoon met dualsimmogelijkheid. In de iPhone 12-telefoons is 5G wel nieuw, maar niet alle gebruikers met de problemen hebben 5G.

De iPhone 12-toestellen hebben iets kleinere accu's dan die in de iPhone 11-generatie en dat leidt sowieso tot een iets mindere accuduur. Tweakers meet in het testlab geen accuduur in stand-by, omdat in het verleden is gebleken dat dat vaak leidde tot inconsistente resultaten.

Er zijn gebruikers die zeggen het probleem te hebben opgelost door 's nachts de vliegtuigmodus aan te zetten en via Siri-opdrachten in te stellen dat die weer uit gaat zodra de wekker gaat. Dat duidt erop dat het probleem in die gevallen in elk geval wel in de draadloze verbindingen zat. Apple heeft nog niet gereageerd, maar gebruikers claimen dat bij testen van Apple er niets mis bleek met de accu zelf. Tweakers heeft Apple om een reactie gevraagd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-12-2020 • 12:42

173

Reacties (173)

173
165
87
12
1
49
Wijzig sortering
Veel gebruikers melden dat de accu 20 tot 30 procent van zijn lading verliest gedurende de nacht
Het valt vooral op bij gebruikers die hun iPhone in de nacht niet opladen.
Oprechte vraag: kan iemand mij uitleggen waarom dit géén open deur is?

Edit; Het is me duidelijk nu :+ Overdags speelt het probleem natuurlijk ook, maar door actief gebruik van het toestel valt het minder op.

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 22 juli 2024 18:09]

Dat dacht ik aanvankelijk ook. Maar 's nachts staat je telefoon natuurlijk het langst in stand-by, dus dan valt het ook meer op. Tenzij hij aan de lader hangt.
Het valt meer op, maar ik heb hier enorm last van. Wat mij opvalt is dat het overdag minder is en juist in de nacht erger. Ik heb inmiddels een redelijke hoeveelheid data verzameld en met Apple gedeeld (case loopt nog steeds) en het valt mij op dat mijn discharge grafiek in de dag 'ok-ish' is maar zodra ik ga slapen het ding echt in duikvlucht gaat naar nul. Wat hierbij vervolgens ook opvalt is dat er een proces ineens opstaat die dan 100% background activity doet gedurende de slaapuren. Ik zie vooral voorbij komen: Shazam, Safari en Siri (!). Alledrie Apple Apps dus het blamen van andere App-developers gaat niet echt op.

Zie bijvoorbeeld https://pasteboard.co/JDniotc.png waarin mijn Shazam de boel leeg trok, maar dus alleen nadat Sleepmode/DND ingeschakeld waren en ik lag te knorren. Ja ik had Shazam eerder op de avond gebruikt maar waarom gaat het in de nacht dan ineens zo mis en niet eerder al?

Dual-SIM valt ook op als een echte energieslurpen (veel meer dan op mijn 11Pro). Ik heb van alles geprobeerd, inclusief het uitzetten van background activity (hielp niet), het uitzetten van 1 SIM (hielp een klein beetje, maar de vrije val ging nog steeds recht naar beneden), het factory-defaulen van de telefoon en het niet restoren van een backup (hielp niet) en het uitzetten van Raise-to-wake (helpt een ietsje, vooral gedurende de dag). Het uitzetten van Siri en het verwijderen van Shazam hielp wel, daarna zag ik de issues minder (maar nog wel met Safari). Ook het uitzetten van Bedtime scheduling (DND/Sleepmode) leek ieeeeets te helpen in de nacht, maar niet schokkend veel.

Inmiddels zit ik sinds gisteren op iOS 14.3beta3 en daarin lijkt het beter te gaan. De discharge over de nacht is nog 'maar' een dikke 10 procent. En hoewel dat nog stevig is valt het al een stuk beter uit dan 30 tot 40% verlies die ik op 14.2 zag.

Overigens heb ik me kapot geërgerd aan de fanboys op het Apple community forum, die alleen maar konden kirren "hang je telefoon 's nachts aan de lader, dan is het probleem opgelost" en dat bleven herhalen onder elke post. Nee, dat lost je probleem niet op, dat verhul je probleem. Daarbij kies ik er voor om geen telefoon naast m’n hoofd op te laden in verband met het (kleine) risico op ontbranding en dat moet bij een normale telefoon ook niet nodig zijn en een telefoon gewoon een dag stand-by moet kunnen staan.

Verder gedragen de moderators zich daar echt enorm fanatiek. Alleen al het melden dan test resultaten met publieke beta's worden subiet weggehaald (no discussing of unreleased products, ook al is het een publieke beta) en een opmerking "misschien moeten we wegens het uitblijven van een officiële reactie van Apple eens wat media inlichten" werd subiet weggehaald wegens "calling for petition".

