Snapdragon 888-soc heeft geïntegreerd 5G-modem en wordt gemaakt op 5nm-procedé

Qualcomm heeft de volledige specificaties van zijn Snapdragon 888-soc bekendgemaakt. De chip krijgt onder andere een geïntegreerd 5G-modem en wordt gemaakt op Samsungs 5nm-procedé. De fabrikant kondigde de Snapdragon 888 eerder deze week al aan, maar deelde toen nog weinig technische details.

De Snapdragon 888-chip heeft een Kryo 680-cpu met acht cores, waaronder één krachtige core, vier energiezuinige cores en drie meer gemiddelde kernen. De krachtigste core is de Cortex-X1, die in mei al werd aangekondigd. Deze core draait in de soc op een kloksnelheid van 2,84GHz. Voor de drie 'gemiddelde' cores, wordt de Cortex-A78 op 2,4GHz gebruikt, terwijl de Cortex-A55 viermaal wordt gebruikt als energiezuinige kernen, met ieder een kloksnelheid van 1,8GHz.

De fabrikant claimt dat de prestaties van zijn nieuwe Kryo-cpu tot 25 procent hoger liggen dan die van zijn voorganger uit de Snapdragon 865. De prestaties per watt zouden met datzelfde percentage zijn toegenomen. De soc ondersteunt zowel Lpddr4x-2133- als Lpddr5-3200-geheugen.

Snapdragon 888 tegenover Snapdragon 865
Chip Snapdragon 888 Snapdragon 865
Cpu-cores 1x Cortex-X1, 2,84GHz
3x Cortex-A78, 2,42GHz
4x Cortex-A55, 1,80GHz
1x Cortex-A77, 2,84GHz
3x Cortex-A77, 2,42GHz
4x Cortex-A55, 1,8GHz
Procedé Samsung 5nm TSMC 7nm
Gpu Adreno 660 Adreno 650
Dsp Hexagon 780
Max. 26 TOPS voor AI-rekenwerk
Hexagon 698
Max. 15 TOPS voor AI-rekenwerk
Geheugen Lpddr4x-2133 of Lpddr5-3200 Lpddr4x-2133 of Lpddr5-2750
Isp 3x Spectra 580 2x Spectra 480
Modem Geïntegreerd: X60 met 5G NR-ondersteuning

Geïntegreerd: geen

Gepaard met externe X55-modem met 5G

Qualcomm gaat minder uitgebreid in op de gebruikte gpu uit de Snapdragon 888. Wel meldt het bedrijf dat deze Adreno 660-chip zo'n 35 procent beter moet presteren dan zijn voorganger. Ook zou de Adreno 660 ongeveer 20 procent efficiënter zijn. Over het stroomverbruik van de nieuwe gpu wordt echter niet gerept.

Verder krijgt de nieuwe gpu ondersteuning voor variable rate shading. Daarmee kan de gpu, zoals de naam doet vermoeden, shading op ieder deel van het scherm variabel toepassen. Zo kan op bepaalde delen van het scherm ruwere shading toegepast worden, bijvoorbeeld op minder gedetailleerde objecten. Dat moet de rendersnelheid verhogen, terwijl de waargenomen kwaliteit nagenoeg hetzelfde moet blijven.

Dit principe wordt al toegepast in desktop-gpu's; Nvidia ondersteunt de functie sinds zijn GeForce RTX 2000-serie, terwijl AMD dergelijke vrs-ondersteuning heeft toegevoegd aan zijn Radeon RX 6000-videokaarten. Ook de next-genconsoles ondersteunen variable rate shading.

De fabrikant ging gisteren al in op zijn nieuwe Hexagon 780-processor, de dsp die wordt gebruikt voor AI-toepassingen. Deze nieuwe chip wordt voorzien van Scalar-, Tensor- en Vector-accelerators, die volgens Qualcomm zijn samengevoegd en als één eenheid samenwerken. Ook zou de Hexagon-dsp volgens de fabrikant zestien keer meer geheugen tot zijn beschikking hebben, ten opzichte van de dsp in de voorgaande Snapdragon 865-chips. De prestaties per watt van de Hexagon 780 zouden drie keer hoger liggen dan die van zijn voorganger.

Qualcomm voorziet de soc verder van Spectra 580 image signal processors. De soc beschikt in totaal over drie losse isp's, waardoor bijvoorbeeld op drie camerasensoren tegelijkertijd 4k-video's met HDR opgenomen kunnen worden. Ook kunnen foto's op drie sensoren tegelijkertijd vastgelegd worden. Zo kan een telefoon met Snapdragon 888 bijvoorbeeld tegelijkertijd een foto nemen op de primaire camerasensor, de telefotocamera, en de camerasensor met groothoeklens. Hiervoor worden drie 28-megapixelcamera's ondersteund. Al met al kan de isp tot 2,7 gigapixels per seconde verwerken.

De isp kan ook 4k-video's met HDR10, HDR10+, hybrid log gamma, en Dolby Vision opnemen. De chip ondersteunt ook video-opnames met een 8k-resolutie. Slow-motionvideo's kunnen opgenomen worden met maximaal 960fps op een resolutie van 1280x720 pixels. De maximale framerate bij 4k-video's bedraagt 120fps. De isp kan verder maximaal 120 foto's van 12 megapixel per seconde verwerken, zo meldde de fabrikant gisteren al.

De Snapdragon 888 wordt verder voorzien van een geïntegreerd X60-modem, waar zijn voorgangers een extern X55-modem hadden. Hiermee wordt 5G op mmwave- en sub-6GHz-frequenties ondersteund. De nieuwe chip krijgt verder ondersteuning voor Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E. Wi-Fi 6E werd ook al ondersteund op de Snapdragon 865+, hoewel er op het moment van schrijven nog geen smartphones zijn die daar gebruik van maken.

Qualcomm gaat ook in op de beveiligingsfuncties van zijn Snapdragon 888. De chip biedt bijvoorbeeld ondersteuning voor 'Hypervisor', waarmee de verschillende instances van een besturingssysteem gedraaid kunnen worden. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun persoonlijke apps en werkapps verdelen onder verschillende, geïsoleerde OS-instances. Gebruikers kunnen eventueel ook voor iedere app een eigen, geïsoleerd besturingssysteem gebruiken.

De eerste smartphones met een Snapdragon 888-soc worden in de loop van 2021 verwacht. OnePlus, Oppo, Meizu, Xiaomi en ASUS, naast enkele minder bekende fabrikanten, gaan volgens Qualcomm telefoons uitbrengen met deze chip.

De Snapdragon 888-presentatie tijdens de Snapdragon Tech Summit Digital 2020

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

02-12-2020 • 19:29

49 Linkedin

Lees meer

Reacties (49)

Wijzig sortering
In vraag me af hoe ze zich verhouden tot de nieuwe Apple processoren. Ze zullen vast geoptimaliseerd en niet helemaal vergelijkbaar zijn maar Apple heeft toch wel goud in handen.

Hoewel performance op mijn telefoon eigenlijk nooit een issue is. Ook niet op oudere toestellen. Ik heb eigenlijk het idee, net als op veel pc's dat we doorgaans aardig wat capaciteit over hebben....

Veel kracht die we niet vaak nodig hebben

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 2 december 2020 19:50]

Valt lastig te vergelijken. Cross platform, en een andere filosofie. Kortgezegd gebruikt apple meer silicon, want dat kunnen ze zich veroorloven. Qualcomm doet dit niet, want dan worden de chips duurder en daar zijn de klanten niet blij mee.

Apple’s CPUs are big and in this game, big means expensive. According to a 2016 report by the Linley Group, the Hurricane cores in the Apple A10 are “about twice the size of other high-end mobile CPUs”. Even the smaller Zephyr cores are much larger than their low-power counterparts, “nearly twice as large as Cortex-A53.” The key here is that Apple sells smartphones, not chips. As a result, it can afford to make the SoCs more expensive and recoup the money in other places, including the final retail price.

https://www.google.com/am...gary-explains-802738/amp/

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 2 december 2020 20:03]

als het zo simpel was dan had qq wel een extra lijn daarvoor ingezet of samsung zelf ook en dan de klant laten kopen.
het is niet alsof samsung zo veel goedkoper is..
Oja samsung zal graag willen inleveren op de winstmarge door een (veel) duurdere chip te gebruiken terwijl de meeste gebruikers 0 verschil zullen merken. Zo'n chip is cheap door de grote aantallen die geproduceerd worden eh. Een machine aanpassen om een 10e van die aantallen te produceren van een ander ontwerp met meer materiaal is gewoon. Duuuuuurrrrrr.

Apple is misschien wel de enige fabrikant die het kan maken. Ze hebben hoge winstmarges en verkopen verschrikkelijk veel van dezelfde chip. En dat is best bewonderingswaardig.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 2 december 2020 22:05]

www.androidauthority.com/...mms-gary-explains-802738/

Ajsleblieft, een non AMP link, voor mensen die hun privacy respecteren
Apple ligt zo ver voor dat er wel een heel revolutionaire stap gemaakt moest worden wil Qualcomm dat gat overbruggen. Maar uiteindelijk is er natuurlijk wel een verschil tussen Apple, die de hele trein tot software aan toe onder hun eigen controle heeft en dus heel specifiek kan bouwen, en Qualcomm, dat een hele markt 3de partijen moet bedienen.

Dat je al die kracht niet vaak nodig hebt ligt er nogal aan wat de smartphone-bouwer met de chip doet. Apple's chip wordt ingezet voor een hoop zaken waar de gebruiker inderdaad zelf niets van merkt, maar waarbij wel degelijk de chip tot zijn volste benut wordt, zoals de bijna realtime post-processing die ze op hun foto's doen, en ook de Dolby Vision video-opnames bijvoorbeeld. Net als dat er dedicated ML on-device gebeurt. Dat kan zo'n Qualcomm of een andere CPU natuurlijk ook, als de smartphone-bouwer dat wil ontwikkelen daarvoor.

Dat de "mobiele" chips wel erg krachtig worden nu laten de iPad Pro's en M1 Mac producten wel zijn, uiteraard, en ik denk dat we in de toekomst steeds meer smartphones gaan zijn die tegelijk ook gewoon onze laptops en thuis-PC's gaan zijn, daarvoor is die ontwikkeling van chips natuurlijk wel van belang, net als projecten als Samsung DeX Mode.
De prestaties van Apple op het gebied van de chips worden vaak weggewuifd, maar de enige chip die in de buurt komt van de A14 in de iPhone 12-serie is de A13 van vorig jaar, aldus Apple op hun website. Als die bewering niet zou kloppen, dan was dat allang onderuit gehaald middels een rechtszaak of iets dergelijks.

Maar ja, afgeven op Apple is zo gewoon voor veel mensen, als dat maar genoeg mensen doen, wordt het vanzelf ‘waarheid’.
We komen er nooit achter hoe de chip van Apple presteert t.o.v. Qualcomm.

Android is geen iOS. Je kunt de prestaties dus onmogelijk vergelijken.

Maar wat blijkt uit reviews? In de praktijk is soms de iPhone sneller, en soms de Android. Aan het einde van de dag maakt het dus geen flikker uit!

Dat ondanks:
 • De chip van Apple waar buitenaardse prestaties aan worden toegekend
 • De vermeende ongeëvenaarde softwareoptimalisatie door Apple omdat ze alles in eigen hand ontwikkelen.
Dus waar hebben we het over? Over cijfergeile iPhone gebruikers die een chip ophemelen en niet kijken naar de usability in de praktijk.

Want Android loopt qua interface nog steeds voor op iOS. Anno 2020 kan ik op mijn iPhone XR nog steeds niet zelf beslissen waar de iconen op het scherm staan. Ze moeten aaneengesloten staan volgens Apple.
De twee opeenvolgende inlogschermen hebben een vormgeving uit 1980 en en zijn ook nog eens totaal verschillend qua interface. De domheid ten top.
Tel daarbij op dat de iOS interface inefficiënt werkt. Op Android heb je minder input nodig om hetzelfde te bereiken. Het is een handiger interface.

Verder is Apple een technologische parasiet. Het koopt de nieuwste technologie van andere fabrikanten, maar houdt eigen ontwikkeling (processor) voor zichzelf. Dat remt vooruitgang, en daarom mogen we blij zijn dat er maar één fabrikant zoals Apple is (en dat is nog één te veel).
Er is meer dan snelheid alleen, ook efficiëntie met energie speelt een steeds grotere rol. Ook daar loopt Apple ver voorop. iPhones halen de langste gebruikersduur per mAh batterijcapaciteit.

Aan de manier van reageren zet je jezelf buitenspel en is de discussie zinloos geworden. Je bent zo vooringenomen tegen iOS en Apple, dat je de feiten uit het oog verliest. Jammer.

Android is een prima systeem, enorm verbeterd ten opzichte van een paar jaar geleden. Update-beleid blijft een drama, maar stabiliteit is enorm verbeterd en nu op het niveau van iOS. Mijn persoonlijke voorkeur zal altijd uitgaan naar iOS gezien het verdienmodel van Google en alles wat Google maakt of in bezit heeft. Mij niet gezien.

En die icoontjes? Ik kan er echt niet wakker van liggen. Je stelt je apps 1x in en zet ze op de goede plek en klaar. Waarom zou je dat steeds willen veranderen? Omdat het kan?
iPhones halen de langste gebruikersduur per mAh batterijcapaciteit.
En wat schiet de wereld daar mee op? Helemaal niets.
In de praktijk is mijn iPhone een zware baksteen in vergelijking met mijn OnePlus. Maar de OnePlus heeft een grotere accu én doet langer op een lading én hij kan sneller opgeladen worden.

De Apple heeft dus betere specs, de Android een betere usability.
, maar stabiliteit is enorm verbeterd en nu op het niveau van iOS.
In de crashreports heeft Android altijd al beter gescoord dan iOS.
Mijn persoonlijke voorkeur zal altijd uitgaan naar iOS gezien het verdienmodel van Google en alles wat Google maakt of in bezit heeft. Mij niet gezien.
Wat interesseert iemand het "verdienmodel" van een bedrijf? Het draait om de TCO en de usabillity, en die zijn bij Android beduidend beter dan bij Apple.

En ik kan het weten, want ik gebruik beide.
Waarom zou je dat steeds willen veranderen? Omdat het kan?
Ik wil het niet "steeds" veranderen, maar indelen zoals ik het wil. Maar blijkbaar is dat voor Apple te hoog gegrepen. Of ze brengen het over vijf jaar uit als een life-changing feature, met de bekende Apple-dramatiek.
Krachtiger in Geekbench voor single threads op hun eigen platform?

De Exynos van Samsung zal bijna zeker sneller zijn in Geekbench bij single threads als de A14. Maar de Exynos gaat net zoals vorige keren het onderspit delven tov de SnapDragon 888.

Nu SnapDragon 888 26 Tops haalt en de A14 11 Tops,zal Apple z'n tekst op hun website wel moeten aanpassen vrees ik.Maarja met al die miljoenen kunnen ze er wel tegen natuurlijk.
Ook zijn ze niet duidelijk ,wat ze bedoelen met "nakijken" op hun website,want de zin erna gaat over fotografie, als je snapt wat ik bedoel.

Er komt veel meer bij kijken,dan enkel single thread operations,die eigenlijk enkel maar goed zijn voor "lichte" bewerkingen in apps (bv. klok app).Facebook of andere bekende apps hebben echt wel meerdere cores nodig hoor.... De SnapDragon heeft dan een veel betere GPU,wat net als in een pc minstens,zoniet belangrijker is,voor veel zaken,wat dan in een benchmark app,zoals Antutu wel duidelijker wordt...

Het is in veel filmpjes nu wel al bewezen,dat in real life situaties je weinig merkt welke apps nu sneller opengaan of bewerkingen doen,alsook uit het geheugen komen bij beide platformen....

Hier een mooi voorbeeld van real life situaties A14 vs SnapDragon 865
https://youtu.be/q7xj7xQKd2o

[Reactie gewijzigd door greatkz op 3 december 2020 07:48]

En dat niet alleen.

iOS is qua usabillty een beperkt OS t.o.v. Android.
Android is nieuwer, heeft betere functionaliteit (widgets, notificaties) en dat kost nu eenmaal processortijd.

En dan nog is Android in veel gevallen sneller dan Apple met hun hieper de pieper processor van de planneet Krypton.
En dát is lulkoek.

De widgets op ios zijn vaak beter dan op android (zie de google home widget).

De realiteit is dat alles is een mongoloïde taal genaamd java is geschreven, en dat elke app dus ongeveer 250mb ram gebruikt, en CPU tijd kost. (Ik ben een android rom developer, dus ik gebruik een userdebug build van android met root toegang zónder magisk)

[Reactie gewijzigd door dec0de op 3 december 2020 07:27]

Alleen niet elke app wordt in Java geschreven. Ook C en C+ worden ondersteund. Zo worden games nooit in Java geschreven.

En iOS widgets vaak beter? Zoveel widgets zijn er nog niet en al is het makkelijker een widget te maken voor iOS die zich netter gedraagt/oogt , mede omdat je bij Android nooit weet welke launcher er gebruikt wordt met welk raster/gridsize. De widgets in Android kunnen meer en bieden wel meer veelzijdigheid.
Wat je even vergeet is dat de chip van appel ook even 3x groter is dan die van Qualcomm en ook fors duurder. Niemand die afneemt bij Qualcomm gaat daarvoor betalen. Dat beperkt Qualcomm aanzienlijk. De performance per watt onder load en de sustained performance is bij Qualcomm wel heel goed.
Niets staat Qualcomm in de weg om de chip ook groter te maken. Dat afnemers niet willen betalen geeft aan dat afnemers genoegen nemen met minder grote chip en daarmee minder performance en efficiëntie dan de Apple chips.

Niemand beweert dat de Qualcomms chips slecht zijn, in tegendeel. Ze leggen het wel af op de chips van Apple.
Het grote verschil is eigenlijk dat qualcomm deze socs verwacht te kunnen gaan leveren in de loop van 2021.
Dan heeft Apple alweer bijna de A15.
Leuk zo een technische release, kan je tenminste de geschiedenis in gaan dat je in 2020 op 5nm overging, maar waar zijn de producten die deze soc gebruiken?
Januari de Mi 11 en andere ;)

[Reactie gewijzigd door greatkz op 3 december 2020 07:29]

Rumored release in januari.
Dus weer een presentatie eind januari, en eind februari /begin maart op zijn vroegst te krijgen in retail.
Maar 3 maanden na dit persbericht van qualcomm.....
11,,, de Mi 11, de Mi 10 is al sinds april te verkrijgen.
Ben vooral benieuwd in hoe verre het 5 nm-proces bijdraagt in energiezuinigheid. Meer performance is leuk en aardig, maar iedereen wil vooral langere batterijduur en het liefst zonder dat je een kilo aan lithium hoeft mee te slepen.

5 nm helpt daar bij, maar hoe veel is een beetje mijn vraag.

Wat dat betreft is een geintegreerd 5G modem waarschijnlijk wel zuiniger dan Apple's externe 5G modem (wat ook door Qualcomm geleverd wordt).
Tegenwoordig voor huis, tuin en keuken gebruik is het voldoende. De beste SOC's worden nu gebruikt voor berekenen van (nacht) foto's, video's en foto bewerking en eventueel zware games.
Als die 25% multi-core is en ze met die nieuwe prime core nog iets meer op single-core kunnen halen dan zitten ze goed in de buurt van de A14 Bionic.

Met de M1 chip kun je hem denk ik niet vergelijken, de M1chip is waarschijnlijk 50% groter en, door hoe het geheugen op de package zit, moeilijk in een telefoon te stoppen.
Vergeet ook niet dat Apple een behoorlijk deel van de performance haalt uit het optimaliseren van de software en door de hardware op de software te laten aansluiten.

De PS4(pro) bakt ook veel mooiere plaatjes dan mijn 1700x + rx580. Ondanks dat op papier mijn PC krachtiger is met een behoorlijke marge.

We hebben ook capaciteit over, er gaat behoorlijk wat verloren aan compatibiliteit en optimalizeren van software/games is echt een vak apart binnen het programmeren. Dat soort software guru's zijn behoorlijk zeldzaam en dat kleine poeltje aan guru's wordt stevig leeggevist door partijen zoals Apple.
Denk dat ze de "RISC -> ARM -> low power" filosofie gemeen zullen hebben. Meer power voor je clockcycle i.c.m. een hogere interne weerstand, waardoor minder verbruik. Denk wel dat ze minder zullen focusen op pure performance zoals Apple en meer op specifieke functionaliteit die in een dergelijke SOC moet zitten . Let op: 3 soorten cores met allemaal hun eigen use-case applicatiespecifieke kracht.
Volgens mij gebruikt een soc geen procedé maar wordt ie geproduceerd op x procedé.....

Zie niet in hoe een soc een procedé zou kunnen gebruiken
En ook hierbij de verplichte opmerking van ''5nm does not say anything'' met een link :P

Samsung 5nm vs TSMC 7nm in echte getallen ;)
https://semiwiki.com/semi...d-samsung-5nm-comparison/

[Reactie gewijzigd door Amazigh_N_Ariff op 2 december 2020 20:42]

Klopt, het is altijd even puzzelen met de headlines omdat we een vrij strikt karakterlimiet hebben. Ik zal 'Samsung' echter uit de kop schrappen, dan past 'wordt gemaakt op...' wél :)
Hoewel begrijpelijk, is dat zeer jammer.

Samsung 5nm is namelijk een totaal ander proces dan TSMC N5.

Het is een beetje als een post over een Tesla Y of een Lancia Y(psilon ), en dan het merk achterwege moeten laten vanwege de karakter-limiet.

Zie de getallen van Schotten Jones van IC Insights:

https://semiwiki.com/wp-c...00427_Page_5-1024x576.jpg

Volgens de Intel-norm voor 'miljoen transistors per vierkante millimeter', is de maximale dichtheid van TSMC N5 40% hoger dan van SS 5nm.

Dit zorgt er mogelijk voor, dat een chip ontwerper zoals QCOM moet kiezen voor minder eenheden aan FPU's, ALU's etc dan als ze gekozen hadden voor TSMC N5.

SS 5nm is een stuk goedkoper, waarschijnlijk veel beter leverbaar en 'groter' dan TSMC N5.

Waarom is dat belangrijk: Samsung smijt er $116 miljard tegenaan om in 2022, zogenaamd gelijk met TSMC met een 3nm node te komen:

https://businessmirror.co...nductor-manufacturing-co/

Echter, vooralsnog is de enige zekere overeenkomst tussen Samsung 3nm en TSMC N3 dus het getal 3 uit de naamgeving.
Ja, dit leest veel beter! :)
Hebben wij echt zo'n snellere soc nodig dan een 865? ik vind 855 nog al te snel voor mijn dagelijks gebruik.
Ik vind dat kracht van de meeste SOCs niet echt benut zijn anders dan spelen van high-demand games.
Vaak zijn ze ook zuiniger of zijn er nieuwe features die gebruikt worden.
Meer performance kan in sommige gevallen ook helpen bij energie-zuinigheid, bijvoorbeeld omdat sommige taken sneller afgerond kunnen worden, die van andere systeemonderdelen stroom vragen, terwijl ze wachten.

Of dat sommige berekeningen nu door een 'high-efficiency' core kunnen worden afgerond ipv. door een 'high-performance' core.
Natuurlijk hebben wij steeds snellere socs nodig. Dan komen er nieuwe toepassingen in zicht die met een 865 niet mogelijk zijn.

Het kan niet zo zijn dat de techniek voortaan stil blijft staan na de ontwikkeling van de 865.

Net zoals de techniek niet stil bleef staan toen Intel de 4004 processor uitbracht.
Goede opmerking. Ik zou zeggen nodig niet. Ik doe al 4 jaar met een OnePlus 3T en eigenlijk is dat nog meer dan voldoende qua specs en zijn de huidige telefoons met dezelfde specs niet heel veel goedkoper geworden.

In de electronica sector is al langere tijd een periode van minder snelle vooruitgang op PC, Camera, TV en andere gebieden. De trend naar hogere resolutie camera's is bijvoorbeeld dezelfde als die in Compact Camera's te vinden was maar daar is men toch op terug gekomen omdat de kwaliteit er niet echt door toe nam.
Zullen de nieuwe Samsung Galaxy telefoons dan allemaal een Snapdragon krijgen of zal er opnieuw onderscheid gemaakt worden in bepaalde regio's... Komt tenslotte nu wel uit dezelfde fabriek. Vraag me af wat het verschil is in 5nm samsung en 5nm TSMC.
Laatst dat ik op T.net had gelezen ging Samsung toch met hun eigen Exnoys weer in 2021.
Waarschijnlijk de Exynos 2100 die in principe dezelfde opstelling gebruikt dus X1 core , 3x A78 en 4x A55. Verder gebruikt de Exynos de Mali G78 GPU en andere modem.
Artikel van AnandTech kan ik sterk aanbevelen:Erg jammer dat er geen AV1 decoding op zit, dat is voor een high-end smartphone in 2021 wel een gemis. Zowel Netflix als Youtube zijn AV1 al aan het uitrollen en zelfs MediaTek heeft al sinds ruim een half jaar AV1 decoders in zijn Dimensity-chips zitten.

Ik ben benieuwd of ze een beetje goede yields kunnen halen, Samsungs 5LPE is nog erg nieuw. Nu ze voor het modem weer terug op de chip hebben gehaald en gezien Samsungs 5LPE een 28% lagere density (transistors per mm2) heeft dan TSMC 5FF, zal het een vrij grote chip worden.

Kijk al uit naar de eerste reviews: De prestaties van de Cortex-X1, de energie-efficientie, de nieuwe ISP en Hexagon DSP en het verschil tussen LPDDR4X en LPDDR5.

[Reactie gewijzigd door Balance op 2 december 2020 20:09]

Wat is vrij groot? Er zijn standaard behuizingen voor chips. BGA zal het sowieso zijn. Ik lees geen linked material.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 2 december 2020 21:09]

De Xiaomi Mi 11 is al geteased met SD888 op de officiële Twitter page en komt zeer waarschijnlijk in Januari.

https://www.notebookcheck...pdragon-888.506716.0.html

Ben benieuwd naar de praktijk benchmarks.
Ben benieuwd of ze deze keer wel met open drivers komen voor al die hardware. Ik ben bang dat ze wéér alleen binary Android blobs uitgeven, tegen heule dikke betaling van de fabrikanten wrs, maarja, je kunt altijd hopen dat dit soort bedrijven het licht zien :)
Massa 5nm??? Maar... is het echt 5nm of "samsung 5nm" als in eigenlijk 8nm -=> 7nm (+) -=> 5nm (++). (Er staat ergens een plaatje online waar dat beter wordt uitgelegd maar hopelijk is het dus echt 5nm, 5nm!)
Lekker niets zeggend trouwens weer met dat "tot 25 procent sneller". Komt er dus op neer dat hij in princiepe maar 5 of 10 procent sneller kan zijn, of zelfs langzamer, maar als die al sneller is kan hij niet sneller dan 25%.
Hopelijk komen er binnenkort krachtige arm cpu's naar windows laptops en pc's. Zeker voor kantoor gebruik gewoon zo een chip meteen in de monitor ingebouwd. Een low power one in all on a chip. Ze spreken er al een paar jaar over maar ze komen maar niet. Apple is ze voor. Ik overweeg om na jaren van xiaomi terug over te stappen naar een duurdere samsung gewoon om die dex nog eens te proberen. Microsoft laat gewoon de hesp van hun boterham pakken. Hadden ze een ferm team op het ARM paard moeten laten gokken dan konden ze op termijn misschien terug de mobiele markt instappen met weinig extra moeite. Geen hardmare meer maar google de duvel aan doen met less data collecting alternatief. Misschien zijn ze achter de schermen toch ferm hier mee bezig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee