Apple certificeert macOS voor bluetooth 5

Apple doorloopt het kwalificatieproces voor bluetooth 5 met macOS, zo blijkt uit een melding op de pagina van de Bluetooth SIG. De certificering wijst erop dat het besturingssysteem, en daarmee Mac-systemen, ondersteuning krijgen voor de bluetoothversie.

De aanvraag van Apple is vorige week gepubliceerd en betreft bluetooth 5-certificering voor macOS. De melding is afkomstig van Launch Studio van de Bluetooth SIG, waarmee bedrijven producten kunnen aanmelden voor de bluetooth-kwalificatieprocedure.

De iPhone 8, 8 Plus en de iPhone X hebben al ondersteuning voor bluetooth 5. Daarnaast heeft Intel al netwerkkaarten die de bluetoothgeneratie ondersteunen, zoals de Wireless-AC 9260. Mac-systemen met bluetooth 5-ondersteuning zijn er nog niet. De meest recente Mac, de iMac Pro, ondersteunt bijvoorbeeld bluetooth 4.2. Wellicht krijgt een komende update van de MacBook Pro-lijn ondersteuning voor bluetooth 5, maar het is niet bekend wanneer Apple nieuwe Macbooks aankondigt. De huidige lijn dateert van halverwege 2017.

Bluetooth 5 LE biedt enkele voordelen ten opzichte van bluetooth 4 LE. Het bereik in de buitenlucht is vergroot van 50 tot 100 meter tot maximaal 400 meter. Binnen zou het bereik op 45 meter uitkomen. Daarnaast is de maximale bandbreedte verdubbeld van 1Mbit/s naar 2Mbit/s.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-12-2017 • 16:41

31 Linkedin

Submitter: Balance

Reacties (31)

Wijzig sortering
Apple gebruikt toch geen Intel wifi chips?
Apple gebruikt inderdaad Broadcom-chips voor zijn Macs, deze ondersteunen namelijk 3x3 MIMO in tegenstelling tot Intel-chips die maximaal 2x2 MIMO ondersteunen. 3x3 MIMO gebruikt 3 antennes voor het zenden en ontvangen en heeft daarmee een groter bereik en hogere snelheid. Apple is daarmee een van de weinig fabrikanten die nog een 3x3 MIMO-implementatie gebruikt.

@Steyn_E De Centrino Ultimate-N 6300 was inderdaad de laatste, ze hebben nooit een AC-kaart met 3x3 of 4x4 MIMO gemaakt.

@Dennism De prestaties van netwerkkaarten hangt inderdaad van veel meer af dan enkel de MIMO-configuratie en er zijn zeker onderlinge verschillen. Bij gelijke technologie zie je echter dat 3x3 MIMO juist op langere afstanden meer voordeel biedt omdat er meer antennes zijn waardoor de signaal-ruisverhouding toeneemt.

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 december 2017 18:24]

Levert Intel die krengen niet meer? Schande, had al 3 antennes in een oude Dell Latitude (in mijn huidige ook weer), heb ik toen de Wireless N 6300 in kunnen zetten. Zonde, de Intel WiFi kaartjes deden het altijd stukken beter dan de Atheros (#2) en met name Broadcom kaartjes. Driverondersteuning was/is daar barslecht.

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 22 december 2017 18:00]

Dat wil lang niet alles zeggen, in de praktijk zie ik regelmatig dat machines met Intel 2x2 kaarten betere prestaties halen dan Broadcom 3x3 kaarten. Ik heb het gevoel dat de Broadcom 3x3 setup vooral goed werkt bij een zeer goed signaal, maar dat zodra het signaal iets minder wordt de Intel 2x2 implementaties de leiding overnemen.
Je moet natuurlijk wel een router hebben die het ook aankan. :P Het kan best dat die Broadcom chips als ze enkel 2x2 kunnen inzetten minder presteren dan Intel bij 2x2. Maar bij 3x3 zal Broadcom toch echt sneller zijn.
Een router? :P Ik zie dat soort zaken vooral in zakelijke wifi omgevingen, echt met stip op nummer 1 de meeste (performance of connectie/handoff) issues met Apple hardware helaas, met de HP (instap) modellen met atheros of broadcom op de 2de plaats. Intel kaartjes lijken zich gezien in ieder geval mijn praktijk ervaringen toch echt een stuk beter te "gedragen" zowel qua performance op plekken waar het bereik niet optimaal is, als ook met connectie / handoff issues.

De enige keer dat ik Intel kaartjes echt over de nek heb zien gaan was in een omgeving met zeer oude (10+ jaar) Cisco 4402 controllers en bijbehorende AP's met enkel Wifi B/G geactiveerd, de eerste laptops die daar binnen kwamen met Intel AC7265 kaarten wilden echt niet verbinden langer dan een paar seconden. Moet wel zeggen dat Intel dat toen vrij goed opgelost heeft met een driver update waarna alles prima werkte.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 december 2017 18:35]

Ligt eraan over welke Apple hardware je het hebt. Dit is teveel anekdote om hier over te discussiëren.
Op het moment niet, maar dat kan in de iMac Pro of in een ander toekomstig model prima gebeuren.
Bluetooth 5 LE biedt enkele voordelen ten opzichte van bluetooth 4 LE. Het bereik in de buitenlucht is vergroot van 50 tot 100 meter tot maximaal 400 meter. Binnen zou het bereik op 45 meter uitkomen. Daarnaast is de maximale bandbreedte verdubbeld van 1Mbit/s naar 2Mbit/s.
En net het voordeel welke de consument gaat merken laten jullie achterwege.

BT 5 gaat veel beter omgaan met interferentie, dit wordt meer en meer belangrijk door het gebruik van oa beacons.

// @mngm , ik zeg niet dat beacons nieuw zijn, ik zeg enkel dat er mede dankzij beacons in oa shopping centers meer en meer interferentie is omdat BT zo vaak ingezet wordt. Je had ook gewoon op de officiele BT website kunnen zien en daar staat letterlijk dat interferentie wordt aangepakt:

Bluetooth 5 also includes updates that help reduce potential interference with other wireless technologies to ensure Bluetooth devices can coexist within the increasingly complex global IoT environment.

[Reactie gewijzigd door nils83 op 22 december 2017 19:18]

Beacons zijn er al sinds BT4.0. De vernieuwing ivm beacons in BT5 is dat de maximale payload in een beacon groter is, en dit heeft geen enkele positieve invloed op interferentie. BT5 gebruikt dezelfde 3 broadcast kanalen met hetzelfde hopping schema als BT4.0, dus ik zie niet in waarom BT5 beter zou zijn qua interferentie.

Nog voordelen van BT5 zijn inderdaad het grotere bereik door gebruik te maken van een coded physical layer (2 of 8 bits doorsturen voor 1 bit data, zodat je meer redundantie hebt en zo de gevoeligheid van je receiver vergroot) en de grotere bandbreedte. Wel belangrijk om op te merken is dat deze 2 voordelen niet samen opgaan. Bij groter bereik is je bandbreedte 500 of 125kbit/s afhankelijk van de gebruikte codering.

[Reactie gewijzigd door mngm op 22 december 2017 17:46]

Bluetooth 5 also includes updates that help reduce potential interference with other wireless technologies to ensure Bluetooth devices can coexist within the increasingly complex global IoT environment.
error correction and interference detection in the new spec are expected to make Bluetooth devices emit stronger and more reliable signals by lessening the impact of interference emanating from devices that use closely matched bandwidths.
Wat ik ervan begrijp is het idee dat bij Bluetooth 5 de randen van het frequentiespectrum in de gaten worden gehouden om zo overlap met andere signalen te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 22 december 2017 17:58]

Helaas nog geen duidelijkheid over welke audio codec Apple gebruikt op BT5. Zal wel weer AAC zijn. Terwijl aptX voor High End breder geaccepteerd is en SBC in de praktijk datgene is wat je krijgt....
Dat klopt gewoon niet he, ik heb gewoon zowel AAC als aptX default werkend op mijn rMBP uit 2014.

Dit in tegenstelling tot bij Windows 10, waar je zowel niet kunt traceren welke codec actief is als je op 4 knoppen moet drukken plus wachttijd voordat je een bluetooth hoofdtelefoon hebt gekoppeld.

[Jammer dat ik een score van 0 krijg, de informatie hierboven is gewoon verouderd, in OS X wordt automatisch al aptX/AAC gebruikt, je kunt dat controleren door alt in te houden en op het bluetooth icoon te drukken rechtsbovenin.]

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 22 december 2017 22:17]

Je kan op macOS forceren dat aptX gebruikt wordt:

https://www.areilly.com/2...-over-bluetooth-on-macos/

Overigens is aptX alweer opgevolgd door aptX HD en is LDAC van Sony ook bezig met een opmars.
Gaan de Bluetooth microfoon problemen dan eindelijk opgelost zijn?
Beetje een globale opmerking. Bluetooth op Bluetooth werkt prima. Je moet alleen niet aankomen met een Bluetooth 1.0 apparaat op en Bluetooth 4 apparaat en ga lopen klagen dat iets niet werkt.
Ik doelde op het feit dat wanneer je een Bluetooth microfoon in macOS gebruikt, dat dan enkel SBC ondersteund wordt. Dus voor conference calls is de kwaliteit met Apple AirPods tergend slecht.

Erger: niet enkel de opgenomen audio van de microfoon is van deze lage kwaliteit, ook afgespeelde audio blijft hierna permanent van dergelijk lage kwaliteit. Dus niet enkel conference calls, maar ook muziek!
Bluetooth 4.0/5 hebben niet veel te maken met muziek streaming, dit gaat over de Low Energy variant van Bluetooth die typisch niet gebruikt wordt voor muziek.
Right, my bad.

Ik hoopte gewoon stiekem dat Bluetooth 5 spec compliance ook zou vereisen dat voor de microfoon één van de opvolgers van SBC ondersteund zou moeten worden.
kan dan de verschillende BT devices dan wel tegelijk op een mac werken? Ik bedoel je hebt een muziek device BT3, een microfoon BT3, en een Low Energie thermostaat BT 5 als voorbeeld.

Weet niet waarom, maar hier vallen regel matig de bluetooth verbindingen weg, dus BT is hier geen 'lekker handig' factor.
De titel doet mij denken aan Napoleon die zichzelf tot kijzer kroonde om de paus te vernederen :+
Keizer.

En verder is de titel gewoon correct.
Wij hebben de BT uitgezet IVN signalen. Wordt dit met de nieuwe beter ??
Ik was al op de hoogte dat de iPhones dit ondersteunde. Waarom hier zo merkwaardig over gedaan moet woerden vind ik vreemd. iOS is een unaniem platform wat al hun producten ondersteund. Het zou een beetje vreemd zijn als ze het bij het ene product wel ondersteunen en de ander niet.
Gaat de lag ook minder worden met BT5?
Uit ervaring weet ik te zeggen dat wanneer je "bluetooth scannen" uitzet je lag verdwenen is ,althans mijn telefoon icm bluetooth speaker werkte de oplossing wel.
Ik zie dit niet op de iPhone erbij staan. Heb een kleine lag met de Airpods als ik Netflix of YT kijk, net een klein beetje wijkt het af als je goed kijkt, nog steeds irritant though.
Heb het net even geprobeerd op een iPhone en heb met Netflix/Kodi en Videoland geen lag betreft geluid door de airpods. geluid gaat netjes synchroon met de bewegende monden.
alle apps netjes de updates gehad ?
Ik heb via de airpods wel lag wanneer ik een spel speel, maar daar merk je niet heel veel van.
Misschien is er een Bluetooth app waarmee je het beeld of geluid kan delayen ?
Het is heel weinig maar ik merk het wel en zodra je op de MacBook youtube of Netflix kijkt via een andere browser dan Safari heb je het erger.

Zal kijken voor een app, maar Apple en hun policies kennende ...
Met zo'n titel lijkt het net of Apple zichzelf certificeert. Een beetje een "wij van wc-eend" effect. Het zal vast anders liggen, maar er is genoeg ruimte voor een titel als "Apple laat macOS certificeren voor Bluetooth 5".
Altijd goed om de laatste versie te ondersteunen. Echter, ik weet niet of ik hier de enige ik ben, voelt Bluetooth al vanaf het begin als een gezeur protocol. Van vroeger apparaten talloze keren moeten pairen tot op de dag van vandaag waarbij je speakers hebt die stotteren, auto die niet goed je telefoongesprek overneemt, voordeur-slot dat na 2 minuten eindelijk opengaat en diverse andere hickups.

Wordt het tijd voor een nieuw protocol? Back to the drawing board. Vergelijk het met de scart kabel, is het nu tijd voor HDMI?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee