Extra laag onder MacBook Pro-toetsenbord moet inderdaad vuil tegenhouden

Uit interne Apple-documenten blijkt dat een extra laag onder het toetsenbord van nieuwe MacBook Pro-modellen inderdaad moet voorkomen dat er vuil onder de toetsen terechtkomt en de werking van het Butterfly-mechanisme beïnvloedt.

Afbeelding via iFixit

MacRumors schrijft dat het de documenten van verschillende betrouwbare bronnen heeft ontvangen. Daarin staat onder meer dat het 'membraan', oftewel de extra laag, bedoeld is om stof en ander vuil onder de toetsen vandaan te houden. Een van de documenten, een service readiness guide, vermeldt onder meer: "Het toetsenbord heeft een membraan onder de toetsen dat moet voorkomen dat vuil in het Butterfly-mechanisme terechtkomt." Bij de aankondiging van de nieuwe MacBooks zei Apple alleen dat het de toetsenborden stiller had gemaakt.

Het is geen grote verrassing dat de extra laag inderdaad stof moet tegenhouden, omdat iFixit bij een teardown al verwees naar een patent dat Apple op de methode had aangevraagd. De site beredeneerde bovendien dat het een antwoord van Apple was op de problemen die eerdere versies van het toetsenbord hadden. Apple kwam recentelijk met een speciaal reparatieprogramma voor getroffen gebruikers. Verschillende MacBook-modellen vertonen soms problemen, zoals 'kleverige' toetsenborden, als er vuil onder de toetsen terechtkomt.

Apple kondigde een week geleden zijn nieuwe Macbook Pro's aan. Naast een vernieuwd toetsenbord zijn de laptops voorzien van nieuwere Intel-cpu's. MacRumors meldt dat de nieuwe 13-inch-modellen bovendien beschikken over vier Thunderbolt-poorten op volledige snelheid.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

19-07-2018 • 19:48

142 Linkedin

Reacties (142)

142
138
107
3
0
7
Wijzig sortering
Interessant, iFixit heeft zojuist een test met stof gedaan en bevestigd dat de nieuwe keyboards een stuk beter tegen vuil kan en waarom de keyboards niet apart vervangen wordt door Apple:

https://www.macrumors.com...o-keyboard-dust-exposure/
Zou eens tijd worden, die toetsen borden faalden vaak al binnen 1 jaar voor (on)bekende redenen.

Ik ben best wel een fan van het Apple eco systeem, gewoon echt goede software waar MS echt het een en ander van kan leren, backups die gewoon werken, systeem migratie die echt uitmuntend is en dergelijke.

Waar MS niet eens een redelijk functionerend onscreen toetsenboord kan maken.

Alleen de garantie die gegeven wordt bij ontwerp fouten is ver onder de maat, en ook het zoveel mogelijk onmogelijk maken 3th party repairs, en het beleid van planned obsolescence zij het via hardware of software, is ver onder de maat, en zou voor elke andere firma onacceptabel zijn, want laten we echt eerlijk zijn, als de CEO van Samsung zou zeggen ''je houd hem verkeerd vast'', en als oplossing met een €20 rubber band zou komen, alle klanten klaar zouden staan met hun hooivorken, en een andere oplossing zouden eisen.

En dat is niet de fout van de echte Apple fans die eerlijk naar dingen kijkt, maar de veel te grote groep Apple fanboys die Apple er mee laat weg komen, en een Apple directie die er totaal geen probleem mee heeft om daar gebruik van te maken om zijn klanten verder uit te melken.

En pas in actie komt als het probleem echt te groot wordt, en er teveel schade zou kunnen ontstaan aan de Apple naam.

En dat is de reden dat ik nog steeds op een PC werk ipv van een Mac, daar ik gewoon geen zaken wil doen met een bedrijf dat alleen aan geld denkt, en de boven genoemde praktijken er op na houd.

[Reactie gewijzigd door player-x op 20 juli 2018 14:34]

Kan ik deels mee inkomen, echter wegen de voordelen van een Mac voor mij op tegen de nadelen die mogelijk kunnen ontstaan. Elk bedrijf heeft zo zijn dingen gehad (Microsoft die letterlijk alle info van je gebruik wegsluist nadat je Windows 10 hebt geïnstalleerd, recente debacles met Facebook, Google die niet zo privacy vriendelijk blijkt te zijn als dat ze zich voor deden etc. om maar een aantal voorbeelden te noemen), dus belangrijker vind ik hoe het opgelost wordt.

Daarin geef ik menig persoon hier gelijk; Apple zou hier adequater op moeten reageren. Ze kunnen het, maar verrekken het af en toe om dat te doen. Nu is het zo dat er uiteindelijk wel een oplossing komt en die oplossing werkt ook. Aantal voorbeelden die ik zo kan benoemen: HDD in iMac 2011 modellen (Seagate) die kosteloos worden vervangen, Nvidia GPU in de MacBook Pro 2007 modellen waarbij het Logic Board kosteloos word vervangen, coating van Retina Displays op de MacBook Pro 2012-2015 die eraf gaat, wordt kosteloos vervangen. Tevens kunnen klanten die al wel betaald hebben voor zo'n reparatie een restitutie aanvragen waarna ze het bedrag netjes terug krijgen.

Bijkomend probleem is dat Apple een groot en populair bedrijf is , dus als er iets niet in orde is wordt er moord en brand geschreeuwd en moet de hele wereld het weten alsof het het einde van de wereld is. (Dit geldt ook voor andere grote bedrijven) Vind ik erg jammer, want veel mensen reageren hier naar mijn idee te kort door de bocht op (zoals "Zie je wel!", "Geldgraaiers!", "Snap niet dat mensen dat nog gebruiken!").

Dus kort gezegd; er zijn wel oplossingen en die komen er ook (gelukkig, daarom blijf ik ook graag hun producten gebruiken), al ben ik het wel ermee eens dat dit in menig situatie sneller mag.
Je vergeet nog wel even dat die programma's jaren later pas komen bij Apple.
Dus kort gezegd; er zijn wel oplossingen en die komen er ook (gelukkig, daarom blijf ik ook graag hun producten gebruiken), al ben ik het wel ermee eens dat dit in menig situatie sneller mag.
Ik zou zeggen bekijk deze hele video, maar als dit de oplossingen zijn van Apple, laat maar zitten dan!
Nvidia GPU in de MacBook Pro 2007 modellen waarbij het Logic Board kosteloos word vervangen
LOL, ja werd kosteloos vervangen als je aan de nagenoeg onmogelijk haalbare voorwaarden voldeed.

En ja ze zijn iets beter geworden in hun garantie voorwaarden, maar dat is voornamelijk omdat hun klanten minder pikken als voorheen, dan toen je hier op Tweakers direct op -1 werd gezet als je ook maar iets kritisch over Apple zij.

Maar eerlijk is eerlijk, Apple maakt mooie producten, die gewoon goed werken!

Maar aan de andere kant, als er wat mis mee gaat dan ben je of afhankelijk van de dure Apple reparaties, of 3th party reparaties, die opzettelijk moeilijk gemaakt worden, om je weer afhankelijk te maken van Apple reparaties, of een ''upgrade'' naar een nieuwer product.
Dit is alleen maar goed toch?
een reactie op macrumors sloeg de spijker op zijn kop:

* Apple designed a faulty keyboard in order to make the MBP 0.01 mm thinner
* Apple denied the problem even as data and hard facts proved them otherwise
* Only after some class action lawsuits went public Apple launched a keyboard replacement program
* Apple replaces faulty 2016 and 2017 keyboards with the same old faulty designed keyboards that will fail again - it's just a matter of time
* Apple released a new MBP with a fixed keyboard. This keyboard won't be available to 2016/2017 MBP owners.
* If you want a working keyboard just spend another 2,400-7,000 USD to buy a new 2018 MBP but please don't do anything more than surfing the web, sending emails or writhing a letter. Otherwise your powerful 6-core MBP will start throttling down to 800 MHz.

Dat in combinatie met het feit dat Apple vorige week bij de release LETTERLIJK gezegd heeft dat deze aanpassing niet was gemaakt voor het probleem met de vorige generatie toetsenborden. Dat is gewoon een dikke, vette leugen.

Al met al vind ik Apple een geweldig bedrijf met geweldige producten, maar de grootheidswaan die er soms van af spat is ongelofelijk. En het ergste is nog dat veel mensen hun dure aankopen goed moeten praten door Apple te blijven verdedigen. Louis Rossmann had er toevallig vandaag een heel raak youtube-filmpje over: https://www.youtube.com/watch?v=_hYHwkIuEMo . Nogmaals, geweldige gedesignde producten. Ik ken geen producten op de markt - zowel hardware als software - die zo veel aandacht krijgen op het esthetische vlak, maar voor mijn gevoel worden er meer en meer concessies gedaan op andere vlakken (repareerbaarheid bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door HellFury op 19 juli 2018 20:00]

Ik heb de Macbook pro van 2017 via werk. Het toetsenbord is inderdaad zeer vervelend, ik moet regelmatig hard blazen bij een toets als hij weer eens niet goed indrukt. Ik eet er niet boven, dus ik kan mij voorstellen hoe het moet zijn mensen die dat wel doen. Ook het geluid die het maakt en de feedback is niet echt geweldig.

Een collega was mij helaas al voor toen er een 2015 model vrij kwam.

[Reactie gewijzigd door ELD op 19 juli 2018 20:11]

Ik heb mijn 2016 ook weer ingeruild voor een 2015. Revoluationair joh, normale usb poorten, thunderbolt 2 en dedicated F-toetsen!

Hopen dat ie nog ff meegaat want ik wil echt die nieuwe niet, maar ik wil wel graag zo’n 6-core

Andere laptops zijn vaak toch weer... twijfelachtig. Razer Blade komt met giga adapter. Surface lijn komt met vele betrouwbaarheid issues. Dell XPS vind ik ... muah...

Maarja... windows..... of linux.... pffff pick your poison.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 19 juli 2018 23:38]

Ik heb zowel een XPS (15) als een Surface (2017 model). Met beiden geen issues. Op de Surface draait Windows 10, op de XPS draait Fedora.
Ik vind die Surface dingen wel heel tof hoor :) Maar ze staan echt niet bekend om hun betrouwbaarheid. Als je denkt dat er veel issues zijn met Apple apparaten moet je even statistieken erbij pakken en dan doet MS het nog veel slechter.

Niet dat het heel veel uitmaakt, als de garantie maar in orde is.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 20 juli 2018 08:14]

Ik deel deze mening (en degene hierboven), de Dell XPS 15 is voor mij een goed product (design/toetsenbord/performance).
Ik kom van een macbook pro 13" retina en ik brand men handjes toch niet meer aan die dure rommel die ze voor pro laten doorgaan.

Heb deze laptop ook na een 8 maandjes al moeten verkopen wegens de welgekende displaycoating problemen. Heb sindsdien een lenovo thinkpad t450 en net xps 15 allebei met linux.

Hoe het met de service van dell zit geen idee. Maar bij die lenovo komen ze gewoon aan je deur binnen een paar dagen als er wat aan het toestel scheelt. Dat ik iemands kapotte rommel moet opsturen voor weken nadat eerst maanden te ontkennen (zowel bij de coating als dit) gaat er bij mij moeilijk in. Het is niet mijn schuld maar je zit er wel mee.

Ik dualboote de macbook trouwens ook met linux. Mac osx is leuk maar heeft zo ook zijn beperkingen. Hun command-line (bash) is hopeloos verouderd en wil je ook maar iets nuttig ermee doen mag je meer gb's xcode downloaden dan men volledige linux. Je mening over windows deel ik daarintegen wel volledig.

[Reactie gewijzigd door miel54 op 20 juli 2018 04:33]

Linux is leuk tot je (bijv) Adobe Photoshop wil, of een ander programma voor normale mensen. Voor Linux heb je vaak geen alternatieven, of de alternatieven zijn matig op z'n best. Hoe zit het met accu verbruik in Linux; zuipt Linux nog steeds je accu in no-time leeg? Welke distro raad je aan voor laptop gebruik? Als het even kan wil ik wel verschillende DPIs per display hebben (oftewel, per-display displayscaling moet gewoon werken)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 20 juli 2018 08:12]

Photoshop doet het vrij slecht, maar gelukkig gebruiken de meeste mensen paint.net en dan is gimp minimaal net zo goed. Verder is alles er wat een normale gebruiker nodig heeft (Firefox, office). Daarnaast een ecosysteem van tools die behoorlijk uniform samenwerken via de commandline. Iets wat onder windows nog steeds niet kan (en powershell is een zooitje met slecht documentatie). Stop de fud aub eens.
Linux is compleet ongeschikt voor “normale gebruikers”. Dat is geen FUD. Zeggen dat alles er is voor normale gebruikers en dan Firefox en Office noemen.... dan is Android/iOS nog steeds een beter OS. Het is dat ik letterlijk mijn werk niet kan doen op dat soort OSen
Ik help een drietal bedrijven met tussen de 20 en 100 werknemers waar men gewoon alle werkzaamheden met Linux doet. Mensen die anders roepen zijn geen gewone gebruikers. Gewone gebruikers doen geen fotoshop of DTP werk met Pagemaker wat er niet (meer) is voor Unix.De meeste mensen doen: mail, een document tikken en een aantal websites/webapplicaties bedienen. Gaat allemaal perfect. Android is minder geschikt, want geen remote mogelijkheden voor beheer en support, dus het is duidelijk: dit is niet je werk.
Dat is inderdaad nog het grote probleem bij linux. De software. Alhoewel dit ook al serieus verbeterd is, helemaal met het cloudgebeuren tegenwoordig loopt nog wat achter op windows op bepaalde vlakken. Maar ook genoeg open source software die soms de betaalde/bekende software voorbij streeft.

Qua accu verbruik doet mijn linux het al jaren beter dan windows. Gewoon je distro naar keuze, knal er powertop op en je batterij op de xps 15 gaat gewoon 10h mee zolang je de gpu niet gebruikt. (Wat wel nog een beetje geklooi is met nvidia)

Displayscaling heb ik enkel ervaring met de macbook mee. (Xps is full hd) deze draaide arch. werkte toen al redelijk goed onder xfce. Ik neem aan dat dit alleen maar beter zal zijn met bv gnome.

Qua distro aanraders kijk je best eens op distrowatch wat je zelf zoekt. Ik raad meestal xubuntu lts aan vanwege de consistente desktopervaring doorheen de jaren. Maar wil je bv iets moderner ben je beter met de gewone ubuntu bv.
Dat is inderdaad nog het grote probleem bij linux. De software.
Aangezien linux letterlijk alleen maar software is gaat dat wel heel kort door de bocht.
[...]


Aangezien linux letterlijk alleen maar software is gaat dat wel heel kort door de bocht.
Met de 3th party drivers die later zijn, open source drivers die onbruikbaar zijn (nouveau met 2 schermen), distro's die gewoon niet werken op bepaalde toestellen(xubuntu 16.04 op de xps 15) programmas die niet ondersteunt worden en een gebrek aan gui voor sommige dingen.

Verder heb je nog het feit dat linux eigenlijk alleen de kernel is zonder iets bij. Alles van compilers en tools zijn van het GNU('s not unix) team. Soms zit je dus met een werkend hoopje samen. Dit is ook 1 van de redenen waarom ik FreeBSD boven linux kies. (als de stable release mijn toestel ondersteunt teminste) Het komt allemaal wat meer als een geheel over.

Gelijk heb je wel dat "software" niet de juiste term was. Maar zo kort door de bocht is het ook weer niet. Dit komt trouwens van iemand die uitsluitend met linux en FreeBSD werkt.

[Reactie gewijzigd door miel54 op 21 juli 2018 03:18]

Ik heb een display gehad die niet helemaal goed was op mijn XPS 15. Soms weigerde het beeld en liet het alleen maar artifacts zien, onder aan de bezel drukken verhielp dit dan (tijdelijk) Dell Nederland gebeld (een beetje huiverig aangezien de verschrikkelijke reviews online). Bij het keuze menu kon ik al mijn serie nummer invullen. Keurig Nederlandse jongen aan de telefoon die gelijk al wist wat voor laptop ik had en hoe het met mijn garantie was (dit was ruim binnen de garantie). Paar kleine trouble shooting dingen gedaan om er zeker van de zijn dat het een hardware fout was. Monteur bezoek ingepland. hele telefoontje inclusief wachten nog geen 20min.

2 dagen later kwam er keurig een monteur voor de deur die zo aan mijn keuken tafel het scherm heeft vervangen, de hele display assembly weliswaar.


In mijn ervaring is de service van Dell dus uitstekend. Hoe dit buiten de garantie zou gaan weet ik niet, maar ik neem aan dat als je de monteur gewoon betaald hij ook wel langs komt :)
6-core wil je ook niet... in eem MacBookPro.

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 20 juli 2018 01:02]

Nee precies! Dat is het probleem... maar ik wil ook geen windows/linux
Ik wil ook wel een hexacore, maar niet als-ie te heet wordt en de prestaties onder die van het 2017-model liggen.
Ben anders erg blij met mijn XPS ipv een nieuwe MacBookPro. Hij typed in ieder geval heerlijk ;) voor mij waren de spec belangrijker dan de looks of de OS. Vind Windows overigens zeer fijn werken.
Als je prettig met Windows overweg kan heb je mazzel zeg ik altijd. Ik heb er meestal ruzie mee dus dat moet ik mezelf gewoon niet aandoen. Blijft soms kiezen voor de minst slechte oplossing.
Ik moet zeggen dat ik als eigenaar van een 2016 MBP na twee jaar intensief gebruik geen enkele last heb van het probleem. Ik heb nog nooit een toets uit hoeven te blazen. Ook al eet ik soms boven het toetsenbord.
Ik heb het omgekeerde met een 2016. Ik heb de topcase al laten vervangen voor een tweede generatie toetsenbord omdat het simpelweg bij te veel toetsen misging. Ik eet overigens niet boven m'n toetsenbord, maar als een paar microstofjes genoeg zijn om je toets te blokkeren, dan maakt dat ook niet uit. Vorige week heb ik een reeks toetsen laten vervangen, ik ga nu weer een afspraak maken omdat ik de backspace niet kan indrukken. Apple lost het maar op, dit is hun schuld.
Hmm, wel apart dat het - ondanks het vervangen van de gehele topcase - toch een terugkerend fenomeen blijkt te zijn voor degenen die in eerste instantie met het probleem te maken hebben gehad. Het lijkt wel alsof het gewoon aan de hele MacBook ligt in plaats van aan de topcase oid.
Dit is de klassieke oplossing bij Apple: vervang het niet-functionerende onderdeel met hetzelfde model niet-functionerend onderdeel. Bij de MacBook Pro 2010 had ik de beruchte GPU videoproblemen, dus bracht ik het naar de Amsterdam Store. Ze bestelden een nieuwe, rechtstreeks uit de fabriek. Ik stond erop dat ze er gelijk een videotest op deden en rara: faulty GPU. Na de volgende vervanging kwam de manager en zei hij dat zijn mensen het te druk hadden om een check uit te voeren en stuurde me naar huis met mijn 3e GPU. Gelukkig is het daar nooit meer mee misgegaan, maar je krijgt niet een verbeterd model of zo.

Het tweede generatie vlindertoetsenbord heeft dezelfde zwakheid. Ze kunnen er wel een nieuwe inzetten, maar dat lost het probleem niet op. Nu hebben ze een oplossing uitgebracht: koop een MacBook Pro 2018. Apple zou alle MacBooks van de afgelopen 2-3 jaar moeten vervangen.
Ik neem aan dat je die manager zijn vet hebt gegeven en geld terug hebt geeist? Ze verkopen een overpriced product met een duidelijke fout erin en dan zo'n reactie durven geven "mijn mensen hebben het te druk hiervoor"? Wauw |:(
Nope, ik dacht "ik ga later wel terug en vervang het alsnog", maar enkele potjes gamen/stressen later en ik had nog geen problemen, dus na een afweging i.v.m. destijds het moeten afreizen naar Amsterdam en terug, de kosten en mijn drukte (het had me tot dusver al € 60 gekost) heb ik het niet meer gedaan. Ik had het later nog opgebracht en toen was me verteld dat ik telefonisch een klacht moest indienen, dus de directe lijn om Apple Retail heen.
Gaan ze blijven doen ... tot dat hun reparatieprogramma stopt. Het probleem zal blijven terugkomen maar je mag lekker zelf elke reparatie betalen ...

Hetzelfde fenomeen met de macbook pro 2011, ze vervangen een slechte chip door een nieuw moederbord met een chip die ook zal falen. Maar dat reparatieprogramma is gestopt dus nu moet je zelf een nieuw moederbord betalen.
Precies, ik had hetzelfde verhaal (zojuist hierboven uitgetypt) met de 2010 en ik had geluk dat de nieuwe chip niet faalde. Daarom is dit probleem van een hoger niveau: er is haast geen kans dat het hier niet mis mee gaat, met die chips was geluk een factor, maar hier is het een kwestie van tijd.
Bij de 2010 is het 1 capacitor die faalt en niet de GPU chip zelf. Als je het juiste materiaal hebt liggen is dat voor minder dan €5 zelf permanent op te lossen. (Gewoon capacitor vervangen)

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 20 juli 2018 05:10]

ik denk dat "gewoon een condensator vervangen" in een laptop voor de meeste mensen niet echt weggelegd is. Nog afgezien van het feit dat het natuurlijk belachelijk is dat je dat zelf zou moeten doen bij zo'n duur premium product, zeker als het overduidelijk een ontwerpfout is.
Ik heb een 2017 15" model en nooit heeft er een toets vastgezeten oid. Maar op m'n werk heb ik de vorige generatie en die typt lekkerder. Maar voor de rest is de nieuwe* superieur.
* edit: nieuwe macbook

[Reactie gewijzigd door Menesis op 20 juli 2018 21:14]

Waarin kan een toetsenbord beter zijn als het slechter typt?
Hij kan mooier en platter zijn ;-)

Maar ik denk dat hij de computer verder superieur vindt, behalve het toetsenbord.
Ik zou die reactie op Macrumours toch een beetje willen relativeren. Wat dat 'foute' toetsenbord betreft heb ik nog nergens concrete aantallen gelezen. Apple verkocht in 2016 en 2017 samen ruim 30 miljoen computers, als een kwart daarvan Macbook Pro's zijn hebben we het dus over ruim 7,5 miljoen 'foute' toetsenborden.

Als 1 op de 100 gebruikers, dus 1 procent, daar een probleem mee krijgt dan hebben we het al over 75.000 zich zwaar met hun peperdure aanschaf bekochte voelende mensen die waarschijnlijk ook nog eens uitstekend de weg weten op de sociale media en forums. Die 75.000 zijn er meer dan genoeg om een tsunami van verontwaardiging te ontketenen, inclusief die class action lawsuits en vervangingsprogramma's. Maar de kans dat je een toetsenbord hebt dat gewoon geen problemen oplevert is nog altijd 100 keer zo groot. Zelfs bij 5 procent defecten en dus honderduizenden gedupeerden heb je nog maar een kans van 1 op 20 op een fout toetsenbord. Dus lijkt mij het vervangen door een identiek toetsenbord helemaal niet zo onlogisch. Maar voor het geval ik er helemaal naast zit: als iemand dus die exacte getallen heeft over welke aantallen we het nu concreet hebben zou ik ze graag horen!

En die throttle zaak schijnt ook nogal mee te vallen. Het is een geconstateerd bij het gebruik van Adobe Premiere, waar bij het renderen zowel de processor als de grafisch kaart zo'n beetje tegelijk maximaal worden gebruikt. Adobe optimaliseert z'n programma's vooral voor Windows en Nvidia grafische kaarten, bezoek maar eens een zwaar op flash leunende site achtereenvolgens met OSX of Windows of render een After effects project uit met een Dell met Nvidia kaart en een MacPro met AMD kaart. In beide gevallen werkt de software van Adobe veel beter op de Windows machines.

Bij toepassingen zoals software ontwikkeling waarbij vooral de processor wordt gebruikt en de GPU niet constant op volle kracht draait lijkt het throttelen maar een kleine tot geen rol te spelen. Bij het renderen van 4K projecten met FCPX op mijn desktop MacPro staan zowel de processor als de GPU regelmatig op 100 procent maar zelden en dan maar kort tegelijk. En dat zou vanwege de warmteontwikkeling best wel eens geen toeval kunnen zijn. Waarschijnlijk is dat hele warmteprobleem bij voor OSX en AMD geoptimaliseerde software en met misschien een aanpassing van het toerental van de ventilator geen haar erger of minder erg dan alle andere laptops met een i7 of i9 processor.

Kortom, alle heisa en diepe verontwaardiging rondom de nieuwe en iets oudere Macbook Pro's lijkt mij een tikje overdreven. ..
Jezus. Als dat ding gaat thermal throttelen als hem een beetje aan het werk zit heb je toch geen drol aan zo'n dikke cpu? Ik zou me echt opgelicht voelen als ik weet ik hoeveel duizenden euro's voor zo'n laptop zou betalen die helemaal in de stress schiet van een beetje werken.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 20 juli 2018 12:55]

Het gaat hem er niet eens om of de software beter werkt op Windows. Het gaat erom dat bij zware belasting de CPU terugschakeld tot onder zijn basis snelheid waardoor de taken die voor zware belasting zorgen er langer over doen op de snelste macbook van dit jaar dan op die van vorig jaar.

En het is niet omdat jij het probleem niet ziet en niet ervaart dat het probleem overdreven is. Als je een CPU installeert die de gebruiker niet eens ten volle kan benutten dan heb je er niet veel aan.
En die throttle zaak schijnt ook nogal mee te vallen.
Elke mate van thermal throtteling is een probleem. Dat is namelijk je cpu die tegen je zegt dat je koeling niet adequaat is.
Een computer die fabriek af thermal throttled bij doodnormale use-cases bij niet al te gekke omgevingtemperaturen zou ik wel als defect beschouwen en terug sturen.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 20 juli 2018 13:05]

Het ergste vind ik dan nog dat Apple dit soort fouten ook nog eens maakt bij een product dat zo gigantisch duur is. Bij zo'n prijzen moet het product gewoon tot in de puntjes perfect in orde zijn en mogen dit soort dingen er echt niet aan schelen. Apple vraagt een premium prijs, dus ik verlang dan een volledig werkend product van de allerhoogste kwaliteit. Als Apple dan alsnog zo'n fouten maakt, dan moeten zij dit erkennen en het apparaat terugroepen voor een gratis vervanging door een verbeterd toetsenbord. Het is immers een MacBook PRO!
Je verlangt van alles maar ben je überhaupt van plan een Macbook Pro te kopen van dit model? Dat gekef in de rondte is totaal niet spannend en die wat...als.... zaken zijn totaal niet boeiend en lucht argumenten. Die kun je hier non stop blijven optellen want hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Ik heb in maart 2017 een Macbook Pro Touchbar gekocht waarvan de 'o' toets bleef hangen. Zat geen vuil onder of niks maar ik moest er hard op tikken om hem te laten registreren. Naar Apple in Düsseldorf geweest en hij werd zonder pardon omgeruild. Model wat ik erna kreeg heb ik nu nog steeds en werkt perfect.

Wat iemand 'vindt' voor een premium prijs is allemaal geleuter. Zo'n beetje elk product wat gemaakt wordt zou 400-2000% in prijs stijgen wanneer dat gedaan zou worden. Daarbij vind ik dat Apple helemaal geen premium prijs vraagt. Zou een Macbook 50% duurder zijn dan zou ik hem nog kopen. Omdat ik het fijn vind werken voor privé zaken. Zou ik echter op mijn werk een Apple systeem moeten inzetten dan zou 1000 euro al teveel van het goede zijn omdat het compleet niet werkt met onze software. Rommelen in Parallels of andere VM achtige omgevingen voorzien van Windows is een no go. Wat denk je dat er gebeurt wanneer elke fabrikant zo'n kwaliteitscontrole zou inbouwen? Dan staat er eentje op die het niet doet, stukken goedkoper is en de hele markt naar zich toetrekt. Het interesseert die bedrijven geen hol en terecht. Op de 50 miljoen verkochte apparaten er 200.000 manco's tussen hebben zitten is totaal niet interessant. Alleen die 200.000 zijn de apparaten die hier en elders het nieuws halen de andere 49.800.000 stuks hoor je niks van.

Vanwege presentatie doeleinden en het type klanten van ons is mijn zakelijke systeem een Microsoft Surface Book 2. Sterker nog, ik heb er twee en een Microsoft Surface Studio. Geen haan die kraait naar de specificaties. Enige wat telt zijn portability, accuduur en vormgeving. Geen haan die kraait naar de prijzen ook. Privé doe ik dat net zo min. Met de bewering 'PRO' dus daarom moet het vervangen worden zou ik voorzichtig zijn. Als de PRO gebruiker iets totaal niet interesseert dan is het dat wel. Dat is een bombastisch argument geworden wat stelselmatig ingezet wordt om tegen Apple producten aan te trappen. Pro gebruikers mikken dat systeem weg en regelen een nieuwe. Het is veel duurder een medewerker te laten wachten dan door te laten werken op een ander systeem (ook al kost dat 5000 euro en is het nieuw). Maar het moge duidelijk zijn dat dat geen standaard helpdesk medewerkers zijn.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 19 juli 2018 23:10]

Wat zeg je nu eigenlijk? Dat het fout is om van dure producten een hogere standaard te verwachten? Apple verkoopt - in verhouding - dure producten. De specs zijn vaak vergelijkbaar met producten van andere merken, maar de prijs is veel hoger. En ja, dan mag je - ook in mijn optiek - een premium service en kwaliteit verwachten. Daar betaal je voor. Precies zoals daanb14 aangeeft.

"Geen haan die kraait naar... ". Dat is je reinste flauwekul. Je noemt zelf al enkele specificaties die eigenlijk je eigen verhaal ontkrachten: portability, accuduur en vormgeving. Iemand anders heeft weer andere specs die hij / zij belangrijk vindt. Dat jij niet maalt om prijzen en dat jouw klanten dat niet doen: misschien zou je dat eens wél moeten gaan doen! En ja, ik weet dat het helaas zo is gaan werken bij veel consumenten, bedrijven. En dat is nu precies wat er voor zorgt dat bedrijven kunnen doen wat ze willen: slechte kwaliteit leveren tegen welke prijs dan ook.
Je hebt wel gelijk dat voor een hoger product hogere eisen gesteld mogen worden. Aan de andere kant, pak een laptop van 400€ en eentje van €2000, en zie eens hoe ze er uit zien en functioneren na 1 jaar of 5 jaar. Dan gaan je dingen opvallen ;) breng dat ding met defecten naar de winkel na die periodes en dan vallen je andere dingen op :D
Nog steeds niet perfect misschien, maar dat is het punt dat @Typhone probeert te maken volgens mij: je kan geen 100% zekerheid afkopen voor deze prijs. Misschien voor het 10-voudige, en dan is het nog steeds <100%.
Dus ja, terecht dat je meer eist van een duurder product, maar kijk uit dat je die verwachtingen niet te hoog opblaast. Dat is ook een note to self overigens ;)
Wat zeg je nu eigenlijk? Dat het fout is om van dure producten een hogere standaard te verwachten?
Volgens mij is het wel duidelijk dat Apple producten aan een beduidend hogere standaard worden onderworpen dan goedkopere producten, letterlijk elk probleem groot of klein, zeldzaam of niet, wordt letterlijk overal enorm breed uitgemeten en (meestal) zwaar uitvergroot. Er is geen enkel ander merk dat foutloze producten maakt, ook niet in het duurdere segment, maar daar hoor je praktisch nooit iemand over. De duurdere/zwaardere mobile workstations van andere merken hebben bijna allemaal wel een of meer grote nadelen of problemen (denk aan de Dell XPS serie bijvoorbeeld, niet extreem veel goedkoper dan MBP maar elke versie heeft wel iets wat niet ok is). Verschil is dat er daar gewoon relatief veel minder van verkocht worden, en het een stuk minder populair is om op internet over Dell te gaan zitten zeiken dan over Apple...

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 20 juli 2018 10:57]

Duur is subjectief. Een laptop van 200 euro die je nooit gebruikt is een stuk duurder dan een laptop van 5000 euro die elke dag gebruikt wordt. De kostprijs is wat anders. Ik ben adviseur op software gebied. Vaak komen wij over de vloer net voor of net na een grote aanbesteding. Het idee dat hardware in de IT erg duur is is typisch iets wat hier op Tweakers leeft maar bij zo'n beetje geen enkel groot bedrijf wordt daar naar gekraaid. Die 'investeringen' zijn simpelweg niet relevant wanneer je die in verhouding zet met de SLA's en de Cloud based options die in sommige gevallen een tienvoud kosten qua onderhoud, licenties en mankracht om het geheel te monitoren en draaiend te houden (applicatie/functioneel beheerders en administrators). In Duitsland bij EDV (Elektronische Datenverarbeitung) 1 iemand eruit mikken staat gemiddeld genomen gelijk aan 28 Macbook Pro's.

En die "slechte kwaliteit" komt bij zo weinig systemen voor (dat wordt hier flink opgeblazen en aangedikt) dat het in de regel totaal niet uitmaakt. De hanen die men hier hoort kraaien zijn wat Tweakers, N=ultra laag aantal klachten van gebruikers en 95% bestaat uit mensen die Apple het licht niet in de ogen gunnen en massaal beginnen te wijzen van zie je wel, zie je wel! Ik ben nog geen enkele persoon tegengekomen bij bedrijven die de 2017 modellen hebben of meegeven aan hun verkopers die zich ook maar de minste zorgen maakt.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 20 juli 2018 12:44]

Ik zou bij mijn baas aan moeten komen met het feit dat ik meer RAM wil in mijn workstation/laptop en dat ie daarom een nieuwe workstation/laptop moet kopen. Staat ie wel raar te kijken denk ik.
Als jij niet kan werken met minder en dus niets aan het doen bent, is het voor hem toch goedkoper gewoon een nieuwe te bestellen. (En de volgende keer correcte specificaties aan te schaffen voor het eerste model dat hij iemand geeft.) Salaris is echt HEEL duur voor een bedrijf.
Het is natuurlijk niet zo dat ik niet meer kan werken. Als mijn workstation kapot is, is het een ander verhaal. Maar hier worden redelijk vaak RAM, harde schijven en videokaarten bijgeprikt.
In de meeste bedrijven is dat anders de normaalste zaak van de wereld, ik denk dat je het argument eerder om kunt draaien. Als ik aan mijn baas vraag of er even iemand langs wil komen om een paar geheugenreepjes in mijn workstation te stoppen en te testen of alles nog werkt daarna, dan lacht ie me keihard uit. Bestel maar gewoon een nieuwe met specs die voor de asset lifetime (3 tot 5 jaar) voldoende is, en dan gaat de oude uit de roulatie of wordt gere-imaged voor iemand die er genoeg aan heeft.

Praktisch geen enkel bedrijf met meer dan een handjevol werknemers gaat aan zijn computers zitten schroeven, dat kost per saldo meer dan gewoon omruilen (denk ook aan de verloren tijd waarin je werknemer zijn computer niet kan gebruiken, bijvoorbeeld).
Bij het bedrijf waar ik werk is het redelijk normaal om RAM, videokaarten of harde schijven toe te voegen aan het systeem. Wellicht ieder bedrijf anders...
Ik werk zelf op een Thinkpad en daar heb ik zeer goede redenen voor die Apple niet kan bieden. Ten eerste is het toetsenbord heerlijk om mee te werken, veel beter dan een butterfly toetsenbord. Ten tweede kan ik ten alle tijden mijn laptop upgraden of de accu vervangen. Heb ik meer SSD opslag nodig, dan pleur ik die er gewoon in, idem dito voor RAM, wi-fi chip, enz. Als laatste punt hoef ik niet naar een winkel toe bij defecten, maar komt er een monteur naar mij toe de volgende dag. En dat in op de 180 landen. Als Lenovo bij mij dit soort geintjes zou flikken op mijn Thinkpad, dan ben ik daar heel makkelijk in. Dan komt er hierna gewoon geen Thinkpad meer.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 20 juli 2018 15:31]

Privé zit ik geheel in de Apple wereld, want fijn en voor mijn doeleinden nu eenmaal goed geschikt. Zakelijk niet maar op een Surface Book 2. Daar hebben we niet eens een service agreement voor afgesloten aangezien welke vorm van reparatie toch niet mogelijk is. Daarvoor had ik een Lenovo P5.. nog wat van dik 4K die verder ook prima was maar te vaak werd aangenomen dat ik programmeur was (wat ik niet ben) en toen is er anders besloten. Stukjes bedrijfssoftware (grafisch) kunnen overigens ook zeer makkelijk getoond worden met het touch display dus die Surface Book heeft wel gewisse voordelen voor mij op zakelijk gebied die geen enkel Apple apparaat op dit moment kan bieden.

Los daarvan zitten de reparatiemogelijkheden en de mogelijke issues of flaws mij persoonlijk daar niet mee in de weg. Dat zal bij de meeste mensen hier ook totaal niet relevant zijn maar bashen tegen Apple is nu eenmaal leuk dus iedereen doet graag mee om argumenten op te sommen en te herhalen zonder dat ze (wanneer de problemen er niet zouden zijn) ze überhaupt zouden overwegen een dergelijk apparaat aan te schaffen. Die discussie ga ik graag aan met de meesten omdat de argumenten dan al snel van tafel geveegd worden.
Ik vind absoluut dat Apple zeer mooir producten maakt en een fijn OS erbij aflevert. Dit soort fouten moeten alleen wat mij betreft veel beter opgelost worden op zo'n duur apparaat.
Ja maar ze worden opgelost hè ;). Hoe je iets beter kunt oplossen dan het oplossen weet ik niet. Wellicht moeten ze minder risico's nemen met hun producten. Het adagium 'dunner moet je niet willen' is ook onzin want een Macbook Air was dunner alleen die processoren waren beter geschikt.
Dat is de reden dat ik al sinds 2013 geen Apple laptops meer koop (naast dat W10 en Ubuntu nu ook volwassen OS's zijn geworden waar vroeger allen OSX dat was voor mij). Het moet dun terwijl ik gewoon liever iets dikker wil en wel iets kan vervangen, zoals een accu. Ik ben blijer met een lenovo (beste toestenborden voor laptops die er bestaan) en voor een iets lagere prijs meer gemak.
Het siert het huidige Apple management niet dat ze een oorlogskas hebben waarvan ze ongeveer half Amerika zouden kunnen kopen maar dit soort aansprakelijkheden wegwuiven.
Het siert het huidige Apple management niet dat ze een oorlogskas hebben waarvan ze ongeveer half Amerika zouden kunnen kopen maar dit soort aansprakelijkheden wegwuiven.
Dat ze het kunnen wegwuiven vind ik een veel groter probleem. Wat voor systeem leef je in als je zo'n pepedure laptop koopt en dan feitelijk gewoon mankementen moet accepteren?

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 20 juli 2018 13:10]

Dat in combinatie met het feit dat Apple vorige week bij de release LETTERLIJK gezegd heeft dat deze aanpassing niet was gemaakt voor het probleem met de vorige generatie toetsenborden. Dat is gewoon een dikke, vette leugen.
Waar hebben ze dat dan gezegd? In het Tweakers artikel over de release staat juist dat ze daar niets over hebben gezegd:
De fabrikant vermeldt dat het nieuwe toetsenbord stiller typt, maar laat niet weten of de toetsenborden vaker blijven functioneren op lange termijn.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 19 juli 2018 20:42]

ik zou de echte bron nog even na moeten zoeken, maar John Gruber is toch wel een erkende expert op Apple-gebied: https://daringfireball.net/2018/07/new_macbook_pros "Maybe, as Apple says, the only problem they sought to solve was the noise. But, if they also sought to improve the reliability of the keyboards — to fix the problem where keys get stuck, among other problems — I think they would only admit to fixing the noise problem. ".

Edit: Hierbij de bron, the verge: "Apple says. In fact, company representatives strenuously insisted that the keyboard issues have only affected a tiny, tiny fraction of its user base." (https://www.theverge.com/...-processor-siri-true-tone)
Sorry, verkeerde quote uit het artikel. Hierbij de juiste knip: " it’s just hard to trust a keyboard after so many reports that it can be rendered inoperable by a grain of sand and that is incredibly difficult and expensive to repair or replace. This new third-generation keyboard wasn’t designed to solve those issues, Apple says."

[Reactie gewijzigd door HellFury op 20 juli 2018 09:31]

"tiny fraction of its user base" Die wel even €700 moeten betalen voor een reparatie!!
en geldt ook voor
"tiny fraction of its user base" Die €3300-€4200 betalen voor een laptop maar soms/vaak langzame is dan een macbook uit 2017.
Dat in combinatie met het feit dat Apple vorige week bij de release LETTERLIJK gezegd heeft dat deze aanpassing niet was gemaakt voor het probleem met de vorige generatie toetsenborden. Dat is gewoon een dikke, vette leugen.

Helemaal eens met je verhaal. Apple dient dit gewoon netjes op te lossen. Ze kunnen echter niet zeggen dat het probleem met deze nieuwe generatie toetsenborden is opgelost want dan geven ze gelijk toe dat het huidige toetsenbord defect is "by design". Met alle rechtszaken die spelen zou dat een ware hel voor Apple worden. Ik begrijp het dus wel dat ze zeggen dat het niet is aangepast om het geluid te reduceren. Ik keur het niet goed maar begrijp het wel.
In my humble opinion, doet Apple al vrij lang met hardware met grote design flaws uit te brengen en vervolgens haar best doen om dit niet kostenloos te repareren.

Dingen die ik mee te maken heb gehad:

Mute knopje iPhone 3G en 3GS... Veelvoorkomende fout, in Nederland werd dat vaak niet gerepareerd over claims van signalen van waterschade, weer een fout van de iPhone zelf, de dock connector had al te snel last van corrosie onder normale omstandigheden.

Behuizing witte MB die haarscheurtjes toonde rond de hand rest, en die groeiden uit tot dat een stukje behuizing kapot was, niet 1, niet 2, niet 3 maar volgens mij 4 of 5 keer dit laten repareren, NA dat Apple anderhalf jaar over deed om verschillende gevallen te onderzoeken.

Trackpads van MacBook pro die niet meer klikt, of vast zit (classic this one).

Magsafe connectors die in brand vlogen (weer een classic)

Als je de video's van Rossmann kijkt, zie je ook dat de kwaliteit van de ingebouwde componenten ook niet altijd prima is, en dat verwacht je wel van z'n dure ding.


En de manier hoe ze service afhandelen.
Ook van een video van Rossmann:

Meisje had een usb-c lader gekocht voor haar laptop, lader deed caboem en laptop deed niet meer.

Bij Apple wouden ze de gehele MoBo vervangen voor een flinke prijs.
Maar Apple kon de bestanden niet overzetten, want tja gesoldeerd storage.

Laptop is bij Louis terecht gekomen.
Wat was kapot? Nou die laptops hebben een (relatief makkelijk te vervangen) e-fuse/beveiliging chip die zorgt dat je andere belangrijke componenten niet gekookt worden bij z'n ongeluk. Rossmann gebruikte een refurbished onderdeel en laptop deed weer.

Gelukkig had hij wel z'n onderdeel, want Apple doet niet aan onderdelen beschikbaar maken voor reparatie shops.

Zie je dat ook terug in de iMac Pro drama van LTT, een Apple service center kan de MoBo vervangen, maar Linus moet de oude moederbord in originele status terug geven (dus geen brocken void if broken stickers [we hebben hier over een betaalde reparatie geen garantie]) anders moet hij bijna de prijs van een nieuwe iMac betalen. Volgens de service center is dat omdat Apple wilt voorkomen dat die MoBo gebruikt wordt voor onderdelen door andere reparatie shops.

En Fin, genoeg slechte ervaringen en ook reden genoeg om geen Apple product te kopen voor mij.
"Nogmaals, geweldige gedesignde producten...."

Hier wil ik even op inhaken. Ik heb zelf geen Mac maar ik kijk al een hele tijd om me heen en zie in rap tempo het aandeel Mac toenemen. In bepaalde kringen ben ik zelfs in de minderheid of enige nog met een Windows bak.

Ik vind de MBP een absoluut fantastische laptop om te zien, hij is gewoon subliem, de mooiste laptop die ik ken. Dus ik snap wat je bedoeld met design.

Maar het grote misverstand is dat design zich beperkt tot uiterlijk en materiaal. Functionaliteit, levensduur, repareerbaarheid, interoperabiliteit, duurzaamheid...zijn allemaal onderdeel van design of zouden dat moeten zijn.

Apple is altijd al doorgeslagen in hun vorm boven functie aanpak, maar nu zijn ze echt 10 stappen te ver gegaan. Steeds minder aansluitingen, hardware die zijn warmte niet kwijt kan, iets basics als een toetsenbord niet werkend krijgen. En inderdaad, in godsnaam voor wat?
vind altijd grappig hoe de Macbook eigenaren angstvallig hun tas met adapters verborgen houden :D
De trend breid zich helaas ook uit naar Windows ultrabooks. Zo past daar vaak niets eens een ethernet kabel meer in. Dat is toch fucking triest.
tuurlijk maar een Macbook(pro) is geen ultrabook.
kijk naar een Lenovo X1 zo kan het ook met poorten
Ik misbruik inderdaad het woord ultrabook, ik bedoel eigenlijk onnodig flinterdunne high-end onbetaalbare laptop.
En die koop je dan dus niet, zo simpel is het gewoon toch? Bij Windows / Linux is er nog meer dan voldoende keuze voor je.
Apple is compleet doorgeslagen door alles steeds maar dunner te maken, met alle problemen van dien. En als er grote problemen optreden zoals videochips die overhit raken of andere duidelijke fabricage fouten duurt het ontiegelijk lang voordat Apple eindelijk een recall programma opzet.

Uiteraard weet Tim Cook recht te lullen wat krom is door aan te geven dat gebruikers gek zijn op de nieuwe dunne hardware maar dat een heel klein gedeelte problemen ondervind, wat Apple uiteraard netjes wil oplossen. Alsof Apple uit zich zelf de gebruiker tegemoet komt, in werkelijkheid gebeurd dit pas na meerdere class action lawsuits.

Zelf een erg grote fan van Mac Os, en het design en met mijn iMac uit 2009 en Mac Pro uit 2010 nooit problemen gehad, maar de Macbooks geven gewoon generatie na generatie gezeik.

Mijn eerste Macbook had een designfout waardoor de klep er na een tijd voor zorgde dat het plastic afbrak, na veel moeite is er een reparatie programma gekomen, ipv dat ze het design van de bezel aanpassen gebruiken ze de zelfde onderdelen waardoor het weer van voor af aan begon en afwachten was wanneer die weer kapot ging.
Juist. Ik heb een 2017 MBP met dezelfde problemen. Nu is gebleken dat ze voor dit model geen nieuw type toetsenbord hebben en je alleen hetzelfde toetsenbord terugkrijgt rest mij nog maar 1 mogelijkheid:
De koop ontbinden. Het betreft hier een defect product dat niet te repareren is. Ik vraag het aankoop bedrag terug en koop een 2018 model.
Die thermal throttling valt reuze mee. Kijk eens op /r/macbookpro op reddit. Ja, als je een synthetische zware test doet die de CPU en GPU flink belast, dan gaatie natuurlijk throttlen. Maar in allerdaags gebruik zal dat niet zo snel gebeuren, behalve bij 4k films renderen met de i9, maarja, een i9 in een ultrabook.... Als je die hebt gekocht had je van te voren dit ook wel kunnen verwachten, als je een beetje logisch nadenkt.

Ik snap ook niet zo goed waarom ze in godsnaam een i9 in zo'n ding willen proppen, dat is echt een misstap geweest van Apple. Waarschijnlijk voor de techgeilers die alles zo maximaal mogelijk willen hebben, maar nuttig is het niet. Hij schijnt zelfs door de thermal throttling langzamer te zijn dan de i7 2.6Ghz. Maar het basis model van de 15" en de i5 en i7 modellen van de 13" hebben dit issue niet of nauwelijks.. Alleen is de specbump van i5 naar i7 op de 13" prestatie/prijs niet genoeg om te upgraden; de i5 volstaat.

Het toetsenbord kan ik me weinig aan storen, de touchbar is gewoon een misgeslagen plank. Knoppen zijn veel fijner, echter, het is ook niet dat ik (persoonlijk) mij er aan zal storen.

Geschiedenis wijst ook uit dat - niet enkel bij apple - je beter gewoon kan wachten met een nieuw model van een ultrabook. Of dit nou een Macbook is, of een Zenbook van Asus of een ultrabook (Elitebook is dat?) van HP. Er is altijd wel een kinderziekte, en bij Apple is het in dit geval het toetsenbord. Dat ze het nieuwe toetsenbord niet beschikbaar stellen voor de oudere modellen is wel schandalig. Dat is gewoon een marketing/verkoop truuc / manipulatie. Slim, maar smerig.
Het probleem is ook niet zozeer dat hij Throttlet, dat doet elke laptop (afhankelijk van hoe hij gebruikt wordt natuurlijk, hoe lang, omgevingstemperatuur, aanvoer van verse lucht, etc.). Het probleem is dat de benchmarks die gegeven worden alleen gehaald kunnen worden in een diepvries. Nu kan het zijn dat dit bij meer (of misschien wel ALLE) andere laptops voorkomt, maar met het voordeel van zo'n sterk merk als Apple zijn komt ook het nadeel dat je hard wordt aangepakt op dit soort smerige, leugenachtige marketing.
Nogmaals, geweldige gedesignde producten.
Blijkt dat nou juist niet tegen te vallen? Kijk ook 'ns naar de recente flaters rondom macOS. (Overigens is dit getypt op een MBP2015.)
Neen, ik vind van niet.
Dit is gewoonweg een ontwerpfout.
Ze hadden er beter een heel nieuw toetsenbord in kunnen zetten ipv deze workaround.
En wat nou als het ontwerp juist wel goed is en dit de “missing link” is? Als dit wel werkt vind ik je commentaar nou niet echt gegrond..
vertel dat tegen alle gebruikers van 2016- en 2017-macbook pro's.
Ben zelf werkzaam in dit wereldje en de toetsenborden worden netjes vervangen. Heb je ook meteen een nieuwe accu :) Daarnaast bieden wij klanten ook voor de periode van vervanging een leen-MB aan zodat ze gewoon verder kunnen (evt met datatransfer van bestanden)

Ik geef je gelijk dat 2016/2017 modellen t ook al had moeten werken, maar er is nu wel een oplossing voor hun en er is een aanpassing op nieuwe modellen gedaan.
Maar wat gebeurt er over twee jaar als de vervangende keyboards hetzelfde euvel gaan vertonen? Want het is immers dezelfde versie, als ze nu "stuk" gaan, gaan ze dat over 2 jaar weer waarschijnlijk.

Gaat apple dan weer vervangen? Of zeggen ze dan dat ze inmiddels te oud zijn?
Apple heeft er een handje van erg coulant te zijn qua reparaties, ook buiten de garantietermijn. Toetsenborden werden ook al gratis vervangen voor het vervangingsprogramma en de class-actions. Praktijk en officieel standpunt verschilt helaas (of gelukkig) nog al eens.
Prima dat apple coulant is op sommigen punten, maar ze hebben ook vaak genoeg laten zien pas tot actie over te gaan als het probleem te groot voor ze wordt. Mocht je voor dat punt een probleem hebben, dan heb je pech en een flinke rekening om dat probleem op te lossen.
Ook in dit geval waren er class action suits voor nodig om apple te doen bekennen dat hun toetsenbord ronduit slecht ontworpen is.

En dat brengt ons weer terug op mijn punt, wat gebeurt er als ze over twee jaar weer kapot gaan? Of 3 jaar, net buiten de nieuwe garantie. Zijn ze dan coulant? En als ze dan weer gaan vervangen, zijn ze het na wederom 2 jaar weer? 6 jaar (augustus 2016 gekocht, 2 jaar later een nieuw toetsenbord en 2 jaar daarna weer een nieuwe) is niet een heel gekke leeftijd om nog steeds gebruik te maken van je macbook.

Apple heeft een oplossing in huis (het nieuwe toetsenbord), maar weigert deze oplossing te gebruiken zodat ze weten dat je nieuwe toetsenbord vanzelf weer kapot gaat.
Dat noem ik verre van coulant.
Het vervangingsprogramma loopt 4 jaar. Het nieuwe 2018 toetsenbord niet compatible met het 2016/2017 toetsenbord en wie zegt dat het huidige vervangingstoetsenbord niet iets is aangepast?
Ik heb nog niemand gehoord waarbij het vervangingstoetsenbord ook defect is geraakt.
Prima dat apple coulant is op sommigen punten, maar ze hebben ook vaak genoeg laten zien pas tot actie over te gaan als het probleem te groot voor ze wordt.
Zo lijkt het vanuit de buitenwereld vaak wel inderdaad. Dat is niet handig van Apple. Maar in de praktijk worden klanten heel vaak al lang gratis geholpen met hun problemen voordat class-action suits wereldwijde replacement programma's in het leven roepen.

Hetzelfde een tijdje terug met het loslaten van coatings op MacBooks. Iedereen die in het MacBook topic op GoT aangaf last te hebben van loslatende coating gaf ook aan gratis geholpen te zijn door Apple. Pas maanden later werd een officieel reparatieprogramma gestart. Vervolgens regende het op de FP comments over hoe arrogant Apple wel niet was dat pas zo laat mensen wilden helpen, terwijl mensen die daadwerkelijk problemen hadden al lang gratis een nieuw scherm hadden :p
Correct, ik heb zonder blikken of blozen een compleet nieuw scherm in mijn 2012 macbook gekregen. Van mijn kant tot nu toe niets dan lof over Apple. Ik vind het het allemaal fijn werken en ben tot de dag van vandaag prima geholpen met elke vraag die ik gesteld heb.
Erg coulant? Voor de class action lawsuit mochten mensen gewoon dik $700 aftikken voor het herstel van deze ontwerpfout. Voor $700 koop ik een dijk van een refurb Lenovo Thinkpad en heb ik een dijk van een laptop waar ik een ongeëvenaard toetsenbord op heb en die ik zelf helemaal kan repareren en upgraden en waar ik waarschijnlijk langer mee zal doen dan met een MBP.
Dit programma loopt 4 jaar dus dat is ook geen probleem als het na 2 jaar weer fout zou gaan. En Apple kennende zijn ze niet zo stom om dezelfde versie erop te zetten, ze hebben er nogal een handje van om niet te vertellen wat er nou exact is aangepast. Ga er maar vanuit dat het een soort 0.5 upgrade is.
En wat als er niks gebeurt? Je komt sowieso na vervanging in een speciaal case nummer terecht waarbij je kosteloos recht hebt op vervanging als het probleem (mits het uit een ontwerpfout voorkomt!) op een later tijdstip wederom optreedt.

Beetje zinloze discussie waar zowel jij als ik het antwoord niet op weten.
Als je slim bent dan verpats je je MBP rap als je een nieuw toetsenbord hebt en koop je een knappe laptop die wel tegen een beetje stof kan.
Leuk maar ben je toch je notebook even kwijt, toch weer een hoop gedoe met RMA enzo pfff
Vertel eens brainiac. Hoe zou je het anders willen?
Probleem -> wordt opgelost -> probleem doet zich niet meer voor.

Spring je bij een stroomuitval ook in een threadmill om je eigen stroom op te wekken of geef je de netbeheerder wel kans het op te lossen? Want ja, als de kalkoen net in de oven staat dan moet je toch wachten en gedoe met de netbeheerder enz enz.

Punt wat ik wil maken: niet zo'n onzin uitkramen.
Nee maar hier wordt bijna gezegd je kunt gerust een MB kopen en je gaat waarsch het probleem krijgen maar daarna is de service prima dus geen probleem.

Waarom zou ik 4+ ruggen wegleggen voor een MB met RMA garantie?
Simpel, als je er geld mee verdienen gaat maakt het niet zoveel uit. Gebruik je hem voor wat persoonlijke doeleinden max. 5 uur per week dan zou ik gaan kijken of er geen betere alternatieven zijn (MacBOOK dus) xonder toevoegingen.
RMA is niet de klant zn “pakkie-an”, dat wordt netjes geregeld. Daarnaast kan je met een lener gewoon verder gaan dus daar valt ook geen gat tussen. Programma loopt nu 4 jaar, maar kans is groot dat dit nog opgerekt wordt.
Waarom niet gelijk de nieuwe toetsenbord gebruiken die in dit artikel genoemd wordt?
Nieuwe heeft van binnen een andere layout, waarschijnlijk ook een aanpassing voor bevestiging van het membraam.
Nee er is GEEN oplossing voor de 2016/2017 modellen er is een 4 jarig replacement programma gestart waarmee het keyboard kosteloos vervangen wordt door wederom een keyboard wat geen fix voor het probleem heeft en dus gewoon weer kans heeft van wederom stuk gaan en wederom binnen de 4 jaar een reparatietraject in gaan betekent.

Daarbij geef jij misschien mensen een leen MB mee maar bij Apple krijg je dat dus niet, gemiddelde turn around tijd is gewoon 5 werkdagen waarbij de klant dus gewoon zonder laptop zit.
Klopt, de lener is een tegemoetkoming van naar onze klanten (naar mijn idee zou dit standaard moeten zijn, echter snap ik dat dit een kostenpost is waar niet iedereen op zit te wachten). Er zijn ook wel andere bedrijven die een lener geven, maar zoek dat even goed uit voordat je hem bij het desbetreffende bedrijf in reparatie laat gaan. Hiermee help je meteen je argument over de TAT de wereld uit omdat je dan niet zonder een machine zit.

Apple heeft er ook een handje van om dingen te vervangen maar niet te zeggen wat er nou precies is aangepast. De tijd zal het leren of de vervangende toetsenborden weldegelijk beter zijn of niet, maar om het nu direct af te schieten vind ik nogal voorbarig...
Waarbij het keyboard wordt vervangen/gerepareerd als ie niet functioneert :P En mensen die er al voor betaald hebben kunnen in aanmerking komen voor een refund.
voor de komende 4 jaar.. daarna als je toetsenbord Stuk gaat heb je pech.. of naja 700 euro betalen (mijn 2009 macbook pro gebruik ik thuis nog steeds naast mijn 2017 macbook pro en heeft nog nergens last van..
best kwalijk dat mijn 3600+ euro kostende laptop dus risico loopt om over 4 jaar verplicht word om altijd een keyboard mee te nemen..
Had het nog netter gevonden als ze gelijk de nieuwe toetsenbord hadden gebruikt als vervanging (mits dat gewoon past natuurlijk ;) )
Vervangen...met hetzelfde toetsenbord met hetzelfde probleem! Als ze defecte laptops nou zouden vervangen door het nieuwe model, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren.
Vervangen door hetzelfde brakke toetsenbord, dat is geen oplossing maar symptoombestrijding
Ja, leuk, gratis gerepareerd met slechte onderdelen... Het toetsenbord dat er in wordt gezet heeft precies hetzelfde ontwerpprobleem... Als het vervangen zou worden door een oplossing, dan was mijn mening echt anders geweest.
Ja inderdaad....een 2016 gebruiker....
Apple heeft lopende rechtszaken lopen tegen de toetsenborden uit de 2016 en 2017 modellen. Dat is hoogstwaarschijnlijk de reden waarom Apple niet zegt dat ze het ontwerp tegen vuil hebben verbeterd, want daarmee zouden ze dan dus inderdaad bevestigen dat het ontwerp van de oude modellen dus niet goed is.
Tuurlijk.., alleen zou het Apple sieren als ze dit ook open en eerlijk communiceert naar haar klanten. In plaats van zich allerlei pijnlijke bochten te wringen om te verhullen wat iedereen al weet. :)
Vooral als je een 2016-2017 model gekocht hebt, met het oog op doorverkopen voor een fijne prijs na 4-5 jaar, en dan wil niemand je laptopje hebben omdat het peperdure toetsenbord een tikkende tijdbom is.
Is dat een probleem dan?

Toen ik nog rookte deed ik gerust 10 jaar met een keyboard kon er vloeistoffen overheen.

Alleen de letters op gameknoppen gaan slijten.

Vraag me af welk probleem ze er mee gaan oplossen.

Een krachtige laptop stof en waterdicht maken gaat lastig ivm koeling.
Toen ik nog rookte deed ik gerust 10 jaar met een keyboard kon er vloeistoffen overheen.
De 2014, smelt de knop ;)

Ik neem aan een desktop keyboard, daar is de travel time ook een stuk hoger van en je kon de knoppen er vanaf halen om ze schoon te maken.
Vraag me af welk probleem ze er mee gaan oplossen.
De dikte van de laptop, al is het geen bezwaar voor mij als die wat dikker is.
Ik heb zelden een keyboard open gemaakt ontdaan van knoppen om schoon te maken.

Laatste keer was een IBM keyboard met metalen plaat aan de onder kant. Vorige eeuw.

Hooguit een keertje in de 3 jaar stofzuiger er over. Een keertje per jaar met zakdoek om metalen afdekplaatje uitbreidingslotcase en over schroevendraaier tussen de toetsen en eens per maand desinfecterende middel op toetsen en doel er over.

Alleen cola en andere plakkerige vloeistoffen zijn funest.

Zit dat keyboard op laptop dat langzamer is door throttling dan voorgaande model?

nieuws: Topmodel 2018-versie MacBook Pro is door throttling langzamer dan 201...


Dan zijn het best amateurs.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 19 juli 2018 20:18]

Ik neem aan een desktop keyboard, daar is de travel time ook een stuk hoger van en je kon de knoppen er vanaf halen om ze schoon te maken.
Ik heb nog verschillende 7 rij notebooktoetsenborden van IBM/Lenovo van verschillende generaties, in notebooks en in USB cases. Niet kapot te krijgen, en tikken heerlijk.
bij apple is het wel een probleem ja, eentje waarbij ze het pas toegaven na een class action rechtzaak terwijl ze bij het uitkomen van deze keyboards in 2016 al dit patent hadden aangevraagd en dus wisten dat de keyboards erg teer waren.
Alleen de letters op gameknoppen gaan slijten.
Dan moet je een beter tobo kopen ;) Als de letters er in geëtst zijn (en bij tobo's met backlight is dat sowieso het geval) kan de letter er niet afsluiten, want hij zit in de toets, ipv erop geverfd.
Um... Een vliesdun laagje plasticfolie. In een kast die best wel heet wordt. Op een plek waar voortdurend beweging is. Hoe lang gaat dat het houden? Ik houd mijn hart vast.
Maar het is toch een premium merk, dan weet je toch zeker dat het uitgebreid getest is voor ze het uitbrengen....

/sarcasm ;)
gelukkig throttled de MacBook i9 vanzelf :*)
Het is kwalijk dat een bedrijf niet kan toegeven dat er fouten zijn gemaakt. Dat verpest de goodwill die een merk heeft.
Apple maakt de laatste tijd opmerkelijk veel fouten:
- iPhone die zichzelf downclockt om de accu te sparen
- men geeft aan dat het merkbaar langzamer is maar Apple weet van niets
- uiteindelijk toch de optie geven om de batterij niet te sparen en vervangingsprogramma voor de batterij
- nu dit toetsenbord met het stof
- haal het 2017 uit de handel en geef aan dat er problemen kunnen zijn en dat die onder garantie kunnen worden opgelost
Juist door aan te geven dat iets niet helemaal werkt verdien je respect. Op deze manier waarop Apple nu bezig is verliezen ze in rap tempo respect. Daarnaast is een laptopcase ontwerpen die niet goed koelt een net zo’n groot probleem en niet eens oplosbaar.
Nee, Apple is niet goed bezig de laatste tijd. Teveel denken aan de centen (3!!! iPhones?, slechte(re) designkeuzes voor koeling) en niet meer de consumenten ervaring centraal stellen.
Ah daar hebben we weer een zelfgeproclameerde beursanalist. Apple draait al even de hoogste omzet, meeste verkopen van devices en bumpt het marktaandeel fors omhoog. Consumentenervaring? De gemiddelde consument spreekt pas over een 'goede consumentenervaring' wanneer er zo min mogelijk geld de portemonnee uit is gevlogen. In dat geval is de ervaring positief en zal de keuze voor zijn eigen handelen met alle mogelijke middelen verdedigd worden met het oog om cognitieve dissonantie tegen te gaan.
Een patent op een extra membraan of plastic laagje om vuil tegen te houden? Wat voor onzin is dit nou weer? Dat soort trivialiteiten kan je toch niet patenteren? Dat bestaat al decennia.
Als je meer geld hebt dan God (en/of de Amerikaanse staatsschuld, maar dan in het groen ipv rood) kan dat allemaal.
Grappige reactie op MacRumors:
In sum, snorting coke while using MacBook Pro 2018 models won't ruin your keyboard.

Good to know since only drug dealers and the elite can afford the new MacBooks.
straks worden de top 2015 modellen nog geld waard :)
beter toetsenbord, aansluitpoorten nog intact, etc etc
Blij dat dit artikel opheldering biedt en ik niet langer in twijvel leef of deze wijziging nu wel of niet was om het toetsenbord vuilbestendiger te maken dan het voorheen was. _/-\o_
Ja alleen jammer dat nu de i9 variant niet langer dan 10 minuten op full power kan coderen / renderen want dan wordt hij te warm en wordt hij beperkt in snelheid. Maar goed yay wel lekker kunnen typen eindelijk na 2 jaar
10 minuten?

Je bedoelt ENKELE SECONDEN full load onder Premiere? Voor een zogenaamd 'pro' laptop :O

" ...Adobe Premier Pro showed very serious throttling after just a few seconds, dropping the average clock on load to around 2.2GHz..." (from 2,9Ghz)

https://www.techspot.com/...hrottling-i9-powered.html
Zijn er eigenlijk mensen die de nieuwe MacBook Pro hebben? Zo duur... Waar halen mensen het geld toch vandaan?
Zakelijk maakt het weinig uit. En er zijn genoeg mensen die wat meer verdienen dan modaal.

Daarbij is 5-7 jaar met een MacBook doen geen uitzondering
Ik zit hier nog op de MBP retina van 2012 :p
Nooit een probleem meegehad en wordt dagelijks intensief gebruikt.

Is wel tijd voor een upgrade, ben nog aan het zien of ik de 2018 ga kopen of nog een jaartje ga wachten. Is over laatste jaren zichtbaar trager geworden met de grote progamma's maar nog niet tot het vervelend is.

Edit: mijn batterij gaat wel nog maar 2h tot 2h30 mee.

[Reactie gewijzigd door MisterSenpai op 20 juli 2018 01:58]

mwah, denk dat de meeste zakelijke gebruikers niet 5 jaar met hun laptop doen, laat staan 7.....
5-7 jaar met een MacBook doen geen uitzondering
zo lang gaan deze keys het echt niet volhouden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee