iFixit: gebruikers kunnen mogelijk cpu en ram iMac Pro zelf upgraden

Apple heeft de cpu en de ram van de iMac Pro niet vastgesoldeerd aan het moederbord, wat upgrades in de toekomst mogelijk maakt. Dat concludeert iFixit bij een teardown van het apparaat. De iMac Pro is lastig te repareren en te openen.

Als het apparaat eenmaal open is, is het nog niet zo makkelijk om de vervangbare componenten te bereiken, omdat ze aan de achterkant van het pcb zitten, blijkt uit de iFixit-teardown. Bovendien is de Intel-cpu een specifieke variant die alleen in de iMac Pro zit, waardoor het onduidelijk is of er ooit upgrades gaan verschijnen. De iMac Pro heeft wel standaard 288-pins aansluitingen voor geheugen.

De gpu zit wel vastgesoldeerd aan het moederbord, wat upgrades in de toekomst uitsluit. De teardown toont verder aan dat Apple in de iMac Pro een fors groter systeem voor koeling heeft gebruikt dan voor eerdere iMacs.

Hoewel upgrades van bepaalde componenten met de iMac Pro mogelijk zijn, vergt het dat gebruikers de behuizing openen, een proces dat het juiste gereedschap vereist en bovendien het risico met zich meebrengt dat het scherm breekt. Het uitvoeren van upgrades is daardoor niet zo makkelijk als bij de Mac Pro's van voorheen.

Apple heeft de iMac Pro deze week uitgebracht in de Benelux. Met de iMac Pro wil Apple een tijdelijke opvolger uitbrengen voor de Mac Pro uit 2013. De desktop zonder scherm kreeg al jaren geen opvolger, tot ongenoegen van veel mensen die werken op Apples machines. Apple kondigde eerder aan dat er een nieuwe desktop aankomt, maar die zal pas later dit jaar verschijnen.

iFixit: teardown Apple iMac ProiFixit: teardown Apple iMac ProiFixit: teardown Apple iMac Pro

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-01-2018 • 17:27

82

Reacties (82)

82
77
56
3
0
13
Wijzig sortering
Jammer dat ze tegenwoordig zo hun best doen om die apparaten zo ontzettend gesloten en ontoegankelijk te maken. Helemaal nergens voor nodig. Dat is niet altijd zo geweest ook, de 2009 imac is zeer goed uit elkaar te halen met een zuignapje en een schroevendraaier omdat die glasplaat voor het scherm bijvoorbeeld met magneten vast zit en je daarachter gewoon schroeven hebt.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 28 juli 2024 04:47]

Sockets voor verwijderbare chips nemen veel meer plaats in beslag. Door rechtstreeks op het moederbord te solderen kan je dus een veel compacter ontwerp maken
Die drie milimeter die je moet hebben voor een cpu schoen zet echt geen zoden aan de dijk op zo'n gigantisch grote all in one. Dat past echt wel ergens. En dan nog gaat niemand op planeet aarde het zien dat zo'n ding 3 milimeter dikker is.
Ze willen gewoon sneller, meer imac's afzetten omdat computers tegenwoordig een veel langere houdbaarheid hebben omdat hardware niet meer zo snel achterhaald raakt door ontwikkelingen op softwaregebied. Zeker als je het kan upgraden en je niet hele gekke dingen doet kan je zomaar 10 jaar doen met een actuele machine. Dat is natuurlijk gewoon een issue voor hardwareboeren als Apple.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 28 juli 2024 04:47]

Maar het vereist wel weer bijkomende productiekost. Zowel voor de socket op zich alsook bij de QA. Verwaarloosbaar op de kost van het product zou je denken, maar het speelt zeker mee. Bijkomend introduceer je een bijkoment punt waarop het kan mislopen.
Je hebt het over tientallen centen per computer, per computer van 6000 euro euro wel te verstaan. Ik geloof er geen hol van dat dat een serieuze factor is.

En zo wel, als deze dingen in een productiecontext gebruikt wordt kunnen ze makkelijk die iMac 100 euro duurder maken en dan leveren met cpu socket, geheugenbanken en SSD connectoren/banken omdat dat korte termijn servicebaarheid van zo'n apparaat en daarmee de kans op langdure downtime naar beneden gaat.
Als je één van je medewerkers op pad moet sturen om zo'n ding naar een Apple bar/club/huis/speeltuin/starbucks/genius te brengen ben je met een bloedgang meer kwijt dan 100 euro.
Maar het vereist wel weer bijkomende productiekost. Zowel voor de socket op zich alsook bij de QA. Verwaarloosbaar op de kost van het product zou je denken, maar het speelt zeker mee.
Op een product wat meer dan € 5000,- kost en op de professionele markt gericht is, speelt die paar cent geen enkele rol meer.

Bovendien: op de lange termijn kost het juist meer omdat je eerder het complete product moet vervangen in plaats van het ene onderdeel.
Wanneer Apple een product op de markt brengt, verkoopt het niet zo zeer alleen het product. Ja, natuurlijk is het uiteindelijke doel een product waar men mee kan werken, maar ze verkopen feitelijk een ervaring. Dit merk je al bij het ontvangen van de doos van het product. Het design van de doos is met pure perfectie ontworpen. Hierdoor opent men de verpakking van een MacBook, iPhone, Apple Watch, etc. met plezier en ervaart men direct de "ervaring" die men heeft gekocht.

Vanaf het moment dat je de doos geopend hebt, en het product inschakelt, zou je geen problemen mogen hebben met het instellen van het product. Dit werkt allemaal zonder problemen wanneer je inlogt met je Apple ID. Je kan hierna ook direct aan de gang met het gebruiken van je product, want het vereist geen verdere instellingen, tot je wat meer wilt.

Apple verkoopt het gevoel, de ervaring en daarmee het gebruikersgemak voor geavanceerde werkzaamheden. Ofwel: Simpliciteit. Wanneer ze het toelaten om gebruikers upgrades uit te laten voeren, vervallen de simpliciteit, de garantie en met een beetje pech ook de stabiliteit van het systeem. Omdat hiermee mogelijk de gebruikerservaring benadeeld kan worden, wordt ervoor gekozen om de mogelijkheid tot upgraden zo minimaal mogelijk te houden, c.q. te elimineren. Hierdoor zal compatibiliteit maximaal blijven en zal de gebruiker altijd dezelfde gebruikerservaring hebben en behouden.

Wat betreft de recente iPhone issues omtrent de accuduur vs. snelheid: Apple heeft de keuze gemaakt om "langere accuduur" een hogere prioriteit te geven dan snelheid. De keuze is positief, maar Apple had het moeten melden. Desalniettemin is de gebruikerservaring hierdoor wel een stuk beter dan wanneer de accu ineens binnen 4 uur leeg zou zijn, zonder iets ermee te hebben gedaan.

Oh, ik ben overigens geen Apple Fanboy. :)

@DohnJoe Absoluut mee eens.

Gezien de moderatie-scores op dit bericht en de hierop volgende berichten, lijkt het mij verstandig om deze discussie gebaseerd op meningen in plaats van feiten te stoppen, daar ik hiermee duidelijk een discussie aangewakkerd heb die door niemand gewonnen kan worden, puur wegens mindset en meningen.

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 28 juli 2024 04:47]

mee eens, echter een kanttekening: ze hadden het niet alleen moeten melden maar ook gewoon meteen een nette oplossing moeten aanbieden, zoals ze nu uiteindelijk toch maar gedaan hebben.
Sorry, maar wat een lulkoek. Ja, het klopt dat Apple de zaken rondom het product goed op orde heeft, de verpakking ziet er strak uit (voor wat dat boeit), de software draait soepel en is eenvoudig in te stellen en de producten misstaan niet in de gemiddelde huiskamer. Al deze zaken hoeven niet te betekenen dat het product niet meer geüpgradet kan worden. Zo zal lijmen ipv schroeven en solderen ipv van stekkeren echt geen wezenlijk verschil maken in hoe zo'n imac Pro eruit ziet en al helemaal niet hoe het functioneert. Het argument dat Apple de mogelijkheden tot upgraden beperkt om het simpel te houden is natuurlijk kul. De casual gebruiker zal zich er sowieso niet aan wagen, die weet amper hoe een computer er van binnen uitziet. Degene die wel weten hoe het moet wordt het zo moeilijk gemaakt dat ze het niet eens proberen en een nieuwe kopen. Dat is uiteindelijk de echte reden.

En oh ik ben wel een Apple "fanboy" in de zin dat ik meerdere Apple producten gebruik, omdat ik ze fijn vind werken, maar dat wil niet zeggen dat er niet de nodige haken en ogen aan het merk zitten. De kritiek die ze krijgen is meer dan terecht.
Waar Apple echter geen rekening mee houdt is dat er meerdere soorten gebruikers zijn met elk hun eigen wensenpakket. Een simpele optie onder energy saver had beter geweest. Dan heeft de simpele gebruiker de fijne gebruikservaring en de tweaker keuze om de originele snelheid van zijn peperdure macbook te behouden. :)
Servicebaarheid van zo'n product heeft geen drol te maken met de UX in dagelijks gebruik... bedrijven kunnen daar namelijk gewoon personeel voor inschakelen zoals hun ICT partner.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 28 juli 2024 04:47]

Mee eens- Ik type dit op een prima werkende iMac 24" (half 2007) waarvan ik lang geleden het geheugen heb verhoogd naa 4Gb (dat is het maximum) en de disk heb vervangen door door een SSD (Intel INTEL SSDSC2CW240A3).

De iMac werkt als een zonnetje, maar ik kan MacOS niet meer upgraden hoger dan 10.7.5 (Lion), en als gevolg daarvan kan ik verschilllende applicaties niet meer upgraden (bijv. LibreOffice).
Precies dat is de reden, niks meer en niks minder. Ze zagen het gebeuren bij hun Macbooks pro rond 2009/2010. Bijna iedereen plaatste er een SSD in en een geheugen upgrade. En je verlengde je levensduur van je macbook weer met 3/4 jaar. En daar was Apple niet blij mee natuurlijk.
Daar niet blij mee zijn is wel erg kortzichtig korte termijn denken. Tevreden klanten komen terug. Dit riekt naar je klanten als een hoer zijn, die je daarna niet meer nodig hebt. Blijf het apart vinden.
Wat compleet irrelevant is voor een desktop... wat heb je liever? 5mm dunner of verwisselbare hardware?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 juli 2024 04:47]

Voor jouw en mij misschien wel verwisselbaar, maar het grootste deel van de klanten (95% waarschijnlijk) maakt het ofwel niets uit of wilt het dunner/lichter.

Deze systemen kunnen nog steeds 6-10 jaar mee, hoeveel mensen upgraden hun computer nog daarna? Gewoon op de schroothoop en een nieuwe, zuinigere en snellere computer.

Ik heb onlangs nog een systeem uit service gehaald, 400W nominaal gebruik voor een ~7-8 jaar oude Xeon, 32GB DDR2 800MHz RAM, voor EUR 900 verplaatst met een nieuwe, verbruikt slechts 80W nominaal, is een vierde de grootte en heeft DDR4 1600MHz RAM en M.2 SSDs. Upgraden zou mij nog steeds 500 gekost hebben tussen een nieuwe processor, RAM en een SATA SSD en dan nog steeds helft zo snel en viermaal energie verstoken.
"het grootste deel van de klanten (95% waarschijnlijk)"

We hebben het hier over een computer van over de 6000 euro. Het grootste deel van de klanten van een computer van 6000 euro maakt het -wel- uit. Als je 2 iMac Pro's zou verkopen: 1 dunne met alles vast-gesoldeerd, en 1 tje 5mm dikker met verwisselbaar geheugen & SSD (of zelfs CPU), dan kopen mensen de 5mm dikkere...

Net als de macbook pro. Als er 2 modellen zouden zijn: 1 met 4x USB-C en 1 een paar mm dikker met gewoon HDMI, USB-A en een USB-C, dan zou ik de dikkere halen. Super dunne systemen hebben een bestaansrecht, maar als professional heb ik net zo graag gewoon een baksteen als ik daarvoor meer features, performance of aansluitingen ervoor terugkrijg.

Het lijkt me ook onwaarschijnlijk dat iemand zo'n iMac pro 6 tot 10 jaar zou gebruiken: Waarom koop je 'm dan? Als je het snelste van het snelste wil, koop je na 2-4 jaar een nieuwe. Als je gewoon iets goeds wil voor lange tijd en het hoeft niet de snelste te zijn, koop je een iMac 5K.

En om het nog even erger te maken: Je iMac 5K en iMac Pro kan je niet als extern display gebruiken. Dus als je ze vervangt door een nieuwer model, heb je niets aan je oude.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 juli 2024 04:47]

dan kopen mensen de 5mm dikkere...
De meeste kopers hechten helemaal geen waarde aan verwisselbare onderdelen. Ik heb hele kantoren vol gezien met iMacs. De gebruikers zijn geen hardware-fanaten, en een IT-afdeling zit echt niet te wachten om een paar weken lang al die dingen uit elkaar te trekken om RAM/CPU te vervangen.

Het lijkt me ook dat de meeste afzet aan bedrijven is. Die schrijven dit soort machines gewoon af na x jaar.
Precies, net of iemand die enthousiast is in het aanpassen van hardware een iMac Pro zal aanschaffen. De doelgroep is gefocussed op design, gemak en luxe.

Het is hetzelfde als klagen dat een luxe horloge geen makkelijk vervangbare batterij heeft of een laptop geen uitwisselbare videokaart. Apple heeft ook al aangekondigt dat de opvolger van de desktop mac (ben de naam even kwijt, ziet er uit als een prullenbak) wel aanpasbaar zal zijn.

Persoonlijk totaal geen fan van iMac's maar als je de teardown bekijkt is het een wonderbaarlijk stuk techniek en vakmanschap. En dat in een formfactor dat al zo oud is. Respect.
Dat prullenbakje heet de Mac Pro. En ja volgens interviews wordt dat modulair AF en komen er nieuwe displays voor in de Apple lijn.
Bij ons is het net omgekeerd. Alle PC zijn inmiddels al meerdere malen ge-upgrade. In de huidige ronde worden de HDDs door SSDs vervangen.
We hebben het hier over een computer van over de 6000 euro. Het grootste deel van de klanten van een computer van 6000 euro maakt het -wel- uit. Als je 2 iMac Pro's zou verkopen: 1 dunne met alles vast-gesoldeerd, en 1 tje 5mm dikker met verwisselbaar geheugen & SSD (of zelfs CPU), dan kopen mensen de 5mm dikkere...
Hahaha sorry dit vind ik wel grappig. Ik werk bij een bedrijf waar we werken met 2000 euro dure Ultrabooks. Als ik een externe Pipo inhuur voor 250 euro per uur dan kost een nieuwe Ultrabook me ongeveer hetzelfde als die ene Pipo een dag niets te laten doen...

De realiteit is dus dat diegene binnen een uur een nieuw device heeft en weer aan de slag kan.... En dan werk ik op de IT afdeling en dat is niet te vergelijken met de "business" afdelingen


Hetzelfde gaat op voor een 6000 euro dure iMac... De prijzen zijn altijd relatief, iets wat voor jou veel geld is hoeft niet voor iedereen veel te zijn en zakelijk gezien word er gewoon veelste veel met geld gegooid omdat, in Nederland, de persoonselstkosten toch wel vaak het hoogst zijn

Edit: al moet ik wel zeggen dat ik het de grootste onzin vind maar ja ik heb niet echt een stem in de organisatie, ach wat, niemand binnen de IT kan hier iets over zeggen wanneer die pipo's miljoenen aan winst/omzet binnen halen

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 28 juli 2024 04:47]

Nog nooit gehoord van een ICT-afdeling die een hardwarepool heeft waar ze inderdaad binnen een uur een 'nieuwe' uit kunnen verstrekken waarna ze de oude in de stillere uurtjes opknappen of laten opknappen? Daar is een behoorlijke besparing mee te behalen.
Volgens mij wordt bij ons alle hardware geleased en wordt e.e.a. sneller omgewisseld dan gerepareerd, dat kost teveel productiviteit. Dat gezegd hebbende, bij onze vorige serie ultrabooks werd iedereen wel 10 minuten in een kamertje geroepen om er een streepje RAM bij te zetten :)
Maakt dan geen verschil met de traditionele ICT afdeling behalve dat bij jullie die afdeling extern is in de vorm van een leasemaatschappij. Die zal ook proberen om de ingeleverd hardware op te lappen om kosten te besparen.
Dergelijke leasemaatschappijen draaien echter winst met laptops die de afschrijvingstermijn net voorbij zijn.
pas geleden mijn laptop (thuis) laten stuiteren, binnen 15 minuten had ik een nieuwe van onze ICT-afdeling, dus ze bestaan wel degelijk.
Dat heb ik ook nergens ontkend. Die nieuwe komt duidelijk uit een reservepool (een pool hoeft niet alleen uit gebruikte exemplaren te bestaan) want anders had je hem niet binnen een kwartier, dus tot zover klopt het.
Je ontkende het ook niet maar gaf aan er nog nooit van gehoord te hebben, bij deze heb je er dus van gehoord ;)
De bedrijven die ik ken die dit soort apparaten per pallet inkopen (veelal in de post productie voor film en TV) zullen echt niets geven om verwisselbare onderdelen.

Zodra er een nieuwe mac uitkomt die ook maar 10% sneller is dan de huidige machines die ze hebben staan wordt alles binnen een week na lancering vervangen. 6000 piek heb je binnen twee weken terugverdiend als een machine 10% sneller is.

Je besteld een paar pallets van die dingen, deployed centraal alle benodigde applicaties en met hooguit een kwartiertje omwisseltijd per machine gaat de productie verder.

Dit soort apparaten worden meer gekocht door het bedrijfsleven dan thuisgebruikers en daar gelden andere regels.
Ik denk het niet. De mensen die dergelijke hardware kopen zitten helemaal niet te wachten op self replaceable parts als CPU. De kosten voor een mogelijke upgrade zijn gewoon veel te hoog. Als professionele gebruiker ga je niet 3 uur zitten verstoken aan het vervangen van je CPU met mogelijk kans op schade. Puur alleen in arbeid kost je dat al gewoon €500-600 en als ZZP-er nog veel meer.
Nou overschat je het arbeidsloon van veel zelfstandigen schromelijk, maar het zijn opzich wel zulke zelfstandigen die zo'n onderhoudsklusje gewoon uitbesteden aan een andere zelfstandige die per uur minder kost dan Apple of zijzelf.
Zelfstandigen die dergelijke hardware nodig hebben voor hun werkzaamheden zijn veelal niet de goedkoopste kan ik je vertellen.

voor de rest maakt het eigenlijk vrij weinig uit daar dergelijke mensen hem binnen 5 jaar wel weer vervangen. Een upgrade hebben zij echt geen zin in. veel te veel moeite.
Bij een MKB heb je in-house gewoon een mannetje of vrouwtje lopen die dat met 2 vingers in z'n neus even vervangt. Dat gaat echt geen 500-600 EUR kosten. Ja, het is wel artificieel duurder omdat Apple het moeilijker maakt. Zoveel tijd wordt er verloren door dat soort sneue artificiele beschermingen. Het enige positieve dat ik erover kan melden, is dat het een beetje kan helpen tegen een evil maid attack.
Een ervaren PC techneut heeft zo een CPU uiterlijk binnen een half uurtje vervangen voor een nieuwe, in een normale computer kast met schroeven en stekkers. Daar heb je echt geen 3 uur voor nodig. Daarbij is het gemiddelde arbeidsloon bij lange na niet €200.- per uur, ook niet voor ZZP-ers.
Sorry. Een ervaren PC techneut koopt geen iMac van €6000 maar een dell workstation. Rn daar naast ligt het er maar net aan in welk vakgebied je zit. Ik ken er wel die dergelijke bedragen vragen.
Ik zou niet weten waarom een PC techneut geen iMac zou kunnen kopen. En natuurlijk heb je altijd excessen, dat wil nog niet zeggen dat €200,- de norm is. Dat is hetzelfde als zeggen alle ondernemers rijden in een Bentley, toevallig ken ik ondernemers die in een Bentley rijden.
Misschien heb ik het verkeerd bewoord.

Een pc techneut koopt geen iMac om aan te sleutelen. Die koopt zo’n ding voor hele andere redenen. Voor het sleutelen haal je een workstation van dell of HP. Anders neem je gewoon genoegen met wat er op dat moment inzit of spaar je even door.
Waarom zou ik een Del moeten kopen? Okay, ik koop ook geen Apple maar ik ben wel een ervaren PC-techneut en daarom koop ik ueberhaupt geen ready made computers. Zou ik er voor mezelf of een klant wel een kopen, dan moet die op zijn minst enigszins aanpasbaar zijn. Dan zit je met een Del inderdaad wel beter dan met een Apple, maar toch.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 28 juli 2024 04:47]

Dus?
Je koopt een dell omdat je die kunt aanpassen mocht je dat willen.
Daarom zei ik ook: "verwisselbaar geheugen & SSD". En lees ook mijn opmerking over het extern display gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 juli 2024 04:47]

Dat is ook omdat ze geen andere opties aanbieden natuurlijk. Wil je een Apple? Ja? Dan koop je deze maar, een andere optie hebben we niet. Die keuze is dan meestal op basis van de software, niet zozeer door de geweldige hardware (behalve 't design natuurlijk wat aanspreekt).
Zeker nu alles steeds meer naar elkaar toe begint te kruipen is het qua keuzes wel erg summier geworden bij Apple. De Pro, degene die dus inderdaad, zoals bij 't 2012 model, upgrade middels het simpele plug & play systeem om zo jaren met een top systeem te kunnen werken, wordt al jaren niet meer bedient, en ook niet met deze iMac Pro. Het is dus te hopen dat ze hun beloften van een "echte" desktop voor volgend jaar gaan inlossen, want ik wordt niet bepaald m'n wenken meer bedient, zoals vroeger.

En die 95% lijkt me zwaar overdreven. Ze vinden alles kicken wat Apple maakt namelijk als 't er maar slick uit ziet. Die 2012 kast vond men ook super en was vele malen praktischer voor de toepassing waar we 't hier over hebben: de pro. Dus niet de doorsnee gebruiker, die worden al bedient met een slick compacte iMac o.a.

En dat op die schroothoop, wederom extra gestimuleerd door de keuzes van Apple, niet de consument.

M'n Macbook Pro 2011 laatst weg gedaan omdat er geen rek meer in zat qua performance, niet omdat ik 'm niet meer fijn vond (super zelfs omdat je toen nog anti-glare schermen, 17" en een beter toetsenbord had).

[Reactie gewijzigd door xs4me op 28 juli 2024 04:47]

Dan moet je geen all-in-one kopen. Als je liever verwisselbare hardware hebt, dan bouw je je eigen desktop.
Voor een klassieke "pc desktop" is het misschien irrelevant, maar hier gaat het om een Apple AIO device waar alles om design draait. Over elke millimeter meer of minder hebben ze eindeloos gediscuteerd in Cupertino.
Je slaat de spijker vol op zijn kop!
Als je dat 'veel' weghaalt heb je gelijk. Ja een socket maakt het geheel een paar millimeter dikker maar zoveel zijn een paar millimeter nou ook niet.
Jammer dat ze tegenwoordig zo hun best doen om die apparaten zo ontzettend gesloten en ontoegankelijk te maken. Helemaal nergens voor nodig.
Ik 2 jaar geleden nog een oude Mac mini (2009) voorzien van 8GB RAM en een 500GB SSD, zo een beetje het laatste model waar dat allemaal mee kon. Echter is deze na ruim 7 jaar toch echt aan vervanging toe, de CPU is gewoon vaak niet meer voldoende voor normale zaken. De meest recente MacOS doet het er niet meer op, etc. De upgrade zorgde er voor dat deze het 2 jaar langer heeft uitgehouden, maar achteraf gezien had ik het 2 jaar geleden beter meteen kunnen vervangen door een Dell Optiplex 3040 micro (draai er toch W10 op) of iets dergelijks.

Wat ik daarmee probeer te zeggen is dat als we tegenwoordig gewoon highend meuk kopen, deze pas echt toe aan vervanging is als het al heel wat jaartjes mee is gegaan. Mijn zelfbouw Werkstation gaat ook al ruim 3 jaar mee en ik verwacht eigenlijk wel dat 5+ jaar mee gaat. Het enige dat is vervangen is de voeding, defect, laat dat nu ook makkelijk zijn bij een Mac Mini...

Als ik zo een iMac Pro zou kopen zou ik het model aanschaffen dat mij ruim zou kunnen voorzien voor 5+ jaar, hoef je er niet zelf mee te rotzooien. Kan je het je nu nog niet veroorloven, dan wacht je een paar maandjes met de aanschaf...
Ik 2 jaar geleden nog een oude Mac mini (2009) voorzien van 8GB RAM en een 500GB SSD, zo een beetje het laatste model waar dat allemaal mee kon.
Niet helemaal waar. Ik heb een Mac Mini late 2012 die ik zelf zonder problemen kon uitbreiden naar 16GB met een SSD van 512GB. Die draait met zijn i5 2.5 GHZ nog prima mee voor normaal gebruik én draait de meest recente versie van MacOS ook gewoon..
Na die mac mini van jou zijn er nog 3-4 modellen geweest me upgradeable parts ;) t/m 2012.

Maar over je laatste alinea heb je wel gelijk. Beter ff doorsparen want achteraf upgraden is gewoon niet handig.
Gelukkig zijn er alternatieven genoeg.
Dit is typisch methode van Apple:
- wil je upgraden, kom maar langs, krijg je mooie upgrade rekening mee (je betaalt dus voor inzetten geheugen...)
- we willen niet dat je zelf aan upgrades doet...
- Verkoop push van iMacs. Dus als iMac niet meer "goed" is of net niet voldoet aan je eisen, mag je alweer nieuwe kopen... Door bewust upgraden lastig te maken én hele behuizing bijna letterlijk dichtlijmen word je dus meer gedwongen nieuwere te nemen. Zeker als je wat games of zwaardere apps doet...

Het kan niet anders. Vroegere iMacs hebben aparte klep voor geheugenreepjes, upgraden is makkelijk. Harde schijf wisselen iets meer werk maar het kan nog. Hoe makkelijk zijn de Mac Pro kasten, mooi binnen uitgevoerd, alles goed te bereiken en te upgraden.

Nu zit ik te kijken naar vastgelijmde iMacs waar ik bijna niks mee kan doen. Zelfs ik heb 1 keer upgrade fout gegaan en zit er EFI lock op. Ik wil hdd eruit halen om alsnog software erop te doen via andere iMac maar ja, zo zie je maar dat ook voor handige computeraars nog meer werk gaat kosten. Bah.

Natuurlijk zien de iMacs allemaal mooi uit en lekker slanke vormen. Mooi voor op je bureau en op het werk als showoff factor. Maar ik snap niet waarom upgraden steeds moeilijker wordt. Tuurlijk kan het zijn dat design behuizing iets minder mooi wordt door bv schroefgaten en heeft andere behuizing ontwerp nodig en allerlei klepjes hier en daar (dus iets duurder, want gelijmde behuizing is stuk goedkoper door simpele behuizing ontwerp!) maar ik vind dat allemaal beetje onzinnig. Het is duidelijk meer allemaal geld verdienen voor Apple. Je betaalt veel voor zo'n afgesloten design concept.
Eerlijk verbaas ik me ook wel dat je nooit prachtige binnenwerk zal zien, allemaal strak ontworpen dankzij dichtgelijmde behuizing. Waarom zoveel moeite in binnendesign.... niemand kijkt er toch naar!

Zeker als alleen schijf stuk gaat, meer geheugen nodig, snellere cpu nodig of graag andere GPU... ja, daar zit je dan. (En dan ook: waarom koop je iMac om Windows 10 erop te zetten.... dat is toch veel te dure idee? Er zijn mooiere PC kasten te krijgen en ook nog makkelijk upgraden.)
Er zijn mooiere PC kasten te krijgen
Ik ben het met veel dingen eens die je zegt.. maar dat laaste? Nee sorry..

Althans is er imo echt geen mooiere (kleine slanke) PC kast waar je dit allemaal in kunt proppen.. en er ook nog een 5K scherm aan zit (misschien afgezien van een paar design dingen die ook niet te betalen zijn..)
Ja Apple loopt voorop met slanke behuizing, mooi scherp scherm en alles ook goed afgestemd als bijna goed geoliede machine. We weten allemaal dat Apple aardig wat techniek én design instopt. Kan niet ontkennen dat het allemaal prachtig in elkaar gezet is.

Hoewel.... ook Apple blijft niet foutloos in elke product. En defecte Apples bestaan helaas ook. Dat is nét waarom het upgradeable of makkelijk te repareren zou zijn. Geheel dichtlijmen? Dat is hopen en bidden dat alles goed blijft.

Door standaard afmetingen van PC moederborden is inderdaad niet makkelijk om heel slank te maken. De bekende AIO's zijn nog beetje dikker door paar standaard onderdelen zoals geheugen en harde schijf. En niet altijd stil, natuurlijk.

Echter, PC kant is nog niet hopeloos. Er zijn fraaie kasten te krijgen waar je ook trots op kan zijn. En modden gaat makkelijker met PC kant dan met Apple kant. Toch? Sterker nog, niet iedereen wil graag slijptol in dure iMac zetten... en dat is beetje nadeel eigenlijk, je mag bijna niks mee doen.
Ach, aan de andere kant is het idee van "upgraden" in de computerwereld al veel langer een farce geworden. Zeker voor high-end, je kunt bij processors tegenwoordig misschien één of twee generaties vooruit voordat er weer een nieuwe moederbordchipset of geheugenstandaard gepusht wordt, en dat levert je dan misschien 10-20% performance winst op en dat is dan nog geheel theoretisch en enkel op één specifiek aspect (de processor). Is dat überhaupt nog de moeite? Geheugen? Relevant voor goedkope consumentenproducten die te krap bemeten zijn en voor servers, voor prosumers nauwelijks. Als jij hem gewoon fatsoenlijk uitgerust inkoopt dan zul je niet binnen een paar jaar ineens meer geheugen nodig hebben.
Hou je alleen nog de GPU over, wat enkel voor een zekere niche interessant is. Waar hebben we het dan over? Gamers (en dan enkel degenen die daar veel waarde aan hechten) , miners en onderzoekers in bepaalde velden (AI, microbiologie e.d.)? Hiervan is eigenlijk alleen die laatste groep er één die wel interesse zullen hebben in deze iMac pro. Voor andere mogelijke imac pro kopers (ontwerpers, A/V bewerkers) doet de GPU er eigenlijk maar weinig toe.
Ik heb op werk diverse oude iMacs tegengekomen en heb gekeken naar GPU deel. Ik merk op dat oudere iMacs zelden ontworpen is op gaming. De GPUs lopen achter tegenover vergelijkbare PCs uit dezelfde tijdstip en ze hebben beperkte VRAM erop. Het is duidelijk meer voor business en design ontworpen.

Pas wat later worden de GPUs wat beter - dat komt omdat gaming pas laat op gang komt op Apples. Nu gaat het natuurlijk stuk beter en sommigen zelfs overkill aan GPU power. Maar nog wel forse prijskaartje eraan.

Ik ben mee eens dat het voor meeste mensen niet heel veel uitmaakt, meeste mensen zijn tevreden met de gekochte iMac. Alleen hier als tweakers weten we wel beter: het wordt niet leuker op met iMacs met beperkte upgrade en tweak mogelijkheden.

Meeste hardware in iMacs kan jaren mee ... behalve GPU, als je met games wil doen. En dat is gevoelige snaar onder iMacs. En als je bedenkt dat voor dezelfde geld stuk betere PC uitrusting kan kopen...

Sommigen zullen nog wel even doen met oudere iMacs waarmee je nog even door kan gaan dankzij paar losse onderdelen die te vervangen zijn. En kast kan wat makkelijker open... zodat men wat zelf kan repareren.
Als toevoeging: 5K iMacs & iMac Pros kan je ook niet als extern display gebruiken. (kon bij oude iMacs wel) Dus als je later een nieuwe koopt en je oude iMac als display wil gebruiken, kan dat niet

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 juli 2024 04:47]

Ja jammer, als ze nu weer systemen uitbrengen die wat makkelijker up te graden zijn, dan overweeg ik wel weer om een dure (maar mooie) mac aan te schaffen. Nu blijf ik voorlopig hangen op mijn upgradeable Macbook Pro van 2012.
Ik zit met hetzelfde dilema, er zijn echt weer gave macs sinds de pro 2012 maar het niet zelf kunnen upgraden voelt toch wel als een grotere stap achteruit dan dat je met de nieuwe specs vooruitgaat zeker als je de Pro 2012 hebt met de i7, die is tot op de dag van vandaag nog erg snel icm SSD
Ik heb ook een MBP 2012 i7 met 500GB SSD en 16GB geheugen en verbaas me er nog regelmatig over hoe snel die is. Laatst alleen de accu moeten vervangen omdat die opbolde en ik moet hem misschien eens intern reinigen. Kan hopelijk nog jaren mee vooruit. Wekt zeker icm 27" thunderbolt scherm ideaal.

Al heb ik af en toe wel de neiging om een 15" nieuwe MBP te kopen :P .
Anoniem: 159816 @DaMook3 januari 2018 20:30
Hetzelfde hier met een Win10 bak met een i5 2500k uit 2011. Qua CPU is er zo weinig winst geboekt. Alleen qua energiezuinigheid is er flik vooruitgang geboekt.
Ik denk niet dat je hier een iMac pro voor moet kopen... Wat het is in theorie mogelijk maar in de praktijk lijkt het me niet te doen.

Voor de mensen die zelf upgraden van hun Mac belangrijk vinden komt er toch de Mac Pro:
http://appleinsider.com/a...o-displays-coming-in-2018

Apple vindt blijkbaar dat het een rendabele markt is. Dus hoef je ook geen pogingen meer te doen het geheugen van deze in elkaar gelijmde doos te vervangen. De iMac kopen as-is of wachten op de Mac Pro lijkt me een beter idee.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 28 juli 2024 04:47]

zo moeilijk is het nu ook niet.
Precies hetzelfde als andere imac's gewoon de lijm verbreken tussen scherm en behuizing, niets moeilijk aan maar wel jammer dat het zo moet.
best wel leuk om een keertje te doen :P

ik ben trouwens benieuwd of er 3th party CPU / SSD upgrades zullen komen

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 28 juli 2024 04:47]

Bij de oudere varianten zat het glas met magneten op de plek. Dat was ideaal, maar wel gevoeliger voor stof achter het paneel.
Ja ik ben benieuwd naar de Mac Pro :) Hopelijk wordt t zoals de oude Mac Pro, maar dan met moderne hardware

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 juli 2024 04:47]

Jammer.. ik vond t juist goed dat ze met de oudere 'platte' iMacs iig een handig luikje achterin hadden om zelf RAM toe te voegen :/
Alleen bij de 27" modellen. Daarnaast waren dat de "normale" iMacs, dit is de Pro.
Ja dat weet ik, maakt dat het minder handig dan?

Maar aangezien dit een Pro is, zou t juist moeten kunnen |:(

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 28 juli 2024 04:47]

Hoeveel PCs worden vandaag de dag op kantoor nog serieus geüpgrade?
Heeeeel weinig. Een SSD plaatsen is duurder dan vervangen, want in beide gevallen ben je bezig met her-installatie of configuratie. Dan kan je beter een nieuwere PC plaatsen die weer 4 jaar mee kan, dan een Pc upgraden die al feitelijk afgeschreven is.
En hoeveel mensen kopen deze iMac Pro privé?
Heel weinig.
Zelfs als je ''een kleine ZZP-er'' bent, kan je na 4 jaar nog steeds investeringskosten aftrekken. Dan is het beter om weer een nieuwe iMac Pro te kopen, dan een dure iFixit kit.

Voor de tweakers is dit minder, maar volgens mij zijn de Macs ook niet helemaal tweakers doelgroep ;)
250GB SSD heb je voor een goeie 100-110 euro. Met Macrium Reflect de boel van de een naar de ander klonen. Uurtje later de oude schijf los en gaan.

Mag je mij vertellen waar ik voor dat bedrag een nieuwe PC vandaan tover.

[edit]
Eventueel je oude schijf formatteren, als D: schijf aanmelden en je profielmappen daar op zetten. Loopt je ssd ook niet zo snel vol met data, maar je systeem en programma’s starten vlot op.

[Reactie gewijzigd door sus op 28 juli 2024 04:47]

Hij had het over een kantoor/ bedrijf.
Ik werk al 17j op hetzelfde bedrijf en nog nooit is er 1 pc geupgrade. Gewoon iedere 3 a 4 jaar een nieuwe lading laptops.
Maar vraag niet hoe. Eerst het hele scherm eruit zien te wippen, dan het hele moederbord eruit schroeven en dan pas het geheugen erin krijgen. Dan maar hopen dat je de hele bliksemse boel weer heel in elkaar krijgt. Anders heb je een heel duur stuk nutteloosheid in je handen.
Apple kondigde eerder aan dat er een nieuwe desktop aankomt, maar die zal minimaal tot volgend jaar op zich laten wachten.
Ik denk dat iemand vergeten is dat het al 2018 is :) , die nieuwe Mac Pro zou later dit jaar komen.
Apple kondigde eerder aan dat er een nieuwe desktop aankomt, maar die zal minimaal tot volgend jaar op zich laten wachten.
Waar heeft Apple aangekondigd dat de opvolger in 2019 komt dan? Deze wordt volgens meeste geruchten dit jaar verwacht, en Apple zelf heeft niets officieel meegedeeld.

[Reactie gewijzigd door nils83 op 28 juli 2024 04:47]

Anoniem: 875499 3 januari 2018 20:13
Ik vind het wel echt een beest van een machine die iMac Pro.

Alleen niet voor mij, ik ben niet echt in staat om meer dan 5000 euro voor een computer neer te tellen.

Vind het alleen wel jammer dat het upgraden van zo'n machine zo moeilijk is bij Apple, ik waardeer de producten wel, alleen ik denk dat als ze het upgraden mogelijk maken en makkelijker maken dat ze veel meer mac's gaan verkopen, maarja dat is Apple.

Ik heb in het verleden wel eens eerder schermen van diverse iMac's vervangen en ik kan je zeggen dat is geen pretje als je niet goed weet hoe het moet, dus kan me voorstellen als je eerst meer dan 5000 euro uitgeeft aan een iMac dat je het niet zo ziet zitten om er zelf nog eens mee te gaan klooien met het risico dat het echt helemaal mis gaat en dat je dingen per ongeluk stuk maakt, tenzij je precies weet wat je doet en je het juiste gereedschap hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.