'Nederlanders installeren CoronaMelder vooral niet omdat ze veel thuisblijven'

Ongeveer 29 procent van de ondervraagden in een onderzoek van Telecompaper zegt dat ze CoronaMelder niet installeren omdat ze vooral thuisblijven en daardoor de app niet nodig hebben. Ook zorgen over locatiegegevens vormen een reden om de app niet te installeren.

De cijfers gaan over november, meldt Telecompaper. Ongeveer 23 procent zegt zorgen te hebben over wat er met de locatiegegevens gebeurt waar de Nederlandse corona-app toegang toe vraagt. Het antwoord is: niets. De app werkt via de bluetooth-api van Apple en Google en maakt geen gebruik van locatiegegevens. Wel moet de locatiefunctie zijn ingeschakeld om de nauwkeurigheid van de app te bepalen.

Nog eens 21 procent installeert de app niet vanwege twijfels over de effectiviteit ervan. De app registreert het als twee smartphones met de app erop een kwartier lang naar schatting binnen anderhalve meter van elkaar zijn geweest. Als daarna een van die personen een code invoert om een coronabesmetting door te geven, krijgt de ander een seintje. Nog eens 15 procent wantrouwt de corona-aanpak van de overheid en installeert de app daarom niet.

De antwoorden lijken aan te geven dat Telecompaper onder meer deze opties heeft gegeven in een meerkeuzevraag. Het is onbekend of mensen eerst zelf bezwaren mochten verwoorden bij het onderzoek. Voor het onderzoek vullen maximaal rond tienduizend mensen een vragenlijst in.

Telecompaper zegt dat 4,5 miljoen Nederlanders de app geïnstalleerd hebben staan. Dat blijkt geen juiste schatting; eind november was het aantal installaties van de app 4,12 miljoen, blijkt uit cijfers van het ministerie van VWS. Het aantal downloads is tot nu toe 4,26 miljoen. Tweakers publiceerde in oktober een uitgebreid achtergrondverhaal over CoronaMelder.

Coronamelder bèta

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

18-12-2020 • 15:14

309

Reacties (294)

294
261
115
28
3
121
Wijzig sortering
Wat zijn dit voor percentages? 29 procent van het totaal respondenten, van de respondenten die het niet installeren, etc?

Nu lijkt het:
  • 29% want thuisblijven
  • 23% zorgen over locatiegegevens
  • 21% effectiviteit
  • etc
Wat samen optelt tot een groot aantal Nederlanders. Ik neem dus aan dat meerdere opties mogelijk waren per respondent, niet? En percentages van niet-installeerders?

[Reactie gewijzigd door erwn op 1 augustus 2024 12:54]

Wat zijn dit voor percentages? 29 procent van het totaal respondenten, van de respondenten die het niet installeren, etc?

Nu lijkt het:
  • 29% want thuisblijven
  • 23% zorgen over locatiegegevens
  • 21% effectiviteit
  • etc
Wat samen optelt tot een groot aantal Nederlanders. Ik neem dus aan dat meerdere opties mogelijk waren per respondent, niet? En percentages van niet-installeerders?
Ik blijf het spijtig vinden dat mensen zo argwanend zijn over deze app. Veel gebruiken wel Google Maps, Facebook etc. Welke veel informatie opslaan en gebruiken voor reclame doeleinden.
Nu is er een app tegen Corona van de overheid, extreem goed geaudit, opensource, strenge regels en in samenwerking met de community en mensen vertrouwen het niet. Blijkbaar willen mensen alleen maar geloven wat ze willen geloven :'( .
> Ik blijf het spijtig vinden dat mensen zo argwanend zijn over deze app. Veel gebruiken wel Google Maps, Facebook etc.

Dat is helaas een veel gehoorde drogreden.
- Je vergelijkt appels en peren. Een commercieele app is iets anders van een door een overheid gebouwde app. Een overheid heeft een geweldsmonopolie. Een overheid heeft andere beweegredenen dan een commercieele partij. Je onderschat mensen als je denkt dat ze niet bewust dit onderscheid maken. Privacy wordt ook wel als "contextual integrity" beschreven, in de zin dat de privacy verwachting per situatie verschilt. Mensen beoordelen het risico dus per app, en doen dat heel bewust.
- De CoronaMelder app is in grote mate ook een Google app. De app is bijvoorbeeld niet echt anoniem, mede omdat de app bouwt op het framework van Google en Apple. Dat framework is de reden dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet achter CoronaMelder staat. De app installeren is dus niet alleen een vraag of je de overheid vertrouwt, maar ook of je Google vertrouwt. Ik heb de specificatie van het framework gelezen, en vond daar nogal wat gekke design keuzes in die toevallig wel goed uitpakken voor Google, zoals bijvoorbeeld hoe de uitgezonden code en het mac-adres niet op hetzelfde moment veranderen. Deze kleine shift maakt tracking in de publieke ruimte veel eenvoudiger.
- Je scheert iedereen over één kam. Veel mensen installeren Facebook en soortgelijke apps ook bewust niet, dus bij een grote groep is er helemaal geen cogintieve dissonantie.
- Zeggen dat mensen de CoronaMelder app moeten installeren omdat ze ook de Facebook app installeren, is als roepen dat iemand een frikandel moet bestellen omdat diegene net ook een kroket heeft besteld. Het wantrouwen van apps is een prima basishouding die de overheid wat mij betreft zou mogen stimuleren, of op zijn minst niet zo moeten bagateliseren.
- Hoe mild en transparant die ook gebouwd is, dit is de eerste overheids app die wordt ingezet om elkaar massaal in de gaten te houden. Hierin is deze app uniek, en daarom is de vergelijking met commercieele apps al mank. Ik geloof zelf dat dit aspect enorm wordt onderschat.

Er zijn goeie redenen om de CoronaMelder app te installeren. Er zijn ook domme redenen om dat niet te doen. Maar roepen dat iedereen commercieele apps 'toch ook vertrouwt' is onwaar en niet zo nuttig.

Terug naar het onderwerp: ook voor mij heeft een app die pas triggert als ik 15 minuten vlak naast iemand zit niet zoveel nut, want die situatie komt nu gewoon bijna niet voor. Ik vind de oplossing in New Zealand eigenlijk slimmer, want die omzeilt het Google/Apple framework, en geeft burgers ook meer controle over het registeren van situaties. Die app is bijvoorbeeld wel nuttig als je vooral naar de supermarkt gaat.
Ik vind het heel logisch. Gezondheidsinformatie is extra gevoelige informatie die in verkeerde handen nare gevolgen kan hebben voor de persoon waar het over gaat. Dat is ook de reden waarom bedrijven in beginsel geen medische gegevens mogen vastleggen als ze die voor hun dienstverlening niet strikt nodig hebben, zelfs al meld de klant dat uit eigen beweging. Voorbeelden zijn uitsluitingen/weigeringen bij bepaalde verzekeringen, hypotheken, leasecontracten noem maar op.

Als de informatie eenmaal op straat ligt, ligt het voor altijd op straat. Als je je dan bedenkt dat de overheid niet de beste geschiedenis heeft met het veilig stellen van gegevens van de eigen burgers. Dat een overheid nu goede intenties kan hebben maar dat in de toekomst kan veranderen (2e wereldoorlog). Wetende dat deze app zowel medische informatie, directe en indirecte contacten als locatie informatie vast kan leggen. Dan is er genoeg materiaal wat linksom of rechtsom tegen je gebruikt kan worden.

En we weten nu na de toeslagenaffaire dat als de overheid het tegen je kán gebruiken, dat de overheid het tegen je zál gebruiken en dat je zelfs bij de rechter je gelijk niet zal krijgen hoe onterecht het ook is. Maar intussen wordt wel je leven geruïneerd en zit je jarenlang in de shit. Terwijl verantwoordelijke politici hun schouders ophalen en lachend door gaan.
Als er één app op de wereld is waarvan de ontwikkeling helemaal openbaar en met toezicht van veel (kritische) instanties tot stand gekomen is, is het deze wel. Er WORDEN geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Belief me or not.
"Gezondheidsinformatie is extra gevoelige informatie die in verkeerde handen nare gevolgen kan hebben..."
Kletspraat. De enige informatie die deze app zou kunnen lekken is dat iemand in de buurt geweest is van iemand die corona heeft (gehad).
Daar is niks gevoeligs aan.
Ik heb even dat document doorgelezen en mijn eerste oprechte reactie is, wat voor een van de pot gerukt onderzoek is dat?

Hoofdstuk 3:
"Decentralised tracking protocols do not require the creation of a register of COVID19 patients, as required for certain reportable diseases defined by law. Centralised models possess a database "

Heel dat hoofdstuk gaat vervolgens verder op risico's van een centraal databank model met wat copy paste werk uit een bron die vermeld word echter alle corona apps werken gedecentraliseerd. Heel hoofstuk 3 is dus te reduceren naar de eerste zin, de rest staat er omdat, ja waarom eigenlijk?

Hoofdstuk 4:

Stel je zit alle dagen thuis, je hebt maar met 1 iemand contact gehad, je krijgt een melding, dan weet je meteen dat de andere persoon besmet was. Ja sorry maar als ik alle dagen thuis zit, ik word ziek en ik heb maar met 1 iemand contact gehad, dan weet ik het ook. Beter nog, heel vaak kan ik traceren waar ik een griep opgelopen heb, als je de gemiddelde incubatietijd weet, je neemt de eerste dag symptomen, dan weet je al op welke dagen je in je agenda moet kijken. En ja met de lockdowns waardoor je sowiezo weinig contacten hebt is het dan gemakkelijk te traceren, daar heb je helemaal geen app voor nodig, de app dient net om je te waarschuwen zodat je kan testen voor je symptomen krijgt.

In een ander scenario, I kid you not, je legt een een telefoon in je brievenbus waardoor alle buren opgepikt word die passeren, als je dan een melding krijgt weet je dat u buur besmet is. Eerst en vooral, die apps houden enkel contacten bij van langer dan 15 minuten dus het voorbeeld is per definitie al fout. En anderzijds, als ik mijn buren wil spioneren door spionage materiaal te steken, dan getuigd dit voorbeeld echt wel dat er alvast geen carriere als geheim agent in zat.

Hoofdstuk 6:

"he ties his phone to his dog, and lets him run around in the park all day. The next day he goes to see the doctor and is tested positive and all dog walkers receive a notification. "

Dat moest ik wel even quoten, je hangt je telefoon met plakband aan je hond, vervolgens laat je die hond los lopen in het park, je besmet jezelf met het virus om je dan te laten testen zodat iedereen in het park een melding krijgt. Sorry maar moet ik dit echt serieus nemen? Als iemand dat daadwerkelijk dusdanig psychisch gestoord is dan zorgt deze dat hij zelf in het park rondwandeld met het virus in zich, geen honden, geen plakband en geen corona melders voor nodig.

Vervolgens gaat men daar verder op in met een voorbeeld voor terrorisme zodat je de boel kan destabiliseren want iedereen moet in verplichte lockdown door valse alarmen te generen. Door wat juist? Omdat een gedecentraliseerd systeem een melding stuurt "je hebt mogelijks risico gelopen" waardoor een overheid geen idee heeft wie die melding gekregen heeft?

Het enige waar ze wel juist zitten is dat Bluetooth allerhande security risks heeft, van een open deur intrappen gesproken zeg.

Dus dan ging mijn aandacht naar wie heeft deze zever geschreven. Dat begint indrukwekkend, Xavier Bonnetain University of Waterloo. Ik vrees dat Xavier het een en ander mag gaan uitleggen bij zijn universiteit wegens het misbruiken van hun naam, Xavier is er namelijk gewoon student maar laat uitschijnen dat een universiteit deze publicatie goedkeurt, Xavier zal er heel snel achter komen wat een Universiteit daar zoal van vind.
Je laten testen zonder dat je symptomen hebt is met een PCR test vrijwel nutteloos: een PCR test kan alleen detecteren of je bent besmet als je zelf ook virusdeeltjes in je keel- en neusslijm hebt zitten
Het risico van te vroeg testen is vervolgens dat je denkt: ik ben negatief getest dus ik kan overal gaan en staan waar ik wil.

Verder zijn er blijkbaar ook al dubieuze bedrijfjes waar je op bestelling een telefoon met een besmette registratie kan laten afleveren bij een van je concurrenten, zodat medewerkers deze verplicht in quarantaine moeten. Verder adviseren werkgevers van bezorgingsbedrijven aan medewerkers om hun bluetooth tijdelijk uit te zetten om dit soort scenario's te vermijden.
Je bent voornamelijk besmettelijk voor anderen net voor je de eerste symptomen hebt omdat je dan nog rond loopt waarbij de eerste symptomen niet altijd even duidelijk zijn. Uit eigen ervaring begin 2020, donderdag wat rugpijn, vrijdagavond wat hoofdpijn, zaterdag een buikgriep, zondag dokter "het zal niets zijn", zondag 17:00 tot maandag 05:00 weet ik nog een paar flarden van maar name dat ik half wakker werd happend naar lucht is bij gebleven. Toen ik na 3 weken voor het eerst terug een voet buiten stapte kwam ik tot de conclusie dat er buiten niets meer te doen was, lockdowns waren afgekondigd en in de supermarkt waren de rekken half leeg.

Ondanks dat toen van contact tracing of coronamelders geen sprake was, ik wist meteen exact waar, wanneer en door wie ik besmet ben, ik moest gewoon de vraag stellen waar zat ik vorig weekend. So what? Moet ik mij nu kwaad gaan maken op het kerkhof bij dat graf, hé jij, jij hebt mij aangestoken, smeerlap?

Het probleem is dat ik pas de zondagnamiddag een mail kreeg dat ik mogelijks risico had gelopen (privé want nog maar een dokter te pakken krijgen via telefoon kon je best eerst even je telefoon voor opladen). De mail heb ik pas maandag gelezen maar toen was het al te laat. Ik heb gelukkig niemand aangestoken maar tijdens die week wist een collega niet welke fles water van hem was en welke van mij. Ik wist het ook niet maar al lachend *tuut tuut corona, neem maar nieuwe* heb ik beide flessen in de vuilbak gesmeten, wist ik veel. En wist ik veel dat wat rugpijn mijn eerste symptoom ging zijn.

En dat is heel het punt van contact tracing, de persoon die mij besmet had geen (duidelijke) symptomen toen hij mij besmette maar hij zat uiteraard al veel verder, had ik dinsdag een melding gekregen dat die ziek was geworden dan had ik mij op zijn minst meer op mijn hoede geweest of nog beter, een test waardoor ik niet een week lang gewoon op mijn werk rondliep terwijl er van mondmaskertjes nog geen sprake was, er was van niets nog sprake terwijl er heel die week meetings waren in mijn bureau met mensen uit meerdere lidstaten. Het is een wonder te noemen dat ik niemand aangestoken heb. (correctie, er is niemand ziek geworden, mogelijks heb ik wel mensen aangestoken maar hebben ze er nooit iets van gemerkt, mogelijks is daardoor onopgemerkt verder verspreid naar meerdere landen, in ieder geval heb ik die maandag ochtend aan alle alarmbellen getrokken dat ik kon)

Zoals bij bijna alle infectie ziekten, eenmaal iemand echt ziek is dan is men wel heel besmettelijk maar dan loopt die persoon niet meer rond, dan ligt die in een bed waar hoogstens dichte familie of verplegend personeel besmet word. Een infectie ziekte mag niet snel werken en mag ook zijn gastheer niet snel doden, het mag ook niet altijd zijn gastheer doden, anders valt het te snel op of kan het zich niet sluipend verspreiden, corona gedraagt zich zo omdat als corona zich niet zo zou gedragen dan was het corona nooit gelukt om te doen wat het gedaan heeft. Het is zoals een goede cryptolocker, die sluipt binnen, versleuteld eerst heimelijk al je backups weken, maanden aan een stuk en dan plots alle computers tegelijk op slot, geen waarschuwing, meteen het mes op de keel.

Over verhalen van dubieuze bedrijfjes die via pakketten medewerkers besmetten van concurende bedrijven, er is momenteel geen enkel maar dan ook geen enkel geconfirmeerd geval bekend waarbij een besmetting via pakketpost gebeurd is. Niet 1. Dus vanwaar die verhalen komen, dat is mij een raadsel.
Ja het virus kan onder perfecte ideale omstandigheden wel even overleven op karton maar overleven wilt niet zeggen dat het aantal niet snel zakt waarbij in de praktijk perfecte ideale omstandigheden geen sprake is. En zelfs als er nog wat virus op dat karton zit, het moet nog altijd in je longen terecht komen, dan moet je het karton echt al gaan aflikken en dan nog word het een lastig verhaal voldoende virus deeltjes in je longen te krijgen om langs deze weg besmet te worden. Ik mag een héél lage dosis HIV recht in je bloed spuiten, je gaat behalve de prik er nooit iets van merken net zoals je lichaam dagelijks zoveel aanvallen afslaat zonder je het ooit merkt.
Hoe dat verhaal nu weer is aangepast naar een telefoon verzenden via pakketpost van iemand die een positieve test heeft gehad om dat bedrijf te verplichten in lockdown, sorry maar van waar haal je dat? Zelfs al mocht je dat proberen, zelfs al lukt het, het valt niet op dat er een telefoon in de doos zit? Het valt niet op dat niemand een telefoon besteld heeft? Het valt niet op dat die telefoon aan staat en dat iedereen die dicht genoeg bij die telefoon was voor langer dan 15 minuten diezelfde dag een melding risico contact krijgt? De kranten zouden smullen van het politieonderzoek naar wie er de flauwe plezante probeert uit te hangen.

Dat men medewerkers van bezorgingsbedrijven adviseert hun bluetooth uit te zetten geloof ik meteen omdat bezorgingsbedrijven willen dat hun zaak blijft draaien. Ze willen niet dat medewerkers plots thuis blijven omdat ze een melding krijgen risico contact net zoals ik vandaag hoorde dat collega's op hotel zitten vlak voor de grens, overdag de grens oversteken maar binnen de 48 uur terug zijn uit rood gebied en dus niet onder de regels vallen terugkeer uit rood gebied. Een andere was nog meer van de pot gerukt, die zit in rood gebied maar komt elke 2 dagen de grens over om even boodschappen te doen, zo is deze nooit lang genoeg in het buitenland zodat hij in het weekend zonder probleem naar huis kan. Een andere contractor kwam de boel steken, het trok op niets en is vervolgens letterlijk gaan lopen, de uitleg achteraf was dat hij terug moest zijn want anders mocht hij geen kerstmis vieren met zijn familie wegens te lang in rood gebied.

Uiteraard valt er wel wat te zeggen over maatregelen waar je op voorhand al van weet, niemand gaat zich eraan houden. Dat staat in de sterren geschreven dat mensen niet 14 dagen thuis gaan blijven als ze terug komen van reis, de werkgever gaat dat niet accepteren zelfs al zou de werknemer in uitzonderlijk geval vragen om onbetaald verlof. Maar ik heb de indruk dat men op den duur de uitgevonden uitvluchten als waarheid begint te zien, dat men begint te geloven dat post medewerkers gevraagd word hun bluetooth uit te schakelen vanwege een security verhaal.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 1 augustus 2024 12:54]

Sommige dingen gaan wel ver. Daarentegen staan mensen ook te fluiten bij het torentje en vernielen ze '5G masten'. Er gebeuren nog wel meer radicale dingen op dit moment. Het is bijna gegarandeerd dat er van die mensen er een aantal misbruik gaan maken van de app.

[Reactie gewijzigd door DasBonkers op 1 augustus 2024 12:54]

Dit is een scenario waar Zondag met Lubach ook over gesproken heeft. We hebben als samenleving nog niet echt nagedacht over alle manieren hoe je de app kunt misbruiken. Je kunt jou telefoon met een positieve test ook best meenemen naar de concurrerende (levensmiddelen-)winkel bijvoorbeeld.

Niet dat het veel uit maakt, de meeste mensen in retail hebben de app niet omdat je anders tien dagen onbetaald op de bank zit. Ook dat financiële probleem hebben we niet opgelost dus je kunt er vanuit gaan veel mensen de meldingen negeren om zo te kunnen eten.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 1 augustus 2024 12:54]

Nee, dat gaat niet want op het moment dat je een positieve test hebt gehad begint de app met een schone lei. Het heeft dus geen zin om als besmet persoon je telefoon rond te sturen.

Het is wat kort door de bocht om te denken dat er niet nagedacht is over misbruikscenario’s. Er is juist veel nagedacht over scenario’s, al zal er altijd iets over het hoofd gezien worden.
en wat is het grote nadeel van dit misbruik dan?
Mensen zitten thuis zonder dat ze echt Corona hebben.

Gezien de huidige situatie, is dat dan zo erg?
Ja. Wel als je een zaak hebt die je draaiend moet houden. Of niet betaald krijgt tijdens die periode.
Dit zie je dus bij alle maatregelen. Een totale lockdown kan niet gehandhaafd worden als je niet letterlijk de beschikking hebt tot een leger of politiemacht om het af te dwingen als de bevolking niet mee doet.

Handhaving is waar het in Nederland altijd stokt.
Nee. Vrijheid is waar overheden tekort schieten. Zij denken namelijk dat zij degene zijn die het recht van vrijheid geven en dus ook weer kunnen afpakken. Gewoon wetten schrijven die de burger berooft van vrijheid en privébezit. Er is voldoende handhaving. Alleen veel achterlijke regelgeving.
En dan loop je met jouw "besmette" telefoon in de winkel. En dan moet je vervolgens binnen een paar meter bij iemand blijven voor 15 minuten . . . . . .Hoe lang denk je dat iemand vriendelijk doch dringend aan je gaat vragen om even een paar meter verderop te gaan staan?
De pagina opent met een situatieschets van een bedrijf dat voor een tijdelijke werker van 14 dagen zoveel smartphones als sollicitanten aanschaft. Dit alles teneinde het idee dat áls een van hen een corona melder app heeft geinstalleerd, zij hem kunnen weigeren als hij in de tijd tussen het sollicitatiegesprek en de start van zijn werknemer, mogelijk risico heeft gelopen op besmetting. Ik vind dit een extreem vergezocht scenario, en de situatieschets dient bovenal om angst aan te jagen. Angst voor... bedrijven die elke mogelijke angle zoeken om werknemers te discrimineren?

Ik denk persoonlijk dat een site die de schijn ophoud om mensen voor te lichten, misschien beter niet kan beginnen met iemand zoveel mogelijk angst aanjagen.
Nee. Dat zijn geen goede argumenten. Dat zijn (ver)gezochte redenen. Vooral als je deze paranoia afzet tegen het gemak waarmee we kritiekloos veel persoonlijker informatie delen met google, Facebook en talloze willekeurige ontwikkelaars van willekeurige apps.
Daar heeft de overheid het zelf naar gemaakt. Ik ben opgegroeid met de waarschuwing dat als je ooit uit de school klapt bij de overheid, dat je de rest van je leven in een caravan woont.

https://www.rtlnieuws.nl/...lokkenluider-van-het-land

Wat nu blijkt, twintig jaar later: Als je laag opgeleid bent en/of (kind van) een buitenlander, dan wil de overheid ook best een juridische achterdeur gebruiken om je erbij te naaien.

https://nos.nl/artikel/23...chtsstaat-geschonden.html

Ik (en waarschijnlijk vele anderen) vertrouwen de app wel, maar niet de mensen erachter.

Edit. En voordat mensen gaan roepen, maar Facebook dan!? Ten eerste heb ik geen Facebook want dat is nog steeds optioneel, ten tweede is de potentie tot machtsmisbruik van de staat is uiteindelijk vele malen groter dan die van een reclame bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 1 augustus 2024 12:54]

"de overheid", de "mensen erachter" het klinkt allemaal zo samenzweerderig. Zeker met dat 'opgegroeit met het idee dat', alsof Ad Bos de hetze van miljoenen overheid mederwerkers in tienduizenden steden, dorpen en publieke instellingen belichaamt.

Alsof alle miljoenen mensen die direct of indirect bij de overheid werken onder 1 hoedje spelen als collectief tegen de miljoenen mensen die niet bij de overheid werken.

Klokkenluider Ad Bos. Een fanatieke OM jurist of een aantal juristen bij het OM vertegenwoordigen niet direct de gehele overheid, zeker niet in een relatief plat land als Nederland. Zelfde als de toeslagen affaire. Ja, de baan van een aantal medewerkers bij de Belastingdienst (er zijn zoveel duizenden toeslagen en belastingen echt maar een zeer beperkt aantal houdt zich specifiek met deze toeslag bezig) staat op het spel en ze proberen hun eigen hackje (en dus baantje, hypotheek, gezin, eer, etc.) te redden en laten daar anderen de dupe van worden.

Als een aantal mensen uit de stad of dorp waar jij woont crimineel blijken te zijn, zegt dat niet perse wat over jou.

Want als je zo redeneert over de overheid, kun je ook zo redeneren over 'het bedrijfsleven'. Omdat het zoveel crimninelen en corrupte mensen ergens actief zijn in 'het bedrijfsleven', kun je daarmee ook simpel elk bedrijf wantrouwen.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 1 augustus 2024 12:54]

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Niet elke ambtenaar is corrupt, net als dat ik de agenten op straat ook vertrouw. Het is echter een machtsconstructie (net als kerken, onderwijsinstellingen, en grote bedrijven) waarbij vuile was niet altijd gelucht wordt, en waar klokkenluiders langzaam uit de organisatie worden gewerkt. Een organisatie wordt niet corrupt overnacht, ook dat kost tijd.

Laten we de kindertoeslag affaire als voorbeeld nemen. Er zijn nu enkele ambtenaren ontslagen omdat ze aan de bel trokken, en er zijn enkele ambtenaren die nu op non-actief staan... Maar wat met de honderden (zo niet duizenden) die weg keken?

De rede dat ik (en ik vermoed ook anderen), nu niet de app installeren, is omdat die app over vijf jaar nog gebruikt wordt, voor hele andere doelen. Dan zijn alle eerlijke medewerkers al lang weg op de afdeling die de app nu beheert.

Of het samenzwerig klinkt? Vast. In het debat van Hobbes tegenover Rousseau sta ik aan de kant van Hobbes dus het is aan jou om je goede aard te bewijzen, en tot die tijd werk ik niet mee.
Want als je zo redeneert over de overheid, kun je ook zo redeneren over 'het bedrijfsleven'. Omdat het zoveel crimninelen en corrupte mensen ergens actief zijn in 'het bedrijfsleven', kun je daarmee ook simpel elk bedrijf wantrouwen.
Dat doe ik ook. Als ik de eigenaar niet in de ogen kan kijken terwijl ik mijn waren afreken, dan is dat zeker een punt in het nadeel van de onderneming. Het grootste deel van mijn eten koop ik dan ook op de markt.
Ik zou hem zelf over een jaar als half nederland een inenting gehad heeft weer deinstalleren van je telefoon, trouwens, google weet waarschijnlijk beter waar jij je tijd rond brengt dan die app, die app weet het alleen als 2 telefoons bij elkaar geweest zijn dichter dan 1.5 meter.
Er zijn mog wel absurde voorbeelden waar de overheid het lak heeft aan het welzijn van zijn burgers.
Dat leert mij; geen liquidaties aangeven.

Nu wil het dat er een jaar of vier geleden geschoten was bij mij in de straat (om 4 uur 's nachts) en toen heb ik mij ook omgedraaid. Blij om te weten dat het de goede keuze was om lekker verder te pitten.
(veel) meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken de app. Dat worden een boel caravans.
Blijkbaar willen mensen alleen maar geloven wat ze willen geloven
De gemiddelde mens heeft geen idee van de werking van apps, opensource, communities en audits. De gemiddelde mens is wel bekend met de nieuwsberichten over ICT clusterfucks en de overheid die tijdens de crisis zijn mening lijkt te veranderen over allerlei kritieke zaken, zelfs met boetes tot gevolg.

En nu komt diezelfde overheid met een app. Natuurlijk geloven veel mensen niet dat deze veilig is. Dat komt omdat de overheid zegt dat deze veilig is en deze heeft de afgelopen tijd een nogal slecht trackrecord opgebouwd. Ik denk niet dat mensen niet willen geloven, maar dat hun gezonde verstand zegt dat ze het niet kunnen geloven.

Ik lees Tweakers hobbymatig en kan wel enigszins volgen hoe de mensen die het checken de app checken. Waar ik totaal geen verstand van heb zijn vaccins. Ik heb geen idee wie de autoriteiten zijn, wie hoe en wat checkt, waar dat fout kan gaan enzovoorts. Het enige dat ik weet is dat de overheid roept: Er is haast gemaakt, sommige zaken konden worden versneld en nu zijn er vlot vaccins gemaakt. Helemaal veilig!111!!!!. Tja. Vinden mensen dat over 6 maanden ook nog? Ik zou het niet weten.

Zelfde principe als met de app. Ik wil graag geloven dat de vaccins veilig zijn maar vooralsnog heb ik geen basis om dat te doen. Die basis had de overheid moeten zijn maar die is nogal onbetrouwbaar de laatste tijd.
Er wordt niet verteld wat er in vaccins zit, er is ook geen verzekering aangehangen, dat als je er bv kreupel van zou worden, dat je je financieel nog enigszins zou kunnen redden.
Blackbox zonder vangnet.

[Reactie gewijzigd door vinz98 op 1 augustus 2024 12:54]

Waar ik vooral bang voor ben is de hectiek die er gecreëerd is.
Hier heerst het idee dat je een super groot probleem hebt als die app meld dat je eventueel mogelijk misschien iemand hebt gezien die het heeft.

Komt ie:
Stel je woont op een hoekhuis in een drukke straat waar iedereen de hond uitlaat op een veld recht voor je neus. Er zijn uitzonderingen op de regel, dat weet ik. Maar de hectiek is er. Alles is een advies, behalve het mondkapje en de quarantaine.

Want:
Als of het een zombie virus is dat je morgen dood maakt. (dat klonk niet lekker, het is vervelend dat je er mensen aan zou kunnen verliezen of erger, hebt verloren).
Als je dan meld dat je die melding hebt en een test wilt. Dan laten ze je 4 dagen wachten maar wel voor 120 euro een Non-COVID test kunnen doen en binnen 15 min uitslag.
En dan na zon test die negatief is het advies krijgen om toch thuis te blijven want je bent in meerdere oranje landen geweest. Kom op. Ben consistent. En kleurcodes... Geen rant over dat nu.

De 5 pcr testen die ik de afgelopen maand heb gehad met permanente hersenschade tot gevolg (merk je aan deze reactie) waren allemaal negatief en toch moet je weer want, werk. Ik word echt heel moe van dit hele gebeuren. Blij als het chronisch word. Dit is nog lang niet over, daar gaat een app niet aan helpen. En de 'wie wil een spuitje' cijfers zeggen ook weer dingen waarvan je denkt, wat je denkt. Het zijn cijfers.
Ik heb die app willen zien als leerproces voor de overheid om het te accepteren. Maar iedereen ziet zelf in cijfers wat ze willen. Niet te beginnen over alle false positives die het geeft, zie regel 1 van deze comment.

Mooi dat we een app willen. Maar het is en blijft data, gecreëerd door mensen overgelaten aan een algoritme gecreëerd door.... Dat moet niet letterlijk genomen worden.

Dit vind ik een test in het wild.
En met alle schandalen die er zijn, van data en overheid tot schotel naar het buitenland want 3.5Ghz). Ik heb echt problemen te geloven in een 'Beta Test' applicatie met 'Real Life' gevolgen voor de mens als output.. Van financiën (want boetes mogelijk) tot het 'Real Life' verliezen van dierbaren. Het is een automatie die echte gevolgen heeft. Dat moet anders en corona moet oprotten.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 1 augustus 2024 12:54]

Omdat het van de overheid is, goed gemaakt of niet.

De overheid heeft een geweldsmonopolie, maakt wetten en handhaaft ze eventueel en is daar imho nogal willekeurig in om die toe te passen. Daarnaast is de overheid de meest onbetrouwbare partner die er is en hebben ze nogal de neiging om alle informatie die ze verzamelen toe te passen voor zaken waar het niet voor is goed gekeurd.

Tot slot kan de staat niet vervolgd worden (volkel arrest) en kunnen ambtenaren niet vervolgd worden (pikmeer arrest). Noch kan ik niet om de overheid heen (buiten emigreren en zelfs dan).
[...]
Ik blijf het spijtig vinden dat mensen zo argwanend zijn over deze app. Veel gebruiken wel Google Maps, Facebook etc. Welke veel informatie opslaan en gebruiken voor reclame doeleinden.
Nu is er een app tegen Corona van de overheid, extreem goed geaudit, opensource, strenge regels en in samenwerking met de community en mensen vertrouwen het niet. Blijkbaar willen mensen alleen maar geloven wat ze willen geloven :'( .
Dus, omdat Google en Facebook een gevaar vormen voor de maatschappij door alles over iedereen te weten (en dat in het geheim te delen met de overheid), is het ineens niet erg meer als daar nog een derde partij bij komt (de overheid, maar dan zonder het te hoeven verbergen)?

Wel eens van whataboutism gehoord?

En waarom moesten wij de overheid ook weer vertrouwen? Er staan me nog wat dingen bij als Syri, UWV faal ICT, ongeveer 5 miljard EUR per jaar die weggepist wordt aan corruptie (onder de noemer "gefaalde ICT projecten"), de toeslagen affaire (met de Donner crimineel), datalekken bij de belastingdienst, het leger dat op eigen houtje illegaal profilering doet en ga zo maar verder. Dat zijn de dingen die "door incompetentie" mis gaan.

De overheid kan letterlijk nog geen software bouwen die een 16-bit integer door geeft: zelfs het aantal infecties per dag is teveel gevraagd. Sta daar even bij stil: met een jaar aan doorlooptijd en een onbeperkt budget kan de overheid geen software bouwen die het aantal infecties per dag doorgeeft zonder wekelijkse storing. Ik bedoel, hoe dan?! Zegt dit niet gewoon alles dat je hoeft te weten?

Dan nog de dingen die de overheid doelbewust moedwillig verkeerd doet: de sleepwet, de data opslag wet, het hack-recht van de politie, het feit dat de AIVD voor de NSA werkt om illegaal data te vergaren over Nederlanders en ga zo maar verder.

Zelfs als de app op dit moment met de beste intenties is gebouwd en 0 lekken bevat: de data uit een opvolger van deze app zal in de toekomst misbruikt worden. De vraag is niet of, maar wanneer. Deze corona app is wat mij betreft niets anders dan een precedent/excuus om in de toekomst voor politiek gewin data te verzamelen over Nederlanders via een "update" van de app.

En dat alles terwijl (naar mijn mening) nooit aannemelijk gemaakt is dat deze app ook maar 1 corona infectie kan voorkomen in het meest positieve fictieve scenario waarin iedereen de app zou gebruiken (wat nooit gaat gebeuren).

Ik zie werkelijk 0 goede argumenten om de app te installeren, maar wel heel veel argumenten om hem niet te installeren.

Oh en had ik het al gehad over de miljoenen die deze app gekost heeft? En wat krijgen we daar voor terug? helemaal niets. Miljoenen die ook rechtstreeks naar zorg/ziekenhuizen/IC's hadden kunnen gaan. Of naar vaccin ontwikkeling. Of naar voorbereiding voor de volgende pandemie die binnen 10 - 20 jaar volledig voorspelbaar zal toeslaan.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 1 augustus 2024 12:54]

De overheid is de laatste tijd al een paar keer slecht in het nieuws geweest, waardoor mijn vertrouwen in haar sterk is afgenomen. Vandaar dat ook ik argwanend ben met betrekking tot deze app en dus niet gebruik. Wellicht ongegrond, call me paranoid...
De standaard-instelling van een samenleving waarvan de cultuur volledig ondergeschikt gemaakt is aan het kapitalistisch streven naar winstmaximalisatie, is om bedrijven te vertrouwen en de overheid (althans in haar helpende rol) te wantrouwen. Sceptisch zijn t.a.v. tech-bedrijven wordt dan ervaren als een vorm van politiek (in de zin van betrekking hebbend op de machtsverhoudingen in een samenleving) activisme, en de doorsnee persoon is absoluut allergisch aan het zijn of haar hoofd politiek boven het maaiveld uit te steken. Zo ook met het niet maximaal cynisch staan t.a.v. de idee dat de overheid ooit iets goeds voor de burger zou kunnen doen. Die bezwaren over de privacy-dimensie (die men niet eens begrijpt) zijn louter een excuus voor cynisme.
Het maakt niet uit hoe de App tot stand gekomen is:

- Hij is te duur. Ik begrijp meer dan een paar miljoen euro om een dergelijke app te ontwikkelen. Waarschijnlijk moeten er weer allerlei mensen dik aan verdienen. Dat ondersteun ik niet.
- Ik vertrouw de overheid sowieso niet, niet alleen door de mislukte projecten maar ook door het sleepwet gebeuren.

Mogelijk dat ze mijn vertrouwen weer ooit terug krijgen, maar tot die tijd bekijken ze het maar met hun automatisering.
Wat mij betreft zijn dit vooral lege woorden. Ik vraag me ook af wat voor vage “eisen” je hebt voordat je de overheid weer gaat vertrouwen. Waarschijnlijk onhaalbare. Beetje recalcitrant dus.
Volgens mij begrijp je niet hoe vertrouwen werkt.

Vraag je ook aan je vrouw nadat je vreemd bent gegaan wat haar 'eisen' zijn om jou weer te vertrouwen?

Maar laat ik het simpel houden: wanneer de app in dit geval Europees ontwikkeld was met transparantie over de kosten dan had ik hier heel anders tegenaan gekeken.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 1 augustus 2024 12:54]

Voor mij was het meer dat die wil dat ik gps de hele tijd aan heb staan anders werkt het niet.

Als android dat zo nodig heeft moet Google er wat aan doen. Enigste wat de app moet doen is kijken naar Bluetooth signalen.
Hier zo een persoon die niet weet hoe de App werkt maar er wel een mening over heeft
De app maakt geen gebruik van GPS

Het verbaast me hoeveel mensen hier een mening hebben over de App terwijl ze niet weten hoe hij werkt
- de app gebruikt alleen bluetooth
- de app stuurt geen data over wie of welk device dat in de buurt was naar een server
- Je kunt pas in de app melden dat je corona besmet bent als je van de ggd een nummer krijgt wat je in moet voeren

Ik ben heel erg op mijn privacy gesteld en ga daar heel ver in. Maar heb 100 de male meer vertrouwen in deze app dan bijna alle andere apps op mijn telefoon
Maar op de meeste (Android) telefoons moet gps wel aan staan waardoor andere apps op dat moment ook locatiebepaling kunnen dien en hun profiel van jou kunnen opbouwen/uitbreiden.
bij mij staat GPS uit, deze app heeft het niet nodig, het gaat niet over ander apps of functionaliteit.
Hier zo een persoon die denk dat hoe het voor hem werkt, zo moet het voor iedereen.

Installeer app, bla bla bla, bluetooth aan, zet locatie aan, GPS gaat aan. Zet GPS uit, app zegt dat die niet aan zet, zet app aan, GPS gaat aan.

GPS / locatie aan, dan kan iedere app daar gebruik van maken. Plus energie verbruik.

Dit is meer een probleem van android, want de app zou het niet nodig moeten hebben?
Ik blijf het spijtig vinden dat mensen zo argwanend zijn over deze app. Veel gebruiken wel Google Maps, Facebook etc.
Ik ben wel argwanend over het totale plaatje. Deze app zit wel goed in elkaar maar het vereist dat ik Gps de hele tijd aan heb staan. Dus niet alleen recht op, maar daadwerkelijk locatiebepaling aan. En dat kost mij teveel accu. Daarnaast kunnen ook andere apps, die ik sporadisch gebruik op dat moment mijn positie uitlezen. En ik ga niet 10x per dag instellingen lopen wijzigen.

En ik gebruik niks van Google of Facebook.
Als dat zo is kun je gewoon alle apps geen toegang geven tot de locatie gegevens.
Ik hoor heel veel verhalen van mensen die een melding kregen en nooit een code gekregen hebben om getest te worden, of mensen die false positives hebben omdat ze (bijv. op kantoor of in de file) dicht bij mensen zijn geweest maar nooit risico hebben gelopen. Allemaal extra stress waar ik niks mee opschiet, want die ene keer dat ik buiten kom doe ik er alles aan om zo min mogelijk risico te lopen.

Wat niet weet, wat niet deert. Ik win er niks mee als ik die app installeer, hij zal het toch niet goed doen tenzij ik batterijbeheer uitschakel (wat ik niet van plan ben, moeten ze maar een betere app maken), en hoe veel hij ook geaudit is, het is en blijft een IT-project van de overheid.
Grootschalige datacollectie o zo veilig,

totdat de hack er is of een aantal jaar later het bedrijf dat de app maakte is overgenomen.

Eens gelekt blijft uw informatie op straat.

Ik denk dat er regelmatig voldoende grote hacks voorbij komen om zeer wantrouwig te zijn voor alle vormen van datacollectie.

Wat overigens ook de offciele houding van de EU, zie GDPR.
Waarom ik (als Vlaming) wel Facebook en Google maps gebruik maar de Corona-app niet is redelijk eenvoudig: Ook al verwerken alle 3 de apps min of meer dezelfde gegevens, er is er maar eentje die mij tot een quarantaine kan dwingen en daarmee veel tastbaarder in mijn leven aanwezig zou zijn.

Afgaand op het artikel van Jaap Haartsen, die als de grondlegger van Bluetooth het protocol niet voor dit doel geschikt acht, is de kans op een false positive toch redelijk aanwezig en zonder dat ik me dan kan verweren vlieg ik wel in quarantaine totdat ik negatief heb getest.
Deze hoor ik als anecdote vaker. Maar gezien de 15 minuten eis, lijkt het me onwaarschijnlijk.

Mogelijk je buren als die ook de hele dag thuiswerken: Maar goed, zelfs in een flat heb je een gelimiteerd aantal buren...

Ik zit ‘s avonds aan de straatkant... loop veel met de hond, heb nog geen corona-melding gekregen van de app.

Zelfs met de huidige besmettingen is de individuele kans klein dat je op een dag als individu iemand met Covid tegenkomt. Alleen de wet van de grote getallen speelt parten, de gevallen worden niet voor niets gemeten in een aantallen per 100.000.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 1 augustus 2024 12:54]

Je hebt maar een beperkt aantal buren
, maar als mijn buurvrouw haar smartphone bij zich heeft als ze s'ochtends staat te kokkerellen (en dat doet ze) en ik lig heerlijk uit te slapen met mijn cell op het nachtkastje... hebben wij "contact". Als ik en de boven of onderburen tegelijkertijd T.V. kijken hebben we "Contact". Als ik s'avonds laat nog even wat te snacken bak, en mijn andere buren liggen al te slapen...
Dat zijn wel 12 mensen waar ik "contact" mee heb... Voor mij is zo'n App hiermee zinloos, zeker omdat er ook nog schoolgaande kinderen bij zitten.
Staan mensen altijd zoveel voor je raam?
Ik kan me alleen maar voorstellen dat dit op de wallen gebeurd ;)
Wat dacht je van een galerijflat, daar staan echt weleens mensen voor je raam even te kletsen met elkaar hoor.
De twee kletsende mensen hebben dan een match, dus daar werkt de app goed.
In de enkele gevallen dat je 10 minuten lang zit te evesdroppen krijg je een false positive als een van die twee zich uiteindelijk laat testen én positief blijkt te zijn. Jij bent dan voorzichtig en/of laat je testen.
In de meerderheid van de gevallen werkt de app gewoon zoals het moet: lang bij elkaar face to face.

Iets met slakken en zout?
Mag ik a.u.b. gewoon de afwas doen in de keuken. En ik eet graag escarcotes maar de "false positives" met buren, en hun gasten en van mensen die gewoon een kletspraatje houden, geven gewoon aan dat de app niet voldoet. Er zijn namelijk heel veel mensen die in een galerij flat wonen.
De oplossing moet niet zijn dat ik mij onnodig laat testen, maar dat de techniek verbeterd word.
Bijvoorbeeld een ruimtelijke box kunnen markeren die je huis representeert. Alle "Contacten" die op de grens gebeuren melden als mogelijke besmetting met datum en tijd erbij. Je weet zelf dan wel of je visite had of niet.
Ik begrijp je wel maar wil je echt meer privacy opgeven en de app ingewikkelder maken omdat er soms een false positive kan zijn?

Hoe lang heb je de app nu geïnstalleerd en hoe vaak heb je een melding gehad?
Ik geef geen privacy op, mijn " gouden kooi" kan lokaal worden opgeslagen. En de tijd van een contact is niet bepaald een privacy gegeven.
Verder heb ik de App juist niet geinstalleerd, omdat hij niet af is. En Gps nog altijd op ongeveer 5 meter nauwkeurig is en niet op 1,5m.
De app registreert het als twee smartphones met de app erop een kwartier lang naar schatting binnen anderhalve meter van elkaar zijn geweest
En hoe vaak heb jij een Corona test laten doen? Dat is tamelijk onprettig.
Dit is natuurlijk grote onzin. Je moet 15 minuten in de buurt van iemand zijn.
Ik woon op een hoek en we hebben hier echt veel mensen met honden. Nog nooit een melding gehad.

[Reactie gewijzigd door skdevil op 1 augustus 2024 12:54]

ik weet dat er eigenlijk geen medische gegevens worden verzameld
Echt hoor, wat is dit dan voor toevoeging? Je post bevat een leugen en aannames gedrenkt in je mening.
Hierbij de statistieken van de CoronaMelder-app:
https://www.coronamelder....ctsheet_Corona_latest.pdf

Veel bombarie voor de hoeveelheid aan meldingen, en een nog kleiner percentage aan positieve testen.
Ik zie juist dat het werkt. 99,8% van de meldingen kwam eerder binnen dan een belletje van het bron en contact onderzoek. En dat 10-11% uiteindelijk geïnfecteerd blijkt, is ook wat er in China uit het trein reizigers onderzoek kwam. Daar reserveer je een zitplaats, dus dat konden ze allemaal koppelen wie naast elkaar zat. Zat je direct tegenover elkaar, dan was het ook zo'n 10% infectie kans.

Het werkt dus precies zoals verwacht. Er zouden alleen meer mensen mensen mee mogen doen 👍.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 1 augustus 2024 12:54]

Over de percentages gaan we het maar even niet hebben, maar de hele lockdown is niet bedoeld om het sterftecijfer omlaag te krijgen (nou ja, niet primair) het is bedoeld zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Want ookal hebben de meeste mensen weinig last van een coronabesmetting, er is een deel dat zo ziek wordt dat ze opgenomen moeten worden. Als het virus vrij rond kan gaan moeten er zoveel mensen opgenomen worden dat de ziekenhuizen dit niet aan kunnen en dat zij keuzes moeten maken wie er opgenomen wordt of niet. Dat is wat er met een lockdown wordt geprobeerd te voorkomen (en helaas niet helemaal lukt want reguliere zorg wordt is alweer afgeschaald).
Wanneer dit een primaire doelstelling is ben ik erg benieuwd naar het aantal extra ic bedden, het aantal om geschoolde medewerkers en de hoeveelheid extra aangeschafte beademingsapparatuur. Ziekenhuis opname en behandeling is altijd al een (financiële) keuze geweest. Dit mooie staaltje kapitalisme wordt nu alleen uitvergroot in ons gezicht gedrukt. Wie herinnert zich nog thaaislijm patiënten welke behandelt konden worden maar door ziekte kosten verzekeraars en ministers jaren als onrendabel / kosten post werden weg gezet. Reguliere zorg inperken is sowieso een absurde keuze gezien de te behandelen covid patiënten, al is dat meer een ethische discussie.
Je hebt niet veel aan een snel opgetuigde extra IC-afdeling als je geen personeel hebt om hem te bemensen. Verder duurt een opleiding tot IC-verpleegkundige ongeveer anderhalf jaar dus daardoor heb je ook niet snel extra mensen beschikbaar.

Peter van der Voorst, afdelingshoofd van de IC in het UMCG heeft voorgesteld om per ziekenhuis een extra IC-afdeling stand-by te maken voor toekomstig gebruik en back-uppersoneel te laten rouleren zodat sneller opgeschaald kan worden. Goed plan, al is dat ook niet van vandaag op morgen gerealiseerd. En bij alles is de vraag: wie gaat dat betalen?
Alles is zo'n beetje goedkoper dan de economie stil gooien, daarnaast hoef je geen volledige opleiding af te ronden als je maar 1 ziekte beeld gaat behandelen. Zo wordt normaal ook opgeschaald in crisis situaties.
Gister was je klusjesman morgen ben je militair als het echt nodig is.
Nog niet te spreken over al het medisch personeel in andere branches welke in sneltrein vaart omgeschoold hadden kunnen worden (Of niet eens omgeschoold hadden hoeven worden leger/herintreders).
Je geeft het in mijn ogen te simpel weer.

IC-verpleegkundige word je door een opleiding van anderhalf jaar na je verpleegkundigenopleiding. Er is al een tekort aan mensen in de zorg en de vpk's die er zijn werken al op andere afdelingen. Daar kunnen ze niet worden gemist en niet iedereen zit erop te wachten om IC-verpleegkundige te worden.
Je hoeft geen IC verpleegkundige te worden om één specifiek doel te behalen.
Wanneer de standaard taken escaleren naar een noodsituatie kun je dit overdragen aan een ervaren medewerker terwijl je weer verder gaat met de standaard werkzaamheden.
Je kan iemand perfect leren prikken zonder dat die persoon ook maar weet wat er in de spuit zit.
Dat we bij de normale IC verpleegkundigen meer eisen hebben omdat ze een veelvoud aan ziektes/noodsituaties moeten bedienen staat compleet los van het opleiden voor één doel.
Er is bewust gekozen om dit niet te doen, wat de reden ook mag zijn.
Je kunt wellicht iemand een trucje leren maar daarmee voldoet hij/zij niet aan de eisen die we aan mensen in dergelijke functies stellen. Die personen moeten bevoegd en bekwaam zijn en in dat eerste zit hem waarschijnlijk de crux: iemand moet een bepaalde opleiding hebben gedaan om voorbehouden handelingen te mogen uitvoeren. Je zou kunnen zeggen dat nood wet breekt maar dan moet daar wel een onderbouwde beslissing over worden genomen. De reden dat dat niet is gebeurd weten jij en ik niet.
De enige reden die je kan bedenken is dat het risico niet zo groot is, anders ga je in een noodsituatie opschalen. Gezien de slachtoffers kunnen we wel stellen dat het voor de economie sowieso vrijwel geen problemen oplevert (de Lock down zelf is daar het probleem). Naast het zeer tijdelijk niet beschikbaar hebben van medewerkers door de lichtere verschijnselen bij de jongere generaties. De combinatie van niet opschalen valt niet te rijmen met de strenge maatregelen aan de andere zijde. De toekomst zal ongetwijfeld leren wat de reden was.
De economische problemen komen inderdaad door de lockdown. De reden dat daarvoor is gekozen is het voorkomen dat de zorg overbelast zou raken en natuurlijk het ethische aspect dat je geen mensen onnodig wilt laten overlijden.
Ja, dat roepen ze telkens maar als het beleid niet gericht is op meer plaatsen creëren geloof ik daar persoonlijk vrij weinig van.
SARS-CoV-2 is 10x schadelijker voor je dan griep.

En waarom deze vaccins tegelijk klaar zijn? Ik zal je nog beter vertellen, het BioNTech/Pfizer vaccin is in een weekend in februari 2020 ontworpen. En het had al 1 maand en 2 weken eerder op de markt kunnen zijn 😅. Het allemaal menselijk 'persoonlijk falen' dat het alsnog zo lang geduurd heeft 🙊

In China hebben ze overigens al iets van een miljoen mensen gevaccineerd in de afgelopen maanden (+ elders, zoals in Brazilië). Dus tsja, 'niet' eerder klaar.. Het is maar wat je aandurft. Zij meer dan wij.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 1 augustus 2024 12:54]

Je eerste paragraaf is erg onduidelijk geschreven maar voelt als: ik heb er geen last van dus het bestaat niet. Stel nu dat iedereen zijn gang gaat, de ziekenhuizen stromen vol (want niet iedereen gaat direct dood aan COVID-19). Daar is het alle hens aan dek. Jij moet naar het ziekenhuis want hebt (in jouw situatie) echt iets. Maar ja, alle zorg is afgeschaald. Ga je toch nog dood! Maar dat is dan niet zo erg.

Zeker heb je wel een punt waarin je je kunt afvragen hoeveel een mensen leven waard is. We leven nog in de gedachte dat ouder altijd beter is. Alles oplappen en in een verzorgingstehuis zetten.

Tot slot, hoe serieus denk je dat mensen je nemen als je zegt dat er op wereldwijde schaal mismanagement is, maar jij het beter weet. Waarom ben jij eigenlijk niet president van de wereld?
Ik zie om mij heen dat vrienden/familie wel mee willen doen, maar zij bang zijn dat dit veel geld of tijd kan gaan kosten wat ze niet kunnen missen. Ze moeten vrije dagen inleveren voor testen en/of quarantine, nu na een half jaar zijn die dagen op, en komen ze dus in de problemen omdat dit op een later moment ingehaald moet worden.
Uh, moet de werkgever dit niet gewoon doorbetalen?

https://www.rijksoverheid...emers-in-thuisquarantaine
En denk aan oproep krachten op een 0-uren contract oid.
Die worden gewoon even niet ingezet ==> 0 uren gewerkt en ditto salaris.
Zo werkt het gelukkig al een tijdje niet meer. Als je al een aantal maanden ergens werkt en bv gewoon 40 uur maakt. Kan een werkgever dat niet zomaar naar 0 zetten. Na 3 maanden kan je daar al beroep op doen.

Werknemers hebben de laatste paar jaar redelijk wat rechten terug gekregen (of erbij gekregen zelfs), die we de afgelopen 20 jaar ingeleverd hebben of zelfs nooit gehad hebben.

Je staat als werknemer, vooral sinds dit jaar, best sterk in je schoenen. Ook als je 0 uren of uitzendkracht bent.

Protip voor uitzendkrachten, check even wat vaste krachten met dezelfde functie verdienen en zoek uit wat inlenersbeloning is. Dit wordt erg stil gehouden :)
Anoniem: 304028 @batjes19 december 2020 04:03
https://www.ondernemenmet...t-10-vragen-en-antwoorden

http://www.noestadvocatuur.nl/loon-oproepkracht/

Het is wel iets complexer dan bovenstaande reactie, daarnaast werkt dit niet bepaalt ideaal voor je carrière ook al is het volgens de regels.
Tussen "recht hebben" en "recht krijgen" zit een wereldgroot verschil...
Inderdaad. Vraag dat maar eens aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire. #geheelofftopic
Lees anders even de hele pagina in plaats van een selectief stukje. Beknopte samenvatting:
- Werkgever moet een werknemer doorbetalen, ook als die in quarantaine zit en niet vanuit huis kan werken
- Uitzondering: Als de werknemer ondanks een oranje/rood reisadvies toch op vakantie is gegaan hoeft de werkgever de werknemer niet door te betalen voor de periode dat de werknemer na deze vakantie in quarantaine moet.
- Betreft vakantiedagen, als de werknemer al vakantiedagen had vastgezet kan de werknemer die enkel in overleg met de werkgever terugdraaien (waar een werkgever dan weer niet in mee hoeft te gaan). Een werknemer kan die dus niet eenzijdig terugdraaien.
Die titel had ik inderdaad overgeslagen omdat er specifiek vermeld werd "bij een huisgenoot heeft die last heeft van klachten" en dat hier niet van toepassing is. Het lijkt mij een stuk eerlijker als dit inderdaad voor alle vormen van thuisquarantine geld (inclusief de coronamelder app), en hoop dat de werkgever het op dezelfde manier leest.
Ik vindt het onverantwoord van de werkgever als het zo moet, zo vraag je juist dat mensen met corona naar het werk gaan omdat het anders vrije dagen kost. Als het vervolgens op het kantoor voorkomt en er raken meer mensen besmet kost het alleen al meer en het komt ook onbeschoft over voor de maatschappij.
Dit is ook wat ik hoor om mij heen. Mensen moeten gewoon blijven komen.

Ook onder jongeren in supermarkten. Verkouden? Nee gewoon komen, niet laten testen.
Er zijn maar weinig bedrijven die ik ken waarbij het echt heel serieus wordt genomen.
Ik merk zelf in mijn omgeving dat er een groot verschil zit tussen de werkgevers. De grotere organisaties zoals o.a. randstad zijn zeer strict in hun coronabeleid (er zullen vast wel uitzonderingen zijn).
Echter bij de MKB bedrijven merk ik dat er veel lakser wordt omgegaan met de corona voorschriften.
Als ik op LinkedIn zie hoeveel van die recruiters nog elke dag leuk foto's posten vanaf kantoor over nieuwe opdrachten... dat is nu juist werk wat prima vanuit huis kan.
Pardon, wachten op uitslag is gewoon ziekteverlof tenzij je bewust risico hebt gelopen door bv onnodig te reizen of op vakantie bent gegaan. Daarnaast is testen en afwachten nog maar paar dagen.
In landen waar ze effectief naar 0 toewerken (daar zijn er best een paar van), betaalt de overheid mensen dus ook een salaris om in quarantaine te gaan. Denk daarbij aan minimumloon plus een beetje. En bijvoorbeeld boodschappen en vertier (boeken) wordt geregeld.

We kunnen dat in Nederland ook doen. Maar doen om de een of andere reden die effectieve dingen niet.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 1 augustus 2024 12:54]

Ze zouden de GGD code voor het waarschuwen van anderen moeten koppelen aan de testuitslag. Nu krijg je de code om in te voeren in de app pas dagen na je positieve uitslag, waardoor anderen dus pas erg laat gewaarschuwd worden. Erg slecht!
Ik ken meerdere mensen die ik contact zijn geweest met mensen die positief op corona zijn getest. Die hebben hun omgeving verder niks laten weten in afwachting van de test. Dus dan ben je 5 dagen verder. En indien negatief vertellen ze niemand wat.

Zelf vind ik dat bijzondere gang van zaken. Lijkt mij logischer dat je meteen je omgeving op de hoogte stelt, ook al heb je nog niet getest, dat je in aanraking bent geweest met iemand die Corona heeft.

Nu lees ik ook nergens op de covid websites dat je elkaar op de hoogte moet stellen.. vind het maar bijzonder
"Lijkt mij logischer dat je meteen je omgeving op de hoogte stelt" - wat is "je omgeving"? Iedereen in de supermarkt waar je doorheen hebt gelopen? Of alleen mensen waar je persoonlijk om geeft?
Mensen op het werk en andere personen waar je mee gesproken hebt e.d..
Spatiegebruik!

Maar idd, installeren die app. Het maakt geen inbreuk om jouw privacy of dat van anderen. Het kost nauwelijks extra energie (zeker niet meer dan dat flauwe felgekleurde spelletje), en het is opensource. Ze hebben gehoor gegeven aan *alle* zorgen die men had over zo'n app, en nóg wordt ie niet geinstalleerd? Wat wil je dan? We komen iig niet van het virus af door niets te doen, dat hebben we wel gezien.
Ik moet zeggen dat ik als frequent treinreiziger (ook tijdens lockdown vereist ivm werk in kritische sector) ik de coronamelder app als zeer prettig ervaar. Ik heb inmiddels 1x de notificatie gehad dat ik in contact ben geweest, in de praktijk betekend dat vaak dat je de volgende dag al kunt testen:

- Persoon 1 krijgt klachten (is dan al 48 uur besmettelijk)
- Persoon 1 maakt testafspraak voor 24 uur later
- Persoon 1 krijgt 24 uur na test uitslag en vult gelijk de code van de GGD in de app
- Persoon 2 kan 5 dagen na het contactmoment (ergens in die 48 uur voor de klachten + 5) zich laten testen.

In de praktijk betekend dit slechts 2-3 dagen maximale quarantaine terwijl dit in de oude situatie 10 dagen zou zijn geweest.
De punten in jouw volgorde, even nuanceren:

- Zo zwartwit is het niet. Je kunt zelfs besmettelijk zijn zonder ooit zelf corona te hebben. Je kunt gewoon iets beetpakken waar het aan zit, e dan iemand aan je handen laten likken. Daarbij ben je het meest besmettelijk zodra je gaat hoesten en proesten.
- Je kunt een testafspraak (iig in Utrecht) meestal veel sneller maken. Ik kon twee uur later al terecht (resultaat negatief gelukkig).
- Je krijgt de uitslagen BINNEN 24 uur, niet na 24 uur. Ik kreeg de uitslag een goeie 18 uur na de test.
- Ja die klopt.

Hoe dan ook lost het verkorten van quarantaine niks op. Behalve dat de #ikdoenietmeermee egoïsten minder boos zijn.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 1 augustus 2024 12:54]

Het verkorten van quarantaine zorgt ervoor dat er economisch minder schade is en zorgmedewerkers sneller weer aan het werk kunnen. Dus het levert wel degelijk wat op natuurlijk....

Test bereidheid gaat ook omhoog als je heel snel weer naar buiten mag bij negatieve test.

[Reactie gewijzigd door Waah op 1 augustus 2024 12:54]

Economie is niets waard als half Nederland dood neervalt.
Als je negatief getest bent is de kans dat je het verspreid nihil tot afwezig.

Dat toon je wel aan met een absurd voorbeeld te komen als iets aanraken en dan je hand laten aflikken.... dan is er wel wat anders mis dan enkel Corona :Y)

En zonder economie ook geen ziekenhuizen ;) het zal altijd een balans zijn. En dankzij korte test tijden en quarantaine kort houden is de bereidheid tot testen groter en zullen minder mensen door blijven lopen met klachten uit angst voor quarantaine.

Genoeg voordelen dus aan snel kunnen testen.
Mijn punt is dat als je immuun bent dat je ook niet gelijk iedereen moet gaan knuffelen. Daarvoor moet het virus eerst *weg* zijn.
Dan moet je dat zeggen :+
Eerder uit quarantaine is heel wat anders als iedereen platknuffelen na besmetting
Dat klinkt alleen meer als een kernramp dan het corona virus.
Statisch gezien zullen erg weinig overleden patiënten actief deel uit maken van de beroepsbevolking. Absurde doemscenario's schetsen lijkt mij niet bepaalt helpen.

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken
Spelfouten helpen ook niet, en toch maak je ze :)

Hoe dan ook moeten we de kans op verspreiding gaan minimaliseren, en niet "de balans vinden" in dingen die niet noodzakelijk zijn, zoals iemand een hand geven, of je mondkapje afzetten omdat het zogenaamd moeilijk ademt. Maw, alles wat je kan doen, gewoon doen. Je doet het immers vooral voor een ander.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 1 augustus 2024 12:54]

Het is prettig te horen dat je de uitslagen nu tijdig krijgt.
In september ben ik op Dinsdag-ochtend getest en kreeg ik op Zaterdag -middag (na 4 dagen) de officiele uitslag (positief).... maar daar was ik al achter met tegen 40 graden koorts, blaffen etc..
In die tijd was de GGD m.i. zwaar overbelast.
Logisch toch ook? Of had je verwacht dat de app exact kan weten wanneer je besmet bent? Juist de groep die een melding heeft gehad terwijl ze geen klachten hebben en positief testen zijn de mensen die het virus over zullen brengen op anderen.
Ik had de app geïnstalleerd, en liep zelfs rond met bluetooth aan speciaal voor de CoronaMelder-app.

Werd toen ziek (positief getest). In mijn gesprek met de GGD kwam de app ter sprake, en ik wilde natuurlijk de meldingen laten activeren. GGD vraagt mij de app te openen, naar beneden te scrollen en de sleutel met ze te delen. Dat doe ik... Echter, de sleutel wordt niet geaccepteerd... Medewerker voert het in, maar het is geen correcte sleutel. Raar. Paar keer opnieuw geprobeerd (sleutel herhalen, app opnieuw starten en zo), mocht niet baten.

Ik baalde ervan, want de app was juist voor deze situatie bedoeld. Als een laatste middel dacht ik nog: laat ik de app even snel verwijderen en opnieuw installeren. Ja, slim hoor... Je krijgt dan gewoon een nieuwe sleutel (ergens ook logisch), dus heb je helemaal niets meer aan (want geen geschiedenis).

Al met al, was ik tevreden over de app (merkte/voelde er geen nadelen van), maar op het moment dat-ie moest shinen bleef het stil. Teleurstellend, wel.

[Reactie gewijzigd door YStec op 1 augustus 2024 12:54]

Ik heb hem wel geïnstalleerd, maar blijf tegelijk ook veel thuis, zodat ik nogal eens vergeet om BT + locatie aan te zetten als ik toch eens aan de wandel ga. :P Die permanent aan laten staan als ik thuis ben eet nodeloos batterij.
Daar zijn meerdere artikelen over te vinden op internet.
Bluetooth (en dat met name de nieuwere versie Low Energy) verbruikt nauwelijks batterij. Bluetooth aan laten staan voor de Corona melder heeft dus nauwelijks effect op de gebruiksduur van je telefoon.
Zie onder andere https://www.androidauthor...th-drain-battery-1145853/
Bluetooth aan laten staan heeft nauwelijks effect op je batterijduur, tenzij bluetooth daadwerkelijk gebruikt wordt. En dat is nu precies wat die Corona app veel doet.

Ofwel: de Corona app heeft wel degelijk een significante impact op je batterijduur. Eenvoudig te controleren als je kijkt welke apps je batterij leegslurpen. Correlatie en causaliteit is niet hetzelfde.
Ik heb de corona melder app al zo lang als hij uit is en merk zelf geen noemenswaardig extra verbruik. Dan heb ik zowel de locatie als Bluetooth continu aanstaan.
Ook als ik kijk bij de batterij gegevens van mijn telefoon zie ik bij de grootverbruikers geen Bluetooth staan. Als het al stroom verbruikt is het in verhouding niets tot het moment dat ik mijn scherm aanzet. Het scherm blijft bij mij de grootverbruiker; of ik nu een tijdje zit te surfen/filmpjes kijken of dat ik zo nu en dan even mijn telefoon ontgrendel.
Sinds ik de coronamelder heb heb ik altijd Bluetooth aanstaan, daarvoor niet. Ik merk geen verschil in energieverbruik.
Tegenwoordig hebben bluetooth protocollen een zogenoemde 'low energy' profiel. Hiermee gebruikt bluetooth 50 tot 100 keer zo weinig energie. Dus BT uitschakelen zorgt nauwelijks nog voor energiegebruik.
Goed om te weten. Vanaf ongeveer 2010 lijkt dit wel gemeengoed op toestellen, dus de kans dat iemand er op dit moment nog een heeft die dit niet ondersteunt is zeer klein te noemen. (Maar mijn vorige toestel had het dus idd niet.)
Correct, alleen je conclusie is niet lekker geformuleerd: "Dus BT uitschakelen zorgt nauwelijks nog voor minder energiegebruik" oid.
Locatie is niet nodig, alleen Bluetooth.
Als ik alleen BT aanzet meldt de app "exposure notifications inactive / to use this feature, turn on location".
Dat is omdat het knudde in elkaar zit in Google Services. Ze hebben dat daar in hun locatie dienst geknutseld, omdat die bij overal wat nodig is al bij kon.

Maakt het niet logischer voor de leek nee. Maar die locatie dienst geeft dus geen locatie gegevens door aan de Coronamelder app. Dat weten we zeker.
Dat was ook niet waar ik voor vreesde, ik geef alleen aan dat Pussycat's opmerking dat alleen BT noodzakelijk was in de praktijk dus niet zo uitpakt. Hij mag de locatie zelf niet nodig hebben maar het moet wel aan staan (alleen permission is niet voldoende).

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 1 augustus 2024 12:54]

Okee, sorry, dat wist ik niet. Klopt inderdaad, omdat hij door het BT-scannen ook beacons zou kunnen vinden die de locatie verraden.

Beetje lastig inderdaad.
Dit probleem heb ik dus ook, ik zou eigenlijk een regel moeten aanmaken dat BT automatisch aangaat als ik niet op mijn home wifi zit, met Tasker...
Gewoon altijd aanlaten.
Zonde van mijn batterij
Zonde van de maatschappij dat jij er bent.

Je doet het VOOR EEN ANDER.
Overdreven reactie zeg, erg jammer dit.
Nee, de kans om het leven van een ander te redden, te verhogen, is ronduit egoïstisch. Je moet je schamen. Om een beetje batterij zeg, kom op. Is jouw 3% accu echt belangrijker dan mogelijk iemand's leven redden? Wtf zeg.
Als je in het dagelijks leven altijd zo veroordelend reageert op (wat jij ziet als) fouten van anderen dan heb ik met je te doen.

Je hebt gelijk dat ik beter mijn BT aan kan laten staan, maar mijn punt was dat je reactie nogal extreem was door meteen te stellen dat ik beter dood kan zijn. En nu ga je vrolijk verder met overdrijven door te stellen dat ik mogelijke doden op mijn geweten heb, egoïstisch ben en mij moet schamen.

De impact van soms mijn BT uit hebben staan terwijl ik buiten ben is extreem beperkt aangezien ik vrijwel alleen buiten kom om een stukje te fietsen/wandelen. Daarbij vermijd ik drukte en als ik al mensen tegenkom passeer ik ze in enkele seconden (waar de corona app niet op triggert). Verder werk ik thuis, ga ik niet naar winkels, familie, vrienden, etc. Ik durf wel te stellen dat er weinig mensen zijn die meer rekening houden met Corona dan ik.

Dit alles wist jij niet, en juist daarom moet je niet zo snel (ver-)oordelen.
Ik heb niet gezegd dat je beter dood kan zijn. Nu overdrijf jij weer.

Maar als het gaat om levens redden en waarom je daar (deels) niet aan mee wil werken, is het belangrijk om uit te leggen waarom je dat doet. Dat je dat nu pas doet, riekt meer naar uitlokking dan een vooroordeel van mij. Dus goed dat je wat geleerd hebt.
Ja, je hebt me door, het was pure uitlokking, hopende iemand zoals jij uit de tent te lokken zodat ik vervolgens de vermoorde onschuld kan spelen en jou heerlijk kan beschuldigen, daar leef ik voor.

Leuk bedacht maar de realiteit is natuurlijk veel eenvoudiger: denk voortaan gewoon zelf even na voordat je gaat oordelen.

Maar oei oei, wat is het blijkbaar lastig voor je om een foutje toe te geven. Je brein staat het niet toe en doet steeds weer verwoede pogingen de schuld elders te leggen. Zeer creatief, dat wel. Ik herken het gedrag in mijn kinderen, als die verliezen of iets fout doen zijn ze ook zeer creatief in het vinden van een externe factor die het veroorzaakt zou hebben. Moet er altijd om lachen. Bij volwassenen is het natuurlijk minder grappig, sommige mensen leren dit helaas nooit af.
En thuis heb je natuurlijk ook geen enkele mogelijkheid om die telefoon gewoon op te laden... }:O die van mij ligt gewoon op de oplader bij mijn bureau als ik thuis aan t werk ben..
Woooow, jij hebt nog gewoon een oplader. Ik moet maar gewoon een ander apparaat met een USB kabel vinden waar prik uit komt. :P Gelukkig zijn er daar inmiddels genoeg van.

En ik ben zo iemand die routineus de mobiel bij zich draagt/gebruikt, ook binnenshuis, dus continue een draad eraan is voor mij minder praktisch. Zoveel mensen, zoveel gewoontes.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 1 augustus 2024 12:54]

Daar hebben ze wireless charging voor uitgevonden ;)
Daarom ligt hij op de oplader.

Maar dan nog, ff s avonds aan de oplader of tijdens de lunch en je telefoon houdt het met alles aan echt wel vol.
Het is in ieder geval geen excuus om de app niet te gebruiken. Zeker niet met het weinige dat je buiten komt.
Locatie aanzetten is niet nodig. BT alleen zou voldoende moeten zijn.
De APP heeft locatie RECHTEN nodig omdat google in z'n wijsheid besloten heeft dat BT een goed middel voor tracking en tracing in de wereld zou zijn met BT beacons, BT monitoring.
Juist in grote winkels kan hiermee onderzocht worden of effectiviteit van een opstelling beter kan of niet.
Om de mensen niet te veel te vermoeien met BT recht aanzetten, Wifi Recht aanzetten, Locatie aanzetten etc. is alles onder de noemer Locatie rechten aanzetten geschoven.

Kortom om BT aan te zetten voor een app, is het nu dus nodig om locatie rechten te geven.
De GPS kan gewoon uitblijven. en BLE verbruikt niet zoveel stroom als "Ouderwetse" BT.

Overigens heb ik dus juist op plaatsen waar de APP BT nodig heeft BT uitstaan, vanwege het volgen door winkels en winkelcentra. Er is een claim van advertentie bedrijven etc. dat er asl gevolg van de AVG de gegevens niet meer verwerkt worden maar ik denk niet dat de hardware al verwijderd is.
Ik krijg wel af en toe een melding van de corona app, dat hij niet kan verifiëren of er contact is geweest, want je telefoon moet er wel aan voor staan natuurlijk. En dat is hij soms niet bij mij: als ik hem uitzet voor een (online) overleg en ik vergeet hem weer aan te zetten, of de batterij is leeg zonder dat ik dat in de gaten heb, heb ik voor ik het weet een dag lang rondgelopen met een telefoon die uit is en een corona-melder die dan dus ook niets kan registeren.
Je bent thuis, dan leg je je telefoon toch op de lader? Beetje omgekeerd denken dat je juist thuis je accu moet sparen...

Daarbij BT kost geen drol aan energie. Doe 1x op een dag je telefoon *niet* aan bij het zoveelste whatsapp-bericht, en je hebt het BT-verbruik van een hele week er weer uit.

Locatie kun je uit laten.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 1 augustus 2024 12:54]

In de trein, bij de bushalte, in het restaurant het tafeltje achter je. Allemaal valide besmettingsmomenten hoewel op het moment niet relevant.
Er wordt geen paniek gecreëerd door zo'n app, er wordt paniek gecreëerd door mensen die graag paniek zien. Als de app een waarschuwing geeft laat je je testen (en nog steeds niemand die je daartoe dwingt!). Heb je het niet? Mooi, door. Heb je het wel? Mooi dat je daar nu achter komt en je kunt voorkomen dat je het verspreid. Waar zit die paniek dan?
Het maakt gebruik van de mogelijkheid om sterkte v.h Bluetooth signaal te meten. Aan de andere kant van het gebouw zul je dus niet als mogelijke verspreider zien. Door de muur is eveneens een afgezwakt signaal.

Als er mij één ding duidelijk is, is dat heel veel mensen het zeer lastig vinden zich aan enkele basisregels te houden. Misschien hebben we de app wel nodig.
Aan de hand van de verschillende simulaties die hier op het nieuws worden vertoond, lijkt het er op dat je alsnog besmet kan worden in gesloten ruimtes, ondanks dat de besmette persoon er niet meer aanwezig is.
In dat geval is de corona app dus compleet nutteloos, aangezien die naar mijn weten niks bijhoudt op dat moment.
Ja in dat specifieke geval is het nutteloos ja, maar dat maakt de app op zichzelf niet "compleet nutteloos". De app is een extra hulpmiddel en geen anti corona wondermiddel.
Ja, het is ook geen perfect middel. Het helpt, een beetje, de besmettingen te verminderen. In de meeste gevallen zijn de besmettingen geweest bij mensen die langere tijd dicht bij elkaar waren.
Simulaties met welke aannames?...
Het grootste probleem is dat als je op de IC komt, je er lang ligt en dan een significante kans hebt dat je komt te overlijden. Dat zorgt voor overbelasting van de IC. Maar dat los je op door meer capaciteit te creëren en niet door iedereen maar angstvallig binnen te laten zitten.
Meer capaciteit betekent dus meer IC verpleegkundigen opleiden. Dat is niet een opleiding van een maand bovenop gewoon verpleegkundige... die duurt 1-2 jaar. Dus als je NU begint met opleiden heb je over een jaar of ruim een jaar het begin van nut ervan (stagairs) en ben je over 2 jaar op sterkte. De apparatuur is vrij snel opgeschaald. (paar maanden).
In de jaren 1970 - 1990 werdt er volgens dat model gewerkt, maar de gezondheidszorg moest Lean & Mean worden, geen onnodige kosten etc. en dan worden nieuwe gebouwen met andere normen gebouwd en ingericht. (Minder IC's, is er minder personeel nodig, minder opgeleid etc.).
Één uitzondering. Als de overheid één maand lang zou verplichten binnen te blijven (dystopisch) en boodschappen alleen nog gebracht worden door gescreende medewerkers, de grenzen en Schiphol hermetisch sluit, dan zijn we na die maand nagenoeg virus vrij.
Wat Nieuw Zeeland dus gedaan heeft.... ze hebben daar een voordeel, het zijn eilanden.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 1 augustus 2024 12:54]

Snap weer niet waarom je hier een -1 voor krijgt. Motiveer het dan.
Liever een false negative dan een false positive!

Die app helpt. En het krijgen van een negatieve testuitslag is altijd beter dan het NIET krijgen van een positieve uitslag.
Ik begreep dat juist niet altijd gebeurd omdat mensen bang zijn voor 'coronaschaamte'. Sommige zijn bang voor negatieve reacties uit hun omgeving omdat blijkbaar toch iets hebben wat er voor gezorgd heeft dat ze het hebben opgelopen. Daarom is het idee van de app zo goed, je hoeft het niet zelf door te geven maar kan op die manier wel andere inlichten waarvan je het nummer niet hebt en pakt meteen de personen mee die je vergeten bent of niet durft te melden.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 1 augustus 2024 12:54]

Je hoeft het zelf niet door te geven maar gaat wel in quarantine. Echt geheimhouden is dan niet altijd even makkelijk.

Maar goed. Dat hele schaamte verhaal is natuurlijk belachelijk. Het idee dan je het alleen kunt oplopen als je de regels overtreed is onzin.

Als er iemand is die zich moet schamen is het de persoon die zich bewust ziek onder de mensen begeeft, niet de persoon die vervolgens besmet wordt.
In de trein zit je makkelijk een kwartier met vreemden in dezelfde coupe, of in een restaurant, of in het theater, of een museum, of in de wachtkamer van een ziekenhuis of de huisarts/tandarts. Sommige dingen zijn nu niet of nauwelijks meer aan de orde, maar er zijn best momenten waarbij je dat kwartier bij een vreemde in de buurt kan zijn.
Ja dat is wel zo, maar dat is (als het goed is) allemaal niet binnen anderhalve meter.

Ja er zijn momenten dat je een kwartier bij een vreemde in de buurt kan zijn, maar of dat dan ook een kwartier binnen anderhalve meter is, is maar de vraag. Ik deed dat sws al niet (waarom zou je ook) en nu al helemaal niet meer. De enige reden waarom ik de app dan oom zou installeren is om mogelijk door te kunnen geven aan anderen at er stront aan de knikker is en ze beter thuis kunnen blijven.

Ik vind het huidige regeltjes gedoe overigens ontzettend ruk. Ik zit midden in een verbouwing en moet dus af en toe bij de bouwmarkt zijn. Of bij een verfwinkel. En dan kan je zeggen ja maar je kunt online toch een hoop dingen bestellen? Nee zo simpel is het niet. Verf moet je gewoon in het echt zien op een kleurwaaier.

Derhalve vind ik het ook raar hoe men omgaat met wat wel en wat niet essentieel is. Een primera mag open als pakketpunt, maar mag verder helemaal niks verkopen (dus die verdienen nu €20 per uur) maar een supermarkt mag alles verkopen wat ze hebben. Ook spullen die bij de primera niet verkocht mogen worden. Trek dan een grens op producten (zoals alcohol na acht uur wtf).

Ik ben het absoluut niet eens met de aanpak van onze overheid. Ze maken eerst een roadmap met regels, waar ze vervolgens op iedere mogelijke sectie vanaf wijken. Wees consequent en pak leiding.

Ik loop sinds maart met een mondkapje als ik ergens heen moet en desinfecteer m’n handen overal. Afstandhouden is soms lastig (omdat anderen het dan niet doen), maar probeer het wel. In een supermarkt is het soms schier onmogelijk, maar dat is dusdanig kort dat zelfs als je tegen elkaar aan loopt de app het nog niet detecteert.

Het grootste probleem is wij. Houd je gewoon aan de regels en het gaat binnen no time weer veel beter, maar dat is kennelijk erg lastig.
"Het grootste probleem is wij. Houd je gewoon aan de regels en het gaat binnen no time weer veel beter, maar dat is kennelijk erg lastig." Inderdaad dat dus.
En dus is dat argument van "Ik installeer 'm niet omdat ik vooral thuisblijf" toch helemaal niet zo gek? Ik kom ook nergens waar dit aan de orde kan zijn en van bekenden hoor ik het echt wel. Ik ga sowieso niet met het openbaar vervoer, de laatste keer restaurant was ergens in juni en voor de rest kom ik dan hooguit bij mensen over de vloer die ik ken en het me echt wel vertellen. Wat is dan de toegevoegde waarde?
Dit is ook de reden voor mij. Ik werkt al vanaf maart thuis, ik kom alleen buiten als ik een rondje door de aardappel velden loop.. mijn eten wordt bezorgd door de jumbo. Net als al het andere spul dat ik zou moet hebben. Ik sinds sept meer in een winkel geweest.. wat voegt die app dan toe ?
Ik weet niet hoe het zit met alles dat je noemt, maar ik ben vlak voor de lockdown naar de bioscoop geweest (en ik ga praktisch nooit). Ik vond het fantastisch! Heerlijk veel ruimte (2 lege stoelen links en rechts van je, hele rij voor en achter je leeg), geen rotgeluiden (zelfs met ~50% kleine kinderen in de zaal), eigen consumpties (ipv onzinnig duur), en niemand die in de weg zat. Werkelijk een fantastische coronaproof middagje gehad.

Zo kan het ook in het theater.

En dan nog zal coronamelder erover klagen, terwijl je meer dan 2 meter afstand had. Zelfs bij de ingang/uitgang kun je daar prima op letten.

Desondanks gebruik ik 'm wel. Want ik wil graag bijdragen dat dit alles zsm. voorbij is.
Dat kwartiertje verzinnen ze niet. Dat is ingebouwd in de app.
Dat is hoelang je bij iemand in de buurt moet zijn geweest voordat die corona app je een melding geeft.
Dat kwartiertje is de regel die de app aanhoudt om te melden dat er een mogelijk besmettelijk contact is geweest.
Nee, dit heeft niks met virologie of eerder gezegd epidemiologie te maken. Dit is technologie en je moet nou eenmaal ergens een grens trekken. Het is onmogelijk om een app te maken die met alle mogelijke factoren rekening houd. Ik snap niet goed waarom mensen niet beseffen dat zo'n app maar een klein extraatje is inplaats van een wondermiddel.
Eis van de GGD & RIVM.
Voor contact onderzoek m.b.t. Corona moeten alle contacten die een kwartier of langer hebben geduurd gemeld worden bij Bron & Contant onderzoek.
Nu met de lockdown klopt het wat je zegt, met de gedeeltelijke lockdown kan je langer dan 15 minuten naast iemand zitten op een terras. Of samen in een winkel.
In een winkel zit ik ook niet een kwartier naast iemand. Terras zou kunnen, als ik geld had en er nu geen lockdown was. En zelfs dan zit ik zeker niet naast een wildvreemde, die zit dan toch iets verderop.
Het is zeker niet compleet nutteloos.

Dat het voor jouw weinig tot geen direct effect heeft wil niet zeggen dat het in andere gevallen niet helpt.

Stel: een collega op het werk ziek blijkt te zijn, maar we kennen elkaar verder niet. Mijn werk communiceert niet over de gezondheid van individuele werknemers tenzij het bekend is dat we samen in een team werken. Omdat we beide de app aan hebben staan krijg ik toch een melding. Ik laat me natuurlijk meteen testen en blijf thuis. Dat is maar goed ook want ik blijk ook corona te hebben. Als ik die avond bij m'n grootmoeder langs was gegaan was ze zo goed als zeker de zelfde maand nog overleden.

De app help echt om levens te redden.

Ook al lijkt een maatregel weinig effectief. Als we het met z'n alle consequent doen redden we levens!
Op dit moment zal het inderdaad lastiger zijn om 15 minuten in iemand buurt te zijn, aangezien we worden verzocht allemaal zo veel mogelijk binnen te zijn.
Gedurende de periode dat we meer vrijheden hadden (lees: sinds de zomer) kun je gerust op plekken komen waar je 15 minuten of langer in de buurt van een besmet persoon bent geweest, zoals terrassen, OV, het werk. De app is immers in heel NL te gebruiken sinds begin oktober.

Ik kan me in bovenstaande gevallen niet indenken dat een besmet persoon iedereen weet te informeren. Dan is een app toch wel handig. Jouw 100% zou voor jezelf dus prima kunnen gelden, maar lang niet voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door m181087 op 1 augustus 2024 12:54]

Maar op het werk hoor ik het toch van een collega. OV zou nog kunnen op zich, ware het niet dat ik die zonder epidemie al vermijd. Maar voor anderen kan dat inderdaad wel een ding zijn.
De Coronamelder-app trekt heel je batterij binnen no-time leeg. Zelf getest op meerdere smartphones en allemaal hadden ze hetzelfde probleem: je accu gaat bijna 2x zo snel leeg. Daarom maak ik geen gebruik mee van deze app.
Raar,

Ik heb de app op een iPhone 8+ en een 6s geïnstalleerd en ik merk nagenoeg geen verschil.
Ik had dus precies hetzelfde, s9+ die opeens hartstikke warm was in mijn broekzak... Gelijk verwijderd.
Op mijn mi 9t Pro vrijwel sinds release de app geïnstalleerd, ik merk niks qua extra batterijverbruik. Ook in de statistieken van mijn telefoon staat de app laag.
Dat argument van die mensen dat ze bang zijn dat ze gevolgd worden maar ze hebben ondertussen wel apps als Facebook, twitter, whatsapp, candy crush etc. volledige toestemmingen gegeven.

ik blijf het vreemd vinden... :P
Je vergelijkt appels en peren

Facebook, voor al hun slechte motivaties en intenties, heeft nog nooit kokkeluiers vervolgt of duizenden levens via een juridische achterdeur kapot gemaakt. Dat heeft onze overheid wel gedaan, zij bijvoorbeeld de recente affaire rond de kindertoeslag. De potentie tot machtsmisbruik van de staat is uiteindelijk vele malen groter dan die van een reclame bedrijf.

Ik heb het al eerder gezegd en daarvoor ben ik toen hard afgestraft met een zee aan -1s, maar vele mensen op straat vertrouwen de overheid niet, en daarom installeren ze de app niet. Of dat terecht is... is een lastige politieke discussie, maar in mijn ogen wel.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 1 augustus 2024 12:54]

De CoronaMelder is geen middel om mensen te vervolgen. Zoals eerder gezegd, kijk in de source van de app om je gemoedstoestand te bevredigen, en installeer em daarna. Wie weet ben je besmet zonder het te weten, en alleen een échte egoïst wil dat niet weten.

Als iemand appels met peren vergelijkt, dan ben jij het wel.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 1 augustus 2024 12:54]

Zo heb ik al mensen langs zien komen die luidkeels verkondigen dat ze zich nooit zullen laten inenten. Vervolgens gaan diezelfde mensen helemaal los op minister de Jonge omdat het inenten hier pas begin januari start...
Dat niet alleen, met je mobiel en de zendmasten kan er toch ook al een locatie-inschatting gemaakt worden waar je bent? (of heb ik dat nou mis)

Ik heb de coronamelder app wel geinstalleerd maar mijn tlf ligt meestal ergens. Dus of het dan goed werkt, nou niet echt.

en sinds corona vermijd ik het OV ook.
Locatie obv zendmasten is "coarse location" in Android, maar je locatie wordt niet gebruikt. Je kunt evt de source van de app inzien om te bewijzen dat je locatie niet gebruikt wordt.
Erg generaliserend....
Van de meeste systemen waar ik gebruik van maak is FB et. al. niet eens bereikbaar.
(IP filters, Null routes, DNS filters, umatrix filter in browser etc. en ook voor gelieerde toko's)

Dus ik blijf het vreemd vinden dat mensen maar blijven roepen dat mensen die klagen over gebrek aan privacy voor een deel stelselmatig eschuldigd blijven worden van FB etc. gebruik.
De dingen die je opnoemt zijn stuk voor stuk verslavend. Een coronatracker is dat niet.

Ik kan je aanraden “Irresistible” te lezen. Dat gaat over hoe dit soort moderne verslavingen werken.
Ik omdat locatie aanmoet en dat bij mij nooit aanstaat, zodat de app niet werkt(wel geïnstalleerd)
Locatie hoeft niet aan. Bluetooth moet aan.
De app wil alleen locatie rechten omdat Apple en Google bedacht hebben dat de rechten voor toegang tot locatie en bluetoothngebruiken wel onder hetzelfde kopje kan vallen.
Ik zie je dat in meerdere reacties noemen maar er zijn veel (Android) telefoons, waaronder mijne, waarbij Gps echt aan moet staan. Dus niet alleen recht op. Dat kost veel batterij en ondertussen kunnen andere apps ook locatiebepaling doen.
De app zegt zelf dat het niet werkt als ik locatie uitzet. De verklaringen die ik heb gekregen zijn dingen als: op basis van bluetooth zou je de locatie kunnen achterhalen, maar i.i.g zegt het regelmatig dat ie dan niet werkt. Mis. Zit ik er ook wel naast
2Mth = 2 Miljoen in de grafiek.

Nog nooit die notatie gezien aangezien de officiële standaard voor Miljoen gewoon M is. Ook is de grafiek bij de Android 2Mst wat waarschijnlijk 2Mth moet zijn (denk ik).

Specifieke data uit de CSV:
iOS 1947670
Android - Play Store 2303571
Android - Huawei App Gallery 15081
Hoe verhoudt dat zich tot de marktaandelen van die twee in Nederland? Lijkt me dat het veel minder gedownload wordt op Android dan op iOS.
Het zal wel iets van 'Mega tracing hashes' (Mth) zijn of zo.

Zo zijn 'HKDF' en 'HMAC' twee algoritmes met een 'h' die in het protocol gebruikt worden. Bij beiden staat het voor 'hash' (een afgeleid, kleiner, cijfer).


'Mth' staat bij aantallen downloads. Dus mijn bovenstaande schrijfsel is onzin.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 1 augustus 2024 12:54]

Ik denk het gewoon een afkorting is van Millionth (miljoenste).
Ik heb de belgische app, maar om eerlijk te zijn vind ik het niet zo veel toevoegen. Ik kom ook nouwelijks buiten en twee keer heeft de app een laagrisicocontact laten zien. Maar zelfs bij een hoogrisicocontact is het geen reden om je te laten testen als ik op de FAQ kijk die bij de app hoort.

En veel mensen snappen de app ook niet volgens mij, je moet zelf positieve tests melden, anders krijgt er ook niemand een melding.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 1 augustus 2024 12:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.