Bluetooth 5 komt eind dit jaar uit en richt zich op internet-of-things

Versie 5 van de draadloze technologie bluetooth komt eind dit jaar of begin volgend jaar uit, zo heeft de Bluetooth SIG bekendgemaakt. De versie richt zich vooral op het internet-of-things, met vier keer het bereik van huidige bluetooth-protocollen.

De stuurgroep hoopt dat in 2020 een derde van de internet-of-things apparaten is uitgerust met bluetooth om te communiceren. Dat wil de groep van dertigduizend bedrijven bereiken door de snelheid in de vijfde versie te verdubbelen, met vier keer het bereik en een verachtvoudiging van de capaciteit om ongericht data te verzenden. "Dit zal de manier veranderen waarop bluetooth informatie verzendt, weg van het pairen van apparaten naar een iot-apparaat zonder internetverbinding." Bovendien zal het bluetooth-beacons een stuk krachtiger maken, onder meer om advertenties te verzenden naar bijvoorbeeld smartphones in de buurt.

Bluetooth SIG wil bluetooth 5 uiterlijk begin volgend jaar uitbrengen, waardoor het voor de hand ligt dat apparaten met de nieuwe specificatie in de loop van volgend jaar zullen verschijnen. Meestal volgt nieuwe apparatuur snel op het vaststellen van een nieuwe bluetooth-versie. De huidige versie is 4.2.

De naamgeving is ook nieuw. Tot nu toe hield de stuurgroep een naamgeving aan met een cijfer voor en een cijfer achter een punt, zoals 4.0. Met deze release stapt de SIG over op een bluetooth-naam met een enkel cijfer, in dit geval dus 5. De aankondiging is geen verrassing. De SIG had naar leden een nieuwsbrief de deur uitgedaan waarin stond dat de stuurgroep deze week bluetooth 5 zou aankondigen.

Uit het archief: interview met Jaap Haartsen, de Nederlandse uitvinder van bluetooth. Deze aflevering van de serie Polderpioniers komt uit 2012.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-06-2016 • 07:05

52 Linkedin

Submitter: Ayokam

Reacties (52)

Wijzig sortering
Bovendien zal het bluetooth-beacons een stuk krachtiger maken, onder meer om advertenties te verzenden naar bijvoorbeeld smartphones in de buurt.
Wat een klote toepassing. Dan wil ik een Beacon blocker!!!
Het gaat niet om de advertenties waar jij aan denkt. Met advertenties worden bepaalde pakketjes bedoeld die bluetooth gebruikt om al in een vroeger stadium info te delen zonder dat de apparaten hoeven te pairen.

http://j2abro.blogspot.nl...luetooth-advertising.html
Het gaat niet om de advertenties waar jij aan denkt. Met advertenties worden bepaalde pakketjes bedoeld die bluetooth gebruikt om al in een vroeger stadium info te delen zonder dat de apparaten hoeven te pairen.
Dus nog meer vrij te ontvangen informatie om iemand uniek te identificeren.

Liever heb ik een Bluetooth privacy extensie, waarbij de smartphone geen Bluetooth pakketten uitzend totdat het een bekend Bluetooth pakket heeft ontvangen (waarvan de authenticiteit van de ontvanger en de 'versheid' van het pakket te verifiëren is). Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen dat je telefoon alleen Bluetooth gaat communiceren met een carkit als de carkit zichzelf eerst authenticeert. De carkit is een veel minder privacy-gevoelige bron van niet-verbonden Bluetooth pakketten omdat het gekoppeld is aan een auto (genoeg andere vormen van identificatie) en omdat hij niet hoeft uit te zenden als er geen sleutel in het contact is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 juni 2016 08:33]

En dat is dus precies wat ze op grotere afstand kunnen met BT5: De advertisement pakketten verzenden/ontvangen van jouw carkit. Voor een carkit niet bijzonder zinvol, voor andere zaken wel.

Het staat trouwens toch duidelijk zelfs in het nieuwsbericht? Advertisement paketten NAAR smartphones. Niet VAN smartphones. Overigens kan het natuurlijk ook prima andersom, maar normaal gesproken is de smartphone niet degene die advertised voor zulk soort zaken, maar degene die beslist met welke hij verbinding wil maken.
Waar het om gaat is dat je controle krijgt over wat er al dan niet vanaf je smartphone verstuurd wordt. Dus als je BT aanzet, dat dan niet opeens allerlei apps data over honderden meters gaan versturen. Als jij met je bt-koptelefoon door de stad loopt, dan wil je niet dat allerlei trackers je kunnen volgen, of dat diverse apps data gaan versturen of registreren.
Blij dat ik geen mobiele telefoon heb.

Weer een probleem minder.
Geen idee waarom je naar -1 word gezet.
Want ik heb dan nog wel een mobiel, maar zit er zwaar aan te denken om mijn abbo maar op te zeggen vanwege dit soort geneuzel.

Ik heb nog wel een werktelefoon, type houten nokia. Dus bereikbaar blijf ik wel. Maar niet traceerbaar, aangezien alles van die telefoon op naam van het bedrijf staat.
Dat geneuzel dat mijn telefoon bluetooth over een langere afstand kan ontvangen (niet broadcasten dus) is nou niet vreselijk voor mijn privacy. (Geïmpliceerde) privacybezwaren zijn dus eigenlijk al off-topic. Die bezwaren worden zelfs niet uitgesproken, hij geeft alleen maar de opmerking dat hij geen telefoon heeft.
Dat is ongeveer even off-topic als dat ik bij elk xBox-artikel ga melden dat het me niet interesseert omdat ik toch een Playstation heb. Naar mijn idee dus gewoon een terechte -1.
Het gebeurt nu eigenlijk al. Geloof het of niet maar ik liep laatst in de cool cat binnen. En kreeg binnen een paar minuten een email van coolcat. Toeval? Misschien wel... maar je wordt momenteel al geïdentificeerd. We weten niet half hoeveel info bedrijven al van je hebben. Wij verbinden onze telefoon met een Google account. Coolcat adverteerd op Google. Google linked de beide en zodra je in de buurt bent krijg je een mailtjes. Dit wordt steeds erger... met bluetooth kunnen ze straks zelfs 'niet' klanten volgen en bestoken met advertenties. Ik ben ook zwaar tegen dit soort ongein.

Je moet op je werk eens iets zoeken op Google bijvoorbeeld een telefoon o.i.d. ik kreeg nog geen min later een fax met reclame over mobiele abonnementen. Alles zit gelinked en ze weten al alles van je.
Ik denk dat je niet spreekt voor degenen die -1 geven.

Hoe is mijn opmerking niet relevant? Bluetooth 5 komt en privacy zaken spelen een rol. Er is geen ontkomen aan om over veiligheid en privacy te spreken als het gaat om ICT of een device.

Als het een rol speelt dan moet je ook praten over oplossingen. Ik gaf een oplossing. Geen GSM/smart phone/device, geen probleem.

Gewoon een super simpele oplossing, zo simpel, dat het veel mensen in het verkeerde keelgat schiet omdat zij vinden dat een GSM standaard uitrusting kan of moet zijn en wie daarin niet mee gaat wordt daarop veroordeeld. 8)7

In de middeleeuwen, als je er oud en gebogen en 'raar' uit zag, dan was je al gauw een heks en moest je link uitkijken dat men je niet levend verbrandde of testte met een molensteen.

Anno 2016 op tweakers.net gebruikt men het mod-systeem om die rare zonderling die niet mee wil spelen te marginaliseren.
Prima idee waar ik vaak over nadenk. Maar wat gebruik je dan bij instanties die per se een telefoonnummer willen hebben? Een vaste lijn? of een VOIP nummer?
Een vaste lijn. Een mail adres. Daar moeten men het mee doen. En een antwoordapparaat. Voicemail heb ik niet.

Op webforms tel.nr. 'geheim'. Soms pakt de form dat. Zo niet, fake.
Bij Bluetooth Advertisement wordt er niks vanaf je mobiel gestuurd. Je mobiel ontvangt en kan, afhankelijk van jouw instellingen kiezen om er wat mee te doen of niet.

Het is niet zo dat je mobiel opeens als een dolle allemaal privegegevens gaat sturen.

Even als duidelijk voorbeeld: Als jij op straat een billboard of poaster ziet hangen (advertisement) dan zie jij de informatie. Hiermee registreer je waar de advertisement over gaat. Als jij vervolgens kiest om hier wat mee te doen, is dat jouw eigen keuze, meestal zelfs via een aparte handeling. Het is niet zo dat zodra jij langs een poster loopt jij zonder dat je er wat aan kan doen meteen alle kaartjes voor concerten en shows koopt die je maar ziet.

Dit zelfde principe geld voor Bluetooth.
Daar hebben ze dit niet voor nodig hoor. Je MAC adres is voldoende uniek. Het is gewoon een optimalisatie.
Daar hebben ze dit niet voor nodig hoor. Je MAC adres is voldoende uniek. Het is gewoon een optimalisatie.
MAC adres kan je spoofen. De combinatie van aangeboden diensten niet. Vergelijk het met Panopticlick. Veel kleine beetjes informatie zorgen voor een identiteit die nagenoeg uniek is.

En inderdaad, sowieso is het maf dat het MAC adres van een telefoon gebroadcast wordt zonder dat een ander apparaat eerst herkend wordt. Zie mijn suggestie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 juni 2016 08:35]

Als je op je telefoon in staat bent om je MAC adres te spoofen dan kun ook vast wel deze pakketjes anoniemiseren. Om met een aparaat te kunnen pairen heeft het eerst een MAC adres nodig. Als je niet wilt dat je aparaat pairable is zet je hem op indiscoverable.
Als je op je telefoon in staat bent om je MAC adres te spoofen dan kun ook vast wel deze pakketjes anoniemiseren. Om met een aparaat te kunnen pairen heeft het eerst een MAC adres nodig. Als je niet wilt dat je aparaat pairable is zet je hem op indiscoverable.
Nergens had ik het over pairen. Ik heb het over beacons die smartphones uitzenden zonder reden.

Het pairing proces is iets actiefs en expliciets, het is minder privacy gevoelig dan een herhaaldelijk radiosignaal dat dient als 'beacon' om een verbinding mee op te zetten. Het beacon zou prima alleen uit andere apparaten kunnen komen. Als een smartphone het signaal succes erkend als dat van een eerder gepaired apparaat, dan kan automatisch een verbinding opgezet worden. Tot dat moment hoeft de smartphone niets uit te zenden.

Ook hoeft identificatie niet m.b.v. een publiekelijk beschikbaar MAC te gebeuren. Dat hele idee is zo ontzettend ouderwets. Je zou dit bijvoorbeeld ook met pre-shared keys kunnen, die op het moment van pairen al uitgewisseld waren. Unpaired apparaten kunnen nog steeds informatie over zichzelf naar een telefoon sturen zonder dat de telefoon informatie hoeft terug te sturen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 juni 2016 08:50]

Wikipedia denkt daar genuanceerder over:
Bluetooth advertising is a method of mobile marketing that utilizes Bluetooth technology to deliver content such as message, information or advertisement to mobile devices such as cellular phones or tablet computer. Bluetooth advertising can also be received via laptop or PDA.
Nee jij verward bluetooth advertisement (marketing) met bluetooth advertisement (technical). De technische benadering van bluetooth advertisement heeft als enige overlap dat de technische benadering gebruikt kan worden voor marketing doeleinden. Maar ze zijn niet hetzelfde. In marketing termen praat je over het fenomeen wat je kunt creeeren door gebruik te maken van bluetooth technologie in je marketing strategie (beacons, scanning etc). Maar de technische benadering gaat puur en alleen over de info pakketjes die worden gestuurd door bluetooth aparaten.

Lees dit maar en je ziet dat het nergens gaat over marketing:
http://www.argenox.com/bl...a-ble-advertising-primer/

Technische bluetooth advertisement wordt als onderdeel gebruikt in een marketing strategie, wat ook weer bluetooth advertisement wordt genoemd.
Dank voor die link. Wat ik echt hoop is dat de marketing toepassing niet de boventoon gaat voeren en zo irritant aanwezig gaat zijn dat mensen deze techniek om die reden gaan blokkeren. Of bluetooth helemaal gaan uitzetten.
Want je kunt hier ontzettend leuke dingen mee doen. OV haltes die de vertrek tabel broadcasten voor slechtzienden. Of verkeerslichten met de verwachte roodtijd. Of in een museum een schilderij / whatever die zijn begeleidende verhaal erbij rondstuurt. Er zijn echt veel leuke en nuttige toepassingen denkbaar. En dat die niet ondergesneeuwd raken door banaal getetter met "NU 10% EXTRA KORTING ALS U BINNEN 5 MINUTEN AFREKENT". Of iets van die strekking.
Gelukkig staat mijn bluetooth altijd uit, heb het zelden nodig.

Het lijkt wel alsof deze nieuwe standard puur voor advertentie toepassingen is ontwikkeld.
Inderdaad. Het zou jammer zijn als je ongewenste bluetooth berichten alleen zou kunnen blokkeren door de hele bluetooth uit te zetten. Liever speciefiek kunnen filteren.
Even naast wat nou de preciese betekenis is van 'advertenties' in deze zin, dit is namelijk een heel letterlijke vertaling uit de engelse term uit BLE.

Beacon blocker? Gewoon Bluetooth uit?
Ik heb bluetooth bijna altijd uit staan, heb geen bt koptelefoon of headset, gebruik het nu alleen thuis om audio te streamen. Maar genoeg mensen lopen met koptelefoon door de stad, en die willen bt gebruiken zonder dat ze meteen getrackt kunnen worden. Daar gaat het om. Je wilt de techniek kunnen gebruiken zonder het misbruik.
Het is misschien een idee om even op te zoeken hoe het werkt, het is zo dat BLE niet werkt vanaf het bluetooth apparaat maar vanaf je telefoon, om dit te gebruiken zal je dus de benodigde app moeten hebben geinstalleerd, dus het 'tracken' kan alleen als je zelf al je gegevens gaat sturen maar internet. Dat ligt niet aan het advertisement gedeelte van bluetooth en ik denk dat als je dat doet dat je weet dat het kan.

TL;DR tracking is niet mogelijk als je het zelf niet wilt
Ben benieuwd of deze dan net zo zuinig is met energie als 4.2.
Ben benieuwd of deze dan net zo zuinig is met energie als 4.2.
Ik ook, stand-by eisen worden immers steeds strikter.

Bovendien ben ik als consument eigenlijk ook niet zo blij met al die Watten aan sluimerverbruik.
Het telt allemaal best wel op...
BLE heeft micro-watten aan sluimerverbruik. Oké, al snel zo'n 100uW, maar dan nog steeds. Als dit tien keer meer zou verbruiken dan is het nog steeds niks.

Hoe het geimplementeerd wordt is natuurlijk een ander verhaal, en je complete systeem standby verbruik zal wel hoger zijn, maar technisch gezien is er geen reden om ervan uit te gaan dat dit voor een significant stroomverbruik op je jaarrekening zal zorgen.
Aangezien er wordt gefocused op IoT lijkt het me wel dat het zuiniger wordt. Daar zijn immers veel toepassingen waar je niet altijd een lader kunt aansluiten.
Ik hoop dat bluetooth 5 dan snel en goedkoop kan komen in arduino compatibel bordjes (denk aan intregratie met esp8266) dan kunnen veel hobbyisten er mee aan de slag. het zal nog wel jaren gaan duren eer dat nieuwe apparaten deze upgrade krijgen.
Meestal volgt nieuwe apparatuur snel op het vaststellen van een nieuwe bluetooth-versie.
Is dit nou een heel slechte copy/paste/vertaal actie? Het is toch algemeen bekend dat dit absoluut niet waar is?
Ik lees op MacRumors dat macOS Sierra de bluetooth 4.0 modules van Macs update naar versie 5. Heb nog nergens anders teruggelezen dat het om een softwareupdate ging.
Is BT5 ook backwards compatible met oudere versies? Praktijkvoorbeeld: ik koop een koelkast die is uitgerust met BT5, kan mijn "oude smartphone" die gebruikt maakt van 4.X wel commando's doorsturen? Wellicht zal dat op kortere afstanden gaan dan de nieuwe techniek, maar is het uberhaupt mogelijk of moet ik dan echt een nieuwe device aanschaffen?
Bluetooth is tot op heden altijd backwards compatible geweest, dus neem aan dat dit voor deze versie ook gewoon geldt.
Die internet of things wordt toch door onze strot geramd ?
Klopt alle apparaten enzo ook krijgen gewoon internet functies, of je het wil of niet dan zeggen ze dan gebruik je het toch niet.
Inderdaad. Maar in de toekomst zullen er zaken komen die niet zullen werken zonder de internet aansluiting.

Een voorbeeld dat niet echt met internet of things te maken heeft zijn games die je niet kan spelen zonder dat je internet toegang hebt.
Bij games ligt het anders. Qua apparaten kies je voor een alternatief, als er een apparaat is die internet vereist, zonder goede reden, dan komt er een alternatief en kies je die.
Bij games zit je toch aan die ene game vast omdat er van games niet echter alternatieven zijn.
Maar met apparaten zie ik van zelf dat alles bluetooth/wifi krijgt(dus geen alternatief meer), zoals je nu al koelkasten/wasmachines/tandenborstels heb.
Het wordt alleen maar goedkoper dat straks de beter betaalbare modellen dit ook krijgen.

Maar kan je het dan ook uitzetten de wifi/bluetooth functie, mijn Oral B pro 7000 heb ik geen mogelijkheid volgens mij om de bluetooth uit te schakelen.
Noem eens wat voorbeelden?
Hij bedoelt met 'welke internet of things wordt door je strot geramd' qua apparaten denk ik. een game is geen internet of things, maar een manier van hoe de game nou eenmaal gebouwd is (je kan tegen anderen racen in je eigen single player game zelf)

[Reactie gewijzigd door xoniq op 17 juni 2016 09:23]

Disclaimer: heb de spec niet gelezen! Misschien is onderstaande niet juist.

Wat hebben ze nou met mesh networking gedaan in Bluetooth 5?
Ik dacht dat mesh onderdeel ging worden van de specificatie, maar in dit bericht en die van een week geleden ofzo wordt er helemaal niets vermeld over mesh.

Wat ik ergens anders lees is dat mesh een los protocol wordt, niet onderdeel van bluetooth 5.

Het zal dan vast wel weer mogelijk zijn om bluetooth 5 met dat mesh protocol te hebben bij sommige chips.. Had me mooier geleken als mesh een verplicht onderdeel van versie 5 was geworden.

Dit is dan weer wel mooi (quote uit de bovenstaande link):
The SIG stresses that Bluetooth Mesh is not dependent on v5.0 – and that it is a separate endeavor, that will be backwards compatible with 4.0.

[Reactie gewijzigd door markg85 op 17 juni 2016 13:50]

Het zal een een kwestie van tijd zijn tot de eerste 'next gen Bluetooth firewall met IPS en privacy extensie zal verschijnen' op je mobiel.
Bluetooth wordt door criminelen misbruikt om te weten of't loont uw wagen open te breken. Stop uw laptop, tablet en smartphone in een metalen koffer - dat helpt. Idem dito met uw kredietkaarten - helaas moet 't.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee