Bluetooth krijgt LE Audio-variant met efficiënte codec en multistreamweergave

De Bluetooth Special Interest Group heeft LE Audio aangekondigd, een nieuwe standaard voor audio die via bluetooth low energy werkt en enkele eigenschappen biedt bovenop die van, wat nu heet, Classic Audio van bluetooth.

Zo maakt LE Audio gebruik van de low complexity communications codec oftewel lc3, dat mede door Fraunhofer ontwikkeld is. Het doel van deze codec is om hoge kwaliteit audio te bieden op mediumbitrates met zo min mogelijk complex rekenwerk. Dit moet het gebruik onder andere energiezuiniger maken ten opzichte van de subband codec, of sbc, van Bluetooth Classic Audio. Daarnaast claimt de Bluetooth SIG dat lc3 betere audiokwaliteit dan sbc biedt, zelfs bij een 50 procent lagere bitrate.

Bleutooth audio sharingBluetooth LE Audio biedt verder ondersteuning voor meerdere onafhankelijke maar synchrone audiostreams. Een smartphone kan zo bijvoorbeeld naar meerdere speakers en koptelefoons uitsturen en ook moet het fabrikanten helpen betere draadloze stereoweergave te bieden. Er is ook een broadcastoptie waarmee onder andere het delen van audio mogelijk wordt. Dit kan ook op basis van locatie, zodat musea bijvoorbeeld audio van schermen via bluetooth kunnen broadcasten naar personen in de nabijheid.

De nieuwe standaard biedt verder ondersteuning voor gehoorapparaten, waardoor in de toekomst gebruikers van dergelijke hulpmiddelen hun gehoorapparaat kunnen koppelen aan bijvoorbeeld een smartphone of tv.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-01-2020 • 12:30

22

Submitter: robcoenen

Reacties (22)

22
19
17
1
0
0
Wijzig sortering
De nieuwe standaard biedt verder ondersteuning voor gehoorapparaten, waardoor in de toekomst gebruikers van dergelijke hulpmiddelen hun gehoorapparaat kunnen koppelen aan bijvoorbeeld een smartphone of tv.
Dit is momenteel al op de markt, wel in een ouder Bluetooth jasje.
Voor zover mij bekend ondersteund het Bluetooth 4.2.

Wel goed dat de nieuwe standaard voor Bluetooth LE gaat gelden, scheelt toch een beetje op de accu en zal waarschijnlijk ook een betere kwaliteit leveren.
Ook kan je de huidige toestellen aan max 2 devices koppelen, bijvoorbeeld een smartphone én een TV, maar één apparaat kan slechts actief zijn aan de hoortoestellen.
Wat er nu is, is niet over BT LE, gewoon BT gebruikt teveel stroom om in een gehoorapparaaat te kunnen werken. Wat nieuw is is dus audio over BT LE. Dat had alleen Apple als eigen codec tot nu toe
En hoe verhoudt deze LE Audio zich t.o.v. LDAC qua kwaliteit?

Vind zelf de LDAC geweldig goed. Snap ook niet dat niet door veel meer bedrijven gebruikt wordt (al zal Sony daar wel een fee voor willen).

De rest van de opties lijken mij vooral softwarematig, en dus ook met huidige (oa LDAC) codec's mogelijk.

[Reactie gewijzigd door HellStorm666 op 23 juli 2024 17:46]

LDAC, aptX, ... Heeft allemaal weinig toegevoegde waarde als je de bitrate van SBC verhoogt. Dat werkt met bijna alle Bluetooth apparaten, in tegenstelling tot de genoemde algoritmes. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 17:46]

Interessant, maar als ik het goed lees ondersteunen de apparaten ondersteunen het misschien wel, maar de software staat je niet toe om het te selecteren.
Met Lineage OS kan het.
SBC gaat qua Sample Rates en Bits per Sample niet zo hoog, dus je gaat nooit op LDAC kwaliteit komen
De vraag is wat ze met "mediumbitrates" bedoelen. De audiokwaliteit van SBC overtreffen is natuurlijk niet heel moeilijk :+ . Verder ben ik het met je eens, LDAC is een fijne codec die ik het liefst op meer apparaten zou zien. Sony heeft de codec gedoneerd aan Android en Linux maar Apple blijft vasthouden aan AAC.
Klinkt veelbelovend, met meerdere headsets aansturen als fijne functie.
Heeft iemand een idee hoelang het duurt voordat dit soort ontwikkelingen zich doorvoeren in de mainstream electronica zoals bluetooth oortjes en smartphones?
Ik kan op de bluetooth website geen indicatie hiervoor vinden.
Mijn Galaxy s9 (en volgens mij mijn oudere s8 ook al) kunnen al tegelijkertijd meerdere bluetooth speakers aansturen.
enige wat ik kan vinden ...."Don’t expect to see devices leveraging Bluetooth LE Audio right away, as Bluetooth SIG plans to release its specifications throughout the first half of the year".
En pas dan kunnen fabrikanten aan de slag verwacht ik. 2021 ten vroegste imo
Waarom gebruikt Bluetooth niet het Opus formaat? Dat is low-latency, patentvrij en van hele hoge kwaliteit.

Toevoeging:

Opus zou handig zijn omdat veel audio al als Opus voorhanden is en je dus niet hoeft te transcode. Bovendien heeft Opus uitstekend lage latency. Het kost wat meer CPU om te encoden, maar de energiekosten daarvan vallen in het niet bij de energie die nodig is voor het draadloze signaal. Zie deze discussie.

[Reactie gewijzigd door strigi op 23 juli 2024 17:46]

Omdat ze geld willen verdienen aan het verkopen van licenties op hun eigen custom meuk. Open codecs zijn mooi, ben er een groot voorstander van, maar hebberigheid staat vooruitgang nou eenmaal in de weg.
Als gehoorapparaat gebruiker wordt ik er blij van, Tot nu toe had alleen Apple voor Iphones een eigen audiocodec op BT le. En dus kan je nu als gehoorapparaat gebruiker alleen met een Iphone koppelen. Dat is nodig om telefoongesprekken direct in het gehoorapparaat te horen of muziek natuurlijk.
Dus hiermee kunnen gehoorapparaten in de toekomst ook met Android koppelen. Geluidskwaliteit is geen key feature, maar laag stroomverbruik van de ontvangende kant wel. Nu hopen dat Apple de standaard ook snel doorvoert, zodat gehoorapparaten hiermee uitgerust kunnen zijn en aan alles kunnen koppelen.
Leuk om dat te zien, ik draag zelf een Cochlear implantaat met nucleus 7 waarmee ik kan verbinden met mijn gsm voor audio streaming en bellen wat geweldig is omdat alle dan draadloos is. Ik merk wel kwaliteit verschil tussen Bluetooth of kabel dus alle verbetering zijn welkom :)

[Reactie gewijzigd door royalt123 op 23 juli 2024 17:46]

Is hiervoor ook nieuwe hardware nodig?
Geen woord over de erbarmelijke latency...
Uit de bron (Fraunhofer):
At the same time, the codec operates at low latency, low computational complexity and low memory footprint.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.