Apple zegt sorry voor problemen met toetsenbord MacBook Pro 2018

Apple heeft in een statement aan zakenkrant The Wall Street Journal sorry gezegd voor problemen die gebruikers hebben met het toetsenbord met de MacBook Pro van vorig jaar. Het is de derde generatie MacBook Pro die typproblemen oplevert.

Gebruikers klagen over letters als 'e', 'r', 'w' en 't' die de laptop af en toe dubbel registreert, schrijft The Wall Street Journal. Apple erkent het probleem en zegt sorry tegen gebruikers die er last van hebben. De fabrikant benadrukt dat het gaat om een relatief klein aantal gevallen. "De meerderheid van gebruikers hebben een positieve ervaring met het toetsenbord", aldus de verklaring van de fabrikant.

MacBook Pro's van 2016 en 2017 kampten al met problemen en Apple zette daarom een reparatieprogramma op. Bovendien kreeg de MacBook Pro van vorig jaar een extra laagje om stofjes, die de boosdoeners lijken te zijn, buiten te houden. Die extra bescherming lijkt nu dus niet afdoende om het toetsenbord vrij van problemen te krijgen.

Het mechanisme van de toetsenborden zorgt ervoor dat MacBooks dunner kunnen zijn. Ook de nieuwe versie van de MacBook Air heeft zo'n toetsenbord, waardoor Apple geen recent aangekondigde modellen verkoopt met een ander toetsenbord.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-03-2019 • 18:11

176 Linkedin

Reacties (176)

176
151
99
5
0
30
Wijzig sortering
Het toetsenbord is de grootste reden dat ik op dit moment geen macbook overweeg. Het keyboard van mijn 2013 model was niet significant dikker maar typte wel een stuk beter!
Anoniem: 474132
@DwarV27 maart 2019 18:21
Ik heb om deze reden een refurbished macbook pro 2015 gekocht, ook omdat ik de touchbar gimmicky vindt. Hoop dat Apple komt met een totale makeover van de Macbook pro, inclusief een andere case. Maar denk dat ik pas een nieuwe koop in het ARM tijdperk.
Ik heb heel lang gedaan met mijn 2011 model.
Ik heb sinds eind vorig jaar het 2018 model.

De Touchbar is alleen maar een nadeel. Geen force feedback, steeds verspringende toetsen, lang niet zo vrij te configureren als je zou denken (bijv. geen F-toetsen mogelijk). Geen extern toetsenbord dat het ondersteunt, waardoor als je de TB gebruikt je workflow anders is als je achter je buro zit, dus gebruik je de TB maar helemaal niet. Ik heb nog geen voordeel aan de Touchbar kunnen ontdekken.

Vorige week had ik nog het probleem dat ik geen DVDs kan draaien op deze machine. Daarnaast heb ik nu steeds een hele stapel dongels of een docking station (Die van CalDigit zijn erg goed) mee, dus helemaal niet zo licht en handig.

Ja, hij is een stuk sneller en zo, het scherm is mooi, geluid is beter, en Thunderbolt 3 heeft voor en nadelen, verder ben ik geen fan van de 2018, teveel compromisen.
Euhm wat? Standaard heeft dat ding gewoon F-toetsen die net zo gebruikt worden als dat je op een eerdere versie kon gebruiken.

Overigens zijn DVD spelers sinds 2012 al niet meer aanwezig. Das een beetje een loos argument.

En ja hij is volledig vrij configureerbaar als je er zelf een tooltje bijhangt. De configuratie wordt namelijk grotendeels door applicaties gemaakt.
Ik zou de fysieke ESC knop erg missen alleen al, zou mooi zijn als je bij Apple je eigen laptop toetsenbord kon configureren... Maar blijft een droom helaas en een laptop keyboard is natuurlijk altijd een beetje inschikken.
Mijn caps-lock knop is nu een esc knop. Het was even wennen, maar na een paar dagen was het geen probleem meer en kon ik weer zorgeloos overweg met Vim.
Merci, voor dit.
ik heb mijn caps-lock al uitstaan en erger mij rot aan de esc op de TB, je raakt hem te vaak per ongeluk aan. Maar had nog niet aan gedacht de esc van de TB te verplaatsen naar de caps-lock.
Ja per ongeluk op esc drukken in vim, is niet fijn :)


Zoals @RogerWilco2 het ook al aangeeft, is het heel jammer dat er geen externe toetsenborden zijn met TB ondersteuning en vingerscan.
Je kunt ook ctrl-[ tiepen in vim, dat is gelijk aan esc, en lekker dichtbij de home row. Als je er eenmaal aan gewend bent is het eigenlijk een veel betere plek dan esc. Ik heb zelf ook cmd-[ en alt-[ naar esc gemapped omdat ik nog wel eens naast ctrl tiep, denk omdat ctrl op mijn toetsenbord op werk kb net anders is geplaatst.

Persoonlijk is voor mij het gemis aan esc dus geen probleem, en verder vind ik het mbp toetsenbord ook zelfs fijner tiepen dan die van de vorige MacBooks. Het is even wennen maar ik prefereer nu toch de stugge toetsen boven de slappe toetsen van andere laptops. Maar de betrouwbaarheid is (blijkbaar, zelf nog geen last van gehad) toch echt een probleem dat moet worden aangepakt. Ik zal dan ook geen andere Apple laptop kopen voordat ze echt iets fundamenteel hebben geredesigned.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 27 maart 2019 21:09]

Dat fijner typen ben ik nog niet tegengekomen. Vooral de spatiebalk deed het regelmatig niet. Ik gebruik nu vaak een USB-toetsenbord en alhoewel OK, is het niet echt een fijne oplossing. Tevens heb je overal je dongle nodig, vga, hdmi, USB-A poorten, kaartlezer.

De vorige MacBook had nog een kaartlezer waar middels de nifty een mooie uSD in kon en zo compleet was weggewerkt. Ik denk dat ze niet wilden dat we zo eenvoudig het goedkopere model kochten en toch genoeg geheugen hadden. Helaas koopt mijn baas en heb ik weinig keuze qua model.

De finger print scanner vind ik wel een fijne toevoeging alhoewel die minder nauwkeurig is als mijn telefoon. Van de touch bar maak ik relatief weinig gebruik op het geluid en de escape-toets na.

Wat ik al jaren en gemis vind is het veranderen van het geluid als je een hdmi kabel in de Mac steekt. Ik hoop altijd op automatische overgang maar ik moet nog steeds elke keer handmatig de hdmi selecteren. Zou een mooie voor de touch bar zijn, weliswaar niet automatisch maar wel veel sneller.
Tja als je nog op vim werkt ben je zo wie zo niet toe aan vernieuwing. Grapje..
*lol*
Gebruik de key bindings van vim ook in vcs en andere programma's, omdat ik zo vast geroest zit in Vim :)
Lees is daar een emacs profeet :) ?
Hoezo? Werk zelf ook vaak met vim als het gaat om config files. Werkt ideaal, en erg snel vergeleken met gui applicaties.
Met zoiets als Better Touch Tool kan je je touchbar een stuk nuttiger maken met dingen als welk nummer er momenteel afspeeld en notificatie icoontjes. Maarja, dan moet je dus wel weer extra betalen voor een stukje software en moeite doen om er wat mee te kunnen, ik ben ook geen fan van mijn Macbook.
Mijn BTT instellingen:
-Escape op de fysieke toets linksboven
-Touchbar uit, bij indrukken van command verschijnen twee sliders: helderheid en volume.

Waarom de meesten hier de Escape toets mappen op vreemde locaties is me een raadsel.
Waarom de meesten hier de Escape toets mappen op vreemde locaties is me een raadsel.
Omdat de capslock toets vaak toch niet gebruikt wordt gebruiken veel mensen dit als esc.
De ` (de fysieke toets linksboven) wordt vaak gebruikt bij programmeren (en nee, dat is niet hetzelfde als '), dus dat is geen optie voor degenen die hun macbook pro daarvoor gebruiken.
Geen F-toetsen? Druk eens op "fn", best wel hoe het op veel andere laptops ook werkt (vaak ook andersom, vind ik fijner, maar is eigenlijk onlogischer als je erover nadenkt) en dit werkt ook gewoon in bootcamp, zie het probleem niet zo. Gebruik overigens de F-toetsen zelf niet zo vaak nu ik erover nadenk, dus misschien is het daarom voor mij niet zo'n issue.

Verder ben ik het half eens dat de touchbar gimmicky is, ja ik gebruik hem niet supervaak, maar vind de volume control ervan juist superhandig, whatsapp laat je meest gebruikte emoji's zien, ook wel fijn en als ik spotify heb draaien kan ik met 2 drukken pauzeren zonder eerst naar de app te gaan, verder kan ik in word met 2 tikken m'n textstyle aanpassen (naar bijv. titel of kop) en heb ik in Atom ook meerdere handige knoppen ingesteld. Tuurlijk zijn dit eigenlijk vrij weinig use-cases, maar om er nou een probleem van te maken. Een fysieke ESC knop mis ik overigens wel inderdaad!

Ook het dongel verhaal vind ik altijd een beetje overdreven, je hebt met één multidongel, zoals deze (gebruik ik zelf ook):
http://tinyurl.com/y4e95ovq
vaak al meer dan genoeg, ondersteunt alleen helaas geen 4k60, maar 4k30 door hdmi 1.4. Snap niet waarom mensen meerdere dongles voor verschillende dingen kopen, tenzij je op zo'n multiding niet genoeg poorten heb i guess.

DVD's draaien, tja dat is wel een probleem, maar dat is het hier in huis sowieso al hahah

EDIT: en nog even OT: ik ben zelf eigenlijk wel fan van het toetsenbord, maar ik ben één van de weinige volgens mij. Tik op m'n desktop PC thuis wel op een mechanisch toetsenbord, maar vind die van m'n macbook ook wel lekker tikken. Tuurlijk, hij heeft weinig travel, maar wel een vrij duidelijk voelbare *klik* op het moment dat je een toets aanslaat. Dit is overigens ook het 2018 model, voelt wel heel anders, en naar mijn mening stukken beter, dan het 2017 model van een vriend van me.

[Reactie gewijzigd door damaus op 27 maart 2019 20:09]

Ik vind het toetsenbord ook prima typen, heb er geen probleem mee. En de touchbar vind ik geen killer feature maar toch stiekum best wel handig. Smileys idd, switch van tab in Safari. Maar ook in een 'save as' window, naam intypen en dan op de juiste knop in de touchbar. Highighten van tekst in een pdf. Stiekum gebruik ik m toch wel vaker dan ik dacht.

Tjah en al die dongels. Lang leven wifi, en ik heb een HDMI-usbc kabel (nou ja een paar...) dus welke dongels.
Mee eens hoor. Ben gewoon blij met mijn 2018 MacBookPro en die toetsen laten razendsnel typen toe. Af en toe een stofje die een toets doet blokkeren overkomt mij ook maar die blaas ik er gewoon met mijn mond weer uit.
Ik heb ook een haat liefde verhouding. Mac OSX is echt goed, en los van het toetsenbord de hardware ook. Maar het toetsenbord wordt toch het meeste gebruikt.

Daarnaast geen HDMI aansluiting en gimmicky touch bar.

[Reactie gewijzigd door n3z op 27 maart 2019 20:36]

Druk op fn, tadaaaa F totetsen.

Het toetsenbord typt ook voor geen meter helaas, ik ben het ondertussen wel gewend maar het is gewoon erg brak.
In OS X settings kan je instellen dat ie de F toetsen standaard toont, of je houd de Fn knop ingedrukt dan verschijnen ze ook.
De F-toetsen zijn natuurlijk wel mogelijk, dat is namelijk zelfs standaard ingesteld. Het ontbreken van feedback is niet zo'n probleem zodra je instelt dat je Trackpad feedback geeft wanneer je de Touch Bar gebruikt. De feedback en enorm veel andere vrije configuraties zijn mogelijk met BetterTouchTool.
(bijv. geen F-toetsen mogelijk)
Fakenews

https://www.imore.com/how...default-touch-bar-display

[Reactie gewijzigd door RomeSDS op 27 maart 2019 18:37]

Dat zijn natuurlijk geen echte F toetsen en ik geef je ook weinig kans om dit werkend te krijgen in Bootcamp met Windows of Ubuntu. Bijjkomend probleem is dat de touch bar soms crasht, dan zit je dus ineens zonder nep F toetsen op macOS :+
f toetsen in windows doet hij toch gewoon met de bootcamp drivers?
Kan je die ook al vanuit de firmware gebruiken als startup key voordat Windows wordt geladen? Een F8 komt zo in me op bijvoorbeeld.
F8 werkt sowieso al niet meer met windows 10, dus dat maakt al niet zoveel uit.
f1 op Touch Bar doet het zelfde op de 2018 MacBook Pro als op de 2105 MacBook Pro.
Werkt gewoon, ik heb de touch bar uitgezet, dus gewoon traditionele functietoetsen. En de Esc knop werkt ook gewoon. Dat die bovenste rij geen echte toetsen zijn, heb ik geen probleem mee, zolang de rest dat wel zijn.
Die rare onleesbare kleurenbalk vind ik niks.
En in een VirtualBox VM met Windows of Ubuntu werken de functietoetsen gewoon.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 28 maart 2019 08:56]

Maar denk dat ik pas een nieuwe koop in het ARM tijdperk.
ik hoop dat je daar nog heel lang op moet wachten ;) Want dat zou voor mij persoonlijk een deal-breaker zijn.
Die Touch Bar vind ik echt super vet maar qua workflow is het wel wennen. Ik snap zeker wat je bedoeld want ik wilde in 2016 kijken wat de Macbook Pro ging doen maar omdat ik ervan uit ging dat de line hetzelfde zou blijven heb ik begin 2016 het eind model gekocht van de MacBook Pro (mid 2015). Degene met een 3D kaart erin. Na de onthulling van de Macbook Pro 2016 was ik echt blij met mijn keuze :)

Ik denk dat ik nooit aan die nieuwe toetsen kan wennen :'( wel aan de touch bar maar die nieuwe toetsen vind ik niet apple waardig. Persoonlijk vind ik het 2015 model de beste die ze ooit gemaakt hebben.
Ik zit te denken aan een Google Pixelbook :P
Ik heb om deze reden een Asus 2gb eee pc gekocht. Want ik surf toch alleen maar op me laptop.
net toen de eerste MacBooks uit kwamen met de "butterfly toetsenboarden" Als nog gekozen voor de 2015 versie 16gb 512 oplslag 2GB videokaart. Ben hier zo blij mee heb ondertussen mijn collega de 2018 versie bijna kapot zien slaan.

Het enige nadeel vind ik dat bij het kijken van een film de videokaart al aanspringt met de luide fan. In de nieuwere versies gaat dat volgens mij volledig over de CPU.
Blijkt maar weer dat een toetsenbord iets heel persoonlijk is. Ik ben meestal erg gehecht aan mijn toetsenborden, dus twijfelde heel erg of ik van mijn oude (2013) Macbook Air moest overstappen naar het 2018 model. Maar ik moet zeggen: ik vind het echt een briljant toetsenbord. Het is even wennen dat je veel minder hard/diep hoeft te drukken (het kan wel, maar dan klinkt je alsof je als een debiel op een plank zit te rammen), maar de toetsen voelen veel stabieler aan, en zijn ook groter. Ik typ er veel sneller op. En het fijne van de 2018 Macbook Air: geen zinloze 'Touch Bar', maar wel supersnelle vingerafdruk-ontgrendeling.
hoe die typt dat is heel persoonlijk, maar we kunnen niet ontkennen dat die nieuwe toetsenborden gewoon niet goed genoeg zijn als hele volksstammen klagen over toetsen die vast zitten, of letters die herhaald worden ect.

Tot Apple met iets anders komt blijf ik helaas nog bij mijn 2013 Air.
Vind je het ook zo briljant dat je niet voelt of je op een toets of tussen twee toetsen in zit? Juist doordat die toetsen zo groot en vlak zijn. Je tikt zeker nog sneller op een touch screen.
Ik was er zelf ook sceptisch over, ik heb thuis een Lenovo T410 en dat is voor een laptop natuurlijk wel een behoorlijk toetsenbord.

Bij mn vorige baan kreeg ik een MB air, waardeloos ding, traag enz.

Toen ik bij mn nieuwe baan een MB pro kreeg was ik dus huiverig maar zowaar vind ik het best prima werken, die toetsen wennen vrij snel, bij mij dan, had ik niet verwacht!

De touchbar is idd een gimmick maar ik gebruik hem steeds meer moet ik zeggen.

Kwestie van smaak dus uiteindelijk.

Dan vind ik de dongle die je continu mee moet nemen irritanter :-P aangezien er alleen usb-c op zit (wat ik verder dan wel weer geweldig vind, 1 kabel voor laden en extern scherm).
Same here. Heb toevallig vandaag nog mijn batterij vervangen van mijn Macbook Pro Retina Late 2012. Mijn vrouw heeft de Macbook 12" en jezus wat typt dat verschrikkelijk slecht.
Zelfs John Gruber, Daring Fireball, een van Apple’s grootste evangelisten gaf onlangs aan dat de problemen zo hardnekkig zijn dat ze het MacBook merk schaden en dat er iemand voor ontslagen moet worden dat de situatie al 3 generaties aanhoudt.

En anecdotisch bewijs onderschrijft dit. Ook ik koop geen nieuwe MacBook totdat dit probleem de wereld uit is. Zelfs reden geweest om eerst een 2ehands MacBook Pro te kopen. De meest recente met het oude toetsenbord. 2015 meen ik mij te herinneren.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 27 maart 2019 19:30]

Ik ben van een 2015 model naar 2017 gegaan met TB. Grootste fout die ik heb gemaakt. Het verlies genomen. Macbook verkocht en weer een 2015 model gekocht. Dat is het beste model wat ze hadden. Ik mis alleen een usb c en TB3 en snellere cpu ofcourse.
Vanuit werk een macbook pro 13" 2018 gekregen. Na 1 week dat ding gebruikt te hebben maar even navraag gedaan over de DYOD policy.
Surface book 2 aangeschaft en MB staat stof te happen. Dure grap, maar 0,0 spijt
Ik heb geen problemen met het toetsenbord, 2017 model. Ik vind het super lekker typen voor een plat toetsenbord.
Idem bij mij. Ik heb het allereerste TB model en 0 problemen mee. Veel mensen gebruiken eten boven hun toetsenbord en dan komt er vuiligheid waaronder kruimels onder de toetsen en werken ze dus niet meer. Dat is niet Apple's schuld.
Vind ik interessant. Apple erkent zelf dat er issues zijn, en legt in dit geval de schuld niet zomaar bij haar gebruikers. Dat is in het geval van Apple best bijzonder, dus er is echt wel wat aan de hand.

Het gaat niet alleen om eten, maar ook om gewoon stof.

Ze moeten gewoon snel met wat slims komen, want er heerst een steeds grotere onvrede onder Apple MacBook Pro gebruikers. Zeker onder de professionele gebruikers, de MBP is stukken duurder geworden, maar tegelijk ook minder "Pro".
Eten vlaknaast of boven je toetsenbord is bij geen enkel toetsenbord een aanrader.

Maar maar jij wel even gauw overheen stapt is het feit dat de menselijke huid schilfers achterlaat en dat sommige personen meer huidschilfers achterlaten op hun toetsenbord dan andere personen. Oftewel, niet iedereen is gezegend met een zacht babyhuidje, waar jij zo te horen mee bent opgescheept.

Hetzelfde geldt ook voor transpiratie, of zweten Apple gebruikers niet?

Of heeft iedere Apple gebruiker een gelooide leren buidel om hun Mac te beschermen tijdens het dragen van en naar Starbucks? En niet een rugzak, gevoerd met stof?

Nee, het ontwerp van het toetsenbord is veel te foutgevoelig voor de prijsklasse van de computer waar deze in is geplaatst. Iedereen weet en snapt dat, zelfs bij Apple. Maar gelukkig ben jij de uitverkorende, die alle andere Apple gebruikers door het stof mag laten gaan.

Je vergeet alleen dat zelfs van die spreekwoordelijke stof het toetsenbord van Apple Macs al kan falen.

Om je maar weer even met beide benen op de grond te zetten, jij bent niets meer of minder dan n=1, en daardaar statistisch irrelevant. En als Apple zich verontschuldigt voor de brakke toetsenborden, dan durf jij nog steeds te beweren dat het ontwerp achter het Apple's toetsenborden wel goed is. Knap.
Het zelfde geldt hier. Ik deel nu al anderhalf jaar een MacBook Pro met mijn vrouw en wij hebben nooit problemen gehad terwijl wij op het werk ook met Mac werken en niemand heeft dit probleem. Ik denk dat mensen beter zorg dienen te dragen voor hun spullen.
Nou ja. Heb bij een bedrijf gewerkt waar 2 man letterlijk ieder half jaar een nieuwe laptop nodig hadden omdat ze gewoon brak met hun spullen om gingen.... Niet iedereen doet even voorzichtig met hun werkspullen "want het is maar van de baas".
Persoonlijk vind ik juist het butterfly toetsenbord veel beter typen dan de mushy keys van het 2015 en eerder model. Echter is voor mij de vastzittende toetsen nog steeds niet opgelost. Regelmatig moet de blazer bij de hand komen en 1x moest het helemaal vervangen worden. Ik eet tegenwoordig met een range van 5 meter op de laptop heen omdat ik bang ben dat er een kruimel van de toast wegschiet en hop een toets weer vast zit. Daarnaast had ik voor mijn gevoel meer feedback op het 2016 model. Het is in elk geval nog steeds niet wat het zou moeten zijn, dat is zeker
Zelf ben ik in bezit van een 2016 Macbook pro en alle toetsen doen het nog perfect bij mijn model!
ikzelf weigerde te buigen voor het nieuwe macbook toetsenbord en heb een surface pro 6 gekocht voor 1300 euro. Ik kan je sterk adviseren een 2de hands macbook pro uit 2015 aan te schaffen...
Hier een MacBook Pro uit 2016, ook problemen met het toetsenbord gehad... Vorig jaar oktober gratis laten repareren aangezien Apple de problemen ein-de-lijk erkende. Moet wel zeggen, de reparatie is top:

1) Nieuwe top-case incl. nieuwe accu
2) Nieuw beeldscherm (scheen iets met de coating te zijn? Was mij nooit opgevallen...)

Al met al snel weer retour (reparatie via CARD Services) en volledig als nieuw :P Tot op heden geen problemen meer gehad, hopen dat het zo blijft _/-\o_
Snap niet waarom ze niet een soort van Thinkpad toetsenbord inbouwen. Typt echt veel beter; wordt elk jaar opnieuw bekroond als beste toetsenbord.
Not Invented By Jony Ive-syndroom.

Mijn vermoeden is trouwens dat puur statistisch gezien het probleem wel meevalt en dat ze daarom ze na 2016 dachten dat het verantwoord was om breder uit te rollen, maar dat ze zich vergist hebben in welke gebruikers er het meeste last van hebben: hun harde kern van power-users, die dag in/dag uit met hun spullen werken, leven en slapen.

Ook, In tegenstelling tot een verkleurd scherm, lawaaige ventilatoren, wifi die je een keertje uit- en weer aan moet zetten en dat soort klein ongemak, is een niet-werkend toetsenbord ook een 100% no-go. Dan kun je je werk domweg niet meer doen.

Gecombineerd met hun stijgende prijzen is dit 1 van de redenen waarom ik ook nog steeds aan mijn 2014 Macbook vasthoud.
Ik was precies een jaar geleden in de Apple store in Amsterdam. Twee van de tien MacBooks (verschillende modellen 12", Pro 13" en 15" uit 2017) hadden een dode toets. In de showroom.

De stijgende prijzen zijn een probleem maar je krijgt wel significant meer machine dan vroeger qua CPU en beeldscherm en connectiviteit (zeg wat je wil maar Thunderbolt 3 is ongeëvenaard). Het toetsenbord, echter...
Significant meer machine? Ze hebben altijd dezelfde klasse aan CPU's in hun Macbook pro's gebruikt. Niet meer, niet minder. Het beeldscherm is goed maar niet fors beter dan een Dell XPS15 scherm ofzo.

De prijs is nogsteeds niet gerechtvaardigd naar mijn mening.
Vrijwel elke macbook bij mij in de omgeving heeft 1 of meer falende toetsen. Dat zijn 20 stuks alleen al. Elk design kantoor waar ik binnen loop klagen mensen ook over de keyboards. Dat terwijl ik zeer zelden uberhaupt een keyboard zie falen.
Komt omdat ux designers vaak geforceerd worden sketch te gebruiken en dat is er alleen voor macOS.
Het toetsenbord van mijn laatste Thinkpad is net zo dik als m’n complete Mac Book pro. Nouja, zonder scherm dan.
Snap niet waarom ze niet een soort van Thinkpad toetsenbord inbouwen.
wil jij aub niet vloeken in de Apple-Tempel ? ! Jij snapt gewoon hun VISIE niet ! ! :+
Ik wordt echt horendol van de toetsplaatsing op die dingen. Qua letters typt het wel fijn inderdaad, de plaatsing van de pijltjes toetsen page up/down en control key is echter weer zo slecht dat ik me iedere dag weer afvraag waarom ik niet mijn eigen keyboard meeneem.
Apple heeft het design (ook) hoog in het vaandel staan. Soms wordt daardoor niet de kwaliteit gehaald die met standaard componenten wel mogelijk is.
Ik vind een Thinkpad toetsenbord niet echt lekker tikken. De toetsten zijn me net iets te wiebelig waardoor ik wel eens een letter mis of juist dubbel aansla. De macbook air die ik een paar dagen heb gebruikt leverde me gewoon zere vingers op. Ik miste de voor mij normale travel erg, maar ik kan me voorstellen dat je aan een macbook toetsenbord kan wennen en dat het dan heerlijk licht tikt. Ik heb echter nog leren tikken op een oude Remmington (ook goede training voor de spieren) en ben nooit van mijn harde aanslag afgekomen. Wat dat betreft is een toetsenbord wel een heel persoonlijk onderdeel.
Ik gebruik nog dagelijks mijn mid-2010 pro. De accu begint nu echt minder te worden (60%) en alles wordt wat langzamer. Ik ben eigenlijk huiverig om een nieuwe te kopen.
Nieuwe accu, geheugen upgrade en een SSD erin, dan kan ie nog steeds prima mee voor huis, tuin en keuken werk.
Thanks. Dat is de enige reden waarom ik hem nu nog kan gebruiken voor (licht) grafisch werk. 16gb en een ssd ;)
Accu is zo vervangen, Replacedirect heeft goede raplacements met Yanec
SSD upgrade is beste upgrade die je aan een computer of laptop kunt geven. Je haalt er in 1 klap zoveel meer plezier uit.
Misschien een 2015 model tweedehands aanschaffen?
Zal er eens naar kijken! Dank voor de tip.
Heb zelf een 2010 MBP 15” gehad. Is zo’n beetje de laatste 15” Mac zonder reparatie programma..
2011 - Radeon GPU
2012 - Nvidia GPU
2012-2015 - Retina coating
2016-2018 - toetsenbord
Erg fijne machines om mee te werken maar reparaties buiten het programma zijn echt heel prijzig. Dat heeft mij weerhouden een nieuwer 15” model te halen.
https://youtube.com/watch?v=15HTd4Um1m4
Couldn’t resist. :P

Tja, het is jammer dat het keyboard geplaagd wordt door problemen. In heb er zelf gelukkig totaal geen last van (2016 model), en vind het een erg fijn toetsenbord. Hoop van harte dat ik er geen gezeik mee krijg. :P Tot dusver gaat ie al 2 jaar probleemloos mee.
Bijzonder! Ik heb na 4 keer terug naar de winkel moeten gaan een 2018 gekregen. Na de 3e reparatie waren namelijk meerdere onderdelen stukgegaan door de reparatie. Een jaar vol frustratie en dan heb je een 2018 waar de oorzaak van de problemen nog steeds niet is aangepakt…
Het is hit or miss denk ik, als je ziet hoeveel apparaten er zijn en hoeveel mensen hem moeten laten fixen lijk je eerder pech te hebben met een kapotte dan geluk als ie blijft werken.
Het probleem is dat met die prijzen je geen geluk zou moeten hebben en zelfs er ook geen pech zou mogen zijn.
Hoor je van problemen met toetsenborden bij andere merken? Veel minder of bijna niet, en dat ligt niet enkel aan het Apple halo effect waardoor ieder probleem uitvergroot wordt. Dat is omdat er gewoon veel minder problemen zijn. En als er problemen zijn, dan kan je vrij gemakkelijk en redelijk goedkoop het toetsenbord laten wisselen. Zonder dat je AppleCare of whatever moet kopen.

Mooi design? Goed, maar zorg er eerst voor dat het goed en betrouwbaar werkt.
Ik kan er niet bij dat het rijkste bedrijf ter wereld geen betrouwbaar toetsenbord kan maken.
Om over de Mac Pro maar gezwegen. Die begint ook bijna Duke Nukem Forever proporties aan te nemen. (ok, beetje over the top...)
Nee, maar elk merk heeft zo z'n kwaaltjes, zeker als er iets oud en vertrouwd vervangen wordt. Bij Apple hoor je er inderdaad wel veel meer over, al zit het Apple logo 0.0001mm te ver van het midden dan is het nog gezeik. Dat maakt het niet beter natuurlijk en het grootste probleem is dat ze na 3 iteraties nog steeds de boel kennelijk niet goed voor elkaar krijgen. Ze fixen het wel gratis voor je (ook zonder AppleCare), maar ideaal is anders. Als ze het met een update nog niet voor elkaar krijgen moeten ze misschien het butterfly model maar gewoon gedag zeggen. Het zou jammer zijn, maar alas.

De Mac Pro... Tja, dat is inderdaad een hekel puntje. Als dat zo doorgaat releasen ze nog eerder een updated spec van de Lisa.
Wat ik niet begrijp bij het Mac Pro 'programma' is: Waarom Apple vooraf niet wat meer duidelijkheid geeft. Enige wat ze loslieten was dat er 'in 2018 of 2019' een nieuwe Mac Pro zou komen.

Kom op. De doelgroep leest er niet alleen email op of zo. Het zijn werkpaarden. Dit publiek wil een krachtige Mac omdat die nuttig voor ze is in het dagelijks werk. Die willen weten hoe lang ze nog moeten wachten op een update en hoe snel die ongeveer gaat worden.

Maar nee, Apple kan nog niet op een jaar na zeggen wanneer en verder weet je he-le-maal niets. Niet eens of het een 'grote kast' wordt of weer zo'n "alles zoveel mogelijk extern" / zo klein mogelijk geval.

Intussen zijn de oude 'classic' Mac Pro's zo populair dat de prijzen weer hoger zijn dan een jaar geleden. Er zijn zelfs bedrijfjes die zich puur en alleen bezig houden met het upgraden van oude Mac Pro 4,1 en 5,1 modellen, zoveel vraag is er naar.
Inderdaad ook mijn eerste gedachte de BP sketch van South Park... Wat hebben we daar nou aan. Maar goed, wel beter dat een bedrijf foute durft te erkennen, al is het wel een beetje laat... en mag wel vaker gebeuren.
Feeling is beter van 2018 15 inch maar ik heb ook last van een E die dubbel registreert, echter heb ik niet echt zin om het geheel weer op te moeten sturen. Dit heb ik ook al moeten doen met de 13 inch 2017.

Dit zomenteen maar proberen voor in de tussentijd. Dit zou de keystroke moeten negeren.
https://unshaky.nestederror.com/?ref=producthunt

[Reactie gewijzigd door sjepper op 27 maart 2019 18:33]

Waarom opsturen? Ga naar een Apple Store. Als je dat niet wilt doen, contacteer in ieder geval Apple Support en vertel ze hier een note van te maken voor je zodat je later kunt aantonen dat je ze al eerder hebt ingelicht over dit probleem van je Mac.
Net gebeld met Apple klantenservice, 2018 model valt nog niet officieel onder het programma maar ik kan langsgaan bij een apple store en dan oordelen zij of het vervangen wordt (ivm schade ect). Ik heb ze een melding laten maken en zal wanneer ik een week vrij ben hem maar naar Den Haag (kom uit Breda) brengen, echter op moment van spreken is het daar volg gepland.

[Reactie gewijzigd door sjepper op 27 maart 2019 18:51]

Tip. Probeer het om half acht nog eens via de support app. Meestal komen rond die tijd de nieuwe timeslots vrij.
Half acht ja? In mijn ervaring is het niet consistent, maar ik heb het niet op papier bijgehouden…
Betekent dit dat we een repair program krijgen net als de macbook pro's van 2016 en 2017?

[Reactie gewijzigd door W_Chris op 27 maart 2019 20:01]

Kans is aanwezig echter heb ik net gebeld met Apple over mij 2018 model en er was nu nog niks bekend over een programma over het 2018 model.
Voor het 2018 model is dat ook niet nodig want het valt gewoon onder de fabrieksgarantie.

Hij zal wel toegevoegd gaan worden aan de lijst als de eerste modellen er buiten gaan vallen.

Bij de andere modellen wordt er ook niets speciaals gedaan. Nieuw toetsenbord erin en hopen dat hij langer meegaat.
Ik heb gisteren mijn laptop (Macbook Air 2018) opgehaald na reparatie omdat ie dit probleem had. Had mijn laptop net drie maanden in gebruik dus frustrerend dat ie nu al kuren vertoont. Wel netjes en gratis gefixed door Apple, maar onhandig dat ik hem 2 werkdagen kwijt was. Wel prettig dat ze ook in het weekend reparaties doen, anders was ik hem 4 werkdagen kwijt.
De fix komt er wel op neer dat het probleem niet wordt opgelost. Dat betekent dat het probleem gewoon weer zal terugkeren. Als je een vierde keer terug moet, dan raad ik je aan te wachten tot de apparaten van volgend jaar uit zijn, want dan krijg je een nieuw model.
De fix komt er wel op neer dat het probleem niet wordt opgelost. Dat betekent dat het probleem gewoon weer zal terugkeren. Als je een vierde keer terug moet, dan raad ik je aan te wachten tot de apparaten van volgend jaar uit zijn, want dan krijg je een nieuw model.
Is dit jouw persoonlijke ervaring of hoe weet je dit?
Ja. Wat ze doen is de topcase vervangen door hetzelfde model topcase. Kortom je krijgt een nieuwe topcase zonder stof erin en een week later heb je hetzelfde probleem weer als je een beetje pech hebt met stof rond je MacBook. Je kunt Apple Support een directe vraag stellen zodat ze er niet omheen praten, bv. of ze een 2018 topcase in je 2016 MacBook Pro willen plaatsen. Krijg je een vlakke 'nee' terug.

Edit: Niet dat de 2018 het probleem oplost, daarom boden ze laatst nog hun excuses aan. Het probleem is er nog, het is alleen iets lastiger voor stof om in het mechanisme terecht te komen (wat ook betekent dat als het eenmaal in dat omhulsel zit, het er ook veel lastiger uit te halen is, kortom: dan ben je weer aan een nieuwe topcase toe). Bij de 'MacBook' reeks is dankzij het overslaan van 2018 (jaar van de nieuwe MacBook Air) geen model met 3e/4e generatie geüpdatete keyboard.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 10 april 2019 00:14]

Ooit was een mcbook pro een apparaat om op te kunnen werken. Nu is het gewoon form over function want het moet vooral stoer staan in de starbucks. Daar moet usability blijkbaar voor aan de kant geschoven worden.

Tja doe mij tegenwoordig maar een hp spectre of dell xps. Veel bruikbaarder. Zeker omdat ook de macos ontwikkeling voor mijn gevoel al jaren stil lijkt te staan en microsoft juist weer opnieuw een focus lijkt te hebben op power users.
De fabrikant benadrukt dat het gaat om een relatief klein aantal letters.
Mjah, maar helaas heb je toch alle letters nodig op je keyboard in de regel ;)

Ik heb nu met name de 2016- en 2017-modellen die ik continu aan het terugsturen ben. Maar het zou me niets verbazen als de 2018-modellen die we hier nu hebben na verloop van tijd hetzelfde probleem gaan geven. Dat gaat me vast weer heel wat tripjes naar de Applewinkel opleveren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee