Apple brengt bèta iOS 13.7 met ondersteuning corona-api zonder app

Apple heeft de eerste bèta van iOS 13.7 uitgebracht. De nieuwe versie zorgt ervoor dat gebruikers niet langer een app nodig hebben om zich in te schrijven voor corona-apps. Dat werkt vooralsnog niet met de Nederlandse Coronamelder-app.

Vanaf iOS 13.7 kunnen gebruikers in de instellingen aangeven dat ze 'blootstellingsmeldingen' willen inschakelen zonder een app te installeren die daar gebruik van maakt. Omdat er per land of regio maar één app kan zijn, kan de software achterhalen waar de gegevens heen moeten. Als een gebruiker positief is getest op coronavirus, is wel een app nodig om dat te melden.

De instelling zit niet langer onder Privacy-Gezondheid, maar heeft een eigen menu in het hoofdmenu. Het schuifje staat er al sinds iOS 13.5, maar onder 13.5, 13.6 en 13.6.1 is nog een geautoriseerde app nodig om het in te schakelen. In Nederland is dat Coronamelder, in andere landen zijn dat andere apps.

De meldingen zonder app werken vooralsnog niet in Nederland. Na het selecteren van Duitsland, dat al enige maanden de Coronawarn-app heeft, zegt iOS alleen dat gebruikers de app eerst moeten installeren. De functie is opt-in.

Die apps maken gebruik van de Exposure Notification-api van Apple en Google. Zonder die api is het niet mogelijk voor een app om op de achtergrond bluetooth-id's uit te wisselen met andere telefoons. De api werkt door het opvangen van bluetooth-signalen. Als de telefoon detecteert dat een andere telefoon met een bepaalde sterkte en voor een bepaalde tijd bluetooth-signaal uitzendt, dan registreren de telefoons elkaars geanonimiseerde id's. Bij een besmetting uploadt de telefoon de id's, waarna andere telefoons kunnen nagaan of hun eigenaar bij die persoon in de buurt is geweest. De app houdt geen locatiegegevens bij. De bèta is woensdag verschenen. Het is nog onbekend wanneer de definitieve versie zal verschijnen.

Blootstellingsmeldingen in iOS 13.7 betaBlootstellingsmeldingen in iOS 13.7 betaBlootstellingsmeldingen in iOS 13.7 betaBlootstellingsmeldingen in iOS 13.7 betaBlootstellingsmeldingen in iOS 13.7 betaBlootstellingsmeldingen in iOS 13.7 beta

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-08-2020 • 20:28

137

Reacties (137)

137
112
58
11
0
37
Wijzig sortering
Ik wil even opmerken dat ik zelf de beta van iOS 13.7 heb, en dit is dus geen beta, maar gewoonweg direct de ‘GM’ versie.
Dit valt te zien aan het build nummer, en men had deze update ook niet zien aankomen.

Ook vind ik het vreemd dat 13.7 een best wel aardige update is qua grootte, maar er zijn vrijwel geen nieuwe functies toegevoegd, buiten de API update om.
Ja, maar gezien de historie van updates, is een ‘rond’ getal, dus zonder nog extra mini-updates (zoals het huidige 13.6.1) juist meestal een update die meerdere nieuwe features brengt, en niet slechts een api update die vooral onder de motorkap te vinden is.
De standaard voor software is dat een x.y.2 update is voor bugfixes zonder functionele verandering.
Hoe klein ook is deze toevoeging van de api, ondanks dat jij hem niet ziet, een reden tot een minor release.
Echt niet om een discussie te starten.Laten we sowieso gewoon accepteren dat er een groot deel van de bevolking niet eens is met de huidige Corona maatregelen. Maar: wat doet dit met privacy?

Stel, ik ben totaal anti corona app, vaccin etc en nu doe ik mijn ding en ja hoor, ik ben met veel mensen in aanraking geweest die nu corona hebben. Is er op een of andere manier te achterhalen door welke instantie dan ook, of door wee tik veel: steeds meldingen op mijn telefoon, dat ik me moet laten testen, of nog een stap verder: in quarantaine moet? En zo niet, wordt dan dan niet straks veel makkelijk gemaakt om in te schakelen? Zeker met wetten welke gewijzigd worden....

Ik denk dat velen bezorgd zijn om hun privacy
Ik denk dat velen bezorgd zijn om hun privacy
Als je je echt zorgen maakt om de privacy, dan moet je denk ik aan de slag met het uitbannen van Google, Facebook, Whatsapp, Dropbox, enzovoorts enzovoorts.

De api is zo ontwikkeld dat een overheid niet kan zien waar je bent, wie je bent en waar je geweest bent. Daarnaast is het doorgeven van een positieve test vrijwillig en is de functionaliteit altijd uit te schakelen.

Ik denk dat je het niet in het juiste perspectief ziet
Die angst voor privacy lijkt hem er vaak in te zitten doordat mensen zich een voorstelling maken, met de beperkte technische kennis die ze hebben, hoe zo’n app zou moeten/kunnen werken. Vaak hebben ze geen idee van mogelijkheden en onmogelijkheden wat betreft een technische oplossing.

Ook lijken deze mensen zich niet te beseffen dat als de overheid echt zou willen weten waar jij bent, ze deze app niet nodig hebben. In een uiterste geval zouden ze die gegevens bij providers en de banken op kunnen halen ... al dan niet gesteund met nieuwe wetgeving.
Precies dit, en noem het kinderlijk naïef maar ik geloof onze overheid wel als ze zeggen dat ze het vanuit privacy oogpunt hebben gedaan. Er zijn 101 manieren om op een andere manier je te volgen of je privacy te beperken. CoronaMelder is er niet een van.

Is natuurlijk van de koude grond maar mensen die het vaccin niet willen omdat ze bang zijn dat Bill Gates ze gaat volgen lopen vaak allemaal wél met een mobieltje. Waar ze veel makkelijker te volgen zouden zijn dan een nano chip in een vaccin. Dus de beperkte kennis en goed gelovige domheid is wel echt een probleem in dit soort discussies.
Ik snap niet goed waarom iedereen steeds naar technologische middelen grijpt om aan te tonen dat de overheid je toch zal weten te vinden. Als je iemand besmet laat je een spoor achter en de besmette kent je identiteit en het tijdstip en locatie van de mogelijke besmetting. Contact tracing bestaat al decennia en zal momenteel nog steeds effectiever werken dan apps.
Als je je zorgen maakt om het een, hoef je je niet meteen zorgen te maken om alles.
Analogie: iemand die wil stoppen met roken, hoeft niet meteen gezonder te gaan eten om resultaat te behalen.
Betere analogie: iemand rookt een pakje per dag, drinkt een half krat bier per dag en eet iedere dag junkfood. Maar omdat ie z'n leven zo ongezond vind gaat ie vanaf nu biologische pizza en patat eten ipv huismerk van de supermarkt.

Oftewel, als je iets aan wilt pakken moet je niet beginnen met kleine marginale dingen maar eerst de grote bulk. Als je gezonder wilt leven is stoppen met roken een betere stap dan je voedselconsumptie veranderen, aangezien roken een grotere impact heeft. Op dezelfde manier moet je, als je echt je privacy wilt verbeteren, eerst beginnen met de grote bulkschenders buiten te trappen. Eerst Facebook en Google, daarna de kleinere visjes, en ergens onderaan de lijst staat dan een Corona app, die helemaal geen persoonlijke informatie over jou vrijgeeft zonder eigen interactie. Alleen anonieme ID's waarvan alleen jouw apparaat weet dat die bij jou horen.

Hiermee bedoel ik dus niet dat als je toch al Facebook op je telefoon hebt, die Corona app er ook wel bij kan. Alle kleine beetjes privacybescherming helpen. Ik wil die apps zelf ook niet op mijn apparaten. Mijn punt is vooral dat als je nog wél op FB zit, je eigenlijk geen recht hebt om te klagen over je privacy, aangezien je die bewust zelf op hebt gegeven.

Eigenlijk geldt dat ook voor rondlopen met een Google tracker (oftewel een Android telefoon). Maar ik ben me er wel van bewust dat je ondertussen door Google's aggressieve Android promotie, die bijna alle concurrentie kapot gemaakt heeft, alleen nog maar kunt kiezen tussen Google, Apple of een dumbphone, en dat niet iedereen op Apple zit te wachten, maar bijna iedereen wel een smartphone wil, en dus het idee hebben geen keus te hebben. Maar ik ben voor nu wel tevreden met mijn Google- en Facebook-loze iPhone SE met adblocker. Nog beter voor de privacy is helemaal geen smartphone, maar hiermee hou ik het grootste deel al buiten.
Zo is het maar net
Mensen die klagen over privacy op Facebook en of op Android telefoon , hebben toch echt een plaat voor hun kop
Ach niemand heeft door dat de app op dit moment überhaupt niet werkt. Er zit een knoeperd van een bug in waardoor hij op de background helemaal geen checks doet. Dus als je de app niet opent zul je nooit een notificatie krijgen dat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Had verwacht dat dit wel aandacht zou krijgen: https://github.com/minvws...ication-app-ios/issues/37
Heel benieuwd naar de bron voor je bewering dat een IP-adres wordt meegestuurd.
(het is namelijk niet waar)
IP-adres wordt natuurlijk niet actief meegestuurd maar is in theorie wel te achterhalen omdat er direct met de backend gecommuniceerd wordt en deze dus niet geanonimiseerd wordt mbv bijvoorbeeld een mix network.
En zelfs dat zou alleen te achterhalen zijn door de gebruikers van de app waar je je id mee hebt gedeeld (voor zover ik weet).
Haha "Hugo wil meer data krijgen" :) Nee blijf maar lekker op Facebook posten, die doen helemaal niks met je data :)
CoronaMelder stuurt wel je IP-adres mee. En we weten dat Hugo meer data wil krijgen van de telco’s. Een link naar persoonsgegevens is dan niet ver meer weg.
Dat doet de app dus niet. De app stuurt zelfs niets behalve een id die met andere gebruikers gedeeld kan worden.
Facebook en Google gaan je niet in verplichte quarantaine dwingen, Hugo wil dit wel.
Voor een verplichte quarantaine gaat de app ook niet zoveel helpen, hoe verwacht jij dat de app hierin gaat helpen zonder locatie en andere data? Bovendien, waar haal je vandaan dat ze een verplichte quarantaine willen? Tuurlijk willen ze dat je in quarantaine gaat bij symptomen of erger, maar een verplichte quarantaine gaat niet werken.
Die quarantaine heeft een reden. Die reden hebben we in Maart en April al dan niet persoonlijk ondervonden.
Jouw op de persoon gespeelde reactie draagt niks bij en lijkt eerder op GeenStijl thuis te horen. Alsof de minister persoonlijk jouw data wil hebben. Kom op zeg.
Ik heb complete gezinnen op de IC zien liggen, waarvan een vader of moeder niet meer terug kwam. Zonder onderliggende klachten. Sterven met een buis in je keel, liggend op je buik, om überhaupt wat zuurstof nog binnen te kunnen krijgen. Je hebt geen idee hoe mensonwaardig dat is.

Is 10 dagen binnen blijven met je snotneus dan te veel gevraagd?
Iedereen gaat het toch wel krijgen. Net zoals dat iedereen wel eens griep heeft gehad. Je kunt het niet stoppen, ook niet met een vaccin. Hier krijgen we ook vaccins tegen van alles en nogwat, ziektes die in NL niet meer bestaan, maar waar mensen aan de andere kant van de wereld nog bij bosjes door sterven. Iedereen die denkt dat ze kunnen voorkomen dat ze het ooit krijgen door met een mondkapje op te lopen leeft in een droomwereld.

De maatregelen zijn vooral om de verspreiding te vertragen zodat ziekenhuizen niet overvol raken. Waarom de een er meer vatbaar voor is dan de ander weet ik niet, maar als je er dood aan gaat, ga je er toch wel een keer dood aan. Of het nou nu is of over een jaar. Wil je dan voor een beetje uitstel van executie iedereen jarenlang onder draconische maatregelen laten leven? En een deel van de economie er voor kapot maken? Hele bedrijven gaan failliet door corona, alle medewerkers komen op straat en hun leven gaat er aan kapot. Is dat minder erg dan een paar mensen die toch al niet meer te redden zijn?

Nee hoor. Laat het maar nog eens flink uitbreken. Zijn we tenminste binnen een maand van dat corona gezeur af. Het duurt nu al lang genoeg, en hoe langer je het rekt hoe langer we er allemaal last van hebben.
Wil je dan voor een beetje uitstel van executie iedereen jarenlang onder draconische maatregelen laten leven?
Als jij eenmaal op de IC ligt ben je boos dat mensen niet wat beter zich aan de regels houden.

Maar dat is het verschil, iedereen die roept "we worden toch ziek" en "ach ze gingen dood omdat ze al wat onder de leden hadden, boeie" en "aan de griep gaan ook mensen dood" zijn de mensen die zeker denken te weten dat zij er na 2 daagjes snotteren vanaf zijn. En dat de zwakken in de samenleving wel dood kunnen, want boeiend ver-van-mijn-bed-show.

Er is best een middenweg in te vinden. Waar die middenweg ligt moeten we uitzoeken. Kosten voor de maatschappij voor risico's zijn heel normaal, alleen ben je die gewend in het dagelijks leven en is covid nieuw. Bovendien kun je je afvragen of de economische gevolgen veroorzaakt worden door een pandemie of door een uiterst onstabiel en verrot systeem waar als mensen een maand niet kunnen werken ze al dakloos worden en hun normale leven kwijtraken. Zelfs de grotbewoners snapten al dat je reserves nodig hebt voor barre tijden, maar tegenwoordig klapt dan een hele sector.
Als jij eenmaal op de IC ligt ben je boos dat mensen niet wat beter zich aan de regels houden.
Let wel, dit gaat alleen op omdat jij en ik nu weten dat het Corona is en dat we nu de technologie hebben om dit te doen.

Sterker, je impliceert dat Corona een 100% controleerbare situatie is.

Dat is het niet.

Dat zegt niet dat ik voor het uitbreken (zodat iedereen het heeft gehad) ben overigens...

Vooralsnog is er een spastische reactie om alles op slot te gooien , logisch, want onbekend (weinig data) en we willen het aankijken, ervan leren. De prijs van het opslot gooien is direct, voor heel veel mensen catastrofaal. Wij in NL hebben het aardig goed voor elkaar. Kijk over de grenzen heen en het is schrikbarend.

Los van dit alles. Corona gaat niet weg. Ook niet met een vaccin. Er is nu al bekend dat er 20 soorten afstammelingen zijn van Corona tov toen het in NL kwam. We hebben geen aanleiding om aan te nemen dat een vaccin binnen een jaar op de markt komt (dat is nog niet eerder gelukt meen ik). En zelfs als het wel lukt, is het de vraag of dit de andere 19 (en wie weet welke andere mutaties er zijn) gaat oplossen.

Daarnaast weten we inmiddels dat je meerdere keren vatbaar zal zijn voor Corona. Met andere woorden, het komt terug, net als de griep (gemuteerd).

Met dat alles, kun je je afvragen hoelang we "het op slot gooien" kunnen volhouden. Mondkapjes, afstand houden, lockdown, het is allemaal nog 'leuk' als we er iets voor terug krijgen. Op dit moment is dat een vlakke curve (qua ZH opnames etc). Maar we gaan de oorlog niet "winnen". We stellen het hooguit uit.
Aha, de zogenaamde dor hout theorie. Naar jouw redenatie kunnen we sowieso wel stoppen met het behandelen van mensen tegen alle mogelijke ziektes want tja, dood gaan we toch wel een keer.
Je hebt geen idee waar je het over hebt als je roept “Laat het nog maar eens flink uitbreken”. Echt totaal geen enkel idee.

Een groot deel van Nederland heeft geen benul in welke situatie we in Maart en April hebben gezeten. Waaraan we nog min of meer ontsnapt zijn door de maatregelen.
Aha, de zogenaamde dor hout theorie. Naar jouw redenatie kunnen we sowieso wel stoppen met het behandelen van mensen tegen alle mogelijke ziektes want tja, dood gaan we toch wel een keer.
Je hebt geen idee waar je het over hebt als je roept “Laat het nog maar eens flink uitbreken”. Echt totaal geen enkel idee.

Een groot deel van Nederland heeft geen benul in welke situatie we in Maart en April hebben gezeten. Waaraan we nog min of meer ontsnapt zijn door de maatregelen.
Het een sluit het ander toch niet uit?

Inderdaad heel veel mensen weten niet hoe erg het was in Maart en April. Ik denk dat dat ook zo zal blijven.

Maar wat denk je? We gaan het virus uitbannen? Er komt een vaccin en dan is alles weer zoals het was?
Hoe gaat het dan als er iemand vanaf buiten NL komt?

En moeten we dan de lockdowns etc blijven herhalen? Tot wanneer?

Ik kan me voorstellen dat men dan denkt "laat h et maar uitbreken", niet dat ik denk dat dat persee iets gaat oplossen. Het zal een enorme piek aan ZH opnames en een enorm aantal levens kosten. Wat mij betreft totaal niet wat we moeten doen. Maar de vraag is dan, wat is het perspectief?

Op dit moment is voor veel mensen het perspectief:
- ik heb geen werk (meer)
- ik kan de huur/hypotheek niet meer betalen
- ik ga failliet

Dan kan je tegen iemand roepen "ja maar het virus is levensgevaarlijk!". De dreiging van het virus is abstract. De dreiging van geen boterham eten of geen dak boven je hoofd is heel concreet.
Natuurlijk is het erg als mensen dood gaan aan slopende ziektes. Maar wat is dan jouw oplossing? Tot je dood toe in een lockdown blijven leven? Permanent afschaffen van alles waar mensen samen komen? Je leven lang met een mondkapje op? Want covid-19 gaat toch niet meer weg. Net zoals de griep nooit meer weg is gegaan, en zelfs TBC nog bestaat in armere landen die niet de middelen hebben om iedereen in te enten. Hoe lang wil jij nog dat we doorgaan met iets dat niet houdbaar is? Van mij mogen ze vandaag nog alle maatregelen afschaffen. Het heeft lang genoeg geduurd, en er moet ook ooit weer eens een eind aan komen.

Als jij vindt dat het daar de tijd nog niet voor is mag je mij vertellen wanneer naar jouw mening die tijd er wel is. Wanneer er een vaccin is? Succes daarmee, het is al gebleken dat het virus zich snel muteert dus een vaccin heb ik weinig tot geen vertrouwen in. Wanneer het aantal gevallen afneemt? Om alles weer aan te scherpen wanneer het toeneemt en je in een oneindige spiraal terecht komt? Nee hoor, ik zie geen geldige redenen om na al die maanden nog door te gaan met deze waanzin.

De enige manier is om het gewoon z’n natuurlijk verloop te laten. Als er mensen dood gaan is dat heel jammer voor de nabestaanden, maar er gaan iedere dag mensen dood om een heel scala aan redenen (waaronder griep). Eentje extra zal daar geen verschil in maken.
lijkt me vreselijk om dat van dichtbij te maken, of nog vreselijker als het je eigen gezin betreft.

Ik vraag me wel af hoe we dit gaan klaarspelen.

Ik zie:
- De symptomen zijn te vaag (keelklachten? kan van alles zijn, hooikoorts? etc)
- Sommige mensen hebben geen klachten
- Deze mensen zijn ook besmettelijk

Met andere woorden er zullen mensen rond lopen die verspreiden - want geen (of weinig) last. Dit zal andere mensen weer besmetten etc.

Dan hebben we nog het proces van de GGD wat een bepaalde doorlooptijd heeft - geeft ook kans om de verspreiding te vergrootten.

Je impliceert dat 10 dagen binnen blijven met een snotneus de boel zal oplossen. Probleem is dus dat je al een paar dagen daarvoor besmettelijk bent.

Daarnaast blijk > 99% van de geteste gevallen negatief te zijn. Maw waarvoor zou je testen?

Ik zeg niet dat het goed of fout is wat er gebeurd. Maar puur als ik kijk naar hoe het 'systeem' en de regeltjes die we bedacht hebben dan kan het niet anders dan dat dit virus los gaat breken. De aanloop is langer en langzamer. Maar er komt een kantelpunt.

Dit virus gaat niet weg helaas ben ik bang.
Ik kan geen van jouw uitspraken verifiëren bij de bronnen die je aanhaalt tussen haakjes.

Als je een geldig argument wilt maken, zul je toch echt de links naar de artikelen moeten plaatsen.

Het lijkt er op dat je simpelweg een van de virus waanzin groep bent, die bewust foutieve informatie loopt te verstrekken. En dat is verwerpelijk.
En noem nu eens bronnen? "(ad.nl)" is geen bron. Als ik zoek op "corona overschat", kom ik wel veel artikelen tegen over dat het juist ónderschat wordt.
Echt niet om een discussie te starten.Laten we sowieso gewoon accepteren dat er een groot deel van de bevolking niet eens is met de huidige Corona maatregelen.
Als in "Het gaat niet ver genoeg"?
Griekenland kom je niet in met een negatief testresultaat, maar als je met het vliegtuig vanuit Marseille op Schiphol landt krijg je nog niet eens voorlichting dat je uit een oranje gebied komt en dat je 10 dagen in zelfquarantaine moet, laat staan dat er een test wordt afgenomen.
Tja het voorbeeld dat je aanhaalt is hoe het altijd al is gegaan. Men gaat mensen die besmet zijn vragen met wie ze in contact zijn geweest. Jouw naam zal dan zeker naar boven komen en de overheid zal je proberen te contacteren om je te onderzoeken.

Ik zie niet echt in hoe de vraag hoe men je kan opsporen iets met privacy te maken heeft. Als je iemand kan besmetten geef je op dat moment al je privacy weg aan degene die je besmet want die kent de tijd en locatie waar jullie elkaar ontmoeten.
Ik denk dat de mensen die bezorgd zijn over hun privacy eens moeten kijken naar welke apps ze nog meer geinstalleerd hebben op hun telefoon. Schrikbarend als je kijkt hoeveel games of simpele rekenmachine apps al de meeste permissies moet hebben.
Ik denk dat je je eerder zorgen moet maken over je fysieke gezondheid dan je privacy. Privacy heb je niet veel meer aan als je chronisch dood bent.

Ok, dat is uiteraard wat gechargeerd. Je zou verstand genoeg moeten hebben om je gewoon te laten testen als je hoort dat iemand in je nabije omgeving met wie je contact hebt gehad, besmet blijkt te zijn. Dat zou niet eens een vráág moeten zijn maar een vaststaand feit.
Maar hoe werkt de api dan zonder een app? Wat kan je met deze instellingen dan doen? Jij krijgt een melding als je in de buurt bent gekomen bij iemand die wel positief is getest en dit dan in de telefoon heeft genoteerd? Of hoe moet ik dit zien?

Dat je dan een corona melder applicatie nodig hebt om de meldingen en data wat te stroomlijnen is dan weer logischer..
Je kunt dan wel een 14 daagse log bijhouden van jouw ID’s zodat er bij eventuele infectie ook achteraf nog wel ID’s beschikbaar zijn. Of als je tijdelijk in het buitenland bent (en je dus niet meerdere apps kunt hebben) wel de boel bijhouden en later via 1 van de twee uploaden.
Ik dacht dus dat ik met mijn Nederlandse app in Duitsland sowieso wel al samen id’s aanmaakte. Dit was dus niet zo?
Je houd ze wel bij, maar je zilt geen melding krijgen omdat die melding via de app gaat. Daarvoor heb je dus een specifieke app nodig. In grensstreken kan dat dus best een issue zijn.
Ah op die manier. Ik dacht dat het wel uitwisselbaar was. Dat is eigenlijk nog best wel lastig met grensstreken maar ook reizen.
Ja behoorlijk. Daarom zijn open grenzen nu ineens helemaal niet zo voordelig. Dat zie je ook met het terrastourisme uit België. Dat was in de eerste weken best wel heftig. Grensverkeer is nu dus best lastig goed te reguleren. Je wil namelijk niet dat mensen hun familie niet meer kunnen bezoeken of kunnen werken, maar je wil wel zoveel mogelijk "daggasten" weren. Dat is nu namelijk gewoon niet zo slim.
Dus als ik het goed begrijp kan ik met dit API schuifje de connectiviteit dan wel afstandmeetbaarheid t.b.v. covid contacten aan of uit zetten, waar een nog te installeren app gebruik van kan maken? Tja, ik zou dan verwachten dat het ergens onder het "privacy" menu op IOS geplaatst zou worden?
Stond het wel. Onder privacy en dan gezondheid. Dat lijkt nu verplaatst te zijn naar gewoon privacy?
De vraag die ik hier niet heb gezien is "wie heeft gevraagd om deze functie?" (voor zover ik alle reacties heb gelezen). Wie heeft hier iets aan: als gebruiker jezelf in een lijst laten zetten maar 1/ niet kunnen aangeven dat je ziek bent geworden en 2/ ook niet zien of je met een zieke in contact bent geweest. Het is volstrekt anoniem, dus wat heb je hieraan?

Verder dan "zieke persoon X heeft contact gehad met Y andere personen, waarvan er Z niet te traceren zijn of niet geinformeerd zijn", geraak je dan toch niet. Wie zou voor deze optie kiezen en niet gelijk de app installeren?

Zijn er ergens overheden die hierop aangestuurd hebben? En zo nee, waarom komt Apple hier dan mee op de proppen?
Ben wel benieuwd als elk land nu zijn eigen App heeft, of het dan ook zo is dat er tussen de verschillende apps ook locatie uitwisseling is. Als ik als Internationaal chauffeur zijnde op een Duitse Grossmarkt heb gelost, waarvan later blijkt er veel besmettingen aldaar zijn, zou ik zelf ook wel graag willen weten. Als die uitwisseling niet tussen landen onderling is (ivm verschillende Privacy wetgeving) dan heeft het voor diegene die over de grens gaan ook niet veel zin. En dan zijn die gegevens die je op papier moet invullen nog onlogischer!
Goed, geen gezever met apps, waarbij ieder land de boel zelf moet ontwikkelen.
Nou, niet helemaal dus want om te MELDEN heb je nog steeds een app nodig van het land waar je bent.
Nu ben ik wel wat verward. Ik citeer uit artikel:
Omdat er per land of regio maar één app kan zijn, kan de software achterhalen waar de gegevens heen moeten. Als een gebruiker positief is getest op coronavirus, is wel een app nodig om dat te melden.
Ik dacht juist dat er, totdat er een melding gedaan moet worden, data alleen wordt ontvangen van servers, en nooit iets verzonden náár servers? Waar slaat "kan de software achterhalen waar de gegevens heen moeten " dan op? Kan de Exposure API meer dan de NLse app doet en/of toe staat? Of, meer waarschijnlijk, een ongelukkig geschreven stuk tekst in het artikel?

[Reactie gewijzigd door dutchminator op 29 juli 2024 03:07]

Als jij besmet bent upload je jouw ID’s (dus de random generated nummertjes) naar het backend van coronamelder. Puur ID’s. Niet meer, niet minder.
Nee, dat snap ik, maar het artikel doet het klinken alsof er ook zonder app iets verzonden kan worden. De werking van de app en het protocol an sich is mij helder, vandaar dat ik de app ook al vertrouw op mijn telefoon.
Ja maar doordat een app nu regio gebonden is weet je iphone ook welke app in welke regio gebruikt wordt en misschien hebben ze alle app bouwers hun bakcend api’s gestandaardiseerd waardoor ze eventueel zelf “app” kunnen spelen
Een Corona api zonder App!

Werkt nog niet samen met de Nederlandse Corono-app.. :+
Het gaat er om dat mensen die wel de coronamelder hebben niet geïnformeerd kunnen worden als iemand zonder zijn ID’s doorgeeft denk ik.
Jammer dat het dan weer opt-in is. Het zou mooier zijn als het opt-out is.
Nee juist niet. Opt-in moeten we willen. Laten we alsjeblieft voor onszelf opkomen en onze rechten. Opt-out moet je nooit omarmen!
Juist wel, net als de donorwet is opt in nodig om het te laten werken.
En precies daarmee wordt onze vrijheid ingeperkt. De donorwet als opt-out is verschrikkelijk. Ik ben er totaal geen fan van. Ik was al jaren donor via opt-in. De overheid heeft niet het recht om voor ons individuen te bepalen of we donor zijn of niet en welke organen we afstaan na overlijden.
Ik ben niet tegen donor zijn, maar de huidige wet is het opdringen!

Opt-in for all and everything!
Juist! Net zoals met je veiligheidgordel in een auto. Of een helm dragen op de motor. Of je belasting betalen.

Je "vrijheid" werd altijd al beperkt. Dat moet nou eenmaal omdat er altijd mensen zijn die het niet willen of te lui zijn. Je voelt het nu alleen harder omdat het over de dood gaat en dat is nou eenmaal een moelijk gesprek.
Tja, maar toch vind ik dat niet te vergelijken. Opt-in op persoons gegevens en zaken als je lichaam/medische gegevens vind ik een must. Opt-out voor dat soort zaken kan niet door de beugel wat mij betreft.
Je "vrijheid" ... alsof je "vrijheid" wordt beperkt door het melden van gezondheidsrisico's.

Je "vrijheid" wordt toch ook niet beperkt door een rood stoplicht of wel soms. Ja je wordt geacht stil te staan voor een rood licht en dat betekent dat op dat moment je vrijheid om dóór te rijden ingeperkt wordt. Maar ja, een aanrijding krijgen is óók best wel irritant ...
Ik vind dat echt niet te vergelijken. Ja, rood licht is noodzakelijk en een goed iets, maar daar zijn geen privé gegevens mee gemoeid. Het enige wat de overheid daarmee realiseert is veilig verkeer voor iedereen. Daar is ook totaal geen opt-in/opt-out discussie. Ik vind het wat anders wanneer de overheid beslissingen neemt over mijn gegevens en dat in een opt-out brengt ipv een opt-in. De donor registratie is daar een goed voorbeeld van.
Ik was al donor, bewust, via opt-in. Door de wijziging was mijn initiële registratie ook nog eens veranderd, ineens waren organen waarvan ik voorheen zei die niet te willen doneren (huid en oogweefsel) nu wel aangevinkt voor donatie. Ik heb dat zelf weer moeten aanpassen (opt-out dus). Vreselijk. Laat mensen door goede informatie de keus maken en het dan via een opt-in doen, zoals het was dus, en push het niet via opt-out.

Maar goed, we verschillen van mening, en dat mag :)... een van onze mooie vrijheden.

[edit] typfouten

[Reactie gewijzigd door Godjira op 29 juli 2024 03:07]

Je nummerplaat is anders behoorlijk openbaar.
Ja maar je hebt nu een maal te maken met luie egoïstische mensen, en dat is de meerderheid. Die nemen niet de moeite om een formulier in te vullen want ze zijn niet van plan dood te gaan en hebben zelf niks aan het doneren van organen.

Zelfde geldt bijna voor de corona app, men hoort wat negatieve signalen over privacy, en veel mensen hebben het nog niet gehad en nemen het nu niet zo heel serieus meer, dus dan is de stap tot een opt-in te veel om tijd in te steken.

En dat zorgt ervoor dat het niet werkt, omdat mensen te lui zijn.
In het geval van donorwet ben ik het eens met @geerttttt. Ik verwacht dat er genoeg mensen zijn die er nooit echt aan gedacht hebben om te registreren terwijl ze mogelijk niet erg zouden vinden om donor te zijn. Ik wil niet zeggen dat iedereen echt te lui is om dit te doen maar meer van het heeft geen prioriteit. Of uitstellen omdat ze bijvoorbeeld hun Digid niet bij de hand hadden. Mensen die dit niet willen zijn vaak eerder geneigd om af te melden mensen die willen aanmelden omdat ze er tegen zijn (tenminste dat is een beetje mijn gevoel). Maar er wordt hier niet geheimzinnig over gedaan. Genoeg reclames die hierover informatie geven. Het is misschien wel opdringerig zoals @Godjira zegt maar het zal hopelijk meer levens redden.

De Apple api vind ik anders. Dit vind ik dat mensen zelf moeten bepalen of ze het vetrouwen ja of nee. Maar het is wel belangrijk dus in plaats van opt-in of out vind ik dat ze dit moeten vragen tijdens of na de installatie van de update. Dan heeft niemand de excuus van ik wist niet dat dit hier verstopt zat.

Uitzonderingen nagelaten ben ik het verder met @Godjira eens. Laat de meeste dingen opt-in zijn. Vooral omdat hier meestal niet duidelijk over geïnformeerd wordt (en ergens verstoppen in de licentieovereenkomst noem ik niet duidelijk) en vaak voor winstgevende of verkeerde doeleinden misbruikt wordt. Vooral omdat je met opt-in eigenlijk dus al te laat kan zijn om het uit te zetten. Je weet niet welke informatie er al verstuurd is voordat je de optie ziet en uit kan zetten.
Maar dan zijn er nog altijd betere opties als opt-out, bij het verlengen van je rijbewijs/ID/etc een dubbelcheck of je al geregistreerd hebt welke donorwensen je hebt. Je verhoogt de drempel om lui te zijn een beetje en geeft de mensen ter plekke de kans er over na te denken en een geinformeerde beslissing te nemen (of niet, en dan krijgen ze de vraag over x jaar weer bij het volgende verlengmoment) Nu maakt de overheid een beslissing voor jou, terwijl dat niet perse overeen hoeft te komen met de wensen van het individu.

Naast opt-in vind ik het guilt-shamen (iets anders als JA zeggen is egoistisch) rondom de donor-registratie ronduit stuitend, mensen kunnen ook een geinformeerde beslissing nemen om niet (of maar gedeeltelijk) donor te worden, misschien is het niet de gewenste beslissing, maar dat maakt het niet automatisch egoistisch. (Dit is overigens een hele interessante filosofische discussie die vele malen moeilijker is als opt-in vs opt-out :) )
Ping/Pongt iedere iPhone op zo’n request? Als in; geen app om te babbelen maar soort van Bluetooth handshake (:+) die triggered op een request > batterij rapper leer? (Al denk dat te verwaarlozen is, afhankelijk van BT versie)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 29 juli 2024 03:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.