IFixit: Accu's van draadloze Samsung Galaxy Buds zijn makkelijk te vervangen

De draadloze oortjes Galaxy Buds van Samsung zijn relatief eenvoudig open te maken en te repareren. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld de accu's vervangen, waardoor de apparaatjes een langere levensduur hebben. Wel kunnen de interne kabeltjes snel afbreken.

Dat schrijft iFixit op basis van een teardown van de draadloze oortjes. De behuizing van de Galaxy Buds blijft dicht door middel van clips. Daardoor is het relatief eenvoudig om de twee helften met een spudger en schroevendraaier uit elkaar te halen. IFixit merkt wel op dat de behuizing daarmee licht beschadigd kan worden. Ook binnen in de oortjes is weinig lijm te bekennen. Toch zijn de componenten die wél aan elkaar zijn vastgelijmd lastig van elkaar te scheiden vanwege kwetsbare kabels die snel kunnen afbreken. Daarnaast zijn sommige kabels vastgesoldeerd aan het moederbord, wat vervanging bemoeilijkt.

Voor stroom gebruiken de Buds knoopcelaccu's die op internet te koop zijn. Deze accu's zijn in de oortjes relatief eenvoudig te bereiken. Vervanging van kapotte accu's is volgens iFixit dus een mogelijkheid. De accu's hebben een capaciteit van 200mWh. Het basisstation van de oortjes is ook makkelijk te openen. Dit zit dicht met clips en schroeven. De accu is er een van 1,03Wh. Hoewel deze accu eenvoudig te bereiken is, lijkt vervanging lastiger doordat hij niet zomaar te koop is.

De uiteindelijke score van de oortjes is 6.0. Dat is een hoger cijfer dan dat van de Apple Airpods, die een score van nul uit een maximum van tien kregen. Dit was vanwege een overvloedig gebruik van lijm, waardoor het onmogelijk is de behuizing te openen zonder die met een mes aan stukken te snijden. Doordat veel lijm is gebruikt zijn die oortjes volgens iFixit ook niet te recyclen.

Volgens iFixit is de recyclebaarheid van draadloze oortjes belangrijk vanwege de brandveiligheid. Recyclingsfabrieken krijgen volgens de site steeds vaker te maken met brand doordat kleine lithiumaccu's niet konden worden ontdekt en verwijderd. Omdat telefoons steeds vaker geen 3,5mm-poort meer hebben, zullen er straks ook meer draadloze oortjes worden verkocht, redeneert iFixit.

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-03-2019 • 15:50

24 Linkedin

Lees meer

Google Pixel 3 heeft oledscherm van LG Nieuws van 18 oktober 2018
Apple TV 4K bevat ventilator Nieuws van 26 september 2017

Reacties (24)

24
23
21
5
0
2
Wijzig sortering
Spijtig dat er nog geen verplichting bestaat om zo'n soort score's te vermelden bij verkoop (zoals uitstootcijfers's en gemiddeld brandstofverbruik bij auto's).
Ben ik het niet mee eens. Voor de meeste mensen is het alleen relevant of een verwisselbare batterij aanwezig is. Dat wil zeggen: Klepje open, batterij eruit, nieuwe batterij erin, klepje weer dicht.

Er gaat geen gewone consument zijn oortje open pielen, hopen dat ie geen kabeltjes breekt, om een batterij te vervangen. Dat is gevorderden-werk, daarvoor gaan ze ofwel naar de garantie, ofwel naar een expert, en deze weet de juiste resources op het internet wel te vinden. Daarom is het ook geen aanschaf-afweging die gemaakt wordt.
Tel deze 2 bij elkaar op en maak er van: "spijtig dat het nog niet verplicht is om accu's vervangbaar te maken". Danwel op een manier dat de eindgebruiker het makkelijk zelf kan, danwel dat de producent het gratis (uiteraard wel de kosten van de batterij) aanbiedt.
Bij dit soort zeer compacte apparaten is het zeer moeilijk om onderdelen vervangbaar te maken. Het zou het ontwerp groter en zwaarder maken. 2 dingen die je bij dit type product net niet wenst.
Zou dat? Wat als je het onderste deel van de Airpod los schroeft? Dat zou alsnog prima een meerpolige aansluiting kunnen bevatten die de accu nodig heeft.
We willen het spul allemaal zo klein en compact mogelijk hebben. Je levert dan gewoon in op dat soort functionaliteiten. Schroefdraad is weer dikkere behuizing of misschien zelfs een ander ontwerp, nog iets wat stuk gaan kan, noem het maar op.

Repareerbaarheid of de mogelijkheid tot vervanging kost ruimte en geld.

We kunnen ons iets beter richten op die wegwerp maatschappij zelf. En niet op het gevolg daarvan. :/
Niet dat ik het niet met je eens ben, maar willen 'we' (de gemiddelde gebruiker) zo klein en compact mogelijke apparaten?
Bij earbuds? Ja, zeker!
Is dan een bedrade koptelefoon niet beter?

3.5mm jack terug (kan Apple het weer verkopen als een innovatie) en het geluid is ook beter.

Plus de kans dat er eentje voor zichzelf begint is nihil.
ieder zijn ding, maar ik vind draadloos perfect.
We hebben de desktop computer verkleind naar smartphone, welke we allemaal bij ons dragen. Laptops zijn ondertussen ook dun genoeg om het als keukengereedschap te gebruiken. Wie heeft er nog een meter diepe TV in de woonkamer staan?
Echt totaal oneens. Besef je wel hoe groot de refurbisched markt is en kan worden? In China heb je hele malls met repair shops en ook hier in Europa heb je in elke stad meerdere shops waar je uw dure gadgets kan repareren. En repareren kan pas als er onderdelen beschikbaar zijn en als het apparaat überhaupt te repareren valt zonder te moeten breken of risico's nemen dat er iets breekt. Dus een hoge mate repareerbaarheid is écht iets waar we 100% moeten op inzetten.

Klein, compact en repareerbaarheid gaan 100% samen, het product hoeft niet zwaarder te wegen of dikker te zijn, het is puur een ontwerpkeuze en vooral de wil om het te doen. (ben zelf product designer) Het maakt een product niet per definitie duurder. Het gaat vaak over de juiste keuze van lijmsoort, een snapverbinding los te maken is of kabeltjes voorzien van eenZIFconnector.Allemal zaken die amper tot geen geld kosten in productie een assembly, vaak is het gewoon wat extra denkwerk, bewustwording maar vaak ook gewoon een gebrek aan kennis.

De fabricant kan zelfs geld besparen omdat een recall en repair programma onder garantie minder duur uitdraait omdat ze er ook nu beter bijkunnen. Daarbij kan je concluderen dat een verlenging van de minimale garantie op producten in de EU een positief effect zou hebben op repareerbaarheid in zijn geheel.

Een goed voorbeeld is de Iphoe Xs, die zit zo in elkaar dat je het scherm en batterij kan vervangen in no time zonder Face-id of iets andere kritische componenten te demonteren. Ook de Apple Watch 4 is zo opgebouwd dat het scherm en battery snel toegankelijk zijn.
De refurbished markt is groot omdat men voor een duppie op de eerste rij wilt zitten.
Klein, compact en repareerbaarheid gaan 100% samen, het product hoeft niet zwaarder te wegen of dikker te zijn
Het is altijd een afweging, het gaat niet samen. Repareerbaarheid kost ruimte, schroeven kosten bv een heel stuk meer ruimte dan een beetje lijm. Open te maken behuizing, heb je lipjes en randjes nodig om dat weer vast te klemmen. Die connectors op kabeltjes ook, heb je wel eens een connector gezien? Altijd groter dan de kabel zelf.

Kost allemaal weer ruimte, gewicht en ook ontwikkeling. En dat voor functionaliteit waar het gross van de klanten niet naar omkijkt. Als mensen dat wel belangrijk zouden vinden, zouden fabrikanten aan die vraag voldoen.

Zoals ik al aangaf, hier op Tweakers moeilijk doen over bedrijven die gewoon doen waar de markt om vraagt... Laten we ons vooral niet druk maken om de wegwerp maatschappij zelf. Dit is namelijk een gevolg. Oorzaken los je niet op door de gevolgen aan te pakken. Al lijkt het alsof dit altijd de maatschappelijke voorkeur heeft. Actie > reactie lijkt niemand meer te begrijpen.
De oorzaak is de vraag naar het beschikbare aanbod. Neem de vraag weg (product niet interessant), of dus beter, kom met een beter aanbod en er kan afgewogen worden. Als er bijvoorbeeld iphones zouden zijn die een paar mm dikker zijn en/of langer, maar waar je wel de batterij makkelijk kan wisselen, ben ik er 100% van overtuigd dat de meesten daarvoor zullen kiezen. De vraag is er wel, maar het aanbod niet.

De wegwerpmaatschappij wordt in stand gehouden door beperkt aanbod, niet door een ontbrekende vraag. De enige oplossing momenteel is dus die producten niet te kopen.

ifixit is het er ook mee eens dat apparaten repareren het beste is, beter dan 'recycling' (downcycling).
https://www.ifixit.com/Manifesto
In het artikel hierboven krijgt dit product een voldoende voor de mogelijkheid tot het vervangen van de batterij, dus dat lijkt me wel meevallen.
Het kan wel degelijk een afweging zijn. Want als ik een device koop waarvan ik weet dat een eventuele reparateur er nog wat aan kan doen, en niet direct "nee" hoeft te verkopen, dan heeft dat voor mij meerwaarde die ik mee zou kunnen rekenen bij de aanschaf.

Dat gezegd hebbende ben ik het ook weer niet helemaal eens met de reparatie-gekte. Want veel producten worden gewoon steeds kleiner en geavanceerder, en daardoor moeilijker te repareren. Daar kun je weinig tegen doen, tenzij je genoegen wilt nemen met lompere producten of oudere techniek.
Het wordt een ander verhaal als er kunstmatige tamper-protection is ingebouwd om repareren bewust te bemoeilijken natuurlijk, maar als een product slecht te repareren is door schaalverkleining van de techniek, heb ik daar geen moeite mee.
In dit soort gevallen zou het wellicht overbodig zijn, maar laatst had ik mijn wasmachine kapot: lager versleten, dus hij maakte een hels kabaal maar verder deed hij het nog prima. Helaas is tegenwoordig de lager zelden meer te vervangen, en moet een complete ophanging inclusief wastrommel geplaatst worden. Inclusief manuren zou dat mij zo'n 300 tot 350 euro gaan kosten, terwijl je voor ietsje meer een nieuwe hebt.

Wanneer ik vooraf had geweten dat er (economisch) niets te repareren was geweest aan die wasmachine, had ik wellicht liever meer betaald voor eentje die wel repareerbaar is.
Repareerbaar is of 2-3 keer zo duur dat 350 om iets te vervangen wel te overwegen valt?
De duurdere gaan(veel) langer mee maar of ze beter te herstellen vallen ...
Sommige wel, andere niet. Je kunt niet op de reputatie van het merk of de constructie van andere modellen van hetzelfde merk afgaan helaas. Een systeem om dat vooraf aan consumenten te laten weten, lijkt me zeker nuttig.
Precies. En voor een consument is in aantal producten het ook wel wenselijk dat er zo weinig mogelijk kieren en openingen aan een product zitten. Oortjes zijn er daar 1 van, gezien je deze toch in je oren stopt en dat dan graag zo hygienisch mogelijk wil houden. Oortjes stop je daarnaast ook snel in je zak: een bron van stof, pluis, kruimels en ander vuil. Dan heb ik liever geen verwisselbare batterij en dus geen kieren, dan een product wat binnen no time vol met rotzooi zit.
Je beschrijft hier nu nochtans het verschil tussen een 10/10 en 0/10 score op vlak van repareerbaarheid. De Fairphone is een mooi voorbeeld van een 10/10 waarbij je veel meer dan de enkel de batterij er simpelweg kan in- en uitklikken.
Een gewone consument misschien niet, maar steeds meer winkels en repaircafés wel.
Als ik iets koop kijk ik naar de mogelijkheden voor reparatie en recycling. Zo heb ik een fairphone en heb ik een Sion in de bestelling (en aanbetaling) staan. Maar had idd voor oortjes hier nog niet aan gedacht... Kan natuurlijk bij veel meer producten...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee