Qualcomm brengt Wi-Fi 7-adapters dit jaar naar laptops en smartphones

Qualcomm kondigt de FastConnect 7800-netwerkadapter aan. Die biedt ondersteuning voor Wi-Fi 7, oftewel 802.11be. Daarnaast ondersteunt de adapter Bluetooth 5.3 met twee bluetoothradio's.

Qualcomms FastConnect 7800 biedt ondersteuning voor Wi-Fi 7, de opvolger van Wi-Fi 6E. Voorlopig is de specificatie voor Wi-Fi 7, oftewel IEEE-standaard 802.11be, nog een draft, maar fabrikanten zijn al bezig producten op basis van de nieuwe wifigeneratie te ontwikkelen. Net als bij Wi-Fi 6E is er ondersteuning voor 2,4GHz, 5GHz en 6GHz.

Bij de FastConnect 7800 leidt dat tot pieksnelheden tot 5,8Gbit/s, belooft Qualcomm. Dat kan dan via een enkel kanaal met een breedte van 320MHz of twee gebundelde 160MHz-kanalen. Als 6GHz niet beschikbaar is, bedraagt de snelheid maximaal 4,3Gbit/s, luidt de claim. Apparaten kunnen met Wi-Fi 7 schakelen tussen kanalen op 5GHz en 6GHz, maar volgens Qualcomm is de doorvoer ook te aggregeren om netwerkcongestie te voorkomen en lagere latency te bieden. Qualcomm noemt dit High Band Simultaneous Multi-Link.

FastConnect 7800 ondersteunt Bluetooth 5.3, dat onder andere LE Audio-functionaliteit biedt. Die techniek maakt het uitsturen van meerdere onafhankelijke, maar synchrone audiostreams mogelijk en ook is er een broadcastoptie. Qualcomm gebruikt twee bluetoothradio's bij zijn netwerkadapter om het bereik te vergroten en de tijd die het duurt om te pairen te verlagen. De Qualcomm FastConnect 7800 verschijnt vanaf de tweede helft van het jaar in producten als laptops en smartphones.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-02-2022 • 15:50

48

Reacties (48)

48
45
14
1
0
25
Wijzig sortering
tot A, B, G en N was het nog te volgen.. toen moesten het persee 2 letters worden... nu hebben we AC, AD, AX en straks dus BE... mis ik er één?

Met de cijfers wilt het ook nog wel tot 5 ofzo lukken.. 1=a, 2=b, 3=g, 4=n, 5=ac, ?=ad, 6=ax, 6e=?

[Reactie gewijzigd door GS88 op 23 juli 2024 03:02]

Voluit is het 802.11xx waarbij je op de plek van xx één of 2 letters in kunt vullen.
Ook andere 'dingen' dan (puur een) wifi-standaard krijgen letters uit dit bereik, vandaar de gaten.

Maar eigenlijk kunnen ze het hier veel beter vertellen:
https://www.cwnp.com/802-...n%20of%20Wi-Fi%20pleasure.
Ja, omdat de letters op waren. C, D, E, F, H, I, J, K, ..., Z waren al gebruikt, dus zijn ze verder gegaan met AA-AZ, en nu BA-BZ. Hier zitten álle wireless specificaties in, dus ook de obscure optionele extensies. Zie dit lijstje.

Dat is dus de reden dat ze cijfers zijn gaan gebruiken. Voor de consument zijn de letters namelijk niet te volgen.
Volgens mij is het nu wifi 4, 5, 6 of 7 geworden toch?
Ik denk dat die WiFi 4-7 meer voor de 'gewone' leek zijn. Eveneens als 'Windows 11 ready en andere gelijke termen. Voor de consument handig, mits het geadverteerde ook daadwerkelijk geleverd wordt (iets met HDMI en HDR etc.).
Het protocol heet IEEE 802.11xx, dit is - denk ik - meer van toepassing op ervaren gebruikers en/of specialisten. Voor iemand die een bepaalde snelheid wil halen of wil checken of de IT-infrastructuur wel overweg kan met de nieuwe router o.i.d.
Maar ondertussen denk ik als ik zo'n WiFi nummertje lees, welke 802.11xy is dit ook alweer?
AD en diens opvolger AY hebben volgens mij geen nummer.
6e=ax, als ik het goed heb. Toch wel handig die consistencie in de namen en nummers.
Oh, wow, ik dacht dat ik dit jaar eens de overstap wilde gaan maken naar 6 of 6E, maar als ik dit zo lees, kan ik die net zo goed overslaan en nog heel even wachten op WiFi 7. 6/6E lijken zo dan wel een kort leven te hebben, of is dat iets te voorbarig?
Ik heb een wifi 6 router maar geen één apparaat dat daar gebruik van maakt. Daarnaast is de router met 1Gbps verbonden met de rest van het netwerk. Ik vind managed 2.5Gbps of snellere switches op dit moment nog te duur.
De snelheid van de switches heeft toch helemaal niets met Wifi6 te maken? Zelfs Wifi snelheid is niet de grootste verbetering van Wifi6, wel OFDMA en verlaagde latency.
Stel je verbind door de lucht met 2,5Gbps. Daarna gaat het met 1Gbps verder...

Wat is dat het voordeel van de snellere Wi-Fi verbinding?
Grotendeels omdat bij wifi de theoretische snelheid bijna nooit gehaald wordt, iets waar een bekabelde verbinding minder snel last van heeft.
Met andere woorden je wifi is theoretisch zeg 3 of 4 gbps maar dat werkt alleen als je er naast staat en je een apparaat hebt dat die snelheid ook ondersteund.
Met 5 en 6 ghz zakt de snelheid met een paar beton muurtjes er tussen ook snel in. Hoe je 1 gbps over mag je in je handen klappen. Als je dan ook 1 gbps netwerkpoort hebt klopt de snelheid ook weer.
Zoals ik reeds zei is het grote voordeel van Wifi6 de OFDMA techniek (kort samengevat resulteert dit in minder collisions bij een hoog aantal clients) en (hierdoor) de lagere latency van die clients. Het gaat niet over snelheid.

PS: De clients moeten op zich natuurlijk ook een Wifi6 adapter hebben, anders val je terug op Wifi5.
Anoniem: 1733082 @dabronsg28 februari 2022 18:13
De maximale bandbreedte van wifi haal je alleen in ideale omstandigheden. Echter als het maximum hoger ligt dan haal je ook hogere praktijksnelheden. Dat kan bijv betekenen dat je met een zwak wifi-signaal toch nog ineens 100 Mbps haalt en je daar bijv kunt streamen waar dat met een oudere wifi-standaard niet mogelijk was.
Als je een zwak wifi signaal hebt komt er een punt dat het oude 2,4ghz nog steeds sneller zal zijn dan het nieuwere 5 of 6 ghz.

Voorbeeld heb router/wifi in de kelder staan. Ga ik er op de 1e verdieping boven staan, letterlijk 5 meter afstand maar 2 betonvloeren dan is mijn 2.4ghz signaal nog sterker en sneller dan het 5ghz signaal.
5-6ghz werkt op korte afstand zonder al te veel betonnen muren. Meer beton, obstakels en 2.4ghz zal dan sneller zijn.
Je kan gewoon WiFi6 over 2.4ghz gebruiken, als je dat bedoeld. Dan pak je ook optimalisaties / nieuwe technieken mee. Je hoeft niet op WiFi4 te blijven hangen, al zijn WiFi6 accesspoints backwards compatible.
Klopt maar je moet natuurlijk wil je echt gebruik maken van wifi 6 of 7 ook die mogelijkheid hebben in je mobiele telefoon, spelcomputer, en andere apparatuur die toegang geeft tot wifi.

Daarbij voor de massa consument blijft de vraag of je die snelheid ook echt nodig hebt ?
Neem daarbij in steden ook nog eens het grote aantal wifi punten waar je mee wordt doodgegooid, die als het heel druk is elkaar toch in de weg kunnen gaan zitten.
Anoniem: 1733082 @bbob1 maart 2022 21:32
Als je een zwak wifi signaal hebt komt er een punt dat het oude 2,4ghz nog steeds sneller zal zijn dan het nieuwere 5 of 6 ghz.
Uiteraard maar dat is een ander issue. Het uitgangspunt was wifi 6 en dan is wifi 7 altijd een vooruitgang, ook als de lan-verbinding van de router slechts 1 Gbps is.
Bij een bekabelde verbinding heb je bij 1 Gbps beide kanten op 1 Gbps. Als het over een draadloze connectie gaat, is de genoemde 1 Gbps de totale snelheid, je hebt dus draadloos 2 Gbps nodig om een 1Gbps kabel te verzadigen.
Weinig. Ik heb de documentatie nog niet doorgespit maar dit lijkt erop dat je nog meer kanalen kan mergen. Ter info, normaal gebruik je een 40Mhz kanaal voor wifi in de 5ghz range. 80Mhz als je wat ruimte hebt, maar 160 is al niet aanbevolen en 320 al helemaal niet.

Leuk die praatjes, maar ik heb liever standaardisering van roaming en betere support voor het samenwerken van clients en ap's dan meer bandbreedte. En als er dan meer bandbreedte is dan graag op een nuttige manier zoals bij 40mhz kanalen.
De geadverteerde snelheden gaan ver voorbij gigabit. Als je dan wenst die te kunnen gebruiken is een bijpassende bedraad netwerk wel zo leuk.
Aan de andere kant zijn de meeste apparaten beperkt tot hooguit 2SS en zullen hopelijk niet teveel mensen hun huis volstouwen met APs op 160MHz, dus is de snelheid praktisch gezien toch al beperkt tot maximaal 1,2Gbit.

Maar we zitten toch wel op het punt waar de wired backbone ondertussen weinig ruimte meer over heeft voor verdere expansie in het draadloze gedeelte.
De geadverteerde snelheden gaan ver voorbij gigabit. Als je dan wenst die te kunnen gebruiken is een bijpassende bedraad netwerk wel zo leuk.
Inderdaad :) Hier met een groot aantal gebruikers en storage binnen het eigen netwerk; die 1Gbit/s schieten we ver voorbij. En dat is met 802.11AC (Wave2); dus niet eens met 802.11AX (WiFi 6).
In de praktijk haal je die snelheden alleen als je echt naast de access point zit.

Maar inderdaad, het wordt echt tijd voor betaalbare 10Gbps switches voor thuis. Die 2,5Gbps zooi die ze lopen te pushen heb ik geen interesse in. Liever gewoon gelijk door voor de toekomst.

Het wordt ook wel tijd want de PowerBook die ik in 2004 kocht had al gigabit ethernet standaard :P

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 03:02]

Helemaal eens, sinds ik ben overgestapt op Wifi6 (AX88U) met bedrade AI-mesh punten op elke verdieping haal ik met alle laptops, tablets en telefoons overal dikke tripple digit snelheden op meeste plekken zelfs boven 500 Mbit. Ook het automatisch schakelen tussen 2,4 en 5Ghz is heel fijn. Met Wifi5 op zelfde ISP snelheid was het vaak met 2 mensen op Teams, 2 op Google Classroom en wat parallel geïnternet veel haperingen, nu gaat het moeiteloos!
Met andere woorden in real life is Wifi 6 in een modern huishouden veel sneller en stabieler dan een Wifi5 Mesh netwerk.
Denk dat veel mensen (net als ik) nog geen internet aansluiting >1Gb kunnen selecteren, hopelijk volgend jaar en dan natuurlijk met een Wifi7 router met 10 Gb wan/lan poort!
Ik heb samen met een wifi 6 router ook maar een paar intel wifi kaartjes in onze laptops geplaatst (19 euro p/s). Nu ontvang ik praktisch 1 gigabit over draadloos over wifi. In de praktijk 100 megabyte per seconde ipv de volle 125 megabyte/s. Dat is prima voor lightroom. En ik kan gebruik maken volledige snelheid van mijn glasvezel abonnement over WIFI en Bekabeld! (880 megabit/s).

Wifi 6 is voor mij wel echt een toegevoegde waarde omdat mijn NAS, kabels, switches, kpn glasvezel allemaal 1 gigabit is. Die ik nu zonder bottleneck praktisch volledig op 1 gigabit kan gebruiken. Alleen mijn telefoon heeft dus geen wifi 6 waar ik die snelheid niet nodig heb. De volgende tussenstap naar 2,5 of 5 gigabit is nu nog ivm met alles wat zou moeten vervangen (NAS en router, switches evt bekabeling) toch wel iets te duur.

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 23 juli 2024 03:02]

Ik heb samen met een wifi 6 router ook maar een paar intel wifi kaartjes in onze laptops geplaatst (19 euro p/s).
U bedoelt de oude vervangen door W6 kaartjes?
Welke hebt u gekocht?
Klopt, ik heb de oude vervangen door Intel AX200. Toen gekocht voor 19 euro, nu zie ik dat ze rond 21 euro verkrijgbaar zijn.

Ik kan deze niet aanraden omdat er tegenwoordig Wifi 6E kaarten verkrijgbaar zijn voor evenveel ;). De wifi 6E kaarten zou ik nu dus aanraden.


Een lijst met wifi 6E kaartjes. Let wel op de CNVio2 kaartjes zijn heel selectief compatible met intel 10th gen cpu's.
https://tweakers.net/netw...kvMUbKKVjI0NzY1UYqtra0FAA

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 23 juli 2024 03:02]

De Galaxy s20 en hoger ondersteunen Wifi6. Je krijgt dan ook een 6 erbij in het wifi icoontje rechtsboven.
Kan je nog eens wachten tot WiFi 8. Je router moet die standaard ook aankunnen en het device wat je daarmee verbinding mee maakt. Ik ga niet voor iedere standaard een nieuwe router installeren of een modem laten plaatsen. Wordt een dure hobby. Een standaard die niet lang stand houdt. Leuk als je nog zo’n WiFi b/g ding in huis hebt. :)
Ongetwijfeld dat tegen de tijd dat WiFi7 gemeengoed is dat je dan kan gaan wachten op WiFi8.
En dan zodra die dingen in de schap liggen, en jij een bestelling gaat plaatsen, komt er op Tweakers een nieuws item over WiFi 7e/8.

Zo blijft het eeuwig doorgaan. ;)
Yes maar tegen die tijd staat wifi 8 alweer om de hoek dus dan kun je beter nog even iets langer rekken en meteen voor die standaard gaan.
FastConnect 7800 ondersteunt Bluetooth 5.3, dat onder andere LE Audio-functionaliteit biedt.
Bluetooth 5.2 kan overigens ook LE Audio ondersteunen a.d.h.v. een software-update. :)
Betekend dit dat een WI-Fi 7 device 2.4GHz, 5Hz en 6GHz simultaan kan gebruiken om de snelheid omhoog te krikken voor een enkele verbinding?
Eens maar eens kijken of het gedoe rondom U-NII-x fatsoenlijk opgelost kan worden...
Als ik het zo lees lijkt dat wel voor 5 en 6Ghz te werken, niet voor 2,4Ghz. Zeker weten doe ik het natuurlijk niet.
Wi-Fi België editie :P

Ontopic:
Ik vraag me toch af of het wel veel zin heeft.. gezien er maar vrij weinig mensen zijn die überhault zulke snelheden kunnen bereiken.
Wellicht voor het bereik?

Wat betreft up/download hebben de providers/infrastructuur nog wel een inhaalslag te maken om hier gebruik van te kunnen maken.
Ik was in de veronderstelling dat 802.11ah (HaLow) ook onderdeel zou zijn van de wifi 7 standaard.
Schijnbaar heb ik dat verkeerd begrepen.

Iemand enig idee of we 802.11ah (HaLow) t.z.t. gaan zien in normale consumenten acces points?
Bluetooth 5.3 is toch in juli 2021 vastgesteld, waarom duurt het dan zo lang voordat er producten op de markt komen?
Specificatie ja. Voordat je dan een referentie ontwerp hebt met een chip zit je een half jaar verder. Dan nog een aantal producenten vinden die het referentie ontwerp gebruiken om er een product van te maken, zit je minimaal aan zoveel maanden verder. Plus er is een groot chiptekort.
En wat gebeurt er als er een dun wandje tussen je telefoon en de router staat?
windows 11 krijst dat m'n laptop ax ondersteund en mijn router niet. HW pushing?
Tja zolang ziggo geen WiFi routers geeft die WiFi 6 ondersteunen of zelfs WiFi 7 heeft het voor mij weinig zin. Dan moet ik alles in bridge gaan lopen zetten en zelf nieuwe routers kopen. Voor nu hou ik het bij WiFi 5 overal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.