Teardown toont dat iPhone X twee accucellen en minuscuul moederbord heeft

De accu van de iPhone X bestaat in tegenstelling tot die van eerdere iPhone-modellen uit twee cellen. Apple heeft het pcb van het toestel verder flink verkleind ten opzichte van vorige iPhones. Dat blijkt uit de teardown van iFixit.

Vrijdag ging de iPhone X in de verkoop, en sites als iFixit en Chipworks grijpen de gelegenheid aan om hun teardowns van het toestel te publiceren. De site constateert dat de binnenkant van de iPhone X grotendeels ingenomen wordt door een duale accu: een van de cellen ligt horizontaal, de ander ligt verticaal. Net als bij de iPhone 7 Plus en 8 Plus opent het scherm zijwaarts.

Verder verbaast iFixit zich over de miniaturisering van het pcb: het moederbord zou een omvang van 70 procent van die van de iPhone 8 Plus hebben. Apple heeft de verkleining bereikt door het pcb als het ware dubbel te vouwen. Volgens iFixit deed Apple dit eerder alleen bij de allereerste iPhone. De site tekent aan dat repareren van het moederbord hierdoor wel zeer lastig, dan wel nagenoeg onmogelijk is.

Uiteindelijk geeft iFixit de smartphone een 6 wat betreft repareerbaarheid. Het vervangen van de accu en het scherm is te doen, hoewel dit laatste aanzienlijk duurder is dan voorheen. Het veelvuldige gebruik van schroeven in plaats van verlijmen krijgt een pluspunt. Complex gebruik van kabels hindert de mogelijkheden tot repareren en de aanwezigheid van glas aan voor- en achterkant verhoogt het risico op valschade. Bij een gebroken achterkant moeten elk onderdeel en het hele chassis vervangen worden, stelt de site. iPhone X iFixit

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-11-2017 • 13:18

116

Reacties (116)

116
111
51
10
0
40
Wijzig sortering
Een Chinese website heeft ook een video online gezet van een teardown:

https://www.youtube.com/watch?v=eu573kI_JXo
https://www.youtube.com/watch?v=1Uze2pic9RA
Deze stond in de comments daar - iets minder blurry.
Anoniem: 298195 3 november 2017 13:24
2 accu's dus, zitten daar ook nadelen aan ?

bijvoorbeeld dat de ene sneller slijt dan de ander ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 298195 op 24 juli 2024 13:47]

In princiepe heeft een intelligente accu met meerdere cellen altijd een soort van management.
Dit zou ook gelden voor 2 accu's
Dit is niet nieuw en wordt al jaren gebruikt in Laptops en Tablets; zie hier ook de Surface RT accu. Deze meerdere "cellen" worden net als bij Iphone X in 1 keer vervangen.Dat een LiPo accu in 2 delen is verdeeld wil overgens niet zeggen dat hij maar 2 cellen heeft.

LiPo cellen zijn freeshape, maar dat wil niet zeggen dat er altijd maar 1 cell in een accu zit.
Ik neem aan dat deze keuze is gemaakt voor de beperkt beschikbare ruimte, een een L-shape LiPo accu is veel duurder dan twee rechthoeken.

Ik ga er vanuit dat er gewoon intelligent management in de telefoon zit. Als de accu's dezelfde capaciteit hebben zou het niet echt een probleem moeten zijn. En zelfs verschillende capaciteiten is mogelijk.
Wanneer de stroom en het voltage (en temperatuur)gemeten kunnen worden zou het geen probleem zijn. Ben wel benieuwd wat voor gevolgen het vervangen van 1 accu, of het harder slijten van 1 accu kunnen hebben op de laadsnelheid. Benieuwd of de telefoon bijvoorbeeld 1 accu kan snelladen en de andere kan druppelladen op hetzelfde moment (indien 2 verschillende state of charge)

Het intelligent beheren van de accu's kost natuurlijk een kleine hoeveelheid rekenkracht en dus ook stroom, maar de voordelen gelden vaak zwaarder dan de nadelen. Het grote probleem hier zijn de kosten van al deze onderdelen.

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 24 juli 2024 13:47]

De batterij heeft een L-vorm,
kwa productie wordt dat een crime,

twee keer een vierkant kun je makkelijker produceren met technieken die zich dubbel en dwars hebben bewezen.


Denk dat na het akkefietje met Samsung producenten zeer terughoudend om de batterij zelf te complex te maken door met vormen te gaan experimenteren.
Twee rechthoekige cellen in een bepaalde opstelling aansluiten is niet heel erg complex. Van symetrische rechthoekige vormen kun je best asymetrische assemblages maken. Kijk maar hoe de klinkers in de straat liggen.

Voor assemblage hoeft dat niet zozeer een probleem te zijn, zie bijvoorbeel dat veel apparaten een L shape MOBO hebben, en dat bij veel displays kwa aansluitingen ook asymetrisch zijn (juist voor assemblagegemak)

Wanneer ik FreeShape LiPolymer cellen zeg bedoel ik meer de cellen die in de basis niet rechthoekig en plat zijn.
Zo heb je bijvoorbeeld round en curved cellen voor smartwatches.

https://sc02.alicdn.com/k...V-1500mAh.jpg_350x350.jpg
http://yinyoo.com/images/Li-Polymer_Arc_battery2.jpg

@Iblies ik denk dat we met verschillende argumenten hetzelfde punt proberen te maken; Twee gekoppelde rechthoekige cellen zijn practischer dan freeshape cellen.

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 24 juli 2024 13:47]

Bedoel je meer in cosmetische zin,
door er een extra kapje/folie overheen te doen?

Correct me if i’m wrong,
maar je wilt dat zoveel mogelijk dat het moederbordje van de accu en de bijbehorende bedrading naar de individuele cellen van gelijke lengte zijn om het risico op afwijkingen van het (ont)laadproces te minimaliseren.


Ik betwijfel of de meer exotische vormen binnen de eisen blijven die gesteld worden voor vb quick-charge waar vrij hoge ampères doorheen gaan.
Klopt en een lipo cell is vol bij 4.2V en leeg bij 3.6V (onder idle, niet onder load). Je kunt aan het voltage van een volle lipo batterij dus uitvogelen hoeveel cellen hij heeft. 4.2 8.4 12.6 etc etc
Dan ga je er natuurlijk wel vanuit dat de cellen in serie aangesloten zijn.
Parallel met State of charge management is ook zeer goed mogelijk.
Nee, gewoon parallel zonder management. Lithium chemie kenmerkt zich door het feit dat percentage van lading en spanning precies correleren. Als je dus twee cellen parallel schakelt door ze met elkaar kort te sluiten hebben ze altijd dezelfde state of charge en hoeft er niets meer of minder gemanaged te worden dan bij een losse cel die groter is.
Anoniem: 159816 @kid19883 november 2017 18:42
Dit zijn toch geen LiPo maar Li-Ion accu's? LiPo's hebben vrij grote nadelen en de voordelen zijn niet relevant voor mobiele telefoons.
Alle Li-Po accu's zijn Li-Ion, echter zijn niet alle Li-Ion accu's Li-Po. ;)

De noemer Li-Po zegt overigens weinig tot niets nuttig over de daadwerkelijke chemie of karakteristieken, het is nog steeds een gigantische verzamelnaam.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 24 juli 2024 13:47]

Ik ga er vanuit dat er gewoon intelligent management in de telefoon zit. Als de accu's dezelfde capaciteit hebben zou het niet echt een probleem moeten zijn. En zelfs verschillende capaciteiten is mogelijk.
Wanneer de stroom en het voltage (en temperatuur)gemeten kunnen worden zou het geen probleem zijn. Ben wel benieuwd wat voor gevolgen het vervangen van 1 accu, of het harder slijten van 1 accu kunnen hebben op de laadsnelheid. Benieuwd of de telefoon bijvoorbeeld 1 accu kan snelladen en de andere kan druppelladen op hetzelfde moment (indien 2 verschillende state of charge)
Umm, nee, dat ligt niet voor de hand. Die twee cellen zullen gewoon parallel geschakeld zijn. Dan gedragen ze zich als één grote cel, inclusief slijtage. Je hoeft je ook niet druk te maken over levelling en je kunt generieke laadcircuits voor 3,7V gebruiken.
Ik denk dat het grootste voordeel capaciteit is omdat je geen accu in een L-vorm kan wikkelen.
De Iphone X heeft een 2716 mAh batterij terwijl de iphone 8 maar 1,821 mAh heeft in een gelijkaardige behuizing en de Iphone 8 plus 2.675 mah in een veel grotere behuizing.

Combineer dat met een Oled scherm en zuinigere A11 en de Iphone X zou wel eens in gelijke tred kunnen lopen met grote Android phones met grote batterijen. (3000-4000 mah)

Mensen die nog Iphone 6 of 6s hebben moeten het stellen met 1715mah. Die krijgen dus 1000mah batterij bij.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 13:47]

Dat verschil is overigens ook te wijten aan het feit dat het logicboard een veel kleinere footprint heeft waardoor er daadwerkelijk meer ruimte is voor accu. De accu lijkt dan ook in verhouding mee te schalen met de 6 en 6s
Je kunt ook in voordelen denken. Als de ene stuk is doet misschien de ander nog wat. Als er een stuk gaat hoeven ze misschien niet allebei vervangen worden.
Het is 1 unit met maar 1 aansluiting, dus nee, dat kan dus niet. Als de ene cel het begeeft, begeeft de andere het ook, omdat de voltage dan gehalveerd wordt.
Over het algemeen is de Spanning van dit soort accucellen gelijk aan 3,7V. In serie zetten zou daarmee de spanning omhoog gooien naar 7,nogwat en dat is niet zomaar wenselijk. ik denk eerder dat ze juist in parallel staan om meer vermogen te kunnen leveren/opnemen en beter de capaciteit kunnen verdelen dan dat ze in serie staan. De hoeveelheid lagen in de accu cel zegt wat over de spanning en en die zullen waarschijnlijk gelijk zijn gebleven. Alleen voor de vorm hebben ze er twee rechthoeken van gemaakt omdat een rechthoek makkelijker te maken is de een L-vorm (dankzij het vouwproces van de lagen is dat gewoon niet handig). Dit betekent dus dat de spanning gelijk zal zijn aan de oude accu's, maar dat de capaciteit en de stroomsterkte die geleverd kan worden lager is. Door de cellen in parallel te zetten kan dit echter weer naar het normale niveau getrokken worden (zelfs oppervlakte als bij 1 cel in L-vorm).

Je moet het zien als een buis die rechtop staat en waar je water in gooit. Hoe hoger (dikte van de accu) de buis hoe hoger de druk (spanning). Maak je de buis echter twee keer zo breed dan kan er net zoveel water in (capaciteit), maar is de druk 2x zo laag (spanning). Maak je onderin een klep die je weg kan schuiven dan kan je bij de lage, dikke buis 2x zo snel al het water uit de buis krijgen als bij de hoge, dunne buis (stroomsterkte).

Zet je echter in de dunne lage buis een scheidingswand dan heb je ineens 2 containers met water (cellen) die samen dezelfde hoeveelheid water (capaciteit) hebben als de hoge, dunne buis en dezelfde druk (spanning), maar waarbij je de flow (stroomsterkte) kunt variëren door resp de ene of de andere kant open te zetten. De flow (stroomsterkte) van 1 buisdeel (cel) is gelijk aan die van de hoge, dunne buis, want daar kan dezelfde hoeveelheid water tegelijk doorheen vloeien alleen is de hoeveelheid water (capaciteit) gehalveerd.
Is dat zo? Zijn ze in serie aangesloten?
Offtopic. Dit is al de 2e keer deze week dat ik een haartje van mijn scherm probeer te blazen met je avatar ;)
Anoniem: 977619 @robg19843 november 2017 14:50
Haha 😆 precies
Altijd beter dan die avatars met dat bewegende mugje of vlo...
Die heb ik in mijn adblocker gezet. Allejezus wat zijn die dingen storend.

Uiteraard wel offtopic...
Ik blijf maar reacties krijgen voor een getrokken lijntje in paint :+
Anoniem: 298195 @mashell3 november 2017 13:36
en ik vraag of het ook nadelen heeft
Ik zou denken dat het juist voordeel heeft omdat je niet constant dezelfde batterij hoeft te belasten dus voor de levensduur zou het wellicht nog beter zijn? Het oppervlak van 2 batterijen is ook groter dus wellicht is het ook beter voor de warmteproductie en de afvoer daarvan.

Dit verzin ik even ter plekke he ik weet niet of het ook allemaal zo is want anders zou iedere fabrikant het wellicht doen.
Ik zou denken dat het juist voordeel heeft omdat je niet constant dezelfde batterij hoeft te belasten dus voor de levensduur zou het wellicht nog beter zijn?
Tenzij er een chip inzit die dat op die manier regelt kun je er veilig vanuit gaan dat ze beiden tegelijkertijd actief zijn om de nodige stroomsterkte te kunnen leveren.
Het oppervlak van 2 batterijen is ook groter
het oppverlak van 2 cellen tov 1 cel is een verwaarloosbaar verschil. als ze dat niet met 2 units hadden gedaan hadden ze hetzelfde oppervlak in 1 cell gebouwd.
wellicht is het ook beter voor de warmteproductie en de afvoer daarvan.
inhoudelijk is het dus hetzelfde als 1 grotere cel en dus is de opgewekte warmte gelijk (en dus ook de warmte die afgevoerd moet worden).

Dit is puur een kosten besparing. 2 rechthoekige cellen zijn goedkoper te produceren dan 1 cel met een vage L-vorm. De 2 cellen zijn waarschijnlijk identiek alleen ligt de onderste een kwartslag gedraaid en zit er een ander logo plastic omheen.
inhoudelijk is het dus hetzelfde als 1 grotere cel en dus is de opgewekte warmte gelijk (en dus ook de warmte die afgevoerd moet worden).
Maar word deze warmte wel over een groter oppervlak verdeeld, waardoor warmteafvoer nog steeds makkelijker gaat.
Nee want de opppervlakte van die grotere cel is gelijk aan het oppervlakte van de 2 kleinere cellen.

Met inhoudelijk bedoel naast inhoud ook oppervlakte. De accu kan immers niet ineens dikker zijn in hetzelfde toestel aangezien daar geen ruimte voor is.
Als je echt in het negativisme wilt en nadelen zoekt, het is natuurlijk een duurdere oplossing dan maar één accu.
het is natuurlijk een duurdere oplossing dan maar één accu.
nee hoor. Dit is waarschijnlijk een stuk goedkoper. doordat je geen vage vorm hoeft te maken in de accu waardoor productie lastiger wordt.

Accus worden over het algemeen gevouwen en iets als een custom shape anders dan "rechthoek" is gewoon duurder.
Anoniem: 298195 @mashell4 november 2017 00:47
Tja als potentiële koper wil ik natuurlijk weten of zoiets ook nadelen heeft.
Niet zozeer 2 Accu's, maar 1 accu met twee cellen.

https://www.ifixit.com/Teardown/iPhone+X+Teardown/98975

Het vervangen is één accu unit. Hebt voornamelijk als voordeel dat je hiermee wat minder gelimiteerd bent met de totaalvorm.
Nadelen, mogelijk iemand anders?
Ja, als je ze ooit vervangen wilt, moet je ze beide vervangen, en niet 1. Ik denk dat ze beide gewoon net zo snel slijten als er gelijktijdig van beide accu's gebruik wordt gemaakt (parallel).

Ik denk omwille ruimtebesparing dat ze niet voor 1 grote accu zijn gegaan maar 2 kleinere met theoretisch hetzelfde vermogen als 1 grotere.

Maar goed; de aard van dit soort accu's ongeacht gebruik is dat ze toch wel slijten en toch wel binnen 2 jaar vervangen moeten gaan worden.
Anoniem: 310408 3 november 2017 14:49
Een heel groot voordeel van een iPhone laten repareren in natuurlijk dat je dat in een half uurtje in een Apple store kan laten doen met behoud van je garantie. Dat heeft me al meerdere keren gered. Voor een zakelijke gebruiker maken die kosten niet veel uit, goede en snelle service wel.
nou ja, "repareren".. volgens mij vervangen ze dan de hele moederbord, daarom zijn meeste kosten voor "reparatie" bij apple ook zo hoog, al moet er maar een chip van 5 cent vervangen worden, betaal je voor een heel nieuw moederbord meestal.
tja omdat die dingen smd gesoldeerd zitten kan je ook niet zeggen van joh, ik vervang eventjes 123 die chips. De tijd van dip en chips die je in een qfp houder drukt zijn we allang voorbij.

Waarom overigens het hele moederbord vervangen moet worden is mij ook een raadsel. Ik repareer regelmatig voor vrienden en kennissen iphones en LG's met de aziatische kopie schermen. Werkt doorgaans prima, het glas is echter wel veel fragieler. Ik vervang iig geen moederboards.
Ik repareer regelmatig voor vrienden en kennissen iphones en LG's met de aziatische kopie schermen. Werkt doorgaans prima, het glas is echter wel veel fragieler.
Als dat het enige zou zijn. Naast glas zijn vaak de onderdelen slechter in elkaar gelijmd, digitizer LCD, scheef erop gezet, verkeerde/goedkopere lijm voor digitizer/LCD en dus blauwe waas, Frame net niet passen dus steekt iets uit of zorgt voor meer spanning op glas, LCD inferieure kwaliteit, knopjes slecht, Screw mounts scheef of niet aanwezig, earpiece mesh waardeloze kwaliteit zonder filter.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, nee het iets fragielere glas is vaak nog het minste probleem. De overige dingen stapelen zo snel bij elkaar op dat het de moeite niet waard is en je beter een goed onderdeel kunt kopen ipv goedkope namaak/beunhaas variant. Vroeger hadden we een machine waarmee we daadwerkelijk alle originele onderdelen konden hergebruiken. Hoevden we alleen het glas eraf te halen en nieuw glas te plaatsen. Dan is het ineens wel veel goedkoper in onderdelen, maar heb je meer omzet aan uren. Best wel interessante wissel dan.
Volgens mij heb ik ooit gelezen dat bij Apple of alleen het scherm/accu word vervangen, of gelijk het hele mobo.
Het is of scherm/accu of hele toestel. Tenminste. Tot voor kort werd dat gedaan zodat je snel de deur uit kon met een refurb of nieuw toestel maar dat kan in NL nu niet meer door iemand die vond dat hij NL een dienst bewees.
Kijk, dat is prima zo lang het binnen garantie is. Maar zodra het buiten garantie is word het dan gelijk onnodig duur voor de consument. Omdat Apple zijn software lang update (5 jaar) gaan iPhones een stuk langer mee dan de wettige garantie (ca 2 jaar).
Na die 2 jaar word het een lastig verhaal om een iPhone tegen een redelijke prijs te laten repareren. Daarbij komt dat vervanging tweedehands nog best wel wat kan kosten in het geval van een iPhone.
Vervanging tweedehands haal je alsnog goedkoper bij Apple vandaan. Buiten garantie seviceprijzen zijn zeer redelijk te noemen. Voor een iPhone X is het bijvoorbeeld €611 ongeacht de schade en de opslag grootte (dus altijd voor grootste gaan als je er eentje koopt en verwacht serivice als dit nodig te hebben ;)). Schermreparatie is zonder garantie €321 inclusief shipping. Dus nog steeds vrij redelijk.

Ik verwacht de iPhone X de komende 3 jaar niet onder €700 te koop gaat zijn.

Vergeet niet dat je met namaak onderdelen vaak duurder uit bent op de lange termijn of inlevert op schermkwaliteit (zowel qua bouwsterkte, waterdichtheid en/of kleuren(blauwe waas))
611 euro noem jij redelijk, mjah als je apple aandelen hebt dan wel ja haaha.
Voor een volledig nieuw toestel terwijl je al buiten de garantie zit? Ja vind ik best redelijk. Dat is minder dan 50% van de nieuwprijs op dit moment. Daar ga je tweedehands geen betere deal voor vinden hoor.
Je had t over reparatie kosten, niet een nieuw toestel, lijkt me sterk dat je een nieuw toestel krijgt, nee ze repareren m voor je voor 600 euro...
Oh nee hoor. Een batterij vevangen is namelijk maar €80 (mogen ze niet eens nieuw prijs voor rekenen omdat het slijtage onderdeel is, moeten ze het redelijk vervangen). Scherm is €300nogwat.

Die €600 is vervanging van het toestel voor een nieuwe. Klaar. Dat is wat Apple dan ook serviceprijzen noemt. Je kunt een paar dingen vervangen, maar al het andere dan scherm en accu betekent dat het niet handig is qua kwaliteit en dus doen ze het gewoon helemaal vervangen.
>kan je ook niet zeggen van joh, ik vervang eventjes 123 die chips.

Toch ken ik shops waar ze dat alsnog doen (in de VS). Ze gebruiken dan chips van "donor-boards", dus die kopen in bulk moederborden waar iets mis mee is, maar daar zijn dan 99% van de chips nog prima, en kan dan op de iphone zien welke chip vervangen moet (bijv door water schade) en dan die zelfde chip uit een donor-board halen en erop solderen.

we hebben het inderdaad over super kleine chips, dus daar heb je een specialist voor nodig (die ook moet uitvogelen wat er precies kapot is), die niet een willekeurige soldeerbout, maar een speciale super fijne tip gebruikt en onder een microscoop werkt. zo word dat ook met macbook laptops gedaan.

[Reactie gewijzigd door his.dudeness op 24 juli 2024 13:47]

TCO is de reden dat iOS zakelijk veel populairder is dan onder consumenten. Ondanks dat de enterprise tools gewoon ronduit slecht genoemd mogen worden. Voor mij is een dag zonder computer gewoon een verliespost van 500 euro, voor andere mensen die veel bellen geldt het zelfde voor hun telefoon. Dan wordt een discussie over bezels of OLED ineens een stuk minder interessant en krijg je gewoon een iPhone SE van de baas.
En als het gaat een non failing defect kan je het ook nog via DIY pakket laten doen. Ik heb voor een bijna falende lghtning poort zo’n ding aangevraagd en je krijgt dan gewoon een nieuw toestel opgestuurd en je stuurd de oude binnen twee werkweken weer terug wanneer het jou uitkomt, simkaart en data overzetten en klaar.
Goed dat de accu en scherm vervangbaar zijn. Maar wat een pokkewerk voor die achterkant zech ;(
Tsja. dat is het sinds de iPhone 5 al geweest. Gewoon hele frame leegtrekken en alles opbouwen in een nieuwe. Niks bijzonders in dat opzicht. Samsung heeft het makkelijker gedaan met de achterkant. Dat is namelijk het eerste onderdeel wat je eraf moet halen als je ook maar iets wil repareren aan het toestel. Datgene wat het snelst kapot gaat (het scherm) en het meest vervelendst is als het kapot gaat, wordt gewoon als laatste in de rij gezet. Bij samsung (en anderen overigens ook) is het scherm namelijk de constructie en zit de rest daaraan vast gebouwd.

De achterkant van de iphone is dan nog het laastste waar je druk over moet maken. hoewel het natuurlijk niet chill is vraag ik mij wel af wanneer de laatste keer is geweest dat ik langer dan 30 seconden naar de achterkant van mijn toestel heb zitten staren. erg vervelend als ie kapot is natuurlijk, maar hoesje omheen en je ziet het niet meer. voorkant is dus veel belangrijker dat die snel te vervangen is. daarom vind ik het persoonlijk erg raar dat een aantal android fabrikanten het precies andersom doen.

https://www.ifixit.com/Te...e8+Teardown/97071#s178652
https://www.ifixit.com/Te...2B+Teardown/87086#s164653
Een achterkant van glas of metaal/aluminium maakt toch echt wel een verschil met deze versies.
Again. Wat is belangrijker om snel te kunnen vervangen. Voorkant of achterkant?

En nee maakt vrij weinig verschil anders dan dat het misschien vaker nodig is. De iphone 5 en 5S hadden namelijk ook glas in de achterkant verwerkt zitten.
Ja, 1 cm of de hele achterkant maakt wel een verschil. Natuurlijk is de voorkant belangrijker, maar dat neemt niet weg dat de achterkant nu ook van glas is en net zo snel stuk kan gaan als de voorkant.

De iPhone 5 / 6 heb ik tig keer laten vallen, op steen, hout, waar niet op? En de achterkant was nog helemaal prima, er moest alleen een ander frontje op. Dat zit er nu niet meer in. Laat de 8 een paar keer goed vallen en je kan alles vervangen. Mijn vriendin heeft de 8 en ik moet zeggen dat ik de achterkant net zo belangrijk vind als de voorkant. Meestal ligt die met het scherm naar beneden voor minder afleiding.

Geen haat, ik ben dol op de toestellen, maar een glazen achterkant is gewoon niet handig.
De site tekent aan dat repareren van het moederbord hierdoor wel zeer lastig, dan wel nagenoeg onmogelijk is.
Dat was het bij de vorige iPhones ook al. Microscopische componenten, harde coating er overheen.. Op componentniveau het moederboard repareren gaat hem gewoon echt niet worden.

iFixit zeurt soms waar het helemaal geen realistische impact heeft op de repareerbaarheid. Zo klaagden ze steen en been over de gelamineerde schermen die een enorm veel betere beeldkwaliteit (want mindere reflecties) brachten. Plus dat je nu geen kans meer loopt stof te introduceren tussen scherm en digitizer tijdens de reparatie. En losse schermen (digitizer + scherm) helemaal niet veel meer kosten dan vroeger. Dus, een iPhone is net zo makkelijk en goedkoop te repareren als voor die tijd.

Net als hun gezeur over de schroevendraaiers van Apple. Die dingen kosten een paar euro. Boeiend... :O

Apple telefoons zijn juist enorm goed te repareren vanwege hun populariteit en het beperkte spectrum aan modellen. Hierdoor zijn reserveonderdelen goed en goedkoop verkrijgbaar. Het gebruik van schroeven helpt ook een hoop. Bijvoorbeeld, bij de iPhone 4 was de glazen achterkant ook een bron van schade, maar die achterkantjes kostten een euro of 10 en waren met 2 schroeven te vervangen. Dus echt een probleem was het niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 13:47]

Ik dacht dat apple juist geen reserve onderdelen aan 3rth party's verkoopt omdat ze willen dat je het naar een officieel apple reparatiepunt brengt. Gezien in een aflevering van de rekenkamer over telefoonschermen vervangen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 24 juli 2024 13:47]

Er zijn zowel (grijze import) officiele reserve onderdelen als (vaak goede) namaak te vinden. Niet bij Apple zelf maar bij derde partijen. Zeker als een telefoon al 1-2 jaar oud is, is namaak helemaal geen slecht alternatief, het origineel was dan ook niet bepaald in nieuwstaat meer.

Mijn iPhone 5S heeft nog een jaar lang prima gedraaid op een namaak scherm dat er prima uitzag, en een originele grijze import accu (met accu's ben ik altijd wel voorzichtig). En de prijs was tientjeswerk.

Ook kan je vaak bij resellers gewoon onderdelen bestellen als je het part nummer geeft. Zelf ook regelmatig gedaan. Zeker als je er al vaker geweest bent, kijken ze makkelijk de andere kant op.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 13:47]

Namaak betekent soms ook gewoon dat de fabriek 12 uur voor Apple draait en nog 1 uur even door draait voor de grijze markt. Het is vrijwel onmogelijk om bepaalde onderdelen in een andere fabriek dan die produceert voor Apple te maken.
Klopt. Apple heeft met de 5C duizenden achterkantjes opgekocht in chinese electronica markten om zo uitlekken van onderdelen voor lancering te voorkomen en om deze mogelijk niet helemaal goede onderdelen van de markt te halen.
[...]


Apple telefoons zijn juist enorm goed te repareren vanwege hun populariteit en het beperkte spectrum aan modellen.
Dat ga je niet menen. Dat onderdelen redelijk goedkoop zijn wilt niet zeggen dat het device goed te repareren is. Artikel zegt ook al dat een accu laten vervangen een stuk duurder is geworden.
In de praktijk, als je een device wil repareren, dan maakt de prijs ontzettend veel uit. Dat is het verschil tussen een nieuwe telefoon kopen of de schroevendraaier er in zetten. Zeker omdat de telefoon dan vaak al wat ouder is en een upgrade als mogelijkheid lonkt. Prijs maakt dan heel veel uit. Stel dat je het scherm zo los kan klikken (als bij de oude fairphone bijvoorbeeld) maar hij kost evenveel als een nieuwe telefoon. Dan is het in de praktijk nauwelijks interessant om dat te doen.

Vergeet ook niet dat het goedkoop zijn van reserve onderdelen ook te maken heeft met de repareerbaarheid: Als het niet te doen was zou niemand die onderdelen willen kopen en dan werden ze ook niet in zulke aantallen verkocht om ze goedkoop genoeg te maken.

En ja nu zijn die accu's duur. Omdat er nog geen aftermarket componenten op de markt zijn. Maar dat komt wel tegen de tijd dat de iPhone X accu's ouder worden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 13:47]

Dan is je telefoon niet meer waterdicht en je loopt t risico dat je telefoon ontploft. Leuk voor tweakers, maar om nou te zeggen dat dat the way to go is voor de gemiddelde gebruiker...
De hele site van iFixit is ook niet voor de gemiddelde gebruiker bedoeld. De meeste gebruikers interesseert het niet wat er in hun telefoon zit.
Nouja, die gemiddelde gebruikers gaan het toch al niet zelf lopen doen, maar het wordt op die manier wel goedkoper om te laten doen bij de turk op de hoek aangezien die ook inder kwijt is voor de onderdelen. De grap is dat deze jongens vaak hun winst op de onderdelen halen en niet op tijd. hoelang ze ergens mee bezig zijn is niet relevant als het onderdeel veel te duur is. Dit zie je vaak bij Samsung gebeuren. Een nieuw scherm plaatsen is dan 10 minuten werk, maar omdat het onderdeel toch al 200 euro kost zien klanten er toch vanaf om het te laten doen. Zo kost een Galaxy S3 reparatie soms nog rustig 130 tot 150 euro terwijl je een iPhone 5 voor minder dan 90 kan doen.
Inderdaad ze letten op punten die ik niet echt belangrijk vind.

Zo is het bijvoorbeeld dat je warmte moet gebruiken om de telefoon te openen, irritant? Ja zeker, maar het zorgt dat die mobieltjes waterdicht zijn. Je zou het kunnen vervangen door rubber en veel schroefjes in een dikkere behuizing maar niemand koopt zo wat.

Voor mij het belangrijkste is dat je het scherm kan vervangen zonder de gehele telefoon uit elkaar te halen, zoals de S7 die je van achter moet beginnen.

En dat de data port niet gesoldeerd is aan de mainboord.

Wat ik niet oké vind is dat je als consument (of niet geautoriseerde shop ) geen OEM parts kan kopen van bijna geen enkel fabrikant.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 24 juli 2024 13:47]

Je moet natuurlijk niet vergeten dat consumenten graag gillen. Apple dekt zich hier gewoon heel goed in. Het gebeurd vaak zat dat hobby reparateurs geloven dat ze het zelf beter kunnen repareren en als het dan kapot gaat of niet goed werkt gelijk gaan gillen en zeuren dat het niet werkt en gelijk een advocaat in de arm nemen.

Juist door wat Apple doet dus resellers autoriseren kunnen ze zichzelf tegen gillende consumenten indekken. Zolang consumenten niet zelf gaan lopen rotzooien kunnen ze het ook niet kapot maken en kunnen ze ook Apple niet lastig vallen. Ik heb dit zo vaak voorbij zien komen afgelopen jaren. Ik snap heel goed dat Apple hier gewoon geen zin meer in heeft en zich op deze manier indekt. En het mooiste hieraan is voor de consument ook dat je zeker weet dat het door een professional word gerepareerd.
En dat de data port niet gesoldeerd is aan de mainboord.

Daar kwam ik dus te laat achter.....
Dat je een product verbeterd door een ontwerpkeuze te maken, staat los van de repareerbaarheid. Kunst lijkt me juist om dit objectief te bekijken en niet te zeggen dat iFixit kijkt naar dingen die geen realistische impact hebben op de repareerbaarheid.

Feit blijft dat een scherm belachelijk duur is bij aanvang van de launch. In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, zo geldt dit ook voor de prijs van onderdelen (voorbeeld de iPhone 4 glazen achterkant).
Nadat je de scherm unit los hebt van het toestel, zit je nog met een oor speaker, luidspreker, microfoon, lichtsensor, 'flood illuminator?' en proximity sensor welke vastzitten aan de scherm unit. Hiervan is nog maar de vraag of een nieuw 'scherm unit' vereist dat je deze componenten hierop vast zet, of dat deze er al op zitten.

M.i. is de score niet geheel eerlijk opgesteld en moet de repareerbaarheid van het Moederbord anders beoordeeld worden of hiervoor een aparte score opstellen.
Niet kijkende naar de prijs van reserveonderdelen, hebben zij verder mooi getoond hoe repareerbaar het toestel is.
Cherry picking over iFixit i.p.v. ingaan op de bevindingen. Had het bij je eerste alinea gelaten.
Een digitizer los, wat vaak het enige is dat breekt kostte ongeveer €10-15. Een 'scherm' reparatie nu kost 10 tot 20 keer de prijs van een digitizer ondanks dat het paneel intact is.
iFixit geeft aan dat het vervangen of repareren van een iPhone X scherm duurder word. Daar kunnen we zeker vanuit gaan. LCD scherm (wat Apple normaal gebruikt) is vervangen door een OLED paneel. Deze zijn stukken duurder te produceren en er is ook nog eens veel minder aanbod in 'imitatie' en/of B kwaliteit schermen.

Vergelijkbaar met Samsung schermen. Deze zijn ook voorzien van OLED panelen. Hierdoor betaal je meer bij een schermreparatie.

Dit heeft puur te maken met vraag en aanbod van OLED panelen.

Edit:
Bron Apple

Below you’ll find the latest pricing sheet for Apple iPhone screen repairs. The number on the left is the screen repair fee, while the number on the right is the “other damage” fee. All prices include VAT and a £7.44 shipping fee.

iPhone X – £286.44 / £556.44
iPhone 8 Plus – £176.44 / £406.44
iPhone 8 – £156.44 / £356.44
iPhone 7 Plus – £176.44/ £356.44
iPhone 7 – £156.44 / £326.44

[Reactie gewijzigd door bozk op 24 juli 2024 13:47]

Vergelijkbaar met samsung schermen klopt niet, het zijn gewoon samsung oled schermen..
Of je nou team Android of team iOS bent: De iPhone X is wel echt een serieus mooi stukje technologie.
Helemaal mee eens, over het algemeen maakt Apple echt mooi spul! En er wordt heel goed over de kleinste dingen nagedacht, dat bewijst dit nieuwsbericht maar weer. Toch vind ik die gekte die altijd rondom iPhones liggen van de zotte, het is maar een smartphone en hij heeft echt geen evolutionaire functies die het leven zoveel makkelijker maken dan andere telefoon, toch betaal je er veel en veel meer voor.

Overigens heb ik een allergie op elke telefoon die boven de 700 euro kost, ongeacht merk. Vind het persoonlijk niet meer waard.
Men gebruikt een smartphone iedere dag. Gemiddeld 50 keer per dag zelfs. Je kunt de smartphone twee tot drie jaar gebruiken meestal.

Veel mensen kijken naar de kostprijs van een chipset, maar Apple is fabless. Tuurlijk ze kopen misschien alle componenten in voor 300 dollar, en verkopen de telefoon voor 1000 dollar maar dan ga je voorbij aan de ontwikkelingskosten.

De chipsets in Smartphones zijn meestal twee jaar in ontwikkeling. Apple heeft duizenden chipontwerpers, softwareontwikkelaars en overige productontwikkelaars aan de iPhone werken. Letterlijk miljarden dollars aan uitgaven gedurende het 18 maanden durende ontwikkeltraject.

Je ziet functionaliteit als Face ID, maar ik kan je verzekeren dat Apple ook een hoop geld uitgeeft aan features die uiteindelijk niet goed genoeg zijn voor de uiteindelijke release.

Apple verdient veel, maar de iPhone verkoopt ook 200m per jaar. Zou de iPhone 50m stuks verkopen, dan zou Apple verlies maken. Met de huidige winst kunnen ze zich weer veroorloven in nieuwe projecten te investeren.

De concurrentie met Samsung en de Chinese smartphone makers (die overig allemaal weinig aan hun smartphones verdienen) is intens. Je wilt graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, snap ik, maar smartphones zijn echt niet te duur.

[Reactie gewijzigd door TLLRS op 24 juli 2024 13:47]

Hoezo concurentie met Samsung? Samsung verdient meer aan Iphones (onderdelen tbv Apple) dan aan hun eigen toestellen. Dus zelfs als Samsung zou stoppen met het produceren van Samsung mobieltjes dan zij zij de genen die het hardst lachen.
Een laptop gebruik ik ook iedere dag en levert mij een stukje meer productiviteit op. Mijn budget voor een laptop is ongeveer 1800 euro en ik ga ervan uit dat ik daar ongeveer 5 jaar mee kan. Een smartphone is een hulpmiddel, maar de telefoonfunctie is de functie die voor mij de meeste productiviteit op zal leveren. Leuk en aardig om e-mail te kunnen lezen en dergelijke, maar vaak zijn de teksten veels te groot om op mijn smartphone fatsoenlijk te kunnnen typen. Een telefoon van onder de 700 euro heeft alle functies ruimschoots die ik nodig zal hebben en vaak is ie toch na 2 a 2,5 jaar toe aan vervanging.

Leuk en aardig dat Face ID, maar voor mijn gevoel werkt een vingerafdruk even snel of zelfs sneller (Huawei P10, gaat razendsnel), ik zie er voor mij geen meer voordeel in.

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat telefoons van de prijsklasse als de Galaxy Note 8 en iPhone X gewoon veels te duur zijn en meer status zijn dan dat ze daadwerkelijk een extra voordeel zullen opleveren. Tuurlijk moet iedereen lekker zelf weten of ze het geld eraan willen besteden, maar voor mij komt functionaliteit op de eerste plaats als ik een elektronisch apparaat koop.

Dat grote groepen mensen al vroegtijdig naar een Apple winkel komen en uren in de rij gaan staan voor de nieuwste iPhone snap ik totaal niet, er is meer dan dat kleine beeldschermpje! Maar iedereen moet dat lekker voor zichzelf weten natuurlijk... doe mij maar een reisje naar Indonesië voor dat geld ;)
Ah kijk daar zit het hem dus al
Mijn budget voor een laptop is ongeveer 1800 euro en ik ga ervan uit dat ik daar ongeveer 5 jaar mee kan.
mijn budget voor een laptop ligt rond de 3K en ik ga er vanuit dat ik er dan ongeveer 3 tot 4 jaar mee doe. Zelfde geldt ook voor smartphone. Aangezien ik beide dagelijks ongeveer 12 uur totaal gebruik is het die investering wel waard. Over 5 jaar gezien is dat dan dus ongeveer 4000 euro (restwaarde enzo). Een investering van minder dan 2.20 euro per dag vind ik het dan zeker wel waard.
Dat grote groepen mensen al vroegtijdig naar een Apple winkel komen en uren in de rij gaan staan voor de nieuwste iPhone snap ik totaal niet,
Ik heb 1 keer gedaan bij een lokale winkel in veenendaal met de iPad retina. Stonden we met een man of 25 gezellig een klein feestje te bouwen met bitterballen enzo. Dan zijn het wel leuke evenementjes om naar toe te gaan. Het in de rij staan om em als eerste te hebben (en dan twee nachten ervoor ook al) snap ik zelf ook niet helemaal. Doe dan een pre-order en pak hem op als je hem binnenkrijgt. Alsof die 2 uur dat je hem later hebt dan zoveel uitmaakt>?
Wat doet het feitelijk meer dan wat er reeds is in bijvoorbeeld de S8?
Mooi toestel? Zeker. Maar de tesla is ook een mooie auto. Voor ook een heel mooi geldbedrag. ;(
Ik vind het prijspunt eigenlijk redelijk absurd, net als de tesla. (Je hebt voor tesla geld veel mooiere auto's.)

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 juli 2024 13:47]

Hij heeft het over de innerlijke opbouw van de telefoon.
In de US begint een model 3 bij de 35.000 dollar, omgerekent naar euro's 30.000. Dat is voor een volledig elektrische auto een goed dealtje als het ook werd verkocht voor die prijs
Die Model 3 kan je echt voorlopig vergeten hoor. Hij mag dan betaalbaar zijn, maar er zijn er nog maar 200 ofzo geleverd. Tegen de tijd dat-ie in Nederland in normale hoeveelheden te krijgen is, heb je elektrische VAG-autos en goedkope asia-autos met hetzelfde bereik voor vergelijkbaar bedrag. En als je vervolgens een "normale" elektrische auto kan krijgen van je vertrouwde auto-merk met dealers om de hoek en dezelfde specificaties, ga je geen raar exotisch uit de hand gelopen prototype rijden. Jij misschien wel, en een paar fanatiekelingen, maar "Jan Modaal" koopt gewoon een vertrouwd merk van de dealer om de hoek.

Bedenk wel: Wil Tesla uberhaupt massaal autos hier gaan verkopen? Dan moet je meer dan 1 dealer en een handje vol service centers hebben in Nederland. Ik zeg niet dat het ze niet gaat lukken, maar bedenk wel dat alle andere merken al voet op de markt hebben hier in Nederland, en zij hoeven alleen maar de auto nog te maken. De rest van de logistiek voor verkoop & onderhoud staat al, en de generaties-lange naamsbekendheid.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 13:47]

Ja klopt ze zijn erg slecht beschikbaar, hoorde wel ergens dat dit begin volgend jaar een stuk beter zou zijn. Hoeveelheid dealers maakt nog niet eens zo veel uit vind ik, service centers daarintegen wel.
De model 3 mag je nog niet op een noemenswaardige manier een auto noemen die goed en wel in productie/beschikbaar is. Ook is 30k, wat hij hier vast niet gaat kosten, gewoon Audi A3, Mazda 6 of Outlander (als dat je ding is) achtig geld en dan koop je toch wel een stuk meer comfort. Ook kan je dat ding niet zomaar even bij je vertrouwde garage beun de haas neergooien als er wat mis mee is.
Al met al nogsteeds niet echt een voertuig voor jan en alleman.

Wil trouwens niet als Tesla basher overkomen, vind het fantastische techniek en mooie wagens, maar probeer slechts realistisch te zijn in dat het evengoed nog een speeltje is voor de beter bedeelden onder ons.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 juli 2024 13:47]

Nouja. software veiligheid en responsiveness vind ik ook wel onder comfort vallen en dat is bij alle bedrijven behalve tesla toch echt een drama.

Overigens gaat die Tesla in de EU eerder 50K kosten hoor (invoerbelasting en weet ik het allemaal wat niet meer). Ik denk net iets eronder aangezien alles boven de 50K catalogusprijs direct in de hoogste bijtellingsschaal valt vanaf komend jaar. Met 49,500 val je nog wel binnen de 7% voor elektrisch dacht ik.
Mooiere autos? Dat is een kwestie van smaak.

Bovendien is er een verschil tussen aanschafprijs en total-cost-of-ownership. Indien je een Tesla Model S aanschaft, bespaar je fors op brandstof en onderhoud, bovendien is de restwaarde veel hoger (de batterij blijft enorm veel waard). Daarbij rijdt een Tesla Model S veel lekkerder en is sneller dan een bezineauto.
Volgens mij moet de houdbaarheid van de Tesla's nog aangetoond worden en moet je dus nog wel een klein beetje opletten met dingen roepen over total cost of ownership, ze zijn er immers pas echt sinds 2012 dus de oudste modellen zijn nu pas 6 jaar oud om en nabij?

De meeste laptop accu's zijn kapot na aan jaar of 2, 3. Techniek van Tesla is ongetwijfeld beter maar ik moet zo'n auto eerst nog een jaartje of 15 zien worden zonder in één keer spontaan zware kosten te hebben aan boordcomputers, accu's of zelfs gewoon een afgeschreven auto.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 24 juli 2024 13:47]

bespaar je fors op brandstof
euhm dit zit stiekem gewoon verwerkt in de aanschaf prijs. Die is namelijk wel degelijk hoger dan die van een vergelijkbare Audi of BMW.

TCO is niet relevant bij consumenten en is alleen leuk voor zakelijke rijders. Dan is een Model S rijden erg leuk. Bijtelling was in eerste instantie namelijk 0%. heb je een auto van bijna een ton zonder ook maar iets te hoeven betalen anders dan de leaseprijs (wat je bedrijf dan weer lekker betaald).

Als zakelijke rijder kan brandstof je aan de bips oxideren want dat wordt toch wel vergoed. Nee het is juist vanwege de gunstige belasting voordelen dat elektrisch of hybride geld scheelt. Aanschaf en onderhoud zijn net zo aanwezig.
Anoniem: 686983 @TLLRS3 november 2017 17:59
En dat sneller zijn, heb je daar iets aan of is het het idee?
Sneller zijn is sneller aan de lader, praktisch gezien kan je niet al te snel rijden anders is je akku zo leeg.
Ook team Windows is het met je eens. Los van of het een product is wat je aan spreekt is het natuurlijk een high end design. Al moet ik toegeven dat hoewel het als eindproduct leuk is, moet ik iFixit gelijk geven dat de routing van de kabels/FPCs niet altijd even practisch is voor assembly/servicing.

De packaging van de componenten ziet er leuk uit. Apple kiest niet altijd voor de goedkoopste oplossing voor een probleem, zie bijvoorbeeld de gestackte PCBa en de bijzondere vorm van de accu.
Er zijn maar weinig industrien waar dit mogelijk is. Commerciele draagbare producten is denk ik de enige waar dit echt mogelijk is, gezien daar de prijs wat flexibeler is en uitval het meeste geaccepteerd wordt.

Echter bij een BOM prijs van ~$400 (http://pocketnow.com/2017...the-highest-of-any-iphone) heb je ook aardig wat geld stuk te slaan.

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 24 juli 2024 13:47]

Apple kiest niet altijd voor de goedkoopste oplossing voor een probleem, zie bijvoorbeeld de gestackte PCBa en de bijzondere vorm van de accu.
Die "bijzondere vorm" is goedkoper dan Custom shape in de vorm van een L. Het PCB is echter wel erg netjes gedaan. Volgens de teardown zijn het 2 lagen met een tussenboard. Dit tussendeel is een interconnect waar wel nog chips opzitten, maar ipv alles via goedkope flexcable interconnects te doen hebben ze gewbruik gemaakt van tunnel via's. He tis dus alles behalve goedkoop in elkaar gezet, maar wel een fantastisch board design.

Het oppverlakte van de drie boards is namelijk 135% van dat van de iPhone 8 Plus, maar de footprint is ongeveer de helft kleiner.
Ik zit in team Windows en ik moet eerlijk zeggen dat Apple spullen er altijd een beetje over-engineered uitzien.

Het begint natuurlijk al met het feit dat de Apple SOC geen LTE modem integreert waardoor een extra chip (https://www.qualcomm.com/...pdragon/modems/4g-lte/x16) nodig is. Verdere een hele rits aan andere support chips, stacked PCB's en heul veul stekkertjes.
Heb ooit eens de Macbook PRO van mijn vrouw uit elkaar moeten halen en daar kwam echt een hele rits aan kabeltjes, PCB's, gele plakbandjes en PH00 schroefjes uit.

De Samsung S8 heeft een veel simpeler PCB en minder stekkertjes en beugeltjes en doet globaal hetzelfde. Die laatste is in mijn ogen dus ook beter uitontwikkeld en waarschijnlijk ook goedkoper te produceren.

Het is vaak zo dat het moeilijker is een goedkoop massaproduct te maken dan een duur niche product. En dit ziet er in imho uit als een duur niche product.

Just my 2 cents ;)
Gelukkig stappen ze niet over op alles vastlijmen. Zo kun je, mocht je een verzekering te duur, vinden toch nog zelf iets vervangen.

Weet iemand trouwens wanneer de eerste echte reviews online komen? Met benchmarks, accutesten enz.
Zo kun je, mocht je een verzekering te duur, vinden toch nog zelf iets vervangen.
https://www.apple.com/nl/.../A/applecare-for-iphone-x
Verzekering: 229
AppleCare+ voor iPhone is een verzekering waarmee je tot twee jaar lang recht hebt op deskundige ondersteuning per telefoon1 en gedekt bent tegen hardwarereparaties2, inclusief maximaal twee schadevoorvallen als gevolg van een ongelukje, elk met een eigen risico van € 29 bij schade aan het display en € 99 bij overige schade.3
Er is geen enkele manier waarop jij goedkoper dan dat fatsoenlijk zelf onderdelen gaat kunnen krijgen voor dit toestel die je zelf kunt gaan vervangen voor minder dan dit. Zeker het scherm gaat je echt grof geld kosten. zeker in het begin.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 24 juli 2024 13:47]

Waar ik zelf wel naar benieuwd ben, is het eventuele vervangen van de front-facing camera. Bij een homebutton vervanging is het zo dat Touch-ID niet meer werkt, maar is dat bij Face-ID ook het geval?
Ben inderdaad benieuwd hoe dat gaat werken. Nu is het wel zo dat Apple zelf wel de chip van een TouchID sensor kon linken aan een ander moederbord.
Denk sowieso dat als het al te vervangen is (zal wel even duren voordat de spare part productie op gang komt, aangezien Apple zelf geen spare parts verkoopt) dat je een godsvermogen voor die module betaald, gezien de techniek.
Ja inderdaad. En de vraag is dan of het even accuraat zal zijn.
Een beetje offtopic, maar ik blijf het fascinerend vinden hoeveel techniek er in zo een kleine hoeveel ruimte gepropt kan worden en hoe creatief er om gegaan kan worden met de beperkte ruimte in een smartphone.
8)7
Dat mobo is zo klein dat ik het niet eens kan zien op die foto :+

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door STFU op 24 juli 2024 13:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.