Gelukkig is er dan altijd nog @arnoudwokke _/-\o_

Edit: kleine aanpassingen/formatting.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 18:09]

Ik ben geen Apple gebruiker maar kan het zijn dat je smartphone's nachts "onderhoudstaken" doet zoals backup en updaten (iets wat mss niet tegengehouden wordt door het uitzetten van de background activity)?
Dat kan, maar zoiets zou nooit elke nacht 10–40% van je accu moeten kosten, dan is er iets mis met dat onderhoud (ik zou het dan eerder "accu-aftakeling" noemen dan "onderhoudstaken".
Dat is het standaard gedrag op Apple forums. Ontkennen, ontkennen en evt. bannen... Zo is Jenna Jones ook banned vanwege haar repair-posts.
Wow. Ik kende dat verhaal niet maar net even ingedoken. Wat een topvrouw, mooie business heeft ze opgebouwd. Ik kreeg niet helemaal helder wat precies offending was maar ik heb meerdere removals aan m’n broek gehad met een dreiging dat ik gebanned zou worden als ik doorging met posten, dus ik ben gestopt in die draad. Contact opnemen met de moderators leverde alleen een algemeen antwoord op dat ik de guidelines had overtreden. Zucht.

Gelukkig heeft Appleinsider en nu ook Forbes het verhaal opgepikt en lijkt er wat momentum te komen. Misschien dat Apple de klachten nu wél serieus neemt en met een statement komt uiteindelijk.

Meanwhile in 14.3beta3 leek het even beter te gaan maar vannacht weer een dikke drain van meer dan 25% aan de spreekwoordelijke broek. Tis niet zo slecht aan het was, maar 14.3 gaat het op deze manier niet oplossen. En helaas heb ik nog steeds niet de smoking gun gevonden waar dit nu precies mis gaat.
Het ging erom dat ze (terecht) claimed dat
bijv. chips van kapotte boards gehaald kunnen worden en gesoldeerd op donor boards zodat de data hersteld kan worden bij schade. Daar moet Apple niets van weten en daarom die ban.
Absurd. Echt absurd, ik zie niet hoe dat buiten de regels valt. Overigens zijn het volgens mij allemaal fanboys die modereren en geen medewerkers. De regels worden veel te breed geïnterpreteerd. Wat dat betreft werkt het (ook niet ideale) moderatie systeem hier op tweakers beter.
Ah, ik snap de gedachtegang nu. Het verschil overdags is minder goed te meten omdat hij dan ook actief gebruikt wordt. Daarom valt het die mensen minder op, maar het kan nog wel opvallen. De mensen die hem 's nachts niet opladen, meten direct bij het wakker worden een groot verschil, en dat valt dus meer op.

Ik was iets te sterk gefocust op de nacht. :+

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 22 juli 2024 18:09]

Ik had laatst mijn iPhone SE (oude) s’avonds op 85% met energie bespaarmodus aan, rond 6 uur werd ik voor de wekker wakker en had nog 1%! Snel ingeprikt en nog een uurtje geslapen...
Dan is of de accu aan z'n einde of er stond ergens een app je batterij leeg te trekken.
Capaciteit is 77% inderdaad maar dan nog :P
Mijn ervaring is (170 iPhones in omloop hier) is dat alles lager dan 85% niet meer werkbaar is
@Rouwette
Inderdaad, 77% is extreem laag, rond de 90 vereist al een vervanging zo'n beetje, lager dan dat (richting de 85%) is haast onbruikbaar
Waarom vereist dit dan vervanging? En wat betekenen die percentages dan precies? Gaat het om de totale energie die de accu kan vasthouden ten opzichte van een nieuwe accu? Of is het iets anders?
iPhone plus variant wel hoor. Althans de mijne met 79% gaat nog prima n dikke dag mee met normaal tot frequent gebruik.
Onbruikbaar is wel heel erg zwart/wit. Ik kom de dag wel door hoor. Voor het geval wel een kabel in mijn werktas maar onbruikbaar is hij zeker nog niet.
Totale onzin, zit zelf rond de 85% en tot op heden geen last gehad. Natuurlijk merk je het we iets.

Iphone X

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 22 juli 2024 18:09]

Door de hele lage capaciteit al vanaf het begin heb je weinig speling. Elk beetje verlies kun je merken, vooral op de oudere toestellen.
Je kan toch gewoon zien welke app de boosdoener is?
Ehm, dat is precies de open deur die hij bedoelt?

Tuurlijk valt het niet op als je hem 's nachts oplaadt en hij de volgende ochtend weer 100% is. Zou helemaal erg zijn als je er niet eens tegenop kon laden zeg.
Staat in het artikel, zou normaal 4 a 5 procent moeten zijn.
Juist, maar het stukje "Het valt vooral op bij gebruikers die hun iPhone in de nacht niet opladen."

Het valt toch júist alleen maar op als je hem 's nachts niet oplaadt? Als je hem wél 's nachts oplaadt, kun je toch geen verschil merken? Hij is dan immers 100% als je wakker wordt...

Edit; Het is me duidelijk nu :+ Overdags speelt het probleem natuurlijk ook, maar door actief gebruik van het toestel valt het minder op.

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 22 juli 2024 18:09]

Overdag valt het niet echt op dat hij leeg loopt in stand-by modus omdat je hem af en toe wel gebruikt. 'S nachts gebruik je hem helemaal niet en vooral dan valt het op dat hij in stand-by snel leeg loopt.
Klopt, maar ik denk dat ze bedoelen dat het overdag niet opvalt, en snacht juist wel.
Gedurende de dag heb je natuurlijk ook last van dit probleem, maar dan maak je ook meer gebruik van je toestel. Snachts gebruik je het toestel helemaal niet, en dan valt het sochtends wel op dat er een hoop is verbruikt.

Als mijn telefoon de gedurende dag sneller leeg is, accepteer ik dat, en denk ik maar dat ik meer heb gebruikt o.i.d. Maar in de nacht, zou het mij natuurlijk direct opvallen, dat er meer aan de hand is.
Waarschijnlijk refereert het aan dat het overdag minder opvalt.
Het staat er inderdaad een beetje krom, want als je telefoon 30% aan lading verliest terwijl hij aan de lader ligt dan valt het natuurlijk direct op.
Wordt hier over alle 12 modellen gepraat of alleen "de" iphone 12.
Bij mijn Iphone 12 pro nergens last van. Haal over het algemeen 2 dagen makkelijk. Met weinig gebruik zelfs 3 dagen.

Moet er wel bij zeggen dat ik alles op de achtergrond uit heb staan. Kies er zelf wel voor als ik iets wil gebruiken. Hoeft Apple of alle app makers niet voor mij de beslissen of te doen.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 18:09]

Ik vind de batterij percentage rapport wel vreemd van apple:

20 minuten op 100 procent en da binnen 3 minuten op 90 procent. Daarna weer 25 minuten op 90 procent naar 69%.

Terwijl android geleidelijk van 100 naar 0 gaat.
Voor lithiumbatterijen is een accurate inschatting maken van hoeveel stroom er in de batterij zit nogal lastig. Dat hangt af van de spanning, de huidige workload, de temperatuur en de chemische kwaliteit van de batterij. Helemaal na wat gebruik wordt dit lastiger.

Vaak heeft een batterij of telefoon uit de fabriek een curve van accuvoltage naar percentage, met mogelijkheid tot afwijking naar beneden als de accu niet meer op wil laden omdat de batterij versleten is bijvoorbeeld. Die curve is niet lineair, dus je kunt bijvoorbeeld niet 100 * (huidig-minimum / maximum-minimum) doen om je percentage uit te rekenen.

Op Android wordt de batterij iedere oplaat/ontlaadcyclus gekalibreerd, waardoor met bepaald oplaadgedrag de teller nog wel eens te hoog of te laag wil aangeven. Ik kan me voorstellen dat iPhones iets soortgelijks doen, maar omdat ze maar met beperkte soorten en maten batterijen werken, kan het OS wat dichter bij de designcurves gaan zitten. Het klinkt bij jou eigenlijk alsof het OS verwacht dat de batterij slechter is dan hij daadwerkelijk is, omdat de spanning minder snel daalt dan het OS verwacht.

Op Android wordt in mijn ervaring inderdaad redelijk lineair afgewerkt van 100 naar 0, maar de laatste vijf procent gaan in mijn ervaring veel langer mee dan de eerste vijf procent. Ik vermoed dat het komt omdat ieder apparaat een bepaalde marge heeft om overontlading te voorkomen die de kalibratie wat in de war stuurt, maar ik ben hier geen expert op.
Nou, zowel Android als iOS telefoons zijn prima in staat hun accucapaciteit in te schatten.

Die lange 100% en 5% zijn psychologische truukjes om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten.

Mensen willen graag net nadat ze hun telefoon opgeladen hebben het getal 100% zien staan.
99% in plaats van 100% valt direct op, terwijl niemand zich bewust is van 63% versus 62%.
Dat geeft ze de indruk dat de batterij lang meegaat en dat hun telefoon 'er klaar voor is'.

Wanneer de batterij bijna leeg is wil je juist de gebruiker tijdig waarschuwen zodat deze niet 'onverwacht' zonder batterij komt te zitten.
Wanneer de laatste 5% korter (of even lang) meegaan dan elke andere 5% zal de gebruiker niet blij zijn. Wanneer je echter de gebruiker de impressie geeft dat de telefoon al een flinke tijd op zijn laatste 5% functioneert zal deze positief verrast zijn.

Er is werkelijk geen enkele hardwarebeperking. De modellen voor de batterijen zijn prima.

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 22 juli 2024 18:09]

Wanneer de laatste 5% korter (of even lang) meegaan dan elke andere 5% zal de gebruiker niet blij zijn. Wanneer je echter de gebruiker de impressie geeft dat de telefoon al een flinke tijd op zijn laatste 5% functioneert zal deze positief verrast zijn.
Daar ben ik absoluut niet blij mee, en met mij waarschijnlijk 100% van de Britse bevolking.

Liefst van al wil ik dat ze mij gewoon de naakte waarheid tonen zodat ik daar zelf mee aan de slag kan uit te werken welke strategie ik hanteer om een lege batterij te voorkomen. Ik wil echt niet dat ze mij betuttelen en mij voorliegen omdat ze vinden het beter te weten dan ikzelf.

Geef mij gewoon de ruwe data, ik zal wel de interpretatie regelen.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 22 juli 2024 18:09]

Waarom "inschatting"? De wiskunde is er gewoon, en apparaten weten precies hoeveel energie ze in de batterij stoppen en verbruiken (in J of Wh). Zal nog wel een efficiency in zitten maar daar is ook zeker rekening mee te houden. Voltage, temperatuur, oplaad/ontlaad cycles, allemaal te meten of op te slaan. Modellen om batterij capaciteit te benaderen werken en zijn betrouwbaar, het is een intensief bestudeerd veld (waar nog steeds veel in gebeurt). Er is gewoon geen reden voor een zo duur apparaat om dit niet in een gebruiksvriendelijke interface om te zetten.
Er zijn voor professionele apparaten (in de prijsrange van zo'n 10 tot 100 smartphones) wel apparaten die werken met Ampereseconden tellen, maar omdat de batterij in het chemische laadproces energie verliest (o.a. in de vorm van warmte, verdeeld over de hele batterij) is wat je uit de batterij trekt, altijd minder dan wat je erin stopt en moet je alsnog gaan corrigeren met een of ander inschattingsalgoritme. Echter klopt dat ook niet echt, want zodra de batterij een laag voltage heeft moeten er voor hetzelfde vermogen meer amperes stromen en gaat je batterij dus sneller leeg. Je weet dan wel hoeveel energie er nog in je batterij zit, maar je hebt nog steeds geen lineaire ontlaadtijd.

Net als de ontvangststreepjes van je WiFi-antenne is je batterijmeter een indicatie. Je kunt er grofweg mee inschatten hoe lang je nog met de batterij kan, en dat is goed genoeg. Er is geen perfecte laadinschatting voor dit soort dingen en al helemaal niet voor consumentenapparatuur. Het exacte percentage wordt om die reden ook niet getoond op de meeste schermen, alleen een ruwe inschatting tussen "bijna leeg" en "helemaal vol".

Hetzelfde had je vroeger met de helderheid van je scherm op veel Android-telefoons. De slider was lineair, maar de hoeveelheid licht die er uit je scherm kwam volgde een logaritmisch verband. Zo was de slider op het laagste einde veel gevoeliger dan op het hoogste einde. Die slider was een realistische afbeelding van de hardware en de werkelijkheid, maar mensen willen graag "slider op de helft = halve helderheid van een volle slider". Het gevolg is dat iedere telefoon nu tegen je liegt hoeveel stroom hij stiekem naar het scherm stuurt zodat je je beter voelt over het verloop van de helderheidsslider.

Je zou het probleem vast met een gemachine-learned, zelflerend algoritme kunnen oplossen zodat de batterij lineair in percentage lijkt te dalen. Dan zit je stiekem alsnog te liegen natuurlijk, want die ontlaadcyclus gaat dan doen alsof er minder stroom in je batterij zit dan er daadwerkelijk in zit om de daling lekker te normaliseren en ligt het er dus aan of je telefoon 's nachts op een kast ligt of dat je op het punt staat tien foto's te maken of je nou wel of niet een goede batterij-indicator gaat krijgen.
...
Echter klopt dat ook niet echt, want zodra de batterij een laag voltage heeft moeten er voor hetzelfde vermogen meer amperes stromen en gaat je batterij dus sneller leeg.
...
Bij een lithium accu is er vrijwel geen verlies tussen ampere-uur die erin gaat, en die er weer uitkomt.
Dus, na 5AH laden kan je er ook weer (vrijwel) 5AH uittrekken.
Er is wel verlies maar dat zit er vooral in dat bij laden een iets hogere spanning nodig is dan de spanning die je tijdens ontladen krijgt.
En toch, kunnen alle andere toestellen die ik tot nu toe heb gebruikt, altijd netjes in fijne stappen de gebruiker "voor de gek houden" / "vloeiend" het batterijpercentage wijzigen, zonder gek grote sprongen van 5%, 10%, 20% of zelfs 30% te doen in een zeer kort tijdvenster. Schakelt altijd netjes uit rond 0%. Een beetje goede gebruikersinterface kan in veel goedkopere apparaten wel prima werken, daarom ben ik zeer verbaasd dat in een dure iPhone 12 dat niet zo is.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 18:09]

Zou dit laatste niet gewoon een psychologisch trucje zijn net zoals met een benzinemeter in de auto?
Toch is het gek dat Tesla die inschatting prima kan maken. Ik hou aan: 10% = 35 kilometer. Heeft me nog nooit teleurgesteld.
Ik neem aan dat dit ook gewoon een conservatief cijfertje is. Niemand word boos als er 35km staat en je 45 kan rijden. Maar 25 ipv 35. Gewoon wat lager inschatten dus en je gebruiker is altijd tevreden of zelfs enthousiast over de beter dan verwachte prestaties.

Underpromise, Overdeliver..
Die 10% = 35km is een eigen inschatting gebaseerd op mijn rijgedrag, mijn AWD en 19" en gemiddelde snelheid, ymmv. Ik raad ook iedereen aan de indicator in procenten te zetten en niet in kilometers want dan kom je van een koude kermis thuis. Je begint dan met 500km en na 100 km rijden staat er nog maar 325 (bij wijze van spreken).

Mijn punt is: de afname in procenten lijkt redelijk lineair te zijn met het werkelijke verbruik/gebruik. Tesla schat dat prima in, hoewel nul geen echte nul is (je schijnt dan nog met gemak 20 tot 30 km te kunnen rijden, dus feitelijk is 0 = 10%.
Geleidelijk van 100 naar 0 gaan vind ik dus een vreemde zaak, want dat zou in theorie bij gebruik van het toestel niet moeten kunnen.

Als ik op de weg navigeer 45 minuten lang met Google Maps, zal dit zeerzeker meer energie verbruiken dan als ik een uur met iemand aan het Whatsappen ben. Dus zal er meer gevraagd worden van de accu tijdens het navigeren en daardoor mede de accu sneller leeglopen in die time frame.
Dat is zeker waar.

Wat hier bedoelt wordt met geleidelijk is dat het vloeiender gaat om zo maar te zeggen. Als ik dan ga navigeren gaat hij in een half uur misschien wel 30% naar beneden. Maar dat doet die wel gelijkmatig over dat half uur.
In dit geval zakt hij elke minuut 1%, in plaats van om de 5 minuten in een grote 'sprong' van 75 naar 70% bijvoobeeld.
Geleidelijk bedoel ik dat na 15 minuten niet helzelfde percentages staat als 15 minuten daar voor bij bijvoorbeeld Maps
Sorry, kan je het nog iets begrijpelijker uitleggen, want na deze reactie is het nog onduidelijker geworden dan dat het al was blijkbaar.
Normaal wordt er afgeteld van 100 naar 0.
Bij apple blijft het erg vaak hangen bij een bepaalde percentage en daarna gaat de percentage snel naar beneden. Van half uur 80% weergeven naar 60% zonder 79 t/m 61 gezien te hebben als ik een iphone gebruik.
Ik heb dit probleem absoluut niet. Wat me wel opvalt is dat de curve in zijn geheel anders is. Zo heb ik het idee dat alle iphones die ik ooit gehad heb lang op 100 blijven, dan als ze op 99 komen heel langzaam naar 50% gaan. En na de 40% gaan ze erg snel naar 0, maar niet met sprongen, ik zie de percentages wel per 1 naar beneden gaan, maar de curve is gewoon anders. Dit valt wel op als je switched naar een samsung bv, die over alle percentages even snel lijkt leeg te lopen.
Dit ervaar ik ook. Maar ik heb zelfs gehad dat mijn iPhone van bv. 19% weer naar 20% springt en dit meermaals (met tot 5x die 20% pop-up). Heb dit ook een keer kunnen recorden. Volgens Apple is er niets mis met mijn batterij. Daar was ik heel blij mee, want dan is het iets anders en kunnen ze hem zonder zeuren onder garantie repareren... Niet dus :)
Dat deed mijn vorige LG in de lage percentages altijd. 5454543434323232 etc. Soms wordt het daadwerkelijke percentage niet zo lekker ingeschat
Als je percentage drops hebt, zou ik zeggen dat je batterij niet meer in zijn meest gezonde toestand is.
Ja 95% van de originele capaciteit, maar percentage drops staat los van de chemisch stabiliteit in je batterij.
Dat is waar, maar garantie technisch wordt er op de percentage gekeken
Wat ik ervan begrepen heb (en da's niet veel) is dat het percentage dat ze tonen gebaseerd is op het huidige verbuik
Veel iPhone 12-gebruikers zeggen dat de telefoons relatief snel leeg lopen in stand-by.
Wat is veel.... enkele tientallen meldingen op miljoenen uitgeleverde devices?
Maar hoeveel mensen hebben dezelfde problemen die geen melding doen? Het gaat er Tweakers denk ik om dat er een relatief groot aantal meldingen zichtbaar is en dat duidt meestal op een groter issue.
Op het moment dat op het Apple community forum 55 pagina's aan klachten voorbij komen dan is er in ieder geval 'iets' aan de hand dat je niet meer kan afdoen als een individueel probleem. Wat overigens ook opviel op het Apple Community forum is dat klagers voornamelijk uit de EU lijken te komen, ik heb weinig mensen uit de VS en Azie kunnen ontdekken. Overigens zie je wel steeds meer mensen die roepen "gelukkig vind ik dit topic, want ik dacht dat het aan mij lag" en daarom is het goed dat Tweakers en iCulture er nu wat aandacht aan geven. Mensen kunnen zo van elkaar leren en hebben niet meer het gevoel dat ze iets fout doen of dat er alleen met hun toestel iets mis is.

Overigens ben ik er zeker van dat dit een software probleem is en geen hardware probleem.
Het lijkt er op dat Apple inderdaad een software probleem heeft.
Of is het een test probleem?
Eerder al liepen oude MacBooks vast op een Big Sur update en nu dit.
Er is meer aandacht bij Apple voor innovatie en design dan kwaliteit en da's een kwalijke zaak.
Ja, maar relatief aan wat? Ik vind de vraag 'hoeveel dan'? Niet zo gek als iemand stelt dat "veel gebruikers" iets ondervinden. Praten we over tientallen? Honderden? Duizenden? Zijn het er tientallen, dan weet ik niet of je echt van 'veel' kunt spreken op miljoenen verkochte modellen.
Na aanleiding van dit artikel keek ik eens op mijn 12 en mijn verbruik vannacht was normaal
Mijn vrouw, ik, en mijn vader hebben alle 3 een variant van de iphone 12 pro / max, en bij ons alle 3 was dit probleem de eerste 2 weken en toen ineens was het weer terug zoals het "hoort" met maar een verlies van 1 tot 3-5% per nacht. een sample van 3 is niet groot, tenzij het probleem bij "bijna" iedereen zou moeten zijn.
Daarnaast liggen de meeste telefoons in de nacht aan de lader, die mensen merken het waarschijnlijk niet eens.
Als hij 's nachts 8 uur aan de lader ligt gebruikt hij overdag zo'n 30% van de volle lading meer. Dat merk je wel.
Op de Tweak-forums zijn het maar een klein handje vol mensen. Maar omdat ze het elke dag melden lijken het er veel....
Is dat relevant? Er zijn gebruikers met problemen en die hebben inmiddels een dermate groot volume bereikt dat het begint op te vallen.
Dual Sim is doorgaans inderdaad wel killer voor een batterij, in mijn ervaring. 5G idem dito, dus de aanname kan best wel eens kloppen. Maar dat zou voor de getroffen gebruikers toch eenvoudig te testen moeten zijn, aangezien je de tweede SIM kunt uitschakelen en de iPhone in 4G kunt forceren. Dan zou je het verschil toch direct moeten zien?

Persoonlijk haal ik (met 4G en enkelsim) overigens makkelijk twee dagen tussen opladen op mijn iPhone 12, dus wat dat betreft heb ik niks te klagen over snelle draining van mijn batterij.
iPhone SE 2020 waar ik zowel een normale sim in heb en de e-sim gebruik (wel 4G beiden) verliest zo'n 5-10% over de nacht bij mij. Dan heb ik wel de wifi aanstaan.
Anoniem: 420148 @svenk914 december 2020 13:44
Volgens mij is dat vrij normaal voor heel veel telefoons. Het ding blijft natuurlijk wel checken voor berichtjes, mail. binnenhalen van info over het weer, etc.
Ja, ik heb een stuk erger gehad idd. Ik wou vooral aangeven dat de sterke terugloop waarschijnlijk niet door dual sim komt zoals Aiii aangeeft als mogelijke oorzaak.
Idem hier. Einde van de tweede dag hoeft hij pas aan de stekker. Heerlijk.
Er staat in het artikel dar niet alle mensen die hier over klagen 5G hebben dus dat zou het probleem niet (alleen) veroorzaken.
Onder de verzamelnaam van 5G (want uiteindelijk is het niet meer dan dat, een verzamelnaam) zit net veel techniek om standby verbindingen te hebben met weinig stroomverbruik. Bij 5G is vooral rekening gehouden met IoT, niet enkel gaat het aantal devices per mast enorm de lucht in (nu heb je niet enkel je telefoon maar ook je horloge, je auto en de verwachting is dat je thermostaat ook gewoon rechtstreeks via 5G komt in de nabije toekomst), veel van die usercases hebben weinig stroom om te spenderen aan dataverbindingen zoals je horloge, zoals je thermostaat op AA baterijen zoals de parkeermeter in de straat die het moet hebben van een klein zonnepaneel.

Daarnaast zit er ook nog prioriteit ingebakken in 5G, stel dat ik lange pijpleidingen leg kan dat intressant worden om sensoren via IoT/5G te verbinden in plaats van glasvezels en dus ook omvormers en dus ook stroomkabels continu mee te trekken. Bovendien kan ik bijna niet anders dan kabels met de leiding mee te trekken, dat is een issue als een te hoog geladen vrachtwagen de boel ramt want dan verlies ik communicatie en dus ook communicatie met kleppen om de boel af te sluiten, al zijn die ook mechanisch beveiligd (ik spreek uit ervaring). Echter wat ik niet wens, is dat er een festival georganiseerd word waarbij vervolgens mijn 5G IoT verhaal onderbroken word want zendmast is overbelast, daarvoor heb je dus de prioriteit waar ze wel serieus geld voor gaan vragen.

In theorie zou een dual sim op 5G net geen stroomvreters meer mogen zijn, 5G maakt dat mogelijk. Maar 5G is maar een verzamelnaam dus het is de vraag, ondersteund de provider wel reeds die onderliggende technieken? En ondersteund de telefoon het wel? Of het kan ook gewoon een bug zijn waarbij hij continu ligt te schakelen en ook dat kan weer zowel bij de provider als bij de telefoon zitten.
Bij de 12 Mini is het verschil in 'idle drain' op 4G bij enkel sim ~1% per uur, en met dual sim ~2,5% per uur. Dit is net wifi/bt/siri uit en low power aan. Bleek zo bij diverse gebruikers en op verschillende fora.

Bij een iPhone 11 lag de drain bij dual sim onder 1% per uur in dezelfde situatie en met dezelfde ios-versie. Als je compenseert voor verschil in batterijcapaciteit lijkt verbruik van de 12 mini dan nog steeds onnodig hoog.

'Hoeveel dagen je haalt' gaat over actief gebruik en daar wordt in dit verhaal niet naar gekeken.

[Reactie gewijzigd door epoman op 22 juli 2024 18:09]

Dual-SIM slurpt uiteraard iets meer dan single-SIM, het ding moet naar 2 broadcast channels luisteren ipv 1, maar om nou te zeggen dat daardoor je batterij 2x zo hard leegloopt... nee. Ik gebruik dual-SIM ook al een hele tijd inclusief op mijn Xs en 11Pro en daar was de impact een stuk minder.
Nou zo waardeloos is het niet hoor. Op drukke plekken waar 4G aardig overbelast is ( Max ca 10 mbps) tikt 5G gewoon altijd 300+ mbps aan bij T-Mobile. Of je het nodig hebt is een tweede, maar dat dachten we aan het begin van 4G ook en zie nu hoe we ervoor staan.
300+ mbps? mmWave is nog niet eens uitgerold.
Klopt, mmwave niet, maar 300 mbps is nu al gewoon mogelijk hoor, ik spreek uit ervaring. iPhone 12 Pro Max met T-Mobile.
Het werkt op dit moment anders aardig, en batterijverbruik valt ook reuze mee. Op dit moment wordt nog gebruik gemaakt van de lagere frequenties van 5G, de hogere frequenties moeten nog geveild worden. Deze lagere frequenties werken met de al bestaande infrastructuur als ik het goed heb. In ieder geval heb je nu niet nog meer antennes nodig in vergelijking met 4G.
Heb zelf de iPhone 12 pro Max maar zie hier weinig problemen mee.
Veel erger is dat de telefoon vaak vast loopt of het scherm niet goed reageerde.

Als oplossing word gegeven om geen hoesje te gebruiken las ik....
Naar ruim 15 jaar Samsung te hebben gehad en geswitcht te zijn naar apple zou ik haast t krijgen dat ik aan Apple ben begonnen.

Ik zie veel +sje tegen over Android maar ik loop steeds vaker tegen vreemde of rare zaken aan met IOS.

Hoop snel op een fix anders ben ik er rap klaar mee
Als oplossing word gegeven om geen hoesje te gebruiken las ik....
Klinkt niet als een erg betrouwbare bron of oplossing. Kan me niet voorstellen dat er een artikel op Apple.com staat die zegt dat je moet kappen met hoesjes. Ik zie ook even niet in waarom een lap rubber je hele telefoon zou moeten laten vastlopen.

Wellicht dat je een telefoon hebt die kapot is of een factory reset nodig heeft. Er gaat geen automatische oplossing komen voor een vaag probleem die bijna niemand heeft. Je hebt garantie, gebruik het :-)
Ik kan het zelf ook niet voorstellen dat een rubberen hoesje dit doet en vertik het ook om de hoesje te verwijderen. Echter het is geen vaag issue als je ff Iphone 12 freezes zoekt via google krijg je vele hits en ik las dat dit veel voorkomend probleem was bij de Iphone 12 pro max en mini is.

Ik heb hem voorlopig maar ff een factory reset gegeven en voorlopig lijkt het probleem niet meer voor te komen maar verdenk de software zelf wel van dat daar een issue ligt.
Hier ook een 12 Pro Max en meer dan een procent of vijf verlies ik nooit. Ook geen last van mijn hoesje trouwens. Heb je wel een originele? Ik niet, ik heb een Spigen Liquid Air en die zit prima.
Heb een ElCheapo hoesje en Screenprotector, nergens last van...
Kan evt ook aan bugs in iOS leggen. Paar maanden geleden gebruikte ik de eerste SE van een vriend van me, en dat ding liep na een update om de haverklap vast, terwijl hij er nooit eerder last van had gehad. We grapten nog dat het aan mij lag, maar later was het weer over. Ik zou het even aankijken.

De battery drains elke keer zijn wel erg frappant, vind het wel knap dat die er zo vaak zijn, alsof ze er niet op testen. De nieuwe SE loopt ook heel snel leeg soms, zou niet moeten gebeuren.

Bij Android heb ik dan weer bootloops en vastlopen na screenshots, nooit gefixt, dus of dat heel veel beter is...
gaat lekker met de iphone 12. Ook bericht over geen en wegvallend bereik door duizenden mensen.
https://be.hardware.info/...van-slecht-of-geen-bereik
Dat is een bericht van een gebruiker. Het artikel van Tweakers.net en wat ik citeer spreekt over duizenden klachten
Hier 5 redenen waarom je, ongeacht welke telefoon je hebt, het netwerk kan verliezen.

1. het signaal is te zwak
Als men zich in een gebied bevindt waar het signaal zwak is, kan je beweging waardoor een gebouw, een boom of een rijdende vrachtwagen tussen jou en de antenne ervoor zorgen dat je de verbinding verliest,. Zelfs het omdraaien kan genoeg zijn.

2. het regent
Water absorbeert de radiosignalen, wanneer het begint te regenen, wat voldoende kan zijn om de verbinding te verbreken.

3. de cel is overbelast
Vooral in de grote stad kan het gebeuren dat de cel waar je in zit meer deelnemers heeft dan zijn capaciteit. Het signaal is sterk, maar er is geen netwerkcapaciteit voor je. Wat hierbij een rol speelt is dat veel netwerkproviders 4g of zelfs 5G over 3G-infra aanbieden. Op uw display staat 5G, maar het netwerk is eigenlijk maar 3G.

4. het netwerk heeft prioriteiten
Het is mogelijk dat een cel verbindingen laat vallen omdat bepaalde verbindingen voorrang hebben. Dit is een veiligheidskenmerk voor bepaalde omstandigheden, en gewenst.

5. storing in de overdracht
De overdracht tussen cellen mislukt bijvoorbeeld als je de grens overgaat (overdracht tussen netwerken), maar ook binnen een netwerk.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 22 juli 2024 18:09]

Ik heb een 12 pro max en t bereik valt vaak weg tijdens bellen... geen last van accu duur
Hier ook problemen met m'n iphone 12, vooral in stand-by loopt hij echt gruwelijk snel leeg. Probeer m'n mobiel altijd op te laden van 20% tot 80%. Vandaag toevallig tot 92% en het lijkt of hij dan veel sneller leeg loopt dan bij laden tot 80%....
Staat er in je batterijoverzicht ook *wat* het drained? Ik heb met m’n iPhone 12 Mini nergens last van tot dusver (met 5G, al zit ik altijd op WiFi thuis), of was dit probleem gelimiteerd tot de 12?
Vooral Instagram, terwijl ik dat amper gebruik. Ook de achtergrondactiviteit van Whatsapp.
Bij mij Siri, Shazam en Safari. Wat ik elders al schreef: het viel op dat zodra ik naar bed ga (en nightmode/DND aangaat) dat een van die apps naar 100% background activity vliegt.

Zie hier bv hoe Shazam ineens de HELE nacht naar 100% ging...

https://pasteboard.co/JDniotc.png
Shazam hoorde je zeker zingen in je slaap :P
Hier Single SIM en 4G, wat mij betreft geen Excessive Battery Drain. doe gemiddeld 2 dagen met de batterij. ( betreft een Pro Max )

Enige aanvulling, bij mij gaat ie 's nachts op niet storen en WiFi en BT uit.

[Reactie gewijzigd door uray op 22 juli 2024 18:09]

Van welke provider maak je gebruik? Op de Apple forums zijn er gebruikers die pas problemen kregen na het switchen van provider
HollandsNieuwe
Er zijn gebruikers die zeggen het probleem te hebben opgelost door 's nachts de vliegtuigmodus aan te zetten en via Siri-opdrachten in te stellen dat die weer uit gaat zodra de wekker gaat.
Dat is niet oplossen maar omzeilen toch?

Daarnaast omzeil je het dan enkel snachts, overdag niet want dan heb je weer 2 actieve sims...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:09]

Als je in het forum leest, is het ook geen oplossing, maar een middel om de nacht door te komen zonder op te laden. (ik was degene die deze oplossing heeft aangedragen in het forum). Het vreemde is dat ik overdag geen excessief batterij gebruik heb.
Afgelopen nacht ging mijn 6S van 80% naar 10% en dat is ongekend snel. Normaal kon ik zelfs drie dagen op een acculading. Ik gebruik al een tijd een batterij pack van Apple en sinds de update naar ios 14 is deze continue de draad kwijt. Ik moet ze gescheiden laden om op100% te komen. De batterij indicatie maakt er een rommel van.

Wat wel wil helpen is om de telefoon te resetten en het ios er fris op te zetten. Mogelijk dat Apple het ios aan de binnenkant mag opfrissen. Mijn ios heeft met de update naar ios 14 erg veel last van “lag”.
Doen ze expres zodat je een nieuwe telefoon gaat kopen.
ik ben met mijn 12 mini helemaal 'schoon' begonnen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.