Qualcomm brengt M.2-modules met 5G-modem in tweede helft van 2022 uit

Qualcomm brengt de M.2-varianten van zijn Snapdragon X65- en X62-5G-modems in de tweede helft van 2022 uit. Deze modules zijn bedoeld voor oem's om 5G toe te voegen aan laptops en pc's. Het bedrijf zei al dat het dergelijke modules zou uitbrengen.

Qualcomm ontwikkelde de M.2-varianten van de Snapdragon X65 5G en X62 5G in samenwerking met de Taiwanese elektronicafabrikant Foxconn en het Chinese Quectel, dat draadloze modules produceert. De M.2-modems waar Qualcomm mee komt, zijn bedoeld om laptops en desktops gemakkelijker van 5G-ondersteuning te voorzien.

De modules zijn gebaseerd op de gelijknamige X65- en X62-5G-chipsets, die bijvoorbeeld gebruikt worden in smartphones en ondersteuning bieden voor 5G op zowel mmWave- als sub-6GHz-frequenties. De M.2-varianten worden momenteel gesampled en komen in de tweede helft van 2022 beschikbaar in oem-apparaten.

De komst van de M.2-modules met X65- en X62-modems was al bekend. Qualcomm introduceerde in mei vorig jaar twee M.2-referentieontwerpen op basis van die modems. Het bedrijf zei toen ook al dat de modules gebruikt kunnen worden om laptops en desktops van 5G te voorzien. De Amerikaanse chipontwerper meldde toen nog niet wanneer deze zouden verschijnen.

Afbeelding via Qualcomm

Door Daan van Monsjou

Redacteur

01-03-2022 • 14:35

39 Linkedin

Submitter: Balance

Reacties (39)

39
39
24
1
0
14
Wijzig sortering
Waarom zou je 5G willen in een desktop? Ik tenminste gebruik mijn desktop niet onderweg (laat mij weten als jullie dat wel doen)
Ik ben actief in een branch voor toezicht en controle op bepaalde commerciële activiteiten op locatie en daarbij hebben controleurs en andere mensen zeker laptops nodig, die altijd voorzien zijn van internet maar zeker geen gebruik mogen maken van een WiFi verbinding van de organisatie die ze controleren, een kwestie van veiligheid. Daarnaast kan ik me voorstellen dat ook journalisten overal ter plekke een artikeltje zouden willen kunnen tikken. Tot slot, genoeg mensen die onderweg (openbaar vervoer, taxi en later zelfrijdende technologie wellicht) even wat willen doen op een laptoppie. Al met al denk ik genoeg markt voor een dergelijke technologie.

Overigens, heel veel enterprise laptops zijn inmiddels al uitgerust met mobiele data en een simkaartmogelijkheid, precies voor het hierboven beschreven.
Het is natuurlijk de vraag hoe vaak je het nodig hebt, want anders werkt het delen van de 4/5G met je telefoon ook prima. En wat betreft de veiligheid van de internet verbinding: als journalist zou ik zeker niet op 5G willen vertrouwen. Bij zowel WiFi als 5G wil je extra beveiliging door middel van een VPN.

Maar goed, als een early adopter van DSL ben ik er natuurlijk helemaal voor om "always connected" te zijn. Moet er wel een schappelijk prijskaartje aan hangen, en dat doet het voor mij nog niet, omdat ik het daarvoor simpelweg te weinig gebruik.
Alleen dan moet je eerst een hotspot opzetten. Over veligheid gesproken.
Als ik stand-by dienst draait moet ik bij een noodgeval binnen 10 minuten reageren, als ik on the road ben klap ik alleen m'n laptop open en ik VPN ik naar de infra van de klant in kwestie.

In mijn geval met een 4G sim kaart, werk toch alleen maar met ssh.

5G is een tunnel, wat en hoe jij je data er doorheen schuift mag je natuurlijk lekker zelfs weten.
Voor laptops snap ik het gebruik van 4G/5G wel, maar in het artikel staat ook dat hij bedoeld is voor desktops. Daar schijnt het gebuik veel meer niche te zijn (zie andere comments)
Omdat er op plaatsen straks (in de toekomst) sneller via 5G kan worden gegaan dan dat je via je DSL kabeltje trekt.
In NL en BE etc zal dit niet zo snel lopen. Maar op plaatsen waar straks wel 5G ligt maar niets anders is dit een goede oplossing.

Verder zijn er ook zat laptops die meer dan 1 m.2 slot hebben en hier dus gebruik van kunnen maken.
Nu nog providers die data-only simkaarten leveren voor een schappelijke prijs. KPN had tot vorig jaar nog data-only kaarten voor €24 per maand met unlimited mobiel internet, maar inmiddels is dat gewoon niet meer leverbaar.
Zoals je voorganger ook al zegt: voor NL en BE zal dit niet zo snel lopen. Maar er zijn genoeg gebieden in de wereld waar dit wel een zinvolle aanvulling is, en waar providers dan ongetwijfeld met een passend product naar de markt komen.
T-Mobile levert nog data only simkaarten met een 097 nummer.
Dat is nieuws voor mij. Ik houd al jaren de abonnementen in de gaten, en dit zijn de enige KPN internet-only mobiel abonnementen die ik ooit kon vinden: https://shop.kpn.com/mobiel/mobiel-internet/. En dat aanbod is nog steeds hetzelfde sinds 2020 (https://web.archive.org/w...m/mobiel/mobiel-internet/).

Maar mits je ook vast-internet van KPN afneemt betaal je met 25€ p/m voor unlimited internet. Of indien geen vast abo combi, dan is 32,50€ voor solo nog steeds zeer schappelijk voor onbeperkt mobiel, gezien het goedkoopste vast-internet abonnement in NL ongv 31€ kost.
Ik heb dat vorig jaar oktober telefonisch aangeboden gekregen, maar toen niet aangenomen. Dat was op mijn vraag naar 4G-mogelijkheid in een recreatiechalet. Toen ik daar in januari nogmaals voor belde, was die mogelijkheid er niet meer.

Het nadeel van een telefoon abonnement met unlimited data is dat je daar met daglimieten zit en die handmatig steeds kunt verhogen. Best onhandig wanneer je een laptop gebruikt.

Inmiddels trouwens een zakelijke sim tot mijn beschikking gekregen die echt unlimited is en waar ik wel eens 30GB op een dag gebruik zonder beperkingen. Het kan dus wel.
Ik vind 5G erg gemakkelijk bij klanten. Geen gedoe met vragen om de Wifi. Soms is het voor een medewerker best lastig een gast wifi aanvraag te doen. Gast Wifi is soms erg beperkt (alleen poort 443 open naar buiten, lastig met vpn)
Het is ook een stuk veiliger dan een "vreemde" WIFI verbinding. Uiteraard zet je een VPN tunnel op, maar je begint altijd zonder die tunnel.
waarom heb je geen vpn terminator die draait op poort 443? of 110 staat ook vaak nog open, da's hoe ik het doe ;)
Ik ken veel mensen die een tergend langzaam WIFI kaart in hun desktop pc hebben omdat zij geen kabel door de woonkamer willen trekken en dan klagen dat het internet traag is.

5G heeft een theoretische snelheid van 20Gbps, vergeleken met een bekabeld 1Gbps netwerk die maar... 1Gbps kan leveren :9, het is voor de gemiddelde gebruiker geen bottleneck, maar ik kan een paar situaties bedenken waar 1Gbps niet voldoende is.

Nu ga je niet met een desktop elke dag ergens anders zitten, maar een kabel/infrastructuur minder is wel handig.

Dit is nog toekomstmuziek maar een voordeel voor veel bedrijven is dat zij geen UTP-kabels naar werkplekken hoeven te trekken. Gewoon een 5G basestation op de verdieping neerploppen en klaar. Nadeel of ja, ding is. Je moet de basestation wel met een 10Gb/100Gb kabel aansluiten anders heeft het geen zin als die met een cat5 1Gbps kabel is verbonden. Het zou dan handiger zijn als deze dan gewoon met glasvezel verbonden worden.
Die 20 Gbps is dan wel gedeeld over alle apparaten die met de mast zijn verbonden natuurlijk.
Net als je 1gbit glasvezel tussen al je apparaten thuis overigens.. maar thuis heb je meer controle over hoeveel apparaten er gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 2 maart 2022 09:37]

Waarom zou je nog WIFI in een kantooromgeving aanleggen als je daar ook kleine 5G antennes kunt installeren die naadloos samenwerken met de omgeving buiten het kantoor? Dat is immers ook een serieuze use case voor 5G. Of als je goede 5G dekking binnen hebt, waarom zou je nog WIFI of CAT6 gaan aanleggen? In historische panden scheelt dat een hoop gedoe (denk alleen maar aan de regelgeving rondom monumenten).
Kun je op dat kantoor dan ook nog wel gewoon printen op de printer daar in de ruimte?
Ja dat heet cloudprinting.
Cat6 en glasvezel staat los van mobiele netwerken / WiFi want mobiele netwerken werken ook met CAT6 of glasvezel...
delete

[Reactie gewijzigd door keejoz op 1 maart 2022 18:28]

M.2 kan ook prima in een laptop dus voor zakenreis is deze kaart prima toepasbaar.
Vroegah (tijdperk van 2G / Edge) moest de laptop dan wel een SIM slot hebben en dedicated antennes. Dat hoeft dus niet meer ?
Tegenwoordig heb je eSim waardoor je geen fysiek simkaartje hoeft te gebruiken. Ik vermoed dat deze ook gebruik zullen maken van een eSim zoals je die ook vindt in moderne smartphones en smartwatches.
Zou best kunnen @Neus
https://developer.qualcom...sims-and-their-impact-iot
Conclusion
eSIMs offer significant benefits for an array of devices like smartphones, wearables, laptops, tablets, and connected home devices.

On the consumer side, a number of manufacturers have released mobile devices that includes eSIMs. In addition, API’s like this one for Android allow third parties to develop their own carrier apps and Local Profile Assistants (LPAs – software that allows consumers to choose and change their subscription data when switching between MNOs) on eSIM-enabled Android devices.

All of this clearly shows some hefty support on the consumer side, however, the explosive growth of IoT may be the real key driver behind the adoption of eSIM. By 2025, it is predicted that there may be over 75 billion connected devices in circulation worldwide. Provisioning, authenticating, and managing and securing IoT mass deployments requires a new technology. eSIMs and iSIMs may just be the transformational solution that IoT is looking for.
Dan neem ik ook aan dan de antenne aansluiting via de PCI-e bus gaat ?
Jawel, dit is een zogeheten "modem to antenna solution", zie e.g. de antenne connectors op het plaatje in dit artikel van Qualcomm. Antennes zijn dus nog steeds nodig.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 1 maart 2022 16:41]

Vroeger had je ook al USB-sticks waar een kaartje in kon. Over USB 2.0 niet het snelste, maar die zijn tegenwoordig ook best prima.
Steekt er een antenne uit jou moderne mobiele telefoon ? Same ;)
Zou je dit kunnen gebruiken om elke willekeurige WiFi module te kunnen vervangen? Of kom je daar antennes voor tekort?
M2-slots zijn de kleinere versies van PCI-Express-kaarten die zijn aangepast voor laptops en tablets. Dus in die M. 2-slots past alles, van een Wi-fi/Bluetooth Combo-chip tot een mSata-geheugenuitbreidingschip. M. 2-slots zijn hetzelfde.

En nee, deze specifieke 5G implementatie heeft niks te maken met wifi :)
Je mist volgens mij het punt van @mikesmit. Een M.2. wifi chip heeft normaal gesproken nog 2 aansluitingen voor antennes (zie rechtsboven).

Kan je diezelfde antennes die in je laptop zit verwerkt aansluiten op deze 5G modules? Dus in feite de M.2. PCIe WIFI modules die tegenwoordig in alle laptops zitten vervangen met deze 5G module?

Ik kan me voorstellen omdat het andere frequenties zijn dat je andere type antennes moet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 1 maart 2022 14:59]

Ik zou uitkijken met het statement dat M.2-slots hetzelfde zijn. Afhankelijk van de 'keying' kunnen bepaalde protocollen wel of niet aanwezig zijn in een slot of module. Wifi-kaartjes gebruiken PCIe en USB, en hebben een andere keying dan de meeste (of misschien alle) SSD's.

mSATA heeft overigens weer andere afmetingen dan M.2.

[Reactie gewijzigd door dcm360 op 1 maart 2022 15:05]

Wellicht dat ik wat meer toelichting moet geven.

Laptops hebben over het algemeen M.2 WiFi kaarten er in zitten. Nu we tegenwoordig met e-Sim uit de voeten kunnen was mijn vraag meer of je die willekeurige WiFi kaart kan vervangen voor deze M.2 kaart zonder dat antennes een probleem zijn.

Zeker omdat de render geen zichtbare antenne aansluitingen heeft
Sierra Wireless verkoopt al jaren m2 modules zowel 4G en 5G. OEMs bieden deze soms ook aan niks bijzonders aan alleen een meer prijs.
Zeker niets bijzonders, maar het is wel een nieuw product. Mag toch best nieuws zijn? Of is een nieuwe GPU ook geen nieuws, aangezien er al genoeg oudere zijn?

En ook Qualcomm modems zijn al enige tijd in m2 formaat te vinden, alleen worden deze meestal door OEM's gemaakt en niet door Qualcomm zelf uitgebracht dus dat is wel een nieuwigheid.
Ik ben wel benieuwd hoe het dan zit met de antennes. Mijn ThinkPad P53 heeft een 4g module, en daar vandaan lopen twee antennes langs de randen van het scherm. Zit dat dan bij deze module ook zo? En bij desktops, hoe zouden die dan weggewerkt worden?

Mochten de antennes ingebouwd zitten in de module, worden de signalen dan niet geblokkeerd door de metalen behuizing/kast van de laptop/desktop?
Nope, werk al meer dan 10 jaar met sim kaart oplossing in laptops. Heeft al die toch nog nooit wat uit gestoken. Daar is natuurlijk rekening mee gehouden. Ga je nou nog verder terug dan had je van die exoticx PMCIA narigheid, dat waren over het algemeen laptops gemaakt van giet ijzer, dan moest je creatief zijn als bedrijf om dat ding wel te laten werken en zat er vaak zo'n bobbel aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